'Griek gebaat bij regeringswissel Duitsland'

Landen als Griekenland, Spanje en Portugal zullen waarschijnlijk niet rouwig zijn als de huidige regeringscoalitie in Duitsland na de verkiezingen het veld moet ruimen. Een coalitie tussen de CDU van Angela Merkel en de sociaaldemocratische SPD zal waarschijnlijk iets sneller bereid zijn om deze landen financiëel te steunen, voorspelt econoom Aline Schuiling van ABN Amro.

Vanaf het begin van de crisis hebben de linkse partijen in Duitsland een meer pro-Europees standpunt ingenomen dan de regerende coalitie tussen de CDU en de liberale FDP, benadrukt Schuiling. Veel FDP-leden waren de laatste jaren soms zelfs erg kritisch over de noodhulp aan de zuidelijke eurolanden. Partijen als de SPD en de Groene Partij verklaarden zich anderzijds juist voorstander van vergaande maatregelen als de invoering van zogenoemde Eurobonds om de schuldencrisis te lijf te gaan.

"Merkel zal waarschijnlijk nooit zover gaan dat zij de invoering van die gezamenlijke euro-obligaties zal goedkeuren", zegt Schuiling. "Merkel heeft vaak aangegeven dat zij dat pas op de zeer lange termijn in overweging wil nemen, als de Europese eenwording veel verder gevorderd is. Maar het is wel denkbaar dat er bij een coalititie tussen de CDU en SPD makkelijker een schuldenafbouwfonds in het leven geroepen kan worden. Hierdoor zal de rente die bijvoorbeeld Griekenland en Portugal over hun schulden moeten betalen wat naar beneden gaan."

De ABN-econoom verwacht niet dat de verkiezingsuitslag een ingrijpende verandering in het Europese beleid van Duitsland teweeg zal brengen. "Merkels CDU blijft volgens alle peilingen de grootste partij. Ze heeft straks dus nog altijd veel in de melk te brokkelen. Maar als Merkel een coalitie aangaat met de SPD, zal ze ook wat moeten toegeven aan de standpunten van die partij."

Nederland is waarschijnlijk alleen iets minder blij met een samenwerking tussen de CDU en de SPD, denkt Schuiling. "Onze regering heeft in Brussel altijd de kant van Merkels huidige beleid gekozen. En meer hulp en steun aan de Europese periferie, betekent natuurlijk ook dat de rijkere landen meer geld moeten bijleggen."