OV-Chipkaarthoax

In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers, Luc van Lier en harry64 het Nederlandse politieke landschap onder de loep.

Het leek zulk schokkend nieuws. De OV-Chipkaart opnieuw gekraakt. “Gratis reizen door truc met smartphone” schrijft De Telegraaf. Het nieuws is afkomstig van 'onderzoeksbureau’ ITDev Solutions en ‘reizigersorganisatie’ TotalOV'. Er zou binnen afzienbare tijd een app op de markt komen, die dit mogelijk maakt. Ook nu.nl en andere media besteedden er aandacht aan. En de PVV eist op hoge toon de afschaffing van de OV-Chipkaart.

Maar meer dan een storm in een glas water is het allemaal niet. Computerwebsite Tweakers ging op onderzoek uit. Ik citeer even een stukje tekst van ze: “De belangrijkste reden waarom de 'nieuwe ov-chipkaart-hack' weinig om het lijf heeft, is dat er feitelijk niets nieuws omhanden is. Het is een hack die vijf jaar oud is en die in een nieuw jasje is gestoken. Het is immers al veel langer mogelijk om in te checken, ov-chipkaarten te klonen en je saldo op te hogen. Die hack werkt na al die jaren nog steeds, zolang de incheckpaaltjes en de apparatuur van bijvoorbeeld conducteurs nog niet zijn aangepast. Ook zijn er al tijden apps die nfc-tags kunnen beschrijven.”

Navraag bracht aan het licht dat er nog helemaal geen app is, en ook geen bewijs dat die er komt: er is slechts een 'theorie' en een 'verwachting'. "Wij hebben een theorie opgebouwd over wat nu mogelijk is", zegt Marcel Balk van ITDev Solutions. Balk schermt met “bepaalde media, waar wordt beweerd dat er inderdaad een app komt." Welke media dat zijn, wil Balk echter niet zeggen. Marcel Balk is daarmee de Doctor Clavan van ITDev Solutions, dat overigens geen ‘onderzoeksbureau’ blijkt te zijn, maar een webhoster.

Clemente Valli runt met zijn  TotalOV ook niet echt een ‘reizigersorganisatie’ Valli runt een website voor zwartrijders en heeft daarnaast een soort terugbezorgservice voor verloren OV-Chipkaarten.

Nog even wat technische temen van Tweakers, die aantonen dat het hele verhaal niet meer is dan een geslaagde publiciteitsstunt, zoals ook treinreiziger.nl gisteren al droogjes opmerkte: “Bovendien claimt TotalOV dat er ook een iOS-app komt, maar zowel de iPad als iPhone beschikken helemaal niet over nfc.” En als 'bewijs' voor de claims, heeft ITDev een filmpje online geplaatst waarin wordt getoond hoe een ov-chipkaart zogenaamd kan worden uitgelezen. In de beschrijving van de video schrijft ITDev niet te laten zien hoe de ov-chipkaart wordt beschreven, uit 'veiligheid voor de gebruiker'. Bleek om een video te gaan die afgelopen zomer al door iemand anders online was geplaatst. Nog een bevestiging dat het om een hoax gaat.

Inderdaad. Een goed gelukte publiciteitsstunt. En een broodje aap in De Telegraaf. En ‘reizigersorganisatie’ Total OV af door de zijdeur. Ik ben blij met de ontmaskering, al was het maar omdat ik fel tegen zwartrijden ben. We willen allemaal dat de trein op tijd is en dat de bus niet uitvalt. Maar daarvoor hebben de NS en de busboeren wel geld nodig. Geld dat eerlijk moet worden betaald door de reiziger. Een zwartrijdersclub die zich voordoet als organisatie die opkomt voor de reiziger, is een belediging aan het adres van de echte reizigersorganisaties zoals ROVER, treinreiziger.nl en Voor Beter OV.

Maar de ergste gotspe vond ik toch die mededeling van Machiel de Graaf van de PVV. De OV-Chipkaart moet worden afgeschaft, zei die. Schei uit. Tijdens het Kabinet Rutte-I stemde de PVV tegen een motie om de strippenkaart te behouden. Daarmee help de PVV de definitieve en onomkeerbare invoering van de OV-Chipkaart aan een Kamermeerderheid. En nu is die kaart weer een onding dat moet worden afgeschaft. Ik wil niet ingaan op de verstandelijke vermogens van de gemiddelde PVV-stemmer, maar De Graaf heeft het mis als hij denkt dat het héle electoraat achterlijk is.