Nederlander Wichman wereldkampioen four-cross

De Nederlandse mountainbiker Joost Wichman heeft in het Oostenrijkse Leogang de wereldtitel in de four-cross gepakt. Het was de eerste keer dat de titel naar een Nederlander ging.

De four-cross is een relatief nieuwe kruising tussen fietscrossen en mountainbiken. Per heat strijden vier rijders tegen elkaar op fietsen die het meest lijken op mountainbikes, terwijl ze over een parkoers razen dat wat meer weg heeft van een BMX-baan. 

In Leogang wist Wichman zich samen met de Fransman Quentin Derbier en de Tsjechen Michael Mechura en Thomas Slavik, oud-wereldkampioen, te plaatsen voor de finale. De 35-jarige Wichman kende een slechte start, maar door een crash tussen de twee Tsjechen kon hij al snel opschuiven. Kort daarop kon de pas twintigjarige Mechura toch weer aansluiten bij Wichman, en samen reed het duo het gat naar de leidende Derbier dicht. 

De Fransman moest uiteindelijk genoegen nemen met het brons, Mechura pakte voor het tweede jaar op rij de zilveren medaille. Voor Wichman was het niet de eerste keer dat hij op het podium stond, in 2011 was de voormalig BMX'er al goed voor de bronzen plak.