'Van Rey en Offermans treden tijdelijk terug'

De Roermondse wethouder en VVD-senator Jos van Rey treedt tijdelijk terug. Ricardo Offermanns, VVD-kandidaat voor het burgemeesterschap in Roermond, volgt die stap. Hun besluit wordt een dezer dagen bekendgemaakt, meldt NRC Handelsblad zondag op basis van bronnen binnen de VVD.

Van Reys woning en zijn werkkamer in het stadhuis van Roermond werden vrijdag doorzocht door de Rijksrecherche, evenals de woningen van een zoon en dochter van hem. De politicus wordt ervan verdacht informatie uit de procedure rond de burgemeestersbenoeming te hebben gelekt aan Offermans.

Hij heeft zijn partijgenoot tijdens de sollicitatieprocedure inderdaad gebeld, zo heeft Van Rey 'volgens fractiebronnen' zaterdagmiddag toegegeven tijdens een raadsfractievergadering van de Roermondse VVD. De fractie heeft Van Rey gevraagd om gedurende het onderzoek tijdelijk terug te treden als wethouder, schrijft de krant.

Het bewijs dat de 67-jarige Van Rey zijn ambtseed geschonden heeft is volgens NRC 'onweerlegbaar', omdat het Openbaar Ministerie een opname in bezit heeft van een afgeluisterd telefoongesprek tussen hem en Offermanns. De wethouder heeft twee vragen die de sollicitatiecommissie zou gaan stellen aan hem doorgespeeld, bevestigt VVD-fractievoorzitter Dre Peters tegen de krant.

Peters stelt dat de doorgespeelde informatie geen beslissende rol heeft gespeeld in de keuze voor Offermanns. De gemeenteraad heeft Offermans voorgedragen, maar de ministerraad moet de benoeming nog goedkeuren. Dat dat gebeurt is vanwege de hardheid van het bewijs uitgesloten, concludeert de krant.

Vanwege de 'corruptie' zou Offermanns ook niet langer te handhaven zijn als burgemeester van Meerssen en voorzitter van de Limburgse VVD. De 48-jarige Offermanns heeft zich vrijdag ziek gemeld.

Van Rey kwam eerder in opspraak vanwege zijn nauwe verwevenheid met de vastgoedwereld.