Obama en Biden samen in Springfield

De Democratische presidentskandidaat Barack Obama (47) en vice-presidentskandidaat Joe Biden (65) hebben zgisteren voor het eerst samen opgetreden in Springfield (Illinois), meldden Amerikaanse media. Circa 35.000 mensen waren naar de verkiezingsbijeenkomst gekomen in Springfield, waar Obama in 2007 bekendmaakte dat hij een gooi zou doen naar het presidentschap.

"Ik heb gezocht naar een leider die de stijgende kosten waarmee de werkende klasse te maken heeft, begrijpt. En die de dromen van arbeiders altijd op de eerste plaats zet", aldus Obama. "Ik ben teruggekomen naar Springfield om jullie te vertellen dat ik die leider heb gevonden".

Obama introduceerde Biden als een "expert op het gebied van buitenlandpolitiek wiens hart diep geworteld is in de werkende klasse". Obama hoopt met Biden zijn eigen beperkte ervaring op het gebied van buitenlands beleid te compenseren. Ook hoopt hij met Biden arbeiders, die grotendeels voor senator Hillary Clinton stemden, voor zich te winnen.

"Biden zal niet zomaar een goede vice-president zijn", introduceerde Obama de voorzitter van de senaatscommissie van buitenlandse zaken. "Hij zal een geweldige vice-president zijn." Volgens Obama heeft Biden jarenlang voor verandering in Washington gezorgd, maar heeft Washington Biden niet veranderd.

Biden roemde Obama als "pragmaticus die de klus klaart". Vervolgens richtte hij zijn pijlen op de Republikeinse rivaal John McCain (72). Biden zei meerdere malen dat McCain achter het beleid van president George Bush staat, en dat Amerikanen meer van hetzelfde te wachten staat als ze voor McCain kiezen.
Volgens opiniepeilingen lijkt het een nek-aan-nekrace te worden tussen Obama en McCain.

  (foto: ANP)