Redding mijnwerkers Nieuw-Zeeland vlot niet

Er is weinig vooruitgang geboekt bij de kolenmijn in Nieuw-Zeeland, waar 29 mijnwerkers al meer dan 48 uur vermist worden. Reddingswerkers kunnen de mijn niet in, omdat binnen mogelijk gevaarlijke gassen zijn. Dat maakten de autoriteiten zondag duidelijk op een persconferentie.

,,Je kan niet zomaar een masker opzetten en naar binnen rennen, het risico is gigantisch. Ik laat niet zestien mensen naar beneden gaan voor een halfbakken redding’’, verklaarde politiecommissaris Gary Knowles. Om de luchtkwaliteit in de mijn te testen willen de reddingswerkers zo snel mogelijk een 150 meter diepe schacht boren. Dat kan ongeveer een etmaal duren. Pas als uit de tests blijkt dat de omstandigheden in de mijn veilig zijn, kunnen daadwerkelijk reddingsploegen naar binnen.

Ondanks de problemen willen de autoriteiten de hoop niet opgeven. ,,Dit is nog altijd een reddingsoperatie, we geloven nog steeds dat we ze kunnen redden’’, aldus Knowles.

De Pike River-mijn in het noordwesten van het Nieuw-Zeelandse Zuidereiland werd vrijdag getroffen door een ontploffing. Onder de 29 vermiste kompels zijn twee Australiërs, twee Britten en een Zuid-Afrikaan. De jongste is 17 jaar oud, de oudste 62.

Redding mijnwerkers Nieuw-Zeeland vlot niet
Redding mijnwerkers Nieuw-Zeeland vlot niet (Foto: ANP)