'Wietpas dwingt tot discriminatie'

De wietpas dwingt coffeeshophouders tot discriminatie. Dat zegt de Haarlemse coffeeshophouder Nol van Schaik over het plan van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) om buitenlanders met een wietpas uit coffeeshops te weren. Van Schaik kondigt aan de staat aan te klagen voor 'geforceerde discriminatie'.

Het kabinet wil de wietpas invoeren in heel Nederland om het aantal drugstoeristen te verminderen. Met de pas kunnen vaste klanten maximaal drie gram wiet per dag kopen. Buitenlanders kunnen geen pas krijgen.

De coffeeshophouder uit Haarlem wijst erop dat geen enkele club leden mag weigeren op grond van religie, huidskleur of nationaliteit. "Ik discrimineer niet en ik discrimineer ook niet onder dwang."

Vrijdag schreef de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan al dat hij twijfels heeft over de invoering van de wietpas. Bij een invoering van de pas zou Amsterdam hard worden getroffen. Het leidt volgens de burgemeester tot illegale doorverkoop en straathandel. Ook zouden de overlast, criminaliteit en gezondheidsrisico's toenemen.

Opstelten liet weten dat hij bereid is met Amsterdam te praten, maar dat hij wel vasthoudt aan zijn plannen. In de grensgebieden leiden coffeeshops tot veel drugstoerisme en bijbehorende overlast.


Wietpas niet voor buitenlanders (Foto: Novum)