Algerije doodt 10 terreurverdachten

Het Algerijnse leger heeft bij een operatie ten westen van Algiers tien verdachten van de terreurbeweging Al-Qaida in Islamitisch Noord-Afrika gedood. Het Algerijnse staatspersbureau APS maakte dit bekend op basis van informatie van het ministerie van binnenlandse zaken. De operatie volgt op een week van bomaanslagen waarbij ten minste zestig mensen omkwamen.

Er werden bij de operatie in Tarek Ibn Ziad, 250 kilometer ten westen van Algiers, een tiental automatische geweren en raketgranaten gevonden, zei het ministerie. Het maakte geen melding van verliezen aan regeringszijde. Woensdag kostte een tweevoudige autobomaanslag twaalf Algerijnse werknemers van een Canadees bouwbedrijf het leven en raakte een legerkazerne zwaarbeschadigd. Bij een aanslag dinsdag op een politieschool in de stad Les Issers kwamen 43 sollicitanten om die buiten stonden te wachten; later stierven nog vijf gewonden die waren opgenomen in een ziekenhuis.

Al-Qaida in Islamitisch Noord-Afrika, de extremistische groepering die zich in 2006 aansloot bij het netwerk van Osama bin Laden, claimde de verantwoordelijkheid voor de aanslagen. Het zou gaan om vergelding voor een aanval van de politie waarbij eerder in augustus twaalf doden vielen.

De groepering zegt uitsluitend veiligheidstroepen en buitenlanders tot doelwit te maken. Zij is voortgekomen uit de terreurbeweging GSPC, een erfenis van de burgeroorlog die in de jaren negentig in Algerije zo'n tweehonderdduizend mensen het leven kostte. Het meeste geweld vindt plaats in de zogeheten 'dodelijke rechthoek', een bergachtige kustgebied dat zich uitstrekt ten oosten van de hoofdstad. Aangenomen wordt dat Abdelmalek Droukdal, de leider van de Algerijnse afdeling van Al-Qaida in Islamitisch Noord-Afrika, zich in de regio ophoudt.

VN medewerkers
Verschillende ringen van controleposten moeten het geweld buiten de hoofdstad Algiers houden. Daar hebben zich sinds december 2007 geen aanslagen meer voorgedaan. Bij bomaanslagen op een vestiging van de Verenigde Naties en een regeringsgebouw kwamen toen 41 mensen, onder wie zeventien VN-medewerkers, om het leven.

Waarnemers achten het waarschijnlijk dat de geweldsescalatie verband houdt met de presidentsverkiezingen van volgend jaar, waarin de zittende president Abdelaziz Bouteflika mogelijk opgaat voor een derde termijn. Daarvoor moet echter eerst wel de grondwet worden aangepast.  De terroristen zijn uit op uitbreiding van het geweld naar andere landen in Noord-Afrika, zoals Marokko, zo wordt gewaarschuwd. Zij beschouwen zichzelf als onderdeel van een wereldwijde beweging. Marokkaanse rechtbanken veroordeelden de afgelopen maanden tientallen personen die zouden hebben deelgenomen aan trainingskampen in Algerije. Verscheidene van die cellen zouden gericht zijn op Europa.