Istanbul herziet plannen Taksim

De Turkse regering heeft een gedeelte van de bouwplannen voor het Taksimplein geschrapt. Dat heeft de burgemeester van Istanbul, Kadir Topbas, zaterdag gezegd. Topbas is net als premier Reccep Erdogan lid van de AK partij. Hij is sinds maart 2004 aan de macht.

Topbas gaf aan dat de Ottomaanse barakken op het plein zullen worden opgeknapt. De bouw van een winkelcentrum, een luxe hotel of dure flats is echter vervallen. Alle bouwvoornemens zullen alleen doorgaan in overleg met maatschappelijke organisaties. Eerder deze week liet Erdogan nog weten keihard vast te houden aan de plannen met het Taksimplein. Daar is nu een park. Dat zou moeten wijken.

De ideeën leidden tot massaprotesten in Istanbul en andere steden die steeds meer aan anti-Erdogan karakter kregen. Erdogan beraadslaagde zaterdag met de top van zijn partij over de toestand in het land en de aanpak ervan. De eerste minister eiste donderdagnacht nog dat alle demonstraties stopten. Een zegsman van de AK partij liet wel weten dat er geen denken aan is dat de parlementsverkiezingen van 2015 worden vervroegd.

De leider van de Turkse nationalistische partij, Devlet Bahceli, had Erdogan opgeroepen een nieuw mandaat van de kiezers te zoeken door nu verkiezingen te houden. Op het Taksimplein waren duizenden demonstranten bijeen. Ze kregen steun van grote groepen voetbalfans. De politie hield zich afzijdig.

In Ankara ontruimde de politie een tentenkamp van demonstranten. Dat ging zonder enige weerstand. Problemen werden wel gemeld uit Sultangazi, een voorstad van Istanbul, en uit de provincie Adana waar de politie vijf mensen aanhield die via twitter 'foute' berichten zouden hebben verstuurd.