'Google en Facebook wisten van niets'

Facebook en Google zijn niet op de hoogte van het internet-afluisterprogramma van de Amerikaanse overheid (PRISM) en werken er absoluut niet mee samen. Dat hebben de topmannen van beide bedrijven, Larry Page and Mark Zuckerberg, laten weten. Ook internetbedrijf Yahoo ontkent iets te maken te hebben met PRISM.

Eerder deze week onthulden de Britse krant The Guardian en de Washington Post dat de Amerikaanse overheid via een omvangrijk afluisterprogramma, genaamd PRISM, toegang heeft tot alle internetgegevens van bedrijven als Google, Apple en Facebook.

De regering verzamelt zo gegevens over mensen en bedrijven buiten de VS. President Obama bevestigde later het bestaan ervan. Hij verdedigde het afluisteren van bedrijven en burgers met het argument dat hierdoor terreuraanslagen worden voorkomen.

In een bericht op zijn blog schrijft Lary Page van Google dat het afluisterprogramma en de geheimzinnigheid waarmee dat wordt omgeven 'de vrijheden bedreigt die wij allemaal koesteren'. Oprichter Mark Zuckenberg van Facebook liet weten het programma 'schandalig' te vinden.

Beide topmannen verklaren met grote stelligheid dat zij de Amerikaanse overheid geen toegang geven tot hun gegevens, anders dan wanneer zij daar door de rechter toe worden verplicht. Daarbij is het natuurlijk wel mogelijk dat de rechter hen verplicht heeft mee te werken, zodat zij nu zonder te liegen alsnog kunnen beweren niet vrijwillig mee te werken.

In de documenten die deze week uitlekten staat dat PRISM kan functioneren door 'de hulp' van internetbedrijven. Daarbij worden de namen genoemd van AOL, Apple, Facebook, Google, Microsoft, PalTalk, Skype, YouTube en Yahoo en staan de data vermeld waarop zij 'deel zijn gaan uitmaken' van het afluisterprogramma. In de praktijk zou de samenwerking er op neerkomen dat de Amerikaanse overheid rechtstreeks kan 'meekijken' op de servers van genoemde bedrijven.