Spoedberaad EU over Georgië

De Europese Unie gaat een buitengewone topconferentie houden over de crisis in Georgië. Dit heeft het Franse EU-voorzitterschap meegedeeld. De zitting zal maandag 1 september plaatshebben in Brussel. Verscheidene lidstaten hebben op een top van de regeringschefs aangedrongen, zei het Elysée.

Onder bemiddeling van de Franse president Nicolas Sarkozy namens de EU, zijn Rusland en Georgië overeengekomen hun troepen terug te trekken naar de stellingen die zij innamen voordat de vijandelijkheden op 7 augustus in Zuid-Ossetië uitbraken. Volgens de EU en de Verenigde Staten zijn de Russen hun afspraken niet volledig nagekomen en blijven zij delen van Georgië bezet houden en militaire operaties uitvoeren.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel maande Moskou zondag het zespuntenplan uit te voeren, omdat 'Ruslands geloofwaardigheid in het geding is'. Zij opperde een door de EU te organiseren conferentie van Georgië en zijn directe buurlanden, waaronder Azerbeidzjan, Armenië en Oekraïne, over het herstel van de vernielde infrastructuur in Georgië. Het is niet de bedoeling ook Rusland uit te nodigen, zei Merkel. De bondskanselier reist deze week naar Zweden, Estland en Litouwen, waar zij ervoor wil pleiten om met Rusland in gesprek te blijven.