Eerste zomerse dagen rustig voor reddingsbrigade

De eerste zomerse dagen van het jaar zijn voor de reddingsbrigade rustig verlopen. Een woordvoerder van Reddingsbrigade Nederland spreekt zaterdag van 'nauwelijks noemenswaardige incidenten'. Hij denkt dat veel mensen de eerdere waarschuwing voor de lage temperatuur van het water ter harte hebben genomen.

Volgens de reddingsbrigade begint het strandseizoen op gang te komen en wordt het de komende weken waarschijnlijk een stuk drukker voor de vrijwilligers. Vorig jaar kwamen de reddingswerkers ruim twaalfduizend keer in actie, een recordaantal.

De reddingsbrigade heeft de afgelopen dagen ook niet in actie hoeven komen in overstroomde gebieden. De organisatie hield daar vanwege de hoge waterstand rekening mee, zo liet directeur Raymond van Mourik eerder deze week weten.

De brigade heeft 75 boten en zeventienhonderd vrijwilligers paraat om te worden ingezet om mensen te redden of te evacueren. De zegsman verwacht ook niet dat de reddingsbrigade nog in actie hoeft te komen vanwege hoogwater, omdat de waterstanden dalen. De uiterwaarden die deze week onderliepen als gevolg van het hoge waterpeil in de Rijn zijn waarschijnlijk halverwege volgende week weer opgedroogd.