Pechtold: dominee legitimeert moord op Borst

Door te stellen dat Els Borst om het leven is gebracht door de hand van God legitimeert dominee Albert van Andel de moord op de oud-minister. "Het getuigt van heel weinig naastenliefde", zei D66-leider Alexander Pechtold vrijdagavond in het televisieprogramma Pauw & Witteman.

De predikant schreef in het blad van de Hersteld Hervormde Kerk dat het geen toeval is dat 'engel des doods' Els Borst geen natuurlijke dood stierf. "Ik heb het twee keer zorgvuldig nagelezen, je kunt een emotionele tweet versturen, maar dit is in een kerkblad neergezet", zei Pechtold. "Ik ben heel blij dat heel veel mensen hier geschokt op hebben gereageerd." Ook daagde hij de dominee uit zijn toespraak zondag vanaf het kansel toe te lichten.

De dominee schreef dat in de tijd dat Borst minister van Volksgezondheid was de meest 'goddeloze wetten' zijn aangenomen, waaronder de euthanasiewet. "God laat niet met zich spotten", schreef Van Andel. Zijn emotionele reactie zou gerechtvaardigd zijn omdat Borst 'het is volbracht' zei toen haar euthanasiewet was aangenomen. Pechtold wees erop dat dit niet tegen christenen was bedoeld en stelde dat de dominee met Borst in debat had moeten gaan toen ze nog in leven was. "Dan had zij hem respectvol van repliek gediend."

De Hersteld Hervormde Kerk distantieerde zich vrijdag van de uitspraken van Van Andel. Ook tal van politici reageerden geschokt.

Oud-minister van Volksgezondheid Borst (D66) werd op 10 februari dood gevonden in haar garage in Bilthoven. Het onderzoek naar de moord is nog in volle gang.