FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 24 augustus 2008

Maoïsten doden Indiërs bij aanslag

In een afgelegen dorp in het oosten van India zijn gisteravond een hindoeleider en vier anderen bij een aanslag gedood. Dat heeft de politie bekendgemaakt. In Kandhamal, het district waar de aanval plaatsvond, bestaan al enige tijd spanningen tussen hindoes en christenen.

De christenen worden ervan beschuldigd hindoes met dreigementen of door omkoping tot bekering te brengen. De kerken in Kandhamal ontkennen dat. Maoïstische rebellen lieten op de plek van de moordpartij een bericht achter waarin zij verantwoordelijkheid opeisten voor het dodelijk geweld. De politie vermoedt dat de rebellen met de moorden de sympathie probeerden te winnen van pas gekerstende dorpelingen. Slechts 2,4 procent van alle 1,2 miljard Indiërs is christen. In het verleden zijn christelijke missionarissen aangevallen door hindoeïstische extremisten.

Algerije doodt 10 terreurverdachten

Het Algerijnse leger heeft bij een operatie ten westen van Algiers tien verdachten van de terreurbeweging Al-Qaida in Islamitisch Noord-Afrika gedood. Het Algerijnse staatspersbureau APS maakte dit bekend op basis van informatie van het ministerie van binnenlandse zaken. De operatie volgt op een week van bomaanslagen waarbij ten minste zestig mensen omkwamen.

Er werden bij de operatie in Tarek Ibn Ziad, 250 kilometer ten westen van Algiers, een tiental automatische geweren en raketgranaten gevonden, zei het ministerie. Het maakte geen melding van verliezen aan regeringszijde. Woensdag kostte een tweevoudige autobomaanslag twaalf Algerijnse werknemers van een Canadees bouwbedrijf het leven en raakte een legerkazerne zwaarbeschadigd. Bij een aanslag dinsdag op een politieschool in de stad Les Issers kwamen 43 sollicitanten om die buiten stonden te wachten; later stierven nog vijf gewonden die waren opgenomen in een ziekenhuis.

Al-Qaida in Islamitisch Noord-Afrika, de extremistische groepering die zich in 2006 aansloot bij het netwerk van Osama bin Laden, claimde de verantwoordelijkheid voor de aanslagen. Het zou gaan om vergelding voor een aanval van de politie waarbij eerder in augustus twaalf doden vielen.

De groepering zegt uitsluitend veiligheidstroepen en buitenlanders tot doelwit te maken. Zij is voortgekomen uit de terreurbeweging GSPC, een erfenis van de burgeroorlog die in de jaren negentig in Algerije zo'n tweehonderdduizend mensen het leven kostte. Het meeste geweld vindt plaats in de zogeheten 'dodelijke rechthoek', een bergachtige kustgebied dat zich uitstrekt ten oosten van de hoofdstad. Aangenomen wordt dat Abdelmalek Droukdal, de leider van de Algerijnse afdeling van Al-Qaida in Islamitisch Noord-Afrika, zich in de regio ophoudt.

VN medewerkers
Verschillende ringen van controleposten moeten het geweld buiten de hoofdstad Algiers houden. Daar hebben zich sinds december 2007 geen aanslagen meer voorgedaan. Bij bomaanslagen op een vestiging van de Verenigde Naties en een regeringsgebouw kwamen toen 41 mensen, onder wie zeventien VN-medewerkers, om het leven.

Waarnemers achten het waarschijnlijk dat de geweldsescalatie verband houdt met de presidentsverkiezingen van volgend jaar, waarin de zittende president Abdelaziz Bouteflika mogelijk opgaat voor een derde termijn. Daarvoor moet echter eerst wel de grondwet worden aangepast.  De terroristen zijn uit op uitbreiding van het geweld naar andere landen in Noord-Afrika, zoals Marokko, zo wordt gewaarschuwd. Zij beschouwen zichzelf als onderdeel van een wereldwijde beweging. Marokkaanse rechtbanken veroordeelden de afgelopen maanden tientallen personen die zouden hebben deelgenomen aan trainingskampen in Algerije. Verscheidene van die cellen zouden gericht zijn op Europa.

NL'er wil overstromingsverzekering

De overheid moet samen met verzekeraars een verzekering tegen overstromingen mogelijk maken. Een overstroming is te duur voor een individuele verzekeraar. Dat meldt een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars na berichtgeving over verzekeren tegen overstromingen.

Nederlanders willen graag een verzekering tegen overstromingen. Bovendien zouden ze dan meer doen om schade te voorkomen, blijkt volgens het verbond uit onderzoek van de Vrije Universiteit van Amsterdam. Verzekeraars roepen al jaren dat ze een dergelijke verzekering niet alleen kunnen bieden, licht een woordvoerder van het verbond toe.

Volgens het verbond zijn verzekeraars en overheid in overleg over een verzekering tegen een overstroming die zij gezamenlijk aanbieden zodat de verantwoordelijkheden en dus de kosten worden gedeeld. De stand van zaken over dit overleg kan de woordvoerder niet meedelen.

Ruim tachtig doden vliegramp Kirgizië

Door het vliegtuigongeluk in de Kirgizische hoofdstad Bisjkek zijn zeker 87 mensen omgekomen. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid gezegd. Slechts 34 van de meer dan 120 inzittenden van het Kirgizisch passagiersvliegtuig hebben de ramp overleefd, aldus het ministerie van Burgerluchtvaart.

De Boeing-737 van de Kirgizische luchtvaartmaatschappij Itek Air stortte neer vlak nadat die was opgestegen van de luchthaven Manas. Het vliegtuig was op weg naar de Iraanse stad Mashhad. Eerder was gemeld dat Moskou de eindbestemminmg was. Itek Air is opgericht in 1999. De maatschappij staat op de zwarte lijst van de Europese Unie en mag dus niet binnen het Europese luchtruim vliegen.

NL'ers dood door ongeval in Luik

Door een verkeersongeval in Baelen in de Belgische provincie Luik zijn vandaag twee Nederlanders van 55 en 60 jaar omgekomen. Het gaat om een motorrijder en een vrouw die achterop zat. Het ongeval gebeurde op de E421 tussen Eupen en Malmedy, meldde de lokale politie.

Toen de motorrijder een voertuig inhaalde, botste hij frontaal op een voertuig dat uit de andere richting kwam. Het parket van Verviers heeft deskundigen ter plaatse gestuurd om de precieze omstandigheden van het ongeval te onderzoeken.

The Magic Word

frank59 stuurde via de Columnsubmit de volgende column in:

Democratie is het toverwoord. Als het democratisch is dan is het goed. Of dan komt het wel goed. Als het niet democratisch is dan is het logischerwijze niet goed. Georgië is een democratie dus dat is goed. Duivendak voerde actie en probeerde via de niet-democratische weg zijn zin te krijgen. Da's dus niet goed. China is geen democratie. Dus dat is ook niet goed. Maar in China wordt aan sport gedaan. En sport, dat is goed. In ieder geval zolang de sport wereldwijd wordt uitgezonden. Als het wordt uitgezonden, dan is het belangrijk. Belangrijk is trouwens weer iets anders dan goed. Want wat belangrijk is, is niet persé goed. Dat geldt andersom overigens ook. Wat goed is, is ook niet persé belangrijk.

Website van Moon vanaf nu online

Vanaf vandaag is de officiele website van 'Moon' de lucht in gegaan. Op deze site kun je meer informatie vinden over de nieuwste game van Renegade Kid.

Moon is een sci-fi, action-adventure game die zich afspeelt op de maan in het jaar 2058. Als onderzoeker vind je een vreemd luik tijdens de bouw van een basis. Dat is op zich al een verrassing, maar het wordt nog veel spannender als je gaat onderzoeken wat er achter dat luik schuil gaat...

De release datum van de game is nog niet bekend. Kijk voor meer informatie over de game dus op de eerder genoemde site



Spanning en sensatie op de DS met Moon...

[Upd] Nijland naar PSV

Dit weekeinde heeft een nog onbekende club zich officieel gemeld bij FC Groningen om Stefan Nijland per direct over te nemen. Het bod dat de club heeft uitgebracht is dermate concreet en serieus dat een overgang wordt besproken

De 20-jarige aanvaller heeft in Groningen nog een contract tot medio 2012. De jonge aanvaller brak vorig seizoen door en scoorde reeds vier keer in 23 duels. Hij stond vorig seizoen nog in de belangstelling van Ajax maar wees dat aanbod af. Groningen geeft op de clubsite aan serieus rekening te houden met een vertrek van de aanvaller en verwacht een dezer dagen meer duidelijkheid te kunnen geven.


Update:
Inmiddels is bekend geworden dat Stefan Nijland FC Groningen verlaat voor PSV. De 20-jarige aanvaller verkast voor zo'n vier miljoen euro naar de landskampioen uit Eindhoven, die hiermee de zo gewenste aanvallende versterking binnen lijken te hebben.

De clubs hebben al overeenstemming bereikt over de hoogte van de transfersom. De jonge aanvaller reisde zondagavond samen met zijn zaakwaarnemer Edwin Olde Riekerink naar Eindhoven en sprak daar met vertegenwoordigers van de Eindhovenaren.

Nijland gaat bij PSV een vier- of vijfjarig contract ondertekenen.

'Ajax wil Rijkaard terughalen'

Volgens de Spaanse sportkrant Sport is Frank Rijkaard in beeld om bij Ajax een directierol te gaan vervullen. De voormalige speler van de Amsterdammers zit op dit moment zonder club nadat hij aan het eind van het afgelopen seizoen is vertrokken bij Barcelona.

Naast Ajax zou Rijkaard ook worden gevolgd door AC Milan en Spartak Moskou. In Rusland zou Rijkaard volgens Sport zeven miljoen euro per jaar kunnen gaan verdienen als hoofdtrainer. Met Milan wordt de Nederlander al langer in verband gebracht.

Rijkaard werkte als trainer voor het Nederlands elftal, Sparta en Barcelona. Met name in Spanje was de oud-bondscoach zeer succesvol en won hij onder meer de Champions League. Rijkaard zelf gaf na zijn vertrek bij Barcelona aan een jaartje helemaal niks te willen doen.

Clarke wint KLM Open, Muntz 34e

Darren Clarke heeft de KLM Open gewonnen. Rolf Muntz was op een gedeelde 34e plaats de beste Nederlander.

Clarke bleef op de Kennemer Golf & Country Club in Zandvoort Paul McGinley voor. Clarke eindigde na vier dagen op twaalf slagen onder par, hij bleef daarmee McGinley vier slagen voor. De Zweed Henrik Stenson werd derde.

"Ik ben twee onder par, sta in de top vijftig en heb de cut gehaald in een veld van 160 man. Dat is niet slecht", blikte Muntz terug op zijn prestatie. "Ik had hoop op een top tien plaats, maar de realiteit is dat ik niet goed genoeg heb gespeeld."

Medunjanin te duur voor Valladolid

De kans dat Haris Medunjanin binnenkort overstapt van AZ naar Real Valladolid lijkt een stuk kleiner te zijn geworden. De Spaanse club is erg onder de indruk van hem, maar de interesse is verzwakt doordat AZ niet bereid is de vraagprijs te laten zakken en doordat Valladolid op andere posities dringender versterking nodig heeft.

De Spaanse sportkrant Marca voert coach José Luis Mendilibar als bron aan. Hij bekende dat de prioriteit voor Valladolid ligt bij de komst van een verdediger en een aanvaller. En dat een dure aankoop als die van Medunjanin minder waarschijnlijk is. Medunjanin trainde onlangs zes dagen mee en speelde drie wedstrijden bij Valladolid.

De begaafde linkspoot voetbalt sinds 2004 bij de Alkmaarse club, maar is er nimmer in geslaagd uit te groeien tot een vaste waarde. Alleen in zijn seizoen bij Sparta Rotterdam kwam het spel van de Bosniër tot zijn recht. Medunjanin heeft nog een contract bij AZ tot medio 2009

Holocaust-grap Jamie Oliver valt slecht

Jamie Oliver heeft voor opschudding gezorgd tijdens een internationale televisieconferentie in Edinburgh. De televisiekok maakte een grapje over de jodenvervolging in Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het publiek stelde het gebbetje van Oliver niet op prijs.

Tijdens een promotiepraatje voor zijn programma Jamie's Fowl Dinners vertelde de kok dat het klachten regende over het feit dat hij daarin kippen vergast. "We kregen daar veel verontwaardigde reacties op van Duitsers. Het is over de hele wereld uitgezonden, en het enige land waar men er problemen mee had is uitgerekend Duitsland", grapte hij.

De Duitse schrijver Udo Seiwert-Fauti die in het publiek zat, vertelt aan The Sun dat de zaal verontwaardigd reageerde. "Het was niet zo'n slimme opmerking", zegt hij. "Ik was geschokt." Een woordvoerder van de televisiekok verklaart tegenover de boulevardkrant dat Oliver niet doelbewust wilde choqueren. "We houden van alle Duitsers. Het was zeker niet zijn bedoeling om mensen te beledigen."

Holocaust-grap Jamie Oliver valt slecht  (foto: DAG)

Doherty en Garth op 90210-feestje

Shannen Doherty en Jennie Garth waren gisteravond eregast op het premièrefeestje van 90210. De twee actrices, die vorig decennium een hoofdrol speelden in Beverly Hills 90210, poseerden op het besloten partijtje in Malibu uitgebreid voor foto's met de aanwezigen. Ze maken als Brenda Walsh en Kelly Taylor ook hun opwachting in 90210, het vervolg op de populaire jarennegentigserie.

Doherty en Garth waren niet de enigen uit de oude cast die zaterdag van de partij waren. Ook hun oude collega Joe E. Tata, die in de nieuwe serie terugkeert als restauranteigenaar Nat, was aanwezig. Datzelfde gold voor de voltallige nieuwe cast van de show. Aanvankelijk zou ook Tori Spelling terugkeren in de serie. Onlangs werd echter bekend dat de actrice er van afziet om weer in de huid van Donna Martin te kruipen. Ze zou vinden dat ze niet genoeg betaald kreeg. 90210 is vanaf 2 september wekelijks te zien op de Amerikaanse buis.


Doherty weet zich eindelijk te gedragen. (foto: DAG)

Spaanse kerncentrale na brand gesloten

In een kerncentrale in de noordoostelijke Spaanse provincie Tarragona is vandaag alarm geslagen wegens brand in een elektriciteitsinstallatie. De brand heeft geleid tot de voorlopige sluiting van de centrale. Het vuur kon na twee uur worden geblust. De Spaanse Nucleaire Veiligheidsraad zei dat er geen gevaar was voor het milieu.

De Vandellos II-centrale ligt 140 kilometer van Barcelona aan de kust van de Middellandse Zee. Het complex is een van de zeven kerncentrales in Spanje. Het wordt geëxploiteerd door de Spaanse energiebedrijven Endesa en Iberdrola.

De Spaanse Asco-centrale aan de rivier de Ebro lekte in november 2007 radioactiviteit. Het lek werd evenwel pas ontdekt in maart dit jaar en de directie wachtte tot 4 april voordat het probleem aan de Nucleaire Veiligheidsraad werd gemeld. De raad gaf het bedrijf vorige week een boete van 22,5 miljoen euro, omdat de directie het probleem in eerste instantie had gebagatelliseerd.

Spoedberaad EU over Georgië

De Europese Unie gaat een buitengewone topconferentie houden over de crisis in Georgië. Dit heeft het Franse EU-voorzitterschap meegedeeld. De zitting zal maandag 1 september plaatshebben in Brussel. Verscheidene lidstaten hebben op een top van de regeringschefs aangedrongen, zei het Elysée.

Onder bemiddeling van de Franse president Nicolas Sarkozy namens de EU, zijn Rusland en Georgië overeengekomen hun troepen terug te trekken naar de stellingen die zij innamen voordat de vijandelijkheden op 7 augustus in Zuid-Ossetië uitbraken. Volgens de EU en de Verenigde Staten zijn de Russen hun afspraken niet volledig nagekomen en blijven zij delen van Georgië bezet houden en militaire operaties uitvoeren.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel maande Moskou zondag het zespuntenplan uit te voeren, omdat 'Ruslands geloofwaardigheid in het geding is'. Zij opperde een door de EU te organiseren conferentie van Georgië en zijn directe buurlanden, waaronder Azerbeidzjan, Armenië en Oekraïne, over het herstel van de vernielde infrastructuur in Georgië. Het is niet de bedoeling ook Rusland uit te nodigen, zei Merkel. De bondskanselier reist deze week naar Zweden, Estland en Litouwen, waar zij ervoor wil pleiten om met Rusland in gesprek te blijven.

Druk Grachtenfestival ondanks weer

Het Grachtenfestival in Amsterdam heeft de afgelopen dagen meer dan 68 duizend bezoekers getrokken. De elfde editie van het festival eindigde vanmiddag met een gratis concert aan de Prinsengracht. De organisatie spreekt van een succesvol jaar, omdat er ondanks het slechte weer zo'n tweeduizend bezoekers meer dan vorig jaar op het festival afkwamen.

Op het programma stonden dit jaar ruim honderd concerten. Een groot deel van de optredens was uitverkocht. Het Grachtenfestival biedt een podium voor klassieke muziek. Tijdens het muziekfestival worden zowel binnen als buiten concerten gegeven. Veel concerten zijn gratis of tegen een lage prijs toegankelijk. Volgend jaar is het festival van 15 tot en met 23 augustus.


Druk Grachtenfestival ondanks wisselvallig weer  (foto: DAG)

Uitslagen oefenduels 24 augustus

Aanstaande vrijdag wordt er weer gevoetbald in de Eredivisie. Als voorbereiding daarop spelen veel clubs oefenduels tegen amateurclubs of tegen elkaar. Vandaag sluiten ADO Den Haag en FC Utrecht de oefencampagne van de Eredivisieclubs af. FOK!sport zet voor de laatste keer de uitslagen voor je op een rijtje.

ThuisUitUitslag
ADO Den Haag Real Sociedad (Spa)
Díaz de Cerio (2)
0-2
Elinkwijk FC Utrecht
George, Van Dijk, Sanmartean, Caluwé
0-4

Vrouw jat auto met kleuter

Terwijl ze afscheid aan het nemen was van haar zoontje, stapte er plotseling een vreemde vrouw in haar auto en reed er met kind en al vandoor. Het overkwam een vrouw uit het Belgische Oostakker gisteren. De dievegge had echter niet in de gaten dat er een vijfjarige kleuter op de achterbank lag te slapen.

De 24-jarige vrouw die de auto meenam, kwam er pas later achter dat ze een ongewenste passagier had. Toen ze even later enkele heren oppikte, werd de kleuter dan ook zonder pardon uit de auto gezet. Toen ze haar rit naar een discotheek voortzette, kwam het voertuig halverwege stil te staan wegens pech.

De vrouw is vanochtend onder invloed van drank opgepakt. Zij zal binnenkort worden voorgeleid aan het parket van Gent. 

Uitslagen Engeland speelronde 2

Afgelopen weekend werd in de Engelse competitie de tweede ronde afgewerkt. De verrassing was het verlies van Arsenal tegen Fulham, dat zich vorig seizoen maar net handhaafde. Liverpool en Chelsea wonnen wel en gaan nu gezamenlijk aan de leiding.

Fulham wint in eigen huis van Arsenal
Fulham is er zaterdagavond in geslaagd om het duel tegen titelkandidaat Arsenal te winnen. The Gunners verloren het duel met 1-0. Het enige doelpunt kwam op naam van Brede Hangeland en werd in de eerste helft gemaakt.

De thuisspelende ploeg begon fel aan het duel. Arsenal kwam er niet uit, waardoor het ook niet verrassend was dat Fulham verdiend op voorsprong kwam. Hangeland wist uit een corner te scoren. Enkele minuten later kopte Emanuel Adebayor op de paal. In de tweede helft kwamen de manschappen van trainer Arsène Wenger iets beter in de wedstrijd. De druk op The Cottagers werd verder opgevoerd, maar dit betaalde zich niet in doelpunten uit.

Tottenham Hotspur verliest van Sunderland
Tottenham Hotspur is dit weekend tegen de eerste nederlaag van het seizoen aangelopen. In eigen huis konden The Spurs niet winnen van Sunderland. Djibril Cissé was in de laatste tien minuten verantwoordelijk voor de winnende treffer.

De thuisploeg begon enigszins angstie aan het duel. De bal werd veel rondgespeeld, waardoor Sunderland rustig kon toekijken. De eerste mogelijkheden waren voor Tottenham Hotspur, maar de scherpte ontbrak bij de ploeg. Na bijna een uur spelen kwamen de bezoekers via Kieran Richardson op voorsprong. Niet veel later stonden de clubs weer op gelijke hoogte na een succesvolle uithaal van Jermaine Jenas. In de slotfase tekende Cissé voor de winnende treffer.


Uitslagen speelronde 2:

ThuisUitUitslagen
Blackburn Rovers Hull City 1-1
Liverpool Middlesbrough 2-1
Newcastle United Bolton Wanderers 1-0
Stoke City Aston Villa 3-2
Tottenham Hotspur Sunderland 1-2
West Bromwich Albion Everton 1-2
Fulham Arsenal 1-0
Wigan Athletic Chelsea 0-1
Manchester City West Ham United 3-0

De stand:

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1 Chelsea 2 2 0 0 6 5-0
2 Liverpool 2 2 0 0 6 3-1
3 Blackburn Rovers 2 1 1 0 4 4-3
4 Hull City 2 1 1 0 4 3-2
5 Newcastle United 2 1 1 0 4 2-1
6 Aston Villa 2 1 0 1 3 6-5
7 Manchester City 2 1 0 1 3 5-4
8 Bolton Wanderers 2 1 0 1 3 3-2
9 Everton 2 1 0 1 3 4-4
10 Middlesbrough 2 1 0 1 3 3-3
11 Fulham 2 1 0 1 3 2-2
12 Sunderland 2 1 0 1 3 2-2
13 Arsenal 2 1 0 1 3 1-1
14 Stoke City 2 1 0 1 3 4-5
15 West Ham United 2 1 0 1 3 2-4
16 Manchester United 1 0 1 0 1 1-1
17 Portsmouth 1 0 0 1 0 0-4
18 Tottenham Hotspur 2 0 0 2 0 2-4
19 West Bromwich Albion 2 0 0 2 0 1-3
20 Wigan Athletic 2 0 0 2 0 1-3

Voor morgen staat het duel tussen Portsmouth en Manchester United op het programma.

Topscorers:

#SpelerClubGoals
1Agbonlahor Aston Villa 3
2Elano Manchester City 3

Programma speelronde 3:

DatumThuisUit
30/08Bolton WanderersWest Bromwich Albion
30/08EvertonPortsmouth
30/08Hull CityWigan Athletic
30/08Manchester UnitedFulham
30/08MiddlesbroughStoke City
30/08West Ham UnitedBlackburn Rovers
30/08ArsenalNewcastle United
31/08ChelseaTottenham Hotspur
31/08SunderlandManchester City
31/08Aston VillaLiverpool

Winnaar DVD-Box OS

FOK! mocht in samenwerking met House of Knowledge en MVSP nog een exemplaar weggeven van de dvdbox "De geschiedenis van de Olympische Spelen. Het enige wat je moest doen was een vraag beantwoorden.

Het antwoord op de vraag welke Nederlander de eerste medaille won in Peking was natuurlijk Ruben Houkes in het judotoernooi.

De winnaar is geworden

djjoris

Gefelicteerd en veel plezier met de dvd-box!

Geredde drenkeling licht politie niet in

Toen er een melding binnenkwam dat er een auto te water was geraakt in het Drentse gehucht Lheebroek, rukten de hulpdiensten massaal uit. Maar liefst drie brandweerwagens, twee politieauto's, een ambulance en een traumaheli waren op pad om de drenkelingen uit het water te halen. Eenmaal op de plaats van het ongeval aangekomen, bleek de bestuurder te zijn gevlogen.

De 36-jarige bestuurder uit het nabij gelegen Dwingeloo bleek niets te mankeren en zat inmiddels weer thuis. De man moest uitwijken voor een bestelbus, maar kwam hierdoor in de berm en schoot het water in. De man wist zelf de zinkende auto te verlaten en werd door de bestelbuschauffeur naar huis gebracht. Beide heren vergaten echter de politie op de hoogte te stellen van het feit dat er geen man overboord was.

FOK!kers: 'Balkenende moet weg'

Een overweldigende meerderheid van FOK! wil het huidige kabinet zo snel mogelijk inruilen voor iets anders. Maar 17,1 procent ziet het kabinet graag tot 2010 zitten, de rest heeft voorkeur voor verschillende andere opties. Dit blijkt uit de FOK!poll van het afgelopen weekeinde, waar 1655 mensen op stemden.

14 procent wil zo snel mogelijk (groen)socialisten in de regering. 17,3 procent geeft voorkeur aan nationalisten, en eenderde ziet graag liberalen het land verder regeren. Opvallend is dat de overige 18,2 procent niet alleen het huidige kabinet graag ziet verdwijnen, maar ook het systeem an sich niet vindt deugen.

 

De reacties lopen uiteen. Blue-eagle vindt het prima met ons land gaan, en vraagt zich af wat er mis is. Paginabeheerder wil ook dat het kabinet blijft zitten, maar om een andere reden: "Omdat dit waarschijnlijk het laatste kabinet is met minder dan 4 partijen, dus het laatste stabiele kabinet. Niet dat ik zo blij ben met die Christenfundi's, maar soit."

 

Molurus gaat daar vol tegenin. "Stelletje oplichters dit kabinet. 1 groot toneelstuk. Democratie betekent voor je idealen gaan staan en die verdedigen. Wanneer politici nog uitsluitend zeggen wat het volk wil horen en verder hun eigen gang gaan is de democratie dood." WurM valt hem daarin bij, maar merkt ook op: "Het enige probleem is dat andere systemen ook niet werken en wij ons dus maar aan de democratie vastklampen."

 

Yi-Long kreeg veel bijval voor zijn uitgebreide verhaal, met als moraal: "De huidige politiek heeft de laatste tientallen jaren dit land compleet verneukt. Niet links, niet rechts, maar gewoon Den Haag. Ze hebben massaal gefaald en ze blijven falen."

 

Opvallend veel FOK!kers ageerden in de reacties overigens tegen het feit dat er 'blijkbaar' zoveel liberalen rondlopen op FOK!. Franske19 meldt nog: "Nationalisten graag. Misschien dat zij er nog iets van kunnen maken. Anders wordt het echt emigreren", maar wordt gepareerd door Puddingbroodje met de opmerking "een nationalist die naar het buitenland gaat verhuizen is nooit grappig :') ".

 

De volgende poll vraagt hetzelfde, maar dan voor de Amerikaanse regering. Nu het einde nadert, komt de vraag: zou deze regering netjes hun termijn uit mogen zitten of niet? Stemmen kan hier!

 

Koefnoen zette het trio eerder nog in een positief zonnetje.

 

Welke is Dit: Opgave 31 - Uitslag

Stipt om 20:00 uur zaten Jordy-B en zijn moeder op de laatste ronde te wachten. Na 4 minuten beraad konden ze niet anders concluderen het antwoord Ellis in Glamourland moest zijn. Na wat andere antwoorden vulde de lift zich uiteindelijk nog aardig: Knutknuttsson, Viper2k1, TagForce (wat zijn precies je zorgen?), Champloo, WensMeester, H-B-B, magical_reflex (opmerkingen liever alleen bij de uitslag), Katth, Ryoga, WurM, TheYoung1, ahbruinsma, hole1988, G-lock en Daywalk3r.
 

Top 5: 1. Jordy-B 2. Champloo 3. H-B-B 4. magical_reflex 5. Ryoga

De geboorte van een LittleBigPlanet-level

Iets waar enthousiastelingen van LittleBigPlanet tot de dag van vandaag en waarschijnlijk minimaal tot eind 2008 over zinspelen is het zelf maken van levels en deze delen met zoveel mogelijk mensen over de hele wereld. Erg leuk is dan ook onderstaand filmpje die funest zal zijn voor de fantasieën van sommigen, dan wel bevestigend voor hetgeen zij al tijden wisten. Het level in onderstaande time lapse is in ongeveer tien minuten gemaakt.

Cyberia18 wist ons overigens te melden dat het zeer waarschijnlijk mogelijk is om voertuigen in de levels te verwerken of dat deze in elk geval voor kunnen komen in de levels van LittleBigPlanet. Tevens is de webwinkel waar de video vertoond wordt een winkel waar ze Sackboy Kratos bij een preorder van de game leveren. Deze zal gedownload kunnen worden via een code die per e-mail verzonden wordt in de week voordat LittleBigPlanet verzonden wordt.

FOK!sport blikt terug op de Olympische Spelen

De afgelopen weken stonden in het teken van de Olympische Spelen in Peking. Op de speciale OS-website van FOK!sport kon je in die periode het laatste nieuws over dit evenement vinden.

Vandaag was de laatste dag van de Olympische Spelen in de Chinese stad, waarna de balans opgemaakt kon worden. China werd eerste in het medailleklassement. Het gastland werd gevolgd door de Verenigde Staten en Rusland.

Nederland veroverde de afgelopen weken zeven gouden, vijf zilveren en vier bronzen medailles. Om de Olympische Spelen op FOK! definitief af te sluiten, blikt FOK!sport nog één keer terug op dit mooie evenement.

Bekijk het overzicht: deel 1 en deel 2



De Olympische Spelen zijn voorbij (foto: ANP)

Boonen wint opnieuw in Eneco Tour

Tom Boonen heeft zijn tweede etappe in deze Eneco Tour gewonnen. De Belg was in Ardooie opnieuw de snelste in de massasprint.

Ondanks het redelijk zware parcours, met onder meer beklimmingen van de Kwaremont, de Kluisberg en de Tiegemberg eindigde de wedstrijd toch in een massasprint. Daarin bleef Boonen Kenny van Hummel en Edvald Boasson Hagen voor.

André Greipel zat in de aanvankelijke kopgroep en wist dankzij bonificatieseconden de leiding in het klassement over te nemen van Daniele Bennati.

Een terugblik op Peking 2008 - deel 2

De Olympische Spelen zijn afgelopen. Nog één keer blikt FOK!sport terug met de grootste successen en natuurlijk ook de Nederlandse medailles.

Dag 9

Er is goud en zilver voor ons land op de roeibaan. De Nederlandse lichte dubbeltwee, met Marit van Eupen en Kirsten van der Kolk, wint de olympische titel. Zilver is er voor de vrouwenacht die in hun race alleen de Verenigde Staten voor moet laten gaan. Zeilsters Mandy Mulder, Merel Witteween en Annemieke Bes zorgen voor Nederlands eremetaal door zilver te winnen in de Ynglingklasse.

Dankzij Taeke Taekema spelen de Nederlandse hockeyheren de groepswedstrijd tegen Australië met 2-2 gelijk. Nederland blijft verliezen bij het softbal. De Verenigde Staten verslaan de Nederlandse vrouwen met 8-0. De Nederlandse waterpolovrouwen bereiken de halve finales. Na het nemen van strafworpen verslaan ze de Italiaanse vrouwen, de olympisch kampioen van vier jaar geleden.

Michael Phelps pakt zijn achtste gouden medaille deze Spelen. Hij doet dit op de 4 x 100 meter wisselslag. Met zijn achtste goud op één Olympische Spelen zwemt Phelps Mark Spitz uit de boeken. Phelps heeft nu in totaal zestien olympische medailles. Het gehele podium bij de 100 meter voor vrouwen is voor Jamaica. Het goud op de atletiekbaan wordt gewonnen door Shelly-Ann Fraser. Sherone Simpson en Kerron Stewart eindigen als gedeeld tweede.

Rafael Nadal wint olympisch tennisgoud. Hij klopt in de finale Fernando Gonzalez. Bij de vrouwen gaat de titel naar Jelena Dementieva. In de finale verslaat ze haar landgenote Dinara Safina met 3-6 7-5 en 6-3.

De Griekse Fani Halki, olympisch titelverdedigster op de 400 meter horden, wordt betrapt op doping.

Wielrenner Niki Terpstra moet de kwalificaties voor de ploegenachtervolging laten schieten. Hij loopt een naar later blijkt zware blessure op bij een aanrijding.

Dag 10

Op dag tien was er dan toch nog goud voor Marianne Vos en wel op de wielerbaan. Vos is oppermachtig op de puntenkoers. Er is zilver bij het zeilen. Lobke Berkhout en Marceline de Koning worden tweede in de 470-klasse. In de afsluitende medaillerace eindigt het Nederlands duo, drievoudig wereldkampioen, als vijfde.

De Nederlandse honkbalheren verliezen wederom. Ondanks een vroege voorsprong van Oranje wint Cuba met 3-14. De Nederlandse hockeyvrouwen winnen ook hun laatste groepswedstrijd. In een niet bijster spannende wedstrijd wordt met 2-0 van Spanje gewonnen. De Nederlandse softbalvrouwen winnen hun laatste wedstrijd op de Spelen. Taiwan wordt met 4-2 verslagen.

De Chinese publiekslieveling en favoriet voor de titel, Liu Xiang, moet zich met een blessure terugtrekken voor de series van de 110 meter horden.

Dag 11

Weer een olympische titel voor Anky van Grunsven. Van Grunsven wint op het olympisch dressuurtoernooi goud. Isabell Werth wordt tweede, Heike Kemmer behaalt het brons.

Turner Epke Zonderland slaagt er niet in een medaille te veroveren op rek. De Nederlanse turner eindigt na een val van het rek als zevende

Het Nederlandse dameswaterpoloteam weet zich te plaatsen voor de finale. De Nederlandse vrouwen verslaan in de halve eindstrijd Hongarije met 8-7. De Nederlandse honkballers verliezen hun voorlaatste wedstrijd met 4-0 van Canada en zijn daardoor definitief uitgeschakeld voor de halve finales. De Nederlandse hockeyheren plaatsen zich dankzij een 4-2 overwinning op Pakistan voor de halve finale.

Dag 11

De Nederlandse hockeydames plaatsen zich voor de finale van de Olympische Spelen. Het team verslaat in de halve finale Argentinië met 5-2. De Nederlandse honkballers, al uitgeschakeld, verliezen hun laatse wedstrijd op de Spelen. De ploeg van bondscoach Robert Eenhoorn is met 0-10 kansloos tegen Zuid-Korea.

Na de 100 meter eerder deze Spelen wint Usain Bolt nu ook de 200 meter. In het atletiekstadion in Peking komt hij tot een tijd van 19,30, en verbetert daarmee het onaantastbaar geachte wereldrecord van de Amerikaan Michael Johnson.

Wederom is een atlete op de Olympische Spelen betrapt op het gebruik van doping. Het gaat om de Oekraïense zevenkampster Ljoedmila Blonska die zilver veroverde deze Spelen.

Dag 12

Op dag twaalf tweemaal goud voor Nederland, en allebei toch wel verrassend. Maarten van der Weijden wint de olympische titel op de tien kilometer zwemmen in open water. Hij eindigt na een spannende eindsprint voor de Brit Davies en de Duitser Lurz. En goud is er ook voor waterpolovrouwen. In de finale wordt de Verenigde Staten, de wereldkampioen van vorig jaar, met 9-8 verslagen.

De Nederlandse hockeyheren slagen er niet in de finale te bereiken. Tegen Duitsland is het na de reguliere speeltijd en de verlenging 1-1. Bij het nemen van strafballen is Duitsland met 4-3 iets gelukkiger.

De voetbalvrouwen van de Verenigde Staten veroveren het olympisch goud. Het verslaat in de finale Brazilië. Net als in Athene vier jaar geleden wordt Veronica Campbell-Brown olympisch kampioene op de 200 meter bij het atletiek. Na het goud van haar landgenoot Usain Bolt op de 100 en 200 meter en de zege van Shelly-Ann Fraser op de 100 meter zijn nu alle vier de olympische titels op de sprintafstanden in handen van Jamaica.

Opnieuw een dopinggeval op de Olympische Spelen, ditmaal bij de springruiters. Vier springpaarden zijn betrapt op het gebruik van doping.

Dag 13

De hockeyvrouwen winnen de olympische titel. In de finale winnen de vrouwen met 2-0 van gastland China.

De eerste medaille voor België in Peking is een feit. De estafettevrouwen veroveren zilver op de 4 x 100 meter. Usain Bolt wint zijn derde gouden medaille van deze Olympische Spelen. Samen met zijn teamgenoten wint hij de 4x100 meter estafette en lopen ze een wereldrecord. Nederland wordt door een mislukte wissel zevende.

Dag 14

Bij het mountainbiken zijn er geen medailles voor de Nederlanders. De titel bij de vrouwen gaat naar Sabine Spitz. Elsbeth van Rooy-Vink wordt veertiende. Na afloop zakt de Nederlandse ineen en bij controle blijkt dat haar suikerwaarde te veel is gezakt. De Nederlandse wordt naar het ziekenhuis afgevoerd en moet daar een nachtje blijven. Viervoudig wereldkampioen Julien Absalon prolongeert zijn olympische titel bij de mannen. Rudi van Houts en Bart Brentjens eindigen in de achterhoede.

Zuid-Korea wint verrassend de olympische honkbaltitel. Drievoudig en regerend olympisch kampioen Cuba wordt in de finale met 3-2 verslagen. Voor het eerst sinds 1992 wint Duitsland de olympische titel bij de hockeyheren. Voor de Nederlandse hockeyheren eindigen de Spelen in een deceptie. In de strijd om het brons wordt met 2-6 verloren van Australie.

België wint op de voorlaatste dag van de Spelen toch nog een gouden medaille. Tia Hellebaut pakt de titel bij het hoogspringen voor vrouwen.

Net als vier jaar geleden wint Argentinië de gouden medaille op het olympische voetbaltoernooi. De ploeg van coach Sergio Batista verslaat in een matige finale Nigeria met 1-0.

De Cubaanse taekwondoka Angel Valodia Matos is voor het leven geschorst. Na de verloren olympische finale in de klasse boven de 80kg schopt hij een scheidsrechter en een andere official. Ook de coach van Matos is voor altijd uitgesloten.

Dag 15

Als eerste Keniaan pakt Samuel Kamau Wanjiru de olympische titel op de marathon. Wanjiru komt in een tijd van 2.06.32 ( een nieuw olympisch record) over de meet en is daarmee 0.44 sneller dan Jaouad Gharib. Kamiel Maase eindigt in zijn laatste grote marathon als 39e.

Voor de derde maal op rij en de negende maal totaal winnen de Hongaarse waterpoloheren de olympische titel. In de finale wordt de Verenigde Staten met 14-10 verslagen (6-4,3-4,2-1,3-1). De Amerikaanse volleybalheren veroveren de olympische titel. In de finale verslaan ze titelverdediger Brazilië met 3-1 (20-25, 25-22, 25-21, 25-23). De Amerikaanse basketbalmannen worden olympisch kampioen. In een spannende finale wordt met 118-107 van Spanje gewonnen.

De Chinese bokser Zou Shiming bezorgt zijn land de vijftigste gouden medaille van deze Spelen.

Maarten van der Weijden draagt tijdens de sluitingsceremonie de Nederlandse vlag. Op de website van sportkoepel NOC*NSF krijgt de langeafstandszwemmer de meeste stemmen.

De Spelen zijn nu officieel voorbij. Wat was jouw mooiste moment van ruim twee weken Peking?

STR pakt drie punten

Bij Scuderia Toro Rosso is het vandaag groot feest. Sebastian Vettel kwam als zesde over de streep en teamgenoot Sébastien Bourdais werd tiende in Valencia.

Vettel was zeer blij met de drie punten. "Ongelooflijk. Dit was een prefecte dag. Het was leuk, maar zwaar en heet. Mijn start was niet echt goed vanaf het vuile gedeelte van de baan en in de eerste bocht was het erg close met Kimi (Raïkkönnen, red.) en ik kon mij positie ten opzichte van Jarno (Trulli, red.) verdedigen in de eerste stint. Hij had echter meer brandstof aan boord en haalde me via de pitstops in. Maar we kunnen ontzettend blij zijn met dit resultaat. We hebben het hele weekend geen fouten gemaakt en we hebben maximaal gepresteerd. Het team mag trots zijn op wat het heeft gepresteerd en hopelijk kunnen we dit in de komende race doorzetten," aldus de jonge Duitser.

Ook Bourdais had genoten van de race. "Dit was een erg leuke race, afgezien van het feit dat ik Heidfeld raakte en mijn neus beschadigde. Dat was erg jammer, omdat ik zeventien ronden moest rijden, waardoor ik ongeveer twintig seconden verloor. In de laatste twee stints had ik een goede snelheid. Ik ben wel blij met het resultaat en ik denk dat we de juiste strategie hadden. Het is mijn beste resultaat sinds Australië en hopelijk kan ik in Spa in de punten rijden," sprak de Franse viervoudig ChampCar-kampioen.

Een terugblik op Peking 2008 - deel 1

De Olympische Spelen zijn afgelopen. Nog één keer blikt FOK!sport terug met de grootste successen en natuurlijk ook de Nederlandse medailles.


De Olympische Spelen beginnen officieel op 8 augustus om 8 over 8 's avonds, maar in de twee dagen ervoor spelen de voetballers al hun eerste wedstrijd. De Nederlandse voetbalheren moeten ook aan de bak en spelen hun eerste wedstrijd met 0-0 gelijk tegen Nigeria. Domper is het uitvallen van Roy Makaay die een kwetsuur oploopt.

Dag 1

Op de eerste dag is er gelijk al een medaille voor Nederland bij het judo. Ruben Houkes verslaat in de klasse tot 60 kilogram Gal Yekutiel uit Israel in de strijd om het brons. Epke Zonderland schrijft geschiedenis. Bij het olympisch turntoernooi plaatst de Nederlander zich als vierde voor de finale van het onderdeel rek. Het is voor het eerst in tachtig jaar dat een Nederlander zich weet te plaatsen voor een finale bij het turnen.

De Spelen zijn nog geen dag oud en er worden twee gevallen van doping bekend. De Griekse sprinter Tassos Gousis wordt bij een controle positief bevonden op de steroïde methyltrienolone en de Russische atleet Roman Usov, die uit zou komen op de 3000 meter steeple, test positief op het stimulerende middel carphedon.

Dag 2

Dag twee begint goed voor Nederland. De Nederlandse 4 x 100 meter estafettedames winnen de olympische titel. Zwemsters Inge Dekker, Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk en Marleen Veldhuis komen tot een tijd van 3.33,76.

De Nederlandse hockeyvrouwen beginnen goed. Oranje wint hun eerste wedstrijd in Groep A met 6-0 van Zuid-Afrika. De Nederlandse voetballers spelen op de valreep gelijk tegen de Verenigde Staten. Het wordt 2-2. De Nederlander Bas Verwijlen zorgt voor een stunt in het schermtoernooi in Peking. De Nederlander verslaat in de tweede ronde de Chinees Wang Lei met 15-10. Wang bezorgde China vier jaar geleden de eerste individuele schermmedaille. Hij won toen zilver. Verwijlen verliest overigens in de kwartfinale.

De Amerikaanse zwemmer Michael Phelps ligt op schema in zijn recordjacht. Phelps wil in Peking in totaal 8 gouden medailles halen. De Amerikaan wint zijn eerste op de 400 meter wisselslag en verbetert ook zijn eigen wereldrecord: 4.03,84.

Wielrenster Nicole Cooke is de nieuwe olympisch kampioene bij de wegwedstrijd voor de vrouwen. In een zeer natte wedstrijd over 126 kilometer koersen reageert Marianne Vos te laat en zit er niet meer in dan de zesde plaats.

Dag 3

Svetlana Kuznetsova is in de eerste ronde van het olympisch tennistoernooi uitgeschakeld. Li Na weet de Russin verrassend met 7-6 en 6-4 te verslaan. Michael Phelps ligt nog steeds op koers om acht keer goud te winnen deze Spelen. Hij verovert met het Amerikaanse estafetteteam op de 4 x 100 meter vrije slag zijn tweede goud.

De Nederlandse hockeyheren winnen hun eerste wedstrijd in het olympisch toernooi met 5-0 van Zuid-Afrika. De treffers komen op naam van Taeke Taekema (2), Laurence Docherty, Jeroen Hertzberger en Matthijs Brouwer. Opvallend nieuws van de wielerbaan: de Nederlandse baancoach Peter Pieters raakt bij de training in voorbereiding op de olympische wedstrijden gewond nadat hij in botsing komt met Levi Heimans.

En ook dag drie behaalt Nederland een medaille, en weer bij het judo. Deborah Gravenstijn wint zilver in de klasse tot 57 kilogram. In de finale verliest ze van de Italiaanse Giula Quintavalle.

Dag 4

De Nederlandse softbalvrouwen beginnen de Spelen met een nederlaag. De vrouwen van bondscoach Liz Kelly gaan met 2-10 onderuit tegen China. Na Zuid-Afrika met 6-0 te hebben verslaan, winnen de Nederlandse hockeydames ook hun tweede wedstrijd. Zuid-Korea wordt met 3-2 verslagen.

Elisabeth Willeboordse wint een bronzen medaille. De Nederlandse judoka doet dat in de klasse tot 63 kilo. Guillaume Elmont slaagt er bij de mannen niet in om brons te behalen in de klasse tot 81 kg. In de strijd om de derde plaat verliest hij met een ippon van de Braziliaanse wereldkampioen Tiago Camilo.

De Nederlandse kanovaarder Robert Bouten kan niet voor een verrassing zorgen bij het kano-onderdeel K1. De Zoetermeerder mist in de finale een poortje en de kans op een medaille is daarmee verkeken.

Michael Phelps wint zijn derde goud deze Spelen. De Amerikaan is de sterkste op de 200 meter vrije slag en zwemt een nieuw wereldrecord.

Dag 5

De Nederlandse softbalvrouwen verliezen ook hun tweede wedstrijd. Canada is met 9-2 te sterk voor de vrouwen van bondscoach Liz Kelly. De Nederlandse hockey-mannen winnen hun tweede duel, Engeland wordt met 1-0 verslagen. De Nederlandse honkbalploeg verliest zijn eerste wedstrijd. Taiwan is met 5-0 te sterk.
Het Nederlands olympisch elftal bereikt de kwartfinale van het Olympisch voetbaltoernooi. Het klopt Japan met 1-0.

En weer is er brons voor ons land bij het judotoernooi. Edith Bosch wordt derde in de klasse onder 70 kilo.

De roeiers van de Holland vier slagen er niet in de finale te bereiken. De Holland vier, vooraf gezien als medaillekandidaat, wordt vierde in de halve finale, waar een plek bij de eerste drie noodzakelijk is.

De Zwitser Fabian Cancellara pakt het goud tijdens de olympische wielertijdrit. Zilver gaat naar de Zweed Gustav Larsson, terwijl de Amerikaan Levi Leipheimer het brons grijpt. Stef Clement eindigt als negende, Robert Gesink als tiende. Bij de vrouwen wint de Amerikaanse wielrenster Kirstin Armstrong het goud. Marianne Vos stelt teleur en wordt veertiende.

Michael Phelps mag zich de beste olympiër aller tijden noemen. De Amerikaase zwemmer wint zijn tiende en elfde gouden medaille. Op deze Spelen staat de teller inmiddels op vijf gouden plakken.

Dag 6

Nederland wint in de landenwedstrijd dressuur een zilveren medaille. Duitsland behaalt het goud, Denemarken wordt derde. Ook is er weer een medaille bij het judo. Henk Grol wint brons na zijn ietwat discutabele uitschakeling in de halve finale.

Emiel Boersma en Bram Ronnes worden in de herkansingen bij het beachvolleybal voor mannen uitgeschakeld. Ze verliezen met 21-16 en 27-25 van de Duitsers Klemperer en Koreng. De Nederlandse tafeltennissters worden in de eerste ronde van de landenwedstrijd uitgeschakeld. De Nederlandse softbalvrouwen verliezen ook hun derde wedstrijd. Tegen Japan gaat Oranje met 3-0 onderuit. Ook de honkballers weten niet te winnen. De mannen van Robert Eenhoorn verliezen met 7-0 van de Verenigde Staten. De Nederlandse hockeyvrouwen bliven winnen. Gastland China wordt met 1-0 verslagen.

Roger Federer wordt in de kwartfinale van het enkelspel in het olympisch tennistoernooi uitgeschakeld. James Blake verslaat de Zwitser. Pieter van den Hoogenband slaagt er niet in om zijn indrukwekkende loopbaan af te sluiten met een medaille op de 100 meter vrije slag. Hij eindigt als vijfde, de Fransman Alain Bernard wordt de nieuwe olympisch kampioen.

Dag 7

De Nederlandse baanwielrenners worden uitgeschakeld op de teamsprint. Er wordt niet gewonnen van de Australiërs. Teun Mulder, Theo Bos en Tim Veldt komen iets meer dan een tiende te kort. Voor Roy Makaay zitten de Spelen er alweer op. De aanvoerder van het olympisch voetbalteam heeft een breukje in een voetwortelbeentje van zijn rechtervoet en moet deze nu met rust laten genezen.

De Nederlandse softbalvrouwen verliezen ook hun vierde wedstrijd. Venezuela verslaat Oranje met 8-0. Rutger Smith slaagt er bij het kogelstoten niet in om de laatste acht te bereiken. Hij wordt negende. De Nederlandse honkballers verliezen ook hun derde wedstrijd. Japan is met 6-0 te sterk Ondanks een 10-9 nederlaag tegen de Australische vrouwen weten de waterpolodames toch de volgende ronde te bereiken. De Nederlandse hockeyheren winnen hun derde groepswedstrijd. Canada wordt met 4-2 verslagen.

Michael Phelps weet ook goud te winnen op de 200 meter wisselslag, zijn zesde olympische titel deze Spelen. Marleen Veldhuis slaagt er niet in om een medaille te pakken op de 100 meter vrije slag. De Nederlandse komt met 54,21 niet verder dan de zesde tijd.

Anky van Grunsven maakt bekend dat ze bezig is aan haar laatste Olympische Spelen. De amazone, die twee gouden en vijf bronzen medailles won tijdens verschillende Spelen, zegt dat het WK van 2010 in Kentucky haar laatste toernooi zal zijn.

Dag 8

Nederland wordt uitgeschakeld in de kwartfinales van het olympisch voetbaltoernooi. Argentinië is na verlenging met 2-1 te sterk. De Nederlandse beachvolleyballers Reinder Nummerdor en Richard Schuil plaatsen zich voor de laatste acht. Het duo wint met 21-16 en 21-14 van het Australische koppel Schacht/Schlack. De Nederlandse hockeyvrouwen gaan door naar de halve finales. In de laatste groepswedstrijd wordt Australie met 2-1 verslagen. Voor Theo Bos verlopen deze Spelen niet echt op rolletjes. De baanrenner slaagt er niet in om de finale op de keirin te bereiken. De Nederlandse softbalsters blijven verliezen. Ditmaal is het Australië dat de ploeg van bondscoach Liz Kelly verslaat. Na drie nederlagen op rij winnen de Nederlandse honkballers. De mannen van bondscoach Eenhoorn zijn met 6-4 te sterk voor gastland China.

Daniela Jordanova is uitgesloten van deelname aan de Spelen. De preses van de Bulgaarse atletiekfederatie maakt bekend dat de atlete bij een onaangekondigde dopingcontrole in juni positief testte op testosteron.

Michael Phelps wint zijn zevende goud deze Spelen. De Amerikaan wint de 100 meter vlinderslag. Met grote overmacht wint Usain Bolt de 100 meter sprint. De Jamaicaan sprint met gemak naar een sensationele tijd van 9.69, drie honderdsten onder zijn oude wereldrecord.

Räikkönen bekent schuld

Er is maar één schuldige aan het pitincident bij Ferrari. Dat zegt Kimi Räikkönen. Hij vindt zichzelf schuldig aan het ongeluk met de monteur.

"Er valt niet veel te zeggen. Ik verliet de pits een beetje te vroeg. Het was mijn eigen fout en helaas reed ik over de monteur die aan het tanken was. We moeten uitzoeken wat er precies gebeurde," aldus de Fin.

Later viel de wereldkampioen uit met een opgeblazen Ferrari-motor. Inmiddels staat Lewis Hamilton dertien punten voor in de strijd om het kampioenschap. "Dit weekend verliep niet goed en dat was niet de eerste keer. Onze situatie in het kampioenschap is er niet beter op geworden, maar als we alles weer op de rails krijgen, zouden we terug moeten kunnen komen," sprak de 28-jarige coureur.

George Michael stopt definitief met zingen

De Britse zanger George Michael staat vandaag en morgen voor de laatste keer op het concertpodium. Na dit optreden, dat plaatsvindt in de Britse hoofdstad Londen, stopt de bijna 45-jarige popster met zingen.

De zanger heeft wereldwijd meer dan 100 miljoen albums verkocht. Hij boekte zijn eerste successen begin jaren tachtig met de groep Wham!. Enkele jaren later ging hij solo verder, omdat hij naar een volwassener publiek verlangde dan de band kreeg.

Mogelijk is hij in de toekomst nog wel eens te beluisteren tijdens een incidenteel concert.

Winkeleigenaar vindt slapende inbreker

Een winkeleigenaar in IJsselsteyn heeft vanochtend een opmerkelijke vondst in zijn zaak gedaan. Toen hij zijn winkel aan de Peter Janssenweg in het Limburgse dorp rond 11.30 uur binnenkwam, trof hij daar een slapende man aan.

Het kostte de ondernemer weinig moeite om de inbreker in de kraag te grijpen en aan de politie over te dragen. Toen de eigenaar de insluiper tegen het slapende lijf liep, draaide hij zonder aarzelen de deur op slot. Daarna belde hij de politie. Die hield de 18-jarige inbreker uit IJsselsteyn aan. De jongeman was in het bezit van enkele spullen die niet van hem waren, laat de politie weten. De verdachte zit nog vast.

Gordon in duet met Idols-zangeres

Op het nieuwe album van Gordon komt een duet te staan met Idols-finaliste Nathalie. Het duo neemt samen de discokraker 'Stayin' alive' van de Bee Gees op, heeft de zanger bekendgemaakt op zijn website.

Het album 'A song for you' van Gordon komt eind oktober uit, negen jaar na de verschijning van zijn laatste soloalbum 'Hart en Ziel'. Medio volgende maand verschijnt de eerste single 'Sugar baby love'. Gordon was begin dit jaar jurylid bij het vierde seizoen van Idols. Nathalie moest het in de finale van de show afleggen tegen concurrente Nikki. Het is overigens alweer een tijd geleden dat Gordon een muzikale hit scoorde. Dit in tegenstellinbg tot Gerard Joling.


Gordon neemt duet op met Idols-finaliste Nathalie  (foto: DAG)

Kinderen in Niue krijgen gratis laptop

Op het kleine eiland Niue in de Stille Oceaan hebben alle kinderen een laptop gekregen van het goede doel. Het kleine eilandstaatje is daarmee de eerste in de wereld. Het kleine eiland is arm, en de bevolking kan niet zonder de jaarlijkse steun van 2,6 miljoen dollar van de Nieuw-Zeelandse regering. Toch is het eiland een voorloper op het gebied van nieuwe technologie: de 1400 inwoners hebben als sinds 2003 draadloos internet op het hele eiland, dat overigens ook bekend is van het top-leveldomein .nu, dat ook hier vrij populair is.

Dankzij het 'One Laptop Per Child-project' hebben de 500 kinderen op basis en middelbare scholen nu allemaal een laptop gekregen. De laptop begon als het 100-dollar laptop-project, maar de kosten vielen iets hoger uit. Het apparaat is speciaal ontworpen voor gebruik in derdewereldlanden, maar ook in de Verenigde Staten populair. Amerikanen kunnen er een kopen voor de dubbele prijs van bijna vierhonderd dollar.

Eén exemplaar gaat dan naar ontwikkelingslanden. Er zijn inmiddels al meer dan 100.000 exemplaren uitgedeeld. Het is voor het eerst dat alle kinderen van een heel land een OLPC-laptop kregen.


Kinderen in Niue krijgen laptop  (foto: DAG)

Snoop Dogg weer welkom in Australië

De concertreeks van Snoop Dogg en Ice Cube in Australië kan eind oktober gewoon doorgaan. De visumaanvraag van de Amerikaanse rapper is goedgekeurd, meldt de Australische krant The Sunday Herald. Vorig jaar werd de rapper de toegang tot het land nog ontzegd omdat zijn strafblad te uitgebreid zou zijn.

Waarom de 38-jarige artiest, die eigenlijk Calvin Broadus heet, nu wel welkom is in Australië is niet bekendgemaakt. Een woordvoerder van de Australische immigratiedienst wilde alleen kwijt dat Snoop maximaal zeventien dagen in het land mag blijven.

Australië is niet het enige land waar de rapper niet met open armen wordt ontvangen. Vorig jaar was hij niet welkom in Groot-Brittannië toen hij daar enkele concerten wilde geven met Diddy. Zijn visum werd ingetrokken vanwege zijn betrokkenheid bij een vechtpartij op de Londense luchthaven Heathrow in 2006. Afgelopen voorjaar werd dit besluit echter ongeldig verklaard door een groep rechters die zich bezighoudt met immigratiezaken.


Snoop Dogg weer welkom in Australië  (foto: AP/ DAG)

Leidse 'penisplant' staat in bloei

De reuzenaronskelk in de Leidse Hortus botanicus staat in bloei. Dat heeft de plantentuin bekendgemaakt. De bloem, die ook wel penisplant wordt genoemd, is een van de grootste bloemen ter wereld. De Leidse hortus is de enige plantentuin in Nederland met een reuzenaronskelk die zo nu en dan bloeit. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2003.

De bloem, die ernstig in zijn voortbestaan wordt bedreigd, kan wel twee meter hoog worden. In de laatste weken voordat hij tot bloei komt maakt hij doorgaans een enorme groeispurt. Zo was de bloemtop van het Leidse exemplaar op 6 augustus 21 centimeter en afgelopen dinsdag, dertien dagen later, 103 centimeter. Nu meet de bloem al 123 centimeter.

De enorme bloem is op zijn mooist tegen de avondschemering rond 21.00 uur. Dan scheidt de reuzenaronskelk een sterke geur af waarmee hij insecten probeert te lokken. Volgens Hortus-kaschef Art Vogels doet de geur denken die van dode dieren. De bloei duurt nog twee dagen. Speciaal daarvoor is de Leidse hortus langer open, tot 23.00 uur.



Leidse penisplant staat in bloei  (foto: DAG)

Doden bij vliegtuigcrash in Utah

Een vliegtuigongeluk in de Amerikaanse staat Utah heeft aan tien mensen het leven gekost. Het toestel stortte eergisteravond neer in de buurt van Canyonlands Field Airport, niet ver gelegen van het Arches National Park in het zuidoosten van Utah. Volgens een woordvoerder ging het om een tweemotorige King Air A-100.

Hulpdiensten slaagden er niet in om de inzittenden te redden. Nadat het vliegtuig was neergestort, brak er een grote brand uit. Een vluchtplan was niet aanwezig, maar volgens een woordvoerder is dit niet ongewoon. De slachtoffers zijn een directeur van een kliniek, zijn personeel en de piloot.

Tall Ships Races Den Helder succes

The Tall Ships' Races 2008 in Den Helder zijn de afgelopen dagen door in totaal ongeveer 350.000 mensen bezocht. Dit heeft Folke Luteijn van organisator Stichting Sail Den Helder bekendgemaakt.

Vooral de Parade of Sail waarbij gisteren als afsluiting alle boten de haven uitvoeren, trok met ongeveer 150.000 toeschouwers veel publiek. Prins Maurits, de beschermheer van The Tall Ships' Races 2008, nam deze parade af.

Volgens Luteijn is het evenement zeer goed verlopen. Behalve een brand op een woonboot op enige afstand van de schepen en treinen die gisteren als gevolg van een ongeval ongeveer twee uur lang tussen Anna Paulowna en Schagen niet reden, deden zich verder geen grote incidenten voor.

  (foto: ANP)

Vliegtuig stort neer in hoofdstad Kirgizië

Een passagiersvliegtuig is neergestort in de hoofdstad Bisjkek van Kirgizië. Dat gebeurde vlak nadat de Boeing-737 van de Kirgizische luchtvaartmaatschappij Itek Air was opgestegen. Dat meldde het Russische persbureau Interfax op gezag van bronnen bij de luchthaven Manas van Bisjkek.

Over slachtoffers is niets bekend. Het toestel zou naar een bestemming in Iran vliegen. Itek Air is opgericht in 1999. De maatschappij staat op de zwarte lijst van de Europese Unie en mag dus niet binnen het Europese luchtruim vliegen. Er wordt een onderzoek ingesteld.

OS: Vd Weijden houdt het niet droog

Maarten van der Weijden besefte tot vandaag nog altijd nauwelijks dat hij in Peking een olympische titel in de wacht sleepte. De eer om tijdens de sluitingsceremonie de vlag het stadion binnen te dragen, maakte eindelijk emoties los bij de zwemmer.

"Toen ik in de wachtkamer zat te wachten tot ik het stadion in mocht, was ik een beetje aan het terugdenken. Ik besefte toen eigenlijk pas wat er de afgelopen dagen allemaal gebeurd is. Ik ben normaal niet zo emotioneel, maar daar in die wachtkamer was ik het wel een beetje. Het raakte me wel dat ik daar als vlaggendrager zat. Ik ben echt trots dat het me hier gelukt is. Dat ik gewonnen heb, wordt nu steeds normaler", zei de olympisch kampioen.

Van der Weijden heeft veel mensen geraakt door als voormalig kankerpatiënt in Peking goud te pakken. Hij kreeg bij de verkiezing op de website van sportkoepel NOCNSF de meeste stemmen. "Het maakte het wel extra bijzonder dat ik door heel veel mensen gekozen ben."

Hij genoot toen hij het Vogelnest met de vlag binnenliep. "Het was echt heel leuk om te doen. Het is toch wel heel mooi dat ik na al die mooie prestaties van de ploeg Nederland mocht vertegenwoordigen." Ook de sluitingceremonie zelf vond hij geslaagd. "Het was een leuke show. Ik had dit nog nooit meegemaakt, maar het geeft wel een gevoel van saamhorigheid om zo bij elkaar te zijn. Daar gaat het bij de Spelen toch ook om."

Geen hoop op overlevenden Alpen

Reddingswerkers hebben de hoop opgegeven dat ze drie Zwitsers en vijf Oostenrijkers die vermist worden in de Franse Alpen, levend terugvinden. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Michele Alliot-Marie laten weten.

Er is "niet langer enige kans om iemand levend terug te vinden", aldus de minister die naar het gebied is afgereisd. De Zwitsers en Oostenrijkers worden vermist na een grote lawine zondagmorgen op het massief van de Mont-Blanc. Acht anderen, Fransen en Italianen, werden gered. Meer dan veertig reddingswerkers zochten zondag onder meer met speurhonden en helikopters naar de vermisten.

De grote lawine over een breedte van 50 meter en diepte van 200 meter was op de 4248 meter hoge berg Mont-Blanc du Tacul. Het is een van de toppen van het massief van de Mont-Blanc en zeer geliefd bij alpinisten. De lawine deed zich op 3600 meter hoogte voor en trof volgens de Franse meldingen bergbeklimmers die vannacht aan de afdaling waren begonnen.

  (foto: ANP)

Hamilton miste bijna race

Het scheelde niet veel of Lewis Hamilton was dit weekend vervangen door Pedro de la Rosa. Hamilton had een aantal gezondheidsproblemen die hem bijna uit de wagen hadden gehouden.

"Ik had een waardeloos weekend," vertelde Hamilton vandaag. "Ik had de griep toen ik hier aankwam met iedere dag een stevige koorts. Daarnaast zorgde een kramp in mijn nek er bijna voor dat ik dit weekend niet kon racen."

Volgens Hamilton werd hij zaterdagmorgen vroeg wakker met een flinke kramp in zijn nekspieren. "Het was zo erg dat ik nauwelijks rechtop kon staan. Ik kreeg een aantal injecties in mijn nek en moest veel pijnstillers nemen. Gelukkig heb ik een geweldige trainer die kon helpen, maar Pedro keek al uit naar het rijden van de race."

De Brit zei dat het probleem niet meer terug zou komen. "Het doet nog steeds wat pijn, maar het werd veroorzaakt door mijn kussen of de manier waarop ik sliep, aangezien het optrad toen ik wakker werd. Maar gezien de omstandigheden heb ik het vandaag er nog redelijk vanaf gebracht."

Ferrari bestraft, Massa vrijuit

Felipe Massa's overwinning in Valencia komt niet in gevaar. Alleen het team is bestraft voor het pitstopincident van de Braziliaan.

Massa verliet na zijn pitstop zijn pitbox te snel, waardoor hij bijna in aanraking kwam met Adrian Sutil. Hoewel de stewards van mening waren dat dit een gevaarlijke manoeuvre was, behaalde Massa er geen voordeel mee en zal de Braziliaan daarom niet gestraft worden. Wel krijgt het Ferrari-team een officiële reprimande en een boete van tienduizend euro.

Ondertussen had Massa geen goed woord over voor Sutil. "Het was niet echt slim van Adrian," vond Massa. "Ik was de leider en hij werd gelapt. Hij zag me komen, hij zou me voorbij moeten hebben gelaten. Ik moest inhouden en verloor veel tijd."

[GC 2008] Gameplay video PES 2009 toont zijn ballen

Jaarlijks kunnen wij ons verheugen op het opnieuw aangestoken vuur tussen de FIFA en PES fanboys. Naast deze twee partijen hebben we ook de voetballiefhebbers die het elk jaar gewoon weer opnieuw vergelijken en het beste spel van dat jaar willen hebben. Speciaal voor deze 'zwevende kiezers' hebben we nu een potje voetbal rechtstreeks uit PES 2009.



In oktober van dit jaar zal PES 2009 de aftrap nemen op de PC, PS2, PS3, PSP, Wii en 360.

[GC 2008] Gameplay The Clone Wars - Lightsaber Duels

Zet je meubilair maar aan de kant, want er gaat geheid het een en ander sneuvelen bij het spelen van Star Wars: The Clone Wars - Lightsaber Duels. De game is volledig in stijl van de film die eveneens binnenkort in de bios draait. Afgelopen GC zijn enkele gameplay video's beschikbaar gekomen, tijdens de E3 kwamen de eerste trailers online te staan.

Developer Walkthrough

Dual Blades Gameplay

Debut Trailer

Iraakse geestelijke gedood in Basra

Een vooraanstaande Iraakse sjiitische geestelijke, Haider al-Saymari, is gisteren om het leven gekomen toen zijn auto in het centrum van de zuidelijke stad Basra onder vuur werd genomen. Dat heeft de Iraakse politie bekendgemaakt.

De vrouw, de moeder en een zuster van Al-Saymari, die ook in de auto zaten, bleven ongedeerd. De 38-jarige Al-Saymari was een volgeling van de gematigde sjiitische leider groot-ayatollah Ali al-Sistani. Al-Saymari oefende herhaaldelijk kritiek uit op het geweld van extremistische zijde, zoals van het in Basra actieve Mahdi-leger van de radicale leider Muqtada al-Sadr.

Het slachtoffer woonde en werkte sinds 1991 in de Iraanse heilige stad Qom. Hij keerde eerder deze maand naar Irak terug om deel te nemen aan een religieuze plechtigheid. Toen hij zaterdag werd beschoten was hij op de terugweg naar Iran.

Ook elders in Irak vonden aanslagen plaats. In Baqouba, de hoofdstad van de onrustige provincie Diyala, kwamen drie politiemannen om het leven doordat vanuit een passerende ambulance het vuur werd geopend op een patrouille. In Bagdad vonden drie burgers de dood en raakten twintig personen gewond toen twee bermbommen explodeerden. Onder de gewonden bevonden zich zes politiemannen.

Vandalen teisteren Wijk bij Duurstede

Wijk bij Duurstede wordt al weken geteisterd door vandalen. Sinds begin juni worden wekelijks gemiddeld acht aangiften van vernielingen gedaan, laat de politie vanmiddag weten.

Vooral 's nachts tijdens het weekeinde zijn bushokjes, auto's en tuinen het doelwit. Ook wordt graffiti gespoten op openbare gebouwen. De politie houdt extra toezicht in de wijken waar de vernielingen plaatsvinden en vraagt bewoners alert te zijn. De schade die de onverlaten aanbrengen loopt inmiddels gestaag op.

Ongeplande landing vliegtuig Spanair

Een vliegtuig van Spanair heeft vanmiddag een ongeplande landing moeten maken in Malaga. Dat heeft de Spaanse luchtvaartautoriteit AENA bekendgemaakt.

Een vlucht van Barcelona naar het Canarische eiland Lanzarote werd vanochtend onderbroken vanwege een niet nader genoemd technisch defect. Spanair wilde niet spreken van een noodlanding. Woensdag kwamen bij een vliegtuigongeluk met een toestel van Spanair op een luchthaven in Madrid 154 mensen om het leven. Het was de grootste vliegramp in Spanje in 25 jaar tijd.

Priester wil 'Miss Non' organiseren

De Italiaanse priester Antonio Rungi wil met een schoonheidswedstrijd voor kloosterzusters het idee uit de wereld helpen dat nonnen oud en vermoeid zijn. "Nonnen zijn bovenal vrouwen en schoonheid is een gave van God", liet hij zondag weten in de krant Corriere della Sera.

Zusters die aan de wedstrijd willen deelnemen, kunnen een foto van zichzelf naar de priester van het Zuid-Italiaanse bisdom Modragone sturen. Hij sluit niet uit dat er zich duizend zusters aanmelden.

"De wedstrijd is een manier om te laten zien dat niet alleen de schoonheid bestaat die we op de televisie zien, maar dat er ook een verborgener charme is", aldus Rungi. De Italianen denken dat alle nonnen oud zijn, maar zij vergeten dat er de laatste jaren veel "jonge en vitale zusters" hun land zijn binnengekomen, vooral uit Afrika en Latijns-Amerika. Volgens de priester hebben de nonnen zelf er bij hem op aangedrongen de schoonheidswedstrijd te houden.

OS: Olympische vlam gedoofd

Aan alles komt een einde en dus ook aan het sportieve geweld in Peking. Na ruim twee weken is er een einde gekomen aan de medaileregen van de deelnemende landen in China. 

Dat gebeurde uiteraard niet onopgemerkt. Het olympisch vuur in het nationaal stadion in Peking is vanmiddag tijdens de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen officieel gedoofd. De vlam werd op 8 augustus spectaculair ontstoken door de Chinese oud-topturner Li Ning. Over vier jaar zijn er weer zomerspelen en dit maal in Londen.


  (foto: ANP)

[GC 2008] Artwork gewelddadige Fairytale Fights

Op de Games Convention toonde Playlogic voor het eerst de gewelddadige sprookjesgame Fairytale Fights. Om jullie een wat beter beeld van de stijl van de game te geven hebben we hierbij wat artwork van de game. De oplettende kijker herkent al een aantal sprookjes die in de game zullen komen. Naast de al bekende Roodkapje zien we de Rattenvanger van Hamelen, Hans & Grietje en De Gans met de Gouden Eieren.




[Fotoreportage] Mystery land 2008

Gisteren werd op het Floriadeterrein in de Haarlemmermeer voor de vijftiende keer Mystery Land georganiseerd.

Ruim 60.000 danceliefhebbers kwamen bijeen op het drassige terrein om het jubileum te vieren. Vanaf de zeventien verschillende bont versierde podia slingerden meer dan 140 dj's tussen 11.00 uur en 23.00 uur hun beats over het terrein.

Directeur van het festival Gerard Zwijnenburg noemde de vijftiende editie van Mystery Land [i]"het beste verjaardagsfeestje dat je je kan wensen". "Het voelt zo goed om je verjaardag met 60.000 vrienden en vriendinnen te vieren."[/i] Zwijnenburg noemde de sfeer op het feest en alle blije gezichten die hij overal zie als persoonlijke hoogtepunten van het evenement.

Fotograaf Michel van Bergen was erbij en maakte deze reportage. Klik hier om naar de reportage te gaan.

 

 

[Fotoreportage] Mystery land 2008



Gisteren werd op het Floriadeterrein in de Haarlemmermeer voor de vijftiende keer Mystery Land georganiseerd.

Ruim 60.000 danceliefhebbers kwamen bijeen op het drassige terrein om het jubileum te vieren. Vanaf de zeventien verschillende bont versierde podia slingerden meer dan 140 dj's tussen 11.00 uur en 23.00 uur hun beats over het terrein.

Directeur van het festival Gerard Zwijnenburg noemde de vijftiende editie van Mystery Land "het beste verjaardagsfeestje dat je je kan wensen". "Het voelt zo goed om je verjaardag met 60.000 vrienden en vriendinnen te vieren." Zwijnenburg noemde de sfeer op het feest en alle blije gezichten die hij overal zie als persoonlijke hoogtepunten van het evenement.

Fotograaf Michel van Bergen was erbij en maakte deze reportage.

Games Convention in 2009 ook weer in Leipzig

Eerder dit jaar werd bekend dat de Games Convention in 2009 zal gaan verhuizen naar Keulen onder de nieuwe naam Games Con. De Leipziger Messe waar de beurs georganiseerd wordt, heeft nu bekend gemaakt dat ook in 2009 de Games Convention weer in Leipzig zal plaatsvinden. Hij zal plaatsvinden van 19 t/m 23 augustus. De reden is dat slechts 10% van de aanwezige bedrijven heeft aangegeven volgend jaar niet terug te willen komen naar Leipzig als ze ook naar Keulen kunnen. De meerderheid, 68%, van de professionele bezoekers (pers en zakenrelaties) heeft ook aangegeven liever in Leipzig de beurs te bezoeken en onder de bezoekers bedraagt die percentage zelfs 83%.

De Leipzig Games Convention kende ook dit jaar weer een flinke groei. Zo waren er in totaal 203.000 bezoekers, hadden 547 verschillende bedrijven een stand op de beurs en waren er mensen van 234 nationaliteiten aanwezig. Ook het bedrijfsgedeelte van de beurs groeide weer flink. Het Business Center werd dit jaar door 14.600 mensen bezocht. Ook voor de media is de beurs belangrijk. Maar liefst 3.800 journalisten uit 48 landen waren afgereisd naar de voormalige DDR-stad, 400 meer dan vorig jaar.



F1: Uitslag GP Europa

De Europese Grand Prix op het nieuwe circuit van Valencia is gewonnen door Felipe Massa. Lewis Hamilton pakte de tweede plaats, Robert Kubica maakte het podium vol.

Massa pakte vanaf polepositie de leiding, gevolgd door Hamilton. Alonso verloor zijn achtervleugel bij een aanrijding met Nakajima en moest opgeven. Nakajima kon na een korte pitstop doorrijden. Ook Piquet en Coulthard hadden een kleine botsing in de eerste ronde, maar dat bleef zonder consequenties. Coulthard probeerde de vijftiende plaats over te nemen van Fisichella, maar verremde zich en spinde.

Kubica, op de derde plaats, leek even problemen met de wegligging van zijn BMW te hebben. Hij verloor in één ronde drie seconden en kreeg gelijk Kovalainen en Räikkönen in zijn nek, maar kon zich herstellen. In ronde vijftien maakte leider Massa zijn eerste pitstop en kwam direct zijn Finse teamgenoot op de baan. In de volgende ronden kwamen ook de andere leiders binnen, wat de koppositie weer terug gaf aan Massa.

Het middendeel van de race zag weinig spanning. Massa vergrootte langzaam zijn voorsprong op Hamilton en nergens op de baan waren echte gevechten gaande. Wel wist Räikkönen het gat naar Kovalainen wat te dichten. Een aantal coureurs leken op een éénstopsstrategie te rijden, waaronder Timo Glock, die op een gegeven moment op de vijfde plaats rondreed. Mark Webber verremde zich bij zijn enige pitstop, waardoor hij bijna een monteur van de sokken reed.

De tweede serie pitstops werd ook door Massa geopend, die bij het wegrijden uit de pitbox bijna in botsing kwam met Adrian Sutil. Ook Räikkönen reed te vroeg weg uit zijn pitbox, maar ditmaal met dramatischer gevolgen. De tankslang was nog aangekoppeld en een monteur werd door de slang en het achterwiel van de Ferrari tegen de vlakte geslagen. Hij moest afgevoerd worden naar het medisch centrum. Räikkönen verloor veel tijd, maar haalde vervolgens het einde van de volgende ronde niet eens omdat zijn motor in een enorme rookwolk opblies.

Sutil vergooide ondertussen zijn race door zich te verremmen in bocht drie en zijn voorwielophanging te vernielen in de bandenstapels. Zijn teamgenoot Fisichella had een angstig momentje toen hij dwars ging op een kerb en zijn wagen maar net uit de muur wist te houden.

Massa wist dit keer wel de finish in leidende positie te behalen en won de eerste race op Valencia. Zijn akkefietje met Sutil in de pitstraat zal echter na de race door de wedstrijdleiding worden onderzocht, dus een straf is nog mogelijk. In het kampioenschap blijft Hamilton aan de leiding, met een voorsprong van zes punten.

Voor meer F1-nieuws kijk je op FOK!sport!

Uitslag Grand Prix van Europa

De Europese Grand Prix op het nieuwe circuit van Valencia is gewonnen door Felipe Massa. Lewis Hamilton pakte de tweede plaats, Robert Kubica maakte het podium vol.

Massa pakte vanaf polepositie de leiding, gevolgd door Hamilton. Alonso verloor zijn achtervleugel bij een aanrijding met Nakajima en moest opgeven. Nakajima kon na een korte pitstop doorrijden. Ook Piquet en Coulthard hadden een kleine botsing in de eerste ronde, maar dat bleef zonder consequenties. Coulthard probeerde de vijftiende plaats over te nemen van Fisichella, maar verremde zich en spinde.

Kubica, op de derde plaats, leek even problemen met de wegligging van zijn BMW te hebben. Hij verloor in één ronde drie seconden en kreeg gelijk Kovalainen en Räikkönen in zijn nek, maar kon zich herstellen. In ronde vijftien maakte leider Massa zijn eerste pitstop en kwam direct zijn Finse teamgenoot op de baan. In de volgende ronden kwamen ook de andere leiders binnen, wat de koppositie weer terug gaf aan Massa.

Het middendeel van de race zag weinig spanning. Massa vergrootte langzaam zijn voorsprong op Hamilton en nergens op de baan waren echte gevechten gaande. Wel wist Räikkönen het gat naar Kovalainen wat te dichten. Een aantal coureurs leken op een éénstopsstrategie te rijden, waaronder Timo Glock, die op een gegeven moment op de vijfde plaats rondreed. Mark Webber verremde zich bij zijn enige pitstop, waardoor hij bijna een monteur van de sokken reed.

De tweede serie pitstops werd ook door Massa geopend, die bij het wegrijden uit de pitbox bijna in botsing kwam met Adrian Sutil. Ook Räikkönen reed te vroeg weg uit zijn pitbox, maar ditmaal met dramatischer gevolgen. De tankslang was nog aangekoppeld en een monteur werd door de slang en het achterwiel van de Ferrari tegen de vlakte geslagen. Hij moest afgevoerd worden naar het medisch centrum. Räikkönen verloor veel tijd, maar haalde vervolgens het einde van de volgende ronde niet eens omdat zijn motor in een enorme rookwolk opblies.

Sutil vergooide ondertussen zijn race door zich te verremmen in bocht drie en zijn voorwielophanging te vernielen in de bandenstapels. Zijn teamgenoot Fisichella had een angstig momentje toen hij dwars ging op een kerb en zijn wagen maar net uit de muur wist te houden.

Massa wist dit keer wel de finish in leidende positie te behalen en won de eerste race op Valencia. Zijn akkefietje met Sutil in de pitstraat zal echter na de race door de wedstrijdleiding worden onderzocht, dus een straf is nog mogelijk. In het kampioenschap blijft Hamilton aan de leiding, met een voorsprong van zes punten.

Uitslag

Pos.CoureurTeamTijdUitvalreden
1Felipe MassaScuderia Ferrari1:35:32.339
2Lewis HamiltonMcLaren Mercedes+ 5.600
3Robert KubicaBMW F1+ 37.300
4Heikki KovalainenMcLaren Mercedes+ 39.700
5Jarno TrulliToyota Racing+ 50.600
6Sebastian VettelScuderia Toro Rosso+ 52.600
7Timo GlockToyota Racing+ 1:07.900
8Nico RosbergWilliams+ 1:11.400
9Nick HeidfeldBMW F1+ 1:22.100
10Sebastien BourdaisScuderia Toro Rosso+ 1:29.700
11Nelson Piquet Jr.Renault F1+ 1:32.700
12Mark WebberRed Bull Racing+ 1 ronde
13Jenson ButtonHonda Racing F1+ 1 ronde
14Giancarlo FisichellaForce India+ 1 ronde
15Kazuki NakajimaWilliams+ 1 ronde
16Rubens BarrichelloHonda Racing F1+ 1 ronde
17David CoulthardRed Bull Racing+ 1 ronde
-Kimi RäikkönenScuderia Ferrarimotor
-Adrian SutilForce Indiacrash
-Fernando AlonsoRenault F1schade na crash

Veel vrouwelijk schoon in Red Alert 3

Eerder deze week meldden we al dat acteurs als JK Simmons en George Takei rollen zullen vertolken in de game Red Alert 3. Daarnaast noemden we al de dames Jenny McCarthy en Kelly Hu. Nu hebben we de volledige lijst met acteurs, waaronder een hoop meer charmante dames en bekende acteurs. Allereerst is daar Gemma Atkinson, bekend van de serie Hollyoaks. Verder zullen Ivana Milicevic (Casino Royale), Autumn Reese (The OC), Andrew Divoff (LOST), Jonathan Pryce (Pirates of the Carribean) en Peter Stormare (Prison Break, Armageddon) een rol vervullen. Naast al dit acteergeweld heeft EA ook twee bekende namen uit de martial arts competities ingehuurd; Randy "The Natural" Couture (voormalig UFC-kampioen zwaargewicht) en Gina “Conviction” Carano (ongeslagen EliteXC-fighter).

De gamesindustrie maakt steeds meer gebruik van bekende Hollywood-sterren om ook rollen in games te vertolken. Zeker de Commmand & Conquer-serie staat hier bekend om, maar ook games als Elder Scrolls IV, Grand Theft Auto en Saint's Row halen hier hun mensen vandaan. "President" JK Simmons is dan ook erg blij met zijn rol in Red Alert 3 en de kansen die hem dat biedt.

De gamewereld is een onontgonnen gebied met veel nieuwe kansen voor acteurs. Doordat in deze game videobeelden worden gebruikt, gaan gamers veel meer op in de gamewereld dan bij graphics of animatietechnieken. Ik vind het geweldig om een rol te mogen spelen in een baanbrekende game als Red Alert 3. Ik kan in een professionele setting samenwerken met onder andere Jonathan Pryce, Tim Curry en Peter Stormare.



Gemma Atkinson

Pranjic: "Ooit zal ik naar grotere club gaan"

Ondanks het feit dat Danijel Pranjic deze zomer niet de stap naar een grote club maakte, voetbalt de Kroaat met plezier nog een jaar in Heerenveen.

"Ik ben klaar voor een grote club, maar de prijs die Heerenveen vraagt is hoog", legt Pranjic uit op de clubwebsite.

"Voor mij is het geen probleem om nog een jaar in Friesland te spelen. Ik heb geduld. Mijn beste jaren moeten nog komen en ik weet dat ik ooit de stap naar een grotere club zal maken."

Pranjic speelt sinds 2005 bij SC Heerenveen. Tot nu toe speelde hij 99 wedstrijden, waarin hij zestien doelpunten maakte. De Kroaat speelde deze zomer op het EK, waarna enkele Engelse clubs belangstelling toonden voor de 26-jarige middenvelder.

Maduro wil in Spanje blijven

Hedwiges Maduro wil komend seizoen aan een Spaanse club in de Primera Division verhuurd worden, meldt de Spaanse krant Marca.

De middenvelder van Valencia heeft van trainer Unai Emery te horen gekregen dat de oefenmeester de voorkeur geeft aan Rubén Baraja, David Albelda, Edu en Manuel Fernandes. Volgens Marca zou Maduro het niet begrijpen dat hij niet in de toekomstplannen van de nieuwe coach voorkomt. De oud-Ajacied heeft namelijk meegedaan aan de Olympische Spelen en heeft dus nog amper getraind onder Emery.

Onder andere Real Mallorca, Racing Santander, Deportivo La Coruna en Real Betis zouden interesse hebben in de Nederlander.

Extreem gewelddadige filmpjes en bestialiteit

"Dit was geen koekje van eigen deeg. Geweld tegen personen heb ik altijd afgewezen", meldde hij na het incident.  Halsema gooide er nog een schepje bovenop; "Mensen die het gebruik van geweld goedkeuren horen niet in GroenLinks thuis." ... Lange Frans, doe er iets aan!  Groen-Links; zet deze schandalige, mensonterende vormen van geweld eens op de politieke agenda!  PVV, stel er nog eens een paar honderd kamervragen over.  Ook allochtonen maken zich eraan schuldig namelijk!

Rentree is als CL-winst voor Shevchenko

Andrei Shevchenko is dolbij met zijn rentree bij AC Milan.

"Terugkomen bij Milan voelt als het winnen van de Champions League. Er waren wat complicaties, maar ik ben blij dat die nu zijn opgelost", vertelt de Oekraïener op de website van Milan.

Chelsea leek niet mee te willen werken aan het vertrek van Shevchenko, maar zaterdag kwam de transfer toch rond.

Ook vice-president Adriano Galliani is opgelucht. "Met Kaká en Ronaldinho hebben we nu drie Gouden Bal-winnaars in onze selectie. Ik denk dat Andrei wel beseft dat hij een fout maakte door twee jaar geleden te vertrekken naar Chelsea."

'Zenit betaalt 30 miljoen voor 'Danny''

Volgens het dagblad Diario de Noticias heeft Zenit St. Petersburg deze zomer het meeste geld voor een speler betaald. De club van Dick Advocaat zou 30 miljoen euro betaald hebben aan Dinamo Moskou voor de Portugees Daniel Miquel Alves Gomes oftewel 'Danny'.

"Het is een eer om me straks de duurste voetballer van Rusland te mogen noemen," zegt Daniel Gomes in het dagblad. Daniel Miquel Alves Gomes heeft de voetbalnaam Danny. "Als het goed is, wordt het maandag officieel."

De 25-jarige Portugees debuteerde afgelopen week voor zijn land in de oefenwedstrijd tgen Faeröer (5-0 winst).

Dinamo kocht de Portugees in februari 2005 van Sporting Lissabon. Hij werd door de Portugese club verhuurd aan Maritimo.

Mocht deze transfer officieel worden, dan lijkt een transfer van Andrei Arshavin niet meer dan logisch.

President Oekraïne wil haast met NAVO-lidmaatschap

Oekraïne moet haast maken met lid te worden van de NAVO. Dit zei president Viktor Joesjtsjenko vandaag naar aanleiding van de Russische inval in Georgië deze maand. Hij sprak ter gelegenheid van de 17e verjaardag van de Oekraïense onafhankelijkheid.

Het Euro-Atlantische veiligheidssysteem is het enige wat Oekraïne nu en in de toekomst bescherming kan bieden, volgens Joesjtsjenko.

Rusland is fel tegenstander van een uitbreiding van de NAVO naar voormalige Sovjetrepublieken of ex-Oostblokstaten. In sommige van die landen heeft met de inval in Georgië de angst postgevat dat Moskou uit is op het herstel van een rijk van de afmetingen van de Sovjetunie.

Rusland zou bijvoorbeeld azen op De Krim. Dat schiereiland werd ondanks een etnisch Russische meerderheid en als locatie een van de belangrijkste Russische zeehavens na de val van de Sovjetunie bij Oekraïne ingedeeld. De Russische marine mag vooralsnog wel de haven van Sevastopol op De Krim gebruiken.

Criminelen stappen over op euro

Criminele netwerken maken steeds meer gebruik van de euro als betaalmiddel. Dit staat in een rapport van de Canadese misdaadbestrijder Criminal Intelligence Service.

Volgens het rapport wordt bij de handel in drugs of organen steeds meer afgerekend in euro's. Ook bij creditcardfraude, identiteitsfraude en de illegale houtkap krijgt de Europese munt steeds vaker de voorkeur.

De overstap is volgens de Canadese misdaadbestrijders te wijten aan de flinke waardedaling die de dollar sinds 2002 heeft gemaakt. In dat jaar was 1 euro voor het eerst sinds de invoering in 1999 meer waard dan 1 dollar. Dit jaar bereikte de euro een voorlopige piek rond de 1,60 dollar, waarna de munt weer is gedaald tot 1,50 dollar.

Tibetanen in Nepal betogen tegen China

Ongeveer tweeduizend Tibetaanse ballingen hebben vandaag kort voor het slot van de Olympische Spelen in Peking in de Nepalese hoofdstad Kathmandu tegen de Chinese bezetting van hun land betoogd.

De manifestanten, onder wie veel Tibetaanse monniken, hielden een protestmars naar een oud boeddhistisch klooster aan de rand van Kathmandu. Ze riepen daarbij op tot onafhankelijkheid van Tibet.

De politie hield zich afzijdig. Er wonen ongeveer 20.000 Tibetanen in Nepal. Dat land heeft goede betrekkingen met Peking en heeft verordeningen tegen Tibetaanse manifestaties afgekondigd.

  (foto: ANP)

Afghaanse president ontslaat generaal na bloedbad

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft de hoogste militair verantwoordelijk voor het westen van het land ontslagen. Hij liet vandaag weten dat eind vorige week bij een luchtaanval van de buitenlandse strijdkrachten die zijn regering steunen, 89 burgers werden gedood.

Karzai gaf vandaag een nog hoger aantal doden dan de 76 die vrijdag door een ministerie in Kabul werden gemeld.

De bevelhebber van het westelijke korps, generaal Jalandar Shah Behnam, en een commandant van de commando's zijn wegens nalatigheid met onmiddellijke ingang ontslagen, aldus de verklaring van Karzai.

Vermisten na lawine in Franse Alpen

Na een grote lawine vanmorgen op het massief van de Mont-Blanc worden zeker tien mensen vermist. Dit hebben Franse reddingswerkers gezegd. Acht mensen, Fransen en Italianen, zijn inmiddels gered van wie er zeven lichtgewond zijn geraakt.

Meer dan veertig reddingswerkers zoeken onder meer met speurhonden en helikopters naar de vermisten. Het zou volgens onbevestigde berichten onder meer gaan om drie Zwitsers en vijf Oostenijkers.

De grote lawine over een breedte van 50 meter en diepte van 200 meter was op de 4248 meter hoge berg Mont-Blanc du Tacul. Het is een van de toppen van het massief van de Mont-Blanc en zeer geliefd bij alpinisten.

De lawine deed zich op 3600 meter hoogte voor en trof volgens de Franse meldingen bergbeklimmers die in de nacht van zaterdag op zondag aan de afdaling waren begonnen.

  (foto: ANP)

Aanhoudingen bij brand in centrum Zwolle

De politie van Zwolle heeft de 34-jarige huurder aangehouden van een pand in het centrum van de Overijsselse hoofdstad dat in de nacht van zaterdag op zondag in vlammen is opgegaan. De politie vermoedt dat in het huis aan de Nieuwstraat een hennepplantage was gevestigd.

Dat heeft de politie zondag meegedeeld. Agenten hielden ook een 25-jarige Zwollenaar aan die wegrende toen de politie na de melding van de brand kwam aanrijden. Vermoedelijk had de man iets met de brand te maken.

De brand, die rond 01.30 uur uitbrak, legde het pand geheel in de as. Omdat het vuur dreigde over te slaan, werden omliggende panden ontruimd. In het naastgelegen pand bleek eveneens hennep te worden geteeld. Vijftien omwonenden moesten hun huis verlaten en werden opgevangen in het hoofdbureau van politie.

Bij het nablussen moesten ook de woningen achter het uitgebrande huis worden ontruimd, omdat het giftige koolmonoxide kon vrijkomen. Ook de bewoners van die panden werden naar het hoofdbureau van politie gebracht.

FOK!fotograaf Yke Veenstra woont vlak achter het verwoeste pand en maakte vannacht een aantal fotos. 

 

 

 

 

 

 

 

OS: China winnaar medailleklassement

China is voor het eerst in de olympische geschiedenis boven aan de medaillespiegel geëindigd. Op de Spelen in eigen land veroverden de Chinezen 51 gouden, 21 zilveren en 28 bronzen medailles, waarmee ze de Verenigde Staten ruim onder zich hielden. De Amerikanen grepen met 110 medailles wel tien plakken meer dan China, maar het aantal keer goud bleef steken op 36.

De Chinezen presteerden in Beijing aanmerkelijk beter dan vier jaar eerder in Athene. In Griekenland pakten ze 32 keer goud, waardoor ze de Verenigde Staten op de medaillespiegel boven zich moesten dulden. De sportprestaties in China zijn al langer aan verbetering onderhevig. Twintig jaar geleden kwamen de Aziaten in Seoul niet verder dan vijf gouden medailles. De laatste keer dat een land de Spelen afsloot met meer dan vijftig gouden medailles was in 1988. Toen stond er 55 keer een sporter uit de Sovjet-Unie op de hoogste trede van het podium.

Ook Groot-Brittannië mag tevreden terugkijken op de afgelopen tweeënhalve week. In vergelijking met vier jaar geleden werd het aantal gouden medailles ruim verdubbeld van negen naar negentien. Vooral bij het baanwielrennen, waar acht gouden medailles werden gepakt, deden de Britten uitstekende zaken. Op de medaillespiegel eindigen ze achter Rusland (23 keer goud) op de vierde plaats.

Nederland pakte in China zeven keer goud en was daarmee in de race voor een plaats bij de eerste tien, maar in het slotweekeinde kwamen Oekraïne en Frankrijk langszij. De twaalfde plaats in het medailleklassement betekent nog wel altijd een verbetering ten opzichte van vier jaar geleden, toen in Athene de achttiende plaats het eindstation was.

Meer nieuws omtrent de Olympische Spelen vind je op OS 2008 @ FOK!

Georgische olietrein rijdt op mijn

Een goederentrein met brandstof is vandaag in Georgië op een mijn gereden. Tien van de dertig brandstofwagons zijn door de explosie in brand gevlogen. Dat heeft het Georgische ministerie van binnenlandse zaken bekendgemaakt.

De explosie vond plaats op ongeveer tien kilometer ten westen van Gori. Er vielen voor zover bekend geen gewonden. Wel raakten volgens de Georgische publieke omroep twee huizen beschadigd.

Het ministerie van binnenlandse zaken wijt de explosie aan de Russen. Volgens het ministerie heeft het Russische leger op zijn terugtocht doelbewust de Georgische infrastructuur beschadigd. De Russen zouden vorige week onder andere een spoorbrug hebben opgeblazen.

De trein was waarschijnlijk onderweg van Azerbeidzjan, ten oosten van Georgië, naar de kust. Georgië vormt een belangrijke doorvoerroute voor olieproducten uit landen aan de Kaspische Zee.


Foto bij: Georgische olietrein rijdt op mijn  (foto: DAG)

Dertigtal arrestaties op Mystery Land

De vijftiende editie van Mystery Land is zonder grootschalige incidenten verlopen. Van de zestigduizend bezoekers van het dancefestival werden er 33 door de politie in de kraag gevat. Bij vijftien van hen was drugsbezit de aanleiding. Twee aanhoudingen volgden op de mishandeling van een beveiliger en een bezoeker.

De gemeente Haarlemmermeer, organisator ID&T en de politie laten vandaag in een gezamenlijke verklaring weten voldaan terug te kijken op de derde lustrumeditie van het festival. ID&T had ongeveer 250 beveiligingsmedewerkers de festivalweide ingestuurd. Medewerkers van de EHBO hebben zich naar eigen schatting over vele honderden feestgangers ontfermd. Het gros van de klachten ging over blaren, insectenbeten en hoofdpijn.

Mystery Land wordt door de organisatie aangeprezen als het oudste dancefestival van Nederland. Voor de zesde keer op rij vond het plaats op het oude Floriadeterrein. Ruim 150 dj's en live-acts, onder wie Tiësto, Fedde le Grand en Green Velvet, kregen de kans om zich van hun beste kant te laten zien.

In beeld: Mysteryland viert haar vijftiende verjaardag

[GC 2008] Vervolg voor The Witcher in de maak?

In september brengt de Poolse ontwikkelstudio CD Projekt Red de uitgebreide versie van The Witcher uit. De Enhanced Edition brengt een aantal belangrijke verbeteringen naar de RPG die in 2007 verscheen. Zo zijn de laadtijden teruggebracht tot soms wel 20% van die in de originele game, nooit meer minutenlang wachten dus. Verder zijn er veel nieuwe animaties toegevoegd, zijn de uiterlijken van verscheidene karakters flink op de schop gegaan en is het nu mogelijk om uit negen talen te kiezen voor de voice-overs. De mensen die de game al gekocht hebben hoeven niet bang te zijn, alles wat in de enhanced edition komt zal in een ruim 6GB grote patch te downloaden zijn.

Op de Games Convention spraken we uitgebreid met een van de medewerkers van Projekt Red over de ontwikkeling van deze editie van de game. We vroegen ons namelijk af hoeveel mensen bezig waren geweest met deze game, omdat er veel werk in zat. De medewerker gaf aan dat dit niet het hele team was, en dat een deel van de medewerkers ergens anders mee bezig was. Hij wilde niet zeggen dat dit een sequel was, maar het zou een logische stap zijn voor het bedrijf nu de Enhanced Edition bijna in de winkels ligt. Een sequel of uitbreiding dus? Voor het officiele antwoord moeten we nog even wachten, want pas in december of januari komt het bedrijf met de aankondiging.


The Witcher

Vink uit ziekenhuis ontslagen

Elsbeth Vink heeft het ziekenhuis zondag kunnen verlaten. De mountainbikster uit Heeswijk-Dinther werd hier afgelopen zaterdag naar toe gebracht. Na afloop van de Olympische wedstrijd kreeg de Nederlandse teveel last van de hitte en zakte in elkaar.

Tjeerd de Vries, arts van het NOC*NSF, heeft laten weten dat Vink weer helemaal fit is. Hij voegde daar overigens wel aan toe dat ze nog wat zwak is, maar dat is volgens hem niet vreemd na een dergelijke wedstrijd.

Hoesen: "Het is snel gegaan"

Soms kan het in de voetballerij snel gaan. Dit bewees Danny Hoesen, speler van Fortuna Sittard, afgelopen week. De 17-jarige voetballer debuteerde vorige week in de hoofdmacht van de Limburgers, maar is nu door Fulham gecontracteerd.

"Het is allemaal snel gegaan," liet een lachende Hoesen in een eerste reactie weten. "Maar als een club uit de Premier League je wilt hebben, moet je niet twijfelen. Als je goed genoeg bent, red je het altijd. Slechter word je er nooit van."

De interesse van Fulham voor Hoesen werd pas duidelijk toen de jonge speler voor een aantal weken naar Londen vertrok. In de voorbereidingen kreeg de jongeling namelijk de kans om bij The Cottagers twee weken stage te lopen. "Scouts van Fulham hebben mij in actie gezien met het Nederlands elftal onder 17 jaar tijdens een toernooi in Spanje. Na de wedstrijd tegen, ik dacht, Tsjechië heeft Fulham contact gezocht met mijn zaakwaarnemer. Dat heeft geleid tot een stage", aldus de speler.

Tijdens deze proefperiode maakte Hoesen veel indruk op de coaches, waar ook hoofdtrainer Roy Hodgson toe behoorde. "Zelf heb ik alleen contact gehad met de trainer van de Under 18's, die ik dankbaar ben dat ie mij tijdens die periode veel vertrouwen schonk", liet de 17-jarige speler weten. Het vertrouwen betaalde hij overigens uit in een aantal doelpunten. "De eerste week heb ik meegetraind op de Academy in Londen, daarna vertrokken we naar Duitsland voor drie oefenwedstrijden. Daar ging het erg lekker, met vier doelpunten en vier assists. Vervolgens zijn de onderhandelingen met Fortuna begonnen. Ik ben blij dat alles is afgerond voor het begin van de jeugdcompetities in Engeland."

[GC 2008] Chaos en vlinders in Culpa Innata 2 trailer

In 2007 verscheen de adventure Culpa Innata. Het spel draaide om het gegeven dat in 2047 de World Union een feit is. Het grootste deel van de wereld is verenigd in een vredige maatschappij, die echter zo zijn keerzijdes kent. Alleen de allerslimste, gezondste en rijkste mensen worden waardig genoeg geacht om in de Union te mogen leven. Als er een moord plaatsvindt wordt Peace Officer Phoenix Wallis op onderzoek gestuurd. Zij ontdekt dat er onder het oppervlak van de World Union een heel andere wereld bestaat.

In dit tweede deel reist ze af naar Rusland, een van de overgebleven landen die zich niet aangesloten hebben bij de World Union. Phoenix maakt kennis met Anatoly en moet zich aanpassen aan de heel andere levensstijl. Net als in het eerste deel zullen er veel verschillende puzzels in het spel aanwezig zijn en zal het verhaal diverse vertakkingen en eindes kennen.

In Leipzig kregen we een eerste trailer te zien.

Ook zijn er enkele beelden vrijgegeven waarin we de omgevingen en Phoenix en Anatoly kunnen zien.






Jeugdbendes in Brussel slaags

Bij een vechtpartij tussen twee jeugdbendes in Brussel zijn gisterochtend vier gewonden gevallen. Een twintigtal jongeren raakte op het Vossenplein slaags en ging elkaar te lijf met onder meer honkbalknuppels en messen. Twee 20-jarige bendeleden raakten zwaargewond. Eén van hen kreeg enkele messteken in de keel.

Volgens de politie betreft het twee rivaliserende jongerenbendes uit de Marollen, de oudste volksbuurt van Brussel. De leden van de zogenoemde Stuivenberg- en Bagdadbende zijn van Afrikaanse komaf en zitten elkaar al enige tijd op de huid.

Het borrelt momenteel overigens behoorlijk in de Brusselse jeugdbendewereld. Eerder deze maand werd een bendeleider op het Anneessensplein doodgestoken en werd het appartement van een rivaliserend bendelid kort en klein geslagen.

Beckham wil in Londen olympisch voetballen

David Beckham heeft zich aangemeld als dispensatiespeler voor de Olympische Zomerpelen, die in 2012 in Londen worden gehouden. De 33-jarige speler zou zelfs de aanvoerdersband willen dragen.

"Ik ben dan 37 jaar, dus ik weet niet zeker of ik dan nog speel," liet Beckham weten. "Maar je weet het nooit. Ik wil er in ieder geval bij betrokken zijn. Ik ben zeker aanwezig in Londen, maar of dat als speler is kan ik nog niet met zekerheid zeggen."

Het olympisch voetbaltoernooi in Peking kwam de afgelopen periode regelmatig onder vuur te liggen, nadat een aantal ploegen hun spelers terughaalden voor de start van de competitie. Er wordt zelfs gespeculeerd om het voetbal van de olympische kalender te halen. Beckham is echter van mening dat dit niet moet gebeuren: "Wat mij betreft is voetbal de mooiste sport in de wereld, dus zou het bovenaan de lijst moeten staan. Er doen goede teams en spelers mee hier, dus het blijft mijn nummer 1 sport."

Verbruggen treedt terug als IOC-lid

Hein Verbruggen heeft bekend gemaakt terug te treden als actief lid van het Internationaal Olympisch Comité. Volgens Giselle Davies, woordvoerder van het IOC, wil de Nederlander rustiger gaan leven.

Verbruggen, die in 1996 IOC-lid werd, blijft wel als erelid aan de organisatie verbonden. In Peking was onze 67-jarige landgenoot voorzitter van de coördinatiecommissie.

In 2005 trad Verbruggen kortstondig terug, nadat hij zijn taken als voorzitter van de internationale wielrenunie (UCI) naast zich had neergelegd. Een jaar later werd hij toch weer als IOC-lid herkozen.

Van der Weijden: "Dit is heel bijzonder"

Maarten van der Weijden is zeer vereerd met het feit dat hij tijdens de sluitingsceremonie de Nederlandse vlag mag dragen. Bij de olympisch zwemkampioen, die de stemming op de website van het NOC*NSF won, werd zeven jaar geleden leukemie geconstateerd.

"Dat is wel heel bijzonder. Ik win een keertje en beleef daarna een aaneenschakeling van mooie dingen", liet Van der Weijden in een eerste reactie weten. "We hebben als Nederlands team ook hele goede Spelen achter de rug. Het is heel speciaal dat ik straks die ploeg en het land mag vertegenwoordigen."

De uitverkiezing heeft voor Van der Weijden een speciaal tintje, omdat het Nederlandse volk voor hem koos. "Het maakt het extra leuk dat heel veel mensen hier achter staan. Al had ik het ook mooi gevonden als alleen Charles van Commenée mij had gevraagd."

[GC 2008] Dom blondje naar Wii en DS

In de adventure So Blonde maakten we kennis met Sunny Blonde, een verwende tiener die met haar ouders een cruise maakt ter gelegenheid van hun zoveeljarig huwelijk. Haar dagelijjkse leven draait om make-up en roddelen over jongens, en ze verveelt zich dan ook te pletter aan boord. Tot ze schipbreuk lijdt en op een eiland aanspoelt. Ineens zal ze zich zonder haar mobiele telefoon en haar lippenstift moeten redden. Het eiland is bewoond door piraten en in het spel komt Sunny in allerlei grappige situaties terecht. Ze blijkt uiteindelijk niet zo oppervlakkig en leeghoofdig te zijn als ze zelf dacht. Het spel werd ontwikkeld door WizarBox, en het verhaal en de personages werden uitgewerkt door Steve Ince, die eerder faam verkreeg met de Broken Sword-serie.

De developers vroegen zich af, wat er gebeurd zou zijn als Sunny niet aan de vrolijke, feestelijke kant van het eiland aangespoeld zou zijn maar aan de andere, duistere kant. Ze schakelden wederom Steve Ince in om het verhaal uit te diepen en besloten ditmaal voor de Nintendo DS en de Wii te ontwikkelen. Het spel is dus geen vervolg, noch een port, maar een op zichzelf staand spel met hetzelfde basisidee maar een totaal andere setting. Enkele locaties en personages komen in beide versies voor maar de meeste zullen compleet nieuw zijn. Wat ook terugkeert is het gebruik van mini-games. Deze zijn niet bedoeld om de speler te frustreren maar ter afwisseling. Spelers die er desondanks moeite mee hebben kunnen ervoor kiezen de mini-games niet te spelen. Toch loont het de moeite om het wel te proberen; het spel kent meerdere eindes die onder meer afhangen van een aantal voorwerpen die je kan verkrijgen door de mini-games succesvol te spelen.

Er zijn alvast drie screenshots vrijgegeven, twee van de omgevingen en een van een mini-game.



Geen koffie, geen medewerking aan politie

Een dertigjarige automobilist uit Enschede was gisterochtend het haasje. Het rijgedrag van de man was zo opvallend, dat de politie graag wilde testen of hij niet te veel had gedronken. En inderdaad, bij het blazen werd geconstateerd dat de man te diep in het glaasje had gekeken.

De man werd opgepakt en vervoerd naar het politiebureau. Eenmaal daar weigerde hij echter mee te werken aan het onderzoek. Hij kreeg namelijk geen koffie aangeboden van de agenten.

De politie legde hem toen uit dat het tijdens het alcoholonderzoek niet is toegestaan iets te eten of te drinken. Tijdens het daarop volgende verhoor zou de man wel een kop koffie mogen drinken. Ondanks deze verklaring weigerde de Tukker mee te werken. De politie besloot dan ook niets anders te doen dan de man zijn rijbewijs in te nemen en proces-verbaal op te maken.

Madonna bekent politieke kleur op podium

Madonna is een aanhanger van Barack Obama. Dat bleek gisteren tijdens het eerste concert van haar 'Sweet & Sticky'-wereldtournee in het Britse Cardiff. Op schermen op de achtergrond verschenen tijdens de show foto's van de Amerikaanse democratische presidentskandidaat. De beelden sloten een filmpje af waarin ook foto's te zien waren van onder anderen Mahatma Ghandi, John Lennon en Al Gore.

Even daarvoor liet de zangeres een video zien waarin beelden van natuurrampen en oorlogen werden gevolgd door foto's van Adolf Hitler, de Zimbabwaanse dictator Robert Mugabe en de Republikeinse presidentskandidaat John McCain.

Met de show in Cardiff heeft de 50-jarige zangeres het spits afgebeten voor haar toer waarmee ze tot en met december door Europa, Noord- en Zuid-Amerika reist. Op 2 september staat ze in de Amsterdam Arena.


Madonna bekent politieke kleur (foto: DAG)

Muis ruikt letterlijk onraad

De uitdrukking 'onraad ruiken' komt niet zomaar uit de lucht vallen. Nu blijkt dat onder meer muizen behept zijn met deze gave.

Zwitserse onderzoekers zijn erachter gekomen dat de neus van onder meer muizen een speciaal sensororgaan bezit waarmee ze chemische alarmsignalen van soortgenoten kunnen opvangen. De bevindingen staan opgetekend in het huidige nummer van het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Het was al bekend dat veel levende wezens onder planten, insecten en zoogdieren vluchtige alarmsignalen (ofwel feromonen) afscheiden om soortgenoten te waarschuwen voor gevaar. De samenstelling van deze feromonen evenals de wijze van productie zijn nog niet bekend. Hoe ze worden waargenomen, is nu wel ontdekt.

Het gaat om een klomp ronde cellen nabij de neuspunt, het zogenaamde Grünenberg-ganglion. Deze is al in 1973 ontdekt zonder dat de functie tot nu toe duidelijk was. In het experiment vingen de onderzoekers uit de lucht feromonen op bij gestresste muizen. Daarna zijn de reacties erop vergeleken onder twee groepen muizen, namelijk dieren waar de Grüneberg-gaglion was uitgeschakeld en bij normale muizen. Deze laatste groep verstijfde meteen van schrik na aanraking met de feromonen. De andere groep bleef rustig.


Muis ruikt letterlijk onraad  (foto: DAG)
Door: DAG / Joyce Beckker

Home komt zeker dit jaar nog uit

Sony heeft verklaard dat Home, de virtuele service voor PS3, gegarandeerd voor het einde van het jaar nog zal uitkomen. Martijn van der Meulen, Home producer, beloofde dit tijdens de Leipzig Games Convention.

Van der Meulen:

"Het is 100 procent zeker dat Home tegen het einde van dit jaar uit zal komen. Ook zal Home altijd een gratis service blijven voor de gamers en er zijn dus geen plannen om geld te gaan vragen voor deze service, ook niet in de verre toekomst."

Ondanks het feit dat Home al vaker is uitgesteld lijkt het dit keer toch echt te gaan gebeuren. Het blijft nog even afwachten.



Eind dit jaar eindelijk beschikbaar...

[Gerucht] GTA IV DLC schijnt 'groots' te worden

Volgens 'betrouwbare' bronnen krijgen we binnenkort meer te horen over de aankomende downloadable content van Grand Theft Auto IV. Zo moeten we volgens die bronnen geloven dat de uitbreiding groots zal worden. Het wordt namelijk veel meer dan alleen een downloadable content.

Helaas hoort bij deze uitbreiding een prijskaartje. Het zal namelijk 1600 Microsoft Points gaan kosten. Niet goedkoop dus, maar misschien is de uitbreiding wel 1600 MS Points waard. Het is nu afwachten op een aankondiging van Rockstar.

Uitslagen dag 16

Voor de laatste maal vind je op FOK!sport een overzicht van de uitslagen op de Olympische Spelen. Dag 16 bracht de laatste medailles, en geen voor Nederland.

Atletiek, mannen

marathon

1. Samuel Wanjiru (Ken) 2.06.32 OR
2. Jaouad Gharib (Mar) 2.07.16
3. Tsegaye Kebede (Eth) 2.09.59
4. Deriba Merga (Eth) 2.10.21
5. Martin Lel (Ken) 2.10.24
6. Viktor Röthlin (Zwi) 2.10.35
7. Gashaw Asfaw (Eth) 2.10.52
8. Yared Asmeron (Eri) 2.11.11
39.Kamiel Maase 2.20.30


Basketbal, mannen

finale

Spanje - Verenigde Staten 107-118

Strijd om brons

Litouwen - Argentinie 75-87

Boksen

Lichtvlieggewicht (-48 kg)

1. Zou Shiming (Chi)
2. Serdamba Purevdorj (Mgl)
3. Barnes (Ier),Hernandez (Cub)

Bantamgewicht (-54 kg)

1. Badar-Uugan Enkhbat (Mgl)
2. Yankiel Leon Alarcon (Cub)
3. Julie (Mri),Gojan (Mol)

Lichtgewicht (-60 kg)

1. Aleksei Tisjtsjenko (Rus)
2. Daouda Sow (Fra)
3. Javakhyan (Arm), Ugas (Cub)

Weltergewicht (-69 kg)

1. Bachit Sarsekbajev (Kaz)
2. Carlos Suarez Banteaux (Cub)
3. Silamu (Chi),Kim Jung-joo (ZKo)

Halfzwaargewicht (-81 kg)

1. Zhang Xiaoping (Chi)
2. Kenny Egan (Ier)
3. Jeffries (GB),Sjinalijev (Kaz)

Superzwaargewicht (+91 kg)

1. Roberto Cammarelle (Ita)
2. Zhang Zhilei (Chi)
3. Glazkov (Oek),Price (GB)

Handbal, mannen

Finale

Frankrijk - Ijsland 28-23

Strijd om brons

Spanje - Kroatie 35-29

Turnen, ritmische gymnastiek

Landenwedstrijd (5 touwen/3 hoepels en 2 knotsen)

1. Rusland 35,550
2. China 35,225
3. Wit-Rusland 34,900
4. Italië 34,425
5. Bulgarije 33,550
6. Israël 32,100
7. Azerbeidzjan 31,575
8. Oekraïne 31,100

Volleybal, mannen

Finale

Verenigde Staten - Brazilie 3-1 (25-25 25-22 25-21 25-23)

Strijd om brons

Rusland - Italie 3-0 (25-22 25-19 25-23)

Waterpolo, mannen

Finale

Hongarije - Verenigde Staten 14-10 (6-4 3-4 2-1 3-1)

Strijd om brons

Servie - Montenegro 6-4 (2-0 2-1 2-1 0-2)

Miljoenen voor onderwijs hoogbegaafden

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs, PvdA) stelt 10 miljoen euro beschikbaar voor onderwijs aan hoogbegaafde kinderen op basisscholen. Een woordvoerder van het ministerie heeft een bericht van de NOS hierover vandaag bevestigd.

Volgens Dijksma is het onderwijs voor zulke bollebozen vaak niet uitdagend genoeg. Blijkens onderzoek presteert eenderde van hen onder zijn of haar niveau. Daar komt bij, stelt de staatssecretaris, dat de politiek de neiging heeft zich te richten op onderwijs aan kinderen met een achterstand.

Andere manieren van het aanbieden van leerstof of extra lessen moeten hoogbegaafde basisscholieren meer perspectief bieden.

Boonen verslagen door Bennati in Eneco Tour

De derde etappe in de Eneco Tour is in een sprint gewonnen door Daniele Bennati van Liquigas. Tom Boonen eindigde als tweede, net voor zijn landgenoot Jurgen Roelandts.

De derde etappe eindigde net als de twee voorgaande ritten in een massasprint. Boonen won de eerste etappe, André Greipel de tweede. De bonificatieseconden die de Italiaan Bennati vandaag binnen haalde, gaven hem de meeste punten in het algemeen klassement. Hierdoor neemt de renner van Liquigas de leiding in de Eneco Tour.

De etappe was 186 kilometer lang, en voerde de renners van Nieuwegein naar Terneuzen. De wind speelde in deze rit een belangrijke rol, wat uiteindelijk resulteerde in twee grote waaiers van renners die uiteindelijk over de finish kwamen.

Boonen gaf na afloop nog zijn mening over zijn tweede plek in de derde etappe. “Het was een moeilijke sprint, en we hadden ook eigenlijk een mannetje of twee te kort om het af te kunnen maken.”

AVRO wil 'Boef zoekt vrouw' maken

Na het succes van boeren die naar vrouwen zoeken heeft de AVRO een geweldig idee: Boef zoekt Vrouw. De omroep gaat deliquenten aan een vrouw helpen. Boer zoekt Vrouw bleek de afgelopen jaren een waar kijkcijferkanon.

In 'Boef zoekt vrouw' zullen veroordeelden worden gevolgd en geholpen met het zoeken naar een nieuwe relatie. Dat vrouwen niet altijd moeite hebben met gevangenen blijkt wel uit de vele fanmail die mannen als Dutroux en Charles Manson krijgen. Ook Holleeder schijnt nogal populair te zijn onder de vrouwen van Nederland. Overigens is nog niet bekend wanneer Boef zoekt Vrouw op televisie komt. De Avro is nog in onderhandeling met de producent.




Boef zoekt vrouw

Dekker spreekt over zijn toekomst

Afgelopen zondag sprak Thomas Dekker in Alkmaar voor het eerst over zijn toekomst sinds de verhalen over de eventuele breuk met de Rabobank ploeg.

Dekker, die op dit moment nog onder contract staat bij Rabobank, is al in gesprek met enkele wielerploegen. De 24-jarige renner neemt echter geen beslissingen op korte termijn. “Ik neem de tijd”, aldus Dekker.

Het imago dat Dekker heeft gekregen na aanleiding van de hele affaire, is er zeker slechter op geworden. Dat bevestigt de renner zelf ook. “Absoluut. In tegenstelling tot de voetballerij is het in het wielrennen niet normaal dat een renner en een ploeg midden in een seizoen uiteen gaan.”

De Noord-Hollandse Dekker heeft nog een argument waardoor zijn imago geschaad is, namelijk het bloed van de renner. Dat zat niet goed. “Logisch dat er dan vraagtekens bij je naam komen te staan, zeker in het wielrennen anno 2008. Ik heb er alles aan gedaan om aan potentiële nieuwe ploegen te laten zien dat er niets bijzonder met mij aan de hand is.”

Voor Dekker zit dit seizoen er theoretisch gezien al op, en zal hij zich moeten voorbereiden op het volgend seizoen. “Ik fiets nog wel elke dag, maar ik moet me richten op volgend jaar. Ik heb ook sportieve schade opgelopen. Ik heb nog wel wat herstelwerk te doen, het gaat een lange winter worden.”

Amerikaanse basketballers pakken goud

De Amerikaanse basketbalmannen zijn olympisch kampioen geworden. In een spannende finale werd met 118-107 van Spanje gewonnen.

Tot 22-22 kon Spanje de Amerikanen goed bijbenen, daarna liep de VS in het eerste kwart uit naar 38-31, en die marge bleef intact in het tweede kwart (69-61). Een grotere voorsprong stonden de Spanjaarden Amerika niet toe en na het derde kwart stond het 91-82.

De Spanjaarden wisten zich terug te knokken in de wedstrijd en bij een stand van 91-89 kregen ze het publiek aan hun zijde. Het Amerikaanse sterrenteam, met bekende namen als LeBron James, Jason Kidd en Kobe Bryant, liep toch weer uit, mede dankzij twee driepunters in de slotfase van Bryant.

Hoge militairen gedood in Tsjetsjenië

Twee hoge Russische militairen zijn zondag in de Kaukasische deelrepubliek Tsjetsjenië bij een aanslag om het leven gekomen. Hun voertuig werd getroffen door explosieven, meldde het persbureau Internfax.

Tsjetsjenië is sinds het uiteenvallen van de Sovjetunie het toneel geweest van een uiterst bloedige strijd tussen Russen en separatisten van diverse pluimage. De laatste jaren lijkt Moskou erin te slagen de greep op Tsjetjsenië te handhaven. Maar de Russische autoriteiten stellen dat het anti-Russische geweld in Tsjetsjenië weer is toegenomen, sinds de Russische strijdkrachten eerder deze maand Georgië binnenvielen.

Strijd opvolger F-16 laatste fase in

De strijd om de opvolger van het gevechtsvliegtuig F-16 gaat een spannende fase in. Morgen krijgt Defensie zowel van Lockheed Martin als van Saab actuele informatie over hun aanbod voor de levering van een nieuw vliegtuig.

Die gegevens vormen de opmaat tot een definitieve keuze van de politiek, in 2010. De Amerikaanse vliegtuigfabrikant ontwikkelt de F-35 Lightning II, ook bekend als de Joint Strike Fighter (JSF). Het Zweedse concern komt met de Gripen Next Generation, een vernieuwde variant van een vorig, ontoereikend toestel. Naar verluidt zal Saab tegelijk met voorstellen komen die gunstig uitpakken voor de werkgelegenheid in Nederland. Met de JSF is dat al het geval. Dinsdag geeft de Zweedse fabrikant een toelichting op zijn aanbod.

Twee andere potentiële kandidaten, Dassault en een Europees consortium, weigerden de vragenlijst over hun Rafale en de Eurofighter in te vullen, waardoor die definitief lijken af te vallen. Tot verdriet van de PvdA, want die wil uit zo veel mogelijk toestellen een keuze kunnen maken.


JSF
De actuele evaluatie van de kandidaten was afgesproken in het regeerakkoord, vooral om de PvdA gunstig te stemmen. De vorige kabinetten zetten jaren geleden al volop in op de JSF. Tegenover de tot dusver bijna 1 miljard euro die Nederland in het project investeerde, staat straks een lagere aanschafprijs van de Lightning II en profijt voor de Nederlandse industrie met afgeleide orders voor het geavanceerde jachttoestel.

Uiteindelijk zal de Staat naar verwachting 5,7 miljard euro in de JSF steken, voor 85 JSF-toestellen. Recent onderzoek van het adviesbureau PriceWaterhouseCoopers gaf aan dat de deelname van Nederland aan de JSF-ontwikkeling de economie tot 2052 ongeveer 10 miljard euro zal opleveren.


  (foto: ANP)

Lawine in Franse Alpen bij Mont Blanc

In de omgeving van de Mont Blanc heeft zich deze ochtend een lawine voorgedaan. Zeker zeven mensen raakten door de vallende sneeuwmassa's gewond.

Reddingswerkers zoeken onder de 4248 meter hoge berg Mont-Blanc du Tacul in de Franse Alpen naar eventueel meer slachtoffers, berichtte de plaatselijke politie. Er wordt momenteel met man en macht gezocht en gegraven. Hoeveel mensen er ten tijde van de lawine onder de berg stonden is niet bekend.

Nieuw kijkcijferrecord

Wereldwijd hebben de Olympische Spelen in Peking een recordaantal tv-kijkers getrokken. Ruim voor het einde van het evenement, dat vanmmiddag wordt afgesloten, keken 4,4 miljard mensen naar de wedstrijden. Vier jaar geleden, tijdens de Spelen in Athene, keken er 3,9 miljard mensen.

Het Amerikaanse onderzoeksbureau Nielsen berekende dat na tien dagen al tweederde van de wereldbevolking minstens een keer naar de Spelen op tv had gekeken.

Het onderzoeksbureau denkt dat de hoge kijkcijfers een gevolg is van de grote interesse voor de Spelen in China zelf. Naar de openingsceremonie keken alleen al 800 miljoen Chinezen.

OS: Nieuw kijkcijferrecord voor Spelen

De Olympische Spelen in Peking hebben een recordaantal televisiekijkers getrokken. Ruim voor de afsluiting van het festijn hadden al 4,4 miljard mensen wedstrijden op de buis gevolgd.

Volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau Nielsen had na tien dagen al twee derde van de wereldbevolking een keer ingeschakeld op de Spelen. Vier jaar geleden keken er in totaal nog 3,9 miljard mensen naar de Olympische Spelen in Athene. In 2000 keken 3,6 miljard mensen naar Sydney. Volgens Nielsen, dat de cijfers vandaag  naar buiten bracht, is het record vooral te herleiden naar de grote interesse in het gastland. Er keken alleen al 800 miljoen Chinezen naar de openingsceremonie op 8 augustus.

Radio 1 'steelt' ideeën tv-programma's

Radio 1 gaat maandag van start met tal van nieuwe programma's die duidelijk zijn geïnspireerd op succesvolle televisieprogramma's van de publieke omroep. Van Ranking the Stars tot De Nationale Nieuwsquiz en van Missers tot Goedemorgen Nederland. Een blik in de nieuwe radiobode:

Het Radio 1 Journaal wordt 's ochtends voortaan gepresenteerd door duo's en duurt een half uur langer. De luncheditie daarentegen wordt ingekort tot twee maal een kwartier. Presentator Sven Kockelman gaat multimediaal. Eerst presenteert hij zijn ontbijtshow op Nederland 1. Dan praat hij met zijn laatste gast nog een half uur door in de nieuwe internetuitzending om vervolgens om 9.30 uur de hoofdgast te introduceren in de radioversie van Goedemorgen Nederland.

Talkshow, gepresenteerd door Tijs van den Brink en Arie Boomsma. Op vrijdag is het de dag van Andries Knevel en Elsbeth Grutteke "Tijs is een dossiertijger, zit op de feiten. Ik benader onderwerpen meer vanuit de menselijke kant", zei Arie Boomsma onlangs over de duopresentatie. Anky van Grunsven is maandag te gast in de eerste uitzending.

Een lichtvoetig lunchprogramma van de NCRV waarin een prominente plek is weggelegd voor de Nationale Nieuwsquiz, waarin twee deelnemers pittige vragen beantwoorden. De winnaar mag door naar de volgende dag. Jan Mom presenteert voor de AVRO een nieuw gezondheidsmagazine, met aandacht voor lichaam en geest. Geïnspireerd op onder andere Vinger aan de Pols en Medische Missers. BNN Today is er vanaf 20.00 uur. Het eerste dagelijkse nieuwsmagazine in de tienjarige geschiedenis van BNN. Een nieuw onderdeel in BNN Today wordt Ranking the News. Dit is een Top 5 van de belangrijkste nieuwsgebeurtenissen volgens de luisteraar.

Jan Smit zingt op zeilboot met vrienden

Vanaf zondag 31 augustus is er op Nederland 3 bij de TROS een nieuwe reeks van Jan Smit - De Zomer Voorbij te zien. Vorig jaar gingen Smit en zijn Volendamse vrienden Nick & Simon en de 3js met een touringbus door Spanje, dit jaar ligt er een luxe zeilboot klaar.

Nadat in de vorige reeks vooral bekenden van de Volendamse zanger, zoals Paul de Leeuw en zusje Monique, langskwamen in zijn muzikale reisprogramma, liggen de gasten nu iets verder van Smit af. In de tien afleveringen komen onder anderen Patty Brard, Giel Beelen en Antje Monteiro langs.

"Past het muzikaal wel bij elkaar", vroeg zanger Bart van Racoon zich af, voordat hij naar Spanje vertrok. "Maar ik heb er absoluut geen spijt van. Muziek is tenslotte muziek." Tijdens het optreden 's avonds op een Spaanse camping, waar vooral Nederlandse gasten zitten, zingt hij samen met Nick Schilder de grote Racoon-hit Love You More.

Nadat de populaire zanger vorig jaar stemproblemen kreeg, besloot hij het iets rustiger aan te doen. "Ik werd heel onzeker van die stemproblemen. Ben ik eindelijk van het 'Jantje' Smit imago af, werkt mijn stem niet meer." Gelukkig voor de 22-jarige zanger kan hij nu weer zingen, eind augustus komt zijn nieuwe cd Stilte in de Storm uit. Deze is voor uitgifte al dubbel platina: er zijn meer dan 120.000 exemplaren van verkocht.

"Ik wil weer de muzikant Jan Smit zijn, daarom komt er ook voorlopig geen nieuwe serie van de reallifesoap Gewoon Jan Smit." Maar De Zomer Voorbij heeft een speciaal plaatsje in het hart van de zanger. "Het is fysiek gezien eigenlijk te lang, tien dagen met elkaar knallen om het programma te maken. Maar het is daarnaast zo leuk, we doen het volgend jaar zeker weer. Er hebben zelfs al artiesten gebeld dat ze erbij willen zijn!"

Op de boot wordt iedere avond tot in de kleine uurtjes gefeest, gedronken en muziek gemaakt. Zelfs 3FM-dj Giel Beelen, die normaal gesproken niets sterkers drinkt dan cola, laat zich verleiden tot een alcoholisch drankje. "Mensen denken: die Volendammers, dat iséén grote kliek met elkaar. Nou dat is ook zo!", lacht Smit.

Crysis Warhead bereikt goldstatus

De uitbreiding voor de bekende shooter Crysis, Warhead, heeft goldstatus bereikt. Dit houdt in dat het spel getest is en gereed is om in productie te gaan.

In de uitbreiding speel je met Psycho, een bekend karakter uit Crysis. Psycho bevindt zich op de andere kant van het eiland, je speelt dan ook een verhaal dat parallel loopt aan het originele spel.

Of je je pc moet upgraden kun je hieronder lezen, dit zijn namelijk de minimale systeemeisen:

Processor:
* Intel Pentium 4 2.8 GHz (3.2 GHz for Vista)
* Intel Core 2.0 GHz (2.2 GHz for Vista)
* AMD Athlon 2800+ (3200+ for Vista)
RAM:
* 1 GB (1.5 GB on Vista)
Graphics Card:
* NVIDIA GeForce 6800 GT
* ATI Radeon 9800 Pro (Radeon X800 Pro for Vista)
* VRAM: 256MB of Graphics Memory
Storage:
* 15GB free hard-disk space
Sound Card:
* DirectX 9.0c Compatible
OS:
* Microsoft Windows XP with Service Pack 2 or Microsoft Vista
DirectX:
* DX9.0c or DX10

Het spel zal naast een nieuwe singleplayer campaign ook een nieuwe multiplayer-mode bevatten ten opzichte van Crysis, TeamInstantAction genaamd. Dit zou de team-based variant moeten zijn van het reeds bekende InstantAction. Ook keert PowerStruggle weer terug.

Crysis: Warhead is vanaf 16 september te koop in de VS, wij Europeanen mogen vanaf 12 september al genieten van deze add-on.




Boek: Heather Terrell - De cartograaf

Wanneer Mara Coyne, een kunsthistorica uit New York, wordt gebeld door één van de invloedrijkste mannen uit haar vakgebied, twijfelt ze geen seconde om zijn opdracht aan te nemen. Ze moet een kaart zien te achterhalen, die gestolen is van een opgraving in Xián, China. De betreffende kaart zou onthullen dat de Chinezen in de 15e eeuw veel meer wisten over de wereld dan tot op heden wordt aangenomen.

Mushroom Men houden niet van konijntjes

In Mushroom Men is de pleuris uitgebroken; er is namelijk een grote oorlog aan de gang tussen de verschillende soorten paddenstoelen. Als speler krijg je de controle over één van deze paddenstoelen en zul je de oorlog op moeten lossen. De game vindt plaats in alledaagse omgevingen zoals keukens, tuinen en slaapkamers. Vandaag hebben we nieuwe gameplay beelden. Iedereen die dacht dat het een zachtaardig spelletje was, komt bedrogen uit. Bekijk het volgende filmpje maar. HD-beelden zijn hier te zien.

Brand in verlaten hoeve na inbraak

In een afgelegen woonboerderij in het Zuid-Limburgse Roosteren heeft vannacht een uitslaande brand gewoed. De politie is op sporen gestuit die mogelijk op een inbraak wijzen. Het gaat om een hoeve die tot twee woningen is omgebouwd. De ene woning is onbewoonbaar verklaard, de andere heeft lichte schade opgelopen. Er zijn geen gewonden.

De bewoners van de 'brandwoning' aan de Ruitersbaan zijn een weekendje weg. Bij terugkomst worden zij opgevangen door familie. Dat heeft de politie deze ochtend bekendgemaakt. De brandweer, die met ongeveer twintig man was uitgerukt, wist aanvankelijk niet of er nog mensen binnen waren. De brand was voor de dageraad onder controle.

OS: Van Commenée is tevreden

Charles van Commenée is tevreden over de prestaties van de Nederlandse sporters op de Olympische Spelen. De chef de mission zag de doelstelling om bij de eerste tien in het medailleklassement te eindigen weliswaar net niet uitkomen, maar tilde daar niet te zwaar aan. "De prestaties stemmen me positief", zei hij bij Radio 1. "Vroeger moesten we het hebben van een paar toppers. Nu hebben we meer verschillende sporters die prijzen kunnen pakken dan in het verleden."

De roep om de Nederlandse sporters meer mentale begeleiding te geven, wimpelt hij resoluut af. "Altijd als het mis gaat, zoals in het geval van Theo Bos, hoor je dat het een mentale kwestie is", zegt hij schamper. "Maar als Jamaica en de Verenigde Staten tijdens de estafette hun stokje laten vallen, hoor je niemand. Er zullen best individuele sporters zijn die er baat bij hebben, maar we moeten er niet een te groot punt van maken."

Van Commenée is over twee jaar bij de Spelen van Vancouver opnieuw chef de mission. "Maar eerst gaan we deze Spelen uitgebreid evalueren, we willen een vliegende start hebben richting Londen." Over de doelstelling voor de toekomst is hij duidelijk. "We willen structureel bij de beste tien eindigen. Dat blijft onze doelstelling." Op dit moment staat Nederland elfde in het medailleklassement.

Werkplaats meubelmaker brandt uit

Een werkplaats van meubelmakerij Van den Kommer in het Noord-Hollandse Stompetoren is gisteravond in de as gelegd. Op de werkplek aan de Noordervaart stonden onder meer meubelen en machines. De showroom, die in een omgebouwde stolpboerderij is gevestigd, en bijgebouwen zijn behouden gebleven. Er zijn geen gewonden.

De brandweer werd even na 23.00 uur gealarmeerd. Zo'n anderhalf uur later waren de vlammen onder controle. Eigenaar Piet-Jan van den Kommer trof zijn verwoeste werkplaats zaterdagnacht bij thuiskomst van vakantie. Dat heeft de brandweer laten weten.

Over de oorzaak van de brand tast de brandweer nog in het duister. Het technisch onderzoek wordt nog een hele kluif, zegt een woordvoerder van de brandweer, omdat het geraamte van de werkplaats moest worden gesloopt.

Meer dan 10 miljoen online gamers voor CoD4

We weten allemaal dat Call of Duty 4 een populaire shooter is. Hoe populair precies blijkt uit vrijgegeven cijfers over het online multiplayer-gedeelte. Inmiddels zijn meer dan 10 miljoen mensen op het wereldwijde web gefragd tot stof. Dagelijks loggen er meer dan een miljoen mensen in op het schietspel.

Deze cijfers betreffen overigens alleen Xbox 360- en PS3-spelers, en zijn unieke spelers. Hoeveel PC-spelers er online spelen is niet bekend.


Sommigen vallen in het veld wat meer op dan anderen.

Acteur Fred Crane overleden

De Amerikaanse acteur Fred Crane is vorige week donderdag op 90-jarige leeftijd overleden, meldden Amerikaanse media gisteren. Crane verwierf faam door zijn rol in de filmklassieker Gone With The Wind (1939).

Hierin speelde de toen 20-jarige acteur de jongeman Brent Tarleton. De Amerikaan acteerde tot 1965, vooral in tv-series. De hoogbejaarde acteur lag al enige tijd in een ziekenhuis vlakbij de stad Atlanta (Georgia). Hier is hij ook gestorven. De begrafenis zal komende week plaastvinden.

Volleyballers VS pakken titel

De Amerikaanse volleybalheren hebben de Olympische titel veroverd. In de finale versloegen ze titelverdediger Brazilië met 3-1 (20-25, 25-22, 25-21, 25-23).

In de vierde set gaven de Brazilianen een 17-20 voorsprong weg en zij verloren daardoor de wedstrijd. Uitblinker Clayton Stanley beëindigde de wedstrijd met een harde smash.

In 1988 pakte Amerika voor de laatste keer Olympisch volleybalgoud. Voor de coach van de Verenigde Staten, Hugh McCutcheon, heeft de gouden plak een zwarte rand. Vlak voor de Spelen verloor hij zijn schoonvader, die in Peking werd vermoord. Zijn schoonmoeder raakte toen zwaargewond.

Obama en Biden samen in Springfield

De Democratische presidentskandidaat Barack Obama (47) en vice-presidentskandidaat Joe Biden (65) hebben zgisteren voor het eerst samen opgetreden in Springfield (Illinois), meldden Amerikaanse media. Circa 35.000 mensen waren naar de verkiezingsbijeenkomst gekomen in Springfield, waar Obama in 2007 bekendmaakte dat hij een gooi zou doen naar het presidentschap.

"Ik heb gezocht naar een leider die de stijgende kosten waarmee de werkende klasse te maken heeft, begrijpt. En die de dromen van arbeiders altijd op de eerste plaats zet", aldus Obama. "Ik ben teruggekomen naar Springfield om jullie te vertellen dat ik die leider heb gevonden".

Obama introduceerde Biden als een "expert op het gebied van buitenlandpolitiek wiens hart diep geworteld is in de werkende klasse". Obama hoopt met Biden zijn eigen beperkte ervaring op het gebied van buitenlands beleid te compenseren. Ook hoopt hij met Biden arbeiders, die grotendeels voor senator Hillary Clinton stemden, voor zich te winnen.

"Biden zal niet zomaar een goede vice-president zijn", introduceerde Obama de voorzitter van de senaatscommissie van buitenlandse zaken. "Hij zal een geweldige vice-president zijn." Volgens Obama heeft Biden jarenlang voor verandering in Washington gezorgd, maar heeft Washington Biden niet veranderd.

Biden roemde Obama als "pragmaticus die de klus klaart". Vervolgens richtte hij zijn pijlen op de Republikeinse rivaal John McCain (72). Biden zei meerdere malen dat McCain achter het beleid van president George Bush staat, en dat Amerikanen meer van hetzelfde te wachten staat als ze voor McCain kiezen.
Volgens opiniepeilingen lijkt het een nek-aan-nekrace te worden tussen Obama en McCain.

  (foto: ANP)

Dodental vliegramp Madrid gestegen

Drie dagen na het vliegtuigongeluk bij de Spaanse hoofdstad Madrid is het dodenaantal naar 154 gestegen. Een 31-jarige vrouw is zaterdag aan haar brandwonden bezweken, berichtten Spaanse media.

Woensdag verongelukte het vliegtuig van Span-air. Kort na het opstijgen viel het toestel naar beneden en stuiterde op en schuurde over de baan. Enkele seconden later ontplofte het, terwijl het naast de startbaan terechtkwam.

Van de 172 inzitten kwamen toen 153 om het leven. Drie van de achttien gewonden verkeren nog in kritieke toestand.

Van Commenée: "Zeer tevreden"

De Chef de Mission van de Nederlandse olympische ploeg, Charles van Commenée, heeft gezegd dat hij een goed gevoel heeft overgehouden aan de Nederlandse prestaties op de Olympische Spelen.

Oranje won zestien medailles: zeven keer goud, vijfmaal zilver en vier keer brons. Dat zijn minder plakken dan in 2000 en 2004, maar het eremetaal is nu wel over meer atleten verspreid.

"Ik ben meer dan tevreden", aldus Van Commenée. "Zonder tegenvallers was de oogst wel hoger geweest. Dan denk ik aan de val van Theo Bos, de blessure van het paard van Imke Schellekens-Bartels, maar ook aan het afhaken voor de Spelen van turner Yuri van Gelder en de ruiters Albert Zoer en Jeroen Dubbeldam."

Wanjiru wint marathon, Maase 39e

Als eerste Keniaan heeft Samuel Kamau Wanjiru de olympische titel op de marathon veroverd. Wanjiru kwam in een tijd van 2.06.32 ( een nieuw olympisch record) over de meet en was daarmee 0.44 sneller dan Jaouad Gharib. Kamiel Maase eindigde in zijn laatste grote marathon als 39e.

De 22-jarige Keniaan koos in de wedstrijd samen met Gharib, Yonas Kifle,
Deriba Merga en Martin Lel al vroeg het avontuur. Na 25 kilometer lopen had het vijftal een voorsprong van 45 seconden op een groep achtervolgers. Na 29 kilometer moesten Kifle en topfavoriet Lel lossen en zes kilometer later ging ook Merga er af. Gharib kon nog mee, maar kon later geen antwoord geven op de versnelling van Wanjiru.

Meer Heavy Rain in een video-interview

We kennen de Franse studio Quantic Dream van Fahrenheit. Nu is de ontwikkelaar druk bezig met Heavy Rain voor de PlayStation 3. In de game volg je een journaliste die zaak van verdwenen personen onderzoekt. Tijdens haar onderzoek ontdekt ze wat voor gruwelijke praktijken er gaande zijn. Vandaag is er een video-interview verschenen, waarin meer duidelijk wordt over de game. De HD-beelden zijn hier te bekijken.

Win een DVD-box over de OS!

FOK! mag in samenwerking met House of Knowledge en MVSP nog een exemplaar weggeven van de dvdbox "De geschiedenis van de Olympische Spelen. Heb je bij de vorige prijsvraag niet gewonnen, lees dan verder. Het enige wat je moet doen is een vraag beantwoorden.

Op de DVD's kun je de volgende Olympische onderwerpen vinden:

DVD 1
1. De Olympische disciplines
Uithoudingsvermogen, tactiek en discipline zijn nodig om deel te kunnen nemen aan de Olympische Spelen. Neem de Ethiopische marathonloper Abebe Bikila, die twee keer het wereldrecord verbeterde (in 1960 en 1964), waarvan één keer op blote voeten! Of gewichtheffer Vasily Alexeyev, ‘De Russische Beer'. Hoe trainen topsporters voor de Olympische Spelen? Wat moeten zij ondergaan voor die overwinning?

2. De Olympische passie
Wat betekent de Olympische gedachte? Waar komt de passie vandaan om uit te blinken? De Olympische Spelen draaien om ambitie, maar succes is niks zonder verbroedering en eerlijkheid. Dat was al zo bij oude sporten zoals speer- en discuswerpen en worstelen. Het meedoen, daar draait het om. Ook bij de Paralympics, waar mensen met een beperking tot het uiterste gaan om de top te bereiken.

3. De grootste Olympische openingen en de media
De opening van de Olympische Spelen is altijd memorabel. Zoals het pleidooi voor vrede in Seoul in 1988 of de Hollywoodceremonie in Los Angeles 1984. Maar wat is de rol van de media? Die begon bij de propagandafilms van Leni Riefenstahl in Berlijn 1936. Welke rol spelen de media nu? Hoe machtig is de televisie? Hoeveel invloed hebben sponsors? En hoe beïnvloeden moderne technologieën de spelen?


DVD 2
1. De grote Olympische helden
Elk jaar behalen sporters van over de hele wereld topprestaties, maar slechts enkelen worden gerekend tot de Olympische reuzen. In deze documentaire passeren ze de revue. Zoals Jesse Owens, die de eer van zijn land verdedigde tegen Adolf Hitler; Fanny Blankers-Koen, de vliegende huisvrouw; Muhammad Ali, de Olympische gigant; en veel meer. En wie waren eigenlijk de helden in oude tijden?

2. Sneller, hoger, sterker!
Records zijn er om te breken. Sneller, hoger en sterker: dat is het devies. In deze documentaire zien we enkele van die recordbrekers terug. Zoals de supersnelle Armin Hary en Wilma Rudolph in Rome 1960, Daley Thompson en Jürgen Hingsen in Los Angeles 1984 en Mark Spitz, de ster van München 1972 met 7 gouden medailles in 10 dagen. Soms draaien die pogingen om records te breken uit op tragedies.

3. Eén wereld, één droom
De Olympische droom loopt soms uit op een tragedie. Soms een persoonlijke tragedie, soms een ramp van internationale proporties. Van het dopinggebruik van Ben Johnson, dat grote gevolgen had voor de spelen, tot de aanslagen op Israëlische sporters in München 1972. En hoe zat het ook alweer met die boycot van de spelen in Moskou in 1980? Soms is de Olympische droom van één wereld nog ver weg…

En alsof het dan nog niet allemaal genoeg informatie is zit er ook nog eens een boek bij met alle informatie over het ontstaan van de Olympische spelen.

De vraag die je moet beantwoorden is: Welke Nederlandse sporter won de eerste medaille voor ons land tijdens de Spelen in Peking?

Het antwoord kun je voor 24 augustus 20:00 uur per mail sturen naar sport@fok.nl

Van der Weijden draagt vlag

Maarten van der Weijden draagt tijdens de sluitingsceremonie de Nederlandse vlag. Op de website van sportkoepel NOC*NSF kreeg de langeafstandszwemmer de meeste stemmen.

Tijdens de Spelen won Van der Weijden goud op de tien kilometer open water. De overwinning van Van der Weijden kreeg extra glans,omdat hij een aantal jaar geleden kanker heeft overwonnen.

Van der Weijden kreeg in de verkiezing van NOC*NSF 38 procent van de stemmen.Hij bleef daarmee amazone Anky van Grunsven (12%), zwemster Manon van Rooijen (12%) en judoka Deborah Gravenstijn (9%) ruim voor.

Mensen zijn vol aan de Nintendo volgens de Dutch Charts

He begint een beetje saai te worden met de Dutch Charts. De afgelopen zes weken wordt de lijst gedomineerd door dezelfde games, en ze zijn bijna allemaal te spelen op de Wii of de DS. Op de derde plaats staat Mario & Sonic at the Olympic Games die hiermee al 36 weken in de lijst staat. Op de tweede plek staat Super Smash Bros. Brawl en op de eerste plek staat nog steeds Wii Fit. Staat er dan helemaal niets ongerelateerd aan Nintendo in de lijst? Ja toch wel. Grand Theft Auto IV voor de Playstation 3 maakt zijn re-entree in de lijst op een negende plek.

Wil je graag weten welke games er het meest verkocht zijn voor jouw favoriete console? Dan kan je hier een kijkje nemen.

1 MARIO KART (Wii)
2 WII FIT (Wii)
3 SUPER SMASH BROTHERS BRAWL (Wii)
4 MARIO & SONIC AT THE OLYMPIC GAMES (Wii)
5 BRAIN TRAINING (DS)
6 MARIO & SONIC AT THE OLYMPIC GAMES (DS)
7 SPORTS ISLAND (Wii)
8 NEW SUPER MARIO BROS (DS)
9 GRAND THEFT AUTO 4 (PS3)
10 MORE BRAIN TRAINING (DS)

Wii - 5
DS - 4
Playstation 3 - 1

[Upd] Brand in centrum van Zwolle

In de Zwolse binnenstad is vannacht rond 1.30 uur brand uitgebroken. De brand woedde in een woning aan de Nieuwstraat, meldde de politie. In het pand zijn voor zover bekend geen mensen aanwezig.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Zodra de bluswerkzaamheden afgerond zijn gaat de politie een onderzoek instellen. Een misdrijf wordt momenteel nog niet uitgesloten. Zodra er meer nieuws is zal de politie van Zwolle dit bekendmaken.

Update 5.46 uur
FOK!user ichii maakte beelden van het bluswerk. Het commentaar van de omstanders is opmerkelijk luchtig.






 


OS: Vd Weijden draagt vlag sluitingsceremonie

Zwemmer Maarten van der Weijden draagt vandaag tijdens de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen de Nederlandse vlag. De winnaar van het goud op de tien kilometer open water kreeg bij een verkiezing op de website van sportkoepel NOC*NSF bijna veertig procent van de stemmen, waarmee hij amazone Anky van Grunsven en zwemster Manon van Rooijen ruim achter zich liet.

Bezoekers van de website mochten alleen stemmen op Nederlandse sporters die tijdens deze Spelen een medaille hebben gepakt. Van der Weijden blijkt met zijn prestatie de meeste indruk te hebben gemaakt op de stemmers. De 27-jarige zwemmer, die zeven jaar geleden leukemie overwon, werd de eerste kampioen op het nieuwe olympische onderdeel openwaterzwemmen. Tijdens de openingsceremonie droeg hockeyer Jeroen Delmée de Nederlandse vlag het stadion in. Die keuze werd gemaakt door chef de mission Charles van Commenee.

Voor meer olympisch nieuws kijk je op Peking 2008 @ FOK!

OS: Wanjiru kampioen marathon

Samuel Wanjiru is zondag in Peking olympisch kampioen op de marathon geworden. De pas 21-jarige Keniaan liep de klassieke afstand over 42 kilometer en 195 meter in 2.06.32, de beste tijd ooit op een olympische marathon.

Het zilver was voor de Marokkaan Jaouad Gharib, wereldkampioen in 2003 en 2005. Het brons ging naar de Ethiopiër Tsegay Kebede, die in de laatste 400 meter zijn uitgeputte landgenoot Deriba Merga achterhaalde en passeerde. Wanjiru heeft een grote bekendheid in de Nederlandse loopwereld. De Keniaan liep de afgelopen jaren wereldrecords op de halve marathon in Rotterdam en Den Haag.

De Nederlander Kamiel Maase kwam in zijn laatste grote marathon als 39e over de streep. De Nederlandse recordhouder finishte in 2 uur, 20 minuten en 30 seconden. Maase was de laatste Nederlander die op de Olympische Spelen in Peking in actie kwam. Nederland hield aan de Spelen zestien medailles over, zeven goud, vijf zilver en vier brons.

Voor meer olympisch nieuws kijk je op Peking 2008 @ FOK!

Gwen Stefani bevalt van zoon

Gwen Stefani is bevallen van een tweede zoon. Zij en haar man Gavin Rossdale hebben het kind Zuma Rock Rossdale genoemd.

Overigens was het voor Stefani niet de eerste keer dat ze de weeën, het persen en een bevalling in het algemeen meemaakte want Zuma is het tweede kind van Stefani. Eerder beviel ze namelijk ook al van een zoon, die ze Kingston noemde. Stefani's echtgenoot Rossdale had uit een vorige huwelijk al een dochter van 19, die Daisy heet. Met moeder en kind gaat het goed en de ouders zijn dolblij met de komst van de kleine.

Gwen Stefani bevalt van zoon  (foto: DAG)

Patat of friet, snackbar of frituur

Ik weet dat t nog vroeg is en op nuchtere maag aan patat denken is niet iets dat je dagelijks doet. Nee in de ochtend denk je aan broodjes en koffie. De reden dat ik het er over heb is omdat de FOK! poll eindelijk heeft aangetoond dat er meer mensen zijn die patat zeggen dan friet. Sinds jaar en dag woedt er een discussie op het forum over hoe je een gefrituurd aardappelstokje nu noemt. Is het patat, naar potatoe? Of is het friet, naar de frituur? Uiteraard is het gewoon patat

Poolse matroos verdronken in Friesland

Een 40-jarige Poolse matroos is vrijdag omgekomen na een val in het water in het Friese Kootstertille. Omstanders redden hem uit het water langs de Pinksterblomstraat en reanimeerden hem, maar hij overleed later in het ziekenhuis in Drachten.

De man werkte als matroos op een Duits vrachtschip, dat voor de kade lag en werd gelost. Omstanders zagen dat de man overboord viel en probeerden direct hem uit het water te redden. Toch duurde het volgens de politie meerdere minuten voordat het lichaam werd gevonden. Of er drank in het spel was, is onduidelijk.

Oeuvreprijs voor Anneke Grönloh

Anneke Grönloh krijgt volgende week zondag een prijs voor haar oeuvre tijdens het jaarlijkse nazomerfestival Brandend Zand in Eindhoven. In de jaren zestig scoorde de zangeres hits als 'Brandend zand' en 'Soerabaja'. Grönloh wist wereldwijd meer dan dertig miljoen platen te verkopen en is daarmee nog altijd de bestverkochte Nederlandse artiest ooit.

Het is de eerste keer dat de Brandend Zand-oeuvreprijs wordt uitgereikt. De prijs is bestemd voor artiesten die binding hebben met de regio Eindhoven. Daarnaast moet de artiest succesvol zijn en jong talent aanmoedigen in zijn of haar voetsporen te treden. Grönloh begon haar carrière in Eindhoven met de band The Rockets van Peter Koelewijn.

In september maakt de 66-jarige Grönloh haar debuut op het witte doek. De zangeres speelt een rol in 'Ver van familie', een film gebaseerd op het gelijknamige boek van Marion Bloem. In de film zijn ook Terence Schreurs en Katja Schuurman te zien.



Bert Visscher probeert Brandend Zand te doorgronden.

Snelwegruzie ging vooraf aan ongeluk

Het fatale ongeluk vrijdagavond bij knooppunt Klaverpolder kwam voort uit irritaties tussen twee automobilisten. Een 36-jarige man uit het Limburgse Gronsveld kwam om het leven, twee andere inzittenden raakten lichtgewond. De andere auto is doorgereden, melde de politie gisteren.

Het latere slachtoffer reed vanuit Rotterdam richting Breda toen het voertuig rond 22.15 uur van de weg raakte. Daarvoor was in beide auto's irritatie ontstaan over het rijgedrag van de ander, meldt de politie op basis van getuigenverklaringen. De auto's hebben elkaar vermoedelijk meerdere keren ingehaald om vlak voor de ander te gaan rijden.

Op knooppunt Klaverpolder, waar de A17 zich bij de A16 voegt, raakte de auto van het slachtoffer van de weg. De man uit Gronsveld overleed ter plekke. De twee andere inzittenden, een 26-jarige man uit Geleen en een 22-jarige man uit Brunssum, liepen lichte verwondingen op. De politie is op zoek naar de andere auto, en naar meer getuigen.

Avril Lavigne mag zingen in Maleisië

Het concert van Avril Lavigne in Maleisië gaat toch door. Eerder werd het concert in Kuala Lumpur, dat volgende week zaterdag plaatsvindt, geannuleerd omdat autoriteiten de show van de Canadese popster als 'te sexy' bestempelden.

Een woordvoerder van het Maleisische ministerie van kunst, cultuur en erfgoed liet weten dat de autoriteiten na gesprekken met de organisator hebben besloten het concert door te laten gaan. Een precieze reden voor de ommezwaai is onduidelijk, maar de woordvoerder liet weten dat volgens de organisatie van het concert al duizenden kaarten zijn verkocht en dat het annuleren van de show het toerisme schade kan toebrengen.

Maleisië heeft strenge regels voor artiesten die in het islamitische land optreden. Zo wordt van artiesten verlangd dat ze geen kleding dragen met obscene of drugsgerelateerde afbeeldingen. Daarnaast moeten de sterren van borst tot knieën bedekt zijn. Op het podium is het verboden te springen, schreeuwen, knuffelen en zoenen.

De 23-jarige Lavigne, bekend van hits als 'Complicated' en 'Girlfriend', is niet de eerste artiest die het aan de stok krijgt met de Maleisische autoriteiten. Eerder verplaatste Beyoncé haar show naar Indonesië en besloot Christina Aguilera het land over te slaan nadat hun shows als te sexy werden bestempeld.  Gwen Stefani trad wel op, maar paste haar kleding aan. De organisator van een concert van de Amerikaanse Pussycat Dolls kreeg twee jaar geleden een boete van ruim 2800 euro toen de meidengroep tijdens een concert fatsoensregels zou hebben overtreden.


Avril Lavigne mag toch optreden in Maleisië  (foto: AP/DAG)

Dagboek Yolanthe gestolen uit auto

Yolanthe Cabau van Kasbergen is haar dagboek kwijt. Het boek werd vrijdagmiddag gestolen uit de auto van de actrice. In de meegenomen tas zat ook haar paspoort, portemonnee en een dierbaar medaillon. Een raam van de bolide van de vriendin van Jan Smit was ingeslagen in het Amsterdamse stadsdeel Zeeburg.

"Yolanthe is heel verdrietig", laat een manager van de brunette weten. De meeste spullen zijn te vervangen, maar het medaillon was een cadeau van haar vorig jaar overleden vader en is haar zeer dierbaar." Onbekend is vooralsnog welke geheimen Yolanthe aan haar dagboek heeft toevertrouwd. De 23-jarige presentatrice, die dit najaar te zien is bij de Tros met het spelprogramma 'Te leuk om waar te zijn', is bereid een beloning uit te loven voor de vinder van haar spulletjes. Het dagboek is nog niet verkocht aan roddelbladen.



Dagboek Yolanthe gestolen bij autokraak  (foto: Frans van Zijst/DAG)

Verbeek boos om slechte grasmat

Gertjan Verbeek had na afloop van de met 2-0 verloren wedstrijd in de Amsterdam ArenA tegen PSV om de Johan Cruijff Schaal geen goed woord over voor de KNVB.

"Als de voetbalbond deze wedstrijd serieus neemt, moeten ze ervoor zorgen dat de grasmat in orde is", klaagt Verbeek. "Volgens mij huren ze het stadion voor dit soort wedstrijden. Dan mag de KNVB niet accepteren dat het gras zo lang is. De spelers gleden daardoor continu uit." De KNVB heeft nogt niet gereageerd.

Jarig Mystery Land groot succes

De vijftiende editie van dancefestival Mystery Land gisteren was cadeautje voor het publiek. En om de feestvreugde nog wat te verhogen bleef het, ondanks de slechte weersverwachting, ook nog (bijna) droog en scheen de zon 's middags zelfs uitbundig boven het Floriade terrein in Haarlemmermeer. Al een maand van te voren was het verjaardagsfeestje van het oudste dancefestival van Nederland compleet uitverkocht. Volgens organisator ID&T waren de kaarten nog nooit zo snel over de toonbank gegaan.

Ruim 60.000 danceliefhebbers kwamen bijeen op het drassige terrein om het jubileum te vieren. Vanaf de zeventien verschillende bont versierde podia slingerden meer dan 140 dj's tussen 11.00 uur en 23.00 uur hun beats over het terrein. Massaal ging het publiek uit zijn dak bij een van de hoogtepunten van het feest; een vier uur durend solo optreden van dj Tiësto. Verder genoten de bezoekers al dansend in de stralende zon van onder meer Erick E, Dr. Lektroluv, Lucien Foort en Joost van Bellen. Later op de avond traden onder anderen Boys Noize, Chuckie, Roger Sanchez en David Guetta aan.

60.000 vrienden
Directeur van het festival Gerard Zwijnenburg noemde de vijftiende editie van Mystery Land "het beste verjaardagsfeestje dat je je kan wensen". "Het voelt zo goed om je verjaardag met 60.000 vrienden en vriendinnen te vieren." Zwijnenburg noemde de sfeer op het feest en "alle blije gezichten die ik overal zie" als persoonlijke hoogtepunten van het evenement.

Zo druk als het was op het festivalterrein, zo rustig bleef het bij de EHBO. Volgens Jan Krul, hoofd van de medische dienst, meldden zich ondanks het hoge aantal bezoekers opvallend weinig feestgangers bij de medische posten. In totaal zijn ongeveer driehonderd mensen met lichte verwondingen behandeld. "Het was perfect festivalweer. Niet te warm en niet te koud," aldus Krul.
Volgens de politie hebben zich zaterdag geen noemenswaardige incidenten voorgedaan op en rond het festivalterrein.


 Feestje met vrienden! (foto: ANP)

Curaçao getroffen door wervelwind

Enkele wijken op Curaçao zijn gisteren getroffen door een wervelwind, met vooral materiele schade tot gevolg. Dat heeft gezaghebber Lisa Dindial gistermiddag (lokale tijd) gezegd.

Politie en brandweer bieden hulp in de getroffen gebieden. Enkele personen raakten lichtgewond.

In totaal veertig huizen liepen ernstige schade op aan het dak. Sommige daken waaiden volledig weg. De doorgaans drukke Rooseveltweg is voor een deel afgezet wegens rondslingerend materiaal.

Arrestaties na overval op Nederlanders in Italië

De Italiaanse politie heeft gisteren twee Roemeense schaapherders van 20 en 32 jaar aangehouden voor de gewelddadige roofoverval op een Nederlands koppel uit Waalre.

De Nederlanders waren op fietsvakantie en kampeerden met hun tent vlakbij een verlaten boerderij in Ponte Galeria, aan de rand van Rome, niet ver van de badplaats Ostia.

De Roemenen, van wie de jongste illegaal in Italië verblijft, wonen in een caravan vlakbij de verlaten boerderij en zouden het Nederlandse echtpaar de plek hebben aangewezen als kampeerplaats. De 54-jarige man heeft de Roemenen herkend als zijn aanvallers.

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd het echtpaar overvallen door de herders en met stokken afgetuigd en beroofd van 1500 euro. De 52-jarige vrouw werd verkracht. De man en de vrouw zijn met diverse botbreuken opgenomen in een ziekenhuis in Rome. De vrouw verkeert in shocktoestand.

CD: Putumayo - Acoustic France

Putumayo is hét label voor wereldmuziek. Wie de site van dit label bezoekt, komt binnen in een kleurrijke wereld. De uitgaven zijn stuk voor stuk in eenzelfde, vrolijke en kleurige stijl opgezet. Zo ook de nieuwste cd: Acoustic France. In deze vakantiemaand is het altijd leuk om eens een album met dit soort 'volksmuziek' in je speler te hebben. Op weg naar je vakantiebestemming, in dit geval Frankrijk, kom je al helemaal in de stemming. De cd creëert een sfeer van Franse terrasjes, zwoele zomeravonden en verliefde stelletjes op de trappen bij de Notre Dame of onder de Eiffeltoren. Wie wil zich nu niet even onderdompelen in deze muzikale belevenis?

[GC 2008] Licht in het donker in Moto GP 08 video's

De Moto GP serie is een reeks motorracegames waarin, vooral op de hogere niveaus, perfect gereden moet worden wil je niet je gloednieuwe helm open zien splijten op het harde asfalt. Aangezien sommige mensen hier nooit genoeg van krijgen, hebben we dit jaar weer een nieuw deel te spelen, waarvan je twee gameplay video's kunt zien ongeveer een halve centimeter onder deze zin.




In oktober van dit jaar mag je weer je benen om een lading PK's klemmen waar je gek van wordt. Iedereen met een PC, PS2, PS3, Wii of 360 kan zich weer onderdompelen in de wereld van motorracen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.