Van 't Schip laat trainerschap een jaar varen

John van 't Schip heeft het trainerschap even op een laag pitje gezet. "Op dit moment heb ik besloten om een jaar andere dingen te doen, tenzij er echt een geweldig mooie uitdaging komt", zegt hij. De oud-Ajacied was de afgelopen jaren hoofdtrainer van het Mexicaanse Chivas en van Melbourne Heart. Bij de Australiërs is Van 't Schip momenteel technisch directeur.

Van 't Schip, tussen 2004 en 2009 assistent van Marco van Basten bij Oranje en later bij Ajax, mist het training geven voorlopig nog niet. "Dat zal ongetwijfeld straks wel weer komen. Het is niet zo dat ik niet meer wil trainen, maar het is even afwachten op iets dat ik leuk vind."

De 41-voudig international zegt 'alle opties open te houden'. "Ik ben de laatste jaren steeds in het buitenland geweest en dat is mij erg goed bevallen. Ook voor de kinderen en het gezin. Mijn zoon zit nu nog steeds in Australië, studeert daar. Dat zijn mooie levenservaringen."

Voor zijn functie als technisch directeur bij Melbourne Heart hoeft Van 't Schip niet veel in Australië te verblijven. "Mijn basis is gewoon Nederland. Ik vlieg daar per jaar drie keer naartoe en blijf daar zo'n drie weken. Voor de dingen die ik doe, het assisteren van de coaches en het helpen opzetten van de jeugdopleiding, hoef ik er niet het hele jaar te zijn." Van 't Schip is momenteel ook analist bij Fox Sports.

De 49-jarige Van 't Schip volgt de ontwikkelingen in het Nederlandse voetbal nog altijd op de voet. Hij constateert dat Nederlandse clubs het Europees gezien moeilijk hebben. "Er is nu even een moment dat de Europese resultaten tegenvallen. Laten we hopen dat het een fase is en dat al die jonge spelers, want dat zijn het natuurlijk bij Ajax en PSV, zo snel mogelijk stappen gaan maken, waardoor we binnen de kortste keren weer wedstrijden kunnen gaan winnen."