Historische albums: David Bowie - The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars (1972)

Afgelopen donderdag was het alweer 41 jaar geleden dat het epische album The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars van David Bowie in de platenwinkels verscheen. Het was op dit album, dat de fans voor het eerst kennis mochten maken met het personage Ziggy Stardust, een ruimtewezen dat in de laatste vijf jaren van zijn leven de mensheid een boodschap van hoop wil meegeven. Ziggy Stardust gedroeg zich als een echte rockartiest, stond bekend om zijn wilde drugsgebruik en ging uiteindelijk ten onder aan zijn eigen succes.

The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars

De opnames van Ziggy Stardust begonnen aan het einde van 1971. Vlak nadat het album Hunky Dory was verschenen, ging Bowie in de Trident Studios in Londen aan de slag met materiaal voor de opvolger. Bij de opnames van The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars bestond de band naast David Bowie uit Mick Ronson, Trevor Bolder en Mick Woodmansey. Het eerste nummer dat in september 1971 werd opgenomen was de Ron Davies cover van 'It Ain't Easy'. Bij de daaropvolgende sessies in november nam Bowie 'Ziggy Stardust', 'Hang On To Yourself', 'Moonage Daydream', 'Soul Love', 'Lady Stardust', 'Five Years' en 'Star' op. Dat laatstgenoemde nummer heette in eerste instantie nog 'Rock 'n' Roll Star'. Naast zijn eigen liedjes nam Bowie ook Chuck Berry's 'Round and Round' en Jaqcues Brel's 'Amsterdam' op, maar beiden zouden het uiteindelijke album niet halen. Ook de single 'Holy Holy' uit 1970 werd opnieuw opgenomen voor het album maar moest uiteindelijk wijken op de plaat voor 'Rock 'n' Roll Suicide'. 'Round and Round' werd vervangen door 'Starman' en 'It Ain't Easy' was de vervanger voor 'Amsterdam'. De nummers zouden nog wel als b-kanten van singles worden gebruikt. Na een korte pauze ging de band in januari 1972 terug naar de Trident Studios om de liedjes 'Starman', 'Suffragette City' en 'Rock 'n' Roll Suicide' op te nemen.

Ziggy Stardust A

Side one
01. Five Years 4:44
02. Soul Love 3:33
03. Moonage Daydream 4:35
04. Starman 4:13
05. It Ain't Easy (Ron Davies) 3:00
Side two
01. Lady Stardust 3:20
02. Star 2:50
03. Hang On to Yourself 2:40
04. Ziggy Stardust 3:13
05. Suffragette City 3:25
06. Rock 'n' Roll Suicide 3:00

Ziggy Stardust B

Op 6 juni 1972 lag The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars voor het eerst in de platenwinkels. In Groot-Brittannië zou de elpee de vijfde plaats in de albumhitlijst halen, in Amerika bleef de plaat hangen op de 75e plaats. Respectievelijk zou Bowie een platina en een gouden elpee ontvangen. In Nederland stond de plaat zes weken in de elpee top 100 en haalde de 61e plaats. Van het album verscheen alleen 'Starman' op single. De single zou in Groot-Brittannië de tiende plaats halen, in Amerika kwam de single niet verder dan de 65e plaats in de Billboard top 100. In 1974 zou ook 'Rock 'n' Roll Suicide' in Groot-Brittannië in de hitlijsten verschijnen, waar de single de 22e plaats in zou nemen.

La Ascendencia Y La Caida De Ziggy Stardust Y Las Ara?as De Marte
La Ascendencia Y La Caida De Ziggy Stardust Y Las Aranas De Marte

In 1984 verschijnt The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars voor het eerst op cd. Zes jaar later verschijnt bij Rykodisc een geremasterde versie van het album met een aantal bonustracks. Zo horen we een onuitgebrachte mix van 'John, I'm Only Dancing', 'Velvet Goldmine' (de b-kant van de 1975 uitgave van de single 'Space Oddity', de onuitgebrachte outtake 'Sweet Head' en demo's van 'Ziggy Stardust' en 'Lady Stardust'. De meest interresante uitvoering van het album verschijnt in 2002 bij EMI/Virgin. De 30th Anniversary 2CD Edition van The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars bevat een schat aan extra materiaal.

Naast het geremasterde album treffen we een tweede cd aan waarop we een groot aantal zeldzame Bowie opnames horen voorbijkomen. Zo opent de cd met een tweetal opnames die Bowie maakte met zijn band Arnold Corns. Zowel 'Moonage Daydream' als 'Hang on to Yourself' verschenen op de enige single van de band uit 1971, die destijds jammerlijk flopte. Het was echter duidelijk een voorstudie naar het latere personage Ziggy Stardust. Ook horen we een prachtige alternatieve versie van 'The Supermen', een nummer dat oorspronkelijk werd opgenomen voor de soundtrack van de documentaire Glastonbury Fayre. Ook nieuw op deze cd is de nieuwe mix van 'Moonage Daydream', die voor een reclamefilmpje voor Dunlop werd gebruikt. Daarnaast vinden we ook de bonustracks van de 1984-editie van het album op deze cd terug. In 2012 verscheen tenslotte nog een 40th Anniversary Edition waarbij de legendarische plaat in een adembenemende 5.1 mix op zowel cd als dvd is uitgebracht. Deze bevat ook weer een aantal nieuwe bonustracks zoals een instrumentale Ken Scott-mix van 'Moonage Daydream' en stereo versies van 'The Supermen', 'Velvet Goldmine' en 'Sweet Head'.

Ziggy Stardust (2012 versie)

In 2005 verschijnt er van de Portugeze muzikant Seu Jorge een soundtrack voor de film The Life Aquatic with Steve Zissou. Op de soundtrack horen we een groot aantal in het portugees vertaalde nummers van Bowie, waarvan een groot aantal van het Ziggy Stardust-album. Ook Bowie was onder de indruk van het album: "Had Seu Jorge not recorded my songs in Portuguese I would never have heard this new level of beauty which he has imbued them with." In 2007 verschijn er van de muzikant Saul Williams het door Trent Reznor geproduceerde album The Inevitable Rise and Liberation of NiggyTardust!. In 2009 verschijnt dan nog een opmerkelijk album van Techno Cowboy, getiteld The Ziggy Stardust Omnichord Album, waarop het volledige album op een Omnichord wordt gespeeld.

Ziggy Stardust (Picture Disc)

The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars wordt door veel fans van de sympathieke Britse muzikant nog steeds als één van zijn allerbeste albums gezien. Zelfs 41 jaar na dato staat het album nog steeds als een huis.