Stel je vraag aan... Mario van der Ende

JJdJ1984

Scheidsrechters, de ene week haat je ze en het volgende moment maken ze je hele weekend goed door top te fluiten. Niets is de afgelopen jaren zo vaak bekritiseerd als de man met de fluit. Heb je altijd al een vraag gehad aan een (ex- top-) scheidsrechter? Dan is dit je kans! Dit keer mag je in onze rubriek Stel je vraag aan... namelijk je vraag stellen aan Mario van der Ende.

Mario van der Ende werd op 28 maart 1956 in Den Haag geboren en begon zijn professionele scheidsrechterscarrière in 1985. Tussen 1985 en 2003 floot Van der Ende meer dan 550 wedstrijden in het Nederlandse betaald voetbal. Vier maal was de Hagenaar de leidsman in de bekerfinale. Ook internationaal blies Van der Ende op zijn fluit. Vanaf 1990 tot 2002 was hij internationaal scheidsrechter voor de FIFA. Van der Ende sloot in 2003 zijn actieve carrière als scheidsrechter af en bleef tot 2007 actief voor de KNVB.

In 2003, na zijn afscheid als scheidsrechter in het betaalde voetbal, werd Van der Ende benoemd tot 'Lid van verdienste' van de KNVB en Ridder in de Orde van Oranje Nassau. In 2004 werd de Hagenaar verkozen tot "Scheidsrechter van de Eeuw". Van de FIFA ontving hij de Referee's Special Award, de hoogste onderscheiding voor scheidsrechters.

Heb jij een vraag aan Nederlands beste scheidsrechter van de afgelopen eeuw? Dan is dit je kans om hem te stellen. De leukste tien vragen zullen wij voorleggen aan Mario van der Ende en hopelijk geeft hij dan het antwoord waar jij op zit te wachten...

Stel je vraag voor zondag 21 november 21:00 uur.