Sloveense dubbelzege in Almaty

Schansspringer Matjaz Pungertar heeft de Grand Prix in Almaty gewonnen. De Sloveen troefde in de finale zijn landgenoot Jernej Damjan en de Japanner Reruhi Shimizu af.

Vanwege de harde wind was lange tijd onzeker of de wedstrijd in Kazachstan überhaupt door zou gaan, maar na bijna drie uur vertraging besloot de organisatie dat men toch kon springen. De Duitser Maximilian Mechler wist het beste met de omstandigheden om te gaan, na de eerste ronde ging hij verrassend aan de leiding. Achter Mechler stond de Japanner Reruhi Shimizu op een tweede plek, gevolgd door de winnaar van een dag eerder, de Noor Anders Bardal.

In de tweede ronde trok de wind flink aan, maar de competitie werd niet stilgelegd. Van de kanshebbers op de zege was Damjan als eerste aan de beurt en hij greep direct de leiding. Vervolgens kwam zijn landgenoot Pungertar van de schans en met een knappe sprong van 136 meter nam hij de eerste plaats over. Favoriet Bardal lukte het niet om naar de leiding te springen, iets waar de Noor zichtbaar van baalde. Het minste van de kanshebbers verging het echter Mechler zelf, de leider na de eerste ronde. De Duitser mocht als laatste springen en wist dus wat hem te doen stond om de overwinning te pakken. Overmand door zenuwen kwam hij echter niet verder dan 122,5 meter, waarmee hij terugviel naar de vijftiende plaats. Shimizu werd uiteindelijk nog knap derde.

Door zijn tweede plek neemt Damjan de leiding in het klassement om de Grand Prix over van de Duitser Andreas Wellinger. De Grand Prix wordt afgesloten met een wedstrijd in het Oostenrijkse Hinzenbach op 29 september en de finale in het Duitse Klingenthal op 3 oktober.

Vrouwen

Bij de vrouwen greep Sara Takanashi haar vierde overwinning op rij. De zestienjarige Japanse kon zelfs met een val in de tweede ronde niet van haar troon gestoten worden. Na een enorme sprong van 107,5 meter, een halve meter verder dan haar eigen schansrecord, kon ze niet op haar benen blijven staan en gleed ze onderuit. De afstand leverde echter zoveel punten op dat ze daarmee de door de val verloren punten compenseerde. Hierdoor hield ze nog net genoeg over op de verrassend sterke Sloveense Katja Pozun. De Canadese Atsuko Tanaka sprong naar de derde plek, terwijl Wendy Vuik met een 34e plaats evenals een dag eerder flink tegenviel. Het was de zesde en laatste wedstrijd in de Grand Prix bij de vrouwen, het klassement werd ruimshoots gewonnen door Takanashi.

Nederlanders

In het Duitse Klingenthal kwamen de Nederlandse jongens in actie in de Continental Cup, een niveau onder de World Cup (in de winter) en de Grand Prix (in de zomer). In een veld van 72 springers wist alleen Oldrik van der Aalst op zaterdag een plek in de top-60 te bemachtigen. Zondag was Van der Aalst opnieuw de beste Nederlander, maar evenals Lars Antonissen en Ruben de Wit eindigde hij ver in de achterhoede.