OS: China winnaar medailleklassement

China is voor het eerst in de olympische geschiedenis boven aan de medaillespiegel geëindigd. Op de Spelen in eigen land veroverden de Chinezen 51 gouden, 21 zilveren en 28 bronzen medailles, waarmee ze de Verenigde Staten ruim onder zich hielden. De Amerikanen grepen met 110 medailles wel tien plakken meer dan China, maar het aantal keer goud bleef steken op 36.

De Chinezen presteerden in Beijing aanmerkelijk beter dan vier jaar eerder in Athene. In Griekenland pakten ze 32 keer goud, waardoor ze de Verenigde Staten op de medaillespiegel boven zich moesten dulden. De sportprestaties in China zijn al langer aan verbetering onderhevig. Twintig jaar geleden kwamen de Aziaten in Seoul niet verder dan vijf gouden medailles. De laatste keer dat een land de Spelen afsloot met meer dan vijftig gouden medailles was in 1988. Toen stond er 55 keer een sporter uit de Sovjet-Unie op de hoogste trede van het podium.

Ook Groot-Brittannië mag tevreden terugkijken op de afgelopen tweeënhalve week. In vergelijking met vier jaar geleden werd het aantal gouden medailles ruim verdubbeld van negen naar negentien. Vooral bij het baanwielrennen, waar acht gouden medailles werden gepakt, deden de Britten uitstekende zaken. Op de medaillespiegel eindigen ze achter Rusland (23 keer goud) op de vierde plaats.

Nederland pakte in China zeven keer goud en was daarmee in de race voor een plaats bij de eerste tien, maar in het slotweekeinde kwamen Oekraïne en Frankrijk langszij. De twaalfde plaats in het medailleklassement betekent nog wel altijd een verbetering ten opzichte van vier jaar geleden, toen in Athene de achttiende plaats het eindstation was.

Meer nieuws omtrent de Olympische Spelen vind je op OS 2008 @ FOK!