Wereldrecord Komon in Zevenheuvelenloop

Olga Kroeders

De Keniaanse atleet Leonard Patrick Komon heeft tijdens de Zevenheuvelenloop een wereldrecord neergezet op de 15 kilometer. De Afrikaan liep de afstand tussen Groesbeek en Nijmegen in 41 minuten en 13 seconden.

Daarmee was hij heel wat sneller dan de oude mondiale toptijd, die zijn landgenoot Felix Limo negen jaar geleden in dezelfde wedstrijd op 41.29 bracht. Komon kreeg voor zijn geslaagde recordpoging een bonus van 50.000 euro.

Komon liep solo naar de nieuwe toptijd. Op gepaste afstand finishte de Ethiopiër Abera Kuma naar de tweede plaats. Hij volbracht de tocht in 42 minuten en 1 seconde. Ayele Abshiro, eveneens uit Ethiopië, finishte een seconde later als derde. Koen Raymaekers was de beste Nederlander met de twaalfde plaats (44.52).

Bij de vrouwen troefde de Ethiopische Genet Getaneh verrassend de Keniaanse Florence Kiplagat af. Getaneh won in 47 minuten en 54 seconden. Ze bleef daarmee de wereldkampioene op de halve marathon 14 tellen voor. De Japanse Sayo Nomura eindigde in 49.45 als derde. Heleen Plaatzer was de beste Nederlandse op de zesde plaats in 52.05.

Wereldrecord Komon in Zevenheuvelenloop
Wereldrecord Komon in Zevenheuvelenloop (Foto: ANP)