Zware explosie in winkelcentrum Nairobi

In het winkelcentrum in Nairobi dat zaterdag doelwit was van een omvangrijke aanval door moslimextremisten heeft zondagmiddag een zware explosie geklonken, de zwaarste in de meer dan dertig uur durende belegering tot nog toe. Op de klap volgde stilte.

Bij de aanval op het winkelcentrum Westgate vielen zeker 59 doden en 175 gewonden. Duizend mensen in het winkelcentrum konden worden gered. Een onbekend aantal mensen wordt nog door tien tot vijftien aanvallers vastgehouden. Volgens het Keniaanse Rode Kruis worden 49 mensen vermist. Of deze mensen allen worden gegijzeld is niet duidelijk. Er wordt rekening mee gehouden dat niet alle gijzelaars meer in leven zijn.

Onder de doden zijn drie Britten, twee Françaises, een Chinese vrouw, een Ghanese dichter en voormalig diplomaat, een Zuid-Afrikaan, twee Canadezen, een Amerikaanse en een Nederlandse vrouw van 33. Ook een neef van de Keniaanse president Uhuru Kenyatta en diens verloofde kwamen om.

Keniaanse veiligheidstroepen zouden met zwaar wapentuig het winkelcentrum zijn binnengegaan. Zij zouden door Israëlische commando's worden bijgestaan. Het winkelcentrum is deels in bezit van Israëliërs.

Ten minste twee leden van de Keniaanse veiligheidstroepen zouden zondag gewond zijn geraakt. Keniaanse media meldden dat sommige gijzelaars erin geslaagd zijn te ontsnappen. Een van de aanvallers die zaterdag kon worden gearresteerd is bezweken aan de verwondingen die hij had opgelopen, deelde het presidentieel kantoor zondag mee.

Radicale moslims gewapend met automatische geweren en explosieven openden zaterdag het vuur in het winkelcentrum. De Somalische opstandelingenbeweging Al-Shabab eiste later de verantwoordelijkheid op van de aanval, die specifiek gericht was tegen niet-moslims. Het ging om een vergeldingsactie vanwege de Keniaanse opmars tegen Al-Shabab in 2011 in Somalië. Al-Shabab liet weten dat niet met de Keniaanse regering wordt onderhandeld 'zo lang haar troepen in ons land zijn'.

President Kenyatta herhaalde de vastbeslotenheid van zijn regering om Al-Shabab te blijven bevechten. "Wij zijn Somalië binnengegaan om het land te helpen stabiliseren en vooral de terreur te bestrijden die op Kenia en de wereld werd losgelaten", zei Kenyatta. "Wij zullen niet opgeven in de oorlog tegen terreur."

De Keniaanse president voegde er aan toe dat deze gewelddadige aanval dan wel is gelukt, maar dat er talrijke andere door de Keniaanse veiligheidsdiensten zijn 'geneutraliseerd'.

Na de aanval werd het winkelcentrum omsingeld door een gezamenlijke troepenmacht van politie en leger. De Amerikaanse ambassade in de Keniaanse hoofdstad liet zondag via Twitter weten dat er nog geenszins een einde aan de aanval is gekomen: "Gewelddadige extremisten blijven Westgate Mall bezetten. Veiligheidstroepen op volle sterkte aanwezig."

De Keniaanse krijgsmacht stuurde zondag verse troepen om in de belegering bij te staan. De veiligheidstroepen kunnen de situatie in het winkelcentrum inschatten met behulp van beveiligingscamera's in het pand.

Oud-premier Raila Odinga zei dat een aantal mensen werd gegijzeld op de tweede verdieping van het winkelcentrum. Keniaanse veiligheidsfunctionarissen probeerden familieleden van gijzelaars gerust te stellen, maar liet doorschemeren dat zij er het leven bij in konden schieten. De veiligheidsoperatie is 'delicaat' omdat Kenia hoopt dat de gijzelaars veilig naar buiten kunnen worden gebracht, zei minister van binnenlandse zaken Joseph Lenku.