Sonja Bakker snapt er niets van

Sonja Bakker had nooit verwacht dat haar erotisch getinte kopie van 50 tinten grijs pornoroman voor ophef zou zorgen. "Waar dat vandaan komt? Het is echt geen 50 Tinten Grijs-kopie", vertelt de voormalig afslankgoeroe aan het AD. "Hoge bomen vangen veel wind. Linda de Mol doet toch ook honderd dingen? Waarom zou ik ook niet eens iets anders mogen doen?"

Bakker schreef haar geile verhaal "Ibiza, de Hemel en de Hel" vanuit de mannelijke hoofdpersoon. "Het leek me spannend om een roman te schrijven en al helemaal om in het hoofd van een man te kruipen." Volgens Bakker brulden haar vriendinnen van het lachen om het taalgebruik. "In de erotische scènes gebruiken vrouwen lievere woordjes dan mannen", liegt de magere blondine.

Dat er erotiek voorkomt in haar boek, is voor Bakker vanzelfsprekend. "Natuurlijk moet het in zo'n roman. Het gaat over twee verliefde mensen. Dan kun je moeilijk schrijven: ze gingen naar bed, punt." De 39-jarige schrijfster noemt haar pennenvrucht 'gewoon een lekker boek om te lezen als je op vakantie bent'. "Je leest het lekker weg en het geeft je stof om na te denken over je eigen relatie."

Bakker sluit niet uit dat ze nog eens in de pen kruipt voor een 'fictief' verhaal. "Ik zie het wel zitten om nog een roman te schrijven. Maar ik blijf ook dieetboeken schrijven, ik ben echt niet de nieuwe Dan Brown."

Met dat laatste geeft ze in elk geval aan te beschikken over zelfkennis.