Helft bereid tot mantelzorg

De helft van de Nederlanders is bereid tot mantelzorg voor een naaste. Dat blijkt zaterdag uit onderzoek van Eenvandaag en Mezzo, de belangenorganisatie van mantelzorgers. De ondervraagden denken vooral aan huishoudelijke taken. Een meerderheid (63 procent) zou moeite hebben met intieme zorgtaken, zoals helpen met douchen en aankleden.

De Tweede Kamer praat maandag met staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Martin van Rijn (PvdA) over de toekomst van de langdurige zorg. De bewindsman zei onlangs dat mensen meer en langer voor een ander moeten gaan zorgen om de zorgkosten in de hand te houden.

Een van de meest voorkomende vormen van mantelzorg is dat kinderen zorgen voor hun hulpbehoevende ouders. Van ouders boven de 45 jaar zegt 72 procent echter dat ze later geen beroep op hun kinderen willen doen voor mantelzorg.

Voor het onderzoek werden ook 3500 mensen ondervraagd die nu mantelzorg geven. Bijna acht op de tien van hen geven aan er geen extra zorgtaken bij te kunnen hebben. Vier op de tien vinden dat ze zwaar belast zijn. Veel mantelzorgers hebben ook nog een betaalde baan, wat meer dan de helft een lastige combinatie vindt.