Een terugblik op Peking 2008 - deel 2

Olga (Nuongirl)
De Olympische Spelen zijn afgelopen. Nog één keer blikt FOK!sport terug met de grootste successen en natuurlijk ook de Nederlandse medailles.

Dag 9

Er is goud en zilver voor ons land op de roeibaan. De Nederlandse lichte dubbeltwee, met Marit van Eupen en Kirsten van der Kolk, wint de olympische titel. Zilver is er voor de vrouwenacht die in hun race alleen de Verenigde Staten voor moet laten gaan. Zeilsters Mandy Mulder, Merel Witteween en Annemieke Bes zorgen voor Nederlands eremetaal door zilver te winnen in de Ynglingklasse.

Dankzij Taeke Taekema spelen de Nederlandse hockeyheren de groepswedstrijd tegen Australië met 2-2 gelijk. Nederland blijft verliezen bij het softbal. De Verenigde Staten verslaan de Nederlandse vrouwen met 8-0. De Nederlandse waterpolovrouwen bereiken de halve finales. Na het nemen van strafworpen verslaan ze de Italiaanse vrouwen, de olympisch kampioen van vier jaar geleden.

Michael Phelps pakt zijn achtste gouden medaille deze Spelen. Hij doet dit op de 4 x 100 meter wisselslag. Met zijn achtste goud op één Olympische Spelen zwemt Phelps Mark Spitz uit de boeken. Phelps heeft nu in totaal zestien olympische medailles. Het gehele podium bij de 100 meter voor vrouwen is voor Jamaica. Het goud op de atletiekbaan wordt gewonnen door Shelly-Ann Fraser. Sherone Simpson en Kerron Stewart eindigen als gedeeld tweede.

Rafael Nadal wint olympisch tennisgoud. Hij klopt in de finale Fernando Gonzalez. Bij de vrouwen gaat de titel naar Jelena Dementieva. In de finale verslaat ze haar landgenote Dinara Safina met 3-6 7-5 en 6-3.

De Griekse Fani Halki, olympisch titelverdedigster op de 400 meter horden, wordt betrapt op doping.

Wielrenner Niki Terpstra moet de kwalificaties voor de ploegenachtervolging laten schieten. Hij loopt een naar later blijkt zware blessure op bij een aanrijding.

Dag 10

Op dag tien was er dan toch nog goud voor Marianne Vos en wel op de wielerbaan. Vos is oppermachtig op de puntenkoers. Er is zilver bij het zeilen. Lobke Berkhout en Marceline de Koning worden tweede in de 470-klasse. In de afsluitende medaillerace eindigt het Nederlands duo, drievoudig wereldkampioen, als vijfde.

De Nederlandse honkbalheren verliezen wederom. Ondanks een vroege voorsprong van Oranje wint Cuba met 3-14. De Nederlandse hockeyvrouwen winnen ook hun laatste groepswedstrijd. In een niet bijster spannende wedstrijd wordt met 2-0 van Spanje gewonnen. De Nederlandse softbalvrouwen winnen hun laatste wedstrijd op de Spelen. Taiwan wordt met 4-2 verslagen.

De Chinese publiekslieveling en favoriet voor de titel, Liu Xiang, moet zich met een blessure terugtrekken voor de series van de 110 meter horden.

Dag 11

Weer een olympische titel voor Anky van Grunsven. Van Grunsven wint op het olympisch dressuurtoernooi goud. Isabell Werth wordt tweede, Heike Kemmer behaalt het brons.

Turner Epke Zonderland slaagt er niet in een medaille te veroveren op rek. De Nederlanse turner eindigt na een val van het rek als zevende

Het Nederlandse dameswaterpoloteam weet zich te plaatsen voor de finale. De Nederlandse vrouwen verslaan in de halve eindstrijd Hongarije met 8-7. De Nederlandse honkballers verliezen hun voorlaatste wedstrijd met 4-0 van Canada en zijn daardoor definitief uitgeschakeld voor de halve finales. De Nederlandse hockeyheren plaatsen zich dankzij een 4-2 overwinning op Pakistan voor de halve finale.

Dag 11

De Nederlandse hockeydames plaatsen zich voor de finale van de Olympische Spelen. Het team verslaat in de halve finale Argentinië met 5-2. De Nederlandse honkballers, al uitgeschakeld, verliezen hun laatse wedstrijd op de Spelen. De ploeg van bondscoach Robert Eenhoorn is met 0-10 kansloos tegen Zuid-Korea.

Na de 100 meter eerder deze Spelen wint Usain Bolt nu ook de 200 meter. In het atletiekstadion in Peking komt hij tot een tijd van 19,30, en verbetert daarmee het onaantastbaar geachte wereldrecord van de Amerikaan Michael Johnson.

Wederom is een atlete op de Olympische Spelen betrapt op het gebruik van doping. Het gaat om de Oekraïense zevenkampster Ljoedmila Blonska die zilver veroverde deze Spelen.

Dag 12

Op dag twaalf tweemaal goud voor Nederland, en allebei toch wel verrassend. Maarten van der Weijden wint de olympische titel op de tien kilometer zwemmen in open water. Hij eindigt na een spannende eindsprint voor de Brit Davies en de Duitser Lurz. En goud is er ook voor waterpolovrouwen. In de finale wordt de Verenigde Staten, de wereldkampioen van vorig jaar, met 9-8 verslagen.

De Nederlandse hockeyheren slagen er niet in de finale te bereiken. Tegen Duitsland is het na de reguliere speeltijd en de verlenging 1-1. Bij het nemen van strafballen is Duitsland met 4-3 iets gelukkiger.

De voetbalvrouwen van de Verenigde Staten veroveren het olympisch goud. Het verslaat in de finale Brazilië. Net als in Athene vier jaar geleden wordt Veronica Campbell-Brown olympisch kampioene op de 200 meter bij het atletiek. Na het goud van haar landgenoot Usain Bolt op de 100 en 200 meter en de zege van Shelly-Ann Fraser op de 100 meter zijn nu alle vier de olympische titels op de sprintafstanden in handen van Jamaica.

Opnieuw een dopinggeval op de Olympische Spelen, ditmaal bij de springruiters. Vier springpaarden zijn betrapt op het gebruik van doping.

Dag 13

De hockeyvrouwen winnen de olympische titel. In de finale winnen de vrouwen met 2-0 van gastland China.

De eerste medaille voor België in Peking is een feit. De estafettevrouwen veroveren zilver op de 4 x 100 meter. Usain Bolt wint zijn derde gouden medaille van deze Olympische Spelen. Samen met zijn teamgenoten wint hij de 4x100 meter estafette en lopen ze een wereldrecord. Nederland wordt door een mislukte wissel zevende.

Dag 14

Bij het mountainbiken zijn er geen medailles voor de Nederlanders. De titel bij de vrouwen gaat naar Sabine Spitz. Elsbeth van Rooy-Vink wordt veertiende. Na afloop zakt de Nederlandse ineen en bij controle blijkt dat haar suikerwaarde te veel is gezakt. De Nederlandse wordt naar het ziekenhuis afgevoerd en moet daar een nachtje blijven. Viervoudig wereldkampioen Julien Absalon prolongeert zijn olympische titel bij de mannen. Rudi van Houts en Bart Brentjens eindigen in de achterhoede.

Zuid-Korea wint verrassend de olympische honkbaltitel. Drievoudig en regerend olympisch kampioen Cuba wordt in de finale met 3-2 verslagen. Voor het eerst sinds 1992 wint Duitsland de olympische titel bij de hockeyheren. Voor de Nederlandse hockeyheren eindigen de Spelen in een deceptie. In de strijd om het brons wordt met 2-6 verloren van Australie.

België wint op de voorlaatste dag van de Spelen toch nog een gouden medaille. Tia Hellebaut pakt de titel bij het hoogspringen voor vrouwen.

Net als vier jaar geleden wint Argentinië de gouden medaille op het olympische voetbaltoernooi. De ploeg van coach Sergio Batista verslaat in een matige finale Nigeria met 1-0.

De Cubaanse taekwondoka Angel Valodia Matos is voor het leven geschorst. Na de verloren olympische finale in de klasse boven de 80kg schopt hij een scheidsrechter en een andere official. Ook de coach van Matos is voor altijd uitgesloten.

Dag 15

Als eerste Keniaan pakt Samuel Kamau Wanjiru de olympische titel op de marathon. Wanjiru komt in een tijd van 2.06.32 ( een nieuw olympisch record) over de meet en is daarmee 0.44 sneller dan Jaouad Gharib. Kamiel Maase eindigt in zijn laatste grote marathon als 39e.

Voor de derde maal op rij en de negende maal totaal winnen de Hongaarse waterpoloheren de olympische titel. In de finale wordt de Verenigde Staten met 14-10 verslagen (6-4,3-4,2-1,3-1). De Amerikaanse volleybalheren veroveren de olympische titel. In de finale verslaan ze titelverdediger Brazilië met 3-1 (20-25, 25-22, 25-21, 25-23). De Amerikaanse basketbalmannen worden olympisch kampioen. In een spannende finale wordt met 118-107 van Spanje gewonnen.

De Chinese bokser Zou Shiming bezorgt zijn land de vijftigste gouden medaille van deze Spelen.

Maarten van der Weijden draagt tijdens de sluitingsceremonie de Nederlandse vlag. Op de website van sportkoepel NOC*NSF krijgt de langeafstandszwemmer de meeste stemmen.

De Spelen zijn nu officieel voorbij. Wat was jouw mooiste moment van ruim twee weken Peking?