FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 8 juni 2013

Russische jeugd krijgt drugstest

Russische kinderen op lagere- en middelbare scholen, op hogescholen en universiteiten zullen op drugsgebruik getest gaan worden. President Vladimir Poetin heeft een desbetreffende wet zaterdag getekend. Die zal nu binnen een half jaar in werking treden.

De test bestaat uit twee delen: een vragenformulier en een medisch onderzoek. Meedoen is vrijwillig. Is de jongere nog geen vijftien jaar, dan is toestemming van de ouders nodig. Oudere studenten kunnen zelf beslissen.

De testresultaten zijn geheim. Test een kind positief dan wordt het naar een gespecialiseerde kliniek gestuurd. Ook hier is bij kinderen jonger dan vijftien jaar, toestemming van de ouders nodig.

Het Russische parlement, de Doema, stemde medio mei in met de plannen. Twee weken later deed de Senaat dat ook.

[EK<21] Jong Italië eenvoudig naar halve finales

Jong Italië mag zich melden bij de laatste vier op het EK onder-21 in Israël. Het gastland werd zaterdag met ruime cijfers verslagen (4-0).

Italië oogde fris en gretig in de tweede groepswedstrijd van het toernooi. De jonge Azzurri hielden de ba, onder leiding van Marco Verratti, goed in de ploeg. De middenvelder van Frans kampioen Paris Saint-Germain behoorde tot de beste spelers. Een andere smaakmaker, Napoli's Lorenzo Insigne, moest geblesseerd afhaken.

Insigne, op wie vele ogen zijn gericht dit toernooi, kreeg een flinke tackle te verwerken, die hem een vervolg van de wedstrijd ontnam. Later zal blijken of de middenvelder dit toernooi nog kan spelen. Wel was Insigne nog betrokken bij de 1-0. Hij bracht de bal bij Ciro Immobile, die de bal panklaar legde voor Riccardo Saponara, die raakschoot.

Alon Turgeman verzuimde even later Israël weer op gelijke hoogte te brengen. Na een goede aanval liet de aanvaller een dot van een kans onbenut. Doordat Eyal Golasa enkele minuten voor rust na een woeste tackle moest inrukken, vertroebelden de kansen op succes voor Israël. De wissel van Insigne deed daar weinig aan af.

Nog voor rust maakte Manolo Gabbiadini namelijk 2-0 en even na de onderbreking deelde hij zelfs de genadeklap uit. Alessandro Florenzi, van AS Roma, zorgde twintig minuten voor het einde ook nog voor 4-0. Italië is daarmee de eerste halve finalist.

[UK Open] Upd uitslagen achtste finales

Vanavond werden de achtste finales van de UK Open in Bolton gespeeld. Raymond van Barneveld kwam samen met Robert Thornton als eerste het hoofdpodium op.

De wedstrijd ging op en neer, waar de Nederlander een pijl voor een dubbel miste greep de Schot zijn kans, en ook andersom. Dit leidde er toe dat de finishlijn van negen legs steeds dichterbij kwam.

Bij 6-6 in legs plaatste Barney wederom een break, maar ditmaal wist hij deze in de leg erna te verzilveren: 8-6. Middels drie 140-scores in de 16e leg kreeg de Hagenaar een legio matchdarts waarvan de achtste in de dubbel één viel, en waardoor de uitschakeling van de titelverdediger een feit werd.

[Update 22:10 u]

De tweede partij op het hoofdpodium bracht nog meer spanning dan de eerste. Brendan Dolan bracht Phil Taylor in grote verlegenheid door drie matchdarts te missen bij een 8-7 stand voor de Noord-Ier. The Power forceerde een beslissende leg, waarin de maestro sterke scores neerzette en zo door het oog van de naald kroop.

Op hetzelfde moment vocht ook Jelle Klaasen met Ronnie Baxter op het tweede podium om een plekje bij de beste acht. El Matador en The Rocket wijkten de hele pot niet meer dan één leg van elkaar, totaan de stand van 7-8 voor de Engelsman. Baxter verzilverde zijn break en schakelde daarmee Klaasen uit.

[Update 22:50 u]

Michael van Gerwen toonde tegen The Raging Bull Terry Jenkins weer zijn uitzonderlijke vorm. Een finishpercentage van niet minder dan 100% bracht 5-0 op het scorebord voor de Brabander. In het tweede deel van de partij liet Mighty Mike de teugels iets vieren maar stevende toch confortabel op een 9-3 zege af.

Speler Uitslag Speler
Raymond van Barneveld (Ned) 9-7 Robert Thornton (Sch)
Phil Taylor (Eng) 9-8  Brendan Dolan (N-I)
Michael van Gerwen (Ned) 9-3  Terry Jenkins (Eng)
Adrian Lewis (Eng) 9-6  Kevin Painter (Eng)
Steve West (Eng) 4-9 Peter Wright (Eng)
Andy Hamilton (Eng) 9-1  Terry Temple (Eng)
Ronnie Baxter (Eng) 9-7  Jelle Klaasen (Ned)
John Henderson (Sch) 4-9  James Wade (Eng)

Brand in cacaofabriek Zaandam

In een cacaofabriek in Zaandam is zaterdagavond brand uitgebroken. Het vuur woedt bij Cargill Cocoa De Jonker aan de Oostzijde in de Noord-Hollandse stad. Over de oorzaak is nog niets bekend.

Cacao kan snel gaan broeien en smeulen en is moeilijk te blussen als het eenmaal brandt. Cacaobranden kunnen soms dagen duren.

Eind 2003 was er een grote cacaobrand bij ADM Cocoa in Wormer, vlakbij Zaandam. Een opslagloods met 12.000 tot 13.000 ton cacao ging in vlammen op. De brandweer had dagen nodig om het vuur te blussen. In april 2011 waren er in Wormer twee cacaobranden in 2 dagen tijd. Die troffen de fabrieken cacao van ADM en Cargill.

Eerste zomerse dagen rustig voor reddingsbrigade

De eerste zomerse dagen van het jaar zijn voor de reddingsbrigade rustig verlopen. Een woordvoerder van Reddingsbrigade Nederland spreekt zaterdag van 'nauwelijks noemenswaardige incidenten'. Hij denkt dat veel mensen de eerdere waarschuwing voor de lage temperatuur van het water ter harte hebben genomen.

Volgens de reddingsbrigade begint het strandseizoen op gang te komen en wordt het de komende weken waarschijnlijk een stuk drukker voor de vrijwilligers. Vorig jaar kwamen de reddingswerkers ruim twaalfduizend keer in actie, een recordaantal.

De reddingsbrigade heeft de afgelopen dagen ook niet in actie hoeven komen in overstroomde gebieden. De organisatie hield daar vanwege de hoge waterstand rekening mee, zo liet directeur Raymond van Mourik eerder deze week weten.

De brigade heeft 75 boten en zeventienhonderd vrijwilligers paraat om te worden ingezet om mensen te redden of te evacueren. De zegsman verwacht ook niet dat de reddingsbrigade nog in actie hoeft te komen vanwege hoogwater, omdat de waterstanden dalen. De uiterwaarden die deze week onderliepen als gevolg van het hoge waterpeil in de Rijn zijn waarschijnlijk halverwege volgende week weer opgedroogd.

Syrisch leger zet opmars voort

Het Syrische leger zet zijn opmars naar het westen en noorden voort. Na de eerdere verovering van de stad Qusair namen de troepen van president Bashar Assad Buwaydah in op de weg tussen Qusair en Homs.

In Homs ontplofte zaterdag een auto gevuld met honderd kilo explosieven vlak bij een drukke rotonde. Er vielen zeven doden en tien gewonden. Homs wordt grotendeels bevolkt door alevieten, de sjiitische geloofsrichting die ook Assad aanhangt. Soennitische extremisten zouden achter de aanslag zitten. De troepen van Assad proberen met hulp van strijders van Hezbollah de toegangswegen tot de Syrische westkust weer in handen te krijgen. Daarnaast zijn Homs - waar het centrum door rebellen wordt beheerst - en het nog noordelijker gelegen Aleppo doelwitten.

Veel steden en dorpen ten noorden van Homs worden door de opstandelingen gecontroleerd. Tegelijkertijd tracht het Syrische leger de laatste groepjes opstandelingen uit de buitenwijken van de hoofdstad Damascus te verdrijven.

AK-partij kondigt tegendemonstraties aan

De regerende Turkse AK-partij gaat tegendemonstraties houden als reactie op protesten tegen de regering. De partij heeft dat zaterdag aangekondigd.

De betogingen zullen volgens de AK-partij in het teken van staan "eenheid en solidariteit", meldden Turkse media. De demonstraties zijn volgende week zaterdag in de hoofdstad Ankara en zondag in Istanbul.

In Turkije zijn al ruim een week protesten tegen de regering. Protesten tegen bouwplannen bij het Taksimplein in Istanbul kregen landelijk navolging. De demonstraties zijn onder meer gericht tegen de autoritaire regeerstijl van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. Ook vrezen seculiere Turken de groeiende invloed van de islam in de Turkse politiek.

AK-partij kondigt tegendemonstraties aan
AK-partij kondigt tegendemonstraties aan (Foto: ANP)

Hockeysters scoren tien keer tegen Duitsland

De Nederlandse hockeysters hebben een oefenduel met 10-2 gewonnen. Niet tegen een laagvlieger maar tegen Duitsland, de nummer vijf van de wereld.

De ploeg van Max Caldas was in Rotterdam superieur. Bij rust was de stand al 7-1. Kelly Jonker en Ellen Hoog scoorden beide tweemaal, de overige treffers werden gemaakt door Marloes Keetels, Sabine Mol, Carlien Dirkse van den Heuvel, Maloe Pheninckx, Kim Lammers en Kitty van Male.

Nederland is zich aan het voorbereiden op Hockey World League, die komende donderdag in Rotterdam begint. Afgelopen donderdag werd er al met 2-0 gewonnen van België.

Luiten verstevigt leidende positie in Oostenrijk

Golfer Joost Luiten heeft zijn leidende positie in het Oostenrijkse Atzenbrugg verstevigd. De Nederlander liep op de derde dag een ronde van 67 slagen (-5), waarmee hij voor het toernooi op een totaal van 200 slagen (-16) staat. Het kan morgen zijn tweede zege op de PGA Tour worden.

Luiten kende een stroeve start met twee bogeys, maar maakte het in het vervolg met zeven birdies helemaal goed. Hierdoor heeft hij na twee ronden drie slagen voorsprong op de Spanjaarden Jorge Campillo en Eduardo de la Riva. Robert-Jan Derksen liep een ronde van 72 slagen (par) en staat na vandaag gedeeld 58e.

[F1] Uitslag kwalificatie Canada

Sebastian Vettel heeft bij de Grand Prix van Canada voor het derde jaar op rij poleposition bemachtigd. De Duitse Formule 1-coureur van Red Bull was in de kwalificatie in Montreal op een iets vochtige baan acht honderdsten sneller dan de Brit Lewis Hamilton. De Fin Valtteri Bottas, bezig aan zijn eerste seizoen in de Formule 1, werd verrassend derde.

Kimi Räikkönen, tweede in de WK-stand achter Vettel, stelde teleur met een negende plaats. Fernando Alonso werd zesde. Giedo van der Garde start zondag in de race helemaal achteraan. De Nederlander van Caterham reed van de 22 coureurs de langzaamste tijd.

Uitslag

Pos Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 Sebastian Vettel Red Bull 1:22.318 1:28.166 1:25.425 25
2 Lewis Hamilton Mercedes 1:23.801 1:27.649 1:25.512 31
3 Valtteri Bottas Williams 1:23.446 1:28.419 1:25.897 30
4 Nico Rosberg Mercedes 1:23.840 1:28.420 1:26.008 32
5 Mark Webber Red Bull 1:23.247 1:28.145 1:26.208 30
6 Fernando Alonso Ferrari 1:23.224 1:28.788 1:26.504 30
7 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 1:24.159 1:28.527 1:26.543 32
8 Adrian Sutil Force India 1:24.551 1:28.799 1:27.348 29
9 Kimi Räikkönen Lotus 1:24.451 1:28.667 1:27.432 32
10 Daniel Ricciardo Toro Rosso 1:24.770 1:29.359 1:27.946 31
11 Nico Hulkenberg Sauber 1:23.899 1:29.435   22
12 Sergio Perez McLaren 1:24.176 1:29.761   23
13 Pastor Maldonado Williams 1:24.776 1:29.917   24
14 Jenson Button McLaren 1:24.021 1:30.068   22
15 Esteban Gutierrez Sauber 1:24.408 1:30.315   24
16 Felipe Massa Ferrari 1:23.735 1:30.354   20
17 Paul di Resta Force India 1:24.908     12
18 Charles Pic Caterham 1:25.626     10
19 Romain Grosjean Lotus 1:25.716     13
20 Jules Bianchi Marussia 1:26.508     12
21 Max Chilton Marussia 1:27.062     12
22 Giedo van der Garde Caterham 1:27.110     10

Vrouw datet per ongeluk met ex

Een zoekende dame uit het Amerikaanse Everleth, een dorpje met nauwelijks vierduizend zielen in de staat Minnesota, heeft abusievelijk met haar ex gedatet via een datingssite.

Drie maanden na de breuk met diezelfde ex leerde de vrouw, die door de Duluth New Tribune wordt omschreven als 'the woman' online een schijnbaar leuke kerel kennen: Aaron Carpenter, een naam die ook wordt gebruikt door een Canadese rugbyspeler. Met Aaron deelde zij intieme geheimen en liet zij op advies van Aaron een aanklacht tegen haar ex vallen. Ook vertelde zij Aaron over de problemen die ze had met haar stalkende ex, Brian Matthew Cornelius.

Na enig gechat en spannende berichtjes kwam de vrouw Cornelius iets te vaak tegen op de meest rare plekken. Dit wekte enige achterdocht en de dame in kwestie heeft maar op de man af gevraagd wat er aan de hand was.  Na enig aandringen bekende Cornelius een namaakaccount met een fictieve naam te hebben aangemaakt om zijn voormalig geliefde wat makkelijker in de gaten te kunnen houden.

De voormalige mevrouw Cornelius heeft onmiddellijk aangifte gedaan, dat resulteerde in een contactverbod voor meneer Cornelius. De enige manier om nog enig contact te hebben zijn de telefoontjes die hij mag doen om in contact te komen met hun gezamelijk geproduceerde kindjes. 

[EK<21] Jong Engeland kan EK-winst vergeten

Noorwegen heeft Engeland naar huis gestuurd op het EK onder-21 in Israël. De Scandinaviërs waren met 3-1 te sterk. Bij rust was het kwaad zo goed als geschied. Engeland is na de 3-1 nederlaag het eerste land dat uitgeschakeld is op het jeugd-EK. De Britten creëerden voor rust vrijwel niets. Hoewel de ploeg van Stuart Pearce beloftevol uit de kleedkamer kwam, was het Noorwegen dat 0-3 maakte, waardoor het erop zat.

De 1-3 van Jordan Henderson gaf de Engelsen nog een beetje hoop, maar dat bleek onterecht. Voor rust had Noorwegen met twee goede goals een comfortabele voorsprong genomen. De 1-0 van Fredrik Semb Berge leek nog met hands gepaard te gaan, maar werd goedgekeurd.

De 2-0 van Jo Inge Berget was van grote schoonheid. Op aangeven van Nielsen schoot hij de bal prachtig achter Jack Butland. Marcus Pedersen was met een mooie soloactie na rust beslissend bij het doelpunt van Magnus Wolff Eikrem. Het betekende de genadeslag voor Engeland

Lunch met Buffett kost 'slechts' 1 miljoen

Voor een middagje lunchen met Warren Buffett is zaterdag 1 miljoen dollar (zo'n 750.000 euro) betaald. Een koopje, aangezien een middagmaal met de Amerikaanse multimiljardair vorig jaar nog voor 3,5 miljoen naar de hoogste bieder ging.

Bieden voor een lunch met de succesvolle zakenman en filantroop is jaarlijks een manier om geld in te zamelen voor een liefdadigheidsinstelling. Dit jaar gaat de opbrengst naar Glide, een organisatie die daklozen en andere mensen in nood uit San Francisco ondersteunt.

Acht inschrijvers hebben 106 keer geboden op de prijs. De identiteit van de winnaar is niet bekendgemaakt.

Lunch met Buffett kost'slechts' 1 miljoen
Lunch met Buffett kost'slechts' 1 miljoen (Foto: ANP)

Horloge James Dean onder de hamer

Een horloge van James Dean gaat later deze maand (figuurlijk) onder de hamer in Hong Kong. Het klokje, dat de acteur als zijn talisman zag, was te zien in de film East of Eden uit 1955. Het sieraad wordt op 22 juni geveild, schrijft entertainmentblad The Hollywood Reporter.

Veilinghuis Antiquorum verwacht dat het horloge tussen de vijfduizend en tienduizend dollar op gaat leveren. Bij het klokje, dat Dean in 1951 bemachtigde, hoort onder meer de originele verpakking en een ketting die de acteur van zijn vader kreeg.

"Het gaat zeker naar een fan of verzamelaar van James Dean memorabilia", vertelt de directeur van het veilinghuis. "Er is nog steeds veel interesse in James Dean. En er zijn zo weinig spullen van hem omdat hij zo vroeg stierf."

Brand in palletfabriek Kampen meester

De brand waar de palletfabriek in Kampen mee te kampen had is meester. De brandweer is voorlopig nog niet klaar met blussen en de N50 blijft vanwege rookontwikkeling nog dicht, meldt de gemeente op haar website.

De brand bij het bedrijf aan de Eckertstraat brak zaterdag rond 13.00 uur door nog onbekende oorzaak uit. Kort voor 17.30 uur werd door een brandmeester het sein brand meester gegeven. De palletfabriek moet als verloren worden beschouwd.

Bij de brand raakte niemand gewond. Wel moest een parkeertoezichtouder van de gemeente ter controle naar het ziekenhuis omdat hij rook had ingeademd. Het is nog onduidelijk of hij hiervoor een boete krijgt .

Net zoals bij elke andere brand zijn volgens de autoriteiten wederom zijn geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen. Wel zijn roetdeeltjes in de omgeving terechtgekomen. Volgens de gemeente bevatten die houtresten en kunnen de deeltjes gewoon opgeveegd en weggegooid worden.

[WK Kwalificatie] Zwitserland verslaat Cyprus in slotfase

Zwitserland heeft zaterdag in de WK-kwalificatie met de nodige moeite Cyprus opzij gezet. De formatie van Ottmar Hitzfeld hield het spannend en scoorde pas in de laatste minuut. Haris Seferovic werd door zijn late treffer matchwinner bij de Zwitsers.

Daardoor gaat Zwitserland nu aan kop in de kwalificatiegroep E met veertien punten uit zes wedstrijden. Albanië, dat vrijdag niet verder kwam dan 1-1 tegen Noorwegen, volgt op vier punten.

IJsland verloor van Slovenië (2-4) en heeft vijf punten minder dan Zwitserland. Cyprus blijft in de poule hekkensluiter met slechts vier punten. Met nog vier wedstrijden te gaan heeft Cyprus wel nog een theoretische kans op plaatsing voor het WK in Brazilie. De nummers een en twee ontmoeten elkaar nog in oktober, maar eerst treffen ze allebei nog een ander land: Zwitserland stuit op IJsland en Albanië ontmoet Slovenië.

Deel muur Jumbo Drachten ingestort

In  Drachten is een deel van een muur van de Jumbo ingestort. Er zijn geen gewonden gevallen, sterker nog: er is helemaal niemand gevallen.

De muur, onderdeel van winkelcentrum Noorderpoort aan de stationsweg, stortte om tien over een 's middags in. De fryske polysje heeft de plek afgezet, want de ravage is enorm. Boven het pand bevinden zich appartementen, waarvan niet bekend is of die ook schade hebben.

[WL] Volleyballers verslaan Japan in Apeldoorn

De Nederlandse volleyballers hebben in de World League de eerste wedstrijd tegen Japan gewonnen. In Apeldoorn zegevierde Oranje zaterdag met 3-1 (19-25, 25-20, 25-22, 25-18). Zondagmiddag staan beide landen in het Omnisport topsportcentrum nogmaals tegenover elkaar.

Nederland liet zich in de eerste set overrompelen, maar kwam daarna sterk terug. Met krachtig aanvallend spel en een goede service werd de druk opgevoerd en kwam Japan er amper meer aan te pas. Een foutservice van Yu Koshikawa maakte in de vierde set een einde aan de wedstrijd.

Met zes punten uit drie wedstrijden staat Nederland voorlopig derde in de poule. Vorige week werd van Canada een keer gewonnen en een keer verloren. Alleen de groepswinnaar plaatst zich voor de eindronde in Argentinië.

Vrouwen en cannabis onderschept bij Breda

De marechaussee heeft vrijdagnacht bij de grensovergang Hazeldonk bij Breda een busje vol cannabistoppen onderschept. Een man en een vrouw uit Bulgarije en een Turkse man zijn aangehouden op verdenking van drugshandel en drugssmokkel.

Naast de henneptoppen troffen marechaussees achter in het busje ook tien Bulgaarse vrouwen aan. Zijn hebben de cannabis waarschijnlijk geknipt. De vrouwen zijn niet aangehouden, maar maken nog wel deel uit van het onderzoek.

Istanbul herziet plannen Taksim

De Turkse regering heeft een gedeelte van de bouwplannen voor het Taksimplein geschrapt. Dat heeft de burgemeester van Istanbul, Kadir Topbas, zaterdag gezegd. Topbas is net als premier Reccep Erdogan lid van de AK partij. Hij is sinds maart 2004 aan de macht.

Topbas gaf aan dat de Ottomaanse barakken op het plein zullen worden opgeknapt. De bouw van een winkelcentrum, een luxe hotel of dure flats is echter vervallen. Alle bouwvoornemens zullen alleen doorgaan in overleg met maatschappelijke organisaties. Eerder deze week liet Erdogan nog weten keihard vast te houden aan de plannen met het Taksimplein. Daar is nu een park. Dat zou moeten wijken.

De ideeën leidden tot massaprotesten in Istanbul en andere steden die steeds meer aan anti-Erdogan karakter kregen. Erdogan beraadslaagde zaterdag met de top van zijn partij over de toestand in het land en de aanpak ervan. De eerste minister eiste donderdagnacht nog dat alle demonstraties stopten. Een zegsman van de AK partij liet wel weten dat er geen denken aan is dat de parlementsverkiezingen van 2015 worden vervroegd.

De leider van de Turkse nationalistische partij, Devlet Bahceli, had Erdogan opgeroepen een nieuw mandaat van de kiezers te zoeken door nu verkiezingen te houden. Op het Taksimplein waren duizenden demonstranten bijeen. Ze kregen steun van grote groepen voetbalfans. De politie hield zich afzijdig.

In Ankara ontruimde de politie een tentenkamp van demonstranten. Dat ging zonder enige weerstand. Problemen werden wel gemeld uit Sultangazi, een voorstad van Istanbul, en uit de provincie Adana waar de politie vijf mensen aanhield die via twitter 'foute' berichten zouden hebben verstuurd.

[WK Kwalificatie] Mulenga houdt met Zambia zicht op WK

Jacob Mulenga blijft met Zambia in de race voor deelname aan het WK in Brazilië volgend jaar zomer. Mulenga leidde zijn land met twee goals langs Lesotho (4-0).

De spits van FC Utrecht was met zijn inbreng erg belangrijk voor Zambia. De fysiek sterke spits bracht zijn land na ruim een half uur spelen aan de leiding en na iets meer dan een uur maakte hij zijn tweede. In de slotfase werd Mulenga naar de kant gehaald. De andere goals werden gemaakt door Chris Katongoen Collins Mbusemba.

Zambia kruipt dankzij de overwinning op Lesotho richting koploper Ghana in Groep D. De Ghanezen hebben negen punten uit vier wedstrijden. Het gat met Zambia is twee punten met nog twee wedstrijden te gaan. De nummer één gaat met de negen overige groepswinnaars uitmaken welke vijf landen uit Afrika naar Brazilië gaan.

Overige uitslagen 

Groep Land Land Uitslag
A Botswana Ethiopië 1-2
A Centraal Afrikaanse Republiek Zuid-Afrika 0-3
E Gabon Congo 0-0
J Uganda Liberia 1-0
J Angola Senegal 1-1

Resino vertrekt ondanks handhaving bij Celta

Abel Resino is niet langer coach van Celta de Vigo. Beide partijen hebben besloten afscheid te nemen omdat ze niet op een lijn zitten over de te varen koers van de club. Resino was sinds februari coach van Celta de Vigo en behoedde de promovendus op de laatste speeldag voor degradatie.

De 53-jarige Resino, een oud-doelman, diende in zijn actieve loopbaan clubs als Atletico Madrid en Rayo Vallecano. De tweevoudig Spaans international werkte later ook als trainer bij Atletico, en coachte verder Granada, Real Valladolid en Levante.

Het is nog niet bekend wie Resino opvolgt bij Celta.

PvdA: jeugdwerkloosheid prioriteit in EU

De bestrijding van jeugdwerkloosheid in de Europese Unie heeft de 'absolute prioriteit' van de PvdA. Dat zei PvdA-leider Diederik Samsom zaterdag op het zogenoemde Europa-festival van de partij in Utrecht over de verkiezingen voor het Europarlement volgend jaar.

Samsom wil dat van het Europese jeugdwerkgarantieplan meer wordt gemaakt dan 'holle retoriek'. Hij wil dat het plan geldt voor jongeren tot 27 jaar. Ook zou er een Europese vacaturebank moeten komen voor leerwerkstages in sectoren met een tekort aan arbeidskrachten.

De PvdA-leider wil ook dat de Europese Investeringsbank garanties gaat geven aan midden- en kleinbedrijven die initiatieven tonen. Volgens Samsom ligt zestig miljard euro te wachten 'omdat we geen risico's durven nemen, niet voor elkaar garant durven te staan'.

Volgens Samsom moet Europa 'gerepareerd' worden. Daarvoor moet Nederland wel bereid zijn meer bevoegdheden te delen 'dan we comfortabel vinden'. "En ja, het zal ook meer kosten dan we vooraf hadden gedacht. Omdat landen de tijd en de ruimte moeten krijgen om zich weer op te richten van de dreun die de crisis uitdeelde."

Haase via Starace naar finale Caltanissetta

Robin Haase heeft zaterdag de finale van het challengertoernooi in Caltanissetta bereikt. De Hagenaar was op het Italiaanse gravel in drie sets te sterk voor thuisspeler Potito Starace: 4-6, 7-5 en 6-3. Haase treft in de finale Somdev Devvarman uit India of de Serviër Dusan Lajovic.

Haase schreef het toernooi in Sicilië in 2010 al eens op zijn naam. Hij volgde destijds landgenoot Jesse Huta Galung op, die een jaar eerder in een Nederlands onderonsje met Thiemo de Bakker afrekende.

FOK!filmtips van de dag: The Matrix Reloaded

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Na de dood van zijn vader raakt de tiener Kale Brecht zo diep in de problemen, dat hij veroordeeld wordt tot huisarrest. Zijn moeder Julie werkt dag en nacht om rond te komen, maar dat kan Kale weinig schelen. De muren komen op hem af en om de tijd te verdrijven, begint Kale vanuit zijn slaapkamer alle buren in de gaten te houden met een verrekijker. Zo gluurt hij samen met zijn vriend Ronnie graag naar het nieuwe sexy buurmeisje Ashley. Maar hun voyeurisme leidt ook tot een verschrikkelijke ontdekking: Kale vermoedt dat één van zijn buren een seriemoordenaar is. Zit hij op het juiste spoor of zijn deze verdenkingen slechts het resultaat van claustrofobie, paranoia en overactieve fantasie? Disturbia heeft een cast met onder andere Carrie-Anne Moss, Sarah Roemer en Shia LaBeouf. Te zien om 20.00 uur op RTL5.

Becca en Howie Corbett pakken de draad van het dagelijkse leven weer op na een tragisch, plotseling verlies. Acht maanden geleden waren ze nog een gelukkig gezin, met alles wat ze maar te wensen hadden. Nu zitten ze gevangen in een warnet van herinneringen, verlangens, schuldgevoelens, verwijten, sarcasme en woede-uitbarstingen. Ieder verwerkt het verlies anders. Het verdriet uit zich in golfbewegingen. Schoorvoetend praat Becca er met haar moeder over en in het geheim zoekt ze contact met de jongen die betrokken was bij het ongeluk dat alles veranderde. Ondertussen valt Howie tegen haar uit en denkt hij troost te vinden bij iemand anders. Toch proberen ze samen, soms tegen beter weten in, weer inhoud te geven aan het leven.

Haar hoofdrol in dit drama, Rabbit Hole, dat gebaseerd werd op het toneelstuk van David Lindsay-Abaire, leverde Nicole Kidman een Oscarnominatie op. Te zien om 21.00 uur op Nederland 3.

De laatste menselijke stad Zion is ontdekt door de machines die de mensheid in hun macht hebben. Morpheus is er echter van overtuigd dat Neo in staat is de Matrix te vernietigen. Hun hoop is gevestigd op de Keymaker die toegang heeft tot alle 'achterdeuren' binnen de schijnwereld, ook van de deur die naar het mainframe leidt. Deze man wordt echter gevangen gehouden door de eigenzinnige Merovingian die bijgestaan wordt door de Twins, een duo dat zich dwars door alle code kan verplaatsen. Ondertussen zint een herboren agent Smith op wraak, vastbesloten Neo uit te schakelen en hij krijgt meer dan genoeg hulp, van zichzelf. The Matrix Reloaded is te zien om 22.00 uur op Veronica.

Na een explosie op de maan van de Klingons, hebben ze vijftig jaar voordat hun ozonlaag compleet kapot is en die iedereen sterft. Hun enige keuze is om zich aan te sluiten bij de Federation, wat een eind betekent aan zeventig jaar oorlog. James T. Kirk en zijn crew zijn de aangewezen personen om te helpen bij de onderhandelingen over het grote probleem. De vredesonderhandelingen verlopen niet goed en uiteindelijk belanden Kirk en McCoy op Rura Renthe, een werkkamp in de sneeuw, waar ze terecht komen na veroordeeld te zijn voor de aanslag. Het is aan Kirk om te ontsnappen en zijn onschuld te bewijzen. Star Trek VI: The Undiscovered Country is te zien om 00.00 uur op RTL7.

The King's Speech was al een FOK!filmtip van de dag op 28-04 jl.

Alvin and the Chipmunks, Garfield: A Tail of Two Kitties, An Officer and a Gentleman, The Invasion, The Skeleton Key,  Al-mor wa al rumman (Pomegranates and Myrrh, Valentine, The Rock, Westworld en Honeydripper zijn vanavond ook op de televisie te zien.

'Snijden in WW is einde sociaal akkoord'

Als het kabinet snijdt in de werkloosheidsuitkering, is er geen sociaal akkoord meer. Het kabinet doet er verstandig aan het sociaal akkoord ongemoeid te laten, waarschuwde FNV-voorzitter en lid van de Sociaal-Economische Raad (SER) Ton Heerts in het Radio 1-programma Kamerbreed.

Heerts reageerde op uitlatingen van VVD-fractieleider Halbe Zijlstra. Die zei donderdag in Het Financieele Dagblad dat bij een nieuwe bezuinigingsronde moet worden gekort op de zorgkosten, uitkeringen en toeslagen.

"Zijlstra profileert zich heel duidelijk als VVD-voorzitter in de Tweede Kamer. Zijn uitspraken zijn geen enkele verrassing, zo ken ik hem weer", zei Heerts, die benadrukte het 'totaal niet met hem eens' te zijn.

In april sloten werkgevers, werknemers en kabinet een sociaal akkoord. Door het akkoord is een pakket bezuinigingen van 4,3 miljard euro op de lange baan geschoven. In augustus bekijkt het kabinet op basis van nieuwe economische cijfers of er meer moet worden bezuinigd, en hoe.

Heerts wees zaterdag onder meer op de afspraak dat de hoogte van de werkloosheidsuitkering in het tweede jaar afhankelijk is van het laatstverdiende loon. "Als men terugvalt op de optie om het tweede jaar ww op bijstandsniveau te zetten, dan is het klaar", zei Heerts. Dit is volgens hem een voorbeeld van een maatregel die het sociaal akkoord recht in het hart zou raken. "Ik ga er dan ook niet van uit dat dit gebeurt."

Van de gemeenten eist 98 procent dat het sociaal akkoord en het zorgakkoord op dertien punten worden aangepast. Dat is volgens Heerts een zaak tussen de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het kabinet. "Wij gaan niet tussen het gevecht van het kabinet en de VNG zitten."

De gemeenten willen onder meer volledige vrijheid hebben om te bepalen of iemand een uitkering moet krijgen of niet. "Daar hebben we nu andere afspraken over, dat is best een stevig punt", zei Heerts. Het is volgens hem niet nodig dat het kabinet tegemoet komt aan de eisen van de VNG. "Het lijkt me heel verstandig om vast te houden aan de gemaakte afspraken."

Heerts wees erop dat er een vertrouwensprobleem in Nederland is. Daarom zou het niet goed zijn om gemaakte afspraken aan te passen.

'Nederlander vast voor fotograferen minderjarigen'

De Spaanse politie heeft woensdag een 38-jarige Nederlander opgepakt omdat hij met zijn mobiele telefoon foto's maakte onder de rokjes van minderjarige meisjes. Dat melden lokale media zaterdag op gezag van de politie. De man wordt aangeklaagd voor kinderporno.

De politie had een melding gekregen over de activiteiten van de man op een plein in de plaats Cadaqués in Catalonië. Hij werd meegenomen naar het politiebureau waar zijn telefoon en laptop werden onderzocht. Daar werd, naast de foto's van de meisjes, ook een grote hoeveelheid video's met kinderporno gevonden.

De man zit vast. Hij wordt binnenkort voorgeleid aan een rechter.

Bokser Müllenberg grijpt naast Europese titel

Peter Müllenberg is er zaterdag niet in geslaagd Europees kampioen boksen in de klasse tot 81 kilogram te worden. De 25-jarige Nederlander was in de finale niet opgewassen tegen de als tweede geplaatste Nikita Ivanov. Het werd in de Wit-Russische hoofdstad Minsk 3-0 voor de Rus: 30-27, 29-28 en 30-27.

Müllenberg is de eerste Nederlandse bokser in twintig jaar die op een Europees titeltoernooi een medaille verovert. In 1993 waren Orhan Delibas en Don Diego Poeder in het Turkse Bursa de laatsten. Ook zij pakten zilver.

Uitslag derde vrije training Canada

Mark Webber heeft in de ingekorte derde vrije training voor de Grand Prix van Canada de snelste tijd gereden. Op een opdrogende baan in Montreal snelde de Australiër met de Red Bull naar een tijd van 1.17,895 waarmee hij Force India-rijder Adrian Sutil bijna vier tiende voorbleef.

De reden van de inkorting was dat in de kwalificatie voor de Ferrari Challenge in de bocht bij de hairpin maar liefst drie crashes te notoren vielen. Dit zorgde voor een beschadigde vangrail die pas een half uur na de officiële start van de Formule 1-training gerepareerd was. De sessie voor de F1-coureurs werd hierop ingekort, omdat tussen VT3 en de kwalificatie altijd minimaal twee uren moet zitten.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 Mark Webber Red Bull 1:17.895 - 7
2 Adrian Sutil Force India 1:18.248 0.353 8
3 Lewis Hamilton Mercedes 1:18.732 0.837 7
4 Fernando Alonso Ferrari 1:18.977 1.082 10
5 Sebastian Vettel Red Bull 1:19.131 1.236 6
6 Nico Rosberg Mercedes 1:19.457 1.562 7
7 Paul di Resta Force India 1:19.496 1.601 6
8 Felipe Massa Ferrari 1:19.750 1.855 9
9 Jenson Button McLaren 1:19.790 1.895 9
10 Kimi Räikkönen Lotus 1:20.316 2.421 8
11 Romain Grosjean Lotus 1:20.596 2.701 9
12 Pastor Maldonado Williams 1:21.035 3.140 12
13 Daniel Ricciardo Toro Rosso 1:21.364 3.469 7
14 Max Chilton Marussia 1:21.652 3.757 9
15 Nico Hulkenberg Sauber 1:22.021 4.126 14
16 Esteban Gutierrez Sauber 1:22.720 4.825 15
17 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 1:23.058 5.163 7
18 Giedo van der Garde Caterham 1:23.132 5.237 14
19 Sergio Perez McLaren 1:23.309 5.414 6
20 Charles Pic Caterham 1:23.620 5.725 12
21 Valtteri Bottas Williams 1:24.314 6.419 12
22 Jules Bianchi Marussia 1:26.195 8.300 9

Meyer wint proloog in Zwitserland, Terpstra tweede

Cameron Meyer heeft zaterdag de openingsrit van de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Australiër van Orica-Greenedge legde de proloog van 8,1 kilometer rond Quinto het snelste af in een tijd van 9.39 minuten.

Nederlander Niki Terpstra eindigde op tien seconden als tweede, terwijl nummer drie Heinrich Haussler uit Duitsland veertien seconden moest toegeven op Meyer.

De uitslag deed niet volledig recht aan de werkelijke krachtsverhoudingen. Zo waren de vroeg gestarte renners duidelijkheid in het voordeel, aangezien de omstandigheden door de opspelende wind steeds zwaarder werden.

Enkele favorieten, zoals thuisrijder Fabian Cancellara, waren om die reden niet in de top van het klassement te vinden. Veelzeggend was dat de top tien het laatste uur niet meer veranderde.

[RG] Sharapova onttroond door Williams op Roland Garros

Serena Williams heeft zaterdag voor de tweede keer in haar carrière Roland Garros gewonnen. De Amerikaanse (1) was in de finale met tweemaal 6-4 te sterk voor Maria Sharapova (2), de winnares van vorig jaar. Voor Williams, die eerder in 2002 op het Parijse gravel zegevierde, was het de zestiende grandslamzege uit haar carrière.

Sharapova begon nog sterk aan de wedstrijd. Ze werkte in de openingsgame een 0-40 achterstand weg en brak in de game daarna direct de service van Williams. De Russin zag daarna haar opponent weglopen naar 4-2, maar weigerde zich gewonnen te geven en kwam terug tot 4-4.

Een tweede versnelling van Williams was Sharapova alsnog te machtig. Met 6-4 won de mondiale lijstaanvoerder uiteindelijk de eerste set.

Ook in het de tweede bedrijf behield Sharapova met moeite haar eerste servicegame. Ze werkte liefst vijf breakpoints weg. Een opmaat tot een voor haar succesvollere tweede set bleek het echter niet. Williams brak bij 1-1 alsnog en gaf de voorsprong niet meer uit handen. Bij 5-4 serveerde ze koelbloedig de wedstrijd uit.

Williams pakte zodoende elf jaar na dato haar tweede zege op Roland Garros. In 2002 was ze in de eindstrijd te sterk voor zus Venus.

Tegen Sharapova maakte Williams haar favorietenrol meer dan waar. Ze beslechtte voor de veertiende keer een ontmoeting met Sharapova in haar voordeel. Daar staan slechts twee nederlagen tegenover.

Helft bereid tot mantelzorg

De helft van de Nederlanders is bereid tot mantelzorg voor een naaste. Dat blijkt zaterdag uit onderzoek van Eenvandaag en Mezzo, de belangenorganisatie van mantelzorgers. De ondervraagden denken vooral aan huishoudelijke taken. Een meerderheid (63 procent) zou moeite hebben met intieme zorgtaken, zoals helpen met douchen en aankleden.

De Tweede Kamer praat maandag met staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Martin van Rijn (PvdA) over de toekomst van de langdurige zorg. De bewindsman zei onlangs dat mensen meer en langer voor een ander moeten gaan zorgen om de zorgkosten in de hand te houden.

Een van de meest voorkomende vormen van mantelzorg is dat kinderen zorgen voor hun hulpbehoevende ouders. Van ouders boven de 45 jaar zegt 72 procent echter dat ze later geen beroep op hun kinderen willen doen voor mantelzorg.

Voor het onderzoek werden ook 3500 mensen ondervraagd die nu mantelzorg geven. Bijna acht op de tien van hen geven aan er geen extra zorgtaken bij te kunnen hebben. Vier op de tien vinden dat ze zwaar belast zijn. Veel mantelzorgers hebben ook nog een betaalde baan, wat meer dan de helft een lastige combinatie vindt.

[UK Open] Uitslagen vierde ronde

Vanmiddag stond de vierde ronde van het UK Open op het programma. Nog 32 darters zijn in de race inclusief drie landgenoten. Ze wonnen ook alle drie hun wedstrijd. 

Raymond van Barneveld won eenvoudig met 9-3 van Joey Palfreyman. Jelle Klaasen rekende met dezelfde cijfers af van Stuart Kellet en Michael van Gerwen had geen kind aan Michael Mansell en won ook met 9-3. 

De grootste kraker was het duel tussen Wes Newton en Adrian Lewis. Deze partij werd beslist in de laatste leg, Newton kreeg drie matchdarts maar het was uiteindelijk Lewis die de partij won. Newton gooide in de partij ook een negendarter. Vanavond stijden de laatste zestien om plekje bij de beste acht.

Speler Speler Uitslag
Dave Chisnall James Wade 2-9
Phil Taylor Adrian Gray 9-2 
Gary Anderson Kevin Painter 7-9 
Michael van Gerwen Michael Mansell 9-3 
Brendan Dolan Madd Padgett 9-6 
Joey Palfreyman Raymond van Barneveld 3-9 
Terry Jenkins Kim Huybrechts 9-6 
John Part Andy Hamilton 4-9
Ronnie Baxter Lee Palfreyman 9-6 
Jelle Klaasen Stuart Kellet 9-3 
Wes Newton Adrian Lewis 8-9 
Terry Temple John Bowles 9-7 
Robert Thornton Kirk Shepherd 9-5 
Kevin McDine John Henderson 8-9 
Stephen Bunting Peter Wright 2-9 
Steve West Richie Burnett 9-6 

Opnieuw groepsverkrachting in India

Een twintigjarige studente is in de Oost-Indiase plaats Barasat, vlakbij Kolkata, door drie man verkracht en daarna gedood. De politie heeft de drie daders gepakt.

De verkrachting vond plaats in een gebouw in aanbouw. De mannen dumpten het lichaam van de vrouw daarna bij een kanaal in de buurt.

Toen het voorval bekend werd trokken honderden Indiërs woedend de straat op. Ze eisten luidkeels de doodstraf voor de daders.

De verkrachting van een 23-jarige studente, medio december vorig jaar in een lijnbus in New Delhi, trok wereldwijd de aandacht. De vrouw overleed na dertien dagen. Niemand in de bus deed iets tegen de verkrachters die voor hun daad haar vriend in elkaar sloegen.

De zaak leidde ook tot massaprotesten in India zelf. De politie werd ervan beticht dit soort zaken totaal niet serieus te nemen. Er werd geen onderzoek gedaan of, als dat wel gebeurde, gingen de daders altijd vrijuit.

De autoriteiten beloofden beterschap. Er kwam wetgeving die verkrachtingen moesten voorkomen. Aan seksueel geweld tegen vrouwen en meisjes wordt echter nog steeds vrijwel niets gedaan.

De Indiase politie heeft inmiddels wel drie Nepalezen opgepakt die zich vorige week in Manali vergrepen aan een Amerikaanse toeriste.

Blanke berooft juwelier

In Bergen op Zoom heeft een blanke man vrijdag met geweld een horloge gestolen van een juwelier. Niemand raakte daarbij gewond. De politie is op zoek naar getuigen.

De man kwam de juwelierszaak binnen en vroeg of hij een bepaald horloge mocht passen. Toen hij het eenmaal om zijn pols had, rende hij de winkel uit. Winkelpersoneel zette de achtervolging in, maar staakten die toen de man een mes trok.

NetherRealm praat over Scorpion in Injustice: Gods Among Us

Hoe leg je nou uit dat er ineens iemand tussen de DC-superhelden verschijnt die gewoonlijk niet als superheld wordt beschouwd? Ontwikkelaar Ed Boon geeft in de onderstaande video uitleg waarom deze vuurspuwende ninja perfect tussen de andere grootmachten past. De creative co-lead van DC Comics zit er bij om meer uitleg te geven over het nieuwe uiterlijk van Scorpion.

Scorpion zal vanaf dinsdag te downloaden zijn. Bekijk het filmpje hieronder.

Man mishandeld in park

Een 33-jarige man is in een park in Alkmaar vrijdagmiddag ernstig mishandeld. Het slachtoffer liep daarbij diverse verwondingen op.

De man zat op een bankje in het park bij het Beneluxplein toen de drie mannen naar hem toe kwamen en hem vertelden dat hij diende te vertrekken. Toen de man daar gehoor aan gaf en wegliep, kwamen de drie achter hem aan en sloegen en schopten ze hem.

De politie is op zoek naar de daders. Het gaat om drie mannen met een donkere huidskleur. Een van de mannen had een grote witte hond bij zich. Getuigen wordt verzocht contact op te nemen met de politie.

'Eurocrisis is voorbij'

De eurocrisis is voorbij. Dat heeft de Franse president Francois Hollande zaterdag gezegd bij een bezoek aan Japan. Hollande gaf te kennen dat de crisis Europa sterker heeft gemaakt en geleid heeft tot een verdere integratie van het beleid in de verschillende landen.

Het staatshoofd noemde de bankenunie en de regels voor nationale begrotingen als middelen om grotere stabiliteit en solidariteit in Europa te bewerkstelligen.De Fransman hamerde ook op zijn stokpaardje; er moeten maatregelen genomen worden om de economische groei in Europa te bevorderen en de concurrentiekracht te verstevigen. De eurocrisis duurt al sinds 2009. De economieën in de eurolanden krompen het afgelopen kwartaal voor de zesde keer op rij. De gemiddelde werkloosheid bedraagt 12,2 procent; de hoogste stand in bijna vijftien jaar. Verwachtingen over economisch groei worden steeds neerwaarts bijgesteld.

Mandela weer in ziekenhuis

Nelson Mandela is opnieuw in het ziekenhuis opgenomen vanwege een teruggekeerde longontsteking. Hij had er al enkele dagen last van, meldt de Zuid-Afrikaanse regering. Toen zijn toestand vrijdagnacht verslechterde is hij naar het ziekenhuis gebracht.

De toestand van de 94-jarige Mandela wordt omschreven als 'zorgelijk maar stabiel'. Het is de vierde keer sinds december dat de voormalig president in het ziekenhuis terechtkwam.

De vorige keer dat de anti-apartheidsleider werd opgenomen was eind maart. Twee weken daarna, in april, werd hij ontslagen omdat zijn gezondheid vooruit was gegaan.

Pakistan woest over drone-aanval

De Pakistaanse regering is woedend over een Amerikaanse drone-aanval in het noordwesten van het land waarbij minstens zeven mensen omkwamen. Op last van premier Nawaz Sharif werd de Amerikaanse ambassadeur Richard Hoagland op het ministerie van buitenlandse zaken ontboden. Daar kreeg hij te horen dat de drone-aanvallen onmiddellijk moeten stoppen aangezien zij een schending vormen van Pakistans soevereiniteit en territoriale integriteit.

De aanval vond vrijdagnacht plaats op een woning in Shokhel, een dorp honderd kilometer ten zuidwesten van Miranshah, de hoofdstad van de provincie Noord-Waziristan die grenst aan Afghanistan. Volgens waarnemers vuurde de drone twee raketten af. Er vielen zeven doden. Hun identiteit is nog niet bekend. Het was de eerste drone-aanval sinds het aantreden van Sharif als nieuwe premier van Pakistan, woensdag. In zijn rede tot het parlement zei hij toen dat de drone-aanvallen een schending vormden van de soevereiniteit van het land en dat zij moesten stoppen. Een Pakistaanse rechtbank bestempelde de drone-aanvallen onlangs als een oorlogsmisdaad. Van diverse kanten wordt de regering aangeraden de drone's uit de lucht te schieten.

Vorige maand liet de Amerikaanse president Barack Obama weten de inzet van drone's te zullen beperken. De onbemande vliegtuigjes zouden alleen nog worden gebruikt als er acuut gevaar dreigde voor de VS dat niet op een andere manier uit te schakelen viel. Op 29 mei kwam bij een drone-aanval op en huis in Noord-Waziristan de nummer twee van de Pakistaanse taliban, Waliur Rehman, om. Op zijn hoofd stond een beloning van vijf miljoen dollar. De VS beschuldigden hem van diverse aanvallen op Amerikaanse soldaten en NAVO-eenheden in Afghanistan, en de dood van zeven CIA-agenten.

Agenten mishandeld in Sneek

Drie agenten zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag mishandeld in een park in Sneek, waar een groep jongeren een feestje vierde. Twee van hen moesten voor behandeling naar een ziekenhuis vanwege verwondingen aan het gezicht. Vier mannen uit de Friese plaats zijn aangehouden, meldt de politie zaterdag.

Twee politiebikers surveilleerden in het Rasterpark omdat ze wisten dat daar een feestje werd gehouden. Toen ze een groepje aanspraken en om identiteitsbewijzen vroegen, kreeg een agente vuistslagen in haar gezicht. Ook haar collega kreeg klappen toen hij haar te hulp schoot.

De dader, een 22-jarige man uit Sneek, ging ervandoor, maar kon later worden aangehouden. Ook een 24-jarige plaatsgenoot die zich met de mishandeling bemoeid had werd opgepakt.

Agenten die waren opgeroepen om hun collega's te helpen, kregen ook met geweld te maken. Een van hen kreeg een klap van een 19-jarige man uit Sneek. Hij werd aangehouden, net als een leeftijdsgenoot die de agenten beledigde.

De drie agenten hebben aangifte gedaan van mishandeling.

Politiek en magie in Tales of Xillia-trailer

Voor de RPG-liefhebbers is er ook wat op de beurs. Tales of Xillia zal na twee jaar ook in Amerika en Europa uitgebracht worden en zal zichzelf tonen op de E3. Voor degenen die de game daar niet kunnen proberen omdat ze thuis zitten, heeft de ontwikkelaar alvast de trailer die ze in hun booth tonen online gezet.

De game komt op 9 augustus uit in Europa. Bekijk alvast de trailer om je te overtuigen.

De gameplay van Killer is Dead in beeld

Grasshopper Manufacture, de ontwikkelaar van onder andere No More Heroes en Lollipop Chainsaw, is bezig met een nieuwe game. Eerder hebben ze al een trailer van Killer is Dead uitgebracht en vandaag willen ze graag de gameplay belichten. Zo te zien doen ze weer waar ze het beste in zijn: keiharde actie en briljante graphics.

De game is uiteraard aanwezig op de E3. In augustus zullen we de game zelf kunnen spelen op PlayStation 3 of Xbox 360. Bekijk de gameplaybeelden hieronder.

Vermogen onderschat: prins over de zeik

Prins Alwaleed bin Talal voelt zich enorm op zijn teentjes getrapt door Forbes Magazine. Dit tijdschrijft heeft namelijk de onvergevelijke fout gemaakt door het vermogen van de sympathieke prins zwaar te onderschatten. Reden genoeg voor meneer Talal om Forbes maar voor de rechtbank te slepen.

Als we Forbes mogen geloven bezit Alwaleed -vrienden mogen hem Al noemen- slechts een schamele 20 miljard dollar terwijl dit, volgens de prins in werkelijkheid bijna tien miljard meer hoort te zijn, namelijk 29,6 miljard. De verontwaardiging zit hem voornamelijk in de ranking van Forbes' lijst van rijke mensjes. Hierop staat Al namelijk op een schandalig lage 26ste plaats, gedeeld met Carl Icahn en de broertjes Kwok, duidelijk ver beneden zijn stand. Naar Al's eigen idee zou hij veel hoger moeten staan, namelijk op plaats 11.

In een uitermate sportieve reactie heeft Al al laten weten dat Forbes bewust verkeerde cijfers hanteert om de arme mensen in het Midden-Oosten zelfs nog armer af te spiegelen dan ze al zijn. De zaak gaat vreemd genoeg plaatsvinden in Londen, een plaats waar zowel Forbes als Al weinig mee heeft. Waarschijnlijk niet echt een handige 'move' van Al.

Al is een neef van Koning Abdoellah van Saoedi Arabië en bovendien een van de vele kleinzonen van de stichter van dit land: Mohammed bin Saud. Al woont op een leuk landgoedje van vier miljoen vierkante kilometer waarop zijn bescheiden optrekje staat: een volledig gemarmerd paleis met slechts 420 kamers. Op het landgoed vind je onder andere vijf kunstmatige meren, nog meer paleizen en een mini-Grand Canyon. Tevens is de prins in het bezit van een boeiing waarin uiteraard een heuse troon niet ontbreekt

Preses Alphense Boys vindt straf veel te zwaar

Bob Valkenburg is het niet eens met de beslissing van de KNVB om Alphense Boys een klasse terug te zetten. De voorzitter van de Alphense club spreekt zaterdag van 'een buitenproportionele straf'.

Alphense Boys kreeg de straf vrijdagavond van de KNVB opgelegd naar aanleiding van een massale vechtpartij in het promotieduel tegen Haaglandia voor een plek in de topklasse. Supporters en spelers van de Alphense hoofdklasser raakten zondag slaags met de tegenstander.

"Ik kan mij helemaal voorstellen dat wij een straf krijgen. Wij zijn als thuisploeg verantwoordelijk voor de veiligheid. De hoogte van de straf vind ik alleen erg zwaar", reageert Valkenburg tegen Alphen Stad FM.

Valkenburg had rekening gehouden met mildere sancties. "Ik had gedacht aan een forse geldboete en het spelen van een paar wedstrijden zonder publiek. Dat je terug gezet wordt van de top van de hoofdklasse, waar wij bivakkeerden, naar de eerste klasse vind ik een buitenproportionele straf."

Naast de terugzetting dient Alphense Boys ook de eerstvolgende drie thuiswedstrijden zonder publiek te spelen en moet de club tweehonderd euro boete betalen.

Valkenburg kon nog niet zeggen of Alphense Boys in beroep gaat tegen de straf. "Dat weten we nog niet. In de loop van volgende week krijgen wij de uitgebreide stukken. Daar zullen we ons als bestuur over buigen en daarna zullen we beslissen wat we gaan doen."

Dagsucces voor Sanchez in Dauphiné, Clement vijfde

Samuel Sanchez heeft zaterdag de zevende etappe van het Critérium du Dauphiné gewonnen. De Spanjaard van Euskaltel klopte na 187 kilometer in Superdévoluy medevluchter Jakob Fuglsang (Astana) in de sprint. Blanco-coureur Stef Clement eindigde in de zware bergetappe verdienstelijk als vijfde.

Sanchez en Fuglsang kwamen samen boven op Col de Noyer, waarvan de top op elf kilometer van de meet lag. Na een afdaling van acht kilometer begonnen de twee met een lichte voorsprong aan een colletje van de derde categorie, waar even verderop finishplaats Superdévoluy lag.

Fuglsang zette op ruim twee kilometer van de meet een versnelling in. Sanchez kraakte, maar kwam op karakter toch terug bij de Deen. In de sprint maakte de Spanjaard het koelbloedig af en boekte zo zijn eerste zege van het seizoen.

In de top van het klassement veranderde niets. Team Sky-renner Chris Froome heeft in de Franse rittenkoers nog steeds een voorsprong van 51 seconden op ploeggenoot Richie Porte, terwijl Michael Rogers derde bleef. Nederlander Clement zag zijn sterke optreden beloond worden met een sprongetje van plaats elf naar zeven.

Het Critérium du Dauphiné eindigt zondag met een bergetappe. De finish ligt op de top van de Montée de Risoul, een klim van de eerste categorie.

Nieuwe Smash Bros.-trailer lekt uit

De eerste trailer voor de nieuwe Super Smash Bros. is dagen van tevoren uitgelekt. De game zou pas dinsdag voor het eerst getoond worden door Nintendo, maar is nu al te zien. Aan de graphics is duidelijk te merken dat dit Nintendo's betere werk is.

De nu al aangekondigde nieuwkomers brengen wat verrassingen met zich mee, maar boven alles ziet de gameplay er weer retestrak uit.

Een releasedatum is nog niet bekend. Bekijk het filmpje hieronder.

 

Van Helfteren blijft coach van de basketballers in Leiden

Toon van Helfteren blijft de hoofdcoach van de basketballers van ZZ Leiden. Dat heeft de club zaterdag bekendgemaakt. Hij heeft een nieuw contract getekend voor het komende seizoen. De 62-jarige Delftenaar is komende zomer ook als actief bondscoach.

Van Helfteren is al zeventien jaar actief als coach in de eredivisie. Sinds 1 december 2008 is hij in dienst van Leiden. De afgelopen drie jaar werd hij twee keer landskampioen, won hij twee keer de nationale beker en twee keer de Supercup.

'Paris Jacksons zelfmoordpoging wegens pesten'

Paris Jackson gaat als ze uit het ziekenhuis is ontslagen naar een andere school. Dat vertellen bekenden van de familie Jackson aan entertainmentsite Radar Online. Paris deed in de nacht van dinsdag op woensdag een zelfmoordpoging. Vorig jaar vertelde ze te worden gepest op school.

"Paris voelt zich al lange tijd verschrikkelijk op school", weet een ingewijde. "Een groepje gemene meiden pest haar. Er is al besloten dat ze niet teruggaat naar die school." Het pesten zou onlangs zijn geëscaleerd nadat choreograaf Wade Robson Paris' vader Michael Jackson postuum beschuldigde van kindermisbruik. "Ze kan echt niet meer terug naar die school, Paris zou weer enorm geplaagd worden."

De familie Jackson heeft nog geen nieuwe school voor de 15-jarige Paris gevonden. "Misschien krijgt ze thuis les of gaat ze naar een middelbare school met meer aandacht voor de kunsten. Dat zou perfect voor haar zijn."

Ook is nog onduidelijk waar Paris gaat wonen na haar ontslag uit het ziekenhuis. Daarover overleggen de voogden van de dochter van de King of Pop, oma Katherine en neef TJ, met de familie. Debbie Rowe, de moeder van Paris, heeft volgens geruchten aangegeven weer voor haar dochter te willen gaan zorgen.

Rechter Mitchell Beckloff wil dat de gezondheid, opleiding en het welzijn van Paris wordt onderzocht. Mogelijk heeft dat onderzoek gevolgen voor de voogdij over de tiener. Beckloff wees eerder Katherine Jackson aan als voogd.

Stroeve start Schreefel en Boeljon in Pittsford

Dewi-Claire Schreefel en Christel Boeljon hebben een moeizame eerste ronde op het LPGA Championship beleefd. De Nederlandse golfsters kwamen op het Amerikaanse majortoernooi rond in respectievelijk vijf en zes boven par. Schreefel staat zodoende gedeeld 89e, terwijl Boeljon het met de gedeelde 103e positie moet doen.

Chella Choi ging op de Locust Hill Country Club in Pittsford het beste om met de natte en drassige omstandigheden. De Zuid-Koreaanse noteerde een eerste rondgang van vijf onder par. Chois landgenote Jiyai Shin en de Amerikaanse Morgan Pressel hadden een slag meer nodig en staan tweede.

De start van het LPGA Championship had eigenlijk donderdag lokale tijd plaats moeten vinden, maar werd een dag uitgesteld vanwege de hevige regenval.

[EK<21] Einde EK voor Duitser Mlapa

Voor Peniel Mlapa zit het jeugd-EK in Israël erop. De 22-jarige Duitser liep donderdag in het eerste groepsduel tegen Jong Oranje een spierscheuring op en kan als gevolg daarvan de rest van het toernooi niet meer in actie komen. Dat meldt de Duitse voetbalbond DFB zaterdag.

Mlapa liep zijn kwetsuur donderdag net voor de rust op. Het afhaken van de spits van Borussia Mönchengladbach is een grote tegenvaller voor bondscoach Rainer Adrion. "Dit is een bittere pil. Peniel was onze topscorer in de kwalificatie en maakte een uitstekende indruk in de voorbereiding op het EK. Ik ben absoluut overtuigd van zijn capaciteiten."

Opvallend genoeg verging het Jong Duitsland donderdag beter zonder Mlapa. Na de eerste helft weggespeeld te zijn, kwamen de Duitsers na rust sterk terug en werd een 2-0 achterstand weggepoetst. Door een treffer van Leroy Fer in blessuretijd trok Jong Oranje alsnog aan het langste eind.

Zondag speelt Duitsland zijn tweede groepsduel tegen Spanje. Nederland treft dan de leeftijdsgenoten van Rusland.

Belgische moslims mochten Syriërs onthoofden

Belgische moslimextremisten maken zich schuldig aan oorlogsmisdaden. Dat concludeert de Belgische krant De Morgen aan de hand van transcripties van door de Belgische staatsveiligheid afgeluisterde telefoongesprekken. De krant heeft daar zaterdag over gepubliceerd.

"Drie dagen geleden mochten we allemaal één persoon de keel doorsnijden", citeert De Morgen Houssien Elouassaki, een 22 jarige Belg uit Vilvoorde die vorig jaar naar Syrië trok om mee te vechten tegen het leger van president Bashar Assad en zijn medestanders. Voor zijn vertrek was Eloaussaki gehandicaptenverzorger. In het telefoongesprek reageert Houssiens broer dat hij dat niet moet doen. Houssien reageert daarop met: "Ach, een kalashnikov of een mes, wat maakt het uit. Dat zijn sjiieten en alavieten. Die moeten dood."

Er zijn naar schatting 35 tot 40 Belgische moslimextremisten in Syrië. Ze verblijven in de buurt van Aleppo in een luxe villa. Bij de Belgische groep zouden ook Nederlanders zitten. Af en toe werken ze samen met de terroristische groepering Jabnat al-Nusra. Houssien claimt verder dat de groep zo'n dertig vrouwen heeft verkracht en vermoord.

Vrijdag dook een filmpje op dat op 2 juni op een website was gepost waarin te zien is dat een op de grond liggende man onthoofd wordt. Degenen die dat doen spreken onder meer Nederlands met een Vlaamse tongval. Justitie in België en Nederland doen onderzoek naar het voorval alsmede de echtheid en herkomst van de opnamen.

Nadal meldt zich af voor Halle

Rafael Nadal heeft zich afgemeld voor het grastoernooi komende week in het Duitse Halle. "Na de laatste maanden en na al de wedstrijden die ik heb gespeeld, hebben mijn artsen mij geadviseerd na Roland Garros een pauze in te lassen", liet de Spaanse tennisser in een verklaring weten.

"We weten allemaal dat de overgang naar het gras niet makkelijk is, maar ik moet na deze zware maanden mijn toernooiplanning aanpassen."

Nadal, die lange tijd aan de kant heeft gestaan met een knieblessure, speelt zondag opnieuw in de finale op Roland Garros. Hij neemt het op tegen zijn landgenoot David Ferrer.

Roda haalt aanvaller Höcher van Willem II

Roda JC heeft zich versterkt met Marc Höcher. De 28-jarige aanvaller komt transfervrij over van het gedegradeerde Willem II. Höcher tekende een contract voor drie seizoenen, meldt Roda zaterdag. Hij is na Guy Ramos, Ard van Peppen en Henk Dijkhuizen de vierde versterking voor de Limburgers.

"We zijn blij dat we na het aantrekken van drie verdedigers nu ook onze voorste linie hebben versterkt door Marc Höcher voor drie seizoenen aan ons te binden", reageert algemeen directeur Marcel van den Bunder verheugd. Höcher speelde anderhalf jaar voor Willem ll. Daarvoor diende hij Helmond Sport, ADO Den Haag en Heracles Almelo.

Kompany brengt nacht in ziekenhuis door

Vincent Kompany heeft de nacht van vrijdag op zaterdag in het ziekenhuis doorgebracht. Bij de aanvoerder van het Belgische nationale team werd een verplaatste neusfractuur, een lichte hersenschudding en een barst in de oogkas geconstateerd, meldt persbureau Belga zaterdag.

Kompany liep de verwondingen vrijdagavond op in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Servië na een botsing met doelman Vladimir Stojkovic bij een corner. Kompany moest een tijdje verzorgd worden, maar speelde het duel vervolgens wel uit.

Na afloop van de wedstrijd meldde Kompany zich in het Sint Maartenziekenhuis in Mechelen, waar hij ter observatie een nacht doorbracht. Zaterdag om 10.00 uur verliet de verdediger van Manchester City het ziekenhuis weer, liet een woordvoerder van de Belgische voetbalbond weten.

Ondanks zijn kwetsuren kon Kompany terugkijken op een geslaagde avond. De Belgen boekten een zwaarbevochten zege op Servië en zagen concurrent Kroatië verliezen tegen Schotland. België verdedigt als koploper van groep A nu een voorsprong van drie punten op de Kroaten.

Sonja Bakker snapt er niets van

Sonja Bakker had nooit verwacht dat haar erotisch getinte kopie van 50 tinten grijs pornoroman voor ophef zou zorgen. "Waar dat vandaan komt? Het is echt geen 50 Tinten Grijs-kopie", vertelt de voormalig afslankgoeroe aan het AD. "Hoge bomen vangen veel wind. Linda de Mol doet toch ook honderd dingen? Waarom zou ik ook niet eens iets anders mogen doen?"

Bakker schreef haar geile verhaal "Ibiza, de Hemel en de Hel" vanuit de mannelijke hoofdpersoon. "Het leek me spannend om een roman te schrijven en al helemaal om in het hoofd van een man te kruipen." Volgens Bakker brulden haar vriendinnen van het lachen om het taalgebruik. "In de erotische scènes gebruiken vrouwen lievere woordjes dan mannen", liegt de magere blondine.

Dat er erotiek voorkomt in haar boek, is voor Bakker vanzelfsprekend. "Natuurlijk moet het in zo'n roman. Het gaat over twee verliefde mensen. Dan kun je moeilijk schrijven: ze gingen naar bed, punt." De 39-jarige schrijfster noemt haar pennenvrucht 'gewoon een lekker boek om te lezen als je op vakantie bent'. "Je leest het lekker weg en het geeft je stof om na te denken over je eigen relatie."

Bakker sluit niet uit dat ze nog eens in de pen kruipt voor een 'fictief' verhaal. "Ik zie het wel zitten om nog een roman te schrijven. Maar ik blijf ook dieetboeken schrijven, ik ben echt niet de nieuwe Dan Brown."

Met dat laatste geeft ze in elk geval aan te beschikken over zelfkennis.

Protest tegen afbraak in de zorg

Zorgmedewerkers houden zaterdag een manifestatie in het Oosterpark in Amsterdam. Ze zijn boos over de plannen die de regering heeft met de zorg. Onder het motto "handen thuis, Rutte!" demonstreren ze tegen de "afbraakplannen" van het kabinet Rutte.

Abvakabo FNV die de manifestatie organiseert, verwacht zaterdag duizenden zorgmedewerkers in het Amsterdamse park. Volgens de vakbond raken door de plannen van Rutte 170.000 mensen hun thuiszorg kwijt en verliezen 50.000 thuiszorgmedewerkers hun baan. Nog eens tienduizenden medewerkers in de gehandicaptenzorg en verzorgingshuizen raken zonder werk, zegt de bond.

In het Oosterpark ontmoeten de medewerkers in tenten Tweede Kamerleden. Sprekers die dag zijn onder meer FNV-voorzitter Ton Heerts, GroenLinks-kamerlid Linda Voortman en SP-leider Emile Roemer.

Voorafgaand aan de manifestatie houden zorgmedewerkers een mars voor de zorg. Ze starten om 12.00 uur vanaf de Czaar Peterstraat en lopen vandaar naar het Oosterpark.

Roparun brengt 5,5 miljoen euro op

De lopers van de Roparun hebben dit jaar 5,5 miljoen euro bij elkaar gelopen. De opbrengst is zo'n twaalfduizend euro hoger dan vorig jaar, waarmee opnieuw sprake is van een record.

De sponsorloop, die elk jaar in het pinksterweekeinde plaatsvindt, werd voor de 22e keer gehouden. Deze keer deden 328 teams mee, zeven meer dan vorig jaar. De teams liepen in twee dagen in estafette vanuit Hamburg en Parijs naar Rotterdam, meldt de organisatie.

In totaal liepen achtduizend mensen mee. Het Amsterdamse team Orange Heroes zamelde net als vorig jaar het meeste geld in, namelijk 120 duizend euro. Vorig jaar liep het team ruim anderhalve ton bij elkaar. Met het evenement wordt geld opgehaald voor de zorg voor kankerpatiënten. Sinds vorig jaar wordt naast Parijs ook gestart in Hamburg. De loop heeft sinds 1992 bij elkaar al meer dan 56 miljoen euro opgebracht.

[WK Kwalificatie] Amerika en Costa Rica winnen

De Amerikaanse voetbalploeg heeft in blessuretijd afgerekend met Jamaica. Brad Evans scoorde in Kingston de 1-2 vlak voor het einde van de wedstrijd. Costa Rica rekende in de finaleronde van de WK kwalificatie af met Honduras. 

Aanvaller Jozy Altidore van AZ zorgde in de 30ste minuut voor de Amerikaanse openingstreffer. Maar in de 89ste minuut kwam Jamaica via Jermaine Beckford nog op gelijke hoogte. Evans bezorgde de VS daarna toch nog de drie punten. Roy Miller was namens Costa Rica de enige doelpuntenmaker van de wedstrijd. Panama en Mexico speelden 0-0 gelijk. 

De nummers één, twee en drie plaatsen zich rechtstreeks voor het WK. De nummer vier zal in een play-off met Nieuw-Zeeland uit moeten maken wie er naar het wereldkampioenschap gaat. 

Uitslagen

Land Land Uitslag
Costa Rica Honduras 1-0
Jamaica VS 1-2
Panama Mexico 0-0

Stand 

# Land Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Goals voor Goals Tegen
1 Costa Rica 4 2 1 1 7 5 3
2 USA 4 2 1 1 7 4 3
3 Mexico 5 1 4 0 7 3 2
4 Panama 4 1 3 0 6 5 3
5 Honduras 4 1 1 2 4 4 6
6 Jamaica 5 0 2 3 2 2 6

Brace stopt voorlopig met 'muziek'

Brace heeft besloten zijn 'muzikale' carrière voorlopig te beëindigen. Zijn platenlabel Spec Entertainment laat weten achter zijn beslissing te staan. De zanger blijft wel onder contract bij de platenmaatschappij. Mocht Brace zich bedenken dan staat bij Spec de deur voor hem open.

Brace, die eigenlijk Rashid MacDonald heet, gaat zich concentreren op de onlangs geopende kledingwinkel van zijn vrouw Isabella. Hij wil zich op dit vlak verder ontwikkelen omdat hij ervan overtuigd is dat dit de juiste stap voor zijn toekomst en gezin is.

De 26-jarige 'zanger' scoorde 'hits' met nummers als Ik Ben Je Zat en Moppie. Brace werkte ook samen met Ali B, onder meer voor de single Leipe Mocro Flavour. Vorig jaar was hij nog te zien in Ali B op Volle Toeren, waarin hij een duet zong met Imca Marina.

Brace belandde drie jaar geleden achter de tralies wegens betrokkenheid bij een gewapende ontvoering.

[WK Kwalificatie] Colombia en Argentinië spelen gelijk

Argentinië en Colombia hebben vrijdag (plaatselijke tijd) in het WK-kwalificatieduel in Buenos Aires met 0-0 gelijkgespeeld. Lionel Messi deed het laatste half uur mee. De stervoetballer van Barcelona stond enige tijd aan de kant met een dijbeenblessure. In het laatste half uur kon hij niets forceren.

Halverwege de eerste helft moesten bijde teams met tien man verder. Aanvaller Gonzalo Hinguain van Argentinië en de Colombiaanse verdediger Cristian Zapata kregen beiden rood vanwege het schoppen naar elkaar. "Het werd gecompliceerd na die rode kaarten. Ik denk ook niet dat ze weggestuurd hadden moeten worden. We wilden ook geen gelijkspel, we wilden winnen. Maar we hadden nog maar een aanvaller over", zei de Argentijnse vleugelspeler Angel Di Maria.

Peru blijft in de race voor het WK na een 1-0 overwinning op Ecuador. Claudio Pizarro scoorde na twaalf minuten. Chili won met 1-2 in Paraguay en dat zorgde ervan dat Paragauy bijna kansloos is voor het WK. Namens Chili scoorde Eduardo Vargas en Arturo Vidal. Roque Santa Cruz deed twee minuten voor tijd iets terug, maar dat was niet voldoende. 

Uitslagen

Land Land Uitslag
Bolivia Venezuela 1-1
Argentinië Colombia 0-0
Paraguay Chili 1-2
Peru Ecuador 1-0

Stand 

# Land Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Goals voor Goals Tegen
1 Argentinië 12 7 4 1 25 24 8
2 Colombia 11 6 2 3 20 19 7
3 Ecuador 11 6 2 3 20 16 11
4 Chili 12 6 0 6 18 18 20
5 Venezuela 12 4 4 4 16 10 13
6 Peru 11 4 2 5 14 12 15
7 Uruguay 11 3 4 4 13 17 21
8 Bolivia 12 2 4 6 10 14 21
9 Paraguay 12 2 2 8 8 9 23

Banksaldo ouderenzorg gestegen naar 3,7 miljard

De met bezuinigingen geplaagde verpleeghuizen en thuiszorgorganisaties hadden vorig jaar bijna 3,7 miljard euro op de bank staan. Hun eigen vermogen is gegroeid naar 28 procent van de jaaromzet, dat is zes procent meer dan een jaar eerder, concludeert Abvakabo FNV uit een eigen onderzoek.

De winsten die de instellingen voor ouderenzorg maakten zijn vorig jaar gestegen naar recordhoogte. Zorginstelling Espria maakte de meeste winst. Die instelling schreef vorig jaar volgens de vakbond 27 miljoen euro bij. De instelling heeft een eigen vermogen van 155 miljoen euro.

De vakbond wijst erop dat tienduizenden thuiszorgmedewerkers vorig jaar een kwart van hun loon hebben moeten inleveren en dat nog eens vijftigduizend medewerkers hun baan dreigen te verliezen.

In aanloop naar een landelijke zorgmanifestatie op zaterdag in Amsterdam presenteerde de vakbond vrijdag al een ranglijst van topsalarissen in de ouderenzorg. Daaruit bleek dat topbestuurders opnieuw meer salaris hebben gekregen dan een jaar eerder. Alle vijftig bestuurders in de lijst verdienen meer dan de balkenendenorm van 193.000 euro. Koploper is Karel Verwey die 560.000 euro opstreek, inclusief ontslagvergoeding, terwijl hij al een nieuwe baan had. De zorgorganisatie waar hij vertrok, Cordaan in Amsterdam, moest vorig jaar honderden thuiszorgmedewerkers ontslaan vanwege bezuinigingen.

Staat gedaagd om aanbesteding Fyra

De Nederlandse staat wordt voor de Europese rechter gesleept vanwege de aanbesteding van de Fyra. Daarbij was sprake van illegale staatssteun, stelt reizigersorganisatie Maatschappij voor Beter OV zaterdag in De Telegraaf. Vervoerders Veolia en Arriva overwegen zich bij de zaak aan te sluiten.

"Wij hebben grote bedenkingen of er bij de Fyra wel aan alle regels van de aanbesteding zijn voldaan en we vragen ons af of er niet sprake is van illegale staatssteun", zegt directeur Anne Hettinga van Arriva in de krant. Hij en directeur Manu Lageirse van Veolia noemen het ongelofelijk dat de NS vier maanden de tijd heeft gekregen om met alternatieven te komen, zoals staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) vrijdag bekendmaakte.

Juristen onderzoeken voor het kabinet of sprake is van staatssteun. Daar moet voor 1 oktober duidelijkheid over zijn.

'Fyraproblemen door onbekwaam NS-management'

Bij het aanschaffen van de Fyratreinstellen sloegen NS-managers waarschuwingen van vakmensen in de wind. De problemen met de treinstellen zijn een exponent van een managementcultuur die steeds minder stoelt op inhoudelijke spoorkennis, zeggen oud-medewerkers van de NS zaterdag in de Volkskrant.

Vanaf het moment dat de NS-directie flitstreinen van het Italiaanse AnsaldoBreda wilde bestellen, uitten techneuten hun bezwaren. Ze wezen erop dat het bedrijf in Italië dan wel een goede reputatie heeft, maar dat het mis gaat zodra het bedrijf over de grens levert. Ze adviseerden de directie nadrukkelijk voor een gerenommeerde fabrikant te kiezen.

"Een trein is geen autobus op stalen wielen", zegt een voormalig inkoper van de NS in de krant. Hij bedoelt dat een bus op de lopende band wordt gemaakt, terwijl bij een trein heel precies moet worden omschreven wat de klant wil hebben en onder welke omstandigheden hij moet presteren. "De problemen ontstaan als je directie dat niet weet." De directie legde volgens de krant alleen eisen neer die gaan over de snelheid en het aantal zitplaatsen.

Normaal zijn klant en fabrikant bij de bouw van een trein samen verantwoordelijk voor het resultaat, maar bij de Fyra ging dat volgens de krant anders. Hier kregen de Italianen de volledige verantwoordelijkheid. Na een bezoek aan de fabriek in 2006 verloor een ingenieur alle hoop. Hij zag dat bodem- en dakplaten van ongelijke afmetingen op de treinstellen werden gemonteerd. Hij trok aan de bel bij zijn superieuren, maar die vertelden hem dat hij de Italianen moest vertrouwen. Vanwege de afspraken konden de ingenieurs van de NS weinig doen.

De medewerkers zeggen dat de gebrekkige inhoudelijke kennis bij de managers ook op andere vlakken voor problemen zorgt. Zo moesten ongeveer zes jaar geleden de deuren van de gewone treinen worden vervangen. Die zijn uitgerust met speciale deuren vanwege de vibraties op het Nederlandse spoor. Een manager van de werkplaats negeerde adviezen om bij het vervangen ook speciale deuren te gebruiken. Een paar maanden later bleek dat de nieuwe deuren op het punt stonden uit de treinen te vallen, met alle risico's van dien.

"Spoorkennis heeft plaatsgemaakt voor algemeenheden uit managementboekjes", stelt een oud NS'er. De parlementaire enquête die er komt moet zich volgens de oud-medewerkers dan ook niet alleen op de aanschaf van de Fyra richten.

'Google en Facebook wisten van niets'

Facebook en Google zijn niet op de hoogte van het internet-afluisterprogramma van de Amerikaanse overheid (PRISM) en werken er absoluut niet mee samen. Dat hebben de topmannen van beide bedrijven, Larry Page and Mark Zuckerberg, laten weten. Ook internetbedrijf Yahoo ontkent iets te maken te hebben met PRISM.

Eerder deze week onthulden de Britse krant The Guardian en de Washington Post dat de Amerikaanse overheid via een omvangrijk afluisterprogramma, genaamd PRISM, toegang heeft tot alle internetgegevens van bedrijven als Google, Apple en Facebook.

De regering verzamelt zo gegevens over mensen en bedrijven buiten de VS. President Obama bevestigde later het bestaan ervan. Hij verdedigde het afluisteren van bedrijven en burgers met het argument dat hierdoor terreuraanslagen worden voorkomen.

In een bericht op zijn blog schrijft Lary Page van Google dat het afluisterprogramma en de geheimzinnigheid waarmee dat wordt omgeven 'de vrijheden bedreigt die wij allemaal koesteren'. Oprichter Mark Zuckenberg van Facebook liet weten het programma 'schandalig' te vinden.

Beide topmannen verklaren met grote stelligheid dat zij de Amerikaanse overheid geen toegang geven tot hun gegevens, anders dan wanneer zij daar door de rechter toe worden verplicht. Daarbij is het natuurlijk wel mogelijk dat de rechter hen verplicht heeft mee te werken, zodat zij nu zonder te liegen alsnog kunnen beweren niet vrijwillig mee te werken.

In de documenten die deze week uitlekten staat dat PRISM kan functioneren door 'de hulp' van internetbedrijven. Daarbij worden de namen genoemd van AOL, Apple, Facebook, Google, Microsoft, PalTalk, Skype, YouTube en Yahoo en staan de data vermeld waarop zij 'deel zijn gaan uitmaken' van het afluisterprogramma. In de praktijk zou de samenwerking er op neerkomen dat de Amerikaanse overheid rechtstreeks kan 'meekijken' op de servers van genoemde bedrijven.

Obama steeds ongeloofwaardiger

De geloofwaardigheid van de regering van de Amerikaanse president Barack Obama heeft opnieuw een klap gekregen. De afgelopen weken werd duidelijk dat de Amerikaanse belastingdienst conservatieve organisaties oneerlijk bejegende en dat de regering de telefoongegevens van journalisten heeft verzameld. Daarnaast was er kritiek op de wijze waarop de regering de nasleep van de aanval op het consulaat in het Libische Benghazi aanpakte. Nu komt daar nog eens de onthulling bij dat de Amerikaanse overheid toegang heeft tot de servers van negen grote internetbedrijven, zoals Google, Apple, Microsoft en Facebook.

De Amerikaanse en Britse kranten The Washington Post en The Guardian meldden vrijdag dat de Amerikaanse veiligheidsdiensten NSA en FBI op grote schaal privégegevens van klanten van grote internetbedrijven verzamelen. Ze halen audio- en videogesprekken, foto's, e-mails, documenten en contactgegevens op, zodat analisten de gangen van mensen kunnen nagaan en hun contacten in kaart kunnen brengen. Het is onduidelijk of het programma, PRISM geheten, gericht is tegen bepaalde verdachten, of een algemene dekking heeft.

Eerder deze week werd ook bekend dat de Amerikaanse telefoonmaatschappij Verizon via een gerechtelijk bevel opdracht heeft gekregen 'op dagelijkse basis' alle telefoongegevens van zijn klanten te overleggen. Op basis van die gegevens zouden analisten volgens deskundigen patronen kunnen ontdekken die zouden kunnen wijzen op terroristische activiteiten. Aannemelijk is dat ook andere telefoonmaatschappijen zulke gegevens moeten overleggen.

De Amerikaanse regering heeft zich altijd verdedigd met het argument dat al deze informatie, die wordt opgevraagd onder de omstreden Patriot Act die na de aanslagen van 11 september 2001 van kracht werd, nodig is om het hoofd te bieden aan terreurdreigingen. Director of National Intelligence James Clapper benadrukte donderdagavond dat alle informatieverzoeken van de regering legaal zijn, beperkt van omvang en nodig om terreurdreigingen te herkennen. Hij noemde de onthulling van de programma's 'laakbaar' en zei dat het uitlekken langdurige en onherstelbare schade kan toebrengen aan het vermogen om op bedreigingen te reageren.

Met het argument dat het zonder toestemming openbaren van geheime documenten een bedreiging vormt voor de aanpak van terrorisme lijken veel Amerikanen inmiddels geen genoegen meer te nemen. Zeker niet van een president die altijd heeft gehamerd op transparantie en het afleggen van verantwoording. Bovendien is bij veel mensen de vraag gerezen waarom Obama al zeven jaar een beleid volgt dat erg lijkt op dat van de vorige president, George Bush. Obama heeft eerder juist gezegd afstand te willen nemen van zijn voorganger.

"Als gezagsgetrouwe Amerikanen een telefoontje plegen, dan is het privéinformatie wie ze bellen, wanneer ze bellen en waar het telefoongesprek vandaan komt", aldus de Democratische senator Ron Wyden. "Als gevolg van de onthullingen van vandaag gaan we in het Congres en in het land een stevig debat voeren dat al lang geleden gevoerd had moeten worden."

De Republikeinse senator Rand Paul noemde het verzamelen van telefoongegevens van Verizon-klanten een 'verbijsterende aanslag op de grondwet'. "Na onthullingen dat de IRS politieke dissidenten extra scherp in de gaten hield en dat het ministerie van justitie telefoongegevens van verslaggevers heeft gevorderd, lijkt het erop dat de regering nu een nieuw dieptepunt heeft bereikt."

Of het echter bij dit dieptepunt blijft, is de vraag. De Amerikaanse krant Wall Street Journal meldt dat de NSA mogelijk ook creditcardgegevens opvraagt. Het Witte Huis wilde tegenover verslaggevers van Associated Press niet reageren op dit bericht.

Google, Facebook en Yahoo hebben laten weten dat zij de veiligheidsdiensten niet rechtstreeks toegang tot hun gegevens verschaffen. Google zegt gebruikersgegevens te verstrekken volgens de wet en na zorgvuldige toetsing van elk verzoek. "Google heeft geen 'achterdeur' waarlangs de overheid bij privégegevens van gebruikers kan komen." Volgens Clapper wordt het programma elke negentig dagen door een speciaal nationaal veiligheidshof getoetst en verbiedt dit hof de overheid om willekeurig in de gegevens te grasduinen.

Ook bij het opvragen van telefoongegevens komt de rechter te pas. Als de NSA op basis van de gegevens die zijn verzameld vermoedt dat iemand bijvoorbeeld banden onderhoudt met terreurorganisaties, dan kan er een verzoek voor een telefoontap worden ingediend. Daar gaat volgens Mike Rogers, die namens de Republikeinen zitting heeft in de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden, een hele reeks controles aan vooraf. Wat voor controles dat zijn blijft onduidelijk.

Sommige politici willen dat daar een einde aan komt. "De Amerikaanse burgers kunnen niet onwetend worden gelaten over het basisontwerp van de programma's die dienen voor hun bescherming", aldus senator Al Franken.

De NSA is erg gevoelig voor aantijgingen dat de dienst Amerikanen bespioneert en heeft een folder verspreid waarin wordt beloofd dat de burgerrechten en Amerikaanse wetten in acht worden genomen. Dianne Feinstein, voorzitter van de inlichtingencommissie van de Senaat, zei dat het nu eenmaal nodig is dat informatie wordt verzameld om zo terreurcomplotten te voorkomen en Amerikanen te beschermen. "Dat is het doel. Als we het op een andere manier kunnen doen, dan kijken we of het ook op een andere manier kunnen doen. Graag zelfs." Het Congres staat volgens Feinstein open voor veranderingen. "Maar dat betekent niet dat die er ook komen."

'Meer examens gestolen op Rotterdamse school'

Op de islamitische school waar het examen Frans werd gestolen, is mogelijk ook het examen Engels ontvreemd. Dat schrijft het AD zaterdag zonder een specifieke bron te noemen. De politie bevestigt in de krant dat onderzoek wordt gedaan naar 'onrechtmatigheden' bij een ander examen, maar maakt niet duidelijk om wat voor overtreding het gaat.

Als het examen Engels inderdaad is gestolen, kan dat volgens de krant grote gevolgen hebben. Mogelijk worden examens dan ongeldig verklaard.

Het examen Frans werd gestolen uit een kluis van de islamitische scholengemeenschap . De school raakte in 2011 een sleutel van de kluis kwijt. Mogelijk werd het examen met de verloren sleutel buitgemaakt. Door het lek moest het examen, dat voor woensdag stond gepland, een dag worden uitgesteld. Voor ruim 16.700 vwo-scholieren duurde de examenperiode daardoor een dag langer. Velen moesten hun vakantie verplaatsen.

Een anonieme klokkenluider had zowel de 42 opgaven als het tekstboekje op internet gezet. Hij zei ermee het onderwijs te willen verbeteren. Een 22-jarige Rotterdammer is verdachte in de zaak. Hij is geen leerling of medewerker van de school.

Ibn Ghaldoun stond bekend als zeer zwakke school, maar wist vorig jaar landelijk opeens op topniveau te presteren. Er bleven zeer weinig leerlingen zitten en de slagingspercentages waren ineens zeer hoog. Volgens sommigen is er geen verband tussen het plotselinge succes van de school en het verdwijnen van de kluissleutel, anderen vinden het ontkennen van dat verband volslagen absurd.

Enkele jaren geleden kwam de school al in het nieuws toen bleek dat ze honderdduizenden euro's subsidiegeld hadden besteed aan reizen naar Saoedi-Arabië. De school moest een miljoen euro terugbetalen, maar weigerde dat toen simpelweg.

Concert: Rush - Clockwork Angels Tour 2013

Het Ziggo Dome was vorig weekend, op zondag 2 juni, het decor voor één van 's werelds meest bekende progressieve rock bands, het Canadese Rush. Het bezoek aan de hoofdstad was in het kader van de huidige Clockwork Angels Tour. Je moest vooral zorgen om op tijd binnen te zijn, want de heren zijn stipt. Klokslag acht uur ging het licht uit en de spots aan en betraden Geddy Lee, Alex Lifeson en Neil Peart het podium.

FOK! wat een weer... Iets koeler

Een goedemorgen allemaal! De komende drie dagen zullen de temperaturen toch een aantal graden moeten inleveren. Het blijft echter nog wel droog. Geleidelijk aan komt er wel iets meer bewolking opzetten.

Vandaag zien we dat in het noorden al gebeuren, echter meer naar het zuiden toe lost de bewolking weer grotendeels op en daar kan dan nog een zomerse 25 graden gehaald worden, elders loopt het kwik al minder hoog op, en op de Wadden is 14 graden toch echt wel het maximum. Dit komt doordat er met een iets aantrekkende noordoostenwind wat koelere lucht wordt aangevoerd. Deze noordoostenwind is matig tot vrij krachtig.

Morgen lijkt het nog wat koeler te worden en neemt ook elders in het land de bewolking wat toe. De maxima liggen morgen tussen de 15 en 19 graden en dat is een pak frisser dan de afgelopen dagen. Na morgen loopt het kwik weer wat op, maar neemt ook de kans op een bui toe.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Emmerich
Hoogwater ook in onze omgeving. Qltel nam een kijkje in Emmerich.

HW2
De koeien hadden het land al verlaten...

HW3
Het weer was daarentegen prima te noemen.

Man trekt schietend door stad: 7 doden

Een man die al schietend door de Amerikaanse plaats Santa Monica in Californië trok, heeft vrijdag ten minste zes slachtoffers gemaakt. Vier mensen raakten gewond.

De man schoot op bussen en auto's. Hij werd uiteindelijk zelf ook doodgeschoten in de bibliotheek van een school. Een andere persoon werd aangehouden. Volgens ooggetuigen op nieuwszender CNN was hij helemaal in het zwart gekleed en droeg hij een t-shirt met de tekst 'Het leven is een gok'.

Ook werden er twee lichamen gevonden in een huis dat in brand stond. Het is nog niet duidelijk of die zaak met de schietpartij te maken heeft.

President Obama was aanwezig bij een evenement op enkele kilometers afstand van het incident, maar volgens zijn woordvoerder is hij niet in gevaar geweest.

Man trekt schietend door stad: 7 doden
Man trekt schietend door stad: 7 doden (Foto: ANP)

Haringseizoen begint zonder verse haring

In de Scheveningse haven wordt zaterdag tijdens 66e Vlaggetjesdag gevierd dat er weer haring kan worden gekocht. Alleen: er is nog geen verse Hollandse nieuwe te koop. Door het aanhoudend slechte weer gaat het eerste vaatje haring namelijk pas op 19 juni onder de hamer.

Het jaarlijkse festijn is de officiële start van het haringseizoen waar bezoekers de verse pasgevangen maatjes kunnen proeven, maar dit jaar moeten haringliefhebbers dus nog even genieten van haring uit het lopende seizoen. Desondanks is voorzitter Gerbrand Voerman van de Stichting Vlaggetjesdag optimistisch: "Het wordt goed weer met een mooi zonnetje, maar ook weer niet zo warm dat mensen doorrijden naar het strand."

Hoewel de verwachte 200.000 bezoekers zich niet te goed kunnen doen aan de verse visjes, kunnen ze geheel in ouderwetse stijl wel de laatste Nederlandse schepen uitzwaaien die de maatjes voor het nieuwe seizoen gaan vangen. Ook zijn er verschillende demonstraties en activiteiten als de traditionele vlootschouw.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) geeft het officiële startsein, waarbij ook staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) aanwezig zal zijn.

Haringseizoen begint zonder verse haring
Haringseizoen begint zonder verse haring (Foto: ANP)

Onderzoek naar scheepswrakken in de Waddenzee

Scheepswrakken in de Waddenzee moeten beter beschermd worden, zodat ze bewaard blijven voor toekomende generaties. Dat vindt de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Een onderzoek naar twee gezonken schepen moet hun verval in kaart brengen en oplossingen vinden om verdere degradatie van wrakken tegen te gaan, liet de rijksdienst vrijdag weten.

De twee wrakken voor de kust van Texel worden tussen 10 en 21 juni onderzocht. Het onderzoek vindt plaats in het kader van twee afzonderlijke projecten. Het Europese project Sasmap richt zich op de bescherming van cultureel erfgoed onder water. De RCE test verschillende beschermingsmaatregelen op het wrak Burgzand Noord 10, ten oosten van het Waddeneiland.

Voor het project Topsites, van de RCE zelf, wordt het wrak Burgzand Noord 3 onderzocht. Het schip verging in 1640. Het schip wordt afgedekt, zodat het beschermd blijft tegen onder meer paalwormen en bacteriën. Beide wrakken moeten in de Waddenzee blijven liggen.

Tussen 1500 en 1800 gingen veel schepen bij het Texelse Burgzand voor anker. In de luwte van het Waddeneiland werden de schepen geladen en gelost voor de haven van Amsterdam. Toch vergingen er in de drie eeuwen veel schepen. Inmiddels zijn al tientallen wrakken ontdekt. Burgzand is voor de RCE dan ook 'van groot archeologisch belang'.

Senatoren willen iPad niet meer kwijt

De leden van de Eerste Kamer zijn zeer te spreken over het gebruik van een tabletcomputer om vergaderstukken op te lezen. Dat meldt De Nieuwe Pers vrijdag op basis van eigen onderzoek. In een enquête gaf meer dan negentig procent van de deelnemers aan niet meer terug te willen naar de tijd van papier.

Alle vergaderstukken van de Eerste Kamer worden sinds 2011 digitaal gelezen in plaats van op papier. Hiervoor is speciaal voor de senatoren een app ontwikkeld.

Voor september 2011 kregen de Eerste Kamer-leden hun wekelijkse vergaderstukken nog thuisbezorgd. De Nieuwe Pers vond 37 van de 75 senatoren bereid een enquête over de nieuwe manier van werken in te vullen. Van hen willen er 34 nooit meer terug naar de stapels papier van vroeger.

De drie respondenten die de digitalisering nog niet volledig hebben omarmd zeiden evenwel niet compleet terug te willen naar de oude manier van werken. "Alleen uitprinten indien nodig", gaf een van hen aan. Een andere senator zei het vergelijken van stukken lastig te vinden nu ze niet meer op papier staan.

Gewonde bij schietpartij in Rotterdam

Bij een schietpartij in Rotterdam is vrijdagavond een gewonde gevallen. De schutter is gevlucht, meldt de politie op Twitter. De identiteit van het slachtoffer, een man, is nog niet bekend. Het is ook niet duidelijk hoe ernstig zijn verwondingen zijn.

De schietpartij vond plaats op het Samuel Esmeijerplein. Er werden meerdere schoten gelost. De politie heeft een onderzoek ingesteld en is bezig met het horen van getuigen.

Marsrover krijgt nieuwe bestemming

De Marsrover Opportunity heeft een nieuwe bestemming gekregen. Hij reist naar een plek twee kilometer ten zuiden van zijn huidige verblijfplaats en moet daar in augustus arriveren. De nieuwe bestemming is gunstiger om de winter op de Rode Planeet door te brengen, zei NASA vrijdag.

De Opportunity verkent sinds 2011 de Endeavour-krater, de grootste van vijf kraters die tot dusverre door de Marsrover zijn onderzocht. In deze krater liggen enkele van de oudste afzettingen van Mars, die teruggaan tot de eerste miljard jaar van de planeet.

In monsters die hier werden genomen zijn kleimineralen aangetroffen, een teken dat er ooit water door de krater heeft gestroomd. Deze omstandigheden kunnen ooit gunstig genoeg zijn geweest voor de ontwikkeling van microbieel leven.

Bilbao neemt afscheid van trainer Bielsa

Athletic Bilbao gaat niet verder met trainer Marcelo Bielsa. De 57-jarige Argentijn krijgt geen contractverlenging aangeboden door de Spaanse club. In zijn eerste seizoen leidde Bielsa Bilbao nog naar de finale van de Europa League en de Copa del Rey, maar dit seizoen stelde de Baskische formatie teleur met een twaalfde plaats in de competitie.

Het vertrek van Bielsa werd vrijdag aangekondigd door clubvoorzitter Josu Urrutia. Wie de oud-bondscoach van Argentinië en Chili op gaat volgen is nog niet bekend.

Basketbalsters buigen net voor Griekenland

De Nederlandse basketbalsters zijn de eerste kwalificatieronde voor het EK 2015 met een nederlaag begonnen. In Luxemburg was Griekenland net te sterk: 59-61. Later dit weekeinde speelt Oranje nog tegen Estland en gastland Luxemburg.

Nederland moet het kwalificatietoernooi in Luxemburg winnen om door te gaan. De winnaar treft volgende week de winnaar van een van de drie andere eersterondetoernooien.

KNVB zet Alphense Boys klasse terug

Alphense Boys moet volgend seizoen uitkomen in de Eerste Klasse. De hoofdklasser uit Alphen aan den Rijn kreeg die straf vrijdag opgelegd door de KNVB. Ook moeten de eerstvolgende drie thuiswedstrijden zonder publiek worden afgewerkt en moet de club tweehonderd euro boete betalen.

Spelers en supporters van Alphense Boys raakten vorige week na een promotieduel tegen Haaglandia in de Hoofdklasse slaags met fans en spelers van de tegenpartij. Haaglandia kwam er met een boete van tweehonderd euro van af. Alphense Boys en Haaglandia streden in de nacompetitie om promotie naar de Topklasse.

Alphense Boys royeerde eerder al vijf spelers uit het eerste team. Ook werd een oud-speler uit de jeugd van de club de toegang tot het sportpark ontzegd.

Donderdagavond diende de zaak in Zeist voor de tuchtcommissie. Oorspronkelijk zou vrijdagochtend een vonnis volgen, maar dat kwam uiteindelijk pas vrijdagavond.

Obama wil lijst doelen voor cyberaanval

De Amerikaanse president Barack Obama wil precies weten welke buitenlandse doelen geschikt zijn voor een cyberaanval. Hij heeft de veiligheidsdiensten om een lijst gevraagd, schrijft de Britse krant The Guardian vrijdag.

The Guardian citeert uit een tot nu toe geheim presidentieel bevel dat werd uitgevaardigd in oktober. Volgens Obama kan een cyberaanval een goed middel zijn om een doel met weinig of geen waarschuwing schade toe te brengen.

In het bevel wordt geschreven dat ook cyberaanvallen in het binnenland van de Verenigde Staten mogelijk moeten zijn, maar zulke operaties zouden alleen met goedkeuring van de president mogen.

De publicatie van The Guardian komt op het moment dat de Chinese president Xi Jinping op bezoek is bij Obama en Obama hem flink aan de tand willen voelen over de Chinese cyberaanvallen op Amerikaanse doelen.

Obama wil lijst van doelen voor cyberaanval
Obama wil lijst van doelen voor cyberaanval (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.