OS: Vd Weijden houdt het niet droog

Maarten van der Weijden besefte tot vandaag nog altijd nauwelijks dat hij in Peking een olympische titel in de wacht sleepte. De eer om tijdens de sluitingsceremonie de vlag het stadion binnen te dragen, maakte eindelijk emoties los bij de zwemmer.

"Toen ik in de wachtkamer zat te wachten tot ik het stadion in mocht, was ik een beetje aan het terugdenken. Ik besefte toen eigenlijk pas wat er de afgelopen dagen allemaal gebeurd is. Ik ben normaal niet zo emotioneel, maar daar in die wachtkamer was ik het wel een beetje. Het raakte me wel dat ik daar als vlaggendrager zat. Ik ben echt trots dat het me hier gelukt is. Dat ik gewonnen heb, wordt nu steeds normaler", zei de olympisch kampioen.

Van der Weijden heeft veel mensen geraakt door als voormalig kankerpatiënt in Peking goud te pakken. Hij kreeg bij de verkiezing op de website van sportkoepel NOCNSF de meeste stemmen. "Het maakte het wel extra bijzonder dat ik door heel veel mensen gekozen ben."

Hij genoot toen hij het Vogelnest met de vlag binnenliep. "Het was echt heel leuk om te doen. Het is toch wel heel mooi dat ik na al die mooie prestaties van de ploeg Nederland mocht vertegenwoordigen." Ook de sluitingceremonie zelf vond hij geslaagd. "Het was een leuke show. Ik had dit nog nooit meegemaakt, maar het geeft wel een gevoel van saamhorigheid om zo bij elkaar te zijn. Daar gaat het bij de Spelen toch ook om."