[WK] Titel voor Van Dijk en Specialized-lululemon

De wielrensters van Specialized-lululemon hebben op het WK wielrennen opnieuw de titel gepakt op de ploegentijdrit. Na 42,8 volledig vlakke kilometers was het team, met daarin Ellen van Dijk, veruit de snelste van allemaal. Vorig jaar waren ze ook al het beste team.

Vooraf leek de wedstrijd tussen drie teams te gaan, naast de uiteindelijke winnaressen waren dat Orica-AIS met Loes Gunnewijk en Rabobank-Liv/giant met onder meer Marianne Vos. Al bij het eerste meetpunt was duidelijk dat deze drie inderdaad de medailles zouden gaan verdelen. De absolute topfavorieten waren de vrouwen van Specialized-lululemon, die naast Van Dijk ook de Britse Katie Colclough, de Amerikaanse vrouwen Evelyn Stevens en Carmen Small en het Duitse duo Trixi Worrack en Lisa Brennauer in de gelederen hadden.

Na de eerste tijdmeting zaten de drie ploegen nog dicht bij elkaar, Specialized voorop, gevolgd door Orica-AIS en Rabobank-Liv/giant. Bij het tweede meetpunt werd echter duidelijk dat Specialized een paar maten te groot was voor de rest, de twee concurrenten moesten bijna een minuut inleveren. Orica was met Gunnewijk, Emma Johansson (Zweden), Amanda Spratt, Melissa Hoskins, Shara Gillow en Annette Edmondson (allen Australië) een paar seconden sneller dan Rabobank.

In het slotstuk schroefden Marianne Vos en haar collega's het gas nog eens extra open. Samen met de Française Pauline Ferrand Prevot en de Nederlandse vrouwen Annemiek van Vleuten, Roxane Knetemann, Thalita de Jong en Lucina Brand reed Vos een behoorlijke voorsprong op Orica bijeen. Uiteindelijk leverde het de vrouwen van Rabobank het zilver op, nadat ze vorig jaar vierde werden. Orica-AIS pakte vorig jaar nog het zilver, maar moest nu dus een stapje terug doen.

Er kwamen nog twee andere Nederlandse ploegen in actie, Argos-Shimano werd zevende en de formatie van Boels Dolmans reed naar de tiende plek. Ook uit België kwamen nog twee teams, het Sengers Ladies Team legde beslag op de negende plaats, vijf posities voor Lotto-Belisol.