Pakistan woest over drone-aanval

static

De Pakistaanse regering is woedend over een Amerikaanse drone-aanval in het noordwesten van het land waarbij minstens zeven mensen omkwamen. Op last van premier Nawaz Sharif werd de Amerikaanse ambassadeur Richard Hoagland op het ministerie van buitenlandse zaken ontboden. Daar kreeg hij te horen dat de drone-aanvallen onmiddellijk moeten stoppen aangezien zij een schending vormen van Pakistans soevereiniteit en territoriale integriteit.

De aanval vond vrijdagnacht plaats op een woning in Shokhel, een dorp honderd kilometer ten zuidwesten van Miranshah, de hoofdstad van de provincie Noord-Waziristan die grenst aan Afghanistan. Volgens waarnemers vuurde de drone twee raketten af. Er vielen zeven doden. Hun identiteit is nog niet bekend. Het was de eerste drone-aanval sinds het aantreden van Sharif als nieuwe premier van Pakistan, woensdag. In zijn rede tot het parlement zei hij toen dat de drone-aanvallen een schending vormden van de soevereiniteit van het land en dat zij moesten stoppen. Een Pakistaanse rechtbank bestempelde de drone-aanvallen onlangs als een oorlogsmisdaad. Van diverse kanten wordt de regering aangeraden de drone's uit de lucht te schieten.

Vorige maand liet de Amerikaanse president Barack Obama weten de inzet van drone's te zullen beperken. De onbemande vliegtuigjes zouden alleen nog worden gebruikt als er acuut gevaar dreigde voor de VS dat niet op een andere manier uit te schakelen viel. Op 29 mei kwam bij een drone-aanval op en huis in Noord-Waziristan de nummer twee van de Pakistaanse taliban, Waliur Rehman, om. Op zijn hoofd stond een beloning van vijf miljoen dollar. De VS beschuldigden hem van diverse aanvallen op Amerikaanse soldaten en NAVO-eenheden in Afghanistan, en de dood van zeven CIA-agenten.