Leidse 'penisplant' staat in bloei

De reuzenaronskelk in de Leidse Hortus botanicus staat in bloei. Dat heeft de plantentuin bekendgemaakt. De bloem, die ook wel penisplant wordt genoemd, is een van de grootste bloemen ter wereld. De Leidse hortus is de enige plantentuin in Nederland met een reuzenaronskelk die zo nu en dan bloeit. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2003.

De bloem, die ernstig in zijn voortbestaan wordt bedreigd, kan wel twee meter hoog worden. In de laatste weken voordat hij tot bloei komt maakt hij doorgaans een enorme groeispurt. Zo was de bloemtop van het Leidse exemplaar op 6 augustus 21 centimeter en afgelopen dinsdag, dertien dagen later, 103 centimeter. Nu meet de bloem al 123 centimeter.

De enorme bloem is op zijn mooist tegen de avondschemering rond 21.00 uur. Dan scheidt de reuzenaronskelk een sterke geur af waarmee hij insecten probeert te lokken. Volgens Hortus-kaschef Art Vogels doet de geur denken die van dode dieren. De bloei duurt nog twee dagen. Speciaal daarvoor is de Leidse hortus langer open, tot 23.00 uur.



Leidse penisplant staat in bloei  (foto: DAG)