Kinderen in Niue krijgen gratis laptop

Op het kleine eiland Niue in de Stille Oceaan hebben alle kinderen een laptop gekregen van het goede doel. Het kleine eilandstaatje is daarmee de eerste in de wereld. Het kleine eiland is arm, en de bevolking kan niet zonder de jaarlijkse steun van 2,6 miljoen dollar van de Nieuw-Zeelandse regering. Toch is het eiland een voorloper op het gebied van nieuwe technologie: de 1400 inwoners hebben als sinds 2003 draadloos internet op het hele eiland, dat overigens ook bekend is van het top-leveldomein .nu, dat ook hier vrij populair is.

Dankzij het 'One Laptop Per Child-project' hebben de 500 kinderen op basis en middelbare scholen nu allemaal een laptop gekregen. De laptop begon als het 100-dollar laptop-project, maar de kosten vielen iets hoger uit. Het apparaat is speciaal ontworpen voor gebruik in derdewereldlanden, maar ook in de Verenigde Staten populair. Amerikanen kunnen er een kopen voor de dubbele prijs van bijna vierhonderd dollar.

Eén exemplaar gaat dan naar ontwikkelingslanden. Er zijn inmiddels al meer dan 100.000 exemplaren uitgedeeld. Het is voor het eerst dat alle kinderen van een heel land een OLPC-laptop kregen.


Kinderen in Niue krijgen laptop  (foto: DAG)