Libanon op scherp om begrafenis generaal

Libanon maakt zich op voor de begrafenis van brigadegeneraal Wissam al-Hassan, het hoofd van de Libanese inlichtingendienst, die vrijdag bij een aanslag met een autobom om het leven kwam. De Libanese veiligheidsdiensten hebben wegversperringen opgeworpen en een kordon gelegd om het Martelaarsplein in het centrum van Beiroet.

In Beiroet werden gigantische posters van Al-Hassan opgehangen. Op de posters wordt hij geprezen als een 'martelaar van de soevereiniteit en de onafhankelijkheid'.

De aanslag waarbij Al-Hassan en zeven anderen omkwamen was volgens velen het werk van Syrië. Al-Hassan (47) leidde afgelopen zomer een onderzoek dat resulteerde in de arrestatie van de Libanese oud-minister van informatie Michel Samaha, een van de trouwste bondgenoten van de Syrische president Bashar Assad in Libanon. Samaha, die in hechtenis zit, wordt ervan beschuldigd in opdracht van Syrië een reeks bom- en moordaanslagen te hebben gepland die moesten aanzetten tot sektarisch geweld in Libanon. Het onderzoek was een klap voor Syrië dat jarenlang ongestraft zijn gang kon gaan in Libanon.