Salmonellazieken doen aangifte tegen zalmfabrikant

Het Openbaar Ministerie in Zutphen moet onderzoeken in hoeverre visfabrikant Foppen lichamelijk letsel heeft veroorzaakt door besmette producten te verkopen. Dat vindt letselschadedeskundige Yme Drost, die zondag laat weten maandag schriftelijk aangifte te doen namens een aantal slachtoffers.

Het RIVM liet donderdag weten dat het aantal zalmzieken op ongeveer 950 ligt, maar dat zijn er vermoedelijk meer. Drost helpt inmiddels ruim tweehonderd slachtoffers bij de afhandeling van hun schadeclaim. De letselschademan wil dat wordt onderzocht wat er precies fout is gegaan en of Foppen de salmonellabesmetting tijdig heeft gemeld. Drost behartigt ook de belangen van de nabestaanden van twee van de drie mensen die door de besmetting zijn overleden.

Volgens Drost is een aantal slachtoffers 'letterlijk voor de dood weggehaald. "Als ik dan hoor dat er mensen met ambulances naar het ziekenhuis zijn gebracht, dagen op de intensive care hebben gelegen, ten onrechte zijn geopereerd omdat men dacht aan een blindedarmontsteking, dan is hier wel het een en ander gebeurd."

Foppen meldde zaterdag over schadevergoedingen nog in gesprek te zijn met zijn eigen verzekeraar. Die heeft volgens Drost inmiddels toegezegd dat slachtoffers schadeloos worden gesteld. De verzekeraar overlegt deze week met het letselschadebureau over de hoogte van de vergoedingen, laat de laatste weten.

Onder de zieken bevinden zich enkele 'zware gevallen', wier zaak vermoedelijk lang gaat duren. De meeste slachtoffers kunnen echter snel geholpen worden, verwacht Drost.