'Afschieten grazers Oostvaardersplassen het beste'

Het afschieten van een deel van de paarden, runderen en edelherten in de Oostvaardersplassen is op korte termijn de beste oplossing voor het voedseltekort in het gebied. Dat blijkt zondag uit een enquête van het Vara-radioprogramma Vroege Vogels. Van de ruim 4600 ondervraagden vindt 38 procent het afschieten de beste oplossing. Ruim een kwart vindt dat er niets moet worden gedaan, een kleine groep (16 procent) is voorstander van bijvoeren.

Bijna de helft van de ondervraagden pleit als langetermijnoplossing voor het verbinden van de Oostvaardersplassen met andere natuurgebieden. Dan kunnen grote grazers bij voedselschaarste wegtrekken naar plekken met meer voedsel. Bijna een op de vijf vindt dat blijvend afschieten van de dieren de beste oplossing is om de hoeveelheid grazers te beperken.

Maandag presenteert een internationale commissie onder leiding van oud-staatssecretaris Gabor een reeks aanbevelingen voor het natuurgebied. Een grote groep dierenartsen is voor het afschieten van een derde van de gezonde populatie grazers, omdat er volgens hen te veel dieren in de Oostvaardersplassen zijn.

Afgelopen winter kwamen veel grazers in het natuurgebied in Flevoland om van de honger, omdat daar niet voor alle dieren genoeg te grazen was. Sindsdien wordt gezocht naar een oplossing om het probleem aan te pakken.