Nederlandse dood bij aanslag Kenia

Onder de slachtoffers van de aanval van Al-Shabab op winkelcentrum Westgate in de Keniaanse hoofdstad Nairobi is een Nederlandse vrouw van 33 jaar omgekomen. Zeven andere Nederlanders die ook in het winkelcentrum waren tijdens de aanslag zijn ongedeerd en in veiligheid. De Nederlandse ambassade onderhoudt nauw contact met hen. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken zondag.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) laat weten met afschuw kennis te hebben genomen van de terreurdaad en veroordeelt deze 'ten stelligste'. "Onze condoleances gaan uit naar haar familie, vrienden en dierbaren. Medewerkers van de Nederlandse ambassade in Nairobi staan de nabestaanden bij." De minister betuigt ook medeleven met de nabestaanden van slachtoffers van andere nationaliteiten.

Het winkelcentrum werd zaterdag aangevallen door moslimextremisten. Het Keniaanse ministerie van binnenlandse zaken deelde zondag mee dat de aanval zeker 59 mensen het leven heeft gekost. Ook raakten 175 mensen gewond. Duizend mensen werden gered.

Zondag werd opnieuw geschoten. In het winkelcentrum wordt nog een onbekend aantal gijzelaars vastgehouden door tien tot vijftien aanvallers. Keniaanse media meldden dat sommige gijzelaars erin geslaagd zijn te ontsnappen. Een van de aanvallers die zaterdag kon worden gearresteerd is bezweken aan de verwondingen die hij had opgelopen, deelde het presidentieel kantoor zondag mee.

Radicale moslims gewapend met automatische geweren en explosieven openden zaterdag het vuur in het winkelcentrum. De Somalische opstandelingenbeweging Al-Shabab eiste later de verantwoordelijkheid op van de aanval, die specifiek gericht was tegen niet-moslims.

Onder de slachtoffers zijn naast Kenianen ook buitenlanders, onder wie Fransen en Canadezen.