PvdA zakt geleidelijk weg in peiling

De Kamerverkiezingen liggen alweer enige tijd achter ons en daarom vond Maurice de Hond het wel weer eens tijd om bekend te maken hoe de zetelverdeling er volgens hem op dit moment uit zou moeten zien. Niet om een voorspelling te geven van de uitslag van de volgende verkiezingen, maar om een beeld te geven van de huidige publieke politieke opinie. Bij de laatste verkiezingen bleek de peiling van De Hond overigens sterk af te wijken van de daadwerkelijke uitslag.

In de peiling zakt de PvdA geleidelijk weg. De partij daalde deze week van 32 naar 31 zetels, zeven minder dan bij de verkiezingsuitslag. Eerder werd al verwacht dat de PvdA na de verkiezingen in de peiling zou dalen, omdat veel mensen uit strategische overweging op de partij van Diederik Samson hebben gestemd.

Met name de SP lijkt te profiteren van het verlies van de PvdA. De partij van Emile Roemer staat nu op twintig zetels, een stijging van vijf zetels ten opzichte van de verkiezingen. Ook seniorenpartij 50Plus steeg deze week in de peilingen. Met een zetel extra staat de partij inmiddels op vier zetels. De VVD blijft met veertig zetels dicht in de buurt van de verkiezingsuitslag.

GroenLinks blijft, net als vorige week, op een dieptepunt steken met twee zetels. GroenLinks-stemmers zien er geen heil in te fuseren met D66 of PvdA, blijkt uit een ondervraging. Het opheffen van de partij zien zij evenmin zitten. Slechts twee procent van de mensen die bij de verkiezingen op GroenLinks stemden zijn voor opheffing. Onder alle Nederlanders geniet opheffing van de partij met 51 procent wel de voorkeur.