PvdA op nieuw dieptepunt in peiling

De PvdA levert deze week in de peiling van Maurice de Hond opnieuw een zetel in. De partij van Diederik Samsom komt daarmee uit op tien zetels, een nieuw dieptepunt. De PvdA is in de peiling de zevende partij. Bij de verkiezingen van vorig jaar was de partij met 38 zetels nog de op een na grootste.

Coalitiepartner VVD staat er met negentien zetels, hetzelfde aantal als vorige week, ook nog steeds slecht voor. De PVV is met 33 zetels, een meer dan vorige week, nog altijd de grootste partij, gevolgd door de SP (24 zetels).

Nog geen kwart van de mensen die vorig jaar op de PvdA stemde zou dat nu weer doen, blijkt verder uit de peiling. Van de PvdA-kiezers is 67 procent negatief over de plannen van het kabinet voor volgend jaar. Bijna zeventig procent vindt het vooral VVD-beleid.

Op de ledenraad van de PvdA in Zwolle bleek zaterdag dat de aanschaf van de Joint Strike Fighter van de PvdA-leden niet van tafel hoeft. De PvdA-kiezers denken daar anders over: 81 procent is het niet eens met de beslissing van het kabinet om de gevechtsvliegtuigen te kopen.

Een kleine meerderheid van de PvdA-kiezers (52 procent) denkt dat de partij in de toekomst toch weer de grootste kan worden. Achttien procent van de PvdA-stemmers vindt dat de partij beter opgeheven kan worden.