FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 21 oktober 2012

Boonen: terugtreden Rabobank 'zeer dom'

Tom Boonen kan zich totaal niet vinden in het besluit van Rabobank om te stoppen als wielersponsor. De Belgische klassiekerrenner vindt dat de bank een inschattingsfout maakt door te stellen dat het geen vertrouwen heeft in een schone en eerlijke wielersport. "Dat zij niet geloven dat het nog goedkomt, vind ik zeer dom", vertelt Boonen tegen Sporza. "Ik werd kwaad toen ik dat hoorde."

"Ik vind het wel een mokerslag dat een sponsor als Rabobank na al die jaren stopt", vervolgt Boonen. "Rabobank is een ploeg die barst van het jonge talent. Het is zonde dat die jongens nu geen kans meer krijgen." Aanleiding voor Rabobank om te stoppen was het vernietigende Usada-rapport over Lance Armstrong. Boonen vindt het hoog tijd dat de hoofdpersoon eens naar buiten treedt. "Wij moeten nu uitleg geven over deze zaak, maar misschien zou Lance dat beter eens zelf doen. Alleen hij kan hier een einde aan maken."

Boonen heeft in zijn geheel geen hoge pet op van Armstrong, met wie hij in 2002 bij US Postal een jaar samen reed. "Ik ben nooit een grote fan van hem geweest, zeker niet na dat jaar waarin we samen in een ploeg reden." Ook het Usada moet het ontgelden bij de viervoudig winnaar van Parijs-Roubaix. "Ze doen zichzelf nu voor als het heiligste boontje van de wereld, terwijl ze ook alleen maar onzin verkopen."


Boonen noemt terugtreden Rabobank 'zeer dom' (Foto: Novum)

Gelukkig zijn, my ass

Waarom zet niemand toch eens op Facebook dat ze zich zo ontzettend kut voelen, dat ze stiekem beelden bedenken hoe gelukkig ze zouden zijn als ze eindelijk aan een hondenketting zouden hangen bovenaan het trapgat. Ogen die uitpuilen en een roze lap die uit hun mond hangt. Kijk als je daar nou toch eens wat over zou schrijven op facebook, dan zal ik de eerste zijn die snel op ‘vind ik leuk’ zou klikken. Ik ben namelijk dol op eerlijkheid!

Franse drugskoeriers racen over A16

Vier Fransen zijn zaterdag opgepakt op de A16 bij Zwijndrecht, omdat ze veel softdrugs bij zich hadden.

Die hadden ze "overal en nergens" verstopt, zei een politiewoordvoerster zondag. De koeriers wilden de drugs meenemen naar Frankrijk. Ze vielen op doordat ze met snelheden tegen 200 kilometer per uur over de snelweg reden.

De auto met de Fransen kon na een korte achtervolging worden tegengehouden. De drugs zijn in beslagen genomen en worden vernietigd. De bestuurder krijgt een bekeuring voor de snelheid.

Azarenka tegen S. Williams op WTA Championships

Victoria Azarenka neemt het in de groepsfase van de WTA Championships op tegen Serena Williams. De nummers een en drie van de wereldranglijst werden bij de loting aan elkaar gekoppeld voor de rode groep, waar ook Na Li en Angelique Kerber zijn ingedeeld. Beide speelsters stonden onlangs nog tegenover elkaar in de door Williams gewonnen finale van de US Open.

De witte groep wordt gevormd door Maria Sharapova, Agnieszka Radwanska, Petra Kvitova en Sara Errani. De nummers een en twee van beide poules gaan door naar de halve finales.

De WTA Championships worden voor de tweede keer op rij gehouden in Istanbul. Het toernooi begint dinsdag en eindigt zondag. Aan het lucratieve eindejaarstoernooi doen de acht beste speelsters van de wereldranglijst mee. De Tsjechische Kvitova verdedigt haar titel. Zij versloeg vorig jaar Azarenka in de finale.

Politie Koeweit zet traangas in tegen betogers

De politie in Koeweit heeft zondag traangas en schokgranaten ingezet tegen antiregeringsbetogers. De regering had de bevolking gewaarschuwd niet in de stad te protesteren.

De regering had mensen toestemming gegeven bij het parlementsgebouw een protest te houden tegen nieuwe verkiezingsregels. Koeweit gaat 1 december naar de stembus. Enkele groepen trokken zich niets aan van de waarschuwing van de regering en trokken de stad in om te protesteren, waar ze slaags raakten met regeringstroepen. Bij de botsingen raakte voor zover bekend niemand gewond.

Doden bij crash ultralight vliegtuig in België

Een ultralight vliegtuig is zondag in het Belgische plaatsje Buzet neergestort. De twee passagiers van het vliegtuigje kwamen bij de crash om het leven, meldden Belgische media.

Het toestel stortte van een hoogte van zestig meter neer in een weiland even buiten Buzet. De weersomstandigheden waren zondag uitstekend. De Belgische autoriteiten gaan er dan ook vanuit dat een fout van de piloot tot het ongeval heeft geleid.

[Premier League] Uitslagen speelronde 8

Afgelopen weekend werd in Engeland de achtste speelronde in de Premier League gespeeld. De samenwerking tussen Robin van Persie en Wayne Rooney lijkt steeds beter te verlopen bij Manchester United. In het duel tegen Stoke City wisten de twee elkaar regelmatig te vinden en waren ze allebei trefzeker. The Red Devils wonnen met 4-2. Chelsea heeft zaterdag goede zaken gedaan door met 2-4 te winnen bij stadsgenoot Tottenham Hotspur. Chelsea staat door de winst nog steeds aan kop met 22 punten. Het zijn sobere tijden voor Arsenal want de club lijkt zijn draai maar niet te vinden. Bij Norwich City verloor de club met 1-0. De Londenaren wonnen voor de vijfde keer in acht duels niet. 

Uitslagen Speelronde 8:

Datum Thuis Uit Uitslag
za 20 okt, 13:45 Tottenham Chelsea 2-4
za 20 okt, 16:00 Fulham Aston Villa 1-0
za 20 okt, 16:00 Liverpool Reading FC 1-0
za 20 okt, 16:00 Swansea City Wigan Athletic 2-1
za 20 okt, 16:00 WBA Manchester City 1-2
za 20 okt, 16:00 West Ham United Southampton 4-1
za 20 okt, 16:00 Manchester Utd Stoke City 4-2
za 20 okt, 18:30 Norwich City Arsenal 1-0
zo 21 okt, 14:30 Sunderland Newcastle United 1-1
zo 21 okt, 17:00 QPR Everton 1-1


Stand
:

  Club Wed. w g v p v - t
1 Chelsea 8 7 1 0 22 19-6
2 Manchester United 8 6 0 2 18 21-11
3 Manchester City 8 5 3 0 18 17-9
4 Everton 8 4 3 1 15 15-9
5 Tottenham Hotspur 8 4 2 2 14 15-12
6 West Bromwich Albion 8 4 2 2 14 12-9
7 West Ham United 8 4 2 2 14 12-9
8 Fulham 8 4 1 3 13 16-11
9 Arsenal 8 3 3 2 12 13-6
10 Swansea City 8 3 2 3 11 14-12
11 Newcastle United 8 2 4 2 10 9-12
12 Liverpool 8 2 3 3 9 10-12
13 Stoke City 8 1 5 2 8 8-9
14 Sunderland 7 1 5 1 8 6-8
15 Norwich City 8 1 3 4 6 6-17
16 Wigan Athletic 8 1 2 5 5 8-15
17 Aston Villa 8 1 2 5 5 6-13
18 Southampton 8 1 1 6 4 13-24
19 Reading FC 7 0 3 4 3 8-14
20 Queens Park Rangers 8 0 3 5 3 7-17


Programma speelronde 9
:

Datum Thuis Uit
za 27 okt, 13:45 Aston Villa Norwich City
za 27 okt, 16:00 Arsenal QPR
za 27 okt, 16:00 Reading FC Fulham
za 27 okt, 16:00 Stoke City Sunderland
za 27 okt, 16:00 Wigan Athletic West Ham United
za 27 okt, 18:30 Manchester City Swansea City
zo 28 okt, 14:30 Everton Liverpool
zo 28 okt, 16:00 Newcastle United WBA
zo 28 okt, 16:00 Southampton Tottenham
zo 28 okt, 17:00 Chelsea Manchester Utd

Weer toernooizege Van Gerwen

Darter Michael van Gerwen is nog steeds in vorm. Een week nadat hij de prestigieuze World Grand Prix won mocht Van Gerwen weer een toernooizege bijschrijven. Hij was vandaag in Ierse Killarney de beste in de Gold Dart Classic.

In de finale versloeg de  23-jarige Boxtelnaar de Engelsman Nick Fullwell met 6-3. Eerder in het toernooi was hij te sterk voor Mick Todd , Roland Scholten, Colin Lloyd, Kevin McDine  en Jamie Caven. Door zijn goede prestaties van dit jaar staat Van Gerwen inmiddels op de achtste plek van de wereldranglijst. Met zijn toernooizege in Ierland verdiende de Nederlander ruim  7300 euro.

[Upd] [WSR] Uitslag Race 2 Barcelona

Robin Frijns heeft de wereldtitel in de World Series by Renault veroverd. Helemaal op correcte wijze ging dit in de laatste race van het seizoen op Barcelona niet, want de Nederlander kwam in de slotfase van de race in aanvaring met zijn grootste concurrent Jules Bianchi die in de bandenstapels belandde.

De race werd gewonnen door Antonio Felix da Costa die van start tot finish leidde. Achter de Portugees werd de Rus Mikhail Aleshin tweede, voor zijn Finse teamgenoot Aaro Vainio. Het was achter dit trio waar het gevecht losbarstte. Aleshin had door zijn tempo gezorgd voor een batterij auto's achter hem. In deze trein zaten Frijns en Bianchi, maar ook Bird die nog een theoretische kans op de titel had.

Frijns en Bianchi kwamen tegelijkertijd binnen voor hun verplichte pitsstop en reden hierna op de plaatsen vier en vijf over de baan. Er was lang niets aan de hand voor de Nederlander, maar na twintig ronden passeerde Bianchi hem aan het eind van het rechte stuk van start en finish. Kevin Magnussen wilde enkele bochten later meeklappen, maar Frijns remde later om de Deen achter zich te houden. Hierbij dook hij in het gaatje dat Bianchi liet. Doordat de Nederlander op de vuile lijn reed gleed hij weg en deed hij de Fransman in de bandenstapels belanden.

Terwijl Bianchi uit kon stappen was het Frijns die door kon. Hij viel achter Magnussen en Alexander Rossi terug naar de zesde plaats. Uiteindelijk zou de Limburger zevende worden, maar dat was voldoende om zijn derde titel in drie jaar tijd te bemachtigen. Waren de titels in de Formule BMW en de Eurocup Formule Renault nog fraai, over deze zal nog lang nagesproken worden.

Update 20.21 uur

De organisatie van de WSR-race in Barcelona heeft Robin Frijns 25 seconden straf gegeven voor zijn aanrijding met Jules Bianchi. De Nederlander valt hierdoor in de tweede race weliswaar buiten de punten, maar blijft kampioen, voor Bianchi en Sam Bird.

Update 21.19 uur

Jules Bianchi heeft laten weten het besluit van de stewards om Frijns vanwege de crash tussen beide titelkandidaten 25 seconden straf te geven aan te vechten bij de rechter. De Fransman wil via deze route toch nog de titel in de World Series by Renault bemachtigen.

[Bundesliga] Van der Vaart verliest met HSV van Stuttgart

Aan de reeks van vier wedstrijden zonder nederlaag van Hamburger SV is zondag een einde gekomen. De ploeg van Rafael van der Vaart verloor in eigen station met 0-1 van VfB Stuttgart. De Bosniër Vedad Ibisevic scoorde na een halfuur de enige treffer van de wedstrijd. Van der Vaart speelde negentig minuten mee, maar kon geen stempel op de wedstrijd drukken.

Door de zege heeft Stuttgart de degradatieplaatsen achter zich gelaten. De ploeg van Bruno Labbadia steeg vier plaatsen naar de twaalfde stek, met negen punten uit acht duels. HSV blijft met een punt meer tiende. Het andere zondag gespeelde Bundesligaduel, tussen FC Nürnberg en FC Augsburg, eindigde doelpuntloos.

Brussel onthult beeld Jean-Claude Van Damme

In Brussel is zondag een standbeeld onthuld voor de Brusselse acteur Jean-Claude Van Damme. Bijna 2000 mensen woonden de inhuldiging bij. De acteur kwam aan in een erehaag van jonge karateka's. Het bronzen standbeeld stelt Van Damme in gevechtshouding voor.

Van Damme zei dat ,,dit standbeeld de droom uitbeeldt van een Brussels jongetje. Het is opgedragen aan alle kinderen die iets verlangen. Als ze er echt in geloven, kan het werkelijkheid worden."

De acteur maakte in de VS veel vechtfilms zoals Bloodsport (1988), Kickboxer (1989), Universal Soldier (1992) en The Expendables 2 (2012).

Brussels minister voor Cultuur Fadila Laanan roemde zijn rol als ambassadeur voor België.

Brussel onthult beeld Jean-Claude Van Damme
Brussel onthult beeld Jean-Claude Van Damme (Foto: ANP)

Zware loting voor Haase in Basel

Robin Haase heeft het niet getroffen bij de loting voor het toernooi van Basel. Hij treft in de eerste ronde de als derde geplaatste Fransman Richard Gasquet.

Gasquet, die vorige maand het toernooi van Bangkok won, en Haase troffen elkaar dit jaar eenmaal eerder. op de Olympische Spelen was de nummer dertien van de wereld met tweemaal 6-3 te sterk voor de Nederlander.

Igor Sijsling zou eigenlijk komende week in actie komen in Valencia, maar heeft zich met een zware verkoudheid moeten terugtrekken. Hij hoopt volgende week nog wel te kunnen meedoen aan de kwalificaties van het toernooi in Parijs. tevens zal Sijsling eind november een operatie aan een voorhoofdsholte zal ondergaan.

'Toerist' neergestoken op Rotterdams terras

Op het terras van een café in het centrum van Rotterdam is zondagmiddag een man neergestoken. Het 34-jarige slachtoffer, dat zei een toerist te zijn, liep steekwonden op in nek en rug maar is buitenlevensgevaar, laat een politiewoordvoerder weten. Twee mannen zijn aangehouden na een achtervolging door beveiligers.

Het slachtoffer zat met een kennis rond 17.15 op het terras aan de Kruiskade toen twee andere mannen aan kwamen lopen. Na een gesprek en wat heen-en-weergeloop stak een van hen in op de 34-jarige. De aanleiding van het steekincident is nog onduidelijk.

Meer Nederlanders doneren organen

In de eerste negen maanden van het jaar hebben 201 overleden Nederlanders hun organen gedoneerd. Dat is bijna een kwart meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Daardoor kunnen meer mensen op de wachtlijst een nieuw orgaan krijgen, meldde de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) zondag.

De stichting weet nog niet waarom het aantal donoren stijgt. Volgens cijfers van de NTS wachten momenteel ruim 1300 Nederlanders op een of meerdere nieuwe organen. Vooral nieren zijn nodig.

Maandag begint de donorweek. Dan wordt geprobeerd om het aantal orgaan- en weefseldonoren in Nederland omhoog te krijgen. In totaal hebben 5,7 miljoen Nederlanders een donorcodicil ingevuld. Ruim 1,5 miljoen mensen hebben aangegeven niet te willen doneren.

Berdych verslaat Tsonga in finale Stockholm

Tomas Berdych heeft zondag het ATP-toernooi in Stockholm op zijn naam geschreven. De als tweede geplaatste Tsjech was met 4-6, 6-4 en 6-4 te sterk voor Jo-Wilfried Tsonga. De Fransman was als eerste geplaatst in Zweden. Voor de 27-jarige Berdych is het de negende titel in zijn loopbaan.

Tsonga leek de partij aanvankelijk eenvoudig naar zich toe te trekken. Na de winst in de eerste set kwam hij in het tweede bedrijf met 4-2 voor. Toen ging het kaarsje van de Fransman echter uit en kwam Berdych langszij.

In het derde bedrijf gingen beide spelers gelijk op, maar bij 5-4 kreeg Berdych zijn eerste wedstrijdpunten op de service van zijn tegenstander. Daar bleek Tsonga uiteindelijk niet tegen opgewassen.

In Moskou was Andreas Seppi de sterkste. De als tweede geplaatste Italiaan knokte zich in drie sets langs de Braziliaan Thomaz Belluci (4) met 3-6, 7-6 (3) en 6-3. Voor de 28-jarige Seppi is het de derde titel in zijn carrière. Eerder dit jaar won hij het toernooi in Belgrado.

Emma Watson pakt studie Engels weer op

Emma Watson zet haar acteercarrière op een laag pitje om haar studie weer op te pakken. "Ze gaat in januari weer studeren", laat haar woordvoerder weten aan de Britse boulevardkrant Daily Mail.

Watson startte twee jaar geleden met een studie Engels aan de Amerikaanse Brown University, maar laste een pauze in om te werken aan de laatste Harry Potterfilm. Vorig jaar pakte ze haar studie weer op in Oxford in Engeland, maar stopte weer om zich te richten op de film The Perks of Being a Wallflower.

De 22-jarige Watson gaat volgend jaar weer terug naar Brown University in Providence in de staat Rhode Island aan de oostkust. De Britse actrice werd op jonge leeftijd bekend door haar rol van Hermione Granger in de Harry Potter-films.

[DTM] Uitslag Race Hockenheim

Bruno Spengler heeft de comeback van BMW in het DTM bekroond met de titel. De Canadees zegevierde op Hockenheim in de laatste race van het seizoen en griste het kampioenschap uit handen van Mercedes-coureur Gary Paffett die tweede werd.

Spengler profiteerde op Hockenheim van een goede start door meteen de derde plaats te verruilen voor de tweede, terwijl Paffett juist terugviel naar de vierde stek. Spengler kreeg nog in de eerste ronde de leiding in handen van teamgenoot Augusto Farfus. Paffett wist zich snel voorbij Mattias Ekström te wurmen en passeerde door de eerste serie stops Farfus. Hierna reed Paffett het gat op Spengler tot op één seconde dicht, maar kon niet dichterbij komen. Hierdoor greep Spengler de zege en de titel, voor Paffett.

Farfus kon tussen het geweld van de twee titelkandidaten niet meekomen en werd derde. Achter hem werd Jamie Green vierde. De Brit had nog een kleine kans op de titel, maar moest met een negende startplaats van te ver komen om hier aanspraak op te kunnen maken. David Coulthard kon zijn afscheid van de DTM niet opluisteren met een goed resultaat, want de Schot werd door Timo Scheider bij de Mercedes Arena in de rondte getikt en viel uit.

Salmonellazieken doen aangifte tegen zalmfabrikant

Het Openbaar Ministerie in Zutphen moet onderzoeken in hoeverre visfabrikant Foppen lichamelijk letsel heeft veroorzaakt door besmette producten te verkopen. Dat vindt letselschadedeskundige Yme Drost, die zondag laat weten maandag schriftelijk aangifte te doen namens een aantal slachtoffers.

Het RIVM liet donderdag weten dat het aantal zalmzieken op ongeveer 950 ligt, maar dat zijn er vermoedelijk meer. Drost helpt inmiddels ruim tweehonderd slachtoffers bij de afhandeling van hun schadeclaim. De letselschademan wil dat wordt onderzocht wat er precies fout is gegaan en of Foppen de salmonellabesmetting tijdig heeft gemeld. Drost behartigt ook de belangen van de nabestaanden van twee van de drie mensen die door de besmetting zijn overleden.

Volgens Drost is een aantal slachtoffers 'letterlijk voor de dood weggehaald. "Als ik dan hoor dat er mensen met ambulances naar het ziekenhuis zijn gebracht, dagen op de intensive care hebben gelegen, ten onrechte zijn geopereerd omdat men dacht aan een blindedarmontsteking, dan is hier wel het een en ander gebeurd."

Foppen meldde zaterdag over schadevergoedingen nog in gesprek te zijn met zijn eigen verzekeraar. Die heeft volgens Drost inmiddels toegezegd dat slachtoffers schadeloos worden gesteld. De verzekeraar overlegt deze week met het letselschadebureau over de hoogte van de vergoedingen, laat de laatste weten.

Onder de zieken bevinden zich enkele 'zware gevallen', wier zaak vermoedelijk lang gaat duren. De meeste slachtoffers kunnen echter snel geholpen worden, verwacht Drost.

Weense opera's voortaan online

Velen onder u zullen meer dan eens gedacht hebben hoe een zonde het is dat ze op de eerste januari, klokslag 12:00 in de middag, de traditionele Radetzkymars in Wenen niet kunnen horen. Voor hen is er goed nieuws: de Weense operahuizen hebben een initiatief gelanceerd waardoor men nu alle voorstellingen live en kosteloos kan volgen via internet.

Men probeert hiermee zowel de verstokte operaliefhebber als nieuwsgierige n00bs te bereiken, volgens de Litouwse basbariton Igor Bakan. Ook wil men hiermee de Weense muziekwereld meer bekendheid geven: zowel de grote operagebouwen als kleinere podia worden uitgezonden.

De première was vandaag om 17:30, met La Cambiale di Matrimonio van Gioachino Rossini in de Kammeroper. Iedereen die nu de onweerstaanbare drang voelt om zo'n meesterwerk te beluisteren, kan terecht op sonostream.tv.

Volgende maand DLC voor 007 Legends

Activision heeft aangekondigd dat de Skyfall-DLC voor de James Bond-game 007 Legends op 9 november voor PlayStation 3 en op 20 november voor Xbox 360 gaat uitkomen.

De Skyfall-DLC is gratis en zal een zesde missie toevoegen aan 007 Legends. De andere vijf delen die beschikbaar zijn op de disc zijn Goldfinger, On Her Majesty’s Secret Service, License to Kill, Die Another Day en Moonraker.

007 Legends is deze week uitgekomen voor Xbox 360 en Playstation 3 en zal op 2 november beschikbaar zijn voor Windows. De Wii U-versie zal in december komen.

007 Legends

Proef tegen verzuim mbo-scholieren mislukt

Ondanks de aankondiging vorig jaar van onderwijsminister Marja van Bijsterveldt om hardnekkige mbo-spijbelaars harder aan te pakken door hun studiefinanciering in te trekken, zijn er niet meer studiefinancieringen ingetrokken. Het afgelopen jaar is bij 39 mbo-scholieren het studiegeld ingetrokken of teruggevorderd. Dat is ongeveer hetzelfde als in voorgaande jaren.

Dat blijkt uit gegevens die het ANP heeft opgevraagd bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) in Groningen. Van Bijsterveldt wilde dat regionale opleidingscentra (ROC’s) meer gebruik zouden maken van het bestaande instrument om de studiefinanciering van langdurige spijbelaars in te trekken.

Uitslag RKC Waalwijk - PEC Zwolle

Vanmiddag om 16.30 begon de laatste wedstrijd van deze speelronde in de eredivisie. In Waalwijk ontving RKC PEC Zwolle, dat vroeg in de wedstrijd op voorsprong kwam. In een vrij boeiend duel waar beide ploegen goed aan elkaar gewaagd waren kwam PEC na 62 minuten op 2-0 via Reniers en leek Zwolle het duel te gaan winnen. In de 88ste minuut kwam de spanning weer terug in de wedstrijd door een aansluitingstreffer van Chevalier, maar gescoord werd er niet meer. 

RKC Waalwijk

1 - 2

PEC Zwolle    

 88' Chevalier    5' Benson 
 62' Reniers 
 
 Gele kaart: Sneijder, Duits, (RKC Waalwijk), Gravenbeek, Aafjes, (PEC Zwolle)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 6.000
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Martina
Drost
v.Mosselveld (Lieder/66)
v.Peppen
Sneijder (Boukhari/54)
Duits
Braber
Stans (Najah/79)
Jozefzoon
Chevalier
  Boer
v.Polen
Lachman
v.d.Berg
Achenteh
Gravenbeek
Pluim
Broerse
Reniers (Avdic/75)
Benson (Drost/84)
Mokhtar (Aafjes/90+1)

[Serie A] Inter maakt geen fout tegen Catania

Internazionale heeft zondag in de Serie A voor eigen publiek met 2-0 gewonnen van Catania. Antonio Cassano opende in de 28e minuut de score voor Inter, waarna Rodrigo Palacio het duel vijf minuten voor tijd besliste. De Nerazzurri moesten het nog altijd stellen zonder Wesley Sneijder, die met een bovenbeenblessure kampt.

Inter bezet momenteel de vierde plaats met achttien punten en behoudt de aansluiting met de top drie. Koploper Juventus won zaterdag al de topper van Napoli en heeft vier punten meer. Napoli heeft negentien punten, terwijl nummer drie Lazio Roma, dat te sterk was voor AC Milan, evenveel punten heeft als Inter.

Nummer vijf Fiorentina verspeelde punten bij Chievo Verona. Gonzalo Rodriguez maakte in de achttiende minuut een treffer van Cyril Théréau ongedaan: 1-1. Palermo blijft moeizaam presteren. Zondag kwam de ploeg thuis niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel tegen Torino. Palermo staat voorlaatste.


Inter maakt geen fout tegen Catania (Foto: Novum)

[Premier League] Krul bij rentree met Newcastle gelijk bij Sunderland

Tim Krul heeft zijn rentree bij Newcastle United zondag niet op kunnen luisteren met een overwinning. De 24-jarige doelman bleef met de Magpies op 1-1 steken in de derby tegen Sunderland. Krul stond voor het eerst weer onder de lat, nadat hij begin september bij het Nederlands elftal aan zijn elleboog geblesseerd raakte.

Newcastle kwam bij de rivaal al na drie minuten op voorsprong door Yohan Cabaye. Ook de tweede treffer van de middag kwam op naam van een Newcastle-speler. Vijf minuten voor tijd passeerde spits Demba Ba ploeggenoot Krul met een eigen doelpunt. Newcastle speelde vanaf de 25e minuut met een man minder na een rode kaart voor oud-Twente-speler Cheick Tioté.

Voormalig Ajacied Vurnon Anita bleef de gehele wedstrijd op de bank bij Newcastle, dat een plaatsje stijgt naar de elfde plek met tien punten uit acht duels. Sunderland staat veertiende met acht punten, maar heeft nog wel een wedstrijd tegoed.

V. Williams wint weer eens WTA-toernooi

Venus Williams heeft voor het eerst in ruim tweeënhalf jaar tijd weer eens een WTA-toernooi gewonnen. De 32-jarige Amerikaanse schreef zondag het toernooi van Luxemburg op haar naam. Williams had weinig moeite met de Roemeense Monica Niculescu: 6-2 en 6-3. Ze boekte daarmee de 44e toernooizege uit haar carrière en de eerste sinds februari 2010.

Juan Martin Del Potro was de sterkste in Wenen. De als eerste geplaatste Argentijn versloeg de verrassende finalist Grega Zemlja met 7-5 en 6-3. Bij 2-2 in de eerste set leverde Del Potro voor het eerst dit toernooi zijn service in. De mondiale nummer acht stelde daarna orde op zaken door elf van de vijftien volgende games te winnen.

Voor Del Potro was het zijn derde toernooizege van het jaar en de twaalfde in totaal. Qualifier Zemlja had als eerste Sloveen ooit de finale van een ATP-toernooi bereikt.


Venus Williams wint weer eens WTA-toernooi (Foto: Novum)

WK-finale

Daryl Janmaat in de finale van het WK 2014, ziet u het al gebeuren? Natuurlijk niet. Maar niemand ook die in 2008 verwachtte dat ene Edson Braafheid twee jaar later in Johannesburg op het veld zou staan. Dat is ook het enige positieve wat ik heb overgehouden aan de WK-finale van 2010: Edson Braafheid in de WK-finale. Gisteren keek ik de samenvatting van de wedstrijd van FC Twente en iedere keer dat Braafheid aan de bal kwam moest ik glimlachen. Zo ongelooflijk, zo onwerkelijk, en ook wel een beetje triest dat het zover heeft moeten komen.

FOK!Filmtip van de dag: Marley & Me

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Om 21:25 uur zendt Net 5 een film uit die speciaal gemaakt is voor alle hondenliefhebbers op FOK!, namelijk Marley & Me. John Grogan (Owen Wilson) is een journalist voor een regionale Amerikaanse krant. Zijn artikelen verslaan het wat kleinere nieuws zoals een lokaal brandje of een stuk over de vuilstort. Ter voorbereiding op het mogelijke ouderschap besluiten John en zijn vrouw Jenny (Jennifer Aniston) een labrador pup genaamd Marley in huis te nemen. Marley blijkt een echte lastpak te zijn die, zodra de kans zich voordoet, de boel op stelten weet te zetten. Als de hoofdredacteur van de krant aan John vraagt of hij geïnteresseerd is in het schrijven van een column, weet John wel een goed onderwerp voor deze column: Marley. De film is gebaseerd op de gelijknamige New York Times bestseller en omvat wel iets meer dan alleen de opvoeding van een labrador. Als je zin hebt in een fijne familiefilm zo op de zondag avond, dan is Marley & Me zeker een aanrader.

'Van Rey en Offermans treden tijdelijk terug'

De Roermondse wethouder en VVD-senator Jos van Rey treedt tijdelijk terug. Ricardo Offermanns, VVD-kandidaat voor het burgemeesterschap in Roermond, volgt die stap. Hun besluit wordt een dezer dagen bekendgemaakt, meldt NRC Handelsblad zondag op basis van bronnen binnen de VVD.

Van Reys woning en zijn werkkamer in het stadhuis van Roermond werden vrijdag doorzocht door de Rijksrecherche, evenals de woningen van een zoon en dochter van hem. De politicus wordt ervan verdacht informatie uit de procedure rond de burgemeestersbenoeming te hebben gelekt aan Offermans.

Hij heeft zijn partijgenoot tijdens de sollicitatieprocedure inderdaad gebeld, zo heeft Van Rey 'volgens fractiebronnen' zaterdagmiddag toegegeven tijdens een raadsfractievergadering van de Roermondse VVD. De fractie heeft Van Rey gevraagd om gedurende het onderzoek tijdelijk terug te treden als wethouder, schrijft de krant.

Het bewijs dat de 67-jarige Van Rey zijn ambtseed geschonden heeft is volgens NRC 'onweerlegbaar', omdat het Openbaar Ministerie een opname in bezit heeft van een afgeluisterd telefoongesprek tussen hem en Offermanns. De wethouder heeft twee vragen die de sollicitatiecommissie zou gaan stellen aan hem doorgespeeld, bevestigt VVD-fractievoorzitter Dre Peters tegen de krant.

Peters stelt dat de doorgespeelde informatie geen beslissende rol heeft gespeeld in de keuze voor Offermanns. De gemeenteraad heeft Offermans voorgedragen, maar de ministerraad moet de benoeming nog goedkeuren. Dat dat gebeurt is vanwege de hardheid van het bewijs uitgesloten, concludeert de krant.

Vanwege de 'corruptie' zou Offermanns ook niet langer te handhaven zijn als burgemeester van Meerssen en voorzitter van de Limburgse VVD. De 48-jarige Offermanns heeft zich vrijdag ziek gemeld.

Van Rey kwam eerder in opspraak vanwege zijn nauwe verwevenheid met de vastgoedwereld.

Italiaanse rechtbank: verband mobieltjes en tumoren

Het Italiaanse hooggerechtshof heeft een gerechtelijke uitspraak geldig verklaard, waarin wordt gesteld dat er een causaal verband bestaat tussen het gebruik van mobiele telefoons en het ontstaan van tumoren.

De Italiaan Innocenzo Marcolini spande een rechtzaak met betrekking tot dit onderwerp aan tegen Inail. Deze Italiaanse organisatie houdt zich bezig met het verkleinen van het aantal ongelukken op het werk. Bovendien verzekert het werknemers tegen bedrijfsongevallen. Marcolini eiste een schadevergoeding omdat hij een tumor aan de linkerkant van zijn hoofd had. Volgens de man kwam dit doordat hij, gedurende een periode van twaalf jaar, tussen de vijf en zes uur per dag moest bellen voor zijn werk.

De rechtbank in Brescia gaf de man al gelijk, waarna de zaak bij het hooggerechtshof terechtkwam. Doordat ook dit orgaan de claim gerechtvaardigd achtte, zou Marcolini een schadevergoeding moeten krijgen. Deze jurisprudentie zorgt ervoor dat ook anderen waarschijnlijk een schadevergoeding kunnen eisen bij soortgelijke zaken. Voor het bewijs werd verwezen naar onderzoek van een Zweedse universiteit, waarin het verband onafhankelijk zou zijn vastgesteld.

De uitspraak is omstreden, daar het verband tussen mobieltjes en tumoren door vrijwel geen enkel wetenschappelijk onderzoek wordt gestaafd. Zo is er een grootschalig onderzoek verricht onder 350.000 mensen gedurende een periode van 17 jaar. In deze periode kon er geen link worden gevonden tussen het gebruik van een mobiele telefoon en het ontstaan van kanker.

Taliban: VN-rapport over bermbommen is propaganda

De Taliban hebben zondag een rapport van de Verenigde Naties over burgerslachtoffers door bermbommen terzijde geschoven als 'westerse propaganda'. In het rapport staat dat de meeste burgerdoden in Afghanistan het gevolg zijn van bermbommen die door Taliban zijn geplaatst. Taliban-woordvoerder Zabiullah Mujahid zei echter dat de bommen alleen worden gebruikt tegen buitenlandse militairen en de Afghaanse veiligheidsdiensten.

"Door dergelijke propaganda te verspreiden proberen ze te voorkomen dat we bommen plaatsen die de dood van de bezetters in ons land veroorzaken", aldus Mujahid.

Zaterdag drongen de VN er bij de opstandelingen op aan niet langer gebruik te maken van bermbommen, omdat de meeste burgerslachtoffers door deze bommen vallen. De oproep volgde op een aanslag vrijdag waarbij negentien burgers om het leven kwamen en vijftien gewond raakten. Volgens de VN werd de aanslag uitgevoerd met een bermbom.

Tori Spelling zegt leven te danken aan dochtertje

De 4-jarige Stella heeft wellicht het leven van haar moeder Tori Spelling gered. Tijdens haar laatste zwangerschap begon de 39-jarige actrice hevig te bloeden. "Ik moest Stella roepen en ik zal haar blik toen ze zag dat ik onder het bloed zat nooit meer vergeten", zegt Spelling tegen het Amerikaanse tijdschrift People.

"Ik wilde dat ze niet in paniek zou raken en zei: lieverd, wil je papa halen? Zeg maar dat ik bloed", zegt Spelling, die een aandoening heeft die bloedingen kan veroorzaken. Haar dochter kwam in actie. "En enkele seconden later kwam Dean om me naar het ziekenhuis te brengen."

Na een aantal maanden bedrust beviel Spelling eind augustus van zoon Finn Davey. Haar dochter Stella kan zich het incident nog goed herinneren. "Ze zegt steeds: mama, weet je nog die dag dat jij bloedde? Dan zeg ik: ik herinner het me omdat jij me hebt gered. Ik hoop dat het voor haar geen nare herinnering wordt."

Finn is het vierde kind van Tori en haar man Dean McDermott. Het stel kreeg eerder zoon Liam en dochters Stella en Hattie. Slechts enkele maanden na de geboorte van Hattie was de voormalige Beverly Hills 90210-actrice in verwachting van Finn.

Joyridende tiener zwaargewond na dollemansrit

Een 15-jarige jongen is zaterdagnacht zwaargewond geraakt bij een eenzijdig ongeluk in Broek in Waterland. Hij had de autosleutels volgens de politie weggenomen uit het huis van een bekende en was gaan rijden.

Agenten troffen op de N247 de zwaar beschadigde auto aan met de jongen erin. Getuigen hadden gezien dat hij veel te hard reed, rechts inhaalde en verschillende keren met de zijkant van de auto tegen de vangrail botste. De politie is nog op zoek naar meer getuigen.

Het slachtoffer is met onbekend letsel naar een ziekenhuis vervoerd. De politie heeft bloed bij hem afgenomen om te onderzoeken of er alcohol in het spel was. Ook verkeersongevalanalisten hebben een onderzoek ingesteld.

Betogers bestormen regeringsgebouw Libanon

Betogers in de Libanese hoofdstad Beiroet hebben zondag geprobeerd het hoofdkwartier van de regering te bestormen. Militairen schoten in de lucht en zetten traangas in om de honderden boze demonstranten tegen te houden.

De demonstranten richtten eerder op de dag een tentenkamp op bij het regeringsgebouw. De chef van de inlichtingendienst van de politie, Wissam al-Hassan, kwam vrijdag om bij een aanslag. De betogers eisen dat de regering, die wordt gedomineerd door Hezbollah, aftreedt. Hezbollah is de machtigste bondgenoot van Syrië in Libanon, en volgens velen zat Syrië achter de aanslag van vrijdag. Onder meer Frankrijk zei Syrië van betrokkenheid te verdenken.

Uitslagen eredivisie (21/10//12)

Vanmiddag werd er om 14.30 afgetrapt bij twee wedstrijden in de Eredivisie. In Venlo ontving VVV-Venlo Feyenoord terwijl in Heerenveen de derby van het hoge noorden SC Heerenveen - FC Groningen op het programma stond. Hieronder lees je de uitslagen van deze twee wedstrijden.

VVV-Venlo

2 - 3

Feyenoord

 19' Türk
 21' Joppen
   45+2' Immers (pen) 
 49' Verhoek 
 64' Pellè 
 
 Gele kaart: v. Haaren, Vorstermans, Meeuwis, (VVV-Venlo), Goossens, Pellè, (Feyenoord)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 7.000
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Mäenpää
Joppen
Vorstermans
Seip
Leiwakabessy
v.Haaren
Meeuwis
Türk (Cullen/74)
Yuki
Nwofor (Bergkamp/ 80)
Wildschut (Linssen/62)
  Lamprou
Janmaat
Mathijsen
Martins Indi
Nelom
Leerdam (Singh/65)
Clasie
Immers
W.Verhoek (Elabdellaoui/ 79)
Pellè
G.Fernandez (Goossens/28)

sc Heerenveen

3 - 0

FC Groningen

 61' v. la Parra
 65' Finnbogason(pen)
 83' v.la Parra
   
 
 Gele kaart: Zomer, v. la Parra, (sc Heerenveen), Kirm, Bacuna, Luciano, (FC Groningen)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 26.000
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Nordfeldt
v.Anholt
Gouweleeuw
Zomer
Raitala
Kums
Djuricic (Kum/84)
Marecek
De Ridder (Pappa/79)
Finnbogason
v.La Parra
  Luciano
Bacuna
v.Dijk
Kwakman
Kappelhof
Kieftenbeld
De Leeuw
Sparv (Suk/69)
Schet (Kostic/69)
Zeefuik (v.Moorsel/85)
Kirm

Blangé in Volleybal Hall of Fame

Peter Blangé is in het Amerikaanse Holyoke in de Volleybal Hall of Fame opgenomen. De recordinternational voor Nederland werd samen met de andere spelverdelers de Braziliaans Mauricio Lima en de Amerikaan Jeff toegevoegd. Ook beachvolleyballer Mike Dodd en twee Russen, grootheden Lyudmila Buldakova en Georgiy Mondzolevski, werden aan de lijst toegevoegd.

Blangé is vereerd met de erkenning. Hij speelde 500 duels voor oranje en wist na het zilver van de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona vier jaar later in Atlanta goud te veroveren. "Ik ben erg trots dat ik hier mijn land kan vertegenwoordigen. Nederland is klein maar we hebben toch wel wat succes gehad in deze grote sport."

Heldhaftige moeder overlijdt na redden dochter

Een moeder die onbevreesd haar kind voor de wielen van een aanstormende vrachtwagen heeft weggehaald, is daarbij zelf om het leven gekomen.

De tragedie voltrok zich in Jomtien, een Thais strandresort. De Russin was aan het winkelen toen haar 19 maanden oude dochtertje onverhoeds de weg opliep terwijl er een truck in aantocht was. Volgens ooggetuigen rende de vrouw achter haar peuter aan en wist ze nog net een beslissend duwtje te geven. Tragisch genoeg werd de vrouw zelf wel door de vrachtwagen geraakt, waarna ze het leven liet.

Oorlogsmonument Geffen - lettertype keuze

Wat vinden we ervan? Dat is toch niet echt..? Ja, dat is het echt! Een monument ter nagedachtenis aan oorlogsslachtoffers heeft het oerlelijke Comic Sans MS als lettertype gebruikt!

Hier het NOS artikel en hier een artikel van Omroep Brabant, waar je het monument vanaf een ander hoek kan bekijken. Ik dacht eerst dat het een hoax was maar er zijn dus gewoon meerdere foto's van, op aparte nieuwswebsites.

Vader Schleck adviseert Andy en Fränk te stoppen

Johnny Schleck, de vader van Andy en Fränk, heeft zijn zonen geadviseerd te stoppen met wielrennen. Dat zei hij zondag in de Franse krant Le Journal du Dimanche. Andy miste het belangrijkste gedeelte van het seizoen door blessures, Fränk werd in juli tijdens de Tour de France betrapt op het gebruik van een verboden middel.

"Fränk is gedeprimeerd. Hij heeft veel geld gestopt in medische analyses en juridische bijstand om zijn onschuld te bewijzen. Dit is geen leven", zegt Johnny Schleck. De 32-jarige Fränk kan voor twee jaar geschorst worden vanwege zijn positieve test.

De 27-jarige Andy is de winnaar van de Ronde van Frankrijk van 2010, nadat Alberto Contador de zege werd ontnomen vanwege doping. Volgens zijn vader hebben de tegenslagen van dit jaar hem echter psychische problemen bezorgd.


Vader Schleck adviseert Andy en Fränk te stoppen (Foto: Novum)

[WRC] Hirvonen wint Rally van Italië

Mikko Hirvonen heeft zijn eerste zege voor Citroën geboekt. De Fin zegevierde in de Rally van Italië voor Evgeny Novikov en Ott Tanak. Veelvoudig kampioen Sébastien Loeb viel al in de derde proef uit.

Hirvonen en Loeb vochten op de vrijdagochtend een gevecht uit om de leiding, welke al snel beslist werd. Hierna was Petter Solberg de grootste rivaal van Hirvonen, maar ook hij crashte. De Noor kon nog wel verder en eindigde uiteindelijk als negende. Zijn Ford-teamgenoot Jari-Matti Latvala kende al in de eerste proef problemen en werd uiteindelijk twaalfde.

Door het uitvallen van allerlei toppers werd Mads Ostberg vierde, voor Sébastien Ogier die de Super 2000 Skoda flink de sporen gaf.

Vier tieners vast voor steekpartij Haarlem

Een 33-jarige man is zaterdagavond zwaargewond geraakt in Haarlem toen hij meerdere malen werd gestoken door een groepje jongeren. De politie heeft in de Amsterdamse buurt vier verdachten van 14 tot 18 jaar aangehouden. Hun rol wordt onderzocht.

Het slachtoffer is met spoed naar een ziekenhuis vervoerd. Zijn toestand is stabiel, meldt de politie, die op zoek is naar getuigen van het incident in de Jansstraat.

Dronkaard rijdt uitgaanspubliek aan

Een 33-jarige beschonken man heeft zaterdagnacht in het uitgaanscentrum van Tilburg twee voetgangers aangereden. 

Een van de twee voetgangers, een 21-jarige Tilburger, raakte zwaargewond. De automobilist was waarschijnlijk na een ruzie driftig in zijn auto gestapt en reed met hoge snelheid op de feestvierders in. Na de aanrijding ging de zuiplap er vandoor, maar ver kwam hij niet; hij reed zich al gauw vast. Omstanders kantten zich tegen de man, waarbij er met fietsen werd gesmeten.

De dronkaard werd even later aangehouden door de politie en zit vast. De recherche onderzoekt of er sprake is van opzet.

Microsoft verwijdert Twitter en Facebook

De apps Twitter en Facebook zijn na de laatse update van het dashboard verdwenen. Microsoft wil op deze manier het gebruik van de Internet Explorer-browser op Xbox 360 promoten. Hoewel de update waarin Internet Explorer toegevoegd wordt, in eerste instantie nog een beta-versie was is Microsoft al wel gestart met de uitrol van de update.

Op de Xbox Live-site staan beide apps nog steeds in de lijst vermeld, maar ze staan inmiddels niet meer op de Xbox 360 app marketplace. Bestaande gebruikers kunnen de apps nog steeds gebruiken, maar nieuwe gebruikers zullen het straks met Internet Explorer moeten doen.

Twitter facebook

Plotselinge bekendheid verwonderde Pippa Middleton

Pippa Middleton stond ervan te kijken dat de hele wereld haar ineens kende. De 29-jarige Middleton werd vorig jaar wereldberoemd dankzij haar verschijning als bruidsmeisje op de bruiloft van haar zus Kate Middleton en de Britse prins William. Met name haar kont was na de trouwerij een veelbesproken onderwerp.

"Het is wonderlijk als je voor je dertigste wereldwijd bekend wordt door je zus, je zwager en je billen", schrijft Pippa volgens verschillende Britse media in haar boek Celebrate: A Year of British Festivities for Families and Friends. "Ooit kan ik het misschien begrijpen. Het heeft zowel voor- als nadelen."

Ze noemt het publiceren van haar boek, dat eind deze maand officieel uitkomt, een van de voordelen van haar bekendheid. Hierin geeft ze tips voor het geven van een succesvol feest. "Van nature ben ik een optimist, dus ik richt me vooral op de voordelen."

Pippa vindt het 'erg vreemd' dat er zo veel over haar wordt geschreven. "Omdat ik er bewust weinig aan heb gedaan om een beeld van mezelf te schetsen."

Doden bij nieuwe gevechten Bani Walid

Bij een aanval op de Libische stad Bani Walid, een bolwerk van aanhangers van wijlen Moammar Gadhafi, zijn zondag ten minste 22 leden van proregeringsmilities om het leven gekomen. Dat heeft het Libische staatspersbureau LANA gemeld.

Zondag werd voor de vijfde dag op rij gevochten in Bani Walid. De aanhangers van Gadhafi en de proregeringsmilities wisselden schoten uit, terwijl de laatsten zich hergroepeerden na de bloedige gevechten van zaterdag.

Bani Walid, zo'n 140 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Tripoli, was tijdens de burgeroorlog vorig jaar de laatste stad die door tegenstanders van het regime van Gadhafi werd veroverd. Inwoners van de stad hebben de regeringstroepen later echter verdreven en sindsdien heeft de regering geen greep meer op de stad. Aan de regering gelieerde strijders hebben Bani Walid de afgelopen weken belegerd.

Leden van proregeringsmilities evacueerden zondag burgers en buitenlandse arbeiders, waarschijnlijk ter voorbereiding op een nieuwe aanval op de stad.

Van Baalen blijft Liberale Internationale aanvoeren

VVD'er Hans van Baalen is herkozen als president van de Liberale Internationale. Dat liet de leider van de VVD in het Europees Parlement zondag laten weten. Het wordt de derde termijn van het oud-Kamerlid.

De herverkiezing vond plaats tijdens het 58e LI-congres in Abidjan in Ivoorkust. Bij de Liberale Internationale, die liberalen uit Europa, Azië, Afrika, Noord- en Zuid-Amerika beoogt te verenigen, zijn 120 liberale partijen en organisaties uit 75 landen aangesloten. Naast de VVD is ook D66 vertegenwoordigd in de LI.

De 52-jarige Van Baalen wil dat de beweging die hij sinds 2009 voorzit 'liberaler, internationaler en sterker' wordt. "Politiek is geen tennisspel, maar een rugbygame."


Van Baalen blijft Liberale Internationale aanvoeren (Foto: Novum)

Uitslag ADO Den Haag - FC Utrecht

FC Utrecht heeft in de Eredivisie de uitwedstrijd bij ADO Den Haag met 1-2 gewonnen. Holla zette de thuisclub via een strafschop nog wel op een 1-0 voorsprong, maar Gerndt en Mulenga zetten nog voor rust de 1-2 einduitslag op de borden. Door de zege klimt Utrecht naar plaats vijf, al moet het er direct onder staande Feyenoord nog wel in actie komen.

ADO Den Haag

1 - 2

FC Utrecht

 16' Holla(pen)    22' Gerndt
 40' Mulenga
 
 Gele kaart: Meijers, Beugelsdijk (ADO Den Haag), Ruiter, Van der Gun, Kali (FC Utrecht)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 9.889
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwinkels
Omeruo
Wormgoor
Beugelsdijk
Meijers
Jansen (Vicento/46)
Holla
Toornstra
Chery
Poepon
Van Duinen
  Ruiter
Van der Maarel
Van der Hoorn
Wuytens
Bulthuis
Sarota
Kali
Van der Gun
Oar
Mulenga
Gerndt (Asare/69)

[Upd] 4 doden bij familiedrama Houten

Bij een brand in een boerderij in Houten zijn zondagochtend meerdere doden gevallen. Dat meldt een woordvoerder van de brandweer. Om hoeveel dodelijke slachtoffers het gaat is nog onduidelijk.

Volgens de woordvoerder zijn de slachtoffers mogelijk door een andere reden om het leven gekomen dan door de brand. Wat zich precies heeft afgespeeld aan de Lekdijk in Schalkwijk, dat valt onder de gemeente Houten, is niet bekend. Een woordvoerder van de politie was niet direct bereikbaar.

De brand, waarvan rond 08.30 uur melding werd gemaakt, was snel onder controle, laat de woordvoerder weten.

Update 12.00 uur:
Inmiddels is duidelijk geworden dat het om vier doden gaat. Volgens de politie is het goed mogelijk dat er sprake is van een misdrijf. De recherche onderzoekt of de slachtoffers voorafgaand aan de brand om het leven gebracht zijn.

Update 14.10 uur:
De politie heeft zojuist bekendgemaakt dat er sprake is van een familiedrama. De vier doden waren een man en een vrouw en hun twee kinderen. De man heeft zijn vrouw en kinderen vermoord waarna hij de boerderij in brand stak en zichzelf doodde.

Wozniacki zegeviert in Moskou

Caroline Wozniacki heeft het WTA-toernooi van Moskou op haar naam geschreven. De Deense troefde in de finale van de Kremlin Cup Samantha Stosur in drie sets af; 6-2, 4-6 en 7-5.

In de eerste set domineerde de voormalige nummer één van de wereld en ze leek zo af te stevenen op een simpele zege. De Australische had in de tweede set echter aan één break genoeg om de stand in sets weer gelijk te trekken.

De beslissende set leek al vroeg Stosurs kant op te gaan; ze brak Wozniacki meteen en behield daarna vrij gemakkelijk twee servicebeurten. Op 3-2 leverde ze die echter weer in. Bij 4-4 kreeg Stosur nog drie breakkansen, maar die liet ze allemaal onbenut. Wozniacki sloeg op 6-5 wel toe.

Voor Wozniacki is het de eenentwintigste toernooizege in haar carrière. Ze stond in 31 finales. Dit jaar wist ze tot september niets te winnen, maar daarna won ze het toernooi in Seoel.

Fatah claimt overwinning verkiezingen

Uren voor de bekendmaking van de eerste officiële uitslagen, hebben aanhangers van de partij Fatah van president Mahmud Abbas de overwinning geclaimd van lokale verkiezingen zaterdag in de Westelijke Jordaanoever. De (voorlopige) uitslag wordt naar verwachting eind zondagmiddag bekend.

Bijna 55 procent van de ongeveer 500.000 kiezers had zaterdag een stem uitgebracht, zo maakte het kiesbureau zondag bekend. De stembusgang was voor zover bekend zonder incidenten verlopen. Het was voor het eerst in 7 jaar dat lokale verkiezingen werden gehouden.

Fatah claimt overwinning verkiezingen
Fatah claimt overwinning verkiezingen (Foto: ANP)

Chebet prolongeert marathontitel in Amsterdam

Wilson Chebet heeft zondag in een parcoursrecord de marathon van Amsterdam op zijn naam geschreven. De 27-jarige atleet uit Kenia, die vorig jaar ook al de beste was in de hoofdstad, kwam na 2:05.41 uur over de finish in het Olympisch Stadion. Hij scherpte de oude toptijd daarmee drie seconden aan.

Chebet demarreerde na zo'n 37 kilometer uit de kopgroep en soleerde vervolgens naar de zege. Hij bleef de Ethiopiërs Bentayehu Assefa en Abrha Gebretsadik voor. De twee debutanten snelden beiden naar een tijd van 2:06.22.

Michel Butter verpulverde zijn persoonlijk record. Met een tijd van 2:09,58 haalde de 26-jarige Castricummer dik drie minuten van zijn oude toptijd af. Butter is na Kamiel Maase en Gerard Nijboer de derde Nederlander die onder de 2:10 loopt. Hij plaatste zich tevens voor het WK atletiek, volgend jaar in Moskou.

Bij de vrouwen was de zege voor Meseret Hailu. De Ethiopische scherpte met een tijd van 2;21,09 haar persoonlijk record met vijf minuten aan en haalde ook een minuut van het parcoursrecord af. Eerder werd ze al wereldkampioen op de halve marathon. Eunice Kirwa werd in Amsterdam met 2:21,41 tweede en bleef hiermee ook onder het oude parcoursrecord.

Pionier beenmergtransplantaties overleden

E. Donnall Thomas, een arts die pionierswerk verricht op het gebied van beenmergtransplantaties, is op 92-jarige leeftijd in het Amerikaanse Seattle overleden. Dat heeft het Fred Hutchison Cancer Research Center zaterdag bekendgemaakt. Thomas, die in 1990 de Nobelprijs voor de geneeskunde kreeg toegekend, leed aan een hartkwaal.

Het baanbrekende werk van Thomas is een van de grootste successen in de behandeling van leukemie. Beenmergtransplantaties en de daaraan verwante stamceltransplantaties hebben ertoe geleid dat de overlevingskans van mensen die aan bloedkanker lijden is gestegen van nul tot bijna negentig procent. Dit jaar alleen al werden er wereldwijd ongeveer zestigduizend beenmergtransplantaties uitgevoerd.

BN'ers zetten zich in voor donorregistratie

Willie Wartaal, Lange Frans, Giel Beelen en Zarayda Groenhart zetten zich in tijdens de Donorweek. Ook onder anderen presentatrice Sandra Schuurhof en acteur Frank Lammers steunen de online actie van JaofNee en roepen anderen op om donor te worden. Maandagochtend wordt het startschot gegeven voor de derde editie van de Donorweek.

Dennis Weening treedt maandag op als presentator en Geraldine Kemper gaat het land in, op zoek naar bijzondere acties en verhalen in het kader van orgaandonatie. 2Unlimited geeft maandag een optreden voor de actie. De uitzending is via verschillende kanalen op internet live te volgen.

De Donorweek start maandag met de dertien uur durende nationale online wervingsactie van orgaandonoren. Verder worden onder meer een Donorexpositie en de Donorrun georganiseerd. Het is een gezamenlijk initiatief van diverse gezondheidsfondsen, de Nederlandse Transplantatie Stichting en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Nathan Drake en Kratos in Smash Bros. Brawl

Een nieuwe hack voor Super Smash Bros. Brawl, de bekende vechtgame voor Wii, laat spelers toe om met het rooster van Playstation All-Stars Battle Royale tekeer te gaan.

Het valt meteen op dat de personages er minder scherp uitzien, maar ze zijn wel stuk voor stuk duidelijk herkenbaar. Je kan de mod bekijken via deze link.

De echte Playstation All-Stars Battle Royale komt op 24 oktober uit voor Playstation 3.

Playstation All-Stars Battle Royale

Ontploffing waterzuiveringsinstallatie Raalte

Bij een rioolwaterzuiveringsinstallatie in Raalte is zondag een van de machinegebouwen ontploft. Dat meldt het Waterschap Groot Salland.

Door de ontploffing is er geen elektriciteit op de zuivering meer. Het zuiveringsproces ligt daarom stil en een aantal hoofdrioolgemalen in de gemeente zijn stilgezet. Daardoor kan er geen vies water meer naar de zuivering stromen. In de riolering wordt het vieze water vastgehouden.

De oorzaak van de ontploffing is nog niet bekend. De brandweer en politie doen onderzoek. Bij de ontploffing raakte niemand gewond.

Leer eens wat meer over Skyrim

Op de Universiteit Rice in Houston, Texas kun je voortaan lessen over Skyrim volgen. Een semester lang zullen studenten meer kunnen leren over Scandinavian Fantasy Worlds: Old Norse Sagas and Skyrim.

De beschrijving van de studierichting gaat als volgt: Er zijn twee doelen. Ten eerste maken we studenten vertrouwd met het fantasierijke en psychologische concept van video games en hun drijvende kracht. Ten tweede maken we een vergelijking van het middeleeuwse Scandinavië met de moderne Anglo-Amerikaanse fantasie. Om deze doelen te bereiken lezen de studenten delen van vertaalde oude sagen uit Noorwegen en Ijsland. Ook zullen ze quests uit Skyrim moeten spelen.

Hedendaagse politieke problemen zullen ook vergeleken worden met de politieke toestand in het spel voor Xbox 360, Playstation 3 en pc.

Skyrim

Paus verklaart zeven mensen heilig

Paus Benedictus XVI heeft zondag zeven mensen heilig verklaard. In zijn preek prees de kerkvorst de kersverse heiligen als voorbeeld voor de kerk. "Met heroïsche moed hebben ze hun leven gewijd aan de Heer en aan het edelmoedig helpen van hun broeders", aldus de paus.

Pelgrims uit alle windstreken waren aanwezig bij de mis. De mis begon met het voorlezen van de namen van de zeven nieuwe heiligen in het Latijn. De mensenmenigte juichte toen Benedictus het zevental uitriep tot heilige.

De nieuwe heiligen zijn Jacques Berthieu, een jezuït uit de 19e eeuw die werd gedood door rebellen in Madagascar waar hij werkte als missionaris; Giovanni Battista Piamarta, een Italiaan die in 1900 een religieuze orde stichtte en een uitgeverij en drukkerij voor katholiek werk oprichtte; Carmen Salles Y Barangueras, een Spaanse non die in 1892 een orde stichtte om kinderen te onderwijzen; Anna Schäffer, een vrouw uit de negentiende eeuw die een rolmodel werd voor de zieken, nadat ze haar benen ernstig had verbrand; Kateria Tekakwitha, een Amerikaanse die in 1656 werd geboren en werd vervolgd vanwege haar geloof; Marianne Cope, die eind negentiende eeuw naar Hawaii vertrok om te zorgen voor leprapatiënten en Pedro Calungsod, een Filipijnse tiener die in de zeventiende eeuw missiewerk deed in Guam, maar werd vermoord door de lokale bevolking.

De heiligverklaring valt samen met een bisschoppelijke bijeenkomst in het Vaticaan. Bisschoppen uit de hele wereld zijn bij elkaar gekomen om manieren te vinden om het geloof te doen herleven in gebieden waar dit is weggezakt. De rooms-katholieke kerk voert in Afrika en Latijns-Amerika een concurrentiestrijd met evangelische kerken en heeft te lijden onder een toenemende ontkerkelijking in het Westen en felle kritiek over misbruik door geestelijken.

Apotheon maakt zich klaar voor Steam

De 2D action-RPG Apotheon is een game die gemaakt wordt door indie-ontwikkelaar Alien Trap. Alien Trap is onder andere bekend van de action-adventure game Capsized en die originele versie van NexuizApotheon wordt verwacht in 2013 op het distributie-platform Steam.

Apotheon speelt zich af in het oude Griekenland en is geïnspireerd door de Griekse mythologie. Als speler raak je verzeild in een goden oorlog, waarin de godin Hera van plan is om de macht van Zeus over te nemen en de mensheid te vernietigen. Jij als de uitverkorene moet de mensheid beschermen en zul je een weg moeten banen naar de top berg Olympus om daar de godelijke-krachten te bestrijden.   

Apotheon is een open wereld game met een singleplayer-campaign. Naast de singleplayer heeft Apotheon ook een mulitplayer-optie met daarin modes als deathmatch en team-deathmatch. 

Wie deze goddelijke-game in actie wilt zien, kan hieronder de video bekijken. 

Dragon Age 3 groter en uitgebreider

Volgens BioWare is het in Dragon Age 3 weer mogelijk om je personage op veel punten aan te passen. Ook de gebieden en kastelen zullen een stuk groter zijn. Zo zal een level in Dragon Age 3 namelijk net zo groot zijn als alle levels van Dragon Age 2 bij elkaar.

BioWares executive producer Mark Darrah vertelde dat spelers de mogelijkheid krijgen om een eigen kasteel te bezitten. Tevens worden je keuzes uit de vorige Dragon Age-game overgenomen. Het ontwerpteam kijkt echter nog naar mogelijkheden om dit zonder import van savegames te doen.

Schrijver van de serie, David Gaider, voegde daar aan toe dat spelers alleen met een menselijk personage kunnen spelen, maar dat er wel meer achtergrondverhaal zal zijn ten aanzien van de overige personages.

Flemeth the shapeshifter, beter bekend als ‘the Witch of the Wilds’ zal ook in de game aanwezig zijn, "want het voelde niet goed om de kleine Flemeth niet in de game te hebben" aldus Lead Designer Mike Laidlaw.

Dragon Age 3 in de maak (Novum)

Dragon Age 3: Inquisition staat geplanned voor het einde van de herfst 2013.

Bejaarde man komt om bij woningbrand Badhoevedorp

Bij een brand in een woning van een zorgcentrum in Badhoevedorp is zondagochtend een bejaarde man omgekomen. Dat meldt de politie.

De melding van de brand op de eerste etage van zorgcomplex Schuilhoeve aan de Keizersweg kwam rond 08.45 uur binnen. Toen de brandweer bij de woning aankwam, was het vuur al grotendeels uit. Kort daarop kon het sein brand meester worden gegeven en werd het pand geventileerd. Voor de bewoner, een man geboren in 1931, mocht hulp niet meer baten.

Vanwege de rookontwikkeling overwoog de brandweer omliggende woningen te ontruimen, maar dat bleek onnodig. Politie en brandweer onderzoeken de oorzaak van de brand.

Grote militaire oefening Israël en VS

Israël en de Verenigde Staten zijn zondag met een grote militaire oefening in Israël begonnen. Het is de grootste raketafweeroefening die de twee staten ooit hielden.

Aan de test doen 1000 Israëlische militairen mee. Amerika stuurde de afgelopen dagen ongeveer 1000 militairen naar Israël terwijl buiten dat land nog eens 2500 Amerikaanse militairen aan de oefening meedoen.

De oefening onder de titel Austere Challenge 12 (Sobere Uitdaging 12) is gericht op het afweren van raket- en granaataanvallen vanuit het buitenland. Iran en zijn bondgenoten hebben Israël diverse malen gedreigd met raketaanvallen, mocht dat land de Iraanse nucleaire installaties aanvallen.

Sojoez klaar voor lancering naar ISS

Een Russische Sojoez-capsule is zondag klaargemaakt voor een lancering naar het internationale ruimtestation ISS. De capsule is rechtop gezet en wordt waarschijnlijk dinsdag gelanceerd. De Sojoez brengt een driekoppige bemanning naar het ISS, de NASA-astronaut Kevin Ford en de Russen Oleg Novitski en Jevgeni Tarelkin.

In het ISS zijn op dit moment de Amerikaan Sunita Williams, de Rus Joeri Malentsjenko en Aki Hoshide uit Japan. Ford, Novitski en Tarelkin blijven tot maart in het ISS en de drie anderen worden in december afgewisseld.

[MotoGP] Uitslag Grand Prix van Maleisië

MotoGP-coureur Dani Pedrosa heeft zondag op het circuit van Sepang de Grand Prix van Maleisië gewonnen. De 27-jarige Spanjaard hield op zijn Honda landgenoot Jorge Lorenzo (Yamaha) en de Australiër Casey Stoner (Honda) achter zich. De race was vanwege de hevige regenval ingekort.

Pedrosa liep door zijn derde seizoenszege verder in op lijstaanvoerder Lorenzo in de strijd om de wereldtitel. Zijn achterstand bedraagt 23 punten met de races in Australië en Spanje nog op het programma.

Knot wil meer macht eurocommissaris

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, is voorstander van het idee om de Europese Commissaris voor de euro meer macht te geven. Hij zei dat zondag in een gesprek met de Duitse krant Welt am Sonntag.

"Ik begroet dat idee. We hebben in Europa niet alleen strengere budgetdiscipline nodig maar ook scherper schuldentoezicht", aldus de bankpresident. Het idee voor een machtiger 'valutacommissaris' werd eerder geopperd door de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble. De commissaris zou bijvoorbeeld de bevoegdheid moeten krijgen om nationale begrotingen tegen te houden.

Staatssecretaris Ben Knapen van Europese Zaken liet afgelopen week ook al weten daar voorstander van te zijn.

Knot wil meer macht eurocommissaris
Knot wil meer macht eurocommissaris (Foto: ANP)

Fatah krijgt niet de gewenste steun bij verkiezingen

De Palestijnen zijn zaterdag in tientallen steden op de Westoever naar de stembus gegaan voor lokale verkiezingen. Uit de voorlopige uitslag is gebleken dat de Palestijnse president Mahmoud Abbas en zijn Fatah-partij niet de steun hebben gekregen waar ze op gehoopt hadden - ondanks een boycot van de verkiezingen door aartsrivaal Hamas.

Fatah had gehoopt dat de verkiezingen zijn politieke legitimiteit zouden bekrachtigen, maar in vijf van de elf belangrijkste gemeenten moesten de kandidaten van Fatah het onderspit delven. In de steden Hebron, Qalqiliya, Tulkarem, Jericho, Salfit en El Bireh behaalde Fatah een meerderheid. In Nablus, Ramallah, Jenin, Betlehem en Tubas koos de bevolking voor onafhankelijke kandidaten.

Pssst! Hee mannetje...

Voor verduisteren, handjesklappen, maatjes matsen, snoepsidie wegsluizen, kortom belastinggeld over de balk smijten. Of wel met geld smijten wat niet van jou is. Is er wat dat aangaat weinig politiek verschil in het graaiend verschilpercentage tussen politici en topbestuurders. Waar nog wel eens grote verschillen willen optreden is in waar het aan uitgegeven wordt. De doelgroep of het 'target' zo op zijn bestuurs gesproken.

Uitreiking Televizier Ring 2012

Op de derde vrijdag van oktober wordt traditiegetrouw de meest belangrijke televisieprijs van Nederland uitgereikt, de Gouden Televizier-Ring. Naast de Ring worden ook prijzen uitgereikt voor beste kinderprogramma, beste tv-talent, beste mannelijke en vrouwelijke tv-persoonlijkheid, maar eigenlijk gaat het allemaal om het beste programma. Voor de 47e keer dit jaar werden de awards uitgereikt in het Amsterdamse Carré.

Pedro looft mentale kracht Heracles

Luis Pedro denkt dat Heracles Almelo zaterdagavond een punt heeft gepakt tegen Ajax door geloof te houden in een goed resultaat. De 22-jarige aanvaller maakte zelf in de negentigste minuut de 3-3. "Mijn goal viel op het goede moment", liet hij na afloop weten. "Ik kwam er nog in toen we 1-3 achterstonden. Dat is niet ideaal."

"We zeiden in de rust al dat we geloof moesten blijven houden, maar direct na onze aansluitingstreffer werd het 1-3. Gelukkig scoren we daarna opnieuw en het is helemaal geweldig dat we ook nog 3-3 maken", aldus Pedro. "We zijn mentaal heel sterk en geloven in onze kwaliteiten. Als je de wil hebt, kun je veel dingen losmaken."

Ploeggenoot Thomas Bruns geeft toe dat de 1-3 wel een breekpunt had kunnen worden. "Na die treffer moesten we elkaar even oppeppen, want dat is wel een klap. Het geloof was echter nooit weg. Het is heerlijk om een punt te pakken tegen Ajax."

Centrum Damascus getroffen door explosie

De Syrische hoofdstad Damascus is zondag getroffen door een explosie. De ontploffing in de wijk Bab Touma heeft aan zeker een persoon het leven gekost en tientallen raakten gewond. Dat meldde de pro-Syrische tv-zender Ikhbariya.

Volgens een Syrische overheidsfunctionaris was een politiebureau in Bab Touma doelwit van de explosie. In de wijk wonen overwegend christenen. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten was het een zware explosie.

De ontploffing had plaats terwijl de Syrische president Bashar Assad en gezant van de Verenigde Naties Lakhdar Brahimi met elkaar in gesprek waren in een poging overeenstemming te bereiken over een wapenstilstand tijdens het vierdaagse islamitische offerfeest Eid al-Adha dat op 26 oktober van start gaat.

[Moto2] Uitslag Grand Prix van Maleisië

Alex de Angelis heeft de Moto2-race in Maleisië op zijn naam geschreven. Anthony West werd in een door regen getroffen race tweede, voor Gino Rea. Titelkandidaat Marc Marquez viel uit, maar blijft met nog twee wedstrijden te gaan de favoriet voor het kampioenschap.

De start van de wedstrijd moest na een bui uitgesteld worden en ook in de race zelf speelde het water een rol. De coureur die in de beginfase van de race het beste met de omstandigheden om kon gaan was de Maleisische wildcardrijder Hafizh Syahrin die vanaf plaats 27 oprukte naar de leiding. Hij sloeg een gat met de rest van het veld tot hij in de eerste bocht in de fout ging. Het groepje met De Angelis passeerde hem, waardoor Syahrin uiteindelijk genoegen moest nemen met de vierde stek.

De Angelis, West en Rea waren de gehele race met elkaar in een stevig gevecht verwikkeld, waarbij ze elkaar meermalen passeerden. Omdat de omstandigheden slechter werden werd de race voortijdig afgevlagd, waardoor De Angelis er met de zege vandoor ging. Marquez viel nog wel uit, maar de titel kan hem vrijwel niet meer ontgaan. Zijn naaste belager Pol Espargo werd op Sepang slechts elfde en heeft alleen nog een theoretische kans om hem te passeren in het kampioenschap.

PvdA zakt geleidelijk weg in peiling

De Kamerverkiezingen liggen alweer enige tijd achter ons en daarom vond Maurice de Hond het wel weer eens tijd om bekend te maken hoe de zetelverdeling er volgens hem op dit moment uit zou moeten zien. Niet om een voorspelling te geven van de uitslag van de volgende verkiezingen, maar om een beeld te geven van de huidige publieke politieke opinie. Bij de laatste verkiezingen bleek de peiling van De Hond overigens sterk af te wijken van de daadwerkelijke uitslag.

In de peiling zakt de PvdA geleidelijk weg. De partij daalde deze week van 32 naar 31 zetels, zeven minder dan bij de verkiezingsuitslag. Eerder werd al verwacht dat de PvdA na de verkiezingen in de peiling zou dalen, omdat veel mensen uit strategische overweging op de partij van Diederik Samson hebben gestemd.

Met name de SP lijkt te profiteren van het verlies van de PvdA. De partij van Emile Roemer staat nu op twintig zetels, een stijging van vijf zetels ten opzichte van de verkiezingen. Ook seniorenpartij 50Plus steeg deze week in de peilingen. Met een zetel extra staat de partij inmiddels op vier zetels. De VVD blijft met veertig zetels dicht in de buurt van de verkiezingsuitslag.

GroenLinks blijft, net als vorige week, op een dieptepunt steken met twee zetels. GroenLinks-stemmers zien er geen heil in te fuseren met D66 of PvdA, blijkt uit een ondervraging. Het opheffen van de partij zien zij evenmin zitten. Slechts twee procent van de mensen die bij de verkiezingen op GroenLinks stemden zijn voor opheffing. Onder alle Nederlanders geniet opheffing van de partij met 51 procent wel de voorkeur.

Libanon op scherp om begrafenis generaal

Libanon maakt zich op voor de begrafenis van brigadegeneraal Wissam al-Hassan, het hoofd van de Libanese inlichtingendienst, die vrijdag bij een aanslag met een autobom om het leven kwam. De Libanese veiligheidsdiensten hebben wegversperringen opgeworpen en een kordon gelegd om het Martelaarsplein in het centrum van Beiroet.

In Beiroet werden gigantische posters van Al-Hassan opgehangen. Op de posters wordt hij geprezen als een 'martelaar van de soevereiniteit en de onafhankelijkheid'.

De aanslag waarbij Al-Hassan en zeven anderen omkwamen was volgens velen het werk van Syrië. Al-Hassan (47) leidde afgelopen zomer een onderzoek dat resulteerde in de arrestatie van de Libanese oud-minister van informatie Michel Samaha, een van de trouwste bondgenoten van de Syrische president Bashar Assad in Libanon. Samaha, die in hechtenis zit, wordt ervan beschuldigd in opdracht van Syrië een reeks bom- en moordaanslagen te hebben gepland die moesten aanzetten tot sektarisch geweld in Libanon. Het onderzoek was een klap voor Syrië dat jarenlang ongestraft zijn gang kon gaan in Libanon.

Lens: "Heb medelijden met Engelaar"

PSV kwam in het treffen met Willem II al snel op een 0-2 achterstand. Trainer Dick Advocaat haalde Orlando Engelaar al na een halfuur spelen naar de kant. Dit viel niet goed. De Eindhovenaren wonnen het duel uiteindelijk met 3-2.

Veel van de PSV-spelers waren het niet eens met de beslissing van Advocaat om Engelaar van het veld te halen. Jeremain Lens spreekt dan ook van een onterechte wissel. "Ik heb medelijden met Orlando Engelaar. Ik had hem niet gewisseld als ik de trainer was geweest, maar daarom ben ik geen trainer. Ik vind het niet leuk, maar dat is wel duidelijk denk ik", zei hij in gesprek met Omroep Brabant.

"Orlando is echt een goede prof en ik was waarschijnlijk heel anders met deze situatie omgegaan dan hij", vervolgde de pijlsnelle aanvaller. "Ik kan alleen maar zeggen dat hij het goed doet en hij zal waarschijnlijk normaal onder deze situatie zijn", aldus Lens.

Lens was zelf van belangrijke waarde door de beslissende assist op aanvaller Tim Matavz te geven. Na de 0-2 achterstand in de eerste helft, maakten de Eindhovenaren drie doelpunten en hielden de drie punten in eigen huis. Kevin Strootman (2x) en Tim Matavz haalden de trekker over.

Ligthart en Mørkøv winnen Zesdaagse Amsterdam

Pim Ligthart en Michael Mørkøv hebben zaterdagavond de twintigste editie van de Zesdaagse van Amsterdam op hun naam geschreven. Het Nederlands-Deense koppel pakte in de afsluitende koppelkoers een rondje terug op Niki Terpstra en Iljo Keisse. Ze veroverden de eindzege dankzij een hoger puntentotaal, 304 om 228.

Vacansoleil-renner Ligthart en zijn Saxo Bank-collega Mørkøv waren als nummers drie van het klassement aan de slotavond begonnen. De Nederlanders Wim Stroetinga en Peter Schep legden beslag op de laatste podiumplaats. Zij hadden het hoogste puntentotaal (307), maar moesten een ronde toegeven op de leidende koppels.

De Belgen Gijs van Hoecke en Kenny de Ketele gingen als leiders de laatste avond in, maar grepen net naast een medaille.

[Moto3] Uitslag Grand Prix van Maleisië

Sandro Cortese heeft de eerste wereldtitel in de Moto3 voor zich opgeëist. De Duitser greep in de laatste ronde in Maleisië de leiding en verzekerde zich zo met nog twee races te gaan van het kampioenschap. In de spannede race op Sepang werd Zulfahmi Khairuddin tweede, voor Jonas Folger.

Cortese had het niet eenvoudig in de race op Sepang, maar slaagde erin de koplopers bij te houden en twee bochten voor het einde de leiding te grijpen. Zijn teamgenoot Khairuddin probeerde in de laatste bocht nog terug te komen, maar kwam net tekort. Folger, die in de beginfase van de race geleid had, werd derde. Luis Salom werd vierde, voor Miguel Oliveira, Danny Kent, Alex Rins, Efren Vazquez en Niklas Ajo die voor de negende stek negen andere coureurs de baas bleef.

Vijf doden door spookrijder Duitsland

Een frontale botsing, veroorzaakt door een spookrijder, heeft zondagochtend op de A46 bij het Duitse Meschede aan vijf mensen het leven gekost. Dat heeft de Duitse politie bekendgemaakt. De spookrijder klapte bovenop een andere auto, waarin drie mannen en een vrouw zaten.

Na de botsing vloog de auto van de spookrijder in brand. Hij kwam daarbij om het leven. Drie van de vier inzittenden van de andere auto overleden ter plekke en de vierde inzittende overleed korte tijd later in een ziekenhuis.

Voor het ongeval hadden meerdere autorijders al melding gemaakt bij de politie van een spookrijder.

Annan: militaire interventie Syrië werkt niet

Een militaire interventie in Syrië door de grootmachten in de wereld zal niet werken. Daarvoor heeft voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan zondag gewaarschuwd. Volgens Annan is de situatie in Syrië complexer dan in Libië en militair ingrijpen kan er voor zorgen dat de situatie alleen maar erger wordt.

Annan was tot augustus speciaal gezant voor Syrië. Hij legde zijn functie, nadat zijn vredesplan op niets was uitgelopen.

IJsbeer Vicks verlaat Diergaarde Blijdorp

Diergaarde Blijdorp in Rotterdam neemt zondag afscheid van ijsbeer Vicks. De ijsbeer is bijna twee jaar en oud genoeg om op eigen benen te staan. Het dier verhuist naar een park in Zweden.

Vicks gaat naar het Zweedse berenpark Orsa. Daar zal hij samen met Sesi, een jong ijsberenvrouwtje uit het Ouwehands Dierenpark in Rhenen, de winter doorbrengen. In het voorjaar wordt voor het stel een andere geschikte plek gezocht om zich voort te planten.


IJsbeer Vicks verlaat Diergaarde Blijdorp (Foto: Novum)

'Adele bevallen van zoon'

Adele is naar verluidt moeder geworden. De 24-jarige zangeres is volgens de Britse boulevardkrant Daily Mail vrijdagavond bevallen van een zoon. Details rond de geboorte zijn nog niet bekend.

"Adele en Simon zijn dolgelukkig met de nieuwe aanwinst", zegt een bron tegen de krant. De Britse zangeres, die hits scoorde als Someone Like You en Rolling in the Deep, maakte in juni bekend dat ze een kind verwachtte. Eerder dit jaar onthulde ze dat ze een relatie heeft met de veertien jaar oudere Simon Konecki.

Twee maanden geleden gingen geruchten dat Adele en Simon in het diepste geheim in het huwelijksbootje waren gestapt. Even later ontkende Adele dat ze stiekem is getrouwd.

Nog maar weinig Saharazand in de lucht

Het restant van het Sarahazand in de lucht zal zondag vermoedelijk niet op auto's en tuinmeubilair neerdalen. Daarvoor regent het te weinig, zo verwacht MeteoConsult.

Het meeste zand, dat vanaf vrijdag in een wolk over Nederland schoof, is al gevallen. De wolk was zo groot dat hij op satellietfoto's zichtbaar was. Het zand is van zichzelf heel licht en kan dus alleen op de grond komen in een regenbui. Maar voor zondag verwacht MeteoConsult vrijwel geen neerslag meer. "Al zullen er wel wat mensen zijn die zaterdag hun auto hebben gewassen en weer een nieuw laagje op het dak zien", aldus de woordvoerder van de weerdienst.

In minder dan 24 uur tijd heeft het zand en stof een afstand overbrugd van 2000 kilometer, van de Algerijnse Sahara naar Nederland. In de nacht van donderdag op vrijdag kwamen de eerst dunnere velden fijn zand over.

Dode en gewonde bij ongeluk in Erp

Een 24-jarige automobilist uit Handel is zaterdagavond om het leven gekomen bij een ongeluk in het Brabantse Erp. Een 22-jarige plaatsgenoot die bij hem in de auto zat, raakte gewond. Dat meldt de politie zondag.

Het tweetal reed rond 23.50 uur op de Boekelseweg in de richting van Erp toen de auto door onbekende oorzaak begon te slingeren, van de weg raakte en tegen een boom reed. De bestuurder overleed ter plaatse. Zijn bijrijder moest door de brandweer uit de auto worden gehaald.

Zeldzame schimmel gevonden op rottend zwijnenlijk

In Nationaal Park de Meinweg in Limburg is een zeldzame paddenstoel gevonden. De zogeheten dwergvaalhoed werd aangetroffen op het karkas van een wild zwijn. Dat meldt natuurbericht.nl zondag.

De bijzondere paddenstoel, die normaal gesproken op brandplekken groeit, werd begin oktober gevonden. De dwergvaalhoed staat op de lijst van bedreigde soorten. Tussen 2000 en 2007 nam de dwergvaalhoed met 75 procent af ten opzichte van de periode tussen 1900 en 1983.

Prediker wil meer geld

Prediker David Oyedepo moet een gezegend man zijn. Niet alleen heeft God hem persoonlijk uitverkoren tot het verrichten van Zijn bijzondere werken, maar ook is hij in staat om middels het ontvangen van donaties de wil van God te sturen. Wie genoeg heeft van armoede, ziekte en andere aardse ongemakken, hoeft alleen maar af en toe wat geld over te maken aan de kerk van Oyedepo. Uiteraard geldt daarbij dat meer altijd beter is. Als richtlijn wordt een bedrag van minstens 10% van het inkomen genoemd.

Oyedepo heeft al veel goeds gedaan met zijn kerkelijke werk. Zo kreeg een vrouw op een dag een verkeerde rekening thuisgestuurd. Enkele dagen later volgde een excuusbrief van de bank. Ook meldde Oyedepo eens een jonge vrouw dat ze een heks was waarna hij haar vol in het gezicht sloeg. Daarmee is ongetwijfeld veel onheil voorkomen.

Het geld dat Oyedepo met zijn kerk verzamelt wordt gebruikt voor diverse nobele doelen. Zijn twee privévliegtuigen zijn namelijk vrij duur in het onderhoud en ook zijn Rolls Royce Phantom was niet gratis. Bovendien wil Oyedepo een gezonde persoonlijke financiële buffer hebben. Op dit moment heeft die buffer een omvang van ruim honderd miljoen euro.

Familie slachtoffer filefuik laat zaak rusten

De nabestaanden van de man die vorig jaar omkwam nadat hij was aangereden in een door de politie opgezette filefuik, zien af van verdere stappen tegen de politie. Ze overwogen een beklagprocedure om alsnog vervolging van de politie af te dwingen. Inmiddels heeft onder leiding van een mediator een "zinvol gesprek plaatsgevonden" tussen de nabestaanden en de politie.

Dat heeft hun advocaat Geertruid van Wassenaer zondag laten weten. Over de inhoud van de mediation tussen de nabestaanden en het korps in Utrecht doet ze geen mededelingen omdat geheimhouding onderdeel is van de afspraken. De filefuik werd vorig jaar oktober opgezet om een benzinedief tot stoppen te dwingen.

Familie slachtoffer filefuik laat zaak rusten
Familie slachtoffer filefuik laat zaak rusten (Foto: ANP)

Witte Huis ontkent gesprekken met Iran

Het Witte Huis ontkent overeenstemming te hebben bereikt met Iran over een-op-eengesprekken over Irans nucleaire programma. De New York Times citeerde zaterdag ambtenaren uit de regering van president Obama, die zeiden dat dat wel zo was.

Het zou voor het eerst zijn dat de Verenigde Staten en Iran zouden spreken. De gesprekken zouden pas na de Amerikaanse verkiezingen op 6 november plaats moeten hebben.

De afspraak over besprekingen is het gevolg van geheime onderhandelingen die al sinds 2009 gaande zijn, toen Barack Obama aan de macht kwam.

In de verkiezingsstrijd verwijt Obama's opponent Mitt Romney de president dat hij het niet voor elkaar krijgt de nucleaire ambities van Iran in te dammen.

Witte Huis ontkent gesprekken met Iran
Witte Huis ontkent gesprekken met Iran (Foto: ANP)

Star Trekfans breken wereldrecord

1083 verklede Star Trekfans hebben zaterdag een wereldrecord gebroken. Er kwamen niet eerder zoveel gekostumeerde 'trekkies' bijeen.

Het record werd gebroken op een groot evenement voor fans van de televisieserie in Londen. De meeste fans waren gekleed in de uniformen van Starfleet, maar er waren ook bezoekers gekleed als Vulcans, Klingons en Romulanen. Het vorige record stond op 1040 trekkies en werd gevestigd in augustus in Las Vegas.

Het was voor het eerst in 10 jaar dat er een groot Star Trekevenement was in Groot-Brittannië. Er kwamen 17.000 bezoekers op de beurs af, die 3 dagen duurde. Vrijdag trouwde een Zweeds koppel, geheel in Klingonstijl.

Leeuwarder rijdt in op agent bij drugsdeal

Een 23-jarige man uit Leeuwarden is vrijdagavond in Raalte aangehouden omdat hij bij een politiecontrole op een agent inreed. In een tweede auto werd een 22-jarige man uit Deventer aangehouden, omdat hij een voorraad cocaïne en een flink geldbedrag op zak bleek te hebben. Vermoedelijk waren de twee betrokken bij een drugsdeal, meldt de politie.

De Leeuwarder werd op de Weidelaan in de Overijsselse plaats gecontroleerd, toen hij plots met snelheid achteruit reed. De politieman moest opzij springen om niet te worden overreden. Vervolgens botste de Fries op de politieauto en kon worden aangehouden. Hij wordt verdacht van poging tot doodslag op de agent.

Beide mannen zitten vast. De politie onderzoekt de zaak.

FOK! wat een weer...Veel bewolking.

Goedemorgen! Het weer laat de laatste dagen toch wat te wensen over en dat zal vandaag niet veel anders zijn.  Er zullen plaatsen zijn waar de zon zich laat zien, maar over het algemeen lijkt de bewolking toch te gaan overheersen. Met name Brabant en Limburg maken de meeste kans op wat zon.

Misschien dat er ook elders in het binnenland wat opklaringen voorkomen, maar verder west- en noordwaarts lijkt dat steeds moeilijker te gaan worden. Als in het zuidoosten de zon even goed doorbreekt, dan kan de temperatuur daar wel tot 21 graden oplopen. Helaas zal het in hardnekkige bewolking niet veel warmer worden dan 16 graden. Dit nog steeds onder invloed van het front dat ons inmiddels al dagen parten speelt. Op de Noordzee geeft dit soms nog een mogelijkheid tot onweer, maar daar hebben wij verder niks mee te maken. Deze storing heeft echter toch nog te veel invloed op ons weer om het helemaal stabiel te laten worden.

Helaas zit er de komende dagen ook niet heel veel zon in, want de bewolking lijkt toch echt meester van ons weer te blijven. Tegen het einde van de week lijken de temperaturen flink te gaan zakken en kunnen we de winterjas wel uit de kast gaan halen, want met 8 tot 10 graden is het niet echt warm te noemen.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Weinig zonWeinig zon, meest bewolkt. Saai gewoon.

Shorttrackster Ter Mors behaalt olympische nominatie

Shorttrackster Jorien Ter Mors heeft op de 1.500 meter in Calgary een nominatie voor de Olympische Spelen van 2014 behaald. De 22-jarige Nederlandse werd in de finale vierde in een Nederlands record van 2.18,628 achter onder meer de de Zuid-Koreaanse winnares Suk-Hee Shim. Om zeker te zijn van Sochi moet Ter Mors volgend jaar haar nominatie verzilveren.

Op de 1.000 meter bij de mannen werd Niels Kerstholt tiende. Hij klokte 1.27,204 waarmee hij het kersverse Nederlandse record van Sjinkie Knegt alweer uit de boeken reed.

Esperance weer finalist Afrikaanse Champions League

Esperance de Tunis staat voor het derde jaar op rij in de finale van de Afrikaanse Champions League. De titelverdediger won zaterdag thuis met 1-0 van TP Mazembe uit de Democratische Republiek Congo. Mohamed ben Mansour scoorde in de zeventigste minuut de bevrijdende treffer. In Congo was het twee weken geleden 0-0 gebleven.

Zondag wordt de andere finalist van de Afrikaanse Champions League bekend. Dan neemt recordkampioen Al Ahly uit Egypte het in Caïro op tegen het Nigeriaanse Sunshine Stars. In Nigeria eindigde de heenwedstrijd in 3-3. Al Ahly won in 2008 voor het laatst het kampioenenbal. Dat was voor de zesde keer.

[Primera División] Tien man Barça winnen knotsgek duel van Depor

Barcelona is ook in de achtste speelronde in de Primera Division ongeslagen gebleven. De Catalanen wonnen met tien man op bezoek bij Deportivo la Coruña, al moest het wel uit de tenen komen: 5-4. Lionel Messi was weer eens goed op dreef voor Barça en scoorde drie keer. Javier Mascherano kreeg aan het begin van de tweede helft rood.

De wedstrijd in Riazor leek in de beginfase op een galavoorstelling van Barcelona uit te gaan lopen. Jordi Alba scoorde in de derde minuut en Cristian Tello maakte vijf minuten later al de tweede. In de zeventiende minuut scoorde Messi zijn eerste door na een hakje van Cesc Fabregas keihard uit te halen.

Door scheidsrechter Jose Luis Paradas Romero werd de thuisploeg weer in het zadel geholpen. Riki, die even daarvoor de paal al had geraakt, wachtte tot Mascherano langsgegleden was voor hij met een schwalbe buiten het zestienmetergebied een strafschop versierde. Pizzi benutte die en Barcelona leek even van slag. In de 37e minuut maakte Alejandro Bergantiños de 2-3.

Op slag van rust scoorde Messi opnieuw en leek er geen vuiltje aan de lucht voor Barça. Aan het begin van de tweede helft benutte Pizzi echter een vrije trap en was de marge weer een doelpunt. Vlak daarna smeerde Riki Mascherano zijn tweede gele kaart aan. In een duel om de bal ging de aanvaller van Deportivo met zijn gezicht naar de arm van Mascherano om vervolgens theatraal naar de grond te gaan. Paradas Romero hapte en stuurde de Barcelona-speler weg.

Met tien tegen elf speelde de Spaanse koploper vooral op balbezit totdat Messi een ingeving kreeg. De Argentijn slalomde met de bal aan een touwtje door de verdediging van de thuisploeg heen en schoot twaalf minuten voor tijd de 5-3 binnen. Een minuut later was Deportivo echter weer binnen schootsafstand door een eigen doelpunt van Alba.

Met samengeknepen billen ging Barcelona vervolgens de slotfase in. Deportivo ging op jacht naar een punt, maar de Blaugrana's bleven met kunst- en vliegwerk overeind.

Eerder op de avond had Valencia nipt gewonnen van Athletic Bilbao. In Valencia waren de Baskische bezoekers via Aritz Aduriz twee keer op voorsprong. Tussen die twee goals in maakte Roberto Soldado vanaf de penaltystip gelijk. In de 88e minuut viel de 2-2 van Tino Costa. Nelson Valdez maakte in blessuretijd de winnende treffer voor Valencia: 3-2.

Real Madrid won met 2-0 van Celta de Vigo. Gonzalo Higuain zette de Koninklijke al na twaalf minuten op voorsprong en pas halverwege de tweede helft stelde Real de zege veilig. Cristiano Ronaldo tekende vanaf de strafschopstip voor de tweede treffer.

Malaga heeft thuis pas laat de drie punten binnengesleept tegen Real Valladolid. Manucho zorgde na acht minuten voor de voorsprong van de bezoekers, maar de ruststand was 1-1 door een treffer van Isco. Vervolgens was het nagelbijten voor het thuispubliek, maar in de 87e minuut viel de winnende goal alsnog. Joaquin kroonde zich tot matchwinnaar.

[Serie A] Goal Nigel de Jong helpt Milan niet

Nigel de Jong heeft zaterdag gescoord voor AC Milan. De treffer van de middenvelder kwam echter te laat voor de Rossoneri om nog van Lazio Roma te winnen. In Rome werd het 3-2 voor de thuisploeg. Het is voor het eerst sinds het seizoen 1941-1942 dat Milan bij vijf van de eerste acht duels aan het kortste eind trok.

Anderson Hernanes zette Lazio halverwege de eerste helft op 1-0 en Antonio Candreva verdubbelde de marge. Aan het begin van de tweede helft zorgde Miroslav Klose voor de 3-0 en het was De Jong die de bezoekers uit Milaan weer hoop gaf. Stephan El Shaarawy zorgde tien minuten voor tijd nog voor de 3-2, maar daar stokte de Milanese wederopstanding.

Juventus heeft alleen de koppositie ingenomen in de Serie A. De landskampioen won in eigen huis de topper tegen Napoli met 2-0. Na een gelijkopgaand duel maakte Juventus het verschil in de slotfase. Binnen drie minuten scoorden Martin Caceres en Paul Pogba. Voor rust was de beste kans nog voor Napoli-spits Edinson Cavani geweest die een vrije trap hard tegen de kruising schoot.

Nummer drie Lazio komt door de zege op achttien punten, slechts een minder dan Napoli. Koploper Juventus heeft 22 punten. Milan staat op zeven.

Vijf militairen dood bij aanval FARC

In Colombia zijn vijf militairen van het regeringsleger gedood door rebellen van de guerrillabeweging FARC. Tien militairen raakten gewond. Dat meldde het leger zaterdag.

Het is het eerste grote incident nadat eerder deze week in Noorwegen officieel een begin was gemaakt met onderhandelingen tussen de Colombiaanse regering en de FARC die een einde moeten maken aan bijna een halve eeuw dodelijk geweld in het Zuid-Amerikaanse land.

De militairen werden overvallen door de rebellen in een regio nabij de grens met Ecuador die geldt als een FARC-bolwerk. De rebellen maakten gebruik van explosieven.

De Colombiaanse regering heeft meerdere keren een verzoek van de FARC afgewezen voor een wapenstilstand gedurende de onderhandelingen. Daar wil de regering pas over praten als er een akkoord op tafel ligt.

Vijf militairen dood bij aanval FARC
Vijf militairen dood bij aanval FARC (Foto: ANP)

David Fincher maakt indrukwekkende Halo 4 trailer

Het zijn maar drukke tijden voor David Fincher. Zo lijkt zijn project 20,000 Leagues Under The Sea alsnog groen licht te krijgen van Disney, heeft hij een contract getekend bij HBO voor een tweede vervolgserie op het succesvolle Band of Brothers en alsof dat nog niet genoeg is heeft Fincher ook nog eens een indrukwekkende trailer geproduceerd voor het computerspel Halo 4.

De trailer voor Halo 4 is geregisseerd door Tim Willer. Miller maakte eerder naam met zijn werk voor films zoals X-Men, Planet of the Apes, Night at the Museum en The Wolfman. Miller werkte eerder samen met David Fincher voor de film The Girl with the Dragon Tattoo.

Spaanse prijzen voor Nederlandse film Rabat

De Nederlandse roadmovie Rabat is de grote winnaar geworden bij het Euro-Arabische filmfestival Amal in het Spaanse Santiago de Compostela. Rabat won zaterdag de prijzen voor beste film, beste regisseur en beste acteur.

Rabat, van Jim Taihuttu en Victor Ponten, gaat over drie vrienden uit Amsterdam. Zij reizen samen in een oude taxi naar Marokko. Een van de hoofdrolspelers in de film is Nasrdin Dchar. Met die rol won hij vorig jaar een Gouden Kalf.

Spaanse prijzen voor Nederlandse film Rabat
Spaanse prijzen voor Nederlandse film Rabat (Foto: ANP)

Het Slaapmutsje SNS

Afgelopen week is op 60-jarige leeftijd Sylvia Kristel overleden. Sylvia had een indrukwekkende filmcarrière, maar zal bij de meesten onder ons toch wel het meest bekend zijn van de Emmanuelle films. Vandaar vandaag een reisje naar 1974. Een tijd zonder video en internet. Toen je voor je porno nog aangewezen was op obscure filmzaaltjes of films waar een artistiek tintje aan zat. De tijd van Emmanuelle.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.