FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 22 september 2013

Franse basketballers verslaan Litouwen in EK-finale

De basketballers van Frankrijk zijn zondag in Slovenië voor de eerste keer Europees kampioen geworden. De ploeg, met NBA-ster Tony Parker in de gelederen, versloeg in de finale Litouwen met 80-66.

San Antonio Spurs-speler Parker, die als zoon van een Nederlandse moeder en Amerikaanse vader opgroeide in Frankrijk, kwam tot twaalf punten en drie assists. Nicolas Batum van Portland Trail Blazers werd topscorer voor de Fransen met zeventien punten.

Spanje versloeg Frankrijk in de finale van 2011 en was nu in de strijd om het brons met 92-66 te sterk voor Kroatië. Nederland had zich niet geplaatst voor het toernooi.

[PD] Valencia moeizaam langs Sevilla

Valencia CF heeft in de competitie eindelijk weer eens gewonnen. In eigen huis werd Sevilla FC met 3-1 verslagen. Erg makkelijk ging het niet. De thuisploeg kwam via Jonas op voorsprong. Hij schoot in een vol strafschopgebied prima raak. Met de 1-0 tussenstand ging het geplaagde Valencia de rust in.

Gameiro bezorgde Sevilla de gelijkmaker. Hij kon scoren vanuit een corner. De thuisclub leek daarna te vervallen in de veelgemaakte eerdere fouten. Toch wist het zich via Jonas wederom te ontworstelen van Sevilla. De middenvelder maakte opnieuw een doelpunt: 2-1.

Daarna wilde Sevilla terugkomen, maar kon het niet gevaarlijk genoeg worden om daadwerkelijk aanspraak te maken op de gelijkmaker. Victor Ruíz maakte uiteindelijk de bevrijdende 3-1. Door de overwinning klimt Valencia naar de middenmoot in de Primera División. Het staat nu negende. Sevilla zakt naar een teleurstellende laatste plaats.

[Boogschieten] Uitslagen Word Cup Finals Parijs

Dit weekend vond in Parijs de finale van de World Cup-serie in het boogschieten plaats. Verdeeld over het seizoen zijn er vier Word Cups waarna er een afsluitende final is. Zowel de compoundklasse als de recurveklasse kwamen aan bod in Franse hoofdstad.

De beste zeven individuele schutters en de best geklasseerde schutter van het organiserende land kwalificeren zich voor de finale, maar van elk land mogen er maximaal twee schutters deelnemen. De landenfinales bestaan alleen uit de mixed teams, waarbij de leider van het klassement het opneemt tegen het organiserende land, in dit geval Frankrijk.

Op zaterdag vonden de wedstrijden met de compoundboog plaats. Bij de mannen won Martin Damsbo in de finale van Braden Gellenthien. De Deen versloeg de Amerikaanse voormalig nummer één van de wereld in de shoot-off (10-9). Na reguliere schiettijd stonden beide spelers op 141 punten. De Italiaan Sergio Pagni won het brons door de Fransman Dominique Genet te verslaan, het werd 147-142.

Bij de vrouwen pakte Alejandra Usquiano het goud door de Amerikaanse Erika Jones te verslaan. De Colombiaanse versloeg de als eerste geplaatste Jones met 143-142. Het brons was voor de Russin Albina Loginova, zij versloeg de Zuid-Koreaanse Seok Ji-Hyun met 142-141.

De compoundfinale bij de mixed teams ging tussen Italië (Marcella Tonioli en Sergio Pagni) en Frankrijk (Pascale Lebecque en Pierre Julien Deloche). Het Franse team won van de Italianen met 157-155.

Vandaag was het tijd voor het schieten met de recurveboog. Olympisch kampioen Oh Jin-Hyek had het in de kwartfinale even moeilijk tegen Gaël Prévost, maar de Zuid-Koreaan won in de shoot-off eenvoudig van de nog maar 19-jarige Fransman. Daarna won Oh de halve finale en finale met overmacht. Hij won in de finale van de Chinees Dai Xiaoxiang met 7-3. De strijd om de derde plek werd gewonnen door de Amerikaan Brady Elisson. Na een shoot-off tegen Lee Seung-Yun (Zuid-Korea) werd het 6-5.

Bij de vrouwen ging het goud naar de Zuid-Koreaanse Yun Ok-Hee. Zij won van de Indiase Deepika Kumari. De finale eindigde in 6-4. Het brons was weggelegd voor de Chinese Cui Yuanyuan, zij versloeg de Mexicaanse Alejandra Valencia met 6-4. De titel bij de landenwedstrijd ging naar Zuid-Korea. De winnaars van de individuele onderdelen, Oh en Yun, versloegen het Franse team bestaande uit Cyrielle Cotry en Prévost overtuigend met 152-140.

[Ligue 1] PSG en AS Monaco pakken een punt

Paris Saint-Germain en AS Monaco hebben in de Franse topper de punten verdeeld. In het Parc des Princes werd het 1-1. De winnaar van het duel mag zich koploper van de Franse competitie noemen, maar er stond meer op het spel. De wedstrijden tussen de twee grootmachten werd vooral gezien als een prestigestrijd tussen de twee kapitaalkrachtigste clubs van Frankrijk. Gregory van der Wiel stond bij PSG knap in de basis.

Zlatan Ibrahimovic brak de ban in de topper. Hij maakte na vijf minuten het openingsdoelpunt. Op aangeven van oud-Ajacied Maxwell schoot hij met de onderkant van zijn schoen de 1-0 op het scorebord. AS Monaco moest daarna druk zetten om zich terug te knokken.

Die andere topspits, Radamel Falcao trok de score vervolgens gelijk. Na een strakke voorzet smoorde de bal in het vijfmetergebied. Falcao was het alertst en benutte de mogelijkheid: 1-1. Daarna hielden beide ploegen elkaar bij de keel. In een hoog tempo kregen beide teams voldoende kansen. Edinson Cavani was in de extra speeltijd nog dichtbij de beslissende 2-1, maar zijn inzet werd gekeerd.

Door het gelijke spel blijft Monaco aan kop in de Ligue 1. PSG volgt op twee punten. Saint-Etienne staat tweede.

Moisander neemt Vermeer niets kwalijk

Ajax-verdediger Niklas Moisander wil Kenneth Vermeer niet de schuld geven van de 4-0 nederlaag tegen PSV van zondag. De doelman blunderde bij de openingstreffer. "Daar heb ik geen problemen mee. Kenneth heeft zo vaak punten voor ons gepakt", verdedigt de 28-jarige Fin Vermeer na afloop tegen Novum Nieuws.

Moisander was zelf in grote mate verantwoordelijk voor de 4-0. "Er gingen zo veel dingen fout, eigenlijk niet normaal", meent de verdediger. "Omschakelen doen we niet goed op dit moment, dat moet echt beter." Ajax kreeg woensdag tegen FC Barcelona ook al vier goals om de oren.

De wedstrijd tegen PSV kon lang alle kanten op, stelt Moisander. "Eerst was het nog gelijkwaardig. Dan geven we in tien minuten drie goals weg, dan is de wedstrijd natuurlijk gespeeld. Dat mag niet gebeuren op dit niveau. Het was heel stil in de kleedkamer."

PSV nam door de zege de koppositie over van PEC Zwolle. Ajax staat zevende op vier punten achterstand van de Eindhovenaren.

Di Canio en Sunderland uit elkaar

Paolo Di Canio is niet langer de trainer van Sunderland. De twee partijen zijn uit elkaar gegaan, meldt de Premier Leagueclub zondag. Sunderland, momenteel hekkensluiter in Engeland, maakt snel bekend wie Di Canio's opvolger wordt.

De Italiaan wist Sunderland vorig seizoen te behoeden voor degradatie. Deze jaargang verloor de club tot dusver vier van zijn vijf duels. De ploeg ging zaterdag met 3-0 onderuit bij West Bromwich Albion.

Het aantreden van de flamboyante oud-voetballer in maart deed meteen veel stof opwaaien. Vicevoorzitter David Miliband, tevens politicus van de Labour-partij, vertrok onmiddellijk na de komst van Di Canio wegens diens 'politieke uitspraken'. De Italiaan heeft meerdere malen te kennen gegeven sympathie te hebben voor het fascisme.

Di Canio trainde eerder Swindon Town op het derde niveau in Engeland. Als speler was hij actief voor onder meer West Ham United, Juventus en Lazio Roma.

[Serie A] AC Milan verliest thuis van Napoli

AC Milan heeft zich niet kunnen herstellen van de matige seizoenstart. In eigen huis werd er met 1-2 verloren van SSC Napoli. De nummer elf van de Serie A wilde zich vooraf graag revancheren van de slechte competitiestart. Het heeft slechts vier punten uit evenveel duels.

Een bijzonder matige resultaat van de ploeg van trainer Massimilliano Allegri. Oorzaak voor de matige prestaties is de overvolle ziekenboeg. Een dozijn aan spelers is niet inzetbaar in San Siro. Napoli begon beter aan de wedstrijd dat Milan. Miguel Britos onderstreepte die stelling door al na zes minuten de score te openen. Hij kopte in vrijstaande positie van dichtbij raak; 0-1.

De voorsprong kwam daarna nauwelijks in gevaar. Milan, met Urby Emanuelson en Nigel de Jong in de basis, bleek niet instaat veelvuldig gevaarlijk te worden. Alleen spits Mario Balotelli dook een enkele keer op voor het doel van keeper Pepe Reina.

Ook na rust bleef Milan aanvankelijk ongevaarlijk. Napoli profiteerde daar gulzig van. De bezoekers uit de havenstad kwamen op een comfortabele 0-2 voorsprong. Van buiten het strafschopgebied schoot hij de bal na slecht keeperswerk van Abbiati tegen de touwen.

AC Milan kreeg vlak daarna de grootste kans om iets terug te doen. Mario Balotelli mocht aanleggen vanaf elf meter. De spits miste nog nooit een penalty, maar faalde nu voor het eerst in zijn carrière. Na 26 benutte strafschoppen komt er een einde aan een indrukwekkende reeks. Hij maakte zijn misser in de extra speeltijd meer dan goed door de aansluitingstreffer fraai binnen te krullen.

Napoli stijgt hierdoor naar een gedeelde eerste plaats. De ploeg van Rafael Benitez is nog zonder puntverlies en kent een uitstekende competitiestart. Milan blijft elfde.

Rutte feliciteert Merkel

Hoewel de officiële uitslagen van de Duitse verkiezingen nog niet binnen zijn, heeft premier Mark Rutte (VVD) zijn ambtgenoot Angela Merkel zondagavond telefonisch gefeliciteerd met haar verkiezingsoverwinning. Merkel zei op televisie dat ze ernaar uitziet de komende vier jaar aan het hoofd van de regering te blijven staan.

"Ik zie uit naar de voortzetting van onze inzet voor de crisisaanpak in Europa en de meer dan uitstekende relatie tussen onze beide landen", zei Rutte volgens zijn woordvoerder. "Ik heb de persoonlijke samenwerking met Angela Merkel zeer gewaardeerd."

Bondskanselier Merkel en haar CDU/CSU boekten zondag met 42 procent van de stemmen een grote overwinning in de parlementsverkiezingen. Haar coalitie met de liberale FDP werd weliswaar weggestemd, maar in de Bondsdag behaalt de CDU/CSU mogelijk een absolute meerderheid. Merkel heeft in de formatie alle kaarten in eigen hand: alleen regeren, een grote coalitie met de SPD, maar ook een coalitie met de Groenen behoren tot de mogelijkheden.

"Dit is een superresultaat" zei Merkel. Zij beloofde 'verantwoordelijk en zorgzaam' met het geschonken vertrouwen om te gaan. Wel zei ze dat het nog te vroeg is om precies te zeggen hoe het verdergaat in het formatieproces. De officiële uitslagen worden in de loop van zondagnacht verwacht.

Leerdam: "Speel al weken met pijnstillers"

Kelvin Leerdam scoorde vanmiddag eenmaal in het gewonnen duel met PEC Zwolle (3-0). De rechtsback annex middenvelder is momenteel de clubtopscorer bij de Arnhemmers met drie goals.

Leerdam kwam in de zomer over van Feyenoord en laat meteen zien belangrijk te zijn voor Vitesse. Hij leidt momenteel het topschuttersklassement bij de Arnhemse club. "Ik voel me lekker en het gaat lekker, dus ik blijf ze scoren als de kansen komen", zei de Nederlander na afloop van het duel met PEC tegenover FOX Sports.

Leerdam scoorde eenmaal, maar had er tegen PEC misschien wel twee of drie kunnen maken. "Ja, ik schoot er ook nog eentje uit de draai op de paal. Maar ik ben al blij met iedere goal die ik maak", zei de mandekker, die de afgelopen weken kampt met een knieblessure. Vorige week miste hij het duel met AZ Alkmaar.

"Het is nog steeds niet over, maar ik heb deze week minder pijn dan vorige week", vervolgde Leerdam, die met pijnstillers speelt. "Ik heb een MRI laten maken, maar daar was niet duidelijk op te zien wat het is. Zolang ze zeggen dat ik kan spelen, dan blijf ik spelen. Tot nu toe gaat het wel redelijk."

Verliezende Verbeek: ''Moeizame wedstrijd''

AZ Alkmaar blijft wisselvallig presteren in de Eredivisie. De ploeg van trainer Gert-Jan Verbeek verloor met 3-0 van NAC Breda. Verbeek spreekt van een moeizame wedstrijd. "Als je met 3-0 naar huis wordt gestuurd, dan kun je spreken van een moeizame wedstrijd", vertelt de trainer met enig sarcasme tegenover Foxsports. 

De trainer was niet te spreken over het spel van zijn ploeg. Zeker niet na de 0-1 overwinning in de Europa League op Maccabi Haifa. "Ik vond dat we veel moeite hadden om onder de agressieve pressie van NAC uit te voetballen. We grossierden in lange ballen en dat zit niet in ons spel. De doelpunten vielen knullig door persoonlijke fouten", gaat hij verder.

"De reis naar Israël is nu wel verwerkt. Dat mag geen argument zijn. Als je mee wil doen in de bovenkant van het linker rijtje, dan moet je ook uitwedstrijden winnen", sluit hij af. AZ staat nu negende

Sportfotografen willen geen reclamezuil zijn

Sportfotografen hebben zondag bij een aantal wedstrijden in de Eredivisie geprotesteerd tegen de verplichting langs het veld een hesje te moeten dragen met de naam van Fox, de tv-zender die de uitzendrechten van het voetbal bezit. De fotografen vinden dat zij worden misbruikt als 'wandelende reclamezuil'. Onder meer bij de wedstrijd van Vitesse tegen PEC Zwolle en bij PSV - Ajax droegen fotografen hun hesjes uit protest binnenstebuiten.

Bij alle grote sportevenementen is het gebruikelijk dat de aanwezige fotografen hesjes dragen. Daarop staat in bijna alle gevallen de naam van het evenement of simpelweg de vermelding 'Photo'. Sinds begin dit seizoen is in het Nederlandse betaald voetbal de regel van kracht dat de fotografen een hesje moeten dragen met de naam van Fox.

Volkskrant-fotograaf Guus Dubbelman was een van de fotografen die zijn hesje binnenstebuiten droeg. Hij stelt dat fotografen een slecht georganiseerde beroepsgroep zijn, die 'dit allemaal maar moet slikken'. "Een bedrijf stapt erin, het is een soort gewenningsproces waarin iedereen doet waar hij zin in heeft."

Veel collega's vinden het volgens hem niet zo'n probleem, en zijn met andere dingen bezig. "Ze zijn al blij dat ze op het veld mogen staan." Dubbelman ziet dat fotografen steeds meer worden weggedrukt, bijvoorbeeld in Engeland en Duitsland. "De meesten hebben meer zorgen over wat er uiteindelijk met hen gaat gebeuren rond de velden."

Volgens Marina Witte, directeur van de Stichting Nederlandse Sport Pers (NSP) die de belangen van de sportjournalisten behartigt, zijn er geen andere voorbeelden van tv-zenders die eisen dat hun naam op de hesjes komt te staan. "Het kan niet zo zijn dat iemand die in dienst is van een krant, een persbureau of een foto-agentschap opeens als wandelende reclamezuil moet functioneren voor een ander, mogelijk concurrerend bedrijf'', aldus Witte.

Pieter Sijpersma, hoofdredacteur van het Dagblad van het Noorden en voorzitter van het genootschap van hoofdredacteuren, vindt dat de fotografen groot gelijk hebben. "Het is raar dat ze reclame van een ander bedrijf, nota bene een concurrent, moeten dragen", laat hij weten. "Dit is eenzijdig opgelegd, ons is niets gevraagd. Er is niemand in het besluit gekend, een wonderlijke gang van zaken", vindt hij. "De pers heeft de sport nodig, maar de sport ook de pers." Hij gaat het bestuur van het genootschap van hoofdredacteuren oproepen niet mee te doen.

Etienne Werner, hoofdredacteur van Novum Foto, vindt de Fox-hesjes 'belachelijk'. Hij wijst erop dat er al jaren een gevecht gaande is tussen voetbalstadions en fotografen. Volgens hem wordt met de hesjes geprobeerd reclamegeld op te strijken via de fotografen. Als lezers foto's met reclame-uitingen op de hesjes in kranten en tijdschriften zien, zou de boodschap beter blijven hangen dan bij bewegende beelden op de televisie.

De Eredivisie laat weten de zaak te onderzoeken. "De klacht was ons niet bekend, wij gaan in overleg treden met onder meer de NSP", reageert een woordvoerder. Volgens hem is er niets nieuws onder de zon. "Dit is al tien jaar zo. Vorig jaar stond Eredivisie Live op de hesjes, omdat de live uitzendende partij verantwoordelijk is voor de accreditatie van media. Het enige dat is veranderd is de naam."

Cocu blij met beloning voor goed spel

Philip Cocu heeft met PSV zijn eerste topwedstrijd van het seizoen gewonnen. De trainer is blij met die prestatie. Het won met 4-0 van Ajax, waardoor het de koppositie overneemt.

"De blijdschap kwam door de beloning die je jezelf geeft voor het goede begin. We haalden nu het rendement waar we moeite mee hadden. De tweede helft van het eerste bedrijf hadden we het moeilijk met Ajax. Toen werden we teruggedrukt", vertelt hij voor de camera’s van Foxsports.

"Ik vond het een mooie topper. Het is altijd mooi om een topwedstrijd te winnen. Ik denk dat we als team van de eerste tot aan de laatste minuut tot het gaatje zijn gegaan. Dat vond ik het grootste pluspuntje. Daarnaast is het prettig dat we bovenaan staan", sluit hij af.

Cocu heeft met PSV nu twee punten voorsprong op nummer twee PEC Zwolle. Die ploeg verloor vandaag met 3-0 van Vitesse.

[PD] Real Madrid blijft in spoor Barcelona en Atlético

Real Madrid heeft zondag in Santiago Bernabeu stadgenoot Getafe met 4-1 verslagen. De ploeg van trainer Carlo Ancelotti komt daardoor op dertien punten, twee minder dan koplopers FC Barcelona en Atlético Madrid.

Getafe kwam na vijf minuten brutaal op voorsprong door een goal van Angel Lafita. De aanvallende middenvelder zag zijn schot via Pepe in het doel van de thuisploeg belanden. De Portugese verdediger maakte zijn ongelukkige moment een klein kwartier later goed met de gelijkmaker.

Twee treffers van Cristiano Ronaldo en een knappe goal van Isco bezorgden Madrid vervolgens de overwinning. Getafe haalde het eind niet met elf man. Michel vergreep zich vlak voor tijd aan een doorgebroken speler en moest inrukken.

Bij Madrid bleek vlak voor de wedstrijd dat recordaankoop Gareth Bale door een blessure zijn thuisdebuut niet kon maken. Hoe ernstig zijn kwetsuur is moet nog blijken.

De wedstrijd in Madrid was in Spanje de eerste van de dag waarbij doelpunten vielen. Tijdens Real Betis - Granada en Celta de Vigo - Villareal viel niets te juichen.

[Bundesliga] Luhukay met Hertha BSC gelijk tegen Freiburg

De Nederlandse Hertha BSC-trainer Jos Luhukay heeft zondag een punt overgehouden aan het Bundesligaduel tegen SC Freiburg. Admir Mehmedi zette Freiburg op eigen veld op 1-0, waarna Per Ciljan Skjelbred nog voor rust voor de 1-1 eindstand zorgde. Het gepromoveerde Hertha bezet de tiende plaats, Freiburg staat zeventiende.

Middenmoters VfB Stuttgart en Eintracht Frankfurt speelden eveneens met 1-1 gelijk. Marco Russ van Frankfurt scoorde de eerste goal, Timo Werner zette de 1-1 op het scorebord.

[PL] City haalt uit in Manchester Derby

Manchester City heeft de derby tegen Manchester United zondag met 4-1 gewonnen. Sergio Agüero (2x), Yaya Touré en Samir Nasri kwamen tot scoren voor de thuisploeg, dat nu met tien punten gedeeld tweede staat in de Premier League. United moest Robin van Persie vanwege een blessure missen. De ploeg van de Oranjespits blijft staan op zeven punten.

Agüero zorgde na ruim een kwartier op aangeven van Aleksandar Kolarov voor de 1-0. Touré profiteerde vlak voor rust van matig uitverdedigen en schoot de 2-0 binnen. In de vijftigste minuut stond dankzij Agüero en Nasri 4-0 op het bord, waarna Wayne Rooney de eer in de 87e minuut redde voor United met een rake vrije trap.

De 4-1 zege is geen record voor City. De kampioen van 2012 vernederde United twee jaar geleden op Old Trafford met 6-1.

Tottenham Hotspur won met 1-0 bij Cardiff City en gaat samen met aartsrivaal Arsenal aan kop met twaalf punten. Paulinho scoorde in de 93e minuut met een subtiele hakbal de enige goal van de wedstrijd. Oud-Ajacieden Christian Eriksen en Jan Vertonghen en oud-AZ'speler Moussa Dembélé kwamen in actie voor de Spurs.

Eerste foto van Ben Affleck als Batman

De keuze van de nieuwe Batman is bij veel mensen in het verkeerde keelgat schoten. Acteur en regisseur Ben Affleck mag Christian Bale opvolgen en de eerste reacties waren niet mals. In het vervolg op Man of Steel van regisseur Zack Snyder zal Affleck als Batman samen met Superman voor het eerst in een blockbusterfilm optreden.

In het overvolle 2015 moet de sequel Batman vs. Superman uitkomen, die wederom geregisseerd wordt door Zack Snyder. Op de officiële Facebookpagina van de film is zojuist een allereerste foto opgedoken van Ben Affleck in Batmansetting.

[WK] Terpstra geniet van goud bij ploegentijdrit

Niki Terpstra prolongeerde zondag met Omega Pharma-Quick-Step de wereldtitel bij de ploegentijdrit in Florence. De equipe van de Nederlandse renner bleef Orica-Greenedge slechts 0,88 seconde voor. "Ongelooflijk hè", zei Terpstra na afloop.

Het scenario leek heel erg op die van de ploegentijdrit van de Tour de France van dit jaar. Toen won Orica GreenEdge met een miniem verschil van Omega Pharma. Deze keer waren de rollen omgedraaid. "Ik moet er niet aan denken om op dezelfde wijze te verliezen. Als dat zou gebeuren, dan zou ik de rest van mijn leven depressief zijn geweest", zo grapte Terpstra na afloop. "Zoals ik mij toen voelde, zo wil ik mij nooit weer voelen. Die stilte in de bus destijds was vreselijk."

Omega Pharma begon in Florence voortvarend aan de race, maar werd in het middenstuk ingehaald door Orica. Bij het derde tussenpunt na 42,8 kilometer had Orica een voorsprong genomen van twee seconden. "We reden constant 54, 55 kilometer per uur. Ik had gedacht dat niemand harder kon, maar op dat gedeelte reden ze bij Orica twintig seconden rapper. Dat is ongelooflijk."

Toen Terpstra en zijn ploeggenoten de tijd van Orica hoorde, ging er een flinke alarmbel rinkelen. "Dat was wel een wake-up call. Tony Martin heeft toen maximaal gas gegeven en in de bochten van Florence nam Sylvain Chavanel de leiding. Op het laatst wordt het echt knokken. Geweldig dat het op het einde net voldoende blijkt te zijn."

[Upd] 78 christenen dood bij aanslag kerk

Een zelfmoordterrorist heeft zich zondag in een kerk in de Pakistaanse stad Peshawar opgeblazen. Hij nam zeker 25 mensen mee de dood in. Nog eens 45 mensen raakten gewond. Dat heeft de politie gezegd.

De terrorist sloeg toe toen gelovigen na de mis de kerk verlieten. De benen van de dader, die door de kracht van de explosie werden weggeblazen, zijn teruggevonden.

Radicale moslims in het noordwesten van Pakistan hebben het vaker gemunt op de christelijke minderheid. Ook andere islamitische bevolkingsgroepen vormen een doelwit als zij door dit soort extremistische groeperingen als afvalligen worden bestempeld.

Update 20.15 uur:
Het aantal slachtoffers is flink hoger uitgevallen. Zeker 78 mensen vonden de dood en 135 mensen raakten gewond.

Jans: "PEC weer terug op aarde"

PEC Zwolle verloor zondagmiddag uit bij Vitesse (3-0). Trainer Ron Jans was na afloop teleurgesteld in het vertoonde spel van zijn ploeg. Voor PEC was het verlies pas de tweede nederlaag van het nog prille seizoen. Het was volgens Jans wel de slechtste prestatie tot nu toe.

"Wij waren niet goed genoeg en hebben gewoon dik verdiend verloren", zei de trainer na afloop van het duel tegenover FOX Sports. "We zijn slecht aan de wedstrijd begonnen en toen we wat sterker werden, kwamen we op achterstand door een persoonlijke fout."

"Een dik verdiende overwinning voor Vitesse tegen een heel matig PEC Zwolle", vervolgde de trainer, die precies weet wat er mis ging bij PEC. "We speelden in de eerste helft niet zoals afgesproken. Er werd veel doorgeschoven en daardoor verspeel je heel veel energie om niks. Dat hebben we in de rust teruggedraaid."

Toch wisten de bezoekers in het tweede bedrijf niet meer terug te komen. Vitesse liep uit naar 3-0. Voor Jans een is de nederlaag een grote tegenvaller. "Met name omdat we in duels zijn afgetroefd en omdat we niet ons voetbal hebben laten zien. Dit was een mooie gelegenheid om te bevestigen dat we in de top van de Eredivisie horen, maar die kans hebben we niet gegrepen. Het was veruit onze minste wedstrijd. We zijn weer terug op aarde", aldus Jans.

Cavendish wint ook slotrit in Groot-Britannië

Mark Cavendish heeft zondag zijn derde ritzege in de Ronde van Groot-Brittannië geboekt. De Britse sprinter van Omega Pharma-Quick-Step bleef in de slotrit in Londen Sam Bennett en Elia Viviani voor. Bradley Wiggins van Team Sky pakte zijn eerste eindzege van het jaar.

Cavendish had tijdens de achtdaagse koers al de vierde en zevende etappe gewonnen. Achter eenmalig tourwinnaar Wiggins werd de Zwitser Martin Elmiger tweede in het algemeen klassement. Thuisrijder Simon Yates eindigde op plek drie.

Zwitsers willen dienstplicht houden

De Zwitserse bevolking heeft een voorstel om de militaire dienstplicht af te schaffen zondag in een referendum afgewezen. Drieënzeventig procent van de opgekomen kiezers heeft gestemd voor behoud van de dienstplicht.

Ook in 1989 en 2001 stemden de Zwitsers tegen afschaffing van de dienstplicht. Militaire dienst is verplicht voor mannen tussen de 18 en 34 jaar die fysiek in staat zijn de dienst te vervullen. Vrouwen kunnen zich vrijwillig melden.

De regering heeft aangedrongen op behoud van de dienstplicht. Jaarlijks beginnen zo'n twintigduizend rekruten aan de basistraining, die 18 tot 21 weken duurt.

Zware explosie in winkelcentrum Nairobi

In het winkelcentrum in Nairobi dat zaterdag doelwit was van een omvangrijke aanval door moslimextremisten heeft zondagmiddag een zware explosie geklonken, de zwaarste in de meer dan dertig uur durende belegering tot nog toe. Op de klap volgde stilte.

Bij de aanval op het winkelcentrum Westgate vielen zeker 59 doden en 175 gewonden. Duizend mensen in het winkelcentrum konden worden gered. Een onbekend aantal mensen wordt nog door tien tot vijftien aanvallers vastgehouden. Volgens het Keniaanse Rode Kruis worden 49 mensen vermist. Of deze mensen allen worden gegijzeld is niet duidelijk. Er wordt rekening mee gehouden dat niet alle gijzelaars meer in leven zijn.

Onder de doden zijn drie Britten, twee Françaises, een Chinese vrouw, een Ghanese dichter en voormalig diplomaat, een Zuid-Afrikaan, twee Canadezen, een Amerikaanse en een Nederlandse vrouw van 33. Ook een neef van de Keniaanse president Uhuru Kenyatta en diens verloofde kwamen om.

Keniaanse veiligheidstroepen zouden met zwaar wapentuig het winkelcentrum zijn binnengegaan. Zij zouden door Israëlische commando's worden bijgestaan. Het winkelcentrum is deels in bezit van Israëliërs.

Ten minste twee leden van de Keniaanse veiligheidstroepen zouden zondag gewond zijn geraakt. Keniaanse media meldden dat sommige gijzelaars erin geslaagd zijn te ontsnappen. Een van de aanvallers die zaterdag kon worden gearresteerd is bezweken aan de verwondingen die hij had opgelopen, deelde het presidentieel kantoor zondag mee.

Radicale moslims gewapend met automatische geweren en explosieven openden zaterdag het vuur in het winkelcentrum. De Somalische opstandelingenbeweging Al-Shabab eiste later de verantwoordelijkheid op van de aanval, die specifiek gericht was tegen niet-moslims. Het ging om een vergeldingsactie vanwege de Keniaanse opmars tegen Al-Shabab in 2011 in Somalië. Al-Shabab liet weten dat niet met de Keniaanse regering wordt onderhandeld 'zo lang haar troepen in ons land zijn'.

President Kenyatta herhaalde de vastbeslotenheid van zijn regering om Al-Shabab te blijven bevechten. "Wij zijn Somalië binnengegaan om het land te helpen stabiliseren en vooral de terreur te bestrijden die op Kenia en de wereld werd losgelaten", zei Kenyatta. "Wij zullen niet opgeven in de oorlog tegen terreur."

De Keniaanse president voegde er aan toe dat deze gewelddadige aanval dan wel is gelukt, maar dat er talrijke andere door de Keniaanse veiligheidsdiensten zijn 'geneutraliseerd'.

Na de aanval werd het winkelcentrum omsingeld door een gezamenlijke troepenmacht van politie en leger. De Amerikaanse ambassade in de Keniaanse hoofdstad liet zondag via Twitter weten dat er nog geenszins een einde aan de aanval is gekomen: "Gewelddadige extremisten blijven Westgate Mall bezetten. Veiligheidstroepen op volle sterkte aanwezig."

De Keniaanse krijgsmacht stuurde zondag verse troepen om in de belegering bij te staan. De veiligheidstroepen kunnen de situatie in het winkelcentrum inschatten met behulp van beveiligingscamera's in het pand.

Oud-premier Raila Odinga zei dat een aantal mensen werd gegijzeld op de tweede verdieping van het winkelcentrum. Keniaanse veiligheidsfunctionarissen probeerden familieleden van gijzelaars gerust te stellen, maar liet doorschemeren dat zij er het leven bij in konden schieten. De veiligheidsoperatie is 'delicaat' omdat Kenia hoopt dat de gijzelaars veilig naar buiten kunnen worden gebracht, zei minister van binnenlandse zaken Joseph Lenku.

Rusland wil waarnemers naar Syrië sturen

Rusland is bereid militaire waarnemers naar Syrië te sturen om de vernietiging van het Syrische chemischewapensarsenaal in goede en veilige banen te begeleiden. Dat heeft de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov zondag gezegd.

Syrië ging onlangs akkoord met een gezamenlijk plan van Rusland en de Verenigde Staten om zijn chemische wapens voor ontmanteling over te dragen aan de internationale gemeenschap. Veiligheid is cruciaal in deze campagne, omdat het land in een burgeroorlog verkeert. Daarnaast moet boven alles voorkomen worden dat het wapentuig door bijvoorbeeld diefstal in verkeerde handen valt.

Russische waarnemers van het leger en de politie moeten aan dit veiligheidsproces deelnemen, zei Lavrov.

Carry Slee trekt 400.000 man

De film Spijt! heeft met vierhonderdduizend bezoekers de platina status in de wacht gesleept. Regisseur Dave Schram en een groot deel van de jonge cast, onder wie hoofdrolspelers Robin Boissevain en Stefan Collier, verrasten zondag de vierhonderdduizendste bezoeker in bioscoop De Munt in Amsterdam.

De Platina Film werd uitgereikt namens het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds. Het is de eerste Carry Slee-verfilming die die status behaalt, laat het filmfestival weten. Het scenario is geschreven door Maria Peters in samenwerking met Dick van den Heuvel.

Spijt! draait momenteel in 97 bioscoopzalen in Nederland. Het verhaal gaat over een jongen die wordt gepest. Na een klassenfeest blijkt hij niet thuis te zijn gekomen. De film is vanaf woensdag ook te zien op het Nederlands Film Festival.

De Gouden, Platina en Diamanten Film worden toegekend als voor een Nederlandse film respectievelijk honderdduizend, vierhonderdduizend en een miljoen bioscoopkaartjes zijn verkocht.

Merkel wint verkiezingen Duitsland

De CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel heeft de parlementsverkiezingen in Duitsland zondag duidelijk gewonnen. Volgens prognoses van de televisiezenders ARD en ZDF echter is het onzeker of coalitiepartner FDP nog in de nieuwe Bondsdag vertegenwoordigd zal zijn, meldt het Duitse persbureau dpa. De nieuwe eurosceptische partij Alternative für Deutschland (AfD) zit wel tegen de keisdrempel aan.

Volgens de prognose van de ARD op basis van exitpolls zit het blok van Merkel op 42 procent van de stemmen. De FDP staat op 4,7 procent.

Mocht de liberale coalitiepartner onder de kiesdrempel van 5 procent blijven en CDU/CSU zelf niet aan de meerderheid komen, dan zal Merkel waarschijnlijk opnieuw een 'grote coalitie' moeten aangaan met de SPD van haar uitdager Peer Steinbrück. De SPD staat op 26 procent en de Groenen op 8 procent. De Linkspartei, die vooral aanslaat in het voormalige Oost-Duitsland, staat op 8,5 procent. De nieuwe AfD zit op 4,9 procent.

Geen klachten over stroomloze dag Hoorn

De stroomloze zondag in de binnenstad van Hoorn heeft weinig problemen opgeleverd. Volgens netbeheerder Liander zijn er geen klachten of vragen gekomen van de adressen die de hele dag zonder elektriciteit hebben gezeten. Dat waren er ongeveer 200.

Voor het uitvoeren van noodzakelijke asbestsaneringen ging de stroom bij die aansluitingen er om 9.00 uur af. De werkzaamheden verliepen "voorspoedig en volgens planning", aldus Liander. Iets voor 17.00 uur had iedereen weer elektriciteit.

Geen klachten over stroomloze dag Hoorn
Geen klachten over stroomloze dag Hoorn (Foto: ANP)

Uitslag PSV - Ajax

PSV is de nieuwe koploper in de Eredivisie. Het was in eigen huis veel te sterk voor Ajax. Het werd 4-0 voor de Eindhovenaren.

PSV begon sterk aan de wedstrijd. Al na drie minuten kreeg het de eerste goede mogelijkheid toen Toivonen alleen voor keeper Vermeer opdook. Die kwam snel zijn doel uit en wist zo een vroege achterstand voor zijn ploeg te voorkomen. Daarna kreeg Depay een paar kansen, onder meer vrije kopkans, deze werden echter niet benut. Na de flitsende start van PSV nam Ajax het initiatief over. Onder meer inzetten van Van Rhijn en Krkic werden door Zoet gekeerd. 

Na rust was het weer PSV wat de bovenliggende ploeg was en nu werd er wel geprofiteerd. Een schot van Schaars werd nog door Vermeer gekeerd, even later liet hij de bal bij een voorzet van Depay knullig uit zijn handen glippen. Matavz profiteerde en zorgde voor de 1-0. De organisatie was daarna volledig weg bij de Amsterdammers en daar maakte PSV optimaal gebruik van. Willems schoot via Moisander de 2-0 binnen en een paar minuten later scoorde Hiljemark door de bal in de bovenhoek te krullen.

Nadat ook nog eens de buitenspelval faalde zorgde Park voor de 4-0. In het restant van de wedstrijd geloofden beide ploegen het wel. PSV drong niet meer aan en Ajax deed vooral aan schadebeperking.


PSV-speler Tim Matavz juicht na het maken van de 1-0, Ajax-speler Niklas Moisander baalt. (foto: Pro Shots)

PSV

4 - 0

AFC Ajax

 53' Matavz
 61' Willems
 64' Hiljemark
 68' Park
   
 
 Gele kaart: , S. de Jong, (AFC Ajax)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 33.300
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Brenet
Bruma
Hendrix
Willems (Tamata/71)
Hiljemark
Toivonen (Bakkali/67)
Schaars
Park
Matavz (Locadia/84)
Depay
  Vermeer
v. Rhijn
Moisander
Denswil
Blind (Boilesen/80)
S. de Jong (Duarte/69)
Schone
Serero
Sigthórsson (Andersen/77)
Krkic
Fischer


170 Duitse moslimextremisten naar Syrië

Zeker 170 islamitische extremisten uit Duitsland hebben de reis naar Syrië ondernomen om daar in de burgeroorlog mee te vechten. Dat heeft de Duitse inlichtingenchef Hans-Georg Maassen zondag in een interview met radiozender Deutschlandfunk gezegd.

De afgelopen maanden alleen al reisden zo'n vijftig extremisten van Duitsland naar Syrië, aldus Maassen. De vrees bestaat dat deze extremisten terugkeren naar Duitsland met plannen voor een terreuraanval.

De Duitse veiligheidsdiensten zeggen de afgelopen jaren meerdere terreurplannen te hebben verijdeld.

[EK] Volleyballers naar tussenronde na zege

De Nederlandse volleyballers hebben zondag op het EK de tussenronde bereikt door Slovenië met 3-1 te verslaan. In het Deense Herning kwam Oranje in de vierde set terug van een 12-17 achterstand: 19-25, 25-19, 25-22 en 25-23.

Nederland moest het duel winnen om in het toernooi te blijven, nadat eerder al werd verloren van Finland en Servië. Via de tussenronde, die dinsdag wordt gespeeld, kan Oranje zich plaatsen voor de kwartfinale. Finland en Servië maken later zondag uit wie als nummer één in de groep rechtstreeks naar de laatste acht gaat.

Vanavond Emmy voor John de Mol?

De Primetime Emmy Awards worden zondagavond (Amerikaanse tijd) voor de 65e keer uitgereikt. De prestigieuze Amerikaanse televisieprijzen voor het beste van het afgelopen tv-seizoen worden uitgedeeld in het Nokia Theatre in Los Angeles. Neil Patrick Harris praat de show aan elkaar. De 40-jarige acteur deed dat eerder al in 2009.

Aan de ceremonie van zondag zit ook een Nederlands tintje. De Amerikaanse versie van The Voice, uit de koker van John de Mol, is genomineerd in de categorie beste reality- en competitieprogramma. De fantasyserie Game of Thrones, waarin onder anderen Carice van Houten speelt, maakt kans op vijf Emmy's.

The Voice viel een week geleden al in de prijzen tijdens de uitreiking van de Creative Arts Emmy Awards, die draait om de kleinere categorieën en dient als opwarmer voor de grote show van zondag. De talentenjacht won voor beste lichtontwerp en -regie. Behind the Candelabra, de tv-film over de extravagante pianist Liberace, was de grote winnaar met acht Emmy's.

Explosie in Den Haag

Bij een explosie in een appartementencomplex in Den Haag zijn zondagmiddag gewonden gevallen. Een van de slachtoffers is er ernstig aan toe, de anderen zijn lichtgewond. "Maar we zijn nog aan het zoeken, het is een puinzooi bovenin", laat een brandweerwoordvoerder weten.

Door de vermoedelijke gasexplosie in een woning op de vijfde en bovenste woonlaag brak brand uit in de flat aan de Genemuidenstraat. De voor - en achtergevel van de betreffende woning zijn uit het pand geslagen. Het complex met zo'n zestig woningen werd daarop ontruimd. Ongeveer 65 bewoners worden opgevangen in stadsdeelkantoor.

Mogelijk is iemand door de explosie de flat uitgeblazen en te water geraakt. "Daarover gaan hardnekkige geruchten", stelt de zegsman. Brandweerlieden zoeken in het water achter de flat.

De ontploffing vond rond 16.15 uur plaats. De uitslaande brand was ruim een uur later onder controle. Of de zwaargewonde in het geëxplodeerde appartement woont kon de woordvoerder niet zeggen.

The Place Beyond the Pines

Derek Cianfrance bevestigt na Blue Valentine met The Place Beyond the Pines dat hij de kneepjes van het filmmakersvak uitstekend beheerst. Hoewel de film niet altijd even sterk is, is het totaalplaatje wel compleet en worden enkele interessante thema’s vakkundig behandeld. Hoewel deze dvd geen extra’s bevat, is de film op zichzelf zo sterk dat de aankoop ervan eenvoudig gerechtvaardigd kan worden.

Onze reddende engel

Vorige week ging het in EenVandaag over het QALY-systeem. Dit staat voor “Quality-adjusted life years” en stelt min of meer een grens aan wat zorg mag kosten per gewonnen levensjaar. In deze aflevering werd het bedrag geopperd van 80.000 euro. Dit is geen definitieve grens, maar 'een richtlijn waarover gediscussieerd zou kunnen worden’. Een Jonge Democraat sloot zijn betoog af met het verhaal over een positief bijeffect van deze methode in Engeland, want daar gebruiken ze het al. Hij zei dat daar te zien was dat aanbieders van zorg daalden met hun prijzen. 'Waarom dan opeens wel?' vroeg ik me af. En waarom wordt er al gesproken over een kosten/baten-verhouding van ons leven, terwijl we niet eens goed zicht hebben op deze kosten? Dat was voor mij aanleiding om "Onze reddende engel", de farmaceutische industrie, onder de loep te nemen.

[WK] Omega Pharma weer snelste in ploegentijdrit

Omega Pharma-Quick-Step heeft zondag met Niki Terpstra zijn wereldtitel geprolongeerd in de ploegentijdrit voor merkenteams. De Belgische formatie finishte in Florence na 1.04,16 uur en was daarmee 81 honderdsten sneller dan Orica-Greenedge. Team Sky van Chris Froome werd in 1.04,39 derde. Het Nederlandse Belkin bleef steken op de twaalfde plek.

Peter Velits, Sylvain Chavanel, Michal Kwiatkowski, Tony Martin en Kristof Vandewalle reden samen met Terpstra naar de wereldtitel. BMC en Radioshack maakten de top vijf vol. Bij Orica reed de Noord-Hollander Jens Mouris mee.

Belkin had 2.49 minuten meer nodig dan Omega Pharma. Argos-Shimano was op plek zestien de volgende Nederlandse ploeg. Het Rabobank Development Team (19), Cyclingteam de Rijke (30) en Cyclingteam Jo Piels (34) speelden geen rol van betekenis in Italië.

Gordon snapt zichzelf niet

Gordon kan er met zijn verstand niet bij dat hij de Dam tot Damloop achter de rug heeft. "Ik heb het gewoon gedaan, ik snap er zelf ook geen reet van", vertelde de zanger zondag vlak na de finish tegen de Amsterdamse stadszender AT5.

Hoewel Gordon de hardloopwedstrijd zwaarder vond dan hij verwachtte, vond hij het waanzinnig om mee te maken. "Ik had een droom en die is uitgekomen", twitterde de zanger zondagmiddag. "Ik heb het gedaan. Wat een ervaring maar wat was het zwaar. Echt respect voor alle lopers."

Ook Beau van Erven Dorens nam deel aan de Dam tot Damloop. Hoewel de presentator riep op blote voeten van Amsterdam naar Zaandam te willen lopen, trok hij toch schoenen aan. "Als je op blote voeten loopt, moet je heel hard trainen. Dan moet je echt weken van tevoren beginnen omdat je eelt op moet bouwen", legde de presentator uit.

Beau had ruim een uur en een kwartier nodig voor de ruim zestien kilometer. Gordon had volgens AT5 'iets' langer nodig, maar hoeveel langer is niet duidelijk. Ook onder anderen Waldemar Torenstra en Sterretje stonden zondag aan de start van de 29e Dam tot Damloop.

Nederlandse dood bij aanslag Kenia

Onder de slachtoffers van de aanval van Al-Shabab op winkelcentrum Westgate in de Keniaanse hoofdstad Nairobi is een Nederlandse vrouw van 33 jaar omgekomen. Zeven andere Nederlanders die ook in het winkelcentrum waren tijdens de aanslag zijn ongedeerd en in veiligheid. De Nederlandse ambassade onderhoudt nauw contact met hen. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken zondag.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) laat weten met afschuw kennis te hebben genomen van de terreurdaad en veroordeelt deze 'ten stelligste'. "Onze condoleances gaan uit naar haar familie, vrienden en dierbaren. Medewerkers van de Nederlandse ambassade in Nairobi staan de nabestaanden bij." De minister betuigt ook medeleven met de nabestaanden van slachtoffers van andere nationaliteiten.

Het winkelcentrum werd zaterdag aangevallen door moslimextremisten. Het Keniaanse ministerie van binnenlandse zaken deelde zondag mee dat de aanval zeker 59 mensen het leven heeft gekost. Ook raakten 175 mensen gewond. Duizend mensen werden gered.

Zondag werd opnieuw geschoten. In het winkelcentrum wordt nog een onbekend aantal gijzelaars vastgehouden door tien tot vijftien aanvallers. Keniaanse media meldden dat sommige gijzelaars erin geslaagd zijn te ontsnappen. Een van de aanvallers die zaterdag kon worden gearresteerd is bezweken aan de verwondingen die hij had opgelopen, deelde het presidentieel kantoor zondag mee.

Radicale moslims gewapend met automatische geweren en explosieven openden zaterdag het vuur in het winkelcentrum. De Somalische opstandelingenbeweging Al-Shabab eiste later de verantwoordelijkheid op van de aanval, die specifiek gericht was tegen niet-moslims.

Onder de slachtoffers zijn naast Kenianen ook buitenlanders, onder wie Fransen en Canadezen.

[Serie A] Strootman wint met Roma ook stadsderby van Lazio

Kevin Strootman blijft met AS Roma uitstekend presteren. De van PSV overgekomen middenvelder won zondag met zijn ploeg de beladen stadsderby tegen Lazio Roma. Door goals van Federico Balzaretti en Adem Ljajic zegevierde AS Roma met 2-0. Lazio-speler Goncalves André Dias werd acht minuten voor tijd met rood van het veld gestuurd.

Stootman kreeg zelf in de 75e minuut een gele kaart. Voor Roma was het alweer de vijfde competitiezege. Napoli is de enige andere club die nog foutloos is in de Serie A. De Napolitanen spelen later zondag de topper tegen AC Milan.

Een drietal ploegen verzamelde tien punten uit vier duels: Fiorentina, Juventus en Internazionale. Fiorentina won met 2-0 bij Atalanta. Matias Fernandez en Giuseppe Rossi scoorden.

Juventus boekte een moeizame 2-1 thuiszege op Hellas Verona. De Spanjaard Fernando Llorente werd met zijn eerste goal in dienst van Juventus matchwinner.

Fabrizio Cacciatore bracht Hellas verrassend aan de leiding, maar even later maakte Carlos Tevez gelijk. In de blessuretijd van de eerste helft sloeg Llorente toe. Internazionale won eerder zondag met liefst 7-0 bij Sassuolo.

Overige uitslagen Serie A zondag:

Catania - Parma 0-0

Bologna - Torino 1-2

[UFC] Uitslagen UFC 165

Vannacht stond UFC 165 op het programma. De main event van de avond was Jon Bones Jones – Alexander The Mauler Gustafsson. Jon Jones won via unanimous decision en verbeterde zo het record van meeste titelverdedigingen in de light heavyweight-divisie. 

Vanwege Gustafsson’s lengte en bereik werd hem een kans toegedicht, ook al was deze miniem, tegen de atletische en uitermate getalenteerde Jon Jones. Vannacht bleek dat deze kans groter was dan vooraf gedacht. Jones en Gustafsson gingen de volle vijf kampioensronden in om zo uit te komen bij een beslissing van de jury. Deze jury scoorde het gevecht unaniem in het voordeel van Jones die daarmee alweer zijn zesde titelverdediging tot een succesvol einde bracht, in de twee jaar dat hij de titel in bezit heeft. 

Het gevecht ging gelijk op, waardoor er waarschijnlijk nog discussie zal opwaaien over de uitslag van de jury, maar dat Jones de winnaar was, was uiteindelijk wel duidelijk. Gustafsson raakte zijn tegenstander genoeg, iets wat Jones niet bijzonder vaak overkomen is. Jones reageerde echter met zijn typische stijl, wat bijdroeg aan de bijna vroegtijdige knockout van Gustafsson in de vierde ronde, toen Jones hem dusdanig schade aan zijn hoofd toebracht dat deze begon te bloeden.

Ook al won Jones, er ging ook veel eer uit naar de Zweed. Joe Rogan reageerde op zijn gebruikelijke enthousiaste manier dan ook op het gevecht met de tekst: "This was the greatest light heavyweight title fight in the history of the UFC." Dat moet iedereen uiteindelijk voor zichzelf bepalen, maar wat zijn stelling in ieder geval kracht bij zette is het feit dat het gevecht uiteindelijk de Fight of the Night werd. 

Andere uitslagen:
 

Winnaar Tegenstander Methode van winst
Renan Barao Eddie Wineland (T)KO, tweede ronde
Brendan Schaub Matt Mitrione Submission, eerste ronde
Francis Carmont Constantinos Philippou Unanimous decision
Khabib Nurmagomedov Pat Healy Unanimous Decision
Myles Jury Mike Ricci Split decision
Wilson Reis Ivan Menjivar Unanimous decision
Stephen Thompson Chris Clements (T)KO, tweede ronde
Mitch Gagnon Dustin Kimura Submission, eerste ronde
John Makdessi Renee Forte (T)KO, eerste ronde
Michel Prazeres Jesse Ronson Split decision
Alex Caceres Roland Delorme Split decision
Daniel Omielanczuk Nandor Guelmino (T)KO, derde ronde

Bonussen:

Fight of the Night: Jon Jones - Alexander Gustafsson
Knockout of the Night: Renan Barao
Submission of the Night: Mitch Gagnon 

Simon in finale Metz te sterk voor Tsonga

Gilles Simon heeft zondag het ATP-toernooi van Metz gewonnen. De als tweede geplaatste Fransman was in de finale zijn landgenoot Jo-Wilfried Tsonga (1) met 6-4 en 6-3 de baas. Het betekende voor Simon zijn eerste toernooizege van het jaar en de elfde in zijn carrière. In 2010 was hij ook al de beste in Metz.

Ernests Gulbis schreef het ATP-toernooi in Sint-Petersburg op zijn naam. De als zesde geplaatste Let versloeg in de eindstrijd de Spanjaard Guillermo Garcia-Lopez met 3-6, 6-4 en 6-0. Gulbis won eerder dit jaar al het ATP-toernooi in Las Vegas en staat nu op een totaal van vier toernooizeges.

Sloveense dubbelzege in Almaty

Schansspringer Matjaz Pungertar heeft de Grand Prix in Almaty gewonnen. De Sloveen troefde in de finale zijn landgenoot Jernej Damjan en de Japanner Reruhi Shimizu af.

Vanwege de harde wind was lange tijd onzeker of de wedstrijd in Kazachstan überhaupt door zou gaan, maar na bijna drie uur vertraging besloot de organisatie dat men toch kon springen. De Duitser Maximilian Mechler wist het beste met de omstandigheden om te gaan, na de eerste ronde ging hij verrassend aan de leiding. Achter Mechler stond de Japanner Reruhi Shimizu op een tweede plek, gevolgd door de winnaar van een dag eerder, de Noor Anders Bardal.

In de tweede ronde trok de wind flink aan, maar de competitie werd niet stilgelegd. Van de kanshebbers op de zege was Damjan als eerste aan de beurt en hij greep direct de leiding. Vervolgens kwam zijn landgenoot Pungertar van de schans en met een knappe sprong van 136 meter nam hij de eerste plaats over. Favoriet Bardal lukte het niet om naar de leiding te springen, iets waar de Noor zichtbaar van baalde. Het minste van de kanshebbers verging het echter Mechler zelf, de leider na de eerste ronde. De Duitser mocht als laatste springen en wist dus wat hem te doen stond om de overwinning te pakken. Overmand door zenuwen kwam hij echter niet verder dan 122,5 meter, waarmee hij terugviel naar de vijftiende plaats. Shimizu werd uiteindelijk nog knap derde.

Door zijn tweede plek neemt Damjan de leiding in het klassement om de Grand Prix over van de Duitser Andreas Wellinger. De Grand Prix wordt afgesloten met een wedstrijd in het Oostenrijkse Hinzenbach op 29 september en de finale in het Duitse Klingenthal op 3 oktober.

Vrouwen

Bij de vrouwen greep Sara Takanashi haar vierde overwinning op rij. De zestienjarige Japanse kon zelfs met een val in de tweede ronde niet van haar troon gestoten worden. Na een enorme sprong van 107,5 meter, een halve meter verder dan haar eigen schansrecord, kon ze niet op haar benen blijven staan en gleed ze onderuit. De afstand leverde echter zoveel punten op dat ze daarmee de door de val verloren punten compenseerde. Hierdoor hield ze nog net genoeg over op de verrassend sterke Sloveense Katja Pozun. De Canadese Atsuko Tanaka sprong naar de derde plek, terwijl Wendy Vuik met een 34e plaats evenals een dag eerder flink tegenviel. Het was de zesde en laatste wedstrijd in de Grand Prix bij de vrouwen, het klassement werd ruimshoots gewonnen door Takanashi.

Nederlanders

In het Duitse Klingenthal kwamen de Nederlandse jongens in actie in de Continental Cup, een niveau onder de World Cup (in de winter) en de Grand Prix (in de zomer). In een veld van 72 springers wist alleen Oldrik van der Aalst op zaterdag een plek in de top-60 te bemachtigen. Zondag was Van der Aalst opnieuw de beste Nederlander, maar evenals Lars Antonissen en Ruben de Wit eindigde hij ver in de achterhoede.

[PL] Arsenal pakt koppositie; Swansea wint

Arsenal is Chelsea en Liverpool voorbijgestreefd. De Londenaren hebben door een zege op Stoke City voorlopig de koppositie in handen. In het Emirates Stadium bleek Arsenal een maatje te groot voor Stoke.

Mesut Ozil bewees zijn waarde voor de Gunners met twee assists. Aaron Ramsey, die de afgelopen weken vaak het net vond, opende al vroeg in het duel de score. De middenvelder liet de Arsenal-supporters al in de 5' minuut juichen: 1-0 Na het doelpunt ging de thuisploeg op zoek naar een tweede treffer, maar kreeg het de deksel op de neus. Geoff Cameron bracht de bezoekers langszij (26'): 1-1.

Toch kwam Arsenal voor rust nog op voorsprong. Per Mertesacker zorgde in de 36' minuut voor de 2-1. Mesut Ozil stelde de beresterke Duitse mandekker in staat om te scoren. Ozil was in de 72' minuut wederom de aangever. Bacary Sagna maakte op aangeven van de Duitse international de 3-1. Dat was tevens de eindstand.

Elders in Londen speelde Crystal Palace tegen Swansea City. De bezoekers kwamen al vroeg in het duel op voorsprong. Michu, de revelatie van vorig seizoen, opende op aangeven van Wayne Routledge de score: 0-1. Vlak na rust waren de Swans wederom trefzeker. Nathan Dyer werkte de bal tegen de touwen op aangeven van Alvaro. Het bleef uiteindelijk 0-2 in Selhurst Park. Door de winst voegt Swansea zich bovenin de middenmoot.

[Ligue 1] Lorient en Bordeaux in evenwicht

Girondins Boreaux slaagde er zondagmiddag niet in om de de negatieve reeks om te buigen. Uit bij Lorient bleef de ploeg steken op een gelijkspel: 3-3 Het eerste halfuur was overduidelijk voor Bordeaux, dat een overwinning al vroeg leek af te dwingen. In de 8' minuut benutte de bezoekers al een buitenkansje. Vanaf de stip schoot Cheick Diabate raak.

In de 23' minuut bracht Vincent Aboubakar Lorient langszij, om een minuut later de bal weer uit het eigen netje te vissen. Gregory Sertic werkte in de 24' minuut de bal achter doelman Fabien Audard: 1-2. Na precies een halfuur bracht Henri Saivet de uitploeg op een luxe voorsprong: 1-3. Het leek de ruststand te worden, maar Kevin Monnet Paquet maakte de aansluitingstreffer: 2-3.

Na rust wist Sadio Diallo de thuisploeg nog op gelijke hoogte te brengen, maar verder kwamen beide ploegen niet. Het bleef bij 3-3.

FOK!toen: Grand Theft Auto

GTA V verbreekt op dit moment alle records. Naast dat het de duurste game was blijkt het nu ook de snelstverkopende game te zijn. Het vijfde GTA-deel bracht binnen drie dagen een miljard dollar binnen, en wordt door vrijwel alle recensisten beloond met de perfecte score. Waar begon dit waanzinnige succes? We gaan zestien jaar terug de tijd in, naar 1997.

Grand Theft Auto

'Grand Theft Auto is a game intended for a mature audience. If you are either underage or of a sensitive disposition, then this game is not for you', waarschuwde DMA Design zestien jaar geleden. De studio die nu bekendstaat als Rockstar North had een revolutionaire stap gezet met het ontwikkelen van Grand Theft Auto, en besefte dat zelf maar al te goed. Velen zullen van het principe van GTA op de hoogte zijn, maar alsnog: in GTA is het je doel om als crimineel zoveel mogelijk missies te voltooien. Een keurige omschrijving, aangezien het doel eigenlijk is om alles met een kloppend hart te elimineren. Mensen overrijden, wurgen of simpelweg doodschieten behoren tot de normaalste zaken. Dat was toen op zich niets nieuws, ware het niet dat je deze keer geen James Bond, militair of iemand anders met license to kill was. Spelers doken in de huid van een crimineel in een grote stad, iets veel realistischer dan aliens neerknallen in een Tweede Wereldoorlog-setting. 

Hoewel een miljard dollar in drie dagen de natte droom van menig bedrijf is, heeft de serie aan een zijden draadje gehangen. Volgens Gary Penn, een van de ontwikkelaars, hadden ze het oorspronkelijke spel bijna geschrapt. "It was awful", verklaarde hij. Race'N'Chase, zoals Grand Theft Auto zou gaan heten, zat vol met bugs en werkte niet zoals de ontwikkelaars verwacht hadden. De intelligentie van de politie lag zo laag dat het spel simpelweg onspeelbaar was - tot op een moment de politie bewust werd. Penn vermoedde dat het een bug was die de politie ervan had weerhouden op te treden, aangezien ze opeens deden wat ze moesten doen. "Oh my God, the police are psycho - they're trying to ram me off the road", klonk het verbaasd in de ontwikkelstudio. Vanaf dat moment was het tij gekeerd. Een politie die haar best doet je te arresteren en de adrenaline die door je lijf giert tijdens een ontsnapping bleken de perfecte ingrediënten te zijn. DMA Design ging door met de ontwikkeling en uiteindelijk lag in oktober 1997 Grand Theft Auto voor pc in de winkels. Het was nog niet GTA zoals nu. Het spel was opgebouwd uit levels, die voltooid konden worden door punten te verzamelen. Missies bestonden vooral uit auto's stelen en de politie dwars zitten. Bovendien was het spel niet in 3D en keek je van bovenaf de wereld in. De kern was echter al wél GTA pur sang: een open omgeving waar je vrij was te doen wat je zelf wilde, en waarin je beloond werd voor criminele acties. Je rijdt in een politiewagen over onschuldige voorbijgangers? Het spel verdubbelt je punten. Je schiet een x aantal personen dood tijdens je missie? Top, bonuspunten! 

Critici toentertijd waren er nog niet zo van gecharmeerd. Grand Theft Auto ontving magere voldoendes. Er werd niet een concreet nadeel genoemd, het spel was gewoon 'niet leuk genoeg'. Desondanks bracht DMA Design twee London-uitbreidingspakketten uit en portte GTA naar de PlayStation One en Gameboy Color (in uitgeklede versie). Twee jaar later kwam Grand Theft Auto 2 uit maar ook dat spel werd niet onthaald zoals DMA hoopte. Toch gaven ze de moed niet op en kwam in 2001 eindelijk het succes waarnaar ze vier jaar hadden toegewerkt: GTA III werd een hit. Het luidde het begin in van GTA zoals we de serie nu kennen. De wereld werd 3D, de gameplay realistischer en Liberty City liet voor het eerst in volle glorie haar gezicht zien. Daarnaast werden het huidige logo en boxart met GTA III geïntroduceerd. De game zelf kreeg gemiddeld een 9,5 als cijfer en vele awards, zoals "Game van het jaar", "Meest innovatieve game" en "Beste PlayStation 2-game". 'A luscious, sprawling epic of a game and one of the most complete experiences I have ever encountered. If this is what I've waited a year to see on my PS2, then I would have waited ten. Magnificent', aldus Eurogamer. GTA III werd het meestverkochte spel van 2001 in de Verenigde Staten. 

Met GTA III maakte de wereld kennis met een onwaarschijnlijk gewelddadig en seksueel getint spel. Opa's en oma's die het spel cadeau gaven aan hun kleinkinderen werden even later lachend in het spel doodgeschoten. Prostituees konden verkracht worden en werden vervolgens vermoord om hen van hun geld te bestelen. De scheidingslijn tussen de gamewereld en realiteit werd angstaanjagend klein, meenden zowel moeders als politici. Winkelketen Wal-Mart begon met het controleren van identiteitsbewijzen om te zorgen dat niemand onder de zeventien GTA III kon kopen. Australië ging nog een stapje verder en blokkeerde de verkoop van het spel. Wegens het gebrek aan een 18+-waardering (de Australische PEGI deelde waarderingen uit die niet hoger gingen dan 15 jaar of ouder) werd er een gecensureerde versie uitgebracht. Tot slot kreeg Rockstar nog een handjevol rechtzaken naar zijn richting geslingerd. Want tsja, Amerika blijft Amerika.

De rest van de geschiedenis behoort tot ons collectief geheugen. Vice City Stories, San Andreas, ik ga er eigenlijk vanuit dat iedereen er wel een keertje aan heeft gesnuffeld. GTA werd een van de meest succesvolle series in de geschiedenis van videogames. Naar elk GTA-spel werd halsreikend uitgekeken. Het meest actuele bewijs daarvan konden we afgelopen weken aanschouwen. Misschien zelfs wel van genieten. GTA V komt net als zijn voorgangers in de kast te staan als het spel waarin je eigenlijk altijd wel zin hebt. In je eentje missies volbrengen, met vrienden omstebeurt doodgaan, of aan je ouders laten zien waar die hele hype nou om gaat. Dit hadden ze zestien jaar geleden nooit durven te hopen. En waar hebben we het eigenlijk aan te danken? Aan politie die plotseling bewust werd. SIRE zou het moeten gebruiken in haar volgende campagne: 'en daarom is de politie je beste vriend'.

Red Saeed!

Neem Saeed. Saeed is in Iran geboren en opgevoed als moslim. Op zijn twintigste echter, bekeerde Saeed zich tot christen. Dit is hem niet bepaald in dank afgenomen.

Saeed Ab edini is in Iran veroordeeld tot een celstraf van acht jaar. Waarom? Omdat Saeed christen is en in Iran huiskerken steunt en opricht. Dat mag niet in Iran. In de gevangenis wordt Saeed geslagen door zowel cipiers als medegevangenen. Dezelfde bewakers zeggen hem eeuwig op te sluiten als hij zijn geloof in Jezus niet afzweert. Ondanks interne bloedingen weigeren de artsen in de gevangenis hem te behandelen, want: christen. Natuurlijk is Saeed niet alleen, in Iran zijn er wel meer opgesloten omdat ze niet het gemeenschappelijke geloof in de plaatselijke maangod delen.

Saeed is een ingezetene van Amerika. Daar woont hij met zijn –eveneens Iraanse-  vrouw en het stel heeft twee koters. In de Verenigde Staten is hij inmiddels voorganger geworden van de  Protestant Evangelical Church of Iran. In die functie reist hij af en toe naar zijn geboorteland, waar hij betrokken was bij de bouw van weeshuizen en het oprichten van huiskerken. In 2012 echter, werd Saeed gearresteerd terwijl hij op visite was bij familie, vlakbij de grens met Turkije. De aanklacht was ´christen´. In januari van dit jaar werd hij veroordeeld en achter de tralies gesmeten.

Voor Saeed is inmiddels een actie gestart. Deze actie kan gesteund worden op www.redsaeed.nu. Ook kan je daarop een berichtje voor Saeed achterlaten. In de Iraanse gevangenissen schijnen zich duizenden ´Saeeds´ te bevinden.

Meer Dam tot Damlopers naar ziekenhuis

Vanwege het warme en drukkende weer zijn zondag diverse deelnemers aan de Dam tot Damloop afgevoerd naar een ziekenhuis met benauwdheidsklachten en uitputtingsverschijnselen. Het zijn er meer dan vorig jaar, laat een woordvoerder van het hardloopevenement weten.

Zondagochtend vertrokken zo'n 55 duizend mensen van de Dam in Amsterdam. De looptocht van ongeveer zestien kilometer eindigt in Zaandam. "Wij adviseren voldoende en goed te drinken en voldoende gehydrateeerd te blijven", aldus de zegsvrouw van organisator Le Champion. Volgens RTV Noord Holland waren rond 14:30 uur veertien deelnemers naar een ziekenhuis vervoerd.

Nguse Amlosom uit Eritrea won de Dam tot Damloop. Hij liep de 16 kilometer in een tijd van 45 minuten en 28 seconden. In de top tien was geen plaats voor Nederlanders.

Voetballer opgepakt na breken rib tegenstander

Bij een ruzie tijdens een voetbalwedstrijd in het Overijsselse Goor is zondag een speler mishandeld. Een 36-jarige voetballer van EGVV gaf een trap in de buik van de speler van SV Hector. Deze 30-jarige man uit Goor is met vermoedelijke ribfracturen naar een ziekenhuis gebracht. De 36-jarige schopper uit Berkelland is opgepakt en in een cel gezet voor verhoor, laat de politie weten.

De mishandeling vond plaats op het terrein van SV Hector aan de Pluvierstraat in Goor, twintig minuten voordat de wedstrijd zou worden afgefloten. Iets daarvoor had het latere slachtoffer ruzie gekregen met een speler van EGVV uit Gelselaar, waar de man uit Berkelland zich hardhandig mee bemoeide.

Opkomst Duitsland lijkt hoger dan in 2009

De opkomst in de Bondsdagverkiezingen in Duitsland is hoog. Het lijkt erop dat dit jaar meer mensen hun stem uitbrengen dan in 2009. Dat heeft de Duitse kiescommissie zondag gezegd.

Rond 14.00 uur had 41,4 procent van de kiesgerechtigden zijn stem uitgebracht. In 2009 lag dat percentage rond dat uur nog op 36,1 procent. De opkomst van 70,8 procent in 2009 was de laagste in naoorlogs Duitsland.

Een hogere opkomst kan volgens deskundigen ten goede komen van de sociaaldemocratische SPD, wier partijleider Peer Steinbrück Angela Merkel als bondskanselier hoopt te vervangen.

In opiniepeilingen heeft het partijverbond van Merkel, de CDU/CSU, nog steeds een voorsprong op de linkse oppositie.

Uitslagen Eredivisie 22/09/2013

Om 14.30 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Feyenoord nam het in eigen huis op tegen FC Utrecht terwijl AZ op bezoek ging bij NAC Breda. Hieronder vind je de uitslagen en karakteristieken van deze duels.

Feyenoord

1 - 0

FC Utrecht

 65' Vilhena    
 
 Gele kaart: Mathijsen, Goossens(Feyenoord), Ayoub, Bulthuis, (FC Utrecht)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 46.000
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Janmaat
De Vrij
Mathijsen (Nelom/46)
Martins Indi
Clasie
Immers
Vilhena
Armenteros (Schaken/60)
Pellé
Boetius (Goossens/72)
  ruiter
Markiet
Derijck
Heerings
Bulthuis
Mortensson (Schepers/76)
Ayoub
Janssen
Oar (v.d. Gun/59)
Toornstra
De Ridder


FC Utrecht-speler Yassin Ayoub in duel met Feyenoord-speler Jean-Paul Boetius (Foto: Pro Shots)

NAC Breda

3 - 0

AZ

 50' Verbeek
 74' Poepon
 90+1' Hooi
   
 
 Gele kaart: Buijs (NAC Breda), Viergever, M. Johansson, Gudelj(AZ)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 18.300
Arbiter: Guzubuyuk
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
De Roover
Drost
Kwakman
Bodor
Buijs
Lurling (Perica/83)
Seuntjens (Suk/76)
Verbeek (Hooi/68)
Poepon
Sarpong
  Esteban
M. Johansson
Gouweleeuw
Wuytens
Viergever
Gudelj
Henriksen (Berghuis/76)
Elm (Overtoom/62)
Beerens
A. Jóhansson
Gudmundsson (Martens/67)

[F1] Uitslag Grand Prix van Singapore

Sebastian Vettel heeft eenvoudig de Grand Prix van Singapore op zijn naam geschreven. De kampioenschapsleider had met zijn Red Bull een grote voorsprong op Fernando Alonso en Kimi Räikkönen die met een goede strategie het podium haalden.

De race op Marina Bay Street Circuit startte met Sebastian Vettel vanaf poleposition. De Duitser had niet de beste start, maar had geluk dat Nico Rosberg in de eerste bocht iets wijd ging en daardoor de eerste positie weer prijs moest geven. Fernando Alonso schoof van de zevende naar de derde stek, voor Mark Webber die Romain Grosjean verschalkte. Kimi Räikkönen moest als dertiende starten en wist in de eerste ronden twee posities te winnen via enkele goede inhaalacties.

Vettel sloeg meteen een groot gat met Rosberg en kon met een gat van ruim zeven seconden de wedstrijd gemakkelijk controleren. Lotus haalde Räikkönen al na tien ronden binnen voor zijn eerste stop om zo te proberen de Fin voor enkele concurrenten te krijgen. Nadat de eerste serie stops geweest was leidde Vettel, voor Rosberg, de nog niet gestopte Di Resta, Alonso, Webber, Grosjean, Hamilton, Massa, Button en Räikkönen. Giedo van der Garde hield Valtteri Bottas lang achter zich, maar moest de Fin na zeventien ronden toch laten gaan, waardoor de Nederlander negentiende lag.

Di Resta hield Alonso geruime tijd op, waardoor Vettel en Rosberg verder weg konden lopen bij de Spanjaard die hierdoor zijn concurrenten achter hem dichterbij zag komen. Di Resta viel na zijn stop terug naar de dertiende positie. Na 25 ronden botste Daniel Ricciardo met de muur, waardoor de safety car naar buiten kwam. Verschillende coureurs maakten van de mogelijkheid gebruik om een pitsstop te maken.

Vettel leidde, voor Rosberg, Webber en Hamilton. Alle vier waren nog niet naar binnen geweest voor hun tweede stop. Dat waren wel de nummer vijf en zes Alonso en Grosjean. Di Resta lag zevende, voor Massa, Button en Räikkönen. Na 30 ronden werd het veld weer vrijgegeven, waarna Vettel meteen weer een gat trok. De enige die een positie pakte was Van der Garde die Bottas weer verschalkte, maar de Nederlander moest de Fin uiteindelijk laten gaan. Grosjean viel uit door een luchtaanzuigprobleem van de motor.

Vettel sloeg een gigantisch gat met Rosberg om zo te zorgen dat de Red Bull-coureur een veilige tweede stop kon maken. De Duitser liep met ruim twee seconden per ronde weg bij de rest van het veld. Webber was na veertig ronden de eerste van de toppers die stopte. De rest verhoogde hierna het tempo omdat ook hun stops eraan zaten te komen. Voor Rosberg was dit niet genoeg, want de Duitser zag Webber passeren. Vettel stopte na 43 ronden voor de tweede maal en behield een ruime marge op Alonso die nu tweede lag, voor Button, Räikkönen en Perez.

Veel coureurs probeerden na hun vroege tweede stop de finish te halen zonder opnieuw te hoeven pitten, waardoor Webber, Rosberg, Hamilton, Di Resta en Massa nog maar moesten proberen om een goede puntenfinish te behalen. Van dit groepje was Webber na 47 ronden de beste met een achtste positie. De eerste die terugviel was Sauber-coureur Gutierrez die in enkele ronden tijd zijn positie in de punten in rook op zag gaan.

In de slotfase zorgden de verschillende strategies voor fraaie actie op de baan met veel inhaalacties, waarbij Webber, Rosberg en Hamilton zich een weg naar voren baanden en andere coureurs juist terugvielen. Räikkönen snoepte de derde positie van Button af die nog verder terug zou vallen, terwijl Di Resta na een foutje uitvaller genoemd mocht worden. Ook Webber haalde de streep na motorische problemen niet. De Australiër werd na de finish door Alonso teruggereden naar de pits.

Na 61 ronden werd Vettel als eerste afgevlagd. De Duiter had vandaag geen enige moeite om de zege binnen te hengelen. Alonso werd na een goede strategie tweede, voor Räikkönen die eveneens van goed denkwerk profiteerde. Rosberg pakte de vierde plaats, voor Hamilton, Massa, Button, Perez, Hülkenberg en Sutil die het laatste punt toegeworpen kreeg.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd
1 Sebastian Vettel Red Bull 1:59:13.132
2 Fernando Alonso Ferrari +32.627
3 Kimi Räikkönen Lotus +43.920
4 Nico Rosberg Mercedes +51.155
5 Lewis Hamilton Mercedes +53.159
6 Felipe Massa Ferrari +1:03.877
7 Jenson Button McLaren +1:23.354
8 Sergio Perez McLaren +1:23.820
9 Nico Hulkenberg Sauber +1:24.261
10 Adrian Sutil Force India +1:24.668
11 Pastor Maldonado Williams +1:28.479
12 Esteban Gutierrez Sauber +1:37.894
13 Valtteri Bottas Williams +1:45.161
14 Jean-Eric Vergne Toro Rosso +1:53.512
DNF Mark Webber Red Bull +1 Ronde
16 Giedo van der Garde Caterham +1 Ronde
17 Max Chilton Marussia +1 Ronde
18 Jules Bianchi Marussia +1 Ronde
19 Charles Pic Caterham +1 Ronde
DNF Paul di Resta Force India +7 Ronden
DNF Romain Grosjean Lotus +24 Ronden
DNF Daniel Ricciardo Toro Rosso +38 Ronden


Coureursstand

Pos Coureur Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 247
2 Fernando Alonso Ferrari 187
3 Lewis Hamilton Mercedes 151
4 Kimi Räikkönen Lotus 149
5 Mark Webber Red Bull 130
6 Nico Rosberg Mercedes 116
7 Felipe Massa Ferrari 87
8 Romain Grosjean Lotus 57
9 Jenson Button McLaren 54
10 Paul di Resta Force India 36
11 Adrian Sutil Force India 26
12 Sergio Perez McLaren 22
13 Nico Hulkenberg Sauber 19
14 Daniel Ricciardo Toro Rosso 18
15 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 13
16 Pastor Maldonado Williams 1
17 Esteban Gutierrez Sauber 0
18 Valtteri Bottas Williams 0
19 Jules Bianchi Marussia 0
20 Charles Pic Caterham 0
21 Giedo van der Garde Caterham 0
22 Max Chilton Marussia 0


Constructeursstand

Pos Team Punten
1 Red Bull 377
2 Ferrari 274
3 Mercedes 267
4 Lotus 206
5 McLaren 76
6 Force India 62
7 Toro Rosso 31
8 Sauber 19
9 Williams 1
10 Marussia 0
11 Caterham 0

[WK] Vos over WK-zilver: Deze heeft een gouden randje

Marianne Vos kijkt met een tevreden gevoel terug op de start van het WK wielrennen in Florence. Met haar ploeg Rabobank eindigde ze zondag als tweede in de ploegentijdrit voor merkenteams.

Zilver is normaal niet de kleur waar Vos erg blij van wordt, maar na de ploegentijdrit stond er een grote glimlach op haar gezicht. "Deze medaille heeft toch een gouden randje", vertelt ze tegen Novum Nieuws. "We konden echt niet harder", vervolgde Vos. "Met zilver zou ik normaal gesproken flink balen, maar ik wist van tevoren dat Specialized gewoon sneller is dan wij."

Vos en haar ploeggenotes Annemiek van Vleuten, Roxane Knetemann, Pauline Prevot Ferrand, Thalita de Jong en Lucinda Brand bleven de hele race bij elkaar. "Dat is de kracht van onze ploeg", zegt Vos. "We doen het altijd samen. Daarom ben ik ook zo trots. We hebben alles gegeven en dan is zilver een mooie beloning."

Explosie op ambassadeterrein Rusland in Syrië

Een mortiergranaat is zondag beland op het terrein van de Russische ambassade in Damascus en geëxplodeerd. Er zijn geen slachtoffers gevallen. Dat heeft het Syrische persbureau SANA op gezag van een bron bij de ambassade gemeld.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten bevestigde dat de granaat op het ambassadeterrein explodeerde. Volgens het Observatorium is de ambassade vaker doelwit geweest van, mislukte, raketaanvallen door rebellen die strijden tegen het bewind van de Syrische president Bashar Assad.

De ambassade ligt in de gegoede wijk Mazraa. In de wijk zijn ook enkele veiligheidsinstituten, een voetbalstadion en diverse nachtclubs gevestigd.

[Serie A] Inter boekt monsterzege bij promovendus Sassuolo

Internazionale heeft voor minimaal een paar uur de koppositie in de Serie A in handen genomen. De Milanezen wonnen zondag met liefst 7-0 bij promovendus Sassuolo. Inter bracht zijn puntentotaal daarmee op tien, maar kan later op de dag worden gepasseerd door AS Roma en Napoli.

Sassuolo beleeft vooralsnog weinig plezier aan het spelen op het hoogste niveau. De ploeg van coach Eusebio Di Francesco verloor zijn eerste drie wedstrijden en was ook in de vierde tegen Inter kansloos. Het doelsaldo van een voor en vijftien tegen spreekt boekdelen.

Inter leidde bij rust met 3-0 door goals van Rodrigo Palacio, Saphir Sliti Taider en een eigen doelpunt van Raffaele Pucino. Na rust voerden de Argentijnen Diego Milito (2), Esteban Cambiasso en Ricky Álvarez de score verder op.

Cybercrimineel (18) opgepakt in Maastricht

De politie heeft afgelopen week een 18-jarige student uit Maastricht aangehouden voor een reeks computermisdrijven. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het verspreiden van kwaadaardige software, meldt het Openbaar Ministerie zondag. Onderzocht wordt of computers van bankklanten zijn besmet.

De man zou daarnaast met gebruik van creditcardgegevens van anderen tientallen internetaankopen hebben gedaan. De spullen verkocht hij vervolgens via Marktplaats, mogelijk voor duizenden euro's.

De verdachte is afgelopen week verhoord en zaterdagavond voorlopig in vrijheid gesteld. In zijn ouderlijke woning is beslag gelegd op ruim achttienduizend euro, een computer, een tablet, usb-sticks en andere gegevensdragers, gsm's, bankpassen, foto- en videocamera's.

De politie kwam de verdachte op het spoor in een onderzoek naar ransomware, een kwaadaardig virus waarbij computers worden geblokkeerd. De getroffen gebruikers krijgen een bericht op hun scherm dat van de politie lijkt te komen. Ze worden beschuldigd van computercriminaliteit en gesommeerd een boete te betalen.

'Participatiegraffiti' op deur partijbureau PvdA

De deur van het partijbureau van de PvdA is beklad. 'Hier is je participatie', staat met rode letters op de deur van het pand van het kantoor aan de Herengracht in Amsterdam, blijkt uit een foto op de site van stadszender AT5.

De tekst verwijst naar naar de 'participatiesamenleving' waarover koning Willem-Alexander in de Troonrede zei dat die op termijn de verzorgingsstaat gaat vervangen.

Kiezers lijken de keuzes van de coalitiepartij niet te kunnen waarderen. De PvdA staat in de peilingen op een zetel of tien en moet zes partijen voor zich dulden.

Thaise hoer bezorgt Rihanna trauma

Het valt nog te bezien of Rihanna's vakantie in Phuket voor herhaling vatbaar is. De zangeres verliet Thailand zondag naar eigen zeggen met een trauma.

Dat trauma liep Rihanna vrijdagavond op toen ze de hoerenbuurt bezocht. "Of ik was onwijs onder invloed of ik heb een Thaise vrouw net een vogel, twee schildpadden en scheermesjes uit haar vagina zien trekken", twitterde de zangeres zaterdag. De vleugels van de vogel waren er volgens haar helemaal klam van.

"Toen probeerde ze cola van water te maken met haar geslacht. Het enige wat ik kan zeggen is dat er water inging en cola uitkwam. Ik ben getraumatiseerd", twitterde het arme wicht verder nog over haar uitstapje.

Rihanna kiekt aap: twee arrestaties

Een vakantiekiekje van Rihanna heeft twee Thai in de problemen gebracht. De zangeres verbleef de afgelopen dagen op vakantie-eiland Phuket en deed via social media uitgebreid verslag van haar belevingen in Thailand. Een foto met een aapje alarmeerde de autoriteiten.

Rihanna plaatste vrijdag een foto met een plompe lori, een halfaapje met grote ogen. "Kijk eens wie er vunzige dingen tegen me zei", schreef de 25-jarige zangeres bij een foto van het beest op haar schouder. De politie kreeg het kiekje onder ogen en kwam in actie, omdat lori's beschermde dieren zijn.

"Gisteravond zijn twee mensen aangehouden die toeristen de mogelijkheid boden met lori's op de foto te gaan", laat de Thaise politie weten. De twee, een man van 20 jaar en een jongen van 16 jaar, riskeren een celstraf van vier jaar en een boete van veertigduizend baht, ruim 950 euro.

Het aapje is niet het enige beest dat Rihanna tijdens haar korte vakantie tegenkwam. De zangeres plaatste ook diverse foto's met olifanten.

Hulpzoeker slaat fles wijn stuk op ruit politieauto

Een 31-jarige man heeft zaterdagavond in Nijmegen een volle fles wijn stukgeslagen tegen de voorruit van een politieauto. De man zonder vaste woonplaats meldde zich na zijn daad aan de balie, waarna hij werd aangehouden en de rekening gepresenteerd kreeg.

De man was eerder al aan de balie geweest om zijn problemen voor te leggen. Zijn werkgever had hem ontslagen had en zijn huisbaas had uit zijn woning gezet. Uit frustratie over het gebrek aan hulpbereidheid van de politie bewerkte hij de voorruit van de geparkeerde politieauto voor het bureau aan de Stieltjesstraat. De man is na verhoor vrijgelaten.

[Video] Özbiliz belangrijk voor Spartak tegen rivaal CSKA

Aras Özbiliz heeft zondag zijn eerste treffer voor Spartak Moskou in de Russische competitie gemaakt. De Armeense oud-Ajacied was eenmaal doeltreffend in de 3-0 zege op rivaal CSKA Moskou.

Özbiliz opende met een prachtige volley vlak voor rust de score, waarna Dmitri Kombarov en Sergey Parshivlyuk in de tweede helft de voorsprong uitbouwden. Spartak en CSKA gaan nu met twintig punten uit negen duels gebroederlijk aan de leiding in de Russische competitie.

Özbiliz werd afgelopen zomer door Spartak Moskou overgenomen van Kuban Krasnodar, dat onlangs Feyenoord uitschakelde in de play-offronde van de Europa League.

De buitenspeler speelde sindsdien zeven officiële duels. In Europees verband was Özbiliz al een keer doeltreffend voor zijn nieuwe werkgever. De kleine Armeen genoot zijn opleiding bij Ajax, maar tot een doorbraak in de hoofdmacht kwam het nooit.


De eerste treffer van Aras Özbiliz voor Spartak Moskou. (Bron: YouTube)

Uitslag Vitesse - PEC Zwolle

In Arnhem stond het duel tussen Vitesse en de koploper PEC Zwolle op het programma. De thuisclub had geen moeite met PEC en won het duel met 3-0. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

Vitesse

3 - 0

PEC Zwolle

 35' Piazón
 68' Leerdam
 88' Piazón
   
 
 Gele kaart: Van der Heijden, Leerdam (Vitesse), Van der Werff, Achenteh, Van Hintum, Van Polen (PEC Zwolle)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 15200
Arbiter: v. Sichem
 
Opstelling:   Opstelling:
Velthuizen
Leerdam
Kashia
Van der Heijden
Van Aanholt
Pröpper (Junior/ 81)
Qazaishvili (Kakuta/86)
Janssen
Ibarra
Havenaar
Piazón
  Begois
Van Polen
Lachman
Van der Werff (Labylle/73)
Van Hintum
Klich
Mokotjo
Achenteh
Saymak (Gravenbeek/ 64)
Benson (Fernandez/46)
Nijland

Kane-frontman: crisis is goed

Dinand Woesthoff van Kane noemt de economische crisis 'alleen maar goed'. "De crisis zorgt ervoor dat we juist veel meer samen moeten gaan komen", vertelt de 41-jarige zanger voor de camera van Novum Nieuws.

"Te veel welvaart brengt dat iedereen op z'n eigen eiland gaat zitten en gaat kijken wat de buurman te doen heeft", vindt de Kane-frontman. "Nu moeten we naar elkaar kijken en zeggen: misschien zijn de financiën niet waar het om gaat, maar moeten we het geluk uit andere dingen halen."

Volgens Woesthoff is die omslag al volop aan de gang. "Dat zie je op allerlei fronten. Of het nou is op het gebied van politiek, sociaal met z'n allen of de wereld voeden. We zijn veel meer bewust dan 25, dertig jaar geleden toen ik een klein ventje was."

Ook met zijn band wil Dinand positiviteit uitstralen. Toen Kane eerder dit jaar tijdens een protest in Den Haag speelde, voelde gitarist Dennis van Leeuwen voor het eerst die kracht. "We vinden: we moeten iets doen, we gaan iets doen hieraan." Met diezelfde positieve energie stond Kane zaterdagavond op het podium tijdens het Peace One Day-concert, dat het belang van vrede wilde onderstrepen.

Dat Kane soms wordt uitgelachen om de positieve houding, deert Dinand niet. "Als je probeert iets positiefs te doen, zal de cynicus altijd proberen dat op een makkelijke manier onderuit te halen", zegt Woesthoff, die cynici niet veel kans van slagen geeft. "Zo ga je het verschil nooit maken. Het verschil maken we door met z'n allen iets positiefs te willen bereiken, niet iets negatiefs."

Denen smijten islamkritische moslima in cel

Een Iraans-Deense moslima is dankzij een anti-racismewet in de cel beland. Ze schreef namelijk dat er wereldwijd veel moslimmannen zijn die hun dochters vaak vermoorden, verkrachten en misbruiken. Dat zou worden veroorzaakt door een disfunctionele, inhumane cultuur en religie.

Firoozeh Bazrafkan stelt ook dat de Koran een immoreel en geschift handboek is in vergelijking met twee andere bekende geloofshandboeken. De vrouw, die haar mening niet onder stoelen of banken blogt, publiceerde dit wildersiaanse standpunt in december 2011 in haar blog op de site van nieuwsblad Jyllands-Posten.

Het stadsgerecht te Aarhus oordeelde in eerste instantie dat er geen sprake was van racisme. Het hogere gerechtshof beargumenteerde echter dat haar uitspraken neerbuigend en generaliserend waren voor moslimmannen en veroordeelde de mondige moslima tot een boete van 5000 Deense kronen [ongeveer 670 euro red.] of vijf dagen staatshotel. Firoozeh vindt dat oneerlijk omdat veel islamitische codes vaak gebruikt worden door veel moslimmannen om hun daden goed te praten. Ze bepleitte verder dat ze daarmee niet zegt dat alle moslimmannen dit doen.

De veroordeling van mevrouw Bazrafkan is de vierde die tot stand is gekomen door de anti-racismewet. Jesper Langballe, een voormalig lid van de Deense volkspartij en Lars Kragh, een activist voor de vrijheid van meningsuiting gingen haar voor.

Caterham langer met Renault-motoren

Caterham zal tot en met het Formule 1-seizoen 2016 gebruik blijven maken van Renault-motoren. De renstal van Tony Fernandes rijdt sinds 2011 met de Franse krachtbronnen en zal nu ook in het tijdperk van de 1,6 liter V6-turbomotor het merk trouw blijven.

Teambaas van Caterham, Cyril Abiteboul, is blij dat de deal rondgekomen is. "Het nieuws is goed nieuws voor ons Formule 1-team en reflecteert de nauwe banden die sinds 2011 tussen onze beide bedrijven ontstaan is. In 2014 gaan we een nieuw tijdperk in, waarbij we met onze sport positief bij gaan dragen aan de uitdagingen waar de wereldwijde automobielindustrie voor staat en Renault zit bovenop deze ontwikkelingen."

Naast de Formule 1-activiteiten werken Caterham en Renault ook samen bij de ontwikkeling van een straatauto. Caterham en Renaults dochterbedrijf Alpine lanceerden vorig jaar een project, welke nu in een vergevorderd stadium van ontwerp verkeert.

Geheime minnaar aangezien voor inbreker

In Leusden is zaterdagavond een man ten onrechte aangezien voor een inbreker. Het bleek te gaan om een vriend van de bewoonster die ongezien naar binnen wilde omdat de twee een geheime relatie hebben. Dat meldt de politie in de Utrechtse plaats.

Een buurtbewoner zag de man het huis binnen sluipen en waarschuwde de politie over de 'inbraak'. De politie kwam er al snel achter dat de bezoeker niet ongewenst was.

Ruimtecapsule kampt met computerstoring

Vanwege een computerstoring kan de commerciële ruimtecapsule Cygnus zondag niet zoals gepland aanmeren bij het internationale ruimtestation ISS. De aankomst is uitgesteld. Dat heeft Orbital Sciences, het bedrijf dat de Cygnus produceerde, gezegd.

Capsule en ruimtestation legden zondag contact, maar tijdens de gegevensoverdracht verwierp Cygnus een deel van de data. Orbital Sciences probeert de software te herstellen, maar het zal nog een dag of twee duren voor een nieuwe poging tot aanmeren wordt ondernomen.

De Cygnus werd woensdag gelanceerd. De capsule heeft bijna zeshonderd kilo aan voorraden bij zich voor de ISS-bemanning.

Wilders: visionair beperkt

Visionairs zijn voornamelijk blind, blind voor alles wat buiten het gezichtsveld valt van het doel. Wat is het doel van Wilders? Vroeger. Het vroeger dat al duizenden jaren beter is. Het vroeger waar miljoenen Nederlanders naar terugverlangen, ook als ze het zelf nooit hebben meegemaakt. Het vroeger waar men een patatje met kon halen met een knaak en vervolgens een kwartje en vijf cent terug kreeg. Het vroeger van de gulden. Wilders en de zijnen, die allen terugwillen naar de gulden negeren echter een belangrijk gegeven.

Eritreeër Amlosom wint Dam tot Damloop

Nguse Amlosom heeft zondag de Dam tot Damloop gewonnen. De atleet uit Eritrea, vorig jaar nog zesde, was de sterkste in een kopgroep van vier en kwam na 45.28 minuten over de meet. De Keniaan John Mwangangi werd tweede, gevolgd door Abera Kuma uit Ethiopië. In de top tien was geen plaats voor Nederlanders.

Bij de vrouwen zegevierde Joyce Chepkirui uit Kenia. Zij versloeg in de sprint landgenote Flomena Chepchirchir en volbracht de 16,1 kilometer van Amsterdam naar Zaandam in 51.33.

Sylvia Kibet zorgde voor een volledig Keniaans podium. Haar tot Nederlandse genationaliseerde zus Hilda Kibet moest genoegen nemen met de vierde plaats.

Golfer Stenson behoudt voorsprong in Atlanta

Henrik Stenson gaat nog altijd riant aan de leiding bij de Tour Championship in Atlanta. De 37-jarige golfer uit Zweden behield tijdens de derde ronde zijn vier slagen voorsprong op de concurrentie. Stenson kwam zaterdag rond in 69 slagen, een onder par, en bracht daarmee zijn totaal op 199. De Amerikaan Dustin Johnson volgt met 203 slagen op de tweede plek.

Als Stenson de Tour Championship op zijn naam schrijft, dan legt hij ook beslag op de FedExcup, waaraan een bonus van omgerekend 7,3 miljoen euro is verbonden. Momenteel leidt Tiger Woods in dat klassement, maar de nummer één van de wereld heeft al een achterstand van veertien slagen op Stenson.

Marokkanen beroven kind

Een jochie van twaalf is gisteren in Bergen (NH) beroofd van zijn smartphone. De jongen uit Schoorl kreeg tijdens het fietsen een klap tegen zijn kaak te verwerken, waarna de rovers er met zijn telefoon vandoor gingen.

Vlak voor de beroving werd de 12-jarige al aangesproken door twee Marokkanen, met het verzoek of zij even met de telefoon van de jongen mochten bellen. Dit weigerde de jongen en fietste door. Later voegde een derde persoon zich bij het tweetal en hebben ze de jongen geslagen en beroofd van zijn telefoon.

De politie zoekt drie Marokkanen waarvan eentje doorlopende wenkbrauwen heeft en een ander een opgeschoren kapsel. Zij worden ongeveer 15 jaar oud geschat.

Palestijnen mogen na 6 jaar bouwen in Gaza

Israël heeft voor het eerst in zes jaar tijd bouwmaterialen toegelaten tot de Gazastrook. Dat heeft een Palestijnse grenswacht gezegd. Zestig vrachtwagens met bouwmaterialen voor particuliere aannemers reden zondag Gaza binnen.

Israël verbood de invoer van bouwmateriaal toen Hamas in 2007 in Gaza aan de macht kwam. De joodse staat vreesde dat opstandelingen de materialen zouden gebruiken om wapens en verdedigingswerken te bouwen.

Sinds 2010 werd de invoer van door internationale organisaties als de Verenigde Naties verstrekte materialen wel weer toegestaan. In de tussentijd waren aannemers aangewezen op materialen die via smokkeltunnels met Egypte het Palestijne gebied binnenkwamen. Toen Egypte deze tunnels aanpakte, traden tekorten op.

De zestig vrachtwagens met goederen zijn overigens maar een fractie van het bouwmateriaal waar in Gaza behoefte aan is, zeiden aannemers.

Bewoners Gaza tijdens oorlog 2009
Bewoners Gaza tijdens oorlog 2009 (foto: Al-Jazeera, CC-BY 3.0)

Gadget: Tomtom Go 6000

De Personal Navigation Devices, ook bekend als het losse navigatie systeem voor in de auto, beginnen een uitstervend ras te worden. Met de opkomst van ingebouwde navigatiesystemen en smartphones met ingebouwde navigatie is er steeds minder interesse voor. Toch kan het bekendste merk op dit gebied niet stilzitten en blijven ze met nieuwe apparaten komen. De Tomtom Go 6000 is hun nieuwe topper en wij mochten hem eens van dichtbij bekijken.

Puppeteer

Sony is goed bezig. Naast grote blockbusters geven ze hun ontwikkelaars de laatste jaren de ruimte om kleinere, vaak creatieve, games te ontwikkelen. Puppeteer is een voorbeeld daarvan. Deze ongelofelijk charmante platformer van de hand van Sony's Japan Studio is de antithese van de gemiddelde EA-game. Kudo's voor Sony dus, het is alleen jammer dat de game uiteindelijk niet echt kan imponeren.

[WK] Titel voor Van Dijk en Specialized-lululemon

De wielrensters van Specialized-lululemon hebben op het WK wielrennen opnieuw de titel gepakt op de ploegentijdrit. Na 42,8 volledig vlakke kilometers was het team, met daarin Ellen van Dijk, veruit de snelste van allemaal. Vorig jaar waren ze ook al het beste team.

Vooraf leek de wedstrijd tussen drie teams te gaan, naast de uiteindelijke winnaressen waren dat Orica-AIS met Loes Gunnewijk en Rabobank-Liv/giant met onder meer Marianne Vos. Al bij het eerste meetpunt was duidelijk dat deze drie inderdaad de medailles zouden gaan verdelen. De absolute topfavorieten waren de vrouwen van Specialized-lululemon, die naast Van Dijk ook de Britse Katie Colclough, de Amerikaanse vrouwen Evelyn Stevens en Carmen Small en het Duitse duo Trixi Worrack en Lisa Brennauer in de gelederen hadden.

Na de eerste tijdmeting zaten de drie ploegen nog dicht bij elkaar, Specialized voorop, gevolgd door Orica-AIS en Rabobank-Liv/giant. Bij het tweede meetpunt werd echter duidelijk dat Specialized een paar maten te groot was voor de rest, de twee concurrenten moesten bijna een minuut inleveren. Orica was met Gunnewijk, Emma Johansson (Zweden), Amanda Spratt, Melissa Hoskins, Shara Gillow en Annette Edmondson (allen Australië) een paar seconden sneller dan Rabobank.

In het slotstuk schroefden Marianne Vos en haar collega's het gas nog eens extra open. Samen met de Française Pauline Ferrand Prevot en de Nederlandse vrouwen Annemiek van Vleuten, Roxane Knetemann, Thalita de Jong en Lucina Brand reed Vos een behoorlijke voorsprong op Orica bijeen. Uiteindelijk leverde het de vrouwen van Rabobank het zilver op, nadat ze vorig jaar vierde werden. Orica-AIS pakte vorig jaar nog het zilver, maar moest nu dus een stapje terug doen.

Er kwamen nog twee andere Nederlandse ploegen in actie, Argos-Shimano werd zevende en de formatie van Boels Dolmans reed naar de tiende plek. Ook uit België kwamen nog twee teams, het Sengers Ladies Team legde beslag op de negende plaats, vijf posities voor Lotto-Belisol.

Acht Ajaxsupporters aangehouden in Eindhoven

In het centrum van Eindhoven zijn zaterdagnacht acht Ajaxsupporters opgepakt vanwege ongeregeldheden. Een politiewoordvoerder kon zondag niet direct zeggen wat ze precies hebben gedaan.

De aanhangers van de Amsterdamse club zijn zondag niet welkom bij de wedstrijd tegen PSV die in de Brabantse stad gespeeld wordt. Van burgemeester van Eindhoven Rob van Gijzel mogen de supporters de wedstrijd alleen bijwonen als ze per trein komen. Dat kan echter niet vanwege werkzaamheden. De boze supporters kondigden daarop aan uit protest massaal toch naar Eindhoven te gaan.

De politie zette zaterdagavond en -nacht voor de zekerheid onder meer de mobiele eenheid in rond het stadion van PSV. Ook in het centrum van de stad waren extra agenten op de been. Op wegen rond Eindhoven worden controles gehouden.

PvdA op nieuw dieptepunt in peiling

De PvdA levert deze week in de peiling van Maurice de Hond opnieuw een zetel in. De partij van Diederik Samsom komt daarmee uit op tien zetels, een nieuw dieptepunt. De PvdA is in de peiling de zevende partij. Bij de verkiezingen van vorig jaar was de partij met 38 zetels nog de op een na grootste.

Coalitiepartner VVD staat er met negentien zetels, hetzelfde aantal als vorige week, ook nog steeds slecht voor. De PVV is met 33 zetels, een meer dan vorige week, nog altijd de grootste partij, gevolgd door de SP (24 zetels).

Nog geen kwart van de mensen die vorig jaar op de PvdA stemde zou dat nu weer doen, blijkt verder uit de peiling. Van de PvdA-kiezers is 67 procent negatief over de plannen van het kabinet voor volgend jaar. Bijna zeventig procent vindt het vooral VVD-beleid.

Op de ledenraad van de PvdA in Zwolle bleek zaterdag dat de aanschaf van de Joint Strike Fighter van de PvdA-leden niet van tafel hoeft. De PvdA-kiezers denken daar anders over: 81 procent is het niet eens met de beslissing van het kabinet om de gevechtsvliegtuigen te kopen.

Een kleine meerderheid van de PvdA-kiezers (52 procent) denkt dat de partij in de toekomst toch weer de grootste kan worden. Achttien procent van de PvdA-stemmers vindt dat de partij beter opgeheven kan worden.

Belegering winkelcentrum Nairobi duurt voort

In het winkelcentrum in Nairobi dat zaterdag doelwit was van een omvangrijke aanval door moslimextremisten is zondag opnieuw geschoten. Daarbij zouden ten minste twee leden van de Keniaanse veiligheidstroepen gewond zijn geraakt, melden journalisten van Associated Press ter plaatse.

Volgens de Keniaanse autoriteiten wordt in het winkelcentrum Westgate een onbekend aantal gijzelaars vastgehouden. Keniaanse media meldden dat sommige gijzelaars erin geslaagd zijn te ontsnappen.

Zaterdag vonden 39 mensen de dood en raakten honderdvijftig gewond toen radicale moslims gewapend met automatische geweren en explosieven het vuur openden. De Somalische opstandelingenbeweging Al-Shabab eiste later de verantwoordelijkheid op van de aanval, die specifiek gericht was tegen niet-moslims.

Een van de aanvallers die zaterdag kon worden gearresteerd is bezweken aan de verwondingen die hij had opgelopen, deelde het presidentieel kantoor zondag mee.

Na de aanval werd het winkelcentrum omsingeld door een gezamenlijke troepenmacht van politie en leger. De Amerikaanse ambassade in de Keniaanse hoofdstad liet zondag via Twitter weten dat er nog geenszins een einde aan de aanval is gekomen: "Gewelddadige extremisten blijven Westgate Mall bezetten. Veiligheidstroepen op volle sterkte aanwezig."

De Keniaanse krijgsmacht stuurde zondag verse troepen om in de belegering bij te staan.

Onder de slachtoffers zijn naast Kenianen ook buitenlanders, onder wie Fransen en Canadezen.

Flinke aanwas studentenverenigingen

Studentenverenigingen hebben er dit jaar een stuk meer nieuwe leden bij gekregen dan vorig jaar. Ruim 8500 eerstejaars schreven zich bij een vereniging in, een stijging van twaalf procent. Dat meldt de koepelorganisatie van studentenverenigingen LKvV zondag.

De groei van het aantal nieuwe leden is de grootste sinds 2009. De stijging komt volgens de LKvV onder meer doordat er meer jongeren zijn gaan studeren. Dit collegejaar schreven zes procent meer eerstejaars zich bij een hogeschool of universiteit in dan een jaar eerder.

Maar de aanwas heeft volgens voorzitter Jan van 't Westende ook te maken met de krappe arbeidsmarkt. "Studenten zien steeds meer het nut in van het lidmaatschap van een studentenvereniging. Ze willen zich naast hun studie verder ontwikkelen", aldus Van 't Westende. Volgens hem bieden studentenverenigingen die kans 'bij uitstek'.

Het lidmaatschap van een studentenvereniging is volgens de LKvV goed te combineren met een studie. "Verenigingen stimuleren hun leden om een actieve studententijd te combineren met een succesvolle studie."


Dan vast ook meer van dit soort mornings-after-the-night-before...

Radwanska verslaat Pavlyuchenkova in finale Seoul

Agnieszka Radwanska heeft het tennistoernooi van Seoul op haar naam geschreven. De als eerste geplaatste Poolse was in de eindstrijd in drie sets te sterk voor Anastasia Pavlyuchenkova (3) uit Rusland, het werd 6-7 (6), 6-3 en 6-4. Door de zege stelde Radwanska haar derde toernooizege van het jaar en de dertiende uit haar carrière veilig.

Radwanska won vroeg in het seizoen al in Auckland en Sydney. Ze is de vierde speelster dit kalenderjaar die drie of meer toernooien wist te winnen. Serena Williams (9), Simona Halep (4) en Victoria Azarenka (3) gingen haar voor. Pavlyuchenkova blijft op vijf toernooizeges staan. De mondiale nummer 32 zegevierde dit jaar al in Monterrey en Oeiras.

Hogenkamp bereikt hoofdtoernooi in Ningbo

Tennisster Richel Hogenkamp heeft het hoofdschema van het WTA-toernooi in Ningbo bereikt. De Doetinchemse rekende op het Chinese hardcourt in de tweede en beslissende kwalificatieronde eenvoudig af met Oksana Kalashnikova uit Georgië. Het werd 6-1 en 6-3 voor Hogenkamp, die het in de eerste ronde moet opnemen tegen de Oostenrijkse Yvonne Meusburger.

Het treffen met Meusburger is op papier zwaar voor Hogenkamp. De mondiale nummer 64 staat 114 posities hoger op de wereldranglijst. Hogenkamp doorliep voor de tweede week op rij succesvol de kwalificaties van een WTA-toernooi. In Guangzhou verloor ze direct in de eerste ronde van de Britse Johanna Konta.

Iran bereid tot nieuw nucleair overleg

Iran is bereid in overleg te treden over zijn omstreden atoomprogramma. Dat heeft de Iraanse president Hasan Rouhani zondag voorafgaand aan zijn vertrek naar New York in een televisietoespraak gezegd. Rouhani spreekt volgende week de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe.

De reis naar de VN is een kans een nieuwe ronde van nucleaire onderhandelingen op te starten, aldus Rouhani, die heeft aangegeven in zijn ambtstermijn de rest van de wereld de hand te willen reiken. "De Iraanse natie is klaar voor onderhandelingen en gesprekken met het Westen", aldus de president.

Duitsland naar de stembus

In Duitsland zijn zondagochtend de stemlokalen geopend voor de Bondsdagverkiezingen. Het partijverbond CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel lijkt de grootste kanshebber op de verkiezingsoverwinning. De grootste vraag lijkt vooral met welke partij of partijen een coalitie kan worden gevormd.

De CDU/CSU zou het liefst de huidige regering met de vrije democraten van de FDP voortzetten, maar die laatste partij verkeert in zwaar weer en het is nog maar de vraag of de FDP de kiesdrempel van vijf procent haalt. Merkel noemt de huidige coalitie de 'succesvolste sinds de hereniging', 23 jaar geleden. Ze wijst daarbij op de solide economie en het werkloosheidscijfer van 6,8 procent, veel lager dan in andere Europese landen.

Als de FDP wegvalt, lijkt een zogenoemde 'grote coalitie' met de sociaaldemocratische SPD de meest waarschijnlijke keuze. Beide partijen zijn van oudsher rivalen, maar regeerden van 2005 tot 2009 al eens eerder samen onder Merkel. SPD-voorman Peer Steinbrück wil zich richten op het verkleinen van de inkomensverschillen tussen arm en rijk en heeft voorgesteld een minimumloon in te voeren. De belasting voor de hoogste inkomens moet van hem omhoog.

De nieuwe partij Alternatief voor Duitsland (AfD) kan de verkiezingsuitslag zondag bemoeilijken. De partij trekt met haar anti-europese programma kiezers weg bij de grote partijen en schurkt in de peilingen tegen de kiesdrempel aan. Mocht de partij in de Bondsdag belanden, dan blijven de oppositiebankjes het hoogst haalbare. Geen van de grote partijen wil verder met het AfD, dat een 'geleidelijke' terugtrekking uit de eurozone wil.

De linkse partijen de Groenen en Die Linke schommelen in de peilingen rond de tien procent. Met name de Groenen zouden voor de CDU/CSU qua signatuur een aantrekkelijk coalitiealternatief kunnen zijn voor de SPD. Die Linke behaagt vooral de linkse kiezer in het voormalige communistische Oost-Duitsland.

Bijna 62 miljoen kiesgerechtigden mogen zondag hun stem uitbrengen.

Nederlander Wichman wereldkampioen four-cross

De Nederlandse mountainbiker Joost Wichman heeft in het Oostenrijkse Leogang de wereldtitel in de four-cross gepakt. Het was de eerste keer dat de titel naar een Nederlander ging.

De four-cross is een relatief nieuwe kruising tussen fietscrossen en mountainbiken. Per heat strijden vier rijders tegen elkaar op fietsen die het meest lijken op mountainbikes, terwijl ze over een parkoers razen dat wat meer weg heeft van een BMX-baan. 

In Leogang wist Wichman zich samen met de Fransman Quentin Derbier en de Tsjechen Michael Mechura en Thomas Slavik, oud-wereldkampioen, te plaatsen voor de finale. De 35-jarige Wichman kende een slechte start, maar door een crash tussen de twee Tsjechen kon hij al snel opschuiven. Kort daarop kon de pas twintigjarige Mechura toch weer aansluiten bij Wichman, en samen reed het duo het gat naar de leidende Derbier dicht. 

De Fransman moest uiteindelijk genoegen nemen met het brons, Mechura pakte voor het tweede jaar op rij de zilveren medaille. Voor Wichman was het niet de eerste keer dat hij op het podium stond, in 2011 was de voormalig BMX'er al goed voor de bronzen plak.

ADO dient schadeclaim in om veld

ADO Den Haag gaat een schadeclaim indienen bij de gemeente Den Haag vanwege het speelveld en de afgelasting van de wedstrijd tegen Vitesse vorige week. Door een grote hoeveelheid regen was het veld onbespeelbaar.

Algemeen directeur Piet Jansen zegt tegen Omroep West dat de claim waarschijnlijk tussen de 100.000 en 200.000 euro ligt. "De gemeente is verantwoordelijk voor het veld, dus de gemeente krijgt de rekening", zegt Jansen. Een externe partij gaat onderzoek doen naar het speelveld. Door de afgelasting en de onduidelijkheid of de wedstrijd gisteren tegen N.E.C. doorging zat het Kyocera Stadion in Den Haag beduidend minder vol.

FOK!filmtip van de dag: A King in New York (1957)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

 A King in New York

Bij onze Vlaamse vrienden van Één is vanmiddag om 13.55 uur de FOK!filmtip van de dag, de Charlie Chaplin klassieker A King in New York, te zien. In de door Chaplin zelf geregisseerde film zien we de beroemde bolhoed als koning Shahdov die, nadat er een revolutie in zijn land is uitgebroken, naar Amerika vlucht. Shahdov is door alle toestanden bijna al zijn geld kwijt om moet commercials maken om de kost te verdienen. Tijdens zijn werkzaamheden maakt hij kennis met een ongelukkige jongen, wiens ouders worden verdacht van communistische sympathieën. Het duurt vervolgens niet lang voordat ook Shahdov te maken krijgt met de op communisten jagende McCarthy en zijn volgers.

 A King in New York 1

A King in New York was de eerste film die door Chaplin in Groot Brittannië werd gemaakt nadat de acteur in 1952 Hollywood had verlaten. Het zou ook de laatste hoofdrol zijn voor de legendarische acteur. In Amerika moesten de fans destijds nog tien jaar wachten alvorens ze deze film te zien kregen. Een heerlijke satirische blik op de Amerikaanse maatschappij, waarin tv-commercials, populaire muziek en film een grote rol speelden.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Oranje uitgeschakeld op WK beachsoccer

Het Nederlands beachsoccerteam is roemloos uitgeschakeld op het WK in Tahiti. Na het verlies tegen de Salomonseilanden afgelopen vrijdag, ging de ploeg vandaag onderuit tegen El Salvador. Oranje verloor op het strand van Papeete met 5-1. Het enige doelpunt kwam van Matthijs van Gessel.

Door de twee nederlagen is het WK voor de ploeg van bondscoach Niels Kokmeijer voorbij. Dindag speelt de ploeg nog wel de afsluitende groepswedstrijd tegen Argentinië. De Zuid-Amerikanen wonnen eerder vandaag met 8-5 van de Salomonseilanden. Eerder won Argentinië al met 4-1 van El Salvador. 

Beatrix breekt jukbeen bij val

Prinses Beatrix heeft bij een val haar jukbeen gebroken. Ze is zondagochtend geopereerd en moet naar verwachting nog een paar dagen in het ziekenhuis blijven. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

De 75-jarige Beatrix maakte de onfortuinlijke val volgens de RVD in 'huiselijke kring'. Als ze uit het ziekenhuis is, zal ze verder herstellen in Paleis Huis ten Bosch. De gevolgen voor de officiële verplichtingen en andere afspraken van de prinses worden 'per geval bekeken'.

Brood: "Dit geeft weer hoop"

Ruud Brood baalde van de manier waarop Roda JC tegen sc Heerenveen (3-3) had verdedigd. Anderzijds vond hij de wedstrijd wel hoop biedend. 

"We hebben er alles aan gedaan, heet dat dan zo mooi", zei Brood voor de camera van Fox Sports na het spectaculaire duel in Kerkrade tegen Heerenveen. "Ik vond ons zelfs goed spelen bij vlagen, de eerste helft. We waren heel dicht bij de 1-0. Het is vervelend dat je zo achterkomt, Heerenveen ging ook volle bak."

Brood zag dat de Friezen een gevaarlijke tegenstander vormden. "Dan zie je dat ze heel gevaarlijk zijn in de omschakeling. Wij hebben hard moeten werken voor de doelpunten. Ik ben boos over de goals die we weggaven. Je weet dat er een spits bij hen loopt, die heel goed loopt", haalde Brood topscorer Alfred Finnbogason er even bij.

"Als je 2-1 voor staat en je geeft de bal af waardoor ze 2-2 kunnen maken dan is dat zonde, want die jongens hebben heel hard gewerkt en bij vlagen goed gevoetbald. Dat soort fouten mogen wij niet maken." Toch maakt Brood zich geen zorgen. "Nee, de intentie was prima. We speelden vandaag redelijk goed. Dat geeft weer hoop."

[PD] Atlético vervolgt foutloze competitiestart

Atlético Madrid heeft een vervolg gegeven aan de foutloze competitiestart. De Madrilenen wonnen in speelronde vier van Real Valladolid: 0-2. Door de zege nestelt Atletico zich naast FC Barcelona, dat zaterdagavond ook wist te winnen. Beide teams staan nu op vijftien punten uit vijf duels. Een foutloze start voor de Catalanen en de tweede club van Madrid. Villarreal volgt op de derde plaats met tien punten uit vier duels.

In het eerste bedrijf deed Valladolid, dat op de elfde plaats staat, weinig onder voor de bezoekers. Beide teams kwamen niet tot scoren. Dat was wel anders in de tweede helft, waarin Atletico overduidelijk de betere en effectievere partij was.

Het team van Diego Simeone benutte de kansen die het kreeg. In de 56' minuut was het Raul Garcia die een pass van Koke verzilverde: 0-1. Een klein kwartier later was het Diego Costa die een voorzet van diezelfde Koke tegen de touwen werkte: 0-2

Een klein slotoffensief van de thuisploeg in het laatste kwartier leidde niet tot de aansluitingstreffer. Voormalig Ajacied Toby Alderweireld bleef wederom de gehele wedstrijd op de bank zitten.

Van 't Schip laat trainerschap een jaar varen

John van 't Schip heeft het trainerschap even op een laag pitje gezet. "Op dit moment heb ik besloten om een jaar andere dingen te doen, tenzij er echt een geweldig mooie uitdaging komt", zegt hij. De oud-Ajacied was de afgelopen jaren hoofdtrainer van het Mexicaanse Chivas en van Melbourne Heart. Bij de Australiërs is Van 't Schip momenteel technisch directeur.

Van 't Schip, tussen 2004 en 2009 assistent van Marco van Basten bij Oranje en later bij Ajax, mist het training geven voorlopig nog niet. "Dat zal ongetwijfeld straks wel weer komen. Het is niet zo dat ik niet meer wil trainen, maar het is even afwachten op iets dat ik leuk vind."

De 41-voudig international zegt 'alle opties open te houden'. "Ik ben de laatste jaren steeds in het buitenland geweest en dat is mij erg goed bevallen. Ook voor de kinderen en het gezin. Mijn zoon zit nu nog steeds in Australië, studeert daar. Dat zijn mooie levenservaringen."

Voor zijn functie als technisch directeur bij Melbourne Heart hoeft Van 't Schip niet veel in Australië te verblijven. "Mijn basis is gewoon Nederland. Ik vlieg daar per jaar drie keer naartoe en blijf daar zo'n drie weken. Voor de dingen die ik doe, het assisteren van de coaches en het helpen opzetten van de jeugdopleiding, hoef ik er niet het hele jaar te zijn." Van 't Schip is momenteel ook analist bij Fox Sports.

De 49-jarige Van 't Schip volgt de ontwikkelingen in het Nederlandse voetbal nog altijd op de voet. Hij constateert dat Nederlandse clubs het Europees gezien moeilijk hebben. "Er is nu even een moment dat de Europese resultaten tegenvallen. Laten we hopen dat het een fase is en dat al die jonge spelers, want dat zijn het natuurlijk bij Ajax en PSV, zo snel mogelijk stappen gaan maken, waardoor we binnen de kortste keren weer wedstrijden kunnen gaan winnen."

FOK!filmblik: Frankenstein Meets the Space Monster (1965)

Op 22 september 1965 verscheen de cultfilm Frankenstein Meets the Space Monster voor het eerst in de Amerikaanse bioscopen. Een film met een beetje misleidende titel, aangezien zowel Dr. Frankenstein als zijn beroemde monster niet in deze film van regisseur Robert Gaffney voorkomen.

Frankenstein Meets the Space Monster

Het verhaal van Frankenstein Meets the Space Monster begint op de planeet Mars, waar na een atoomoorlog alle vrouwen zijn uitgeroeid. De Marsiaanse prinses Marcuzan (Marilyn Hanold) en haar trouwe rechterhand Dr. Nadir (Lou Cutell) vertrekken naar de Aarde om daar alle vrouwen te gaan ontvoeren. Als de buitenaardsen in Puerto Rico zijn geland schieten ze een raket van NASA, met aan boord een androide, uit de lucht. Terwijl de Androide Frankenstein (Robert Reilly) met zijn beschadigde electronische hersenen het eiland begint te terroriseren, beginnen de Marsbewoners met het 'oogsten' van verse vrouwen voor hun planeet.

De androide Frankenstein
De androide Frankenstein

Een heerlijk stukje cult van Robert Gaffney, die slechts eenmalig op de regiestoel plaats zou nemen. Gaffney zou later nog als cameraman meewerken aan onder meer 2001: A Space Oddysey. Frankenstein Meets the Space Monster zou ook worden uitgebracht onder de titels Frankenstein Meets the Space Men, Mars Attacks Puerto Rico, Mars Invades Puerto Rico, Operation San Juan en Duel of the Space Monsters. De film zou in 2004 op de zevende plaats eindigen van een top 50, in een documentaire over de slechtste films aller tijden.

Fransen dood bij aanslag Nairobi

Onder de slachtoffers van de aanslag in een winkelcentrum in Nairobi zijn onder meer twee Fransen en twee Canadezen. Vier Amerikanen zijn gewond geraakt. De aanslag heeft aan zeker 39 mensen het leven gekost, zei president Uhuru Kenyatta op tv. Onder de doden zijn ook familieleden van de president.

Schutters openden zaterdag even na het middaguur het vuur in het winkelcentrum. Naast automatische wapens gebruikten ze ook handgranaten. Gewapende terroristen houden nog steeds mensen gegijzeld.

De Somalische terreurgroep Al-Shabaab heeft de aanslag opgeëist. Al-Shabaab liet zaterdag in een verklaring op Twitter weten dat de aanval een antwoord is op militair ingrijpen van Kenia in Somalië. De terreurgroep zegt 'het slagveld' naar Kenia te willen verschuiven.

In of rond het winkelcentrum waren toen de aanval begon ook zes Nederlanders, maar die wisten veilig weg te komen.

Crisisbestendige strandtent rukt op

Wie wat wil gaan eten of drinken op het strand heeft steeds meer keuze. Er komen steeds meer strandtenten bij in Nederland, zo blijkt uit cijfers van het Kenniscentrum Horeca.

In 2001 waren er in Nederland 326 strandtenten. In 2013 waren dat er liefst 70 meer, waardoor de grens van 400 paviljoens in zicht komt.

Volgens Paul Zonneveld, voorzitter van strandtenthoudersvereniging NVSN, is de groei te danken aan twee positieve ontwikkelingen binnen de branche. ,,Sinds een aantal jaar mogen sommige strandtenten het hele jaar open blijven, al is dat wel gemeentegebonden. In Zandvoort zijn dat er bijvoorbeeld zeven, in Scheveningen elf." Aangezien zo'n 'jaarbedrijf' meer omzet draait dan een tent die alleen 's zomers open is, wagen potentiële nieuwe ondernemers sneller de sprong.

Geen Ajax-geweld in Eindhoven

In Eindhoven hebben zich zaterdagavond en -nacht geen incidenten voorgedaan met supporters van Ajax. Die hadden aangekondigd uit protest in groten getale naar de Brabantse stad te komen omdat ze zondag niet welkom zijn bij de wedstrijd tegen PSV.

De politie zette voor de zekerheid onder meer de mobiele eenheid in rond het stadion van PSV, meldt Omroep Brabant. Ook in het centrum van de stad waren veel agenten op de been. Verder zouden er controles zijn gehouden op wegen bij Sint-Michielsgestel, Schijndel en Boxtel. Een massaal protest bleef echter uit. Voor zover bekend zijn er ook geen Ajaxsupporters aangehouden.

De supporters zijn zondag niet welkom bij de wedstrijd tegen PSV omdat de Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel (PvdA) ze alleen per trein naar de stad wilde laten komen. Door werkzaamheden aan het spoor kan dat echter niet. Ajax stapte daarom met de supportersverenigingen naar de rechter om de komst van fans per bus af te dwingen. Daar vingen ze echter bot.

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan (PvdA) zei vrijdag dat aanhangers van de club uit Amsterdam zaterdag wilden demonstreren in de Brabantse stad. Volgens hem hebben ze de demonstratie ook bij de autoriteiten in Eindhoven gemeld.

'Griek gebaat bij regeringswissel Duitsland'

Landen als Griekenland, Spanje en Portugal zullen waarschijnlijk niet rouwig zijn als de huidige regeringscoalitie in Duitsland na de verkiezingen het veld moet ruimen. Een coalitie tussen de CDU van Angela Merkel en de sociaaldemocratische SPD zal waarschijnlijk iets sneller bereid zijn om deze landen financiëel te steunen, voorspelt econoom Aline Schuiling van ABN Amro.

Vanaf het begin van de crisis hebben de linkse partijen in Duitsland een meer pro-Europees standpunt ingenomen dan de regerende coalitie tussen de CDU en de liberale FDP, benadrukt Schuiling. Veel FDP-leden waren de laatste jaren soms zelfs erg kritisch over de noodhulp aan de zuidelijke eurolanden. Partijen als de SPD en de Groene Partij verklaarden zich anderzijds juist voorstander van vergaande maatregelen als de invoering van zogenoemde Eurobonds om de schuldencrisis te lijf te gaan.

"Merkel zal waarschijnlijk nooit zover gaan dat zij de invoering van die gezamenlijke euro-obligaties zal goedkeuren", zegt Schuiling. "Merkel heeft vaak aangegeven dat zij dat pas op de zeer lange termijn in overweging wil nemen, als de Europese eenwording veel verder gevorderd is. Maar het is wel denkbaar dat er bij een coalititie tussen de CDU en SPD makkelijker een schuldenafbouwfonds in het leven geroepen kan worden. Hierdoor zal de rente die bijvoorbeeld Griekenland en Portugal over hun schulden moeten betalen wat naar beneden gaan."

De ABN-econoom verwacht niet dat de verkiezingsuitslag een ingrijpende verandering in het Europese beleid van Duitsland teweeg zal brengen. "Merkels CDU blijft volgens alle peilingen de grootste partij. Ze heeft straks dus nog altijd veel in de melk te brokkelen. Maar als Merkel een coalitie aangaat met de SPD, zal ze ook wat moeten toegeven aan de standpunten van die partij."

Nederland is waarschijnlijk alleen iets minder blij met een samenwerking tussen de CDU en de SPD, denkt Schuiling. "Onze regering heeft in Brussel altijd de kant van Merkels huidige beleid gekozen. En meer hulp en steun aan de Europese periferie, betekent natuurlijk ook dat de rijkere landen meer geld moeten bijleggen."

5000 mensen bij protest Amsterdam

Ruim vijfduizend mensen hebben zaterdagmiddag in het centrum van Amsterdam gedemonstreerd tegen de bezuinigingen van het kabinet. Aan de demonstratie deden tientallen organisaties en verschillende politieke partijen mee, waaronder de SP en GroenLinks.

De betogers maken zich zorgen over de aangekondigde bezuinigingen op de zorg en de kinderopvang. Verder maken ze zich kwaad over de hoge bonussen, de belastingontwijking en de topinkomens in het bedrijfsleven die niet worden aangepakt door het kabinet.

De mars startte om 13.00 uur op het Beursplein en ging onder meer langs de Dam, het Muntplein en het Waterlooplein. Op het Jonas Daniël Meijerplein spraken onder anderen SP-leider Emile Roemer en Henk Krol (50Plus).

Roemer zei onder het motto 'basta' dat 'vandaag de ommezwaai begint'. Naar eigen zeggen was de demonstratie van zaterdag nog maar het begin. "Vandaag begint de herfst, ik heb voor jullie alvast het weerbericht. Het wordt een lange, hete herfst, die desnoods duurt tot Kerstmis."

Een woordvoerder van de politie laat weten dat de mars zonder problemen is verlopen. Er zijn geen arrestaties verricht.


Sfeerimpressie van de demonstratie zaterdagmiddag (beeld: Frank Buis)

Chinese partijbons krijgt levenslang

Bo Xilai is zondag veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De rechtbank in de Chinese stad Jinan acht de gevallen Chinese politicus schuldig aan het opstrijken van steekpenningen, verduistering en ambtsmisbruik.

De val van Bo werd algemeen gezien als het gevolg van zijn nederlaag in een machtsstrijd binnen de partij, vooruitlopend op de tienjaarlijkse leiderschapswisseling van vorig jaar. De moord op de Britse zakenman Neil Heywood, die vanwege een zakelijk geschil door Bo's echtgenote Gu Kailai werd vergiftigd, vormde uiteindelijk de aanleiding om Bo te vervolgen.

Bo zelf heeft altijd volgehouden geen crimineel gedrag te hebben vertoond. Hij probeerde tijdens het proces herhaaldelijk de schuld af te schuiven op zijn vrouw en zijn voormalige rechterhand Wang Lijun.

Bo's vrouw werd in augustus vorig jaar voor de moord op Heywoord veroordeeld tot een voorwaardelijke doodstraf, wat in de praktijk een levenslange gevangenisstraf inhoudt. Xilai zou van de moord hebben geweten.

Gijzelaars bevrijd in Kenia

De veiligheidsdiensten in de Keniaanse hoofdstad Nairobi hebben in de nacht van zaterdag op zondag 5 gijzelaars bevrijd uit het winkelcentrum Westgate. Dat hebben de lokale autoriteiten bekendgemaakt.

Het is nog onbekend hoeveel mensen er worden vastgehouden. De Keniaanse president Uhuru Kenyatta zei dat de veiligheidstroepen bezig waren met een 'delicate operatie' waarvan de hoogste prioriteit is om de levens van de mensen die worden vastgehouden te beschermen.

De Somalische terreurbeweging al-Shabaab heeft via Twitter de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag, waarbij zeker 39 mensen omkwamen. Het Twitteraccount is inmiddels uit de lucht gehaald.

Gijzelaars bevrijd in Nairobi
Gijzelaars bevrijd in Kenia (Foto: ANP)

Palestijn lokt en doodt Israëlische soldaat

Een Israëlische militair is door een Palestijn een dorp op de Westelijke Jordaanoever ingelokt en vervolgens vermoord. De verdachte is gearresteerd. Dat heeft de Israëlische inlichtingendienst Shin Bet zaterdag gezegd.

De militair werd vrijdagavond als vermist opgegeven, waarna het leger een zoektocht begon. Zijn lichaam werd zaterdagochtend gevonden in een put in een Palestijns dorp nabij de stad Qalqiliya, op de Westoever, aldus Shin Bet. De Palestijnse verdachte heeft bekend de militair te hebben gedood.

De moord is een nieuwe tegenslag voor de vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen, die in juli weer begonnen nadat ze vijf jaar geleden waren vastgelopen.

NAVO-militairen gedood in Afghanistan

Een Afghaan in een legeruniform heeft zaterdag in het oosten van Afghanistan drie buitenlandse militairen doodgeschoten. Dat heeft de NAVO bekendgemaakt.

Het incident vond plaats in Gardez, de hoofdstad van de oostelijke provincie Paktia. De Taliban zijn zeer actief in het gebied, dat in de buurt van de grens met Pakistan ligt. De meeste NAVO-militairen in Paktia zijn Amerikanen, maar de NAVO heeft de nationaliteit van de slachtoffers niet bekendgemaakt.

Aanvallen op NAVO-militairen door Afghanen in legeruniformen zijn sinds vorig jaar drastisch gestegen. Bij dergelijke aanvallen zijn afgelopen jaar 62 militairen omgekomen.

'Turkije zal niet toetreden tot EU'

Turkije zal waarschijnlijk nooit toetreden tot de Europese Unie door vooroordelen en een negatieve houding bij bestaande leden. Dat heeft de Turkse minister van Europese Zaken zaterdag gezegd.

Volgens Egemen Bagis, de belangrijkste onderhandelaar voor toetreding, ziet Turkije meer in een constructie zoals Noorwegen, waarbij het land geen lid wordt van de EU, maar wel speciale toegang heeft tot de Europese markt. Hij zei dat Turkije te lijden heeft onder vooroordelen, zowel in haar poging tot het verkrijgen van het EU-lidmaatschap als in de recent verloren poging om de Olympische Spelen te hosten, zonder daarbij specifieke landen te noemen.

"De EU moet begrijpen dat ze me niet kwetsen, ze kwetsen zichzelf", aldus Bagis. Het is de eerste keer dat er op het hoogste bestuurlijke niveau vanuit Turkije wordt gezegd dat de poging om toe te treden tot de EU, kan mislukken.

Turkije is sinds 1999 kandidaat-lid van de EU. Sinds 2005 wordt er over toetreding onderhandeld, maar die gesprekken verlopen moeizaam. Knelpunten zijn onder meer de Turkse houding ten opzichte van het met Griekenland gedeelde eiland Cyprus en de verminderde persvrijheid en vrijheid van meningsuiting in het land.

Onder de Turkse bevolking neemt het enthousiasme voor toetreding tot de Europese Unie af. Uit een peiling blijkt dat nog maar 44 procent van de Turken warmloopt voor het EU-lidmaatschap. In 2004 was dat nog 73 procent, vorig jaar al was het gedaald tot 48 procent.

'Turkije zal niet toetreden tot EU'
'Turkije zal niet toetreden tot EU' (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.