Een terugblik op Peking 2008 - deel 1

De Olympische Spelen zijn afgelopen. Nog één keer blikt FOK!sport terug met de grootste successen en natuurlijk ook de Nederlandse medailles.


De Olympische Spelen beginnen officieel op 8 augustus om 8 over 8 's avonds, maar in de twee dagen ervoor spelen de voetballers al hun eerste wedstrijd. De Nederlandse voetbalheren moeten ook aan de bak en spelen hun eerste wedstrijd met 0-0 gelijk tegen Nigeria. Domper is het uitvallen van Roy Makaay die een kwetsuur oploopt.

Dag 1

Op de eerste dag is er gelijk al een medaille voor Nederland bij het judo. Ruben Houkes verslaat in de klasse tot 60 kilogram Gal Yekutiel uit Israel in de strijd om het brons. Epke Zonderland schrijft geschiedenis. Bij het olympisch turntoernooi plaatst de Nederlander zich als vierde voor de finale van het onderdeel rek. Het is voor het eerst in tachtig jaar dat een Nederlander zich weet te plaatsen voor een finale bij het turnen.

De Spelen zijn nog geen dag oud en er worden twee gevallen van doping bekend. De Griekse sprinter Tassos Gousis wordt bij een controle positief bevonden op de steroïde methyltrienolone en de Russische atleet Roman Usov, die uit zou komen op de 3000 meter steeple, test positief op het stimulerende middel carphedon.

Dag 2

Dag twee begint goed voor Nederland. De Nederlandse 4 x 100 meter estafettedames winnen de olympische titel. Zwemsters Inge Dekker, Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk en Marleen Veldhuis komen tot een tijd van 3.33,76.

De Nederlandse hockeyvrouwen beginnen goed. Oranje wint hun eerste wedstrijd in Groep A met 6-0 van Zuid-Afrika. De Nederlandse voetballers spelen op de valreep gelijk tegen de Verenigde Staten. Het wordt 2-2. De Nederlander Bas Verwijlen zorgt voor een stunt in het schermtoernooi in Peking. De Nederlander verslaat in de tweede ronde de Chinees Wang Lei met 15-10. Wang bezorgde China vier jaar geleden de eerste individuele schermmedaille. Hij won toen zilver. Verwijlen verliest overigens in de kwartfinale.

De Amerikaanse zwemmer Michael Phelps ligt op schema in zijn recordjacht. Phelps wil in Peking in totaal 8 gouden medailles halen. De Amerikaan wint zijn eerste op de 400 meter wisselslag en verbetert ook zijn eigen wereldrecord: 4.03,84.

Wielrenster Nicole Cooke is de nieuwe olympisch kampioene bij de wegwedstrijd voor de vrouwen. In een zeer natte wedstrijd over 126 kilometer koersen reageert Marianne Vos te laat en zit er niet meer in dan de zesde plaats.

Dag 3

Svetlana Kuznetsova is in de eerste ronde van het olympisch tennistoernooi uitgeschakeld. Li Na weet de Russin verrassend met 7-6 en 6-4 te verslaan. Michael Phelps ligt nog steeds op koers om acht keer goud te winnen deze Spelen. Hij verovert met het Amerikaanse estafetteteam op de 4 x 100 meter vrije slag zijn tweede goud.

De Nederlandse hockeyheren winnen hun eerste wedstrijd in het olympisch toernooi met 5-0 van Zuid-Afrika. De treffers komen op naam van Taeke Taekema (2), Laurence Docherty, Jeroen Hertzberger en Matthijs Brouwer. Opvallend nieuws van de wielerbaan: de Nederlandse baancoach Peter Pieters raakt bij de training in voorbereiding op de olympische wedstrijden gewond nadat hij in botsing komt met Levi Heimans.

En ook dag drie behaalt Nederland een medaille, en weer bij het judo. Deborah Gravenstijn wint zilver in de klasse tot 57 kilogram. In de finale verliest ze van de Italiaanse Giula Quintavalle.

Dag 4

De Nederlandse softbalvrouwen beginnen de Spelen met een nederlaag. De vrouwen van bondscoach Liz Kelly gaan met 2-10 onderuit tegen China. Na Zuid-Afrika met 6-0 te hebben verslaan, winnen de Nederlandse hockeydames ook hun tweede wedstrijd. Zuid-Korea wordt met 3-2 verslagen.

Elisabeth Willeboordse wint een bronzen medaille. De Nederlandse judoka doet dat in de klasse tot 63 kilo. Guillaume Elmont slaagt er bij de mannen niet in om brons te behalen in de klasse tot 81 kg. In de strijd om de derde plaat verliest hij met een ippon van de Braziliaanse wereldkampioen Tiago Camilo.

De Nederlandse kanovaarder Robert Bouten kan niet voor een verrassing zorgen bij het kano-onderdeel K1. De Zoetermeerder mist in de finale een poortje en de kans op een medaille is daarmee verkeken.

Michael Phelps wint zijn derde goud deze Spelen. De Amerikaan is de sterkste op de 200 meter vrije slag en zwemt een nieuw wereldrecord.

Dag 5

De Nederlandse softbalvrouwen verliezen ook hun tweede wedstrijd. Canada is met 9-2 te sterk voor de vrouwen van bondscoach Liz Kelly. De Nederlandse hockey-mannen winnen hun tweede duel, Engeland wordt met 1-0 verslagen. De Nederlandse honkbalploeg verliest zijn eerste wedstrijd. Taiwan is met 5-0 te sterk.
Het Nederlands olympisch elftal bereikt de kwartfinale van het Olympisch voetbaltoernooi. Het klopt Japan met 1-0.

En weer is er brons voor ons land bij het judotoernooi. Edith Bosch wordt derde in de klasse onder 70 kilo.

De roeiers van de Holland vier slagen er niet in de finale te bereiken. De Holland vier, vooraf gezien als medaillekandidaat, wordt vierde in de halve finale, waar een plek bij de eerste drie noodzakelijk is.

De Zwitser Fabian Cancellara pakt het goud tijdens de olympische wielertijdrit. Zilver gaat naar de Zweed Gustav Larsson, terwijl de Amerikaan Levi Leipheimer het brons grijpt. Stef Clement eindigt als negende, Robert Gesink als tiende. Bij de vrouwen wint de Amerikaanse wielrenster Kirstin Armstrong het goud. Marianne Vos stelt teleur en wordt veertiende.

Michael Phelps mag zich de beste olympiër aller tijden noemen. De Amerikaase zwemmer wint zijn tiende en elfde gouden medaille. Op deze Spelen staat de teller inmiddels op vijf gouden plakken.

Dag 6

Nederland wint in de landenwedstrijd dressuur een zilveren medaille. Duitsland behaalt het goud, Denemarken wordt derde. Ook is er weer een medaille bij het judo. Henk Grol wint brons na zijn ietwat discutabele uitschakeling in de halve finale.

Emiel Boersma en Bram Ronnes worden in de herkansingen bij het beachvolleybal voor mannen uitgeschakeld. Ze verliezen met 21-16 en 27-25 van de Duitsers Klemperer en Koreng. De Nederlandse tafeltennissters worden in de eerste ronde van de landenwedstrijd uitgeschakeld. De Nederlandse softbalvrouwen verliezen ook hun derde wedstrijd. Tegen Japan gaat Oranje met 3-0 onderuit. Ook de honkballers weten niet te winnen. De mannen van Robert Eenhoorn verliezen met 7-0 van de Verenigde Staten. De Nederlandse hockeyvrouwen bliven winnen. Gastland China wordt met 1-0 verslagen.

Roger Federer wordt in de kwartfinale van het enkelspel in het olympisch tennistoernooi uitgeschakeld. James Blake verslaat de Zwitser. Pieter van den Hoogenband slaagt er niet in om zijn indrukwekkende loopbaan af te sluiten met een medaille op de 100 meter vrije slag. Hij eindigt als vijfde, de Fransman Alain Bernard wordt de nieuwe olympisch kampioen.

Dag 7

De Nederlandse baanwielrenners worden uitgeschakeld op de teamsprint. Er wordt niet gewonnen van de Australiërs. Teun Mulder, Theo Bos en Tim Veldt komen iets meer dan een tiende te kort. Voor Roy Makaay zitten de Spelen er alweer op. De aanvoerder van het olympisch voetbalteam heeft een breukje in een voetwortelbeentje van zijn rechtervoet en moet deze nu met rust laten genezen.

De Nederlandse softbalvrouwen verliezen ook hun vierde wedstrijd. Venezuela verslaat Oranje met 8-0. Rutger Smith slaagt er bij het kogelstoten niet in om de laatste acht te bereiken. Hij wordt negende. De Nederlandse honkballers verliezen ook hun derde wedstrijd. Japan is met 6-0 te sterk Ondanks een 10-9 nederlaag tegen de Australische vrouwen weten de waterpolodames toch de volgende ronde te bereiken. De Nederlandse hockeyheren winnen hun derde groepswedstrijd. Canada wordt met 4-2 verslagen.

Michael Phelps weet ook goud te winnen op de 200 meter wisselslag, zijn zesde olympische titel deze Spelen. Marleen Veldhuis slaagt er niet in om een medaille te pakken op de 100 meter vrije slag. De Nederlandse komt met 54,21 niet verder dan de zesde tijd.

Anky van Grunsven maakt bekend dat ze bezig is aan haar laatste Olympische Spelen. De amazone, die twee gouden en vijf bronzen medailles won tijdens verschillende Spelen, zegt dat het WK van 2010 in Kentucky haar laatste toernooi zal zijn.

Dag 8

Nederland wordt uitgeschakeld in de kwartfinales van het olympisch voetbaltoernooi. Argentinië is na verlenging met 2-1 te sterk. De Nederlandse beachvolleyballers Reinder Nummerdor en Richard Schuil plaatsen zich voor de laatste acht. Het duo wint met 21-16 en 21-14 van het Australische koppel Schacht/Schlack. De Nederlandse hockeyvrouwen gaan door naar de halve finales. In de laatste groepswedstrijd wordt Australie met 2-1 verslagen. Voor Theo Bos verlopen deze Spelen niet echt op rolletjes. De baanrenner slaagt er niet in om de finale op de keirin te bereiken. De Nederlandse softbalsters blijven verliezen. Ditmaal is het Australië dat de ploeg van bondscoach Liz Kelly verslaat. Na drie nederlagen op rij winnen de Nederlandse honkballers. De mannen van bondscoach Eenhoorn zijn met 6-4 te sterk voor gastland China.

Daniela Jordanova is uitgesloten van deelname aan de Spelen. De preses van de Bulgaarse atletiekfederatie maakt bekend dat de atlete bij een onaangekondigde dopingcontrole in juni positief testte op testosteron.

Michael Phelps wint zijn zevende goud deze Spelen. De Amerikaan wint de 100 meter vlinderslag. Met grote overmacht wint Usain Bolt de 100 meter sprint. De Jamaicaan sprint met gemak naar een sensationele tijd van 9.69, drie honderdsten onder zijn oude wereldrecord.