Chebet prolongeert marathontitel in Amsterdam

Peterselieman

Wilson Chebet heeft zondag in een parcoursrecord de marathon van Amsterdam op zijn naam geschreven. De 27-jarige atleet uit Kenia, die vorig jaar ook al de beste was in de hoofdstad, kwam na 2:05.41 uur over de finish in het Olympisch Stadion. Hij scherpte de oude toptijd daarmee drie seconden aan.

Chebet demarreerde na zo'n 37 kilometer uit de kopgroep en soleerde vervolgens naar de zege. Hij bleef de Ethiopiërs Bentayehu Assefa en Abrha Gebretsadik voor. De twee debutanten snelden beiden naar een tijd van 2:06.22.

Michel Butter verpulverde zijn persoonlijk record. Met een tijd van 2:09,58 haalde de 26-jarige Castricummer dik drie minuten van zijn oude toptijd af. Butter is na Kamiel Maase en Gerard Nijboer de derde Nederlander die onder de 2:10 loopt. Hij plaatste zich tevens voor het WK atletiek, volgend jaar in Moskou.

Bij de vrouwen was de zege voor Meseret Hailu. De Ethiopische scherpte met een tijd van 2;21,09 haar persoonlijk record met vijf minuten aan en haalde ook een minuut van het parcoursrecord af. Eerder werd ze al wereldkampioen op de halve marathon. Eunice Kirwa werd in Amsterdam met 2:21,41 tweede en bleef hiermee ook onder het oude parcoursrecord.