Iraakse geestelijke gedood in Basra

Een vooraanstaande Iraakse sjiitische geestelijke, Haider al-Saymari, is gisteren om het leven gekomen toen zijn auto in het centrum van de zuidelijke stad Basra onder vuur werd genomen. Dat heeft de Iraakse politie bekendgemaakt.

De vrouw, de moeder en een zuster van Al-Saymari, die ook in de auto zaten, bleven ongedeerd. De 38-jarige Al-Saymari was een volgeling van de gematigde sjiitische leider groot-ayatollah Ali al-Sistani. Al-Saymari oefende herhaaldelijk kritiek uit op het geweld van extremistische zijde, zoals van het in Basra actieve Mahdi-leger van de radicale leider Muqtada al-Sadr.

Het slachtoffer woonde en werkte sinds 1991 in de Iraanse heilige stad Qom. Hij keerde eerder deze maand naar Irak terug om deel te nemen aan een religieuze plechtigheid. Toen hij zaterdag werd beschoten was hij op de terugweg naar Iran.

Ook elders in Irak vonden aanslagen plaats. In Baqouba, de hoofdstad van de onrustige provincie Diyala, kwamen drie politiemannen om het leven doordat vanuit een passerende ambulance het vuur werd geopend op een patrouille. In Bagdad vonden drie burgers de dood en raakten twintig personen gewond toen twee bermbommen explodeerden. Onder de gewonden bevonden zich zes politiemannen.