FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 21 november 2010

Enslaved DLC developer diary

Ontwikkelaar Ninja Theorie is bezig met DLC voor Enslaved: Odyssey to the West, de DLC heet 'Pigsy's Perfect 10'. De hoofpersoon heet Pigsy en had eerder zijn entree gemaakt in de game, maar nu zal er dieper worden ingegaan op de achtergrond van Pigsy. In het filmpje is te zien dat Pigsy een aantal leuke wapens tot zijn beschikking heeft en het verhaal draait om de zoektocht naar een 'partner' voor Pigsy.

[WTF] Uitslagen en standen na dag 1

In Londen vindt deze week het laatste tennistoernooi van het jaar plaats; de ATP World Tour Finals. De acht beste tennissers en dubbelteams van het seizoen zullen strijden om de titel ‘World Tour Champions’. FOK!sport zal elke dag een overzichtspost plaatsen van alle resultaten.

Uitslagen groep B

Speler #1 Speler #2 Uitslag
Andy Murray Robin Söderling 6-2, 6-4
Roger Federer David Ferrer 6-1, 6-4


Stand groep B

# Speler W/V
1 Roger Federer (ZWI) 1/0
2 Andy Murray (SCO) 1/0
3 Robin Söderling (ZWE) 0/1
4 David Ferrer (SPA) 0/1


Uitslagen dubbelspel groep A

Team #1 Team #2 Uitslag
B. Bryan/M. Bryan J. Melzer/P. Petzschner 6-3, 7-5
L. Dlouhy/L. Paes M. Frystenberg/M. Matkowski 3-6, 6-7(3)

 

Stand dubbelspel groep A

# Team W/V
1 B. Bryan / M. Bryan (VS) 1/0
2 M. Frystenberg / M. Matkowski (POL) 1/0
3 L. Dlouhy / L. Paes (TSJ/IND) 0/1
4 J. Melzer / P. Petzschner (OOS/DUI) 0/1

 


Programma maandag 22 november

Tijd Groep    
13:15 Groep B M. Bhupathi/M. Mitnyi L. Kubot/O. Marach
15:00 Groep A N. Djokovic T. Berdych
19:15 Groep B D. Nestor/N. Zimonjic W. Moodie/D. Norman
21:00 Groep A R. Nadal A. Roddick

Ierland: EU en IMF stemmen in met noodhulp

Ierland heeft een principe-akkoord bereikt met de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds over een lening van minder dan honderd miljard euro voor de door schulden geplaagde Ierse banken. Dat zei de Ierse premier Brian Cowen zondagavond.

Deskundigen van de EU en het IMF arriveerden drie dagen geleden in Dublin om de boekhouding van de regering en de banken door te nemen om te bepalen hoe groot het hulppakket voor Ierland moest worden.

Zondag vroeg Ierland formeel om hulp. De Europese ministers van financiën zeggen dat de EU en het Europese Centrale Bank hebben ingestemd met de hulp 'om financiële stabiliteit in de EU en de eurozone te waarborgen'.

Scholten bereikt WK Darts PDC

Roland Scholten heeft zich via een omweg geplaatst voor de wereldkampioenschappen darts van de profbond PDC. Onze landgenoot won in Spanje een kwalificatietoernooi en mag zodoende toch meedoen aan het WK.

Mede door een slepende schouderblessure behoort Scholten al een paar jaar niet meer tot de beste 32 spelers in de PDC-ranking die zich rechtstreeks plaatsen voor het WK. Zodoende koos Scholten om zich via het West-Europese kwalificatietoernooi in Spanje te plaatsen. Hij bereikte daarin de finale en versloeg zijn Spaanse opponent Armando Antonio Gonzalez met 6-4.

Naast Scholten doen er nog vijf Nederlanders mee aan het WK. Raymond van Barneveld, Co Stompé, Vincent van der Voort, Michael van Gerwen en Jelle Klaasen zijn allen rechtstreeks geplaatst. Het toernooi vindt plaats van 17 december tot 3 januari in het Londense Alexandra Palace.

Gewonde door brand in flat Utrecht

Bij een brand in een flat in Utrecht is zondagavond een gewonde gevallen. Door de brand in de flat met acht woningen moesten alle bewoners naar buiten, meldt de brandweer.

De brand aan de Duurstedelaan brak rond 19.00 uur uit in een slaapkamer en breidde uit naar de woonkamer. De bewoner rende naar buiten en is met ademhalingsklachten naar een ziekenhuis gebracht. De bewoners van de andere woningen konden allemaal zelf naar buiten komen, op een oudere vrouw na.

Zij is met hulp van de brandweer naar buiten gebracht en nagekeken door ambulancepersoneel. De brand is inmiddels geblust. De woningen boven en onder de woning die in brand stond hebben rookschade opgelopen. De brandweer bekijkt nog of de mensen weer hun huis in kunnen.

Veel nieuwe hiv-infecties onder homo's

Bij 850 homoseksuele mannen is het afgelopen jaar hiv vastgesteld, het virus dat aids veroorzaakt. Het aantal besmettingen ligt daarmee hoger dan in de beginjaren van de epidemie in de jaren tachtig. Dat blijkt uit cijfers die Stichting HIV Monitoring (SHM) zondagavond heeft bekendgemaakt in het televisieprogramma Nieuwsuur.

Directeur Frank de Wolf van SHM is geschrokken van de cijfers. Die tonen volgens hem aan dat nog altijd veel aandacht nodig is voor preventie van hiv, vooral door condoomgebruik te stimuleren.

Het totale aantal nieuwe infecties dat bekend werd tussen 1 juni 2009 en 1 juni 2010, bedroeg 1200. In totaal is nu van ruim 13.000 mensen bekend dat zij geïnfecteerd zijn met het virus. Dat aantal stijgt al jaren. Voor een deel komt dat doordat de levensverwachting van mensen met hiv stijgt, maar ook het aantal nieuwe infecties neemt toe.

Veel nieuwe hiv-infecties onder homo's
Veel nieuwe hiv-infecties onder homo's (Foto: ANP)

[Gerucht] EA werkt aan NFL Blitz reboot

Volgens de website Giant Bomb is EA bezig om na NBA Jam nog een oud sportspel terug op de markt te zetten. Het zou hier gaan om een reboot van de serie NFL Blitz, het knotsgekke American Football-spel dat vroeger erg populair was. De game zou in ontwikkeling zijn bij EA Tiburon.

Een tijd geleden kocht EA veel van Midways licenties en titels op, aangezien zij failliet gingen. Naast NBA Jam was het ook bekend dat NFL Blitz en nog een paar andere licenties waren gekocht, maar nu schijnt er dus eindelijk schot in de zaak te zitten. Toen men aan EA vroeg of dit verhaal waar was kregen zij helaas als enige antwoord:'' EA doesn't comment on rumors or speculation.''

Het is dus nog even afwachten of dit gerucht waar is, maar voor fans van deze franchise is het een mooi iets om naar uit te kijken.

Uitslagen België speelronde 16

In België stond de veertiende speelronde op het programma. Bij onze Zuiderburen stond er een stadsderby op het programma. De strijd om Brugge werd eerder vanavond in het voordeel van Cercle beslist. Ze versloegen Club met 1-0.

Zulte Waregem - Standard 

Standard ligt door de nederlaag negen punten achter op koploper Racing Genk. De Rouches konden niet overtuigen bij Zulte-Waregem. Beide ploegen maakten er in de eerste helft een matige vertoning van. De bezoekers uit Luik creëerden wel enkele kansen. Maar het vizier stond niet op scherp bij het teleurstellende Standard.

Na de pauze strafte Zulte-Waregem het spel van de bezoekers af. Mahamadou Habibou bracht de thuisploeg op voorsprong met een schot via de binnenkant van de paal. Standard ging vervolgens op zoek naar de gelijkmaker. Maar de organisatie ontbrak in de jacht naar doelpunten. Zulte-Waregem bleef koel en speelde dit goed uit.

Teddy Chevalier bepaalde de eindstand na een uur spelen op 2-0. De Fransman passeerde doelman Kristof van Hout na aan de buitenspelval te zijn ontsnapt. Standard kwam in de slotfase niet meer dichterbij. De formatie van Dominique D'Onofrio staat door het verlies op de vijfde plaats. Zulte-Waregem blijft elfde in België.

Germinal Beerschot - Anderlecht

De bezoekers hadden ongeveer een uur nodig om de enige treffer van de wedstrijd te maken. De Braziliaan Kanu werd uiteindelijk de man van de wedstrijd met zijn winnende doelpunt. Romelu Lukaku raakte in de eerste helft al de paal.

Lukaku vertolkte een hoofdrol in Antwerpen, want hij leverde de assist bij het doelpunt van Kanu. Later werd de jonge Belg van het veld gestuurd met een rode kaart. De voorsprong van Anderlecht bleef desondanks op het scorebord staan.

Anderlecht staat nu met 34 punten uit zestien duels bovenaan de Jupiler Pro League. Racing Genk, dat zaterdag van Charleroi won, heeft een punt minder. Genk mag echter nog wel een duel inhalen ten opzichte van Anderlecht.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Germinal Beerschot Anderlecht 0-1
AA Gent Westerlo 4-4
Charleroi Racing Genk 1-3
Lokeren KV Mechelen 3-1
Lierse STVV 1-2
Eupen Kortrijk 3-1
Zulte Waregem Standard 2-0
Club Brugge Cercle Brugge 0-1

Klassement:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Racing Genk 16 11 3 2 36 43-15
2 Anderlecht 16 10 4 2 34 32-12
3 AA Gent 16 9 2 5 29 32-26
4 Lokeren 16 8 5 3 29 26-21
5 Standard 16 8 3 5 27 28-22
6 KV Mechelen 15 7 4 4 25 22-20
7 Cercle Brugge 16 7 4 5 25 19-21
8 Club Brugge 16 7 3 6 24 32-22
9 Kortrijk 16 7 3 6 24 19-17
10 Westerlo 16 6 5 5 23 20-20
11 Zulte Waregem 16 4 8 4 20 24-21
12 STVV 16 4 2 10 14 11-33
13 Germinal Beerschot 16 3 4 9 13 10-25
14 Eupen 15 3 2 10 11 19-28
15 Lierse 16 1 6 9 9 13-27
16 Charleroi 16 1 4 11 7 10-30

Ben je benieuwd naar de overige statistieken in de Jupiler Pro League? Klik dan hier!

[WTF] Federer te sterk voor Ferrer

Roger Federer is de ATP World Tour Finals goed begonnen. De Zwitser versloeg in Londen de Spanjaard David Ferrer met 6-1 en 6-4 en hoefde zich daarvoor niet bovenmatig in te spannen.

Het spel in de eerste set was matig. Ferrer liet eigenlijk al snel merken dat hij weinig in zou kunnen brengen tegen Federer en hield geen enkele maal zijn service. Hij benutte wel zijn enige breakpoint van de set om zo nog wel op het scorebord te komen.

In de tweede set kwam de Spanjaard wat meer in de wedstrijd. Het was echter niet genoeg om echt gevaarlijk te worden. Federer plaatste in de vijfde game de beslissende break. Ferrer kreeg op 5-4 nog wel vier kansen om terug te komen in de wedstrijd, maar Federer sloeg alles weg en benutte zijn eerste wedstrijdpunt.

Amateurwedstrijd mondt uit in knokpartij

Een voetbalwedstrijd tussen twee amateurploegen is zaterdag in Schagen uitgelopen op een flinke knokpartij. Spelers haalden volgens het Noordhollands Dagblad staven en andere wapens uit hun auto. De politie wil alleen bevestigen dat twee aangiftes zijn opgenomen van mishandeling en bedreiging.

Bij de wedstrijd tussen SRC 2 en HCSC 4 werd de scheidsrechter volgens de krant hardhandig tegen de grond geduwd. Toen hij opstond, zou hij tussen de schouders zijn geschopt waardoor hij opnieuw tegen de vlakte ging.

Het duel werd gestaakt, waarop de spelers van HCSC 4 wapens uit hun auto's zouden hebben gehaald. De speler van thuisploeg SRC zouden diverse klappen hebben opgelopen.

Een politiewoordvoerder zegt hier niets van te kunnen bevestigen omdat alles nog wordt onderzocht. Er zijn geen aanhoudingen verricht, wel zijn er namen genoteerd.

Nog een tease van BioWare

BioWare heeft nogmaals een teaser in de aanbieding van hun meest recente project. Volgens een aantal slimme mensen op de Facebook-pagina van Bioware, is dit plaatje te vertalen in binaire code en zo te herleiden naar de officiële website van de British Secret Intelligence Service.

Er waren eerder deze week al beelden naar buiten gebracht door Bioware, maar die waren even nietszeggend over de inhoud van de game. Het gerucht gaat dat het een multiplayer spin-off wordt van Mass Effect. Om het zeker te weten zullen we tot 11 december moeten wachten, aangezien dan de officiële bekendmaking plaatsvindt op de Video Game Awards.

Binair

Daling CO2-uitstoot weinig spectaculair

De daling van de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) was in 2009 minder spectaculair dan wetenschappers aanvankelijk dachten. De uitstoot daalde vorig jaar wereldwijd met 1,3 procent in vergelijking met 2008.

Dat blijkt uit een onderzoek dat maandag wordt gepubliceerd in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Nature Geoscience. Pep Canadell, een van de schrijvers van het rapport, zei dat wetenschappers in verband met de financiële en economische crisis een grotere CO2-reductie hadden verwacht.

In tal van geïndustrialiseerde landen is de uitstoot van koolstofdioxide vorig jaar aanzienlijk afgenomen. De daling in de Verenigde Staten was 6,9 procent. In Groot-Brittannië bedroeg die 8,6 procent.

In de opkomende economieën nam de CO2-uitstoot echter toe. In China was de stijging 8 procent.

Daling CO2-uitstoot weinig spectaculair
Daling CO2-uitstoot weinig spectaculair (Foto: ANP)

Nieuwe problemen op spoor rond Utrecht

Treinreizgiers rond Utrecht lopen zondagavond opnieuw vertraging op. Dat komt doordat een trein rond 20.30 uur in aanrijding kwam met een persoon op het Centraal Station in Utrecht, laten de politie en spoorbeheerder Prorail weten.

Op alle trajecten van en naar Utrecht rijden hierdoor minder treinen. "Het is moeilijk in te schatten hoe groot de vertraging precies is, maar we gaan uit van een kwartier", zegt een woordvoerder van Prorail. Zij schat dat de treinen rond 23.00 uur weer volgens het boekje rijden.

Het treinverkeer rond Utrecht werd vrijdag hevig ontregeld door een brand in een verkeersleidingspost. Het treinverkeer werd zaterdag in de loop van de dag langzaam hervat en reed zondagochtend weer volgens schema.


Opnieuw problemen bij Utrecht (Foto: Novum)

Vergeer wint NEC Weelchair Tennis Masters

Esther Vergeer heeft vandaag in Amsterdam voor de dertiende keer op rij de NEC Wheelchair Tennis Masters. De rolstoeltennister, die in haar vak oppermachtig is, won tevens haar 401e partij op rij.

De 29-jarige Vergeer, al jarenlang de nummer één van de wereld in het rolstoeltennis, won in de finale eenvoudig met 6-1 en 6-2 van haar opponente Daniela Di Toro. De Australische was in 2003 de laatste tennister die Vergeer wist te verslaan in het enkelspel.

Na afloop had Di Toro groot respect voor de onverslaanbare Vergeer: "Ze is één van de grootste atleten in welke sport dan ook. Het was een eer om de baan met haar te mogen delen."

In een Nederlands onderonsje won Jiske Griffioen de strijd om de derde plaats. Ze wist Sharon Walraven in twee sets te verslaan: 7-5 en 6-2.

In het mannentoernooi won Stefan Olsson voor de tweede maal in drie jaar tijd het toernooi. Hij versloeg in de finale Stephane Houdet in twee sets: 6-4 en 7-5. Olsson was in 2008 met een leeftijd van 21 jaar de jongste kampioen ooit.

In de strijd om de derde plaats verloor onze landgenoot Maikel Scheffers in twee sets van de Japanner Shingo Kunieda: 7-6 en 6-0. Scheffers won het toernooi overigens vorig jaar.

'Wietpas dwingt tot discriminatie'

De wietpas dwingt coffeeshophouders tot discriminatie. Dat zegt de Haarlemse coffeeshophouder Nol van Schaik over het plan van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) om buitenlanders met een wietpas uit coffeeshops te weren. Van Schaik kondigt aan de staat aan te klagen voor 'geforceerde discriminatie'.

Het kabinet wil de wietpas invoeren in heel Nederland om het aantal drugstoeristen te verminderen. Met de pas kunnen vaste klanten maximaal drie gram wiet per dag kopen. Buitenlanders kunnen geen pas krijgen.

De coffeeshophouder uit Haarlem wijst erop dat geen enkele club leden mag weigeren op grond van religie, huidskleur of nationaliteit. "Ik discrimineer niet en ik discrimineer ook niet onder dwang."

Vrijdag schreef de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan al dat hij twijfels heeft over de invoering van de wietpas. Bij een invoering van de pas zou Amsterdam hard worden getroffen. Het leidt volgens de burgemeester tot illegale doorverkoop en straathandel. Ook zouden de overlast, criminaliteit en gezondheidsrisico's toenemen.

Opstelten liet weten dat hij bereid is met Amsterdam te praten, maar dat hij wel vasthoudt aan zijn plannen. In de grensgebieden leiden coffeeshops tot veel drugstoerisme en bijbehorende overlast.


Wietpas niet voor buitenlanders (Foto: Novum)

Schotse arbiter voor Ajax tegen Real

Het Champions League-duel van Ajax met Real Madrid staat dinsdagavond onder leiding van de Schot Craig Thomson. De 38-jarige scheidsrechter wordt in de Amsterdam ArenA geassisteerd door Tom Murphy, Francis Andrews, Crawford Allan, Alan Muir en Calum Murray.

De Schotse arbiter stond één keer eerder aan de leiding van een Europees duel met een Nederlandse club. Thomson floot eind augustus 2009 de wedstrijd van NAC Breda op bezoek bij Villarreal. De Brabanders verloren met 6-1.

Ajax moet dinsdagavond in de ArenA winnen om uitzicht te houden op de volgende ronde van de Champions League. De Amsterdammers staan op vier punten uit vier duels. De eerste ontmoeting met Real Madrid werd kansloos verloren (2-0).

Krajicek doet mee aan Masters

Michaëlla Krajicek doet in december mee aan de nationale Tennis Masters in Rotterdam. Krajicek maakte dit vandaag bekend op haar Twitter.

De afgelopen vier weken kwam Krajicek niet in actie omdat ze haar schouder rust wilde geven. Vorige week hervatte ze de training.

Krajicek won dit seizoen het ITF-toernooi in Charlottesville. Op de WTA Tour kon ze echter niet imponeren. Bij de vier grandslamtoernooien wist ze de kwalificaties niet te overleven.

Been: "Feyenoord-onwaardig"

Mario Been kan na de nieuwe deceptie tegen FC Groningen (2-0) niet meer om het woord 'degradatiekandidaat' heen. De Feyenoord-trainer toonde zich na afloop realistisch, maar heeft vertrouwen in een goede afloop.

"Deze groep heeft te veel kwaliteit om onderaan de ranglijst te staan. Daarom weet ik ook zeker dat we in de eredivisie blijven, Feyenoord kan nooit degraderen", zegt Been op de clubsite van Feyenoord.

Na de nederlaag op Groningen staan de Rotterdammers op de zestiende plaats in de competitie. "Het is Feyenoord-onwaardig, maar dit is wel de realiteit. We moeten degradatievoetbal spelen." Volgens Been zijn de laatste weken voor de winterstop cruciaal om weer aansluiting bij het linkerrijtje te vinden. "Er komen nu wedstrijden aan waarin we echt punten moeten gaan pakken."

[F3] Van der Zande: "Tevreden met vijfde plaats"

Renger van der Zande werd vandaag bij de Formule 3-race in Macau vijfde. De Nederlander was zeer tevreden over zijn samenwerking met het Motopark-team waar hij voor het eerst voor reed. Het belette hem niet om zich op het Chinese schiereiland met de toppers te meten.

"Ik ben tevreden. Met een nieuw team, zonder ervaring hier, een plek achter in de pitstraat, waardoor je steeds bij trainingen achteraan komt en zonder relevante bijdrage van een teamgenoot, is het lastig een auto snel te krijgen. Toch zaten we er uiteindelijk niet ver vanaf. Je rekent, je doktert en uiteindelijk heb je een mix waar je het mee moet doen. Achterin de heuvels was ik snel. Op het rechte eind kwam ik flink te kort. Maar vijfde is prima en voor mij was het vier dagen alles uit de kast," zei Van der Zande op zijn eigen website.

Rover: verkeersleiding Prorail te gecentraliseerd

De brand die vrijdagavond het treinverkeer in de regio rond Utrecht lamlegde toont aan dat de verkeersleiding van Prorail te gecentraliseerd is. Dat concludeert reizigersorganisatie Rover zondag.

Doordat brand uitbrak in het gebouw van de verkeersleiding konden seinen en wissels in de regio niet worden aangestuurd. Dat had ook gevolgen voor de rest van het land. Pas zondagochtend reden de treinen weer volgens schema.

Rover noemt deze manier van aansturing 'extreem kwetsbaar'. Het aansturen van seinen en wissels moet volgens de organisatie door een andere verkeersleidingspost kunnen worden overgenomen als een post uitvalt.

Een woordvoerder van Prorail stelt dat dit onmogelijk is. "Een post moet min of meer in de buurt zijn van de wissels en seinen die hij bedient. Er moet uiteindelijk toch een draadje van het knopje naar de wissel lopen om die aan te kunnen sturen. Je kunt moeilijk de dertien verkeersleidingsposten in Nederland allemaal met alle wissels verbinden."

Rover stelt ook dat de reservesystemen hebben gefaald. Door de brand moest de elektriciteit worden afgesloten en waren de reservesystemen in hetzelfde gebouw ook niet meer bruikbaar. Prorail wijst er echter op dat de reservesystemen zijn bedoeld voor storingen en niet voor branden.

Een reservesysteem op een andere locatie had geen zin gehad, omdat alles eerst uitvoerig moet worden getest voordat het kan worden gebruikt. Door alles op één locatie te hebben, hoeft bij een storing alleen de backup van het systeem dat is uitgevallen te worden getest.

Verder stelt Rover dat het busvervoer voor gestrande reizigers vrijdag pas laat op gang kwam. Ook zou de informatie die op het station werd gegeven onduidelijk zijn geweest.


Aansturing seinen en wissels 'zeer kwetsbaar' volgens Rover (Foto: Novum)

Politie rekent boilerdieven in

De politie heeft zaterdagmiddag in Breda twee mannen aangehouden die het hadden voorzien op boilers. Een getuige had de sterke arm gewaarschuwd toen de mannen van 30 en 37 jaar verschillende appartementen aan de Duivelsbruglaan waren uitgelopen met een boiler onder de arm.

In een bus van de mannen vonden agenten zestien boilers. Het tweetal probeerde de agenten nog wijs te maken dat de boilers in opdracht van een bedrijf waren gedemonteerd, maar daar bleek volgens de politie niets van waar te zijn.

De Zeeuw: "Nog lang geen crisis bij Ajax"

Ajacied Demy de Zeeuw kon wel leven met het gelijkspel (0-0) tegen PSV. De Amsterdammers wilden voor eigen publiek graag iets aan de achterstand van zes punten op PSV doen, maar waren tegelijkertijd ook bang dat het gat nog groter zou worden. "Als we hadden verloren, was het zicht op de titel wel heel slecht geworden", aldus De Zeeuw.

De middenvelder sprak van een "gelijkopgaande wedstrijd". Ajax had voor rust het beste van het spel, PSV in de tweede helft. "Ik denk dat PSV blij is dat hun voorsprong nog zes punten is. Maar zij gaan dit seizoen nog wel punten verspelen hoor. Met Afellay verliezen ze straks een geweldige speler, dat is echt een aderlating."

Na twee nederlagen op rij stond Ajax onder grote druk, beaamde De Zeeuw. "Er wordt dan echter gelijk van een crisis gesproken, maar zo ver is het nog lang niet."

Dinsdag wacht alweer de volgende belangrijke wedstrijd voor Ajax. De Amsterdammers ontvangen dan Real Madrid in de Champions League. "Dat wordt weer een hele zware pot. We zullen alles geven, want we hebben wat recht te zetten tegen Real Madrid. Die wedstrijd mogen we in ieder geval niet verliezen om nog uitzicht te houden op een vervolg in Europa."

De Zeeuw: nog lang geen crisis bij Ajax
De Zeeuw: nog lang geen crisis bij Ajax (Foto: ANP)

Karelse: "We zijn tegen ADO afgeslacht"

NAC Breda had vanmiddag niets in te brengen tegen ADO Den Haag. De ploeg van John Karelse en Gert Aandewiel werd overklast (3-0).

Trainer Karelse zag NAC geen moment overtuigen in Den Haag. "Wij konden niks, de ploeg werd overlopen en afgeslacht. Afspraken zijn niet nagekomen.Het team viel uiteen en iedereen probeerde zijn eigen hachje te redden", zei de oud-doelman.

"Je zou denken dat ze hier de pollen uit het veld zouden spelen, maar wat we vorige week wel konden daar heb ik nu helemaal niks van teruggezien", aldus Karelse op de persconferentie. Collega John van de Brom was gelukkig met zijn ploeg.

"Ik heb genoten. Ik zag plezier, overtuiging, prachtig voetbal en veel beweging. Ik ben trots op deze ploeg. Geweldige goals waren het en de sfeer was hartverwarmend. Wij staan terecht op de zesde plaats", zei ADO-trainer Van den Brom.

Grootste Christusbeeld ter wereld ingewijd

Het grootste Christusbeeld ter wereld in het West-Poolse Swiebodzin bij Poznan is zondag ingewijd. Het monument is een 'zichtbaar teken van het geloof in Christus', aldus de Poolse bisschop Stefan Regmunt tijdens de inwijdingsceremonie aan de voet van de sculptuur, waarbij meer dan tienduizend mensen aanwezig waren.

Het beeld van fiberglas en kunststof meet met 33 meter hoogte, een meter voor ieder levensjaar van Jezus met daarop een ruim 3 meter hoge goudkleurige kroon. Het 30 meter hoge Christusbeeld bij Rio de Janeiro was tot dusver het grootst. Volgens de 78-jarige priester en bedenker van het project in Polen, Sylwester Zawadzki, is het beeld er gekomen om 'een religieuze missie te volbrengen, niet als attractie'.

De lokale autoriteiten rekenen echter op veel bezoekers en inkomsten. Burgemeester Dariusz Bekisz zei in lokale media dat hij Egypte als voorbeeld ziet, waar duizenden winkeliers en hotelbezitters van de piramides leven.

Grootste Christusbeeld ter wereld ingewijd
Grootste Christusbeeld ter wereld ingewijd (Foto: ANP)

Nys: "Ik wil blijven domineren"

Sven Nys was vanmiddag voor de zevende keer in zijn carrière de sterkste in de Superprestige-veldrit van Gavere. De Belg had lange tijd zijn landgenoot Kevin Pauwels op zijn wiel zitten, maar wist hem in de sprint te verslaan.

"Ik wou hem lossen op de klim, maar dit lukte niet. In de spurt liet ik teveel ruimte," aldus Nys tegen Sporza. "Ik probeerde weg te rijden op de klim, maar zat even in het verkeerde spoor en kon de kloof niet groot genoeg krijgen In de spurt probeerde het als een professionele sprinter aan te pakken, maar liet toch nog voldoende ruimte. Er was plaats voor Kevin."

"Ondanks mijn koppositie in de Superprestige ga ik nog niet controleren. Ik wil liever blijven domineren en koersen winnen," aldus de renner van Landbouwkrediet.

Vijf gewonden door kettingbotsing op A9

Bij een kettingbotsing op de A9 richting Alkmaar zijn zondagochtend vijf gewonden gevallen. Zeker één inzittende raakte bekneld, melden de politie en de Verkeersinformatiedienst.

Zes auto's raakten even na 09.15 uur met elkaar in botsing op de A9 bij het Rottepolderplein. Door de aanrijding was de rijbaan tot 11.00 uur helemaal afgesloten. Het verkeer kon nog wel passeren via de af- en toerit.

De gewonden zaten in verschillende auto's. Ze zijn met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht. De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd.

Chinezen herdenken flatbrand Shanghai

Tienduizenden Chinezen hebben zondag in Shanghai herdacht dat vorige week een brand in een flatgebouw aan 58 mensen het leven kostte. Ze bekritiseerden daarmee ook stilzwijgend het systeem dat toestond dat er illegale aannemers aan het werk waren die onveilige materialen gebruikten in het hart van de modernste stad van China.

Politie trok mensen weg die het rouwgebied in wilden zonder bloemen. Er waren weinig tekenen van protest, maar sommigen spraken geagiteerd over de oorzaak van de brand. "Ze moeten zich schamen! Hoe durven ze te zeggen dat de reddingsoperatie een succes was? We zijn hier omdat we medelijden hebben met de families, niet met de regering", aldus een ooggetuige van de brand.

Twaalf mensen zijn gearresteerd, onder hen vier lassers. Zij zouden niet gediplomeerd zijn en hun gereedschap onjuist gehanteerd hebben.

Fahey herkozen als voorzitter WADA

De Australiër John Fahey is vandaag herkozen tot voorzitter van het mondiale antidopingbureau WADA. De 65-jarige Fahey, voormalig minister van Financiën in Australië, volgde in januari 2008 de Canadees Dick Pound op.

Naast Fahey werd ook vicevoorzitter Arne Ljungqvist uit Zweden herkozen. Fahey en Ljunjqvist hadden geen tegenkandidaten. Over drie jaar kiest WADA een nieuwe voorzitter en vicevoorzitter.

Uitslagen Duitsland speelronde 13

Na het interlandgeweld van afgelopen week werd er in het weekend gewoon weer een competitieronde gespeeld. In de Duitse Bundesliga werd de dertiende speelronde afgewerkt. Hieronder de uitslagen, stand en een linkje naar de overige statistieken.

Hannover 96 stoomt richting top

Hannover 96 is bezig aan een goede reeks. Vorige week wist de ploeg al knap met 0-1 van FSV Mainz 05, lange tijd koploper van de Bundesliga, te winnen. Ditmaal werd er op knappe wijze met 3-2 van Hamburger SV gewonnen.

Na een half uur spelen opende Stindl de score voor Hannover 96, maar kort voor rust bracht Son zijn ploeg Hamburger SV weer op gelijke hoogte. Diezelfde Son schoot zijn ploeg tien minuten na rust zelfs op voorsprong. Lang kon de ploeg, zonder de geblesseerde Joris Mathijsen, niet van de voorsprong genieten. Nadat aan de kant van HSV spits Ruud van Nistelrooy was ingevallen kwam Hannover dankzij een treffer van Schulz weer op 2-2. In de laatste minuut wist Hanke zelfs voor de 3-2 te zorgen. Door dit resultaat steeg Hannover naar een erg knappe vierde plaats.

Schalke 04 deklasseert Werder Bremen

Schalke 04 boekte afgelopen weekend sinds lange tijd weer een aansprekend resultaat. Op eigen veld werd Werder Bremen met 4-0 verslagen. Gevierde man aan de kant van Schalke was de Spanjaar Raúl. Hij was driemaal trefzeker. Klaas-Jan Huntelaar speelde de gehele wedstrijd mee, maar was ditmaal niet trefzeker voor de ploeg van trainer Felix Magath.

Halverwege de eerste helft opende verdediger Metzelder voor Schalke de score tegen het zwakke Werder Bremen. Op slag van rust verdubbelde Raúl de score en hij besliste daarmee al meteen de wedstrijd. Waren er nog twijfels dat Werder terug zou komen in de wedstrijd, dan was deze hoop na de 56e minuut zeker verdwenen. Raúl scoorde zijn tweede treffer van de wedstrijd en een kwartier later wist de Spanjaard zelfs zijn derde doelpunt te scoren. In de slotfase kreeg Werder-speler Bargfrede zijn tweede gele kaart van de wedstrijd en zodoende eindigde de ploeg uit Bremen de wedstrijd met tien man. Schalke steeg een plekje in de ranglijst, terwijl Werder steeds verder wegzakt.


Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Eintracht Frankfurt 1899 Hoffenheim 0-4
SC Freiburg Borussia Dortmund 1-2
Schalke 04 Werder Bremen 4-0
M'gladbach FSV Mainz 05 2-3
1. FC Nürnberg FC Kaiserslautern 1-3
Hannover 96 Hamburger SV 3-2
Bayer Leverkusen Bayern München 1-1
VfB Stuttgart 1. FC Köln 0-1
FC Sankt Pauli VfL Wolfsburg 1-1


Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Borussia Dortmund 13 11 1 1 34 31-8
2 FSV Mainz 05 13 9 0 4 27 22-14
3 Bayer Leverkusen 13 7 4 2 25 24-17
4 Hannover 96 13 7 1 5 22 17-22
5 1899 Hoffenheim 13 6 3 4 21 26-16
6 SC Freiburg 13 7 0 6 21 19-20
7 Eintracht Frankfurt 13 6 2 5 20 20-15
8 Bayern München 13 5 5 3 20 19-14
9 Hamburger SV 13 5 3 5 18 19-20
10 1. FC Nürnberg 13 5 3 5 18 18-21
11 VfL Wolfsburg 13 4 3 6 15 21-22
12 Werder Bremen 13 4 3 6 15 19-31
13 FC Kaiserslautern 13 4 2 7 14 20-25
14 FC Sankt Pauli 13 4 2 7 14 13-20
15 Schalke 04 13 3 4 6 13 19-19
16 VfB Stuttgart 13 3 2 8 11 25-23
17 1. FC Köln 13 3 2 8 11 14-26
18 M'gladbach 13 2 4 7 10 23-36

Benieuwd naar meer statistieken over de Duitse Bundesliga? Klik hier!

[WB] Davis: "Nog steeds aan het leren"

Gisteren werd Shani Davis nog teleurstellend zevende op de 1.500 meter bij de wereldbekerwedstrijden in Berlijn. Vandaag revancheerde de Amerikaan zich door de 1.000 meter in Berlijn wel te winnen.

Bij Davis overheerste nog wel het slechte gevoel, dat hij overhield aan de schaatsmijl gisteren. Volgens Davis komen zijn schommelende prestaties door zijn eigen samengestelde programma. Davis rijdt zowel de korte als lange afstanden en wil ook meedoen aan het WK allround dit seizoen.

"Ik ben nog steeds aan het leren. Zo’n vijf kilometer in Heerenveen vorige week heeft meer gevolgen dan ik had verwacht. Ik zal selectiever moeten zijn. Gisteren had ik voor de 1500 nog een 500 meter. Vandaag had ik gelukkig geen andere race voor de duizend. Ik moet beter bepalen welkewedstrijden ik rijd." aldus de Amerikaan op Schaatsen.nl.

Matavz: "Het was een moeilijk duel"

FC Groningen won vanmiddag thuis met 2-0 van Feyenoord. Tim Matavz scoorde beide doelpunten en bezorgde zijn club daarmee de derde plek in de stand.

De Sloveen was op de twee doelpunten na vrijwel de gehele wedstrijd onzichtbaar. "Het was een moeilijke wedstrijd, maar het belangrijkste is dat we drie punten hebben veroverd," aldus Matavz die de derde plaats in de Eredivisie als de slagroom op de taart ziet. "Erg mooi. Ik hoop dat we zo doorgaan en in ieder geval tot de winterstop blijven winnen."

Pirelli tevreden na Abu Dhabi-test

Pirelli is tevreden over de Formule 1-banden die het tot nu toe gemaakt heeft. De Italiaanse rubbermaker volgt na dit seizoen Bridgestone op en liet in Abu Dhabi de afgelopen dagen de teams voor het eerst testen met de nieuwe banden.

Pirelli testte eerder dit jaar al met de Toyota TF109, maar het merk werd pas echt voor de leeuwen gegooid tijdens de test op het Yas Marina-circuit. "We zijn niet voor verrassingen komen te staan en blij met de resultaten die we boekten," zei een tevreden Paul Hembery van Pirelli tegen Autosport.

Het Italiaanse merk zal met de testresultaten aan de slag gaan om de definitieve banden voor 2011 te maken. Deze zullen eind dit jaar vier dagen lang in Bahrein door testrijder Pedro de la Rosa aan de tand worden gevoeld. "We hebben de afgelopen twee dagen een zeer goede indicatie voor onze keuzes gekregen. Na deze tests moeten we knopen doorhakken, maar ik voorzie weinig problemen. De definitieve antwoorden krijgen we echter pas in de loop van het seizoen, al verwacht ik dat het in orde komt."

Uitslagen Jupiler League speelronde 14

Dit weekend stond de veertiende speelronde in de Jupiler League op het programma. Koploper FC Zwolle wist dit weekend opnieuw te winnen. Ditmaal was Go Ahead Eagles het haasje. Morgenavond komt de nummer twee uit de Jupiler League in actie. FC Volendam ontvangt dan FC Emmen.

De Zwollenaren beslisten de wedstrijd in het eerste kwartier na rust. Arne Slot bracht de bezoekers na drie minuten op voorsprong, waarna topschutter Sjoerd Ars niet lang daarna twee keer in korte tijd scoorde. Ars is daardoor nu topscorer van de Jupiler League met zeventien doelpunten, evenveel als Johan Voskamp (Sparta). Go Ahead Eagles was na dat sterke Zwols kwartiertje geslagen. De thuisploeg van trainer Andries Ulderink scoorde vlak voor tijd nog wel, maar de treffer van Koen van der Biezen was er één voor de statistieken. De club uit Deventer blijft op de zesde plek staan met twintig punten uit veertien duels. FC Zwolle neemt voorlopig drie punten voorsprong op concurrent FC Volendam. Die ploeg kan maandag echter weer gedeeld koploper worden. De Volendammers moeten dan wel zien te winnen van FC Emmen, de nummer veertien van de Jupiler League.

De bezoekers namen in Rotterdam na acht minuten brutaal de leiding. Tom Beugelsdijk nam de openingstreffer voor zijn rekening. Johan Voskamp, topscorer van de Jupiler League, tilde de stand twintig minuten later naar 1-1 vanuit een strafschop. De overtreding die daaraan vooraf ging, leverde Juanito Sequeira een rode kaart op. Sparta had daardoor twee man meer, want eerder was ook Guy Ramos al van het veld gestuurd. Na rust leek de thuisclub de winst te pakken toen Joey Godee de Spartanen voor het eerst aan de leiding bracht. Toch hield de club maar een punt aan het duel over, want Dave Huymans zorgde tien minuten voor tijd voor de 2-2. Beide ploegen schieten daar weinig mee op. Sparta komt door de remise op gelijke hoogte met Cambuur, Den Bosch en Go Ahead Eagles, die dit weekend allemaal verloren. Alleen de ploeg uit Deventer heeft nog een iets beter doelsaldo dan de Rotterdammers. Dordrecht staat nog steeds twaalfde.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
Go Ahead Eagles FC Zwolle 1-3
Sparta Rotterdam FC Dordrecht 2-2
RKC Waalwijk MVV Maastricht 5-0
AGOVV Apeldoorn FC Den Bosch 3-1
RBC Roosendaal Helmond Sport 2-1
FC Eindhoven SC Cambuur Leeuwarden 3-0
Almere City FC BV Veendam 0-2
Fortuna Sittard Telstar 2-4
FC Volendam FC Emmen 22/11

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 FC Zwolle 14 11 2 1 34 35-11
2 FC Volendam 13 9 4 0 31 25-12
3 RKC Waalwijk 14 7 6 1 27 34-16
4 FC Eindhoven 14 6 5 3 23 24-15
5 Helmond Sport 14 6 3 5 21 20-18
6 Go Ahead Eagles 14 6 2 6 20 29-17
7 FC Den Bosch 14 5 5 4 20 29-25
8 SC Cambuur 14 6 2 6 20 20-19
9 Sparta Rotterdam 14 5 4 4 19 35-23
10 RBC Roosendaal 14 5 2 7 17 20-20
11 BV Veendam 14 5 6 3 17 21-22
12 FC Dordrecht 13 5 2 6 16 18-24
13 AGOVV Apeldoorn 14 7 1 6 13 25-27
14 FC Emmen 14 2 5 6 11 18-29
15 Telstar 14 2 5 7 11 18-25
16 MVV Maastricht 14 3 4 7 5 14-27
17 Almere City FC 14 2 2 10 5 12-44
18 Fortuna Sittard 14 1 2 11 3 17-40

Voor meer statistieken kijk je op de speciale Jupiler League-pagina.

Twee weken langer vrij voor tennissers

Het mannentennisseizoen wordt met ingang van 2012 twee weken korter. Dat heeft de ATP vandaag bekendgemaakt. In plaats van vijf weken, hebben de tennissers dan zeven weken vrijaf voor het nieuwe seizoen begint. De nieuwe regel gaat pas in 2012 in omdat de kalender voor 2011 al vaststond. Enkele toernooien moeten in 2012 in een andere maand gespeeld worden om de wijziging mogelijk te maken.

De afgelopen weken werd de druk van de toptennissers om meer vrij te hebben steeds groter. Zij voerden aan dat vijf weken niet voldoende tijd is om even echt vrij te hebben. In plaats daarvan moeten ze door blijven trainen omdat enkele weken na de start van het nieuwe seizoen direct de Australian Open voor de deur staat. Het vrouwentennis heeft al een langere pauze aan het einde van het seizoen.

'Tijger wellicht binnen 12 jaar uitgestorven'

Wilde tijgers kunnen binnen twaalf jaar uitgestorven zijn als de landen waar ze nog te vinden zijn niet snel actie ondernemen om de habitat van de dieren te beschermen en de strijd aan te gaan met stropers. Dat hebben deskundigen zondag gezegd op een internationale 'tijgertop'.

Het Wereldnatuurfonds en andere deskundigen zeggen dat er slechts 3200 tijgers in het wild over zijn, een enorme afname van het aantal dieren in vergelijking met een eeuw geleden. Toen waren het er nog honderdduizend.

De habitat van de tijger wordt vernietigd door ontbossing en bouwwerkzaamheden en de beesten zijn een waardevolle buit voor stropers die hun huid en lichaamsdelen verkopen voor traditionele Chinese medicijnen.

De top in Sint-Petersburg stemde zondag in met een programma dat als doel heeft de wereldwijde tijgerpopulatie in 2022 te hebben verdubbeld. Dertien landen waar nog tijgers voorkomen -waaronder China, India en Rusland- steunen het programma.

Voor het Global Tiger Recovery Program hebben de landen ongeveer 350 miljoen dollar nodig in de eerste vijf jaar van het twaalf-jarenplan. De top zal naar sponsoren zoeken om de regeringen financieel te ondersteunen.


'Tijger wellicht binnen twaalf jaar uitgestorven' (Foto: Novum)

'Duitse journalisten spioneerden niet in Iran'

De Duitse krant Bild am Sonntag heeft de Iraanse zinspeling dat twee verslaggevers die zijn aangehouden in verband met een fel bekritiseerde stenigingszaak, spioneerden als 'absurd' afgedaan. De krant heeft hun onmiddellijke vrijlating geëist.

De twee werden vorige maand gearresteerd toen ze de zoon en advocaat interviewden van de 43-jarige Sakineh Mohammadi Ashtiani, die veroordeeld is tot de dood door steniging vanwege overspel.

"De Iraanse autoriteiten weten heel goed dat ze journalisten zijn en niets anders", zegt hoofdredacteur Walter Mayer. Hij beklaagde zich zondag over het feit dat de twee nog steeds geen advocaat hebben en riep op tot toestemming voor onbeperkte bezoeken van medewerkers van de Duitse ambassade.

Bild am Sonntag heeft zich lang niet over de zaak uitgesproken in de hoop dat 'stille diplomatiek' de twee snel vrij zou krijgen, maar wijzigde vorige week van tactiek toen de twee verslaggevers te zien waren op de Iraanse staatstelevisie.

Uitslagen Engeland speelronde 14

Dit weekend is in Engeland de veertiende speelronde van de Premier League afgewerkt. FOK!sport geeft je ook wekelijks een overzicht van de gebeurtenissen in de Engelse competitie en natuurlijk de tussenstand na veertien speelronden.

Wederom verlies Chelsea

Chelsea is een week na de 3-0 thuisnederlaag tegen Sunderland opnieuw in de fout gegaan. De ploeg van trainer Carlo Ancelotti verloor met 1-0 van Birmingham City. Het enige doelpunt van de wedstrijd werd gemaakt door Lee Bowyer. Voor Chelsea was het de derde nederlaag in vier wedstrijden.

Manchester United wint wel

Manchester United komt door de nederlaag in punten gelijk met Chelsea, dat wel een beter doelsaldo heeft. Met Edwin van der Sar op doel was de formatie van Sir Alex Ferguson met 2-0 te sterk voor Wigan Athletic, waar Ronnie Stam in de basis stond. Patrice Evra en Javier Hernandez waren trefzeker. Zowel Chelsea als Manchester heeft nu 28 punten.

Liverpool wint, Kuijt trefzeker

Liverpool pakte op overtuigende wijze drie punten tegen West Ham United. Op Anfield werd het 3-0. Dirk Kuyt scoorde uit een strafschop.

De thuisploeg had maar iets meer dan een kwartier nodig om de score te openen. Glen Johnson kon scoren uit een hoekschop van Raul Meireles. Amper tien minuten later mocht Dirk Kuyt aanleggen van elf meter, nadat Danny Gabbidon een overtreding maakte in een poging om Fernando Torres af te stoppen. Kuyt scoorde beheerst de 2-0. De 3-0 eindstand kwam daarna al vóór de pauze op het scorebord te staan. Robert Green kon nog redding brengen op een schot van Torres, maar in de rebound plaatste Paul Konchesky de bal op het hoofd van Maxi Rodriguez. West Ham leek daarna een zware tweede helft tegemoet te gaan, maar een monsterscore bleef de bezoekers bespaard.


Uitslagen speelronde 14:

Datum Thuis Uitslag
Arsenal Tottenham Hotspur 2-3
Bolton Wanderers Newcastle United 5-1
Manchester United Wigan Athletic 2-0
Birmingham City Chelsea 1-0
West Bromwich Stoke City 0-3
Blackpool Wolverhampton 2-1
Liverpool West Ham United 3-0
Blackburn Rovers Aston Villa 2-0
Fulham Manchester City 1-4
Sunderland Everton 22/11


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Chelsea 14 9 1 4 28 28-9
2 Manchester United 14 7 7 0 28 28-15
3 Arsenal 14 8 2 4 26 28-15
4 Manchester City 14 7 4 3 25 19-11
5 Bolton Wanderers 14 5 7 2 22 26-20
6 Tottenham Hotspur 14 6 4 4 22 21-19
7 Sunderland 12 4 7 2 19 15-13
8 Stoke City 14 6 1 7 19 18-18
9 Liverpool 14 5 4 5 19 16-17
10 Newcastle United 14 5 3 6 18 22-21
11 Blackburn Rovers 14 5 3 6 18 17-18
12 Blackpool 14 5 3 6 18 21-27
13 Aston Villa 14 4 5 5 17 15-20
14 Birmingham 14 3 7 4 16 15-17
15 West Bromwich 14 4 4 6 16 16-25
16 Everton 13 3 6 4 15 14-13
17 Fulham 14 2 8 4 14 14-17
18 Wigan Athletic 14 3 5 6 14 10-23
19 Wolverhampton Wanderers 14 2 3 9 9 14-25
20 West Ham United 14 1 6 7 9 11-25


Alle andere statistieken uit de Premier League kun je op deze pagina terugvinden!

Uitslagen Eredivisie speelronde 15

Dit weekend werd in de Eredivisie de vijftiende speelronde afgewerkt. De topper tussen Ajax en PSV eindigde onbeslist, maar daar kon FC Twente niet van profiteren na een nederlaag tegen AZ. FC Groningen staat inmiddels derde na een 2-0 overwinning op Feyenoord, dat is afgezakt naar een zestiende plaats.

Excelsior deed onderin goede zaken door in een matig duel VVV-Venlo te verslaan. Voor rust werd er al twee keer gescoord door de Rotterdammers, maar beide goals werden terecht afgekeurd vanwege buitensppel. Na rust wist de club wel regelmentair het net te vinden. In eerste instantie werd een penalty van Bergkamp gestopt, maar in de rebound was Fernandez alert. VVV-Venlo kwam door de nederlaag dieper in de problemen en staat nu vaster op de zeventiende plaats 

FC Twente leed niet alleen zijn tweede nederlaag op een rij, maar zag ook een recordreeks van 36 wedstrijden zonder thuisnederlaag eindigen. De ploeg begon in Enschede sterk en kwam door De Jong op voorsprong. Daarna ging het echter mis voor de Tukkers. Douglas haalde de doorgebroken Martens neer en kreeg rood. De klap was nog groter doordat Elm de vrije trap erin schoot. Na rust bleven beide ploegen combineren, maar was het AZ dat won, doordat Oritz na dik een uur wist te scoren.
  
Het uitzicht voor Willem II lijkt er steeds slechter uit te zien. De ploeg vergaarde slechts twee punten en wist ook bij Heerenveen daar niks aan te doen. Het zocht in het begin wel direct de aanval, maar door goals van Väyrynen en Breurer was de Tilburgse club bij rust al kansloos op een goed resultaat. Een uitblinkende Beerens zorgde na rust voor de beslissing door twee goals en een assist (op Breuer) voor zijn rekening te nemen

De Wedstrijd van de Week ging tussen Ajax en PSV. Een verslag van deze wedstrijd vind je hier.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslagen
Excelsior VVV-Venlo 1-0
FC Twente AZ 1-2
Vitesse Heracles Almelo 2-0
De Graafschap Roda JC Kerkrade 3-1
Ajax PSV 0-0
FC Groningen Feyenoord 2-0
sc Heerenveen Willem II 5-0
ADO Den Haag NAC Breda 3-0
FC Utrecht NEC 4-0

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 PSV 15 10 4 1 34 43-12
2 FC Twente 15 9 4 2 31 27-13
3 FC Groningen 15 9 3 3 30 29-20
4 Ajax 15 8 4 3 28 33-16
5 AZ 15 8 4 3 28 21-14
6 ADO Den Haag 15 7 4 4 25 27-24
7 Roda JC Kerkrade 14 6 6 2 24 24-19
8 sc Heerenveen 15 6 5 4 23 27-20
9 FC Utrecht 14 7 1 6 22 25-19
10 NEC 15 5 4 6 19 25-27
11 NAC Breda 15 6 2 7 19 18-23
12 De Graafschap 14 4 4 6 16 19-30
13 Vitesse 15 4 4 7 16 18-26
14 Heracles Almelo 15 4 3 8 15 24-26
15 Excelsior 15 4 2 9 14 18-29
16 Feyenoord 15 3 4 8 13 19-31
17 VVV-Venlo 15 3 0 12 9 15-32
18 Willem II 14 0 2 12 2 12-43

Klik hier voor alle statistieken uit de Eredivisie.

Klik hier voor alle statistieken uit de Jupiler League.

Steam geeft je persoonlijk advies

Valve heeft een nieuwe optie, genaamd 'Recommended for You', toegevoegd aan Steam. Deze nieuwe optie kiest games die goed passen bij het profiel van de gebruiker. Daarnaast is er een gedeelte genaamd 'Recommended Info' toegevoegd, zodat de gebruiker nog meer informatie krijgt over de 1200+ games op Steam.

Volgens Valve helpt het nieuwe 'Recommended for You' gebruikers "nieuwe games en downloadable content te ontdekken, gebaseerd op hun smaak en recente aankopen.'' De aanbevelingen zullen verschijnen op de speciale pagina daarvoor en op jouw eigen Steam Community News Blotter.

http://i.fokzine.net/upload/10/11/101121_192227_101018_12532_Steam.gif

Anjema verliest finale Dutch Open

Squasher Laurens Jan Anjema is er niet in geslaagd om het Dutch Open in Rotterdam op zijn naam te schrijven. In de finale ging Anjema met 7-11, 9-11, 13-11 en 12-14 onderuit tegen de Australiër Cameron Pilley.

De Hagenaar zal door het behalen van een finaleplaats  de eerste Nederlander in de top tien van de wereld worden. Vanessa Atkinson won eerder vandaag wel de finale bij de vrouwen.

Uitslag FC Utrecht - N.E.C. Nijmegen

Vanmiddag om 16:30 uur begon het laatste duel van deze speelronde in de Eredivisie. De uitslag en bijbehorende karakteristieken kan je hieronder terugvinden.

FC Utrecht

4 - 0

N.E.C. Nijmegen

 21' Van Wolfswinkel (pen)
 84' Duplan
 85' Nesu
 90' Demouge
 
 
 Gele kaart: Maguire (FC Utrecht), Zimling, Nuytinck (N.E.C. Nijmegen)
 Rode kaart: Otten (21/2xg) (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 19.000
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Vorm
Cornelisse
Schut
Wuytens
Nesu
Duplan
Silberbauer
Nijholt (Maguire/46)
Mertens
van Wolfswinkel (de Kogel/79)
Demouge
  Cillessen
Will
Otten
Zomer
Nuytinck
Zimling
Schöne
Davids
Chatelle (George/62)
Vleminckx (Fejzullahu/62)
Goossens

Alonso heeft Vettel nog niet gefeliciteerd

Sebastian Vettel heeft bij de huldiging in zijn geboorteplaats Heppenheim onthuld dat Fernando Alonso hem nog niet gefeliciteerd heeft met het behalen van de wereldtitel in de Formule 1. De Duitser won vorige week zondag de race in Abu Dhabi en passeerde zo Alonso alsnog in de titelstrijd.

"Hij heeft me nog steeds niet gefeliciteerd," zei Vettel tegen 10.000 fans die de Red Bull-coureur toejuichten. "Ik hoop de hele tijd dat ik niet ontwaak uit deze droom. Het is onwerkelijk. Mijn gezicht stond op de voorpagina van alle Duitse kranten, terwijl ik toch maar een gewone jongen ben."

Een trofee voor Suárez

"Bakkal stond zes of zeven keer op mijn voet." En even later zegt hij voor tachtig procent verstaanbaar dat het terecht is dat hij geen kaart heeft gekregen. Sterker, als de beelden teruggekeken zouden worden, dan kwamen ze erachter dat niet hij maar Bakkal die kaart had moeten krijgen. Ook al had hij dan gebeten. Want - en daar gaan we nog een keer - die stoute Bakkal had zes of zeven keer op zijn voet gestaan. Wat is die Suárez een ongelooflijk meisje.

'Rebellenleider FARC gedood'

Een hooggeplaatst lid van de Colombiaanse rebellenbeweging FARC is vermoedelijk gedood bij een aanval op een guerrillakamp in het zuiden van het land. Dat zegt de Colombiaanse president Juan Manuel Santos.

Volgens de president zijn de wapens, rugzak en computers van Fabian Ramirez zaterdag op de plek van de aanval gevonden. De 47-jarige Ramirez had de leiding over de enorme cocaïneproductie van de beweging en was een van de ongeveer twintig leden van de algemene leiding van de FARC.

Er vielen bij de aanval zaterdag ten minste zes doden.

De Verenigde Staten hebben 2,5 miljoen dollar uitgeloofd voor de tip die zou leiden tot gevangenneming van Ramirez. Vermoed wordt dat hij verantwoordelijk is voor de productie van meer dan duizend ton cocaïne.

Fietser geschept door drankrijder en geslagen

Een drankrijder heeft zaterdagnacht een fietser geschept in de Noord-Brabantse plaats Budel. Daarna heeft zijn bijrijder de fietser geslagen, meldt de politie.

Rond 04.15 uur schepte de 18-jarige automobilist uit Maarheeze een 23-jarige fietser uit Budel. Dat gebeurde op de Deken van Baarsstraat. Vervolgens zou de 19-jarige bijrijder van de automobilist de fietser hebben geslagen.

De politie heeft de twee mannen aangehouden. Op het politiebureau bleek dat de automobilist had gedronken. Zijn rijbewijs is ingenomen.

Uitslagen Topklasse zondagamateurs

Vanmiddag stond de veertiende speelronde in de Topklasse bij de zondagamateurs op het programma. Koploper FC Oss speelde daarin een uitwedstrijd bij Argon, de nummer vier. De ontmoeting eindigde onbeslist. Achtervolger JVC Cuijk profiteerde niet, want de nummer twee speelde op eigen veld gelijk tegen het als vijfde geklasseerde AFC.

De derby van Groesbeek tussen Achilles '29 en De Treffers eindigde ook al onbeslist. Dit gold vandaag opvallend genoeg voor zes van de zeven duels. Alleen de ontmoeting tussen Haaglandia en VVSB kreeg een winnaar. De ploeg uit Rijswijk won met 3-2 en deed daarmee goede zaken onderin de, door alle puntendelingen, weinig gewijzigde ranglijst. Voor FC Lienden was de remise van vandaag de eerste in dertien duels.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslagen
Achilles '29 De Treffers 1-1
Argon FC Oss 1-1
Baronie Hollandia 0-0
Haaglandia / Sir Winston VVSB 3-2
FC Hilversum EVV 1-1
JVC Cuijk AFC 2-2
Quick '20 FC Lienden 1-1

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Oss 12 7 4 1 25 20 - 11
2 JVC Cuijk 12 7 3 2 24 27 - 14
3 De Treffers 13 6 4 3 22 16 - 16
4 Argon 12 6 2 4 20 12 - 13
5 AFC 13 5 4 4 19 27 - 23
6 Hollandia 12 5 3 4 18 11 - 9
7 Achilles '29 12 4 5 3 17 16 - 11
8 Haaglandia / W. 13 4 4 5 16 17 - 18
9 FC Lienden 13 5 1 7 16 23 - 27
10 EVV 12 4 3 5 15 12 - 14
11 VVSB 13 4 3 6 15 17 - 20
12 Gemert 13 4 2 7 14 11 - 15
13 Quick '20 12 3 4 5 13 14 - 16
14 FC Hilversum 12 2 5 5 11 11 - 16
15 Baronie 12 2 3 7 9 10 - 21

Waites, Wade in finale Grand Slam of Darts

Scott Waites en James Wade hebben zich geplaatst voor de finale van de Grand Slam of Darts. Waites, die in de kwart finale te sterk was voor Co Stompé en een ronde eerder Raymond van Barneveld uitschakelde, was met 16-9 te sterk voor Steve Beaton.

James Wade, de enige geplaatste speler die nog over was, versloeg in de andere halve finale Wayne Jones met 16-6. De finale van het toernooi waar zowel BDO als PDC spelers aan meedoen, wordt later vandaag nog gespeeld in Wolverhampton.

Vaticaan: geen ander standpunt condooms

Er is niets 'revolutionairs' aan de woorden van de paus dat condoomgebruik in exceptionele gevallen is gerechtvaardigd. Dat stelt de woordvoerder van het Vaticaan zondag.

Volgens een verklaring van Federico Lombardi 'hervormt noch verandert' de paus de leer van de kerk, die het gebruik van condooms en andere anticonceptie verbiedt.

Lombardi reageert op de publicatie van delen uit een boek over de paus. Paus Benedictus XVI zegt daarin dat het gebruik van condooms in sommige gevallen is geoorloofd, bijvoorbeeld voor mannelijke prostituees die zich willen beschermen tegen hiv.

De woordvoerder benadrukt dat de kerk condooms geen 'morele oplossing' vindt voor de aidsproblematiek.

Nys, Van Paassen zegevieren in Asper-Gavere

Sven Nys heeft vanmiddag in Asper-Gavere de vierde wedstrijd in de strijd om de Superprestige op zijn naam geschreven. Bij de vrouwen ging de overwinning naar Sanne van Paassen.

Nys versloeg zijn landgenoot Kevin Pauwels in de sprint. Niels Albert kwam als de nummer drie over de finish. Dit drietal was halverwege de koers weggesprongen. Gerben de Knegt was met de negende plaats de beste Nederlander. Nys won vorige week ook in Hamme-Zogge en gaat in het klassement aan de leiding. Wereldkampioen Zdenek Stybar ontbrak vanwege een knieblessure.

Bij de vrouwen bleef Van Paassen de Britse Helen Wyman in de eindsprint voor. Sophie de Boer kwam op twintig seconden achterstand als de nummer drie over de finish.

Honderden Filipijnen vluchten voor vulkaan

Honderden dorpelingen zijn zondag gevlucht toen een vulkaan in de Filipijnen rook en as hoog de lucht in begon te spuwen. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt.

Ondanks de explosie van as uit de berg Bulusan, is er geen uitbarsting op handen, aldus vulkanologen. Het is al de zesde keer in een paar weken dat er een dergelijke asexplosie plaatsvindt.

"Afgezien van de asexplosie was er een rommelend geluid te horen, dus velen schrokken erg", aldus een medewerker van de lokale autoriteiten.

Nadat de vulkaan negen minuten lang as en rook tot wel twee kilometer de lucht in had gespuwd, kalmeerde de berg. Verwacht wordt dat de dorpelingen spoedig huiswaarts keren.

[WTF] Murray verslaat Söderling

Andy Murray heeft de eerste wedstrijd van de groepsfase van de ATP World Tour Finals gewonnen. De Schot versloeg in Londen de Zweed Robin Söderling in twee sets; 6-2 en 6-4. Later vandaag komen de andere twee spelers van deze groep nog op de baan; Roger Federer en David Ferrer.

In de eerste set was Murray een stuk sterker dan Söderling. Hij brak de nummer vier van de wereld al vroeg in de set en speelde daarna overtuigend. Hij haalde de set dan ook zonder breakpoints tegen te krijgen binnen.

In de tweede set leek Söderling meer in de wedstrijd te komen, maar hij wist zijn enige breekkans van de wedstrijd niet te verzilveren. Toen Murray dat wel deed bij een 3-3 stand, was het verzet gebroken en zette Murray direct een goede stap richting de halve finales.

Uitslagen Eredivisie (21/11/2010) I

Vanmiddag om 14:30 uur gingen er in de Eredivisie drie wedstrijden van start. Hieronder vind je alle uitslagen en de bijbehorende karakteristieken.

 

ADO Den Haag

3 - 0

NAC Breda

 5' Bulykin
 50' Verhoek
 65' Radosavljevic
 
 
 Gele kaart: Gilissen, Janse (NAC Breda)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 14.500
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Coutinho
Leeuwin
Derijck
Kum
M. Piqué
Immers
Radosavljevic
Toornstra
Verhoek (Ammi/81)
Bulykin (Buijs/76)
Kubik (Achterberg/86)
  ten Rouwelaar
Koenders
Penders
Luijckx
Janse
Gilissen
Boussaboun
Schilder
Kolkka (Gorter/61)
Amoah
Lurling (Idabdelhay/85)

 


sc Heerenveen

5 - 0

Willem II

 18' Väyrynen
 40' Breuer
 57' Beerens
 61' Beerens (pen)
 81' Breuer
 
 
 Gele kaart: Levchenko, Lasnik (Willem II)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 25.500
Arbiter: Haverkort
 
Opstelling:   Opstelling:
Stuhr-Ellegaard
Koning
Breuer
Jong-a-Pin
El-Akchaoui
Grindheim (Djuricic/76)
Väyrynen (Narsingh/64)
Svec
Beerens
Elm (Dost/63)
Assaidi
  Mäenpää
Lampi
Halilovic
Swinkels
Pereira
Landgren (Sheotahul/60)
van der Heijden
Levchenko (Vossebelt/46)
Lasnik
Rigters
van Zaanen (Hutten/71)

 

FC Groningen

2 - 0

Feyenoord

 13' Matavz
 84' Matavz
 
 
 Gele kaart: Granqvist (FC Groningen)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 21.000
Arbiter: van Hulten
 
Opstelling:   Opstelling:
Luciano
Kieftenbeld
Ivens
Granqvist
Stenman
van der Laak (Bacuna/46)
Hiariej (Ajilore/87)
García (Holla/69)
Sparv
Tadic
Matavz
  van Dijk
de Vrij
Vlaar
Bahia
de Cler (Martins Indi/80)
van Haaren (Cabral/62)
Mokotjo
El Ahmadi
Biseswar
Castaignos
Wijnaldum

 

Age of Empires III voor slechts 10 cent

Age of Empires III is vandaag via de Games for Windows Marketplace voor het bedrag van €0.10 of 10 Microsoft Points te downloaden. Het is de zevende aanbieding van Microsoft, die al de hele week games voor spotprijzen wegdoet. Wees er snel bij, want de aanbieding is alleen vandaag geldig!

Om deze game voor deze lage prijs te downloaden, moet je wel de Games for Windows-client downloaden. Die is hier te vinden. Vervolgens log je in met een Windows Live ID en het downloaden kan beginnen! Microsoft zet games in de aanbieding, omdat ze de nieuwe Games for Windows Marketplace willen promoten.

age of mepire

Ahmadinejad: trouw jong

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft de Iraanse jeugd aangespoord jong te trouwen. Meisjes zouden op hun zestiende en jongens op hun twintigste moeten trouwen, aldus de president zondag in een persverklaring.

De doorsnee Iraanse bruid trouwt tegenwoordig op 24-jarige leeftijd. De gemiddelde Iraanse bruidegom is 26 jaar. Volgens Ahmadinejad 'is hier geen reden toe'.

De economische situatie in het land werkt niet bespoedigend op trouwen op jonge leeftijd. Wegens hoge grond- en vastgoedprijzen in Iraanse steden blijven veel jongeren langer bij hun ouders wonen en kunnen ze zich veelal ook na hun huwelijk geen eigen huis veroorloven. Daarnaast vormt de hoge werkloosheid onder jongeren een barrière voor een huwelijk.

In Iran wonen circa 75 miljoen mensen van wie 60 procent jonger is dan dertig jaar.

Ahmadinejad spoort aan om jong te trouwen
Ahmadinejad spoort aan om jong te trouwen (Foto: ANP)

[WB] Verenigde Staten pakken ploegenachtervolging

De Verenigde Staten hebben de ploegenachtervolging bij de mannen gewonnen. In Berlijn reden Jonathan Kuck, Shani Davis en Trevor Marsicano met 3:43,10 ruim de snelste tijd voor Noorwegen en Nederland.

De Fransen mochten aftrappen, maar zetten geen snelle tijd neer. Na de dweil kwamen de toplanden in actie. Italië zette met 3:46,16 een snelle tijd op de klokken, maar de Amerikanen doken er in de voorlaatste rit ruim onder door. In de laatste rit namen Nederland en Noorwegen het tegen elkaar op. Bob de Vries, Wouter Olde Heuvel en Koen Verweij waren niet opgewassen tegen de Noren moesten uiteindelijk met de derde tijd genoegen nemen, achter de Verenigde Staten en Noorwegen.

Uitslag ploegenachtervolging

# Land Tijd
1 Verenigde Staten 3:43.10
2 Noorwegen 3:44.65
3 Nederland 3:45.38
4 Italië 3:46.16
5 Canada 3:48.24

Schumacher tevreden over Pirelli-tests

Michael Schumacher is positief over de nieuwe Pirelli-banden na de twee testdagen. De zevenvoudig-wereldkampioen kampte de afgelopen seizoen met veel bandenproblemen, omdat de Bridgestones naar zijn idee te weinig grip gaven. De Duitser durft echter nog niet te zeggen of de Pirelli-banden zijn kansen volgend seizoen kunnen vergroten.

"De Pirelli's zijn toch wel heel anders dan de Bridgestones, maar ik durf nog niet hardop te zeggen dat de voorbanden nu meer grip bieden," zei de rijder van Mercedes GP tegen Autosport.com. "Dat ligt ook aan onze nieuwe auto, daar staat of valt heel veel mee. De kennismaking is alvast naar wens verlopen, dat is goed. We ontvingen positieve feedback en dat gaan we nu op de fabriek gebruiken met het oog op onze bolide voor het nieuwe seizoen. De banden worden ongetwijfeld nog verbeterd, maar al met al ben ik voor nu tevreden."

Brand legde ook reservesysteem treinleiding plat

De brand die vrijdagmiddag in het gebouw van de treinverkeersleiding in Utrecht woedde heeft ook het reservesysteem platgelegd. De systemen die normaal in gebruik zijn zitten in hetzelfde gebouw als de reservesystemen, legt een woordvoerder van Prorail uit.

Omdat in het gebouw brand woedde, moest de stroomtoevoer worden afgesloten. Anders is het voor de brandweer te gevaarlijk om te blussen. "We hebben alles dubbel om voorbereid te zijn op technische storingen", zegt de woordvoerder. "Ook hebben we een reservestroomtoevoer, maar daar hadden we nu niet veel aan."

Doordat alle systemen plat lagen, kon het treinverkeer in de regio niet worden aangestuurd. Dat had ook gevolgen voor de rest van het land. Pas zaterdagmiddag kon een begin worden gemaakt met het opstarten van het treinverkeer. Zondagochtend is het treinverkeer volledig hervat.

Het lijkt voor de hand te liggen om een reserveverkeersleiding op een andere locatie te bouwen, maar dat is het volgens de woordvoerder niet. "Als we dat hadden gehad, had het personeel dus eerst van het ene gebouw naar het andere gebouw moeten gaan. Vervolgens ben je dan een hele tijd bezig om alle systemen te testen voordat je aan de slag kunt. Hier zijn we gisteren ook een tijd mee bezig geweest."

Het voordeel van alles op één locatie hebben is dat alleen de vervanger van het systeem dat uitvalt, hoeft te worden getest. Dat een systeem uitvalt, gebeurt daarbij vaker dan dat een brand in het gebouw uitbreekt.

Door de stremming, die vrijdag rond 16.30 uur begon, strandden duizenden reizigers op het Centraal Station in Utrecht en op veel kleinere stations richting Utrecht. Het Rode Kruis had noodmaatregelen genomen en in de Jaarbeurs veldbedden neergezet voor reizigers die niet in staat waren het station te verlaten.

Van die noodopvang bleek niemand gebruik te hoeven maken. Het lukte de meesten om ander vervoer te regelen, anderen boekten een hotel in Utrecht.

Overmars op gesprek bij Ajax

De ledenraad van Ajax heeft in de komende dagen een gesprek met niemand minder dan Marc Overmars. De voormalig Ajacied, die tegenwoordig bij Go Ahead Eagles werkt, liet dit vandaag aan Radio 1 weten.

"Ik weet nog niet precies wat het inhoudt. Dat kan ik pas proeven na een paar gesprekken," liet Overmars in een korte reactie weten. "Luisteren is het minste dat je kunt doen."

Overmars kon overigens nog niet zeggen of hij daadwerkelijk zitting in de ledenraad van Ajax neemt. "Ik ben zes jaar bezig bij Go Ahead. We hebben hier veel bereikt. Ik hoor wel wat Ajax wil. Ik ga gewoon op gesprek, zo spannend is het allemaal niet. Maar een beetje verjonging in de ledenraad kan geen kwaad."

Rudisha, Vlasic verkozen tot atleten van het jaar

David Rudisha en Blanka Vlasic zijn uitgeroepen tot de beste atleten van 2010. De Kroatische Vlasic werd dit jaar wereldkampioen indoor en Europees kampioene outdoor bij het hoogspringen. Tevens won zij achttien van de in totaal twintig wedstrijden waaraan ze meedeed.

Rudisha verbeterde dit seizoen het wereldrecord op de 800 meter outdoor tweemaal. Hij bracht het record, dat dertien jaar in handen was van Wilson Kipketer, naar 1.41,01.

Van Bommel kwakkelt nog steeds met knie

Bayern München kan aanstaande dinsdag tijdens de Champions League-wedstrijd tegen AS Roma nog niet beschikken over Mark van Bommel. Dit liet trainer Louis van Gaal vandaag weten. De middenvelder van het Nederlands elftal is namelijk nog niet fit.

Van Bommel kampt al geruime tijd met klachten aan zijn knie. Vorige week leek het erop dat de speler weer in actie kon komen en meldde zich daarom bij Oranje. Het Nederlands elftal werkte eerder deze week namelijk een oefenwedstrijd tegen Turkije (1-0) af.

Op de dag van de wedstrijd tegen de Turken keerde Van Bommel weer terug naar Duitsland, omdat hij opnieuw klachten kreeg. Van Gaal nam gisteren geen risico en nam de middenvelder niet op in de selectie voor de wedstrijd tegen Bayer Leverkusen (1-1).

Naast de absentie van Van Bommel beschikt Van Gaal ook niet over Bastian Schweinsteiger (geschorst), Arjen Robben, Ivica Olic, Holger Badstuber en Miroslav Klose (allen geblesseerd).

[WB] Kuipers: "Geluk aan mijn zijde"

Simon Kuipers pakte vanmiddag bij de wereldbekerwedstrijden in Berlijn brons op de 1.000 meter voor mannen. De schaatser van TVM had bij de laatste wissel van zijn rit tegen Trevor Marsicano de pech dat de Amerikaan niet als gangmaker wilde fungeren.

"Marsicano had in de voorlaatste bocht meer snelheid en wilde voor mij kruisen. Dan had ik honderd meter in zijn rug kunnen schaatsen. Maar hij kwam bijna ten val, waardoor-ie achter me belandde. Tja, dan moet je alles alleen doen. Dat kan me zilver hebben gekost. Nou goed, in elk geval had ik bij de finish het geluk aan mijn zijde," aldus Kuipers na afloop van de race.

Zijn tijd van 1.09,11 was net zo snel als Mikael Flygind-Larsen uit Noorwegen. Kuipers bleek uiteindelijk vier duizendsten van een seconde rapper.

Ierse minister van financiën steunt lening

De Ierse minister van financiën heeft toegezegd de vraag om hulp aan de internationale gemeenschap te steunen. Het gaat om een lening van tientallen miljarden euro's om Ierland financieel het hoofd boven water te laten houden.

Brian Lenihan zei zondag dat zijn land het staatstekort van negentien miljard euro vanwege de huidige rentes niet kan financieren. Hij zal de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds om hulp vragen.

Lenihan bevestigde dat er vermoedelijk aanspraak gedaan zal worden op het enorme noodfonds om de door schulden geplaagde banken extra 'vuurkracht' te geven. Hij wilde niet ingaan op de hoogte van de lening, maar zei wel dat het bedrag niet hoger zal zijn dan honderd miljard euro.

Drie agenten gewond bij aanrijding met vluchtauto

Drie agenten zijn zaterdagnacht in Maastricht lichtgewond geraakt toen hun wagen werd geramd door twee inbrekers op de vlucht. De inbrekers maakten deel uit van een groep van vier en zijn kort na de aanrijding aangehouden, laat de politie weten.

Eerder die nacht kreeg de politie een melding dat vier mannen bezig waren met een inbraak bij een supermarkt aan de Rosarije. Toen de politie ter plaatse kwam, waren de daders al gevlogen, maar al snel kregen patrouillerende agenten de twee betrokken auto's in het vizier.

De verdachten gingen er met hoge snelheid vandoor. Een van de vluchtauto's ontkwam, de andere probeerde in de wijk Heugemerveld via de stoep langs een politiewagen te rijden. Dat lukte echter niet, waardoor de auto frontaal op de politiewagen botste en drie agenten lichtgewond raakten.

De verdachten probeerden na de aanrijding weg te rennen, maar werden al snel aangehouden. Het gaat om een 27-jarige man uit Sittard-Geleen en een 30-jarige man uit Maastricht.

De buit van de inbraak werd teruggevonden in het huis van de Maastrichtenaar. Een 30-jarige vrouw die ook in de woning was, is aangehouden. In het pand lagen ook andere goederen waarvan de politie vermoedt dat ze gestolen zijn.

De zaak wordt onderzocht. De politie hoopt de voortvluchtige inbrekers alsnog in te kunnen rekenen.

Real Madrid zonder Higuaín tegen Ajax

Real Madrid kan aanstaande dinsdag, tijdens het Champions League-duel tegen Ajax, niet over Gonzalo Higuaín beschikken. Dit heeft de ploeg uit Mardid vandaag op de officiële website gemeld.

Higuaín kwam gisteravond nog wel in actie tegen Athletic de Bilbao (5-1) en nam daar de openingstreffer voor zijn rekening. Na een uur moest de aanvaller zich echter noodgedwongen laten wisselen, vanwege problemen met zijn rug.

[WB] Duitse dames winnen ploegenachtervolging

De Duitse schaatsters hebben bij de wereldbekerwedstrijden in Berlijn de ploegenachtervolging gewonnen. Isabell Ost, Jennifer Bay en Stefanie Beckert bleven Nederland en Noorwegen voor. De grote favoriet Canada kwam door een valpartij niet aan de finish.

De Noorse dames mochten in de eerste rit in actie komen en zetten een gedegen teamprestatie neer door Polen te kloppen. Nederland kwam in de derde rit in actie. Ireen Wüst, Jorien Voorhuis en Marije Joling rekenden pas in de slotronde af met Zuid-Korea. Een rit later had Duitsland het makkelijk met Japan. Eén van de Japanses kwam direct na de start ten val, waarna de Aziaten de race op een rustig tempo uit moesten rijden. In de laaste rit nam Canada direct een grote voorsprong op Rusland, maar een valpartij zorgde ervoor dat de Noord-Amerikaanses besloten op te geven.

Uitslag ploegenachtervolging

# Land Tijd
1 Duitsland 3:04.91
2 Nederland 3:05.50
3 Noorwegen 3:06.67
4 Zuid-Korea 3:07.08
5 Rusland 3:07.21
6 China 3:07.93
7 Polen 3:10.57
8 Verenigde Staten 3:15.53
9 Japan 3:43.29
10 Canada DNF

Squashster Atkinson wint Dutch Open

Voor de tweede maal in haar loopbaan heeft de Nederlandse squashter Vanessa Atkinson de Dutch Open op haar naam geschreven. In de finale was ze met 11-9, 11-3 en 11-7 de als tweede geplaatste Ierse Madeline Perry de baas.

In de halve eindstrijd gisteren had Atkinson, als vierde geplaatst, ook al voor een grote verrassing gezorgd door de als eerste ingeschaalde Rachael Grinham uit te schakelen.

Groep jongeren sluit inbrekers in

Een groep van voornamelijk Marokkaanse jongeren heeft zaterdag in de Zuid-Hollandse plaats Nieuwkoop drie inbrekers ingesloten en overgeleverd aan de politie. In de plaats werd volgens de politie de laatste tijd regelmatig ingebroken.

Daarom was al aan inwoners gevraagd alert te zijn op personen met een Noord-Afrikaans uiterlijk die niet uit de buurt komen. Zaterdagavond zag een jongen in de Roelofstraat drie personen die aan de omschrijving voldeden. Hij haalde wat vrienden erbij en in een auto gingen ze naar de mannen op zoek.

Uiteindelijk vonden ze hen bij een brandgang in de buurt van de Weissenbruchlaan. Zodra de mannen de jongeren zagen, zetten ze het op een lopen. De jongeren blokkeerden met hun auto de wagen van de verdachten en belden de politie.

Agenten gingen naar de mannen op zoek en kregen daarbij hulp van ongeveer twintig jongeren, een politiehond en een helikopter. Na verloop van tijd werden in de buurt gestolen spullen gevonden. Nog later meldden de jongeren dat ze de verdachten hadden gezien bij een bushalte op de Achterweg.

Daar troffen de agenten een grote groep jongeren die allemaal naar de bushalte wezen. De drie verdachten zijn aangehouden. Het gaat om mannen uit Ede van 20, 22 en 23 jaar oud. Bij de woning aan de Roelofstraat, waar de verdachten aanvankelijk waren gezien, bleek inderdaad te zijn ingebroken. De politie onderzoekt of zij meer van de inbraken in de buurt afweten.

Districtschef Krishna Taneja zegt 'zeer tevreden' te zijn over de hulp van de jongeren. "Zonder hun medewerking hadden we de verdachten niet kunnen aanhouden." De auto van de verdachten is in beslag genomen voor verder onderzoek.

Twisted Pixel heeft een aankondiging voor 2 december

Twisted Pixel had eerder al bekendgemaakt dat ze bezig zijn met twee nieuwe games en blijkbaar gaan ze één daarvan onthullen op 2 december op GameTrailers TV, aldus hun officiële site.

Vorige maand vertelde Josh Bear, CCO en mede-oprichter van Twisted Pixel, aan EvilAvatar dat het team bezig was met twee games en dat ze er voor het einde van het jaar nog iets over zouden zeggen. In juli was Dan Teasdale, lead designer voor Rock Band 3 bij Harmonix, naar Twisted Pixel gegaan om te werken aan "a ridiculously cool new project" en er waren geruchten dat ze misschien werkten aan een console MMO voor de uitgever Turbine.

Over 10 dagen, 10 uur en 10 minuten weten we waarschijnlijk meer.

twisted pixel

Wereldrecord Komon in Zevenheuvelenloop

De Keniaanse atleet Leonard Patrick Komon heeft tijdens de Zevenheuvelenloop een wereldrecord neergezet op de 15 kilometer. De Afrikaan liep de afstand tussen Groesbeek en Nijmegen in 41 minuten en 13 seconden.

Daarmee was hij heel wat sneller dan de oude mondiale toptijd, die zijn landgenoot Felix Limo negen jaar geleden in dezelfde wedstrijd op 41.29 bracht. Komon kreeg voor zijn geslaagde recordpoging een bonus van 50.000 euro.

Komon liep solo naar de nieuwe toptijd. Op gepaste afstand finishte de Ethiopiër Abera Kuma naar de tweede plaats. Hij volbracht de tocht in 42 minuten en 1 seconde. Ayele Abshiro, eveneens uit Ethiopië, finishte een seconde later als derde. Koen Raymaekers was de beste Nederlander met de twaalfde plaats (44.52).

Bij de vrouwen troefde de Ethiopische Genet Getaneh verrassend de Keniaanse Florence Kiplagat af. Getaneh won in 47 minuten en 54 seconden. Ze bleef daarmee de wereldkampioene op de halve marathon 14 tellen voor. De Japanse Sayo Nomura eindigde in 49.45 als derde. Heleen Plaatzer was de beste Nederlandse op de zesde plaats in 52.05.

Wereldrecord Komon in Zevenheuvelenloop
Wereldrecord Komon in Zevenheuvelenloop (Foto: ANP)

Stel je vraag aan... Mario van der Ende

Scheidsrechters, de ene week haat je ze en het volgende moment maken ze je hele weekend goed door top te fluiten. Niets is de afgelopen jaren zo vaak bekritiseerd als de man met de fluit. Heb je altijd al een vraag gehad aan een (ex- top-) scheidsrechter? Dan is dit je kans! Dit keer mag je in onze rubriek Stel je vraag aan... namelijk je vraag stellen aan Mario van der Ende.

Mario van der Ende werd op 28 maart 1956 in Den Haag geboren en begon zijn professionele scheidsrechterscarrière in 1985. Tussen 1985 en 2003 floot Van der Ende meer dan 550 wedstrijden in het Nederlandse betaald voetbal. Vier maal was de Hagenaar de leidsman in de bekerfinale. Ook internationaal blies Van der Ende op zijn fluit. Vanaf 1990 tot 2002 was hij internationaal scheidsrechter voor de FIFA. Van der Ende sloot in 2003 zijn actieve carrière als scheidsrechter af en bleef tot 2007 actief voor de KNVB.

In 2003, na zijn afscheid als scheidsrechter in het betaalde voetbal, werd Van der Ende benoemd tot 'Lid van verdienste' van de KNVB en Ridder in de Orde van Oranje Nassau. In 2004 werd de Hagenaar verkozen tot "Scheidsrechter van de Eeuw". Van de FIFA ontving hij de Referee's Special Award, de hoogste onderscheiding voor scheidsrechters.

Heb jij een vraag aan Nederlands beste scheidsrechter van de afgelopen eeuw? Dan is dit je kans om hem te stellen. De leukste tien vragen zullen wij voorleggen aan Mario van der Ende en hopelijk geeft hij dan het antwoord waar jij op zit te wachten...

Stel je vraag voor zondag 21 november 21:00 uur.

Recordreeks FC Twente beëindigd

Voor Twente was het verlies tegen AZ een einde aan een schitterende reeks ongeslagen thuiswedstrijden.

Sinds de 2-0 thuisnederlaag tegen Ajax van 1 november 2008 waren de Tukkers maar liefst 36 opeenvolgende thuiswedstrijden ongeslagen gebleven. Het waren dertig zeges en zes gelijke spelen.

Die reeks van 36 thuisduels is met afstand een verbetering van een clubrecord uit de perioden 1973-74 en 1975-76. Toen bleven de Tukkers twee keer 25 thuiswedstrijden op rij zonder nederlaag in de Eredivisie, aldus Voetbal International.

Op 4 december kan FC Twente beginnen aan een nieuwe reeks ongeslagen thuiswedstrijden. Het ontvangt dan De Graafschap in de eigen Grolsch Veste.

Vechtpartijen bij optreden Sterretje

Bij een optreden van DJ Tony Star zijn zaterdagnacht meerdere vechtpartijen uitgebroken. Sterretje, bekend van de realityserie Oh Oh Cherso, vertoonde zijn draaikunsten in een discotheek in het Groningse Marum. Na verschillende vechtpartijen werden zeven mensen naar het ziekenhuis afgevoerd.

Twee van hen moesten met de ambulance mee, meldt een politiewoordvoerder. Het geweld had niks te maken met de Oh Oh Cherso-dj zelf. "Er kwamen meer mensen dan normaal naar de discotheek omdat Sterretje daar draaide", vertelt de woordvoerder. "De disco was met 1200 man afgeladen vol en dat leidde tot meer incidenten."

In Oh Oh Cherso was te zien hoe de 25-jarige Tony Wyczynski aan zijn dj-carrière werkt. Hij nam onlangs een 'beukplaat cd'tje' op met Mental Theo.

[WB] Davis wint 1.000 meter in Berlijn

Shani Davis heeft na in Heerenveen ook in Berlijn de 1.000 meter op zijn naam geschreven. De Amerikaan reed in de slotrit een tijd van 1:08,82 seconden wat voldoende was om de Zuid-Koreaan Kyu-Hyuk Lee en Simon Kuipers achter zich te houden.

De eerste Nederlander die in actie kwam was Hein Otterspeer die met een tijd van 1:09,74 uiteindelijk achtste werd. In de vijfde rit ging de Duitser Nico Ihle in een gevecht met Jan Bos onder die tijd door. In een Koreaans onderonsje wist Kyu-Hyuk Lee Kang-Seok Lee ruim te verslaan. Onder meer Mart Tuitert en Kuipers beten zich stuk op de tijd van de Zuid-Koreaan, maar in de laaste rit wist Davis er in een gevecht met Stefan Groothuis als enige onder te duiken.

Uitslag 1.000 meter

# Schaatser Land Tijd
1 Shani Davis VS 1:08.82
2 Kyou-Hyuk Lee Kor 1:09.08
3 Simon Kuipers Ned 1:09.11
4 Mikael Flygind-Larsen Noo 1:09.11
5 Stefan Groothuis Ned 1:09.15
6 Mark Tuitert Ned 1:09.21
8 Hein Otterspeer Ned 1:09.74
11 Jan Bos Ned 1:09.91

Touré wil korten op de salarissen van ploeggenoten

Kolo Touré roept zijn club op minder salaris uit te keren aan spelers die beneden hun niveau presteren. In gesprek met News of the World zegt de 29-jarige verdediger een aantal spelers niet hard genoeg werkt voor het salaris dat ze verdienen.

Manchester City zette aan het begin van het seizoen in op het kampioenschap, maar de resultaten vallen na dertien wedstrijden tegen. De rijke Sheik Mansour bin Zayed Al Nahyan stak afgelopen zomer een slordige 200 miljoen euro in de club uit Manchester. Het zou de Citizens een landstitel op moeten leveren, maar voorlopig staat het team van Roberto Mancini vijfde in de Premier League.

"Sommige jongens trainen niet eens honderd procent en dan verwachten ze nog altijd in de basis te staan. Ik snap dat niet. Geld is voor mij van ondergeschikt belang. De club moet spelers die de kantjes er af lopen maar korten op hun salaris," aldus Touré.

Gestolen schaap ritueel geslacht

De politie in Zeeland heeft gisteren twee mannen op moeten pakken, die een gestolen schaap ritueel geslacht zouden hebben. De 20-jarige bewoner van de woning en een 24-jarige man uit Goes, die zich ook in het huis bevond, zijn aangehouden. De politie is nog met de zaak bezig.

In de tuin van een woning aan de Beukenstraat in Goes trof de politie zaterdagochtend rond half elf resten van slachtafval aan. Daarnaast werd het bewuste gestolen schaap, inmiddels ritueel geslacht, in diezelfde tuin gevonden. Ook in de auto van de bewoner werden sporen van het schaap aangetroffen.

Het schaap bleek afgelopen vijdagnacht uit een wei aan de Quarlespolderweg te Lewedorp te zijn gestolen. De eigenaar van het schaap had al rond negen uur 's ochtends melding gemaakt van zijn gestolen dier.

Veel rondjes in NASCAR 2011

Er zijn vijf nieuwe screenshots vrijgegeven van NASCAR The Game 2011, die volgend jaar zal worden uitgegeven door Activision. In deze screens zie je behalve de auto's en parcoursen zelf ook veel schade.

NASCAR The Game: 2011 is een racegame die wordt ontwikkeld door Eutechnyx en uitgegeven door Activision. De game komt volgend jaar uit voor de PlayStation 3, Xbox 360 en Wii. In de game zal er onder andere een career-modus zijn en een online-modus voor maximaal 16 spelers. Het nieuwe circuit, Kentucky Speedway, zal ook in de game aanwezig zijn.

nascar
nascar
nascar
nascarnascar
Klik op een afbeelding voor volledig formaat.

'Ierland heeft 120 miljard euro nodig'

De eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) trekken 120 miljard euro uit voor steun aan Ierland. Dat is 10 miljard euro meer dan de hulp aan Griekenland in mei van dit jaar. Dat schreef The Sunday Times op basis van bronnen.

Frankrijk en Duitsland willen dat Ierland in ruil voor de steun de vennootschapsbelasting verhoogt. Nu betalen bedrijven 12,5 procent belasting, veruit het laagste tarief in Europa. Ook moet er in de ogen van de geldschieters een nieuwe 'superbelasting' worden ingesteld voor de rijkste Ieren, onder wie bankiers en projectontwikkelaars die de huidige crisis zouden hebben veroorzaakt.

Van de vermeende steun van 120 miljard euro gaat volgens de bronnen de helft naar de banken. Allied Irish Banks zou 10 miljard euro tegemoet kunnen zien en wellicht helemaal genationaliseerd worden. Volgens The Sunday Times wordt het steunpakket aanstaande dinsdag onthuld.

'Steun Ierland groter dan hulp Griekenland'
'Steun Ierland groter dan hulp Griekenland' (Foto: ANP)

Platini pleit voor 'sportpolitie'

Michel Platini heeft in de Duitse krant Welt am Sonntag een opvallend idee geopperd. De voorzitter van de Europese voetbalbond (UEFA) wil namelijk de zogenaamde 'sportpolitie' gaan invoeren.

"Wat wij nodig hebben is een overkoepelend instrument, een internationale politie voor sport," lichtte Platini zijn voorstel toe. De preses is van mening dat deze 'sportpolitie' zich bezig moet gaan houden met zaken als corruptie en bedrog. "Interpol heeft onlangs contact met ons gezocht en ziet wel wat in samenwerking met ons. Dat kan een begin zijn."

In datzelfde interview uitte Platini ook kritiek op de wereldvoetbalbond (FIFA). Hij is het namelijk niet eens met het plan om de organisatoren van de WK's van 2018 en 2022 op dezelfde datum te presenteren.

Street View: naakte man in kofferbak

Google Street View levert wel vaker opmerkelijke plaatjes op, en ook nu is het weer raak. Der Spiegel vond een foto van een naakte man in een kofferbak. Google anonimiseerde het adres niet, de Duitse krant deed dat wel. Wat de man precies in de kofferbak doet, is volkomen onduidelijk.

De foto is opnieuw een voorbeeld van privacyschendingen die ontstaan door de Googledienst Street View. Al eerder ontstond er ophef in Duitsland, omdat Google daar niet alleen de straten fotografeerde, maar ook MAC-adressen van WiFi-routers oogste. De Duitse minister van Justitie liet zich toen hard uit over Google: "Ik stoor me aan dat vooruitlopen, die grootheidswaanzin, dat zie ik ook bij het Google Books-project."

Google heeft de foto inmiddels van Street View gehaald. Der Spiegel verzamelde nog meer foto's van Street View, die opmerkelijk of niet volgens de regels zijn. Die foto's kan je hier bekijken.

street view

Rare jongens, die Duitsers (Foto: Der Spiegel)

Interview: 2 Door Cinema Club

De synth-pop band Two Door Cinema Club uit Ierland stond zaterdag voor een uitverkochte Melkweg in Amsterdam. FOK! ontmoette de drie heren vlak voor het optreden in de Melkweg. In de gang bij de kleedkamers leidde de rookgeur mij richting de heren die in de gang stonden. Kevin Baird, de bassist, was duidelijk het meest aanwezig/enthousiast van de drie. Daarnaast stond Alex Trimble, de zanger/gitarist, tegen de muur geleund met aan zijn rechterhand een dame. En tot slot hadden we nog de gitarist, Sam Halliday, die enigszins verlegen overkwam. We deden het interview in de kleedkamer op de bank.

[WTCC] Uitslagen Macau

Robert Huff heeft de eerste race van het World Touring Car Championship in Macau gewonnen. De tweede wedstrijd werd een prooi voor Norbert Michelisz. Tom Coronel werd in de eerste omloop twaalfde en kwam in de tweede race als zesde over de finish.

Race 1
Huff mocht van poleposition beginnen en hield deze plaats vast, mede doordat de safety car meteen naar buiten kwam vanwege een aanrijding tussen Andy Priaulx, Andre Couto en Michel Nykjaer in de eerste bocht. Na de herstart in ronde vijf kon Huff langzaam wegrijden bij wereldkampioen en Chevrolet-teamgenoot Yvan Muller. Tiago Monteiro reed de hele race op de achterbumper van Muller, maar kon de Fransman niet inhalen. Coronel leek op een plaats in de top tien af te stevenen, maar een drive-through penalty vanwege het aantikken van Darryl O'Young zorgde ervoor dat hij buiten de top tien terecht kwam.

Race 2
Kristian Poulsen mocht van poleposition starten, maar het was Michelisz die na de start de eerste plaats overnam. De rode vlag kwam direct daarna naar buiten, omdat een crash tussen Andrei Romanov en Nobuteru Taniguchi er voor zorgde dat de baan geblokkeerd werd. Na de herstart behield Michelisz eenvoudig de leiding, voor Gabriele Tarquini die in de slotfase Huff nog wel op zijn bumper wist. Coronel wist na een inhaalrace als zesde achter Augusto Farfus te eindigen, maar voor Andy Priaulx die na zijn uitvalbeurt in de eerste race van de laatste startrij moest vertrekken.

Eindstand in het kampioenschap

Pos. Rijder Team Punten
1 Yvan Muller Chevrolet 295
2 Andy Priaulx BMW Team RBM 258
3 Gabriele Tarquini SR-Sport 242
4 Robert Huff Chevrolet 233
5 Augusto Farfus BMW Team RBM 186
6 Alain Menu Chevrolet 167
7 Tiago Monteiro SR-Sport 155
8 Tom Coronel SR-Sport 124
9 Jordi Gene SR-Sport 60
10 Norbert Michelisz Zengo-Dension Team 59
11 Michel Nykjaer SUNRED 58
12 Fredy Barth SUNRED 51
13 Darryl O'Young Bamboo-engineering 14
14 Kristian Poulsen Poulsen Motorsport 13
15 Robert Dahlgren Volvo Olsbergs Green Racing 8
16 Sergio Hernandez Proteam Motorsport 6
17 Stefano d' Aste Proteam Motorsport 2
18 Mehdi Bennani Wiechers-Sport 2
19 Harry Vaulkhard Bamboo-engineering 1
20 Leonel Pernia Chevrolet Motorsport Sweden 1

[WB] Nesbitt wint 1.000m, Boer derde

Christine Nesbitt heeft de 1.000 meter voor vrouwen gewonnen bij de wereldbekerwedstrijden in Berlijn. Nesbitt kwam tot een tijd van 1.15,86. Margot Boer eindigde als derde.

Natasja Bruintjes was in de vierde rit de eerste Nederlandse op het ijs. Zij moest het opnemen tegen de Duitse Gabriele Hirschbichler. Bruintjes won de rit in 1.17,45, de tweede tijd tot dan. Shannon Rempel zette de snelste tijd in de zesde rit op 1.17,01.

Marrit Leenstra, de Nederlandse kampioene op de kilometer, moest het in de zevende rit opnemen tegen Brittany Schlusser. Schlusser opende traag waardoor Leenstra een kleine voorsprong wist te pakken. Leenstra won de rit en kwam in de tot dan snelste tijd van 1.16,80 over de meet. Die tijd bleef niet lang staan want de Amerikaanse Heather Richardson reed in de rit er op 1.16,32.

Ireen Wüst en Laurine van Riessen moesten het in de achtste rit tegen elkaar opnemen. Van Riessen opende zeer snel en pakte gelijk een voorsprong op haar landgenote. Ze won de rit nipt van Wüst, die dankzij de laatste binnenbocht toch nog dicht bij Van Riessen kwam, in 1.16,52.

Christine Nesbitt en Margot Boer vormden het laatste paar op de kilometer. Boer opende snel terwijl Nesbitt wat liet liggen. De Canadese maakte dat echter goed in de laatste ronde waarbij ze duidelijk afstand nam. In 1.15,86 kwam Nesbitt over de meet en boekte haar vijftiende zege in een wereldbekerwedstrijd.

Uitslag 1.000 meter vrouwen

# Schaatster Nat. Tijd
1 Christine Nesbitt Can 1.15,86
2 Heather Richardson USA 1.16,31
3 Margot Boer Ned 1.16,51
4 Laurine van Riessen Ned 1.16,52
5 Ireen Wüst Ned 1.16,57
6 Marrit Leenstra Ned 1.16,78
12 Natasja Bruintjes Ned 1.17,45

Taliban begroeten NAVO-plan voor aftocht

Het is een duidelijk teken van mislukking dat de NAVO met een plan komt om de troepen geleidelijk uit Afghanistan terug te trekken. Dit heeft de extremistische Afghaanse Talibanbeweging zondag gesteld.

De zaterdag op een NAVO-topconferentie in Lissabon gemaakte plannen geven volgens de Taliban aan, dat Washington niet de beoogde extra militaire steun van NAVO-bondgenoten heeft gekregen en zelfs geen toezeggingen om op de langere termijn in Afghanistan actief te zijn.

"Dit is goed nieuws voor Afghanistan en voor allen die vrijheid liefhebben", juichten de Taliban in een via internet verspreide verklaring. Het is volgens hen alleen volslagen onlogisch om de troepen niet onmiddellijk terug te halen. "Het vertragen van de aftocht leidt alleen maar tot meer tragische gebeurtenissen en veldslagen."

Dodental door vulkaan Merapi boven 300

Het dodental door de uitbarstingen van de Indonesische vulkaan Merapi is gestegen tot 304. Bedolven onder het as zijn enkele lichamen gevonden. Anderen bezweken in ziekenhuizen aan hun aandoeningen. Dat heeft de Indonesische rampenbestrijding zondag laten weten.

Ongeveer 400.000 mensen moesten door de vulkaanuitbarsting hun huizen verlaten. De helft van hen is sindsdien teruggekeerd. De internationale luchthaven van Yogyakarta moest vanwege de as bijna twee weken gesloten blijven.

De erupties van de bijna 3000 meter hoge Merapi, een van de actiefste vulkanen ter wereld, begonnen op 26 oktober. Het waren de zwaarste uitbarstingen in een eeuw tijd in Indonesië.

Dodental door vulkaan Merapi boven 300
Dodental door vulkaan Merapi boven 300 (Foto: ANP)

Hockeyfeest in Voorschoten loopt uit op veldslag

Een feest bij een hockeyvereniging in Voorschoten is in de nacht van zaterdag op zondag volledig uit de hand gelopen. Dat heeft de politie zondag bekendgemaakt. Er werden in totaal elf feestgangers aangehouden, zeven van hen zijn minderjarig. Twee broers van 16 en 19 jaar verzetten zich bij hun aanhouding hevig tegen de politie. De jongste sloeg een politieagent in zijn maag, zijn broer sloeg een agente in het gezicht.

De politie moest versterking van collega's te paard en hondengeleiders inroepen om de tientallen jongeren in toom te houden. Daarbij werd gebruik gemaakt van pepperspray, wapenstokken en politiehonden. Een groot deel van de jongeren had een slok op.

Iets na middernacht ontving de politie een melding van een aanwezige op het feest die zou zijn mishandeld. Toen agenten ter plaatste kwamen, werd de 16-jarige Voorschotenaar door een portier de deur uitgezet. De jongen verzette zich hevig en de politie had uiteindelijk pepperspray nodig om hem in de boeien te kunnen slaan. Zijn 19-jarige broer bemoeide zich met de aanhouding en ook hij kon met moeite in bedwang worden gehouden.

Zo'n dertig agenten probeerden de orde te herstellen door een groep van ongeveer vijftig raddraaiers weg te drijven van het clubgebouw aan de Weddeloop. Een groot deel kwam via een andere route terug en zocht de confrontatie met de politie. Zij gooiden daarbij onder meer met stenen en flessen, maar niemand werd geraakt.

De zeven minderjarige arrestanten konden na verhoor door de politie met hun ouders mee naar huis. De agressieve broers zitten nog vast.

[F3] Uitslag Race Macau

Edoardo Mortara heeft geschiedenis geschreven door voor de tweede maal de Formule 3-race in Macau op zijn naam te schrijven. De kampioen van de Formule 3 Euroseries bleef Laurens Vanthoor en Valterri Bottas voor. Renger van der Zande werd vijfde.

Mortara mocht in de straten van Macau van poleposition vertrekken en behield de eerste plaats voor de snel gestarte Daniel Abt en Vanthoor. De safety car moest na de eerste ronde naar buiten, omdat Carlos Munoz en Rio Haryanto bij de start botsten en ook Alexander Sims de achterzijde van de bolide van Michael Ho raakte.

Na de herstart in de derde ronde werd Mortara via de slipstream ingehaald door Abt en Vanthoor. Abt verloor enkele bochten later de macht over het stuur en klapte in de banden, waardoor de safety car opnieuw naar buiten moest komen. Nadat deze naar binnen was gegaan maakte Mortara van de gelegenheid gebruik om Vanthoor via de slipstream in te halen in de leiding over te nemen.

Mortara won uiteindelijk voor Vanthoor en Bottas die in de slotfase nog dicht bij voor de tweede plaats kwam. Marco Wittmann werd vierde, voor Van der Zande, Antonio Felix da Costa, Jean-Eric Vergne en Roberto Merhi die na een lekke band een inhaalrace op plaats acht zag stranden.

Uitslag Macau

Pos. Rijder Team Tijd
1 Edoardo Mortara Signature 39:30.753
2 Laurens Vanthoor Signature +2.120
3 Valtteri Bottas Prema Powerteam +3.156
4 Marco Wittmann Signature +6.230
5 Renger van der Zande Motopark Academy +10.631
6 Antonio Felix da Costa Carlin +13.173
7 Jean-Eric Vergne Carlin +16.508
8 Roberto Merhi Prema Powerteam +19.313
9 Felix Rosenqvist Performance Racing +20.343
10 Carlos Huertas Hitech Racing +21.362
11 Felipe Nasr Raikkonen Robertson Racing +22.994
12 Alexandre Imperatori Toda Racing/KCMG +23.926
13 Hideki Yamauchi Hanashima Racing +25.486
14 Jazeman Jaafar Carlin +25.989
15 William Buller Fortec Motorsport +31.563
16 Yuji Kunimoto Tom's +36.143
17 Rafael Suzuki Tom's +36.621
18 Oliver Webb Fortec Motorsport +41.413
19 James Calado Carlin +41.753
20 Yuhi Sekiguchi Three Bond Racing +46.198
21 Adderly Fong Sino Vision Racing +46.336
22 Lucas Foresti Fortec Motorsport +46.731
23 Hywel Lloyd CF Racing/Manor Motorsport +49.720
24 Kimiya Sato Motopark Academy +52.555
DNF Daniel Abt Signature +13 Ronden
DNF Rio Haryanto Raikkonen Robertson Racing +15 Ronden
DNF Michael Ho Raikkonen Robertson Racing +15 Ronden
DNF Carlos Munoz Hitech Racing +15 Ronden
DNF Daniel Juncadella Prema Powerteam +15 Ronden
DNF Alexander Sims Raikkonen Robertson Racing +15 Ronden

Mega Man Online in beeld

Er zijn video's van Mega Man Online, dat op het moment ontwikkeld wordt, op het internet te vinden. En op het eerste gezicht lijkt het erop dat fans van de serie bepaalde dingen zullen herkennen in het spel. 

Het blijkt dat Mega Man Online een 2,5D side-scroller is, met onder andere elementen van Mega Man X erin. Aan het eind van onderstaande video kun je een bekende vijand ontdekken, namelijk een reuzenvariant van de Sting Kameleon.

Afgelopen mei werd voor het eerst gesproken over Mega Man Online, toen Capcom aangaf samen te werken met NeoWiz. Er is nog niet bekend wanneer Mega Man Online daadwerkelijk uitgebracht zal worden.

 

Enkelblessure Emanuelson

De inzetbaarheid van Urby Emanuelson komende week in de Champions League-wedstrijd van Ajax tegen Real Madrid is onzeker. Emanuelson liep gisteren in de competitiewedstrijd tegen PSV een blessure aan zijn linkerenkel op.

Daarnaast is het onduidelijk of Martin Jol kan beschikken over Oleguer die last heeft van zijn hamstring. Morgen hoopt Jol duidelijkheid te hebben over het tweetal.

Vurnon Anita en Siem de Jong vielen uit tegen PSV maar kunnen wel in actie komen tegen de koploper van Spanje. Florian Jozefzoon viel afgelopen woensdag geblesseerd uit bij Jong Oranje en zal komende week een kijkoperatie ondergaan aan zijn linkerknie. Het is onduidelijk hoe lang hij uit de roulatie is.

Militairen mild gestraft na gebruik kind als schild

Twee Israëlische militairen die tijdens de aanvallen van bijna twee jaar geleden in de Gazastrook een Palestijns jongetje van negen jaar zakken en pakketten lieten openen waar ze explosieven in vreesden, hoeven niet de cel in. Ze hebben zondag van een militair tribunaal een voorwaardelijke celstraf van drie maanden gekregen en zijn in rang gedegradeerd.

De milde straf vloeit volgens de militaire rechter voort uit het feit dat ze tijdens het voorval in januari 2009 in actie waren onder moeilijke omstandigheden en lang niet geslapen hadden.

De rechter verklaarde de twee op 3 oktober schuldig omdat ze 'hun bevoegdheden te buiten gingen en in zo'n ernstige mate dat ze mensenlevens in gevaar brachten'. Het Israëlische hooggerechtshof betitelde eerder dergelijke acties als 'het gebruiken van een menselijk schild'.

De i-dong is een ding in China

Op de China Hi-Tech Fair, die nu bezig is in Shenzen, China, zijn er diverse motion input technologies ten toongesteld waaronder ook de 'i-dong'. Het lijkt op een soort mix tussen Kinect en Move en de naam van het apparaat lokt natuurlijk grappen uit.

De 'i-dong' bestaat uit een sensor en een controller. De sensor is verbonden met een computer of een set-top-box en bestaat uit verschillende infrarood LEDs en een infrarood-camera. Omdat de sensor zwart is doet het erg denken aan Microsofts Kinect. De controller heeft meerdere knopjes en een soort zilveren bol aan het uiteinde. Dit gedeelte reflecteert licht van de infrarood LEDs van de sensor. Zoveel als de sensor op Kinect lijkt, lijkt deze controller op de Playstation Move controller.

Je kan de 'i-dong' bijvoorbeeld gebruiken voor het wisselen van kanalen op een set-top-box of voor het spelen van spelletjes. In China is het al te koop voor rond de 160 euro. Dan krijg je de sensor, twee controllers, games en verscheidene onderdelen die op de controllers te zetten zijn zoals een infrarood-reflector.

i-dongi-dong

[Upd] Trainer weg vanwege slapeloze nachten

Na de 1-2 nederlaag tegen Sint-Truiden heeft Eric van Meir ontslag genomen als trainer van Lierse SK. Na zestien duels staat Lierse voorlaatste met negen punten.

"Ik ben op. Totaal op. Ik weet ook niet meer hoe ik aan deze situatie iets kan veranderen. Ik slaap niet meer en ik heb altijd gezegd, dat als ik hiervoor mijn slaap moet laten vallen, dat ik het voor gezien houd," aldus Van Meir op de website van Lierse.

"Ik neem gewoon weer de functie op die ik daarvoor had, als assistent-trainer. Het spijt me, maar voor mij houdt dit verhaal op. Het is me allemaal te veel geworden," besloot de 42-jarige Van Meir.

Update 12:45 uur

Lierse SK heeft vandaag bekendgemaakt dat Eric van Meir toch aanblijft als coach van de club. Het bestuur van Lierse had Van Meir gevraagd om te blijven en daar is Van Meir akkoord mee gegaan.

"Eric is een ervaren rot in het voetbal, maar een jonge trainer”, aldus algemeen directeur Neel de Ceulaer. "Noem het een leerproces, maar dat is voetbal. Hij beseft dat hij zijn teleurstelling niet zo impulsief had moeten verwoorden. We begrijpen dat hij ontsteld was, maar dat hoort er nu eenmaal bij. Winnen en verliezen liggen soms dicht bij elkaar. Vandaag hebben we de dingen rustig kunnen bespreken en we hebben hem overtuigd.”

Black Eyed Peas en meer in Dance Central DLC van komende week

Harmonix zal naast het iedere week uitgeven van DLC voor Rock Band 3 nu ook elke week met nieuwe liedjes komen voor hun nieuwste Kinect-game, Dance Central. Deze week zullen er drie liedjes te downloaden zijn, onder andere de megahit 'I Gotta Feeling' van The Black Eyed Peas.

De volgende drie liedjes zullen vanaf dinsdag 23 november te downloaden zijn voor 240 MS points, wat ongeveer drie euro per stuk is.

* Black Eyed Peas – “I Gotta Feeling”
* Cameo – “Word Up”
* Tag Team – “Whoomp There It Is”

dance centr

[Upd] Suárez: "Geen spijt van bijtactie"

Ajax-speler Luis Suárez zegt geen spijt te hebben van zijn bijtactie zaterdagavond in de wedstrijd Ajax - PSV. In de 92ste minuut beet de sterspeler in de schouder van PSV'er Otman Bakkal.

"Bijten? Nee, ik geef 200 procent in een wedstrijd. Spijt? Nee, ik heb na de wedstrijd met Bakkal gepraat en met hem is alles al klaar. In het voetbal is alles vergeten op het veld. Hij heeft tijdens de wedstrijd wel zes of zeven keer op mijn voet gestaan. Of ik bang ben voor een schorsing? Nee, misschien gaat er wel een schorsing naar hem", aldus de Ajacied.

De altijd sympathieke Uruguayaan, vorig jaar nog topscorer in de Eredivisie, liet ook weten last van vermoeidheid te hebben: "Dan vlieg ik weer naar China, dan naar Chili en een maand later naar Indonesië. Het is wat veel geworden."

Bakkals ploeggenoot Ibrahim Afellay deed echter minder luchtig over de actie van Suárez, nadat hij de bijtwond van Bakkal had gezien: "Ik schrok echt toen ik het in de kleedkamer zag."

Update 12.15 uur - Snuifgebaar Suárez
Suárez blijkt zaterdag ook een snuifgebaar naar PSV-speler Jonathan Reis gemaakt te hebben, doelend op zijn cocaïne-verleden.


Snuifgebaar Luis Suárez tegen Jonathan Reis


Luis Suárez: Geen spijt van bijtactie (Fragment op 0:45)

'Lindsay Lohan bedankt zelf voor pornofilm'

Lindsay Lohan zou zelf hebben bedankt voor haar rol in Inferno. Eerder beweerde de regisseur van de film over pornoactrice Linda Lovelace dat hij Lindsay aan de kant heeft gezet.

"Lindsay moet op dit moment selectief zijn in de keuzes die ze maakt", vertelt een bron aan de Amerikaanse entertainmentsite Radar Online. "Om haar leven weer op de rails te krijgen, is het belangrijk dat ze de juiste beslissingen neemt."

Volgens de ingewijde wilde Lindsay haar rol in Inferno aanhouden als bepaalde scenes werden geschrapt. Uiteindelijk kwam ze er niet uit met regisseur Matthew Wilder en besloot ze zich, in samenspraak met Wilder, terug te trekken.

Wilder zei eerder tegen de Amerikaanse entertainmentzender E! dat het zijn beslissing was om Lindsay uit de film te halen. "We hebben al veel geduld gehad met Lindsay", zei de regisseur. "Meerdere zaken hebben ervoor gezorgd dat we niet meer met haar kunnen werken." De regisseur zegt al met een andere actrice in onderhandeling te zijn.

Eerder werden de opnamen van Inferno, die in november moesten beginnen, al uitgesteld. Nadat de 24-jarige Lohan opnieuw werd betrapt op drugsgebruik moest ze de cel in. Momenteel wordt de actrice in de Betty Ford-kliniek behandeld voor haar drugsverslaving.

'Lindsay Lohan bedankt zelf voor pornofilm' (foto: Novum)

[WB] Koskela, Bøkko winnen 1.000 meter in B-groep

Pekka Koskela heeft bij de wereldbekerwedstrijden in Berlijn vanmorgen de 1.000 meter in de B-groep gewonnen. De Fin, die vrijdag de 500 meter in de B-groep won en gisteren dezelfde afstand in de A-groep, kwam tot 1.10,21.

Bij de vrouwen ging de winst op de 1.000 meter in de B-groep naar Hege Bøkko. De Noorse kwam in een tijd van 1.17,57 over de meet en liet daarmee Yuliya Skokova en meervoudig wereldkampioene Cindy Klassen achter zich.

Uitsel DNF niets te maken met 'perfectheid'

De originele Duke Nukem-designer George Broussard heeft gezegd dat het uitstel van Duke Nukem Forever niets te maken had met het nastreven van "perfectie", maar meer met licenties van engines en ontwikkelproblemen.

Het spel was gewoon nog niet klaar. “I wish there was an easy or dramatic answer for what took so long but there just isn’t”, zegt Broussard. “It was just never ready. We had lots of development issues along the way. It wasn’t a quest for perfection as some silly article in Wired implied last year."

“I think what hurt us the most was licensing engines and trying to change them too much. Shit happens and after delays the options are to continue or kill the game. I never wanted to kill the game. We got things turned around dramatically in 2007-2009, with a lot of new hires, and most of the game as it exists today was created in that timeframe.”

Een herhalende grap binnen het ontwikkelteam was dat hun teamleider, Broussard, geen nieuwe games mocht zien in de tijd dat ze bezig waren met Forever. Hij wilde namelijk iedere keer nieuwe onderdelen toevoegen, zodat hun paradepaard zich echt zou onderscheiden van de andere ‘simpele’ first person shooters, wat al snel de argwaan opwekte dat Broussard eigenlijk niet wist hoe het uiteindelijke product er uit moest komen te zien.

Bovenstaande spreekt zijn meest recente uitspraak enorm tegen. Wat er dus van waar is, hangt voorlopig nog in het midden. Om meer te weten te komen over de ontwikkeling van Duke Nukem Forever, kun je hier klikken om ons achtergrondartikel daarover te lezen.

Dode man in water Den Haag

In het water aan de Neherkade in Den Haag is een dode man aangetroffen. Dat meldt de politie zondag. Het lichaam werd zaterdag rond 17.30 uur ontdekt. Duikers van de brandweer hebben het lichaam uit het water gehaald.

Onderzoek door forensisch specialisten en een schouwarts heeft geen aanwijzingen opgeleverd dat de man door een misdrijf om het leven is gekomen. De recherche onderzoekt de zaak en probeert de identiteit van de onbekende man te achterhalen.

Preud'homme: "Misschien nog nooit zo goed gespeeld"

Het team van trainer Preud'homme oogstte lof gisteravond tegen AZ, maar geen punten. De regerend landskampioen FC Twente werd geprezen om het gespeelde spel tegen AZ. Het verloor echter wel met 1-2.

"Dit komt hard aan", aldus Michel Preud'homme tegenover De Telegraaf. De Belgische trainer zag zijn team eerst nog op 1-0 komen. "Misschien hebben we nog nooit zo goed gespeeld als vandaag in het eerste half uur."

Aan het eind van het eerste half uur kreeg Douglas rood vanwege het vasthouden van zijn tegenstander. "Als hij de man had laten lopen had de keeper nog kunnen ingrijpen. Zelfs bij een eventuele 1-1 hadden we nog een half uur gehad om de zaak recht te trekken. Het is een kwestie van ervaring. Ik denk niet dat Douglas deze fout nog een keer maakt."

Vertrouwen kiezers blijft, wel zetelverlies PVV

Het gedoe rond een aantal PVV-Kamerleden heeft het vertrouwen van de achterban in Geert Wilders nauwelijks aangetast. Wel levert de partij drie zetels in en komt nu uit op 28. Dat blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond. Het vertrouwen in Wilders liep licht terug van 8,5 naar 8,1. Die score ligt gelijk aan die van D66-leider Alexander Pechtold onder de D66-kiezers.

De kwestie rond PVV-Kamerlid Eric Lucassen, die onder meer veroordeeld blijkt te zijn voor ontucht in de tijd dat hij instructeur was bij de landmacht, werd door de PVV-kiezers in het eerste deel van de week negatiever ervaren dan later in de week. Aan het begin van de week vond 28 procent dat Wilders steeds meer van zijn principes inleverde, aan het eind van de week was dat 19 procent.

Volgens De Hond is het Kamerdebat over Lucassen electoraal niet ongunstig geweest voor Wilders. De PVV-kiezers hebben Wilders veel hoger zitten dan diens politieke vijanden GroenLinks-leider Femke Halsema en D66-leider Pechtold. Cruciaal is dat 96 procent van de PVV-kiezers achter de meeste punten staat die Wilders politiek aan de orde stelt. Dat percentage is niet gewijzigd.

Uit de peiling blijkt verder dat de VVD twee zetels vooruit gaat naar 36 en het CDA een naar zestien. De PvdA levert een zetel in en staat nu ook op zestien, de SP krijgt er een zetel bij en staat nu op negentien zetels. Dat is het hoogste aantal in twee jaar.

Linda de Mol haalt weer hoogste kijkcijfers

Linda de Mol heeft zaterdagavond opnieuw de meeste televisiekijkers weten te trekken. De presentatrice voert met bijna 2,2 miljoen kijkers voor Ik Hou Van Holland de lijst aan van Stichting Kijkonderzoek.

Vorige week stemden 2,4 miljoen mensen af op het programma van De Mol. Wendy van Dijk scoorde zaterdag iets minder dan 2 miljoen kijkers met haar programma Ushi & Loesie.

De top drie wordt compleet gemaakt met Studio Sport. Daarnaar keken 1,7 miljoen mensen.

Redding mijnwerkers Nieuw-Zeeland vlot niet

Er is weinig vooruitgang geboekt bij de kolenmijn in Nieuw-Zeeland, waar 29 mijnwerkers al meer dan 48 uur vermist worden. Reddingswerkers kunnen de mijn niet in, omdat binnen mogelijk gevaarlijke gassen zijn. Dat maakten de autoriteiten zondag duidelijk op een persconferentie.

,,Je kan niet zomaar een masker opzetten en naar binnen rennen, het risico is gigantisch. Ik laat niet zestien mensen naar beneden gaan voor een halfbakken redding’’, verklaarde politiecommissaris Gary Knowles. Om de luchtkwaliteit in de mijn te testen willen de reddingswerkers zo snel mogelijk een 150 meter diepe schacht boren. Dat kan ongeveer een etmaal duren. Pas als uit de tests blijkt dat de omstandigheden in de mijn veilig zijn, kunnen daadwerkelijk reddingsploegen naar binnen.

Ondanks de problemen willen de autoriteiten de hoop niet opgeven. ,,Dit is nog altijd een reddingsoperatie, we geloven nog steeds dat we ze kunnen redden’’, aldus Knowles.

De Pike River-mijn in het noordwesten van het Nieuw-Zeelandse Zuidereiland werd vrijdag getroffen door een ontploffing. Onder de 29 vermiste kompels zijn twee Australiërs, twee Britten en een Zuid-Afrikaan. De jongste is 17 jaar oud, de oudste 62.

Redding mijnwerkers Nieuw-Zeeland vlot niet
Redding mijnwerkers Nieuw-Zeeland vlot niet (Foto: ANP)

[WB] Groothuis tegen Davis op 1.000 meter

Op de slotdag van de wereldbekerwedstrijden in Berlijn worden vandaag de 1.000 meter voor mannen en vrouwen verreden. Daarnaast staan de ploegenachtervolgingen bij de mannen en vrouwen op het programma.

Op de 1.000 meter voor mannen nemen de Nederlandse mannen het in rit acht, negen en tien op tegen een Noord-Amerikaan. Mark Tuitert ontmoet Denny Morrison, een rit daarna neemt Simon Kuipers het op tegen Trevor Marsicano. Stefan Groothuis tenslotte treft in de tiende rit Shani Davis.

Margot Boer rijdt in de slotrit van de kilometer bij de vrouwen tegen olympisch kampioene Christine Nesbitt. In de rit daarvoor ontmoeten Ireen Wüst en Laurine van Riessen elkaar in een Nederlands onderonsje.

Goudse probleemgezinnen verspreiden zich

De stad Gouda hangt een nieuw probleem boven het hoofd nu in de omstreden wijk Oosterwei de komende jaren flats tegen de vlakte gaan. Daarin wonen verscheidene probleemgezinnen, waarvan een groot deel moet worden geherhuisvest in wijken die ook al onder druk staan door probleemgezinnen en/of probleemkinderen.

De kwestie is aangekaart in het overleg tussen de partijen die zitting hebben in het zogeheten Veiligheidshuis van Gouda, zoals politie, gemeente en Jeugdzorg. Oosterwei is al langer in beeld als probleemwijk, omdat Nederlandse jongeren van Marokkaanse komaf daar de buurt onveilig maken. Hoewel de veiligheid inmiddels is vergroot, lukt het maar niet om groepen jongeren in het gareel te krijgen.

Pyongyang pronkt met geheim nucleair complex

Een Amerikaanse nucleaire wetenschapper, Siegfried Hecker, is eerder deze maand op bezoek in Noord-Korea door zijn gastheren verrast met een rondleiding door een strikt geheim complex waar uranium wordt verrijkt. Dit meldde zondag The New York Times.

Hecker van de universiteit Standford in Californië en voormalig directeur van het nationale nucleaire onderzoekscentrum in Los Alamos, New Mexico, stond er naar eigen zeggen perplex van.

Het is een hoogwaardig nieuw complex met honderden recent geïnstalleerde centrifuges en een ultramodern controlecentrum, aldus Hecker. De Noord-Koreanen vertelden hem dat er al tweeduizend centrifuges in gebruik waren. Het is niet duidelijke waarom het doorgaans zo geheimzinnige Noord-Korea zijn Amerikaanse gast op dit nucleair opwindende uitstapje onthaalde.

'Afschieten grazers Oostvaardersplassen het beste'

Het afschieten van een deel van de paarden, runderen en edelherten in de Oostvaardersplassen is op korte termijn de beste oplossing voor het voedseltekort in het gebied. Dat blijkt zondag uit een enquête van het Vara-radioprogramma Vroege Vogels. Van de ruim 4600 ondervraagden vindt 38 procent het afschieten de beste oplossing. Ruim een kwart vindt dat er niets moet worden gedaan, een kleine groep (16 procent) is voorstander van bijvoeren.

Bijna de helft van de ondervraagden pleit als langetermijnoplossing voor het verbinden van de Oostvaardersplassen met andere natuurgebieden. Dan kunnen grote grazers bij voedselschaarste wegtrekken naar plekken met meer voedsel. Bijna een op de vijf vindt dat blijvend afschieten van de dieren de beste oplossing is om de hoeveelheid grazers te beperken.

Maandag presenteert een internationale commissie onder leiding van oud-staatssecretaris Gabor een reeks aanbevelingen voor het natuurgebied. Een grote groep dierenartsen is voor het afschieten van een derde van de gezonde populatie grazers, omdat er volgens hen te veel dieren in de Oostvaardersplassen zijn.

Afgelopen winter kwamen veel grazers in het natuurgebied in Flevoland om van de honger, omdat daar niet voor alle dieren genoeg te grazen was. Sindsdien wordt gezocht naar een oplossing om het probleem aan te pakken.

Jol luchtig na woorden Rutten

Ajax en PSV speelden gisteren in Amsterdam met 0-0 gelijk. De trainer van de Eindhovenaren, Fred Rutten, stelde dat zijn ploeg "de trekker had moeten overhalen". Zijn collega bij de Amsterdammers, Martin Jol, reageerde luchtig op de woorden van Rutten.

"Als je de tegenstander niet dood maakt, loop je namelijk het risico dat je zelf aan de beurt komt", aldus Jol. "Wij hadden in de eerste helft namelijk de trekker moeten overhalen. Het is jammer dat we niet ingelopen zijn. Aan de andere kant is PSV ook niet verder uitgelopen."

[NBA] Utah weet ternauwernood te winnen

In de Amerikaanse NBA hebben de basketballers van Utah Jazz gewonnen van Portland Trailblazers. De ploeg van Francisco Elson zegevoerde met 103-94.

In het derde kwart van de wedstrijd stond Utah nog met 65-74 achter. maar voor de zesde maal dit seizoen werd het tij in het laatste kwart gekeerd. Uitblinker bij Utah was C.J. Miles, goed voor 25 punten waarvan 17 in het laatste kwart. Elson kreeg ruim acht minuten speeltijd waarin hij 4 maal wist te scoren.

 

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Indiana Orlando 123-105
Atlanta Dallas 93-98
Memphis Miami 97-95
Milwaukee Oklahoma 81-82
San Antonio Cleveland 116-92
Denver New Jersey 107-103
Portland Utah 94-103
LA Clippers New York 115-124

VN teleurgesteld in internationale hulp Haïti

De Verenigde Naties zijn niet tevreden met de internationale hulp die tot nog toe geboden is aan het door een cholera-epidemie getroffen Haïti. De VN zeggen 164 miljoen dollar nodig te hebben om de uitbraak het hoofd te bieden, maar hebben nog geen tiende van dat bedrag bij elkaar.

Dat meldde de humanitair coördinator van de organisatie zaterdag (lokale tijd). "We zijn dankbaar voor de giften die we hebben gekregen, maar goederen en medische kennis zijn hard nodig", aldus de coördinator. De cholera-epidemie in Haïti heeft al aan bijna 1200 mensen het leven gekost. Bij ongeveer 20.000 mensen is de ziekte geconstateerd.

Volgens de VN is cholera gemakkelijk te behandelen. "Maar zonder medische hulp zal het sterftecijfer enorm toenemen", aldus de organisatie.

Goudzoekers omgekomen in Suriname

Ongeveer vijftien mijnwerkers zijn zaterdag (lokale tijd) bedolven in een mijn in het oosten van Suriname. Zes lichamen zijn geborgen. Vermoed wordt dat het dodental verder zal oplopen.

Het ongeluk vond ongeveer 200 kilometer van Paramaribo plaats in het concessiegebied van Surgold, een joint venture tussen Alcoa en Newmont.

Het gaat om illegale goudzoekers die in het gebied actief zijn. Er worden reddingswerkers, militairen en artsen naar het gebied gestuurd. Overste Jerry Slijngaard van het Nationaal Coördinatie Centrum Rampenbeheersing (NCCR) van Suriname zegt dat alle voorbereidingen getroffen zijn om hulp te bieden. Mijnwerkers uit het gebied zijn bezig met reddingswerkzaamheden.

Goudzoekers omgekomen in Suriname
Goudzoekers omgekomen in Suriname (Foto: ANP)

Exotische vissen ontdekt in Maas

In de Maas bij Kerkdriel zijn exemplaren van de zwartbekgrondel en de pontische stroomgrondel ontdekt. Dat meldt de Stichting Ravon zondagochtend. Volgens Ravon, een stichting die zich inzet voor de bescherming van reptielen, amfibieën en vissen, zijn de exotische vissen niet eerder aangetroffen in de Maas. Wel werd vorig jaar op dezelfde plek familie van de nu aangetroffen vissen gevonden: de kesslersgrondel.

De zwartbekgrondel is in 2004 voor het eerst in Nederland aangetroffen, in de Lek bij Schoonhoven. De pontische stroomgrondel werd in 2009 voor het eerst gesignaleerd, in het Nederlandse deel van de Rijn.

De verwachting is dat de populatie van beide vissen in de Maas zal toenemen. Van de kesslersgrondel werden in 2009 enkele exemplaren aangetroffen, in 2010 zijn er al enkele tientallen gevangen. Het is nog niet bekend welk effect de exotische vissen zullen hebben op de inheemse fauna. Gevreesd wordt dat de rivierdonderpad onder de exoten zal lijden. Deze vissoort leeft grotendeels op dezelfde plek als grondels.

Zowel de zwartbekgrondel als de pontische stroomgrondel komt oorspronkelijk voor in rivieren rond de Zwarte Zee en de Kaspische Zee.

Dronken automobilist rijdt fietser dood

In het Overijsselse Bergentheim heeft een dronken automobilist een 17-jarige fietser doodgereden. Dat meldt de politie zondag. Het incident gebeurde in de nacht van zaterdag op zondag rond 01.45 uur op de Kanaalweg Oost. Een 16-jarige fietser raakte gewond.

De slachtoffers, beiden afkomstig uit Bergentheim, maakten deel uit van een groep vrienden die op de fiets onderweg was van Bergentheim naar Mariënberg. De beschonken 27-jarige automobilist uit Vroomshoop reed de twee jongens aan.

Aanvankelijk leek alleen de 16-jarige jongen te zijn geraakt. Hij lag gewond in de berm en werd ter plekke door ambulancepersoneel behandeld. Toen bleek dat de 17-jarige jongen in het naastgelegen kanaal terechtgekomen was. Hij is ter plaatse aan zijn verwondingen overleden.

Tegen de dronken automobilist is proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs is in beslag genomen. De man zit nog vast.

Wenger 'sprakeloos' na zeldzame nederlaag tegen Spurs

Arsène Wenger verloor gisteren voor het eerst in zijn carrière op eigen terrein van Tottenham Hotspur. De Fransman wist dan ook niet wat hij moest zeggen.

"Ik ben sprakeloos", begon Wenger de persconferentie na de 2-3 nederlaag van Arsenal. The Gunners stonden na drie kwartier nog met 2-0 voor. "Het is voor mij een mysterie hoe we op zo'n manier kunnen verliezen. Als je naar de cijfers en statistieken kijkt, is het moeilijk te begrijpen hoe we dit duel hebben kunnen verliezen."

Het spel van Arsenal was volgens de manager niet zo slecht. "We speelden zoals iedereen verwachtte, maar we konden niet negentig minuten gefocust zijn. Sommige spelers verloren hun concentratie, waardoor er standaardfouten werden gemaakt. Bovendien hadden we ook een beetje pech", gaat Wenger verder.

"We hebben verloren en kunnen dat vooral onszelf verwijten. We hadden goede kansen om een beslissende derde goal te maken, maar de Spurs bleven gevaarlijk via counters. Drie thuisnederlagen is drie teveel." Arsenal verloor eerder dit seizoen al op eigen terrein van West Bromwich Albion en Newcastle United.

Dode bij eenzijdig ongeluk Doetinchem

Bij een eenzijdig ongeluk in Doetinchem is zondagochtend vroeg een automobilist om het leven gekomen. Dat heeft de politie bekendgemaakt. De bestuurder reed tegen een boom en overleed ter plekke.

De bestuurder was de enige inzittende van de auto. Het ongeluk gebeurde rond 05.45 uur op de Gaanderenseweg.

De politie kon nog niets zeggen over de identiteit van het slachtoffer. Evenmin is bekend wat de oorzaak van het ongeluk was.

Linkdump Zondag

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen plaatsen vind je nu een verse linkdump. Met deze keer:

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, maar kan jij het veel beter? Gooi jouw bijdrage maar in onze submit.

Vergeer wint 400e wedstrijd op rij

Rolstoeltennisster Esther Vergeer heeft een record neergezet waarbij de vraag rijst of dat record ooit zal worden verbroken door iemand anders. Vergeer won gisteren tijdens de NEC Wheelchair Masters (het officieuze WK) in de halve finales van landgenote Jiske Griffioen (6-3 6-0). Dat was voor Vergeer haar 400e overwinning op rij.

Vergeer is een klasse apart bij het rolstoeltennis. Ze is al elf jaar nummer één van de wereld.

Rutten: "We vergaten de trekker over te halen"

De topper tussen PSV en Ajax, die gisteravond werd gespeeld, eindigde in een doelpuntloos gelijkspel. Fred Rutten, trainer van de Eindhovenaren, was van mening dat zijn ploeg tekort was gedaan.

"Jammer dat we niet met drie punten naar huis zijn gegaan, ondanks de goed uitgespeelde kansen. Dan hadden we nog een betere dag gehad", liet Rutten na afloop van de wedstrijd weten.

De oefenmeester noemde de start van de wedstrijd normaal, maar zag vervolgens dat zijn mannen de grip op het duel verloren. "Op het middenveld hadden we problemen met de lopende mensen van Ajax," was de analyse van Rutten. "Maar een minuut of tien voor rust pakten we het weer op en richting de tweede helft waren we de bovenliggende partij. Het enige wat we ons kunnen verwijten, is dat we vergeten zijn de trekker over te halen."

Verbeek: "We werden ondersteboven gespeeld"

AZ pakte zaterdag drie punten bij FC Twente, maar daar zag het voor rust niet naar uit. Dat zag ook coach Gertjan Verbeek.

"Het is dat ik coach van AZ ben, anders had ik het eerste half uur genoten in de Veste. Wij werden ondersteboven gespeeld", reageerde Verbeek tegenover De Telegraaf. Twente scoorde ook als eerste via Luuk de Jong. Een rode kaart voor Douglas, die de doorgebroken Maarten Martens neerhaalde, was het keerpunt in de wedstrijd.

"Wij schoten na die rode kaart meteen die vrije trap erin en dan staat de zaak op zijn kop", vertelt de AZ-coach. De bezoekers waren daarna echter niet veel sterker dan de thuisclub. "De laatste minuten voor rust waren we goed. Na de hervatting was FC Twente zeker net zo gevaarlijk. Een fraai schot helpt ons aan de winst. Dat is mooi. Maar we moeten nog veel leren."

AZ is door de zege in Enschede naar de vierde plek gestegen. De landskampioen heeft nog maar drie punten meer dan de Alkmaarders en AZ staat nu zelfs op gelijke hoogte met Ajax. Verbeek betwijfelt echter of zijn ploeg kan meedoen om de titel. "Wij hebben nog lang niet het niveau dat zij hebben. Maar wij hebben wel de drie punten."

Poepon: "Dankzij het team scoor ik"

Rydell Poepon was gisteravond opnieuw erg belangrijk voor De Graafschap. De voormalig Ajacied trof tegen Roda JC drie keer doel en bezorgde zijn ploeg daarmee de zege.

"Lekker voor mij, maar dankzij het team kan ik scoren," liet Poepon na afloop van het duel weten. "Hoeveel goals ik ga maken dit seizoen? Daar heb ik wel een idee over, maar dat zeg ik niet. Dat zorgt alleen voor meer druk."

Darije Kalezic, trainer van De Graafschap, voerde een gewaagde tacktiek door. Deze bleek uiteindelijk positief uit te pakken, wat Poepon positief stemde. "We speelden 3-5-2 waardoor we steeds een man meer hadden op het middenveld. Daar hebben we de kwaliteiten voor zei de trainer en hij heeft gelijk."

Stompé verliest in kwartfinale Grand Slam

Co Stompé is er niet in geslaagd om de halve finale van de Grand Slam of Darts te bereiken. De darter ging in de kwartfinale onderuit tegen Scott Waites, die eerder al te sterk was voor Raymond van Barneveld. De wedstrijd eindigde met 16-10.

Ook Phil Taylor ging verrassend onderuit tegen zijn landgenoot Steve Beaton. The Power moest het onderspit delven en verloor met 16-14. Daarnaast bereikten ook Wayne Jones en James Wade de halve eindstrijd. Zij versloegen respectievelijk Gary Anderson en Terry Jenkins.

Geen brandstof, geen crematies

Niet alleen de industriële en transportsector zijn getroffen door het dieseltekort in de Centraal-Chinese stadsprovincie Chongqing. Ook de uitvaartsector ligt grotendeels stil in de 31 miljoen zielen tellende stadsprovincie. Dat meldden Chinese staatsmedia zaterdag.

De ovens van 28 van de dertig crematoria in de miljoenenstad draaien op diesel, de andere twee op gas. De lijken stapelen zich op in de koelingen, die inmiddels zo goed als vol zijn. Sommige families proberen zelf diesel voor de crematie van een overleden dierbare te regelen. Veel tankstations in de regio zijn dicht.

Het tekort is mede ontstaan doordat lokale overheden de doelen van de Volksrepubliek om de uitstoot van gassen flink te verminderen, wilde halen door fabrieken te korten op elektriciteit. De fabrieken hebben vervolgens grote voorraden diesel aangelegd zodat met dieselaggregaten de productie toch kan blijven doorgaan.

Amsterdam verrast door vechtsportgala

It's Showtime houdt volgend jaar toch weer een groot vechtsportgala in de ArenA.

Dat maakte de vechtsportorganisator vandaag bekend. Het evenement is waarschijnlijk op 21 mei. De kaartverkoop begint in februari.

De aankondiging is opvallend, omdat burgemeester Eberhard van der Laan dit soort gala's wil verbieden. Uit politie-informatie is gebleken dat de evenementen door de georganiseerde misdaad worden gebruikt als netwerkbijeenkomsten. 

It's Showtime suggereert dat de burgemeester toestemming heeft gegeven om toch weer een gala te organiseren. Een woordvoerder van Van der Laan laat aan AT5 weten verrast te zijn door het bericht. Dat de burgemeester toestemming zou hebben gegeven, is absoluut niet waar. Volgens de zegsman valt het nieuwe vechtsportgala waarschijnlijk nog onder een oud contract, dat It's Showtime al met de ArenA had afgesloten voor de aankondiging van het verbod. In theorie kan Van der Laan het gala nog verbieden.

[Upd] Suárez bijt Bakkal

Ajax-speler Luis Suárez heeft zich zaterdagavond flink misdragen in de Eredivisie-topper Ajax - PSV. In de 92ste minuut beet de Uruguayaan in de schouder van PSV'er Otman Bakkal, vlak nadat Ajacied Rasmus Lindgren rood had gekregen van scheidsrechter Björn Kuipers.

De gefrusteerde Suárez had geluk dat Kuipers zijn forse overtreding niet goed zag, en kreeg dan ook geen kaart. Na afloop van de wedstrijd maakten Suárez en Bakkal wel omarmd gezellig een babbeltje met elkaar.

Update 00.25 uur - 'Liefdesbeetje'
Bakkal hield zich na afloop van het duel op de vlakte: "Het was behoorlijk hectisch allemaal, maar er is wel een incident geweest. Of hij nu geschorst moet worden? Dat hoeft van mij niet. Ik wil me op voetballen concentreren."

Ajax-trainer Martin Jol sprak van een 'liefdesbeetje'. "Er gebeurt veel tijdens zo'n wedstrijd. Spelers proberen elkaar te provoceren", aldus Jol. Kuipers gaf na afloop aan het incident niet te hebben waargenomen. Daardoor zou de tuchtcommissie van de KNVB Suárez alsnog een schorsing kunnen geven.

Suárez zelf bagatalliseerde het voorval en ontkende het niet: "Hij staat zes of zeven keer op mijn voet. Dat is voetbal."


Luis Suárez bijt Otman Bakkal bij Ajax - PSV (Fragment op 0:45)

Rutten: "Spijtig voor onze supporters"

Het duel tussen Ajax en PSV begon vanavond zonder supporters van de ploeg uit Eindhoven. Door een brand op de verkeersleidingspost in Utrecht koos de NS ervoor om de treincombi te schrappen. Fred Rutten leefde voorafgaand aan het duel mee met de achtergebleven fans.

"Ik vind het heel spijtig voor onze supporters. Hier had een land als Nederland op voorbereid moeten zijn", aldus Rutten, die de hele situatie té belachelijk voor woorden vond. "Het is belachelijk dat Nederland, dat grote evenementen als EK’s op WK’s wil organiseren, niet in staat is om 1200 supporters van Eindhoven naar Amsterdam te krijgen, een land als Nederland zal hier op voorbereid moeten zijn."

"Supporters verheugen zich al weken op deze wedstrijd en dat ze hierdoor deze klassieker in de Nederlandse competitie moeten missen. Nogmaals, ik vind het heel er spijtig voor onze supporters."

Interplay teaset Fallout Online's Pip-Pad

Interplay laat weer eens beetjes van Fallout Online zien. Deze keer is de beurt aan de Pip-Pad.

De Pip-Pad lijkt een prototype te zijn voor de PipBoy en dit model in het bijzonder heeft wat leuke dingetjes bijgesloten. Je kan een stuk van een boek lezen, een stuk van het audiologboek van een ghoul beluisteren en er is een bericht voor je van J. Hardy Murphy.

De game zal ergens in 2012 uitkomen, tot dan moeten we het maar doen met dit soort teasertjes. Hier vind je de site.

pip-pad

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.