FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 8 mei 2008

[Upd] Super Aguri en de F1-manager

Het nieuws dat Super Aguri per direct stopt met racen, heeft bij jullie vast vragen opgeroepen hoe dit nu gaat in de F1-manager.

Het stoppen van het team heeft als gevolg dat ze niet meer geclassificeerd worden door de FIA. Echter, je team is wel compleet als je Super Aguri-onderdelen hebt. En je ontvangt dan ook punten voor je rest van je team. Maar: de Super Aguri-onderdelen leveren geen punten meer op, want ze zijn niet geclassificeerd.

De onderdelen worden niet automatisch vervangen. Je zult de onderdelen dus zelf moeten wisselen. De onderdelen van Super Aguri blijven gewoon bestaan en je kunt ze naast verkopen ook aankopen, mocht je dat willen.


Update
Er waren nog wat vragen gekomen over de puntentelling en of we die nog gingen aanpassen. Nee, die blijft zoals hij is en de laatste, de nummer 20, krijgt 2 punten voor die plek.

Twee schietpartijen achter elkaar in Amsterdam

In Amsterdam zijn vanavond kort na elkaar twee mannen neergeschoten. Dat laat de politie weten.

De eerste man werd rond 22.30 op de Distelweg in Amsterdam-Noord neergeschoten. Hij is ernstig gewond. Voor hem is een traumahelikopter onderweg. Het tweede slachtoffer viel enkele minuten later op de Hoptille in de Bijlmer. Hij is afgevoerd naar het ziekenhuis. De dader is nog voortvluchtig.

Kwalificatie F1 aangepast

De kwalificatie zal iets aangepast worden nu er nog maar twintig auto's deelnemen aan Grand Prix-weekenden. Q3 blijft gewoon met tien man, om dat mogelijk te maken vallen er in Q1 en Q2 vijf coureurs af.

Er was geen scenario voor tien of minder teams maar de FIA heeft al snel laten weten hoe ze het oplossen, nu Super Aguri gestopt is. Voorheen was de zestiende coureur veilig na afloop van Q1 maar dat wordt dus de vijftiende. Het zal dus voortaan meer dan eens dringen worden om in het tweede deel van de kwalificatie te komen. De Japanse renstal stond immers steevast op één van de achterste plaatsen.

Radicale imam op borgtocht vrij

De radicale imam Abu Qatada, die banden zou hebben met Al-Qaida, is donderdag op borgtocht vrijgelaten. De Britse minister van binnenlandse zaken, Jacqui Smith, heeft dit bekendgemaakt. Smith zei teleurgesteld te zijn in de beslissing van een immigratiecommissie en zei alles te zullen doen om de veiligheid van het publiek te garanderen.

Qatada zat sinds 2002 vast. Vorige maand boekte hij een belangrijke juridische overwinning op de regering, die heeft gepoogd hem te deporteren naar zijn geboorteland Jordanië. Hij is daar veroordeeld voor twee bomaanslagen in 1998. Een rechtbank verbood de regering echter Qatada uit te zetten, omdat hij in Jordanië mogelijk wordt gemarteld. De immigratiecommissie heeft vervolgens besloten dat Qatada op borgtocht moet worden vrijgelaten terwijl de regering in hoger beroep gaat.

Coyote sleept Amerikaanse peuter uit tuin

Een coyote - of prairiewolf - heeft vandaag in de Amerikaanse staat Californië een tweejarig kind bij het hoofd gegrepen en een tuin uitgesleurd. Het kind kon volgens Amerikaanse media worden gered door alert optreden van de moeder, die even in haar huis was om een camera op te bergen toen het dier toesloeg.

De vrouw wist de coyote snel af te schrikken waardoor het roofdier het kind losliet. De moeder kon haar dochter vervolgens snel oppakken. Het meisje raakte behoorlijk gewond in hoofd en nek.

Het was de derde keer binnen een week dat een coyote in het zuiden van Californië een aanval uitvoerde op mensen. Deskundigen zeggen dat het steeds vaker zal voorkomen omdat mensen steeds meer huizen bouwen in de leefgebieden van de prairiewolven.

Voetbal: Uitslagen play-offs ronde 2

Vandaag werden de eerste wedstrijden in ronde twee van de play-offs gespeeld. SC Heerenveen verschafte zich een aardige uitgangspositie door in het Abe Lenstra-stadion NAC Breda met 2-0 te verslaan, terwijl NEC tegen tien man van FC Groningen met 1-0 wist te winnen.

NAC Breda moest na het dubbele debacle tegen Twente op bezoek in het hoge noorden. SC Heerenveen, vorige week nog verslagen door Ajax, was de tegenstander in strijd om een ticket voor de UEFA Cup. De wedstrijd kwam pas in de tweede helft op gang. Paulo Henrique, de Braziliaanse spits van de Friezen, deed NAC persoonlijk de das om door twee doelpunten te scoren in het laatste kwartier. Twee keer kwam het doelpunt voort uit een verijdelde doelpoging van Gerald Sibon. Bij de eerste goal lag NAC-goalie Ten Rouwelaar in de weg, bij het tweede doelpunt was het de paal die de inzet van Sibon keerde.

In de Goffert in Nijmegen kwam FC Groningen op bezoek. Groningen bereikte de tweede ronde na een overwinning op FC Utrecht, NEC versloeg bekerfinalist Roda JC. NEC was de bovenliggende ploeg, maar wist het doel lang niet te vinden. In de 64e minuut moesten de bezoekers met tien man verder, Sankoh kreeg zijn tweede gele kaart en kon gaan douchen. NEC scoorde niet lang daarna de 1-0 via Lens, en bij dat ene doelpunt zou het blijven vanavond.


Uitslagen

SC Heerenveen - NAC Breda 2-0
NEC - FC Groningen 1-0

Programma
Zondag 11 mei, 19:00u
FC Groningen - NEC

Maandag 12 mei, 14:30u
NAC Breda - SC Heerenveen

Voor meer voetbalnieuws kijk je op de FOK!Voetbalmanager!

Uitslag NEC - FC Groningen

In de play-off ontmoeting tussen NEC en FC Groningen stond vandaag de eerste wedstrijd op het programma. Komende zondag zal in Groningen de return plaatsvinden.

Karakteristieken

NEC - FC Groningen 1-0
71’ Lens 1-0

Toeschouwers: 8.250
Scheidsrechter: Wiedemeijer
Stadion: Goffert
Gele kaart: v. Beukering (NEC), Kruiswijk, Nijland (FC Groningen)
Rode kaart: Sankoh (64/2xg) (FC Groningen)

Opstellingen

NEC: Babos, Nalbantoglu (Fernández/70), Wisgerhof, Olsson, El-Akchaoui, Sibum, Vadócz, Holman, Davids, Lens (Tshibamba/ 90+1), v.Beukering (Janssen/90+5)

FC Groningen: v.Loo, De Roover (Cahais/ 73) ,Sankoh, Kruiswijk, Stenman, Levtsjenko, Hiariej, Nijland, Fledderus, Powel (Kolder/57), Berg (¦vejdík/67)

Italië mist Iaquinta op EK

Italië zal het tijdens het aankomende EK zeer waarschijnlijk moeten doen zonder Vincenzo Iaquinta moeten doen. De aanvaller van Juventus heeft last van een spierblessure.

Juventus meldde vandaag dat Iaquinta in juli pas weer de training hervat en dit seizoen niet meer in actie komt. Volgens de Italiaanse krant Gazzetta dello Sport is het echter niet ondenkbaar dat de 27-jarige spits alsnog wordt opgeroepen voor het EK omdat hij belangrijk is in de tactische plannen van bondscoach Roberto Donadoni.

Iaquinta debuteerde in 2005 voor het Italiaanse nationale team en speelde sindsdien 23 interlands. Hij scoorde één keer, op het WK van 2006 in de groepswedstrijd tegen Ghana.

Tweederde vrouwen niet geil te krijgen

Maar liefst tweederde van de vrouwen wil na de overgang geen seks meer. Ook als haar partner haar wil overhalen, is ze niet voor een vrijpartijtje te porren. Tot die schokkende conclusie komt Esmé Nijland, die als arts verbonden is aan een Twents ziekenhuis.

Nijland zal volgende week promoveren binnen de afdeling gynaecologie van het Groningse ziekenhuis UMCG. Voor haar proefschrift heeft zij drieduizend Europese vrouwen en zeshonderd artsen ondervraagd over de gevolgen van hormonale behandeling op de seksualiteit van vrouwen na de menopauze. Uit dit grote onderzoek is gebleken dat bij maar liefst 65 procent van de vrouwen na de overgang hun interesse in seks zo sterk is afgenomen, dat dit hun relatie negatief beïnvloedt.

"Opvallend is dat de artsen dit probleem minder hoog inschatten", zegt Nijland. Dit is geen wonder, want de meeste vrouwen durven uit schaamte niet met hun dokter over seksuele problemen te praten. "Ze willen er wel over praten, maar alleen als de dokter er zelf over begint." De gynaecologe raadt haar collegae dan ook bij patiënten met overgangsklachten te informeren naar hun seksuele ervaring.

 


Misschien krijgt opa het met een energydrink wel voor elkaar

Binnenvaart groeit nog steeds flink

Het gaat onverminderd goed met de Nederlandse binnenvaart. Vorig jaar werd een recordaantal nieuwe schepen opgeleverd, vierhonderd stuks. Op basis van het eerste kwartaal van 2008, verwacht de Inspectie Verkeer en Waterstaat dit jaar zeshonderd nieuwe schepen.

In totaal varen er nu 7.000 binnenvaartschepen onder Nederlandse vlag. Onder andere deskundigen van NEA Transportonderzoek- en opleidingen vinden dat er voldoende schepen varen momenteel en raden aan om hier niet meer van te maken. Geldverstrekkers, waaronder de Binnenvaartunit van ABN Amro, zien de toekomst juist zonnig in. Wel wordt er geadviseerd om de behoefte aan het soort schepen goed te volgen.

Mede door de aanleg van de tweede Maasvlakte, worden er geen problemen met overcapaciteit verwacht. Er zullen veel schepen nodig zijn om alle containers over de Nederlandse en Europese binnenwateren te vervoeren, vooral omdat er op de weg geen plaats meer is voor nog meer transport.

Dieven betrapt in Heerlense politieschool

Drie mannen uit Kerkrade zijn op heterdaad betrapt met gestolen goederen in een politieschool in Heerlen. Een 49-jarige man en twee 22-jarige mannen dachten woensdag hun slag te slaan tijdens een oefening van de politie, maar agenten kregen lucht van hun plan.

Een van de mannen werd in de school aangehouden. De twee andere mannen sloegen op de vlucht, maar konden verderop in de kraag worden gevat. In een geparkeerde auto in de garage van het pand vond de politie gestolen kleding uit de politieschool.

De politie maakt incidenteel gebruik van het terrein aan de Van Waningweg voor oefeningen met bijvoorbeeld agenten te fiets of aspiranten.

Moslimstrijders nemen politiebureau Mogadishu in

Moslimstrijders, gewapend met machinegeweren en raketwerpers, hebben het hoofdbureau van politie in de Somalische hoofdstad Mogadishu ingenomen en enkele uren bezet gehouden. Dat hebben ooggetuigen donderdag gemeld. In totaal zouden zes doden zijn gevallen. Naast twee soldaten en twee politieagenten kwamen twee burgers om.

Ooggetuigen melden ook dat Ethiopische troepen in Somalië wraak hebben genomen voor een aanslag van islamitische opstandelingen op twee militaire konvooien door zeker zeventien Somalische burgers dood te schieten. Internationale mensenrechtenorganisaties maken zich zorgen omdat Ethiopische soldaten veel burgerslachtoffers maken, kennelijk uit frustratie. Het lukt hen niet de moslimopstand te bedwingen.

De Somalische overgangsregering nodigde eind 2006 het Ethiopische leger uit naar Somalië te komen om te helpen de Raad van Islamitische Rechtbanken te verjagen. De strijd was snel beslecht, waarna de overgebleven islamisten voor guerrilla-tactieken kozen.

Karzai gaat klachten gevangenen onderzoeken

President Hamid Karzai van Afghanistan gaat de klachten onderzoeken van drie gevangenen die door de Nederlanders zijn overgedragen aan de Afghaanse autoriteiten. Ook beloofde Karzai dat hij plannen van zijn ministerie van Binnenlandse Zaken om minder dan het aantal toegezegde agenten naar Uruzgan te sturen, tegen zal houden. Dat heeft minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) vandaag gezegd na afloop van zijn gesprek met de president.

Verhagen ontkent niet dat de omstandigheden in de Afghaanse gevangenissen erbarmelijk zijn. Nederland steekt daarom 1,3 miljoen euro in een nog niet volledig uitgewerkt Brits plan om samen met de Canadezen en de Afghanen een gevangenis in Kabul op te knappen om daar de gevangenen uit het zuiden van Afghanistan in onder te brengen. Het is de bedoeling dat daar ongeveer vierhonderd plaatsen komen, met een vrouwenvleugel.

Bovendien zullen de bewaarders worden getraind volgens dit plan. Verhagen benadrukte echter dat er tot nu toe dankzij de Nederlandse overeenkomst met de Afghanen over de behandeling van gevangenen geen ernstige misstanden zijn. Hij reageerde op klachten van drie van de ongeveer 150 gevangenen die onlangs de media haalden. De Tweede Kamer heeft die klachten nooit zelf gehoord, maar volgens Verhagen heeft hij de Kamer niet onvolledig geïnformeerd. Er was in zijn ogen geen sprake van ernstige misstanden. Andere incidenten op het Nederlandse Kamp Holland die het NRC Handelsblad boven tafel haalde, zijn aan de Kamer gemeld, zei de minister.

Volgens voorzitter dr. Sima Samar van de onafhankelijke Afghaanse mensenrechtenorganisatie AIHRC die de door Nederland overgedragen gedetineerden regelmatig bezoekt, hebben zich geen ernstige misstanden voorgedaan. De AIHRC is echter nog nooit in de Afghaanse gevangenis in Uruzgan geweest. Samar gaf aan graag gebruik te willen maken van het aanbod van Verhagen om haar mensen in te vliegen. De AIHRC wil graag een kantoortje openen in Tarin Kowt, dat zou volgens haar ongeveer 100.000 dollar per jaar kosten. Verhagen is bereid om daar aan mee te betalen, maar vooralsnog is het grootste probleem voor de AIHRC om capabele mensen te vinden.

Het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken was van plan het aantal agenten voor alle provincies in het zuiden van Afghanistan te verminderen met 1600. De minister wilde meer inzetten op kwaliteit. De Amerikanen, die het trainingsprogramma voor de politie trekken, zijn het daar mee eens. Verhagen vindt echter dat kwaliteit en kwantiteit samen moeten gaan. Want voor Uruzgan zou dat betekenen dat er geen 1400 agenten, maar 1000 zouden komen. Hij heeft daarom Karzai gevraagd de plannen tegen te houden.

Karzai beloofde volgens Verhagen ook het moratorium op de doodstraf te zullen handhaven. Vorig jaar bleek dat het Afghaanse Hoge Gerechtshof in totaal zo'n 100 doodvonnissen heeft uitgesproken. Vorig najaar ontstond commotie in de internationale gemeenschap omdat vijftien mensen werden geëxecuteerd. Karzai heeft eerder bekendgemaakt te overwegen akkoord te gaan met de executie van nog twee mensen en er bestond angst dat hij in de aanloop naar de verkiezingen in 2009 zijn handtekening onder nog vijf executies zou zetten.

Tijdens zijn bezoek aan Kabul maakte Verhagen verder bekend ongeveer 2,2 miljoen euro extra uit te trekken voor de bouw van politieposten en checkpoints in Uruzgan. Daarnaast geeft Nederland ongeveer 2,5 miljoen euro aan projecten voor vrouwenrechten en ongeveer 1,5 miljoen euro aan het verzoeningsprogramma en het rechtsproces voor de mensen die zich in het verleden schuldig hebben gemaakt aan ernstige misdaden.

Verhagen is donderdag begonnen aan een kort bezoek aan Afghanistan. Hij wordt tijdens zijn reis vergezeld door zijn Slowaakse collega Jan Kubis en de Slowaakse minister van Defensie Jaroslav Baska. Slowakije is een nieuwe partner van Nederland in Uruzgan en besloot onlangs in totaal 260 militairen naar het zuiden te sturen. De minister is inmiddels in Uruzgan aangekomen.

Crash Kovalainen door fabricagefout

Een fabricagefout is de oorzaak van de zware crash van Heikki Kovalainen tijdens de GP van Spanje.

Kovalainen kwam toen met een snelheid van ruim 200 km/uur onder de bandenstapels terecht nadat zijn linkervoorvelg explodeerde. McLaren beloofde gelijk een onderzoek in te stellen en maakt nu de conclusies bekend: "Er is vastgesteld dat er tijdens de fabricatie van het wiel een fout is gemaakt. Het buitenste gedeelte is voorzien van een heldere lakcoating waardoor het wiel niet aan de specificaties voldeed. Tijdens de race werd het wiel weggevreten en faalde het."

Het team zegt maatregelen te hebben genomen om herhaling in de toekomst te voorkomen.

Kassa leert fietsendief jatten

Het politiekorps Rotterdam-Rijnmond is woedend op het tv-programma Kassa. Volgens de politie heeft het consumentenprogramma van Felix Meurders gezorgd voor een explosieve toename van het aantal fietsendiefstallen in Rotterdam. De afgelopen maanden zijn er namelijk drie keer zo veel rijwielen gejat.

In december liet een grijnzende Meurders zien dat het kinderspel is de duurste sloten van de merken AXA en Abus te kraken. "De duurste sloten kun je met een loper openen", vertelt woordvoerder Hoogstraten van de politie. "Een paar dagen geleden pakten we een fietsendief op. Hij claimde in zes weken tijd 125 fietsen te hebben gestolen bij de Bijenkorf."

De gestolen fietsen worden vervolgens aangeboden op sites als Marktplaats of misschien wel ons eigen Vraag & Aanbod -forum. "Daar kun je de beste fietsen voor een grijpstuiver kopen. De dief is zijn fiets via internet twee uur later al weer kwijt." De politie wil dat niet alleen de dief, maar ook de heler hard wordt aangepakt. Marktplaats zegt echter niets tegen heling te kunnen doen, zolang er geen bewijzen op tafel liggen.

De Rotterdamse korpschef weerlegt het verhaal van de woordvoerder. Volgens hem heeft Kassa niet uitgelegd hoe de sloten moeten worden gekraakt. Het VARA-programma heeft alleen laten zien dat het mogelijk is, en ervoor gezorgd dat Nederlanders met een slecht slot een goed slot kregen. Verder meldde de korpschef nog dat zijn woordvoerder met geen woord over Kassa heeft gerept.

 


Het gewraakte tv-fragment. Helaas wel met Felix Meurders

EA komt met eigen Wii Fit variant

Peter Moore is gecharmeerd van Wii Fit. Met Wii Fit wil Nintendo zoveel mogelijk gamers aan het bewegen krijgen. Dat is aardig gelukt, gezien de uitstekende verkoopresultaten. Naast Nintendo komt EA met haar eigen fitness game.

"We're watching very closely what the Wii Fit board does. We think we have to have a role to play with that mum - the kids have gone to school, she's got 45 minutes on her own, the Wii is there, it's the first console she's ever liked because she can do things herself. And we're working on stuff, trying to work out how we can use EA Sports applications there."

Moore wil zijn game vooral een westers tintje geven. Volgens hem is Wii Fit te veel gefixeerd op de Japanners, waar alleen gewicht en balans belangrijke onderdelen van de game zijn.

"I need to have a point of difference. We also need to make sure we're delivering something that's truly exercise. I'll call [Wii Fit] more eastern fitness, where it senses weight and balance, like Tai-Chi. It's more about holistic fitness. I don't think the board is going to take a pounding. We need to look more at western fitness in which I can actually be moving and start to sweat a little bit, and that's what we're working on right now."

De nieuwe fitness game van EA moet je laten zweten. Dat is het doel van EA. Daarnaast moet het natuurlijk ook leuk blijven voor de speler, want na vijftig kilometer rennen zonder enig plezier, ga je niet zeggen: "och, nog een keer doen? Het is zó leuk!" Om dat op te lossen, wil EA het fitnessen combineren met minigames, en dat moet volgens Moore wel lukken:

"The difference is you're distracted. We need to distract people and not make this exercise feel like work, but like they're having fun. So mini-games, things where you're actually laughing out loud, that's the stuff we're working on. It's something I've always been passionate about, and who better than us to go and play in that market?"

Playlogic boekt winst in eerste kwartaal van 2008

De uitgever uit het kleine Nederland, genaamd Playlogic, heeft het eerste kwartaal van 2008 met winst afgesloten. De omzet is in vergelijking met vorig jaar, met 12% gestegen naar 4 miljoen dollar. De bruto winst is echter gedaald van 2.4 miljoen dollar naar 2.2 miljoen dollar.

De netto winst is in totaal 700.000 dollar. Vorig jaar maakte Playlogic 800.000 dollar winst, wat dus betekent dat Playlogic zo'n 100.000 dollar minder heeft verdiend dan het eerste kwartaal van vorig jaar. De mannen bij Playlogic maken zich echter geen zorgen; in de eerste week van het tweede kwartaal werd Obscure II uitgebracht, en men verwacht dat het spel veel dollars zal opbrengen.


Melchers wint rechtszaak tegen ANP

Het gerechtshof in Amsterdam heeft het ANP veroordeeld tot betaling van een schadevergoeding van 10.000 euro aan Hans Melchers, de vader van de in 2005 ontvoerde Claudia Melchers. Daarnaast moet het ANP een rectificatie plaatsen in De Telegraaf.

Het ANP publiceerde op 15 september 2005 een bericht met als kop: "Achtergrond ontvoering moet bijna drugshandel zijn" Melchers maakte een bodemprocedure aanhangig tegen het ANP, omdat hij vond dat het artikel zijn eer en goede naam heeft aangetast. De rechtbank in Amsterdam oordeelde eerder nog dat dit niet het geval was en dat het bericht van het ANP rechtmatig was. Het gerechtshof Amsterdam is nu in hoger beroep tot een ander oordeel gekomen.

Het artikel werd gemaakt op basis van twee politiebronnen die aangaven dat de eis van de ontvoerders van Claudia Melchers van 300 kilo cocaïne voor haar vrijlating, bijna wel zeker te maken moest hebben met enige betrokkenheid van de familie bij drugshandel. In het artikel was ook aangegeven dat die conclusie door deze twee bronnen werd getrokken. Toch is de formulering: "Dat stellen bronnen binnen de politie die zich met de bestrijding van grootschalige drugshandel bezighouden", volgens het hof onvoldoende.

"ANP cs hebben die (vermeende) meningen gepubliceerd zonder daarvan ook maar enige afstand te nemen. Aldus hebben ANP cs naar het oordeel van het hof met het bericht ten minste de sterke suggestie gewekt dat Melchers betrokken is bij drugshandel, hetgeen niet anders kan worden gezien dan als een aantasting van diens eer en goede naam", schrijft het hof in het arrest. Ook vindt het hof dat de omstreden conclusie niet voldoende wordt gedekt door de verder in het artikel opgenomen citaten.

Belgische spoorwegen slechter dan NS

De Nederlandse Spoorwegen zijn vaak onderwerp van kritiek. Treinen rijden niet op tijd, komen helemaal niet opdagen, de wissels doen het niet, en ga zo nog maar even door. Dat het altijd nog slechter kan, bewijzen onze zuiderburen. De percentages van niet op tijd rijden, uitval en het missen van aansluitingen liggen vele malen hoger in België dan bij ons.

De site Treinreiziger.nl heeft de situatie op het spoor in België en Nederland vergeleken en kwam tot de conclusie dat de Belgen meer te klagen hebben dan wij. Het aantal treinen dat in België niet op tijd rijdt, ligt met 8,4 procent maar liefst 75 procent hoger dan in ons land (4,8 procent). Het aantal aansluitingen om over te stappen, dat door de vertragingen verloren gaat, ligt vijftig procent hoger in België. Het kleinste verschil, nog steeds in ons voordeel, wordt genoteerd bij het aantal treinen dat uitvalt; één procent tegenover 1,2 procent.

Om tot een juist beeld te komen, heeft de NS cijfers verstrekt die zijn berekend aan de hand van de Belgische norm. In België wordt een trein als te laat geregistreerd als er een vertraging is van zes minuten of meer. In Nederland ligt de norm aanzienlijk lager met drie minuten. Het Nederlandse spoornetwerk wordt verder gezien als één van de drukste ter wereld. Het CBS heeft in 2005 berekend dat elke kilometer spoor per jaar door vijf miljoen mensen wordt gebruikt. In België moet elke kilometer met 2,6 miljoen mensen worden gedeeld.

Voor de minste vertragingen en ongemakken op het Europese spoor moeten we trouwens in Zwitserland zijn. Vorig jaar reed 95,9 procent van alle treinen daar op tijd. Door de nieuwe dienstregeling die de NS vorig jaar in gebruik nam, nam het aantal vertragingen verder af; 93 procent van de treinen kwam op tijd aan op het station. In het eerste kwartaal van dit jaar heeft de NS de stijging doorgezet, want 93,4 procent van de treinen reed op tijd.

Uitslag SC Heerenveen - NAC Breda

In de play-off ontmoeting tussen SC Heerenveen en NAC Breda stond vandaag de eerste wedstrijd op het programma. Komende maandag zal in Breda de return plaatsvinden.

SC Heerenveen - NAC Breda 2-0
75' Paulo Henrique
84' Paulo Henrique

Stadion: Abe Lenstra Stadion
Toeschouwers: 20.000
Scheidsrechter: Kuipers
Gele kaart: De Graaf, Loran (NAC Breda)

Opstellingen

SC Heerenveen: v. Dijk, Zuiverloon, Breuer, Dingsdag, Jong-A-Pin, Poulsen (55/ Paulo Henrique), Roorda (13/ Svec), Grindheim, Pranjic, Sibon, Beerens

NAC Breda: Ten Rouwelaar, Elshot, Penders, Loran, Mtiliga, Stam, Gilissen, Molhoek (59/ Fehér), De Graaf (85/ Ammi), Amoah (74/ Kolkka), Lurling

Om 20:00 is de wedstrijd tussen NEC en FC Groningen van start gegaan

Dries Roelvink in duet met Willy Alberti

Dries Roelvink is gevraagd een cd op te nemen waarin hij postuum duetten zingt met Willy Alberti. Omdat Dries' platenbaas Universal Music niet over alle originele multitrack-opnamen van de overleden zanger beschikt, doet de 49-jarige zanger nu een oproep aan zijn fans. Mensen die nog originele meersporenopnamen van Johnny de Mols opa in bezit hebben, wordt verzocht zich te melden bij de platenmaatschappij.

's Lands meest ondergewaardeerde zanger is zeer enthousiast over het op handen zijnde album. "De muziek van Willy Alberti hoort tot mijn wortels. Ik ben hiermee opgegroeid", vertelt hij. "Mijn moeder heeft ooit een duet met Willy opgenomen. Hij kwam vroeger bij ons thuis en ik wil het nu heel graag opnemen als eerbetoon aan mijn ouders. Het zou fantastisch zijn als ik het album nog aan mijn moeder zou kunnen laten horen."

Willy Alberti is 23 jaar geleden op slechts 58-jarige leeftijd overleden. De zeer succesvolle zanger liet echter een flinke erfenis aan hits als 'Dat afgezaagde zinnetje', 'Niemand laat z'n eigen kind alleen' en 'De glimlach van een kind' na. Uniek zijn de postume duetten met Alberti echter niet, want dertien jaar geleden ging zijn dochter Willeke al postuum in duet met haar vader met het nummer 'De glimlach van een kind'.

 


Aan Dries de zware taak het nummer te verkrachten

Rijkaard vertrekt bij Barcelona

Frank Rijkaard vertrekt na dit seizoen definitief bij FC Barcelona. Dat is bevestigd door voorzitter Joan Laporta.

Rijkaard zal worden opgevolgd door Josep Guardiola, oud-speler van de club en op dit moment trainer van het tweede elftal. Ook assistent-trainer Johan Neeskens vertrekt.

Rijkaard, die nog een contract had tot 2009, kwam in 2003 bij de club. Onder zijn leiding werd Barcelona tweemaal landskampioen en werd in 2006 de Champions League gewonnen. Daarna werden de resultaten minder en werden er geen prijzen meer gewonnen.

Israël viert 60e verjaardag

Omdat de staat Israël zestig jaar geleden werd opgericht zijn afgelopen nacht honderdduizenden Israëli's de straat op gegaan om feest te vieren. Nadat er tientallen waarschuwingen van aanslagen binnen waren gekomen bij de autoriteiten van de Joodse staat zijn de feestelijkheden met vuurwerk en lasershows streng beveiligd.

Vanochtend gaven militaire oorlogsvliegtuigen een show in het Israëlische luchtruim en waren alle militaire bases opengesteld voor publiek. Geïnteresseerden konden komen kijken naar het materiaal dat al zestig jaar ingezet wordt ter verdediging van het beloofde land. Op verschillende plaatsen in het land vinden picknick plaats, waarbij vermoedelijk 13 miljoen hamburgers, steaks, worsten en kebabs gegrild worden. 

Al dagen voor de verjaardag van de staat herinnerden Arabische televisiezenders aan de Nakba (Ramp), toen honderdduizenden Palestijnen uit het Heilige Land in 1948 verdreven werden. In de Gazastrook zijn gisteren toch, ondanks alle feesten, een Palestijnse vrouw en een Palestijnse man omgekomen bij aanvallen in de Gazastrook.

Schrijver Willem Brakman overleden

Vanochtend is auteur Willem Brakman overleden. De in Den Haag geboren schrijver boekte in zijn carrière vele successen met tientallen romans en novellen. Enkele bekende boeken van hem zijn ‘Een winterreis’ (1961), ‘Zes subtiele verhalen’ (1979) en ‘Naar de zee om het strand te zien’ (2006). Voor hij begon met schrijven, was hij arts.

Brakman heeft met zijn boeken aardig wat prijzen in de wacht gesleept. Voor het boek ‘Een winterreis’ kreeg hij de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs. Dit was tevens zijn debuut. In 1979 kreeg de schrijver de F. Bordewijkprijs voor zijn verhalenbundel ‘Zes subtiele verhalen’ en in 1980 werd Brakman bekroond met de P.C. Hooftprijs voor al zijn schrijfsels tot dan toe.

Brakman’s schrijfstijl wordt geregeld met Simon Vestdijk vergeleken. Brakman schreef een biografie over hem. De schrijvers deelden hun inspiratie en thema’s met elkaar. Omdat veel mensen van mening waren dat zijn boeken ontoegankelijk zijn, heeft hij, ondanks zijn prijzen, nooit een groot lezerspubliek bereikt.

“Bewondering en vriendschap” zijn de woorden waarmee Brakman’s uitgeverij Querido hem gedenkt. Brakman was de laatste jaren woonachtig in Boekelo. Hij was de enige schrijver in Nederland met een eigen vereniging (De Willem Brakman Kring). Willem Brakman is 85 jaar oud geworden.

Fataal ongeluk door slingerende aanhangwagen

Een slingerende aanhangwagen heeft donderdag bij het Noord-Hollandse Stompetoren een bestuurder van een tegemoetkomende auto dodelijk geraakt. De inzittenden van het busje waarachter de aanhanger was gekoppeld, bleven ongedeerd.

Het busje, bestuurd door een 47-jarige man uit Boxtel, vervoerde op de aanhanger een oude Amerikaanse stationwagen. De Brabander reed over de Noordervaart uit de richting Hoorn toen rond 15.00 uur zijn aanhanger, vermoedelijk door de turbulentie van een zojuist gepasseerde vrachtwagen, deels over de middenhelft werd geblazen. Daar reed juist op dat moment een auto uit de richting Alkmaar.

De linker voorkant van de aanhangwagen raakte precies de zitplaats van de automobilist. Tegelijkertijd werd de hele zijkant uit de auto gerukt. De bestuurder raakte hierbij zo ernstig gewond dat hij ter plaatse overleed. Zijn identiteit is nog niet bekend gemaakt. De stationwagen schoot van de aanhanger en kwam in de berm terecht.

Tuktuk rammelt aan de poort in Amsterdam

Amsterdamse treinreizigers kunnen zich sinds donderdag van en naar hun bestemming laten vervoeren door een tuktuk. Hun kaartje of pas is een euro korting waard op het ritje met de brommertaxi. Die rijdt vanaf donderdag als proef vanaf Amsterdam Amstel en Amsterdam Bijlmer Arena.

De Nederlandse Spoorwegen, initiatiefnemer van de proef, verwachten dat de tuktuk met name veel reizigers zal vervoeren naar theater Carré. "Het ligt op tuktuk-afstand van Amsterdam Amstel", stelt de NS.

Amsterdamse is niet de eerste stad waar treinreizigers hun weg kunnen vervolgen per tuktuk. In Den Haag maakten in maart en april bij een soortgelijke proef 9100 treinreizigers gebruik van de alternatieve taxi.

Interpol pakt verdachte kindermisbruik op

De internationale politieorganisatie Interpol heeft een man opgepakt in de Verenigde Staten die wordt verdacht van het seksueel misbruiken van Aziatische jongetjes in Zuidoost-Azië. Het gaat om de 57-jarige Wayne Nelson Corliss, zo maakte Interpol vandaag bekend.

Gisteravond werd Corliss gearresteerd in zijn appartement in Union City (New Jersey). De man heeft een bekentenis afgelegd.

Interpol had dinsdag zijn foto op internet gezet en wereldwijd gevraagd naar zijn identiteit. Daarop kwamen ruim tweehonderd tips binnen. Drie tips uit de VS bleken naar de juiste persoon te wijzen.

Chihuahua ontvoerd

De Utrechtse politie is op zoek naar een ontvoerde chihuahua. Het piepkleine hondje kroop woensdag onder het tuinhek door, waarna buurtbewoners zagen hoe een onbekende man 'Mokkeltje' meenam.

Het acht maanden oude rashondje heeft opvallend grote oren voor een chihuahua, meldt de politie. Mokkeltje is lichtbruin met donker bruine vlekken. De man die aan de haal ging met het minihondje is volgens de getuigen ongeveer 30 jaar, licht getint en drager van een ringbaardje. Hij droeg een geel shirt en een witte korte broek.

De politie zoekt mensen die informatie hebben over het hondje of de dader denken te kennen. Hoeveel agenten er aan de zaak werken, is niet bekend.

Bonden passen OV-acties aan examens aan

De vakbonden FNV Bondgenoten en CNV BedrijvenBond hebben besloten hun acties in het openbaar vervoer tijdens de examenperiode aan te passen. Ze willen hiermee tegemoetkomen aan de argumenten van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). Dat hebben beide vakbonden vandaag gemeld.

Voor de geplande actiedagen 20, 21 en 22 mei is besloten om niet de gehele dag, maar alleen buiten de spitsuren te staken. Tijdens de spits zullen de bussen gewoon rijden en worden geen vervoersbewijzen gecontroleerd. Ook op 27, 28 en 29 mei zullen de bonden op die manier actievoeren als de werkgevers voor die tijd nog niet op hun eisen zijn ingegaan. Na de examenperiode volgen stakingen voor onbepaalde tijd.

De bonden willen met hun acties niet meer overlast voor scholieren en reizigers veroorzaken dan strikt noodzakelijk. Het LAKS is volgens de vakbonden uitermate tevreden met de open en constructieve houding van de bonden.

Het conflict in het openbaar vervoer over een nieuwe cao duurt al enkele maanden. Een nieuwe cao had al op 1 januari dit jaar moeten ingaan. De onderhandelingen daarvoor liepen in begin april vast. De afgelopen twee weken voerden de bonden op publieksvriendelijke wijze actie. Tijdens de afgelopen feestdagen werden geen vervoersbewijzen gecontroleerd.

Werkgevers hebben nog niets van zich laten horen. Daarom wordt tijdens de pinksterdagen, komende zondag en maandag, nog eenmaal geen vervoersbewijzen gecontroleerd. Gaan werkgevers dan nog niet in op de eisen van de bonden, dan volgt op 14 en 15 mei een staking van tweemaal 24 uur.

'Huizenprijzen stijgen 3 procent in 2008 en 2009'

De huizenprijzen zullen in de komende twee jaar met jaarlijks 3 procent stijgen. Dit stelt Nederlands grootste hypotheekverstrekker Rabobank in zijn vandaag gepubliceerde Kwartaalbericht Woningmarkt.

Het aantal verkochte huizen neemt daarbij af, net als in de afgelopen twee jaar, verwachten de Rabobank-economen. De Rabobank-economen baseren hun voorspelling op de verwachte loonstijgingen en rentekoersen van de komende jaren.


De gemiddelde prijs van een huis bedraagt nu 244.000 euro, een stijging van 6000 euro ten opzichte van vorig jaar. Ondanks de gematigde stijging blijft de koopmarkt volgens Rabobank moeilijk voor starters, ook omdat de komende tijd de financieringslast zal toenemen.

Knopper niet tegen RKC Waalwijk

ADO Den Haag kan tijdens het eerste duel tegen RKC Waalwijk geen beroep doen op Richard Knopper. De middenvelder van de Haagse club ontving afgelopen dinsdag in de wedstrijd tegen VVV-Venlo een gele kaart en kreeg daarom een automatische schorsing van één duel.

Ook Levi Schwiebbe zal komende zondag niet van de partij zijn. Hij is, net als Knopper, ook één wedstrijd geschorst. Volgende week donderdag is het tweetal weer van de partij.

De ploeg die het tweeluik weet te winnen, is volgend seizoen actief in de Eredivisie.

Crouch mag weg bij Liverpool

Peter Crouch heeft van Rafael Benítez, trainer van Liverpool, te horen gekregen dat hij naar een andere club mag vertrekken. De oefenmeester liet ook weten dat de lange spits ruim negentien miljoen euro moet opbrengen.

Benítez wist te melden dat Portsmouth geïnteresseerd zou zijn in de diensten van Crouch. Toch heeft Liverpool nog geen bod ontvangen. "Crouch wil elke week spelen, maar hij weet dat hij moet concurreren met Fernando Torres", liet de trainer in een reactie weten.

Dit seizoen gaat de voorkeur uit naar Torres. De speler speelt pas één seizoen bij The Reds, maar wist al 32 keer doel te treffen. Crouch kreeg, in 37 competitiewedstrijden, slechts negen keer een basisplaats. Vorig seizoen mocht de Engels international zich nog topscorer in Europa noemen. De spits was in 85 duels goed voor 22 treffers. Voor Engeland trof hij tot nu toe veertien keer doel.

Suárez kan spelen tegen FC Twente

Luis Suárez kan aanstaande zaterdag, tijdens het duel tegen FC Twente, toch in actie komen. De speler van Ajax had donderdag geen last meer van de kwetsuur aan zijn enkel. Deze liep hij maandag tijdens het treffen met SC Heerenveen op.

Suárez werd na een botsing met Calvin Jong-a-Pin, speler van de Friese formatie, met een brancard van het veld gedragen. In eerste instantie vreesde men voor een gebroken voet. Onderzoeken in het ziekenhuis hebben inmiddels uitgewezen dat het slechts om wat kneuzingen gaat.

De komende weken spelen Ajax en FC Twente twee keer tegen elkaar. De winnaar hiervan kwalificeert zich voor de voorrondes van de Champions League van volgend seizoen.

Goud Van der Weijden, zilver Van Dijk op WK

Maarten van der Weijden is bij het WK open water zwemmen in Sevilla wereldkampioen geworden op de 25km.

Van der Weijden eindigde in een tijd van 5 uur 4 minuten en 1 seconde een halve seconde voor de Amerikaan Mark Warkentin. De Rus Juri Kudinov eindigde op anderhalve minuut als derde. Eerder deze week won Van der Weijden al brons op de vijf kilometer en plaatste hij zich op de tien kilometer voor de Olympische Spelen.

Edith van Dijk eindigde bij de dames als tweede. Ze moest alleen de Russin Ksenia Popova voor laten gaan.

Vloekende presentator ontglipt aan technicus

'Tyfus', 'kut' en 'fucking hell'. Zo zagen kijkers van RTV Noord woensdagavond een vloekende en tierende nieuwslezer Sacharko Broere zichzelf toespreken. Het fragment was per ongeluk in de nieuwsuitzending van zeven uur te zien.

Volgens eindredacteur Goos de Boer was Broere ontevreden over zijn teksten in de live-uitzending van zes uur en werd het betreffende gedeelte nogmaals opgenomen, om in de herhalingen later op de avond te monteren. Tijdens deze opnames versprak de nieuwslezer zich opnieuw en sprak hij zichzelf met de woorden 'tyfus, kut en fucking hell' toe. De beelden werden per ongeluk in het bulletin gemonteerd.

Hoewel de misser slechts eenmaal te zien is geweest, spreekt De Boer van "een zeer stomme fout. Zoiets mag nooit gebeuren. We rekenen het Sacharko absoluut niet aan. Als iemand zich in z'n schuurtje op z'n duim slaat met een hamer, komt er ook wel eens wat uit dat niet door de beugel kan."

In de nieuwsuitzending van donderdagavond biedt RTV Noord haar kijkers excuses aan.

Sato nog niet klaar met F1

Nu Super Aguri niet meer meerijdt in de Formule 1, is Takuma Sato op zoek naar een nieuwe werkgever. De 31-jarige Japanner heeft in totaal 39 races voor de renstal van zijn vriend Aguri Suzuki gereden, en scoorde daarin vier WK-punten (Spanje en Canada).

Sato sprak donderdag met de pers. "Ik ben uiteraard erg teleurgesteld en bedroefd dat Super Aguri zich terug heeft moeten trekken uit de Formule 1", aldus de man waarvoor Suzuki de renstal met behulp van Honda begon. "Ik weet dat het team in een zeer moeilijke situatie verkeerde, maar ik koesterde nog altijd de hoop dat de betrokken partijen met een oplossing zouden komen. Om redenen die er niet meer toe doen, is dat helaas niet gebeurd."

"Super Aguri was een klein team, maar met een groot hart en een nog groter optimisme. Tweeëneenhalf jaar geleden heeft iedereen in het team fantastisch werk geleverd door ons in een paar maanden tijd op de grid te krijgen. En het is geweldig dat we een top-tien finish hebben kunnen scoren in ons eerste seizoen en vier WK-punten hebben kunnen pakken in ons tweede Formule 1-jaar. Alles leek mogelijk bij dit team."

"Ik weet op dit moment niet wat er nu met mij gaat gebeuren. Ik was gewoon met al mijn gedachten bij de volgende race voor Super Aguri. Ik zal nu bekijken wat mijn opties zijn. Ik heb echter geen enkele intentie om de Formule 1 te verlaten."

Altijd weer de NS

RPG stuurde via de Columnsubmit de volgende column in:

Zojuist terug gekomen van vakantie en al direct verlang ik weer naar meer, wat volgens mij voor elke Nederlander wel geldt. Althans, dat is wat ik merkte toen ik vandaag met de trein naar mijn werk in Den Haag toe ging. Zelfmoord op het spoor komt wel vaker voor, zo ook nu.

Voor zover ik dus begrepen heb is er vanochtend iemand geweest tussen Delft en Den Haag die een trein van dichtbij heeft gezien, met fatale afloop. Onvoorstelbaar natuurlijk dat mensen nog steeds proberen om een trein te knuffelen. Eigenlijk zou er op elk treinstation een bordje geplaatst moeten worden zoals je die ook bij de treindeuren hebt.

Party Crashers zal de feesten in 2009 binnensluipen

Uitgever Detn8 Games Ltd en de Italiaanse developer Twelve Interactive hebben aangekondigd dat ze het spel Party Crashers zullen gaan maken voor de Wii.

Party Crashers zal een spel zijn dat uit 25 mini-games bestaat en is geïnspireerd door Twelve Interactive's action-platformer Cid the Dummy, een multi-platform spel dat nog uit moet komen. De mini-games zullen bestaan uit onder andere puzzels, muziek-games en action-games. Sommige van deze moeten vrijgespeeld worden.

Het spel wordt verwacht op 29 april 2009.

Pa Fritzl: ik was verslaafd aan Elisabeth

Het Fritzl-nieuws blijft maar komen. Meldden we net al dat dochter Elisabeth ooit vluchtplannen had, nu komt het bericht dat de 73-jarige Josef Fritzl heeft gezegd dat hij verslaafd was aan het plegen van incest met zijn dochter: ''Ik had steeds meer zin in seks met Elisabeth'', aldus de incestpleger vandaag in de Oostenrijkse krant News.

,,Ik wist dat Elisabeth niet wilde wat ik wilde en dat ik haar pijn deed. Het was een verslaving, maar ik wilde echt kinderen met haar.''

Verder zei hij dat hij tijdens de 24 jaar dat hij haar vasthield in zijn ''imperium'', heeft geweten dat het niet juist was wat hij deed en ''dat ik gek moet zijn om zoiets te doen''. Hij denkt dat het naziregime invloed op zijn 'verslaving' heeft gehad. Het kerkerleven werd zijn tweede leven waar hij voor zijn dochter af en toe een bloemetje meebracht en voor de kinderen speelgoed. ''Ook keken we samen videofilms terwijl Elisabeth ons favoriete eten klaarmaakte.''

'Verslaafd'

Simone langer bij Fortuna Sittard

Middenvelder Angelo Simone blijft bij Fortuna Sittard. De Belg verlengde zijn contract met twee jaar. De club uit de Jupiler League bedong tevens een optie voor nog één seizoen.

De 21-jarige Simone komt sinds het seizoen 2004/05 uit voor de Limburgers. Afgelopen seizoen kwam hij tot 34 duels in competitieverband. Mocht Simone in de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen speeltijd krijgen, dan is dit direct een feestje waard. Het wordt dan namelijk zijn honderdste competitieduel voor Fortuna Sittard.

Twee kiekendieven vergiftigd met kippenvlees

Twee kiekendieven zijn vergiftigd in het Noord-Hollandse Winkel. Dat heeft onderzoek van het Centraal Instituut voor DierziekteControle Lelystad uitgewezen. De politie vermoedt dat iemand opzettelijk vergiftigd kippenvlees heeft neergelegd.

In de vogels zijn vleesresten gevonden, waarin de gifstof bendiocard was verwerkt. Dit middel, dat werd gebruikt bij gewasbescherming, mag al meer dan tien jaar niet meer worden gebruikt. De stof is erg giftig voor vogels.

De dode roofvogels werden zaterdag op nog geen tien meter van elkaar onderaan de dijk bij De Rietput in Winkel aangetroffen.

De politie zoekt eventuele getuigen die op of kort voor zaterdag verdachte personen in het veld bij De Rietput hebben gezien of die mensen kennen die het verboden bestrijdingsmiddel Garvox G3 in hun bezit hebben.

Meer oog voor kind van gevangene

Gevangenissen gaan meer aandacht besteden aan kinderen van gedetineerden. Staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie wil op die manier de schade voor deze kinderen beperken.

Tijdens een werkbezoek aan de vrouwengevangenis Ter Peel in Evertsoord presenteerde ze vandaag diverse maatregelen om te voorkomen dat de band tussen ouder en kind ernstig verslechtert. Een deel daarvan had ze eerder dit jaar al aangekondigd, zoals een speciaal ouder-kindbezoek.

Gevangenissen organiseren dat minimaal vier keer per jaar, waarbij kinderen buiten de normale bezoekuren hun vader of moeder kunnen zien. Bij de planning wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met schoolvakanties en feestdagen, aldus Albayrak. Gedetineerden die vragen hebben over de omgang met hun kinderen, kunnen daarvoor voortaan terecht bij een aparte medewerker.

Sjiieten en soennieten slaags in Beirut

Sjiitische aanhangers van de door Iran gesteunde Hezbollah-beweging en soennitische sympathisanten van de Libanese regering zijn donderdag in de Libanese hoofdstad Beirut opnieuw met elkaar slaags geraakt. Het geweld vloeit voort uit de machtsstrijd die beide partijen nu al zeventien maanden in het parlement uit vechten. Het gevaar bestaat dat de rellen ontaarden in daadwerkelijk sektarisch geweld in het hele land.

Door de onenigheid tussen Hezbollah-aanhangers en de door het Westen gesteunde regering van premier Fuad Saniora zit het land al sinds november zonder president. De politieke crisis ontaardde woensdag in geweld toen Hezbollah-aanhangers straten in Beirut blokkeerden om deelname aan een door de bonden aangekondigde staking af te dwingen. Het kwam tot confrontaties met aanhangers van de regering, waarbij meer dan tien gewonden vielen.

Donderdag sloeg het geweld over naar plaatsen buiten de hoofdstad. In de oostelijke Bekaa-vallei braken vuurgevechten tussen soennieten en sjiieten uit. Vier mensen raakten daarbij gewond.

Het sektarische karakter van de conflicten brengt nare herinneringen naar boven aan de burgeroorlog die tussen 1975 en 1990 in Libanon woedde. De meeste soennieten steunen de regering-Saniora. De meeste sjiieten staan achter Hezbollah, dat door de VS als terroristische beweging is aangemerkt.

Elisabeth Fritzl had vluchtplannen

De Oostenrijkse Elisabeth Fritzl wilde haar ouderlijke huis ontvluchten kort voordat ze werd opgesloten en misbruikt door haar vader Josef. Dat is gebleken uit oude door haar geschreven brieven die vandaag zijn gepubliceerd in de krant Österreich.

''Na de examens verhuis ik naar mijn zus en haar vriend'', schreef de nu 42-jarige Elisabeth op 9 mei 1984 aan een vriend enkele maanden voordat pa Fritzl zijn 18-jarige dochter opsloot om haar 24 jaar lang te misbruiken. Voor die tijd werden haar broers, zussen, moeder en zijzelf al door Josef Fritzl getiranniseerd.

In een andere brief schreef ze dezelfde vriend korte tijd later: ''Als je deze brief ontvangt, is het allemaal voorbij. Ik geef je mijn nieuwe adres zodra ik ben verhuisd.''

De zon schijnt als nooit tevoren

Nederland stevent af op een recordaantal uren zonneschijn in de eerste tien dagen van de maand mei. ''Het is niet eerder vertoond dat de eerste tien dagen van mei zo zonnig zijn'', aldus Harry Geurts van het KNMI vanmiddag.

Volgens het KNMI is het ''heel bijzonder'' dat we op het moment zo'n dertien tot veertien uur zon per dag zien. Het KNMI gaat ervan uit dat de zon de komende dagen nog uitbundig blijft schijnen. ''We verwachten zeker tot na de Pinksteren.''

Normaal gesproken telt de maand mei in totaal 204 uur zonneschijn, 42 procent van de tijd schijnt de zon. Nu staat de teller op 8 mei al op 83 uur, dat is 79 procent van de tijd. ''Ik denk dat we in de eerste tien dagen uitkomen op meer dan 120 uur zon'', meent Geurts.

[Update] Battlefield-achtige Lord of the Rings game op komst

Update 16:27
Onze user schorriemor was oplettend genoeg en attendeerden ons erop dat de eerste screenshots van de game zijn verschenen. Bedankt voor het melden!



Originele bericht

Pandemic Studios heeft van uitgever Electronic Arts de opdracht gekregen om een nieuwe Lord of the Rings game te ontwikkelen, met een Battlefield tintje. Pandemic Studios kennen we van onder andere Mercenaries, maar ook van Star Wars Battlefront. Star Wars Battlefront was ook een Battlefield-achtige game en viel bij velen goed in de smaak.

De game gaat Lord of the Rings: Conquest heten en komt voor de PC, PlayStation 3 en Xbox 360 uit. Het spel is voorzien van hele grote maps en sommige maps kunnen zelfs 150 mensen op het scherm tevoorschijn toveren. Je hebt twee groepen, 'de goede en de slechte'. Deze twee groepen hebben tevens hun eigen verhaallijn. Want er is naast de multiplayer mode, ook een campaign mode.

Eind dit jaar moet het spel af zijn, en zal dus verschijnen voor de PC, PlayStation 3 en Xbox 360. Er is helaas nog geen beeldmateriaal van het spel.

Rosmalen haalt grote namen binnen

Onder anderen David Ferer (5), Juan Carlos Ferrero (23), die gisteren nog Rafael Nadal (2) wist te verslaan, en Richard Gasquet (9) zijn gestrikt om te gaan speln op de Ordina Open in Rosmalen.

Ook Mardy Fish (38) en Nederlander Robin Haase (57) zullen acte de présence geven bij het mannentoernooi. Ook bij de vrouwen zijn er enkele verrassende namen. Anna Chakvetadze (7), Elena Dementieva (9), Daniela Hantuchova (10) en Michaëlla Krajicek zullen aanwezig zijn. Dat maakte toernooidirecteur Marcel Hunze vandaag bekend. Krajicek, die dit jaar in het enkelspel nog niet wist te winnen, won het toernooi twee jaar geleden. Bij de mannen zijn er ook twee oud-winnaars: Mario Ancic (51) (twee keer) en Ivan Ljubicic (29) zijn de winnaars van de laatste drie jaar, ook zij zullen dit jaar terugkeren.

Er wordt flink geracet op de Motorstorm 2 screenshots

De coureurs uit Motorstorm 2 gaan naar de tropische eilanden. Hun eerste uitstapje is een eiland op de Pacifische Oceaan, een plek vol gevaar. De grootste vijand is de natuur, welke bestaat uit verschillende grote planten en andere verschijnselen. Deze elementen vormen samen een groot hindernis voor de races die er plaatsvinden, en dat is juist de kick voor de meeste coureurs.

Motorstorm 2: Pacific Rift zal naast de gebruikelijke wagens ook een monster truck in petto hebben. Deze monster truck kan over elk voertuig rijden en dat is geen pretje voor de kleine voertuigen. Naast de nieuwe monster truck maakt de 16-player multiplayer haar entree, net als de spiksplinternieuwe four-player splitscreen mode.


Luister naar muziek uit Fallout 3

Op de site van Fallout 3 zijn nu drie muziekstukken te horen die je in Fallout 3 terug zult vinden. Ze zijn gecomponeerd door Inon Zur, de man die ook de muziek in Fallout Tactics maakte. Op de site kan je het titelmuziekje horen, de muziek van de stad Megaton en 'into the wasteland' wat je waarschijnlijk zult horen als je de wasteland ingaat. Klik hier om naar de muziek te gaan. Mocht dat niet werken, ze staan onder downloads - muziek.


Het langverwachte derde deel in de Fallout-serie neemt ons mee terug naar de toekomst. Een toekomst die door een kernoorlog in 2077 niet is wat we er van mogen dromen. Gelukkig kunnen de ronddolende mutanten je niks maken binnen de veilige muren van Vault 101. Maar dan besluit op een dag je vader te verdwijnen en moet je je veilige huis verlaten om hem te kunnen redden.

Zwaanswijk: "Het is raar gegaan"

Nadat eerder bekend werd dat Patrick Zwaanswijk weg gaat bij NAC Breda, laat hij zijn verhaal ook horen. Zwaanswijk stond op het punt zijn nieuwe contract te ondertekenen, maar toen de verdediger de aanbieding had gelezen, haakte hij af.

"Ze boden me 40 procent minder salaris," vertelde de verdediger. "Het is raar gegaan. Ik heb slechts één gesprek gehad met NAC. Ik hoefde niet meer geld, wilde zelfs inleveren." De speler kon ook maar voor één seizoen bijtekenen, terwijl de verdediger voor twee seizoenen wilde bijtekenen. De geboren Haarlemmer haakte definitief af, toen hij te horen kreeg wat voor salaris ze voor hem hadden.

Zwaanswijk hoeft niet bang te zijn dat hij volgend seizoen niet zou spelen bij een club. Naar verluidt zijn verscheidene clubs geïnteresseerd in de centrale verdediger, die eerder speelde bij FC Utrecht en Oita Trinita.

Oranje kan EK winnen

Leo Beenhakker is ervan overtuigd dat het Nederlands elftal Europees Kampioen kan worden. Oranje is volgens hem echter niet de enige kanshebber.

"Er moet rekening worden gehouden met de ploeg van Van Basten", zei Beenhakker. "Nederland heeft absoluut de mogelijkheden om het toernooi te winnen", maar volgens de coach van Polen is Oranje echter niet het enige team dat kans maakt op de titel. "Ik ben het volledig eens met de Duitse bondscoach Joachim Löw, die eerder zei dat de onderlinge verschillen kleiner zijn dan ooit. Daarom vind ik dat er geen uitgesproken favorieten zijn. Iedereen kan van elkaar winnen, net zoals in 2004. Toen rekende ook niemand op Griekenland."

Het Polen van Beenhakker moet volgens hem wel een plaats in de kwartfinale kunnen halen. Maar dan zal Polen toch eerst moeten afrekenen met Duitsland, Kroatië en Oostenrijk. En dat zal niet gemakkelijk worden zei ook Don Leo. "Het worden drie loodzware wedstrijden, maar dat geldt ook voor onze tegenstanders."

Softwareverkopen Japan, Miljoenen en miljoenen

Het lijkt maar niet op te houden. Mario Kart Wii blijft namelijk net als Monster Hunter Portable 2nd G stabiel bovenaan staan in de lijst, gevolgd door de nieuwkomer Link's Bowgun Training voor Nintendo's Wii.
Naast de games die dankzij de goede verkopen bovenaan staan, zijn er games die net of bijna mijlpalen hebben bereikt in de miljoenen verkopen.
Mario Kart Wii is namelijk sinds deze week voorbij de miljoen, Monster Hunter 2nd G heeft net als Wii Fit bijna de twee miljoen bereikt en Wii Sports tikt al tegen de drie miljoen aan.

1. [WII] Mario Kart Wii (Nintendo) - 173,000 / 1,120,000
2. [PSP] Monster Hunter Portable 2nd G (Capcom) - 102,000 / 1,909,000
3. [WII] Link's Bowgun Training (Nintendo) - 93,000
4. [WII] Wii Fit (Nintendo) - 52,000 / 1,986,000
5. [NDS] Taiko no Tatsujin DS: (Bandai-Namco) - 42,000 / 98,000
6. [NDS] Pokemon Ranger Batonage (Pokemon) - 31,000 / 508,000
7. [NDS] We're Fossil Diggers (Nintendo) 27,000 / 84,000
8. [PS3] Senjou no Valkyria (Sega) - 24,000 / 102,000
9. [WII] Deca Sporta (Hudson) - 24,000 / 186,000
10. [WII] Wii Sports (Nintendo) - 22,000 / 2,959,000

11. [NDS] Beautiful Letter Training (Nintendo)
12. [NDS] Emblem of Gundam (Bandai-Namco)
13. [NDS] Hitman Reborn! DS (Takara Tomy)
14. [WII] Wii Play (Nintendo)
15. [WII] Super Smash Bros. Brawl (Nintendo)
16. [NDS] Mario Kart DS (Nintendo)
17. [PS2] Musou Orochi Maou Sairin (Koei)
18. [NDS] Tottadou! Yowiko no Mujinshima Seikatsu (Bandai-Namco)
19. [NDS] Naruto: Shippuuden Shinobi Restuden 2 (Takara Tomy)
20. [WII] Pro Baseball Family Stadium (Bandai-Namco)
21. [PSP] Nippon no Asoko de (SCE)
22. [PS2] Pro Baseball Spirits 5 (Konami)
23. [NDS] New Super Mario Brothers (Nintendo)
24. [NDS] Summon Night (Banpresto)
25. [NDS] Mario Party DS (Nintendo)
26. [NDS] Sim City DS 2 (EA)
27. [NDS] Yatterman DS Bikkuri Dokkiri Daisakusen Dakoron (Banpresto)
28. [NDS] Crayon Shinchan! Arashi wo Yobu! (Banpresto)
29. [NDS] Phoenix Wright Ace Attorney NEW Best Price! (Capcom)
30. [NDS] Tokoton Kanji Nou 47,000 (IE Institute)

NDS - 17
WII - 8
PS2 - 2
PSP - 2
PS3 - 1

Race Driver: GRID demo op Xbox Live Marketplace

De 360-demo van Race Driver: GRID staat sinds kort op de Xbox Live Marketplace. De demo bevat drie verschillende evenementen om aan mee te doen. De eBay Motors Muscle Cup geeft je de mogelijkheid om met een Ford Mustang door San Francisco te racen, bij de Advan International Trophy mag je met een Nissan S15 Silva gaan scheuren door de straten van Yokohama Docks en met een BMW 320si mag je aan de Euro Touring Car Series meedoen.

Codemasters wist te melden dat de PC-demo uitgesteld is, wegens technische redenen. Vanavond wordt de PS3-demo gelanceerd.

Bayern-verdediger Lucio moet operatie ondergaan

De laatste twee competitiewedstrijden van Bayern München gaan aan Lucio voorbij. De Braziliaan moet worden geopereerd aan een spier in het onderbeen. Dit meldde Ottmar Hitzfeld.

De blessure waaraan Lucio dus geopereerd moet worden, heeft hij al een tijd terug opgelopen. De verdediger wilde echter doorspelen totdat Bayern er zeker van was dat de titel binnen was. Nu de club uit München de titel binnen heeft, kan Lucio eindelijk onder het mes. Er wordt verwacht dat Lucio weer ruim op tijd is hersteld voor het begin van het volgend seizoen.

Petrovic nu ook in beeld bij MVV

Bij MVV hebben ze naast Wim Rijsbergen als eventuele kandidaat, nu ook Zeljko Petrovic op het oog als opvolger van Robert Maaskant. Er is al een eerste gesprek tussen de club en de Serviër geweest.

Het eerste gesprek wat Petrovic en MVV met elkaar hebben gevoerd verliep niet helemaal vlekkeloos. De Serviër vond dat enkele bestuursleden van MVV niet volledig achter hem stonden. Vandaag zitten beide partijen nogmaals om de tafel voor een tweede gespek.

RKC Waalwijk is nog volop in de strijd voor promotie naar de Eredivisie. De club die nu nog getraind wordt door Petrovic, versloeg MVV met 4-0. RKC moet nu samen met ADO Den Haag de strijd aangaan om het volgend seizoen in de Eredivisie te mogen spelen. ADO schakelde namelijk VVV-Venlo uit.

Kovalainen start in Turkije

Heikki Kovalainen mag komend weekend van start gaan tijdens de GP van Turkije. De Fin heeft met goed gevolg een fitheidstest ondergaan en kreeg hierdoor groen licht van de FIA.

Op 27 april belandde Kovalainen tijdens de GP van Spanje met een snelheid van zo'n 230 kilometer per uur in de bandenstapel na een defect aan de velg. Hierdoor klapte de linkervoorband en raakte de McLaren onbestuurbaar. De Fin werd afgevoerd naar het ziekenhuis maar hield aan de crash geen zware verwondingen over. Hij kon zich er alleen niets meer van herinneren.

Luchtvaartbranche blijft hardnekkig misleiden

De Europese luchtvaartbranche blijft de online ticketkopers "ernstig en hardnekkig'" verkeerde informatie geven, zoals misleidend lage prijzen.

"Het is onaanvaardbaar dat een op de drie consumenten die online een vliegticket boeken, wordt afgezet of misleid"
, aldus EU-commissaris voor consumentenbescherming Meglena Kuneva donderdag over een onderzoek in opdracht van de Europese Commissie. Bij het onderzoek waren vijftien nationale instanties in de EU plus Noorwegen betrokken.

Van de 386 onderzochte websites moesten de diensten tegen eenderde (137) optreden wegens inbreuken op het EU-consumentenrecht. Meer dan de helft van deze websites is in orde gebracht.

Veel sites vertoonden meerdere problemen. Misleidende prijsaanduidingen bleken het grootste probleem (58 procent). Bedrijven moeten tegenwoordig hun prijs vermelden inclusief alle heffingen en toeslagen. Op 15 procent van de websites bleek de geadverteerde aanbieding niet beschikbaar.

Bij 49 procent van de sites was iets mis met de contractvoorwaarden, zoals voorwaarden die niet beschikbaar waren in de juiste taal. Soms had de maatschappij vast een hokje aangevinkt voor een aanvullende dienst, zoals een verzekering.

De problemen doen zich voor in de hele luchtvaartbranche: zowel bij vliegmaatschappijen als bij reisbureaus. Op grond van wettelijke beperkingen mogen de meeste EU-landen in dit stadium geen namen bekendmaken van maatschappijen, omdat er nog procedures lopen.

De Bulgaarse EU-commissaris Kuneva waarschuwt de luchtvaartbranche: "Neem nu maatregelen, anders moeten we ingrijpen. Wij willen duidelijke tekenen van verbetering vóór 1 mei volgend jaar."

Doema bevestigt Poetin als premier

De Russische Doema heeft vandaag zoals verwacht met grote meerderheid de benoeming van Vladimir Poetin tot premier bevestigd. Van de parlementariërs stemden 392 voor en 56 tegen.

De communistische fractie stemde als enige tegen. De stemming was niet geheim. De partij van Poetin, Verenigd Rusland, heeft een twee derde meerderheid in het lagerhuis.

De nieuwe president Dmitri Medvedev had zijn voorganger gisteren voorgedragen als nieuwe premier van het grootste land ter wereld. Poetin stapte gisteren na acht jaar op als president. Hij was na twee ambtstermijnen volgens de grondwet niet herkiesbaar.

Advocaat haalt uit naar de Schotse bond

De Schotse bond geeft Glasgow Rangers het weekend dat voor de UEFA Cup-finale zit niet vrijaf. Dick Advocaat snapt niets van die beslissing.

Rangers moet dit weekend aantreden tegen Dundee United. Zenit St. Petersburg krijgt datzelfde weekend vrijaf, zodat het team van Advocaat zich optimaal kan voorbereiden op de finale, in tegenstelling tot de Schotten.

Advocaat noemt het 'een farce' dat de Schotse voetbalbond de wedstrijd tussen Rangers en Dundee United door laat gaan. ‘’Hoe kan je zo'n verzoek nou weigeren? Er werken duidelijk te veel ego’s bij de Schotse bond. Blijkbaar hebben ze niet het beste voor met het Schotse voetbal, want anders hadden ze Rangers wel vrij gegeven. Nu hebben wij, met Zenit, een betere voorbereiding,‘’ zegt de Nederlander in Scotland Today.

Van 1998 tot 2002 was Advocaat zelf coach van Glasgow Rangers. Sinds De kleine generaal weg ging bij Rangers en aan de slag ging bij het Nederlands elftal, staat er een volledig andere ploeg. ‘’Toen ik er werkte, werd er beter gevoetbald en waren er betere spelers, maar nu staat er een hechter team. En dat is het allerbelangrijkst in deze sport.‘’

Jong straattuig jaagt Prem Katendrecht uit

NPS-presentator Prem Radhakishun heeft weer eens aan den lijve ondervonden hoe het er in Nederlandse aandachtswijken aan toe kan gaan. In zijn programma PREMtime was gisteravond te zien hoe Prem uiterst agressief werd benaderd in de Rotterdame wijk Katendrecht door vooral Antilliaanse en Marokkaanse  kansenjongetjes van rond de twaalf, dertien jaar.

Prem was in Katendrecht bezig een item te draaien om te laten zien welke problemen de bewoners daar zoal hebben. Al snel werd hij uitgescholden en  bedreigd door jongens van nog geen drie turven hoog. Al spoedig werden er stenen naar hem en zijn cameraman gegooid. Toen een klein jochie met een stok de cameraman te lijf wilde gaan, hield Prem het voor gezien. ''Ik sta hier met trillende benen'', zei hij.

De uitzending ging vooral over de hoop van achtergebleven bewoners die de strijd proberen aan te gaan met de 'kleine straatterroristen' die kennelijk zonder enige begeleiding opgroeien. Het plaatselijke jeugdhonk was vanwege ziekte van een jongerenwerker gesloten. Eén van de weinige hoopvolle straatprojecten wordt, zo bleek verder in de uitzending, binnenkort gesloten.

Een samenvatting van de beelden staat op Dumpert.nl. De volledige uitzending staat hier.

Vorig jaar maakte Prem ook al kennis met de straatcultuur in de 'prachtwijken'. Zo kreeg hij in de Haagse Transvaalwijk een colablikje tegen zijn hoofd gegooid en dreigde jong straattuig van Noord-Afrikaanse komaf in Rotterdam-Zuid zijn camera te vernielen en de auto van het programma in brand te steken.

Met dank aan FOKwa voor de submit.

 

Pasgeboren nijlpaard Dierenpark Emmen overleden

Een van de twee nijlpaardjes die zondag werden geboren in Dierenpark Emmen is overleden. Odongo werd donderdagochtend dood gevonden in zijn verblijf, zegt een woordvoerder van de dierentuin.

Moeder Jetje zette het mannetje Odongo en vrouwtje Hassana zondagochtend op de wereld. De tweeling dronk aanvankelijk goed bij de moeder, maar dinsdag bleef Odongo liggen. Hij werd weggehaald bij de nijlpaardkudde om de fles te krijgen en aan te sterken. De dierentuin wilde hem weer snel bij zijn moeder en zusje voegen, maar donderdag blies Odongo zijn laatste adem uit. De doodsoorzaak wordt nog onderzocht.

Peter Moore teleurgesteld in vertraging Home

Peter Moore, vroeger vice-president van de entertainment-divisie van Microsoft en daarmee medeverantwoordelijke voor de Xbox en Xbox 360, is alweer enige tijd actief bij EA als president van Sports-studio's.
Na de aankondiging van Sony dat hun virtuele community-service Home weer uitgesteld werd, vroeg men aan Moore wat hij er van vond en of hij geïnteresseerd was in het werken met Home aangezien hij zich in het verleden negatief had uitgelaten over de dienst.

"Yeah; I just wish it would ship. I [previously] questioned it a little bit, whether I'd want to wander around there. Phil Harrison showed me a demo - it's very cool, but let's go already. And so I'm disappointed that it's been pushed back a little bit again.
But I really hope it gets going and becomes that portal to the PlayStation Network and we can utilise it. But boy, I just wish we'd get going."

Na een demo van Phil Harrison (toenmalig hoofd van Sony Worldwide Studios) was hij dus van gedachten veranderd en nu wil hij het gaan gebruiken voor de projecten van EA Sports.

Eigen canon voor Groningen

Commissaris van de Koningin van Groningen, Max van den Berg, presenteert vandaag een eigen canon voor de provincie. De canon geeft de belangrijkste historische gebeurtenissen weer, en draagt de naam 'Canon van Groningen. 40 ijkpunten uit de Groninger geschiedenis'.

In chronologische volgorde wordt stilgestaan bij 40 feiten en 52 boegbeelden, waaronder schilder Jozef Israëls, ruimtevaarder Wubbo Ockels, de Slag bij Heiligerlee in 1568 en de sluiting van de Lauwerszee in 1969.

In 2005 is de canon in het leven geroepen toen uit onderzoek bleek dat veel jongeren weinig weten van de vaderlandse historie. Elke vijf jaar wordt de canon bijgewerkt. Groningen is de tweede provincie in Nederland die met een eigen canon komt. Friesland heeft sinds 2005 al een eigen canon.

Huntelaar overweegt verlenging bij Ajax

De topscorer van de Nederlandse Eredivisie, Klaas Jan Huntelaar, weet nog niet precies wat hij in de toekomst gaat doen. Huntelaar overweegt momenteel zijn contract bij Ajax te verlengen omdat hij erg gecharmeerd is van trainer Marco van Basten en stagiair Dennis Bergkamp.

"Klopt, ik heb bewondering voor wat ze gepresteerd hebben. Het is voor mij als spits de crème de la crème om mee te werken. Twee voormalige spitsen waarvan ik ontzettend veel kan leren. Daar sta ik voor open. Zoiets kan belangrijk worden als ik straks mijn beslissing maak," aldus Huntelaar. De Amsterdamse club is verder bereid om een gelimiteerde transfersom in het contract op te nemen mocht de spits verlengen.

Spelende kinderen vinden lijk

Gistermiddag hebben spelende kinderen in Acquoy, Gelderland, een lugubere ontdekking gedaan. In een krakkemikkig tuinhuisje in een afgelegen weiland vonden ze namelijk het lichaam van een man. De kinderen hebben de politie telefonisch ingelicht met hun mobieltjes.

Waarschijnlijk lag het lijk al weken of maanden in het tuinhuisje. Uit sectie zal nog moeten blijken wat de precieze doodsoorzaak van de man is. Buurtonderzoek heeft volgens de politie weinig nut omdat er in de directe omgeving geen woningen zijn.

Direct na de melding lichtte de politie de ouders van de kinderen in over de vondst. De vinders en hun ouders kregen slachtofferhulp aangeboden.

'Marokkaanse marine verdrinkt vluchtelingen'

De Spaanse krant El Pais beschuldigt de Marokkaanse marine ervan expres een boot te hebben laten zinken met Afrikaanse vluchtelingen die bezig waren met een oversteek naar Spanje.  De slachtoffers verdronken op 28 april voor de stad Al Hoceïma. Hun opblaasboot werd twee uur na vertrek onderschept door de Marokkaanse marine en werd door de soldaten lek gestoken, zo schrijft de krant op basis van getuigenissen van minstens vijf overlevenden.

Zo'n dertig vluchtelingen zouden zijn omgekomen, onder wie vier kinderen. In totaal zouden zeventig Afrikaanse vluchtelingen op de rubberboot hebben gezeten. Een aantal werd door de militairen uit zee gehaald en in de buurt van de Algerijnse grens op het strand gedumpt.

Een Marokkaanse veiligheidsbron zei eerder deze week dat slechts tien migranten, afkomstig van landen ten zuiden van de Sahara, waren verdronken. Een non-gouvernementele Marokkaanse organisatie, die ook getuigenissen aanhaalt, houdt het echter op 36 slachtoffers.

Agenten VS geschorst na in elkaar slaan verdachten

De politie van de Amerikaanse stad Philadelphia heeft een aantal agenten van de straat gehaald nadat een video was verschenen waarop te zien was hoe zij drie verdachten in elkaar sloegen. Dat meldden Amerikaanse media gisteren. De aframmeling op straat werd gefilmd door een helikopter van een lokaal televisiestation.

De drie mannen werden verdacht van een schietpartij eerder deze week. De verdachten van 19, 23 en 24 jaar oud zijn opgepakt voor: gewapende geweldpleging, openlijke geweldpleging en mishandeling. Alle aantijgingen houden verband met de schietpartij van afgelopen maandag.

"Tot nu toe hebben we één leidinggevende en vijf agenten van de straat gehaald. Zolang het onderzoek loopt zullen ze andere werkzaamheden verrichten", aldus politie commissaris Charles Ramsey.

Aissati wil onder nieuw contract uit

Ismail Aissati lijkt weg te willen bij PSV. Tijdens de afgelopen winterstop werd er overeenstemming bereikt over een nieuw contract, alleen is het contract nog niet ondertekend door beide partijen. Aissati wil het contract nu ook niet meer tekenen.

Aissati’s reden voor het niet tekenen van zijn nieuwe contract komt voort uit de niet nagekomen afspraken van PSV. Het contract wat de Marokkaanse middenvelder nu nog heeft loopt tot 2009. In dat contract is een afkoopsom opgenomen, die clubs moeten betalen, willen ze de middenvelder van PSV hebben. Ajax was een van die clubs die tijdens de winterstop bereid was dat bedrag te betalen. Aissati nam het aanbod echter niet aan, en koos voor een langer verblijf bij de club uit Eindhoven.

De zaakwaarnemer van Aissati, Rodger Linse, zei het volgende over het contract dat tijdens de winterstop ondertekend moest worden. "Je kunt zeggen dat je een mondeling akkoord had, maar PSV is zijn afspraken op het sportieve vlak aan Ismail totaal niet nagekomen. Zo is hem beloofd dat hij in de tweede helft beduidend meer aan spelen zou toekomen. Daar is totaal niets van terecht gekomen. Ismail gaat nu opnieuw nadenken over zijn toekomst en voelt zich niet meer gebonden aan de wederzijdse afspraken die in december tussen de club en hem zijn gemaakt."

Jan Reker maakt zich in ieder geval geen zorgen. "Ik ben ervan overtuigd dat wij nu een bindend contract in bezit hebben. Volgens mij kan niemand daar onderuit. Ik ga ervan uit dat Ismail daarom bij ons blijft."


Met dank aan MrDice en insomaniak voor de submit.

Prof. Heertje noemt wethouder Holocaust-ontkenner

Professor Arnold Heertje  heeft op 4 mei tijdens de dodenherdenking in Nieuw-Vennep (gemeente Haarlemmermeer) tijdens een toespraak keihard uitgehaald naar een vorige spreker. Die vorige spreker, PvdA-wethouder Tom Horn, had volgens Heertje geen aandacht geschonken aan de moord op Joden in Europa tijdens het nazi-bewind van Adolf Hitler.

Heertje noemde Horn ten overstaan van de toehoorders een Holocaust-ontkenner. Het geen aandacht schenken aan de moord op Joden in Europa  tijdens de Tweede Wereldoorlog, is  volgens de professor ''een feitelijke ontkenning van de Holocaust, die Horn op één lijn brengt met het moslimterrorisme”. Verder noemde Heertje de toespraak van de wethouder van Haarlemmermeer ''beschamend, a-historisch en onpersoonlijk''.

Burgemeester Theo Weterings van Haarlemmermeer neemt vandaag in De Telegraaf afstand van Heertjes tirade die hij ''ongepast'' noemt. ''Horn kon zich niet verweren tegen de volkomen onverwachte aanval van de heer Heertje.”

Wethouder Horn zegt dat door alle commotie ''geen recht wordt gedaan aan de waardigheid die deze bijeenkomst behoort te kenmerken''. Hij zegt nooit de bedoeling te hebben gehad Heertje in zijn gevoelens te kwetsen. ''Maar ik ben weer gekwetst door de beschuldiging dat ik de Jodenvervolging niet serieus neem.''

Arnold Heertje, geboren in 1934, heeft zelf een Joodse achtergrond. Door de dreiging om opgepakt te worden tijdens de Tweede Wereldoorlog dook het uit Breda afkomstige gezin in 1942 onder, waarbij de jonge Arnold  bij gereformeerde gezinnen in de Haarlemmermeer terecht kwam.

Econoom Heertje

Mega-boete voor 'illegale site' Torrentspy

De Amerikaanse filmstudios hebben succes geboekt in de strijd tegen het illegaal aanbieden en downloaden van films via internet.

Een Amerikaanse rechter veroordeelde de beheerders van de zogenoemde bittorrentsite Torrentspy, die gebruikers toegang geeft tot vaak illegale bestanden van films, muziek en games, tot het betalen van een schadevergoeding van 110 miljoen dollar aan de gedupeerden. Dat maakte de Nederlandse piraterijbestrijder BREIN vandaag bekend.

Eind vorig jaar werd de site al op last van de rechter gesloten. De hosting provider van de site stond in Nederland.

''Bittorrentsites beweren ten onrechte dat zij niets te maken hebben met de content omdat die niet op de site zelf staat maar bij de gebruikers. De sites geven echter middels links toegang tot de illegale bestanden. Zij zijn de 'superhelers' waar gebruikers naartoe gaan om de illegale content te vinden'', aldus BREIN-directeur Tim Kuik.

 

Bos roept Israël op verbeelding te gebruiken

In Israël moet de verbeelding weer aan de macht komen, zodat er een brug kan worden gebouwd wordt tussen Israël en haar buurlanden. Die oproep deed vice-premier Wouter Bos (PvdA) woensdag bij de Nederlandse viering van het 60-jarige bestaan van de staat Israël. In de Rai in Amsterdam vierde de joodse gemeenschap in Nederland het uitroepen van de staat op 14 mei 1948.

Zeventienhonderd bezoekers waren afgekomen op de feestelijke bijeenkomst, onder wie de Israëlische ambassadeur in Nederland Harry Kney-Tal. De bezoekers kregen onder meer een optreden voorgeschoteld van de dansgroep Uzi Nissim. De 140 jongens en meisjes verbeelden met hun dans de geschiedenis van de staat Israël. Dat deden ze op het lied 'Imagine' van John Lennon, waarin de hoop op vrede wordt uitgedrukt.

Bos greep het nummer van Lennon aan om op te roepen om dezelfde verbeelding die Lennon bezong te gebruiken voor het bouwen van een brug tussen de Palestijnen en Israël. "Twee staten in één land én vrede en veiligheid voor iedereen. Daar is moed en visie voor nodig", zei Bos. Hij eindigde zijn toespraak met een variant op een regel uit de beroemde songtekst van de in 1980 vermoorde zanger. "They may say I'am a dreamer, but make sure we are not the only one."

Madonna komt naar Nederland

Madonna komt voor een eenmalig concert naar Nederland. De popdiva treedt dinsdag 2 september op in de ArenA in Amsterdam, zo maakte concertorganisator Mojo vandaag bekend.

Het concert is onderdeel van de Sticky & Sweet Tour, die 23 augustus begint in Cardiff in Groot-Brittannië. De kaartverkoop voor het Nederlandse optreden begint zaterdag 17 mei. Twee jaar geleden gaf de zangeres nog een uitverkochte show in de ArenA naar aanleiding van haar vorige studioalbum Confessions On a Dancefloor.

Haar nieuwste album Hard Candy, dat eind april verscheen, is in 27 landen, waaronder Nederland, op de eerste plaats van de hitlijsten binnengekomen. Voor haar eerste single 4 Minutes, die momenteel een grote hit is, werkte de popster met Timbaland en Justin Timberlake.

Bos neemt het op voor Vogelaar

PvdA-partijleider Wouter Bos laakt de aanhoudende kritiek op minister voor Wonen, Wijken en Integratie Ella Vogelaar. Het gros van de bewoners in de veertig probleemwijken zou juist razend enthousiast over zijn partgenoot zijn. "Den Haag is niet het enige podium waar je als politicus moet excelleren", zei de vice-premier woensdagavond in tv-programma Pauw & Witteman.

Vogelaar ligt de laatste weken onder vuur in Den Haag vanwege het uitblijven van resultaten en om haar soms stroeve optreden in de media. Niet alleen de oppositiepartijen uitten twee weken geleden felle kritiek op de bewindsvrouw, ook de grootste coalitiepartij CDA stelde in een debat dat zij 'er een schepje bovenop moet doen'.

Bos vindt dat Vogelaar een dikke huid moet hebben als het over haar manier van doen in de media gaat. "Als je vertrouwen hebt in je idealen en beginselen, dan moet je daar tegenkunnen."

Volgens Vogelaar boekt het kabinet wel degelijk resultaat met de aanpak van de veertig door haar geselecteerde 'aandachtswijken', ondanks al het geruzie over de financiering ervan. Ze erkent wel dat de uitwerking van de plannen moeizaam verloopt.

Amerika vindt Gouden Kooi te duur

Tv-magnaat John de Mol heeft zijn realityprogramma De Gouden Kooi niet weten te slijten in de Verenigde Staten. Televisienetwerk ABC had een optie, maar zal de spraakmakende show niet in productie nemen. Dat vertelt een woordvoerder van De Mol donderdag in de Volkskrant.

ABC zou razend enthousiast zijn geweest, maar vond de productie van De Gouden Kooi te duur. "Want je weet natuurlijk nooit zeker of het een succes wordt", stelt de woordvoerder.

Van Big Brother, de voorloper van De Gouden Kooi, wist De Mol een wereldwijd succes te maken. Dit kwam mede doordat de show werd opgekocht door een Amerikaanse zender. De Mol vreest niet dat een vergelijkbaar effect met De Gouden Kooi achterwege blijft door het uitblijven van een Amerikaanse variant. Onder meer in Duitsland en Frankrijk zouden zenders interesse hebben getoond.

In Nederland komt op 22 mei een einde aan de realityshow, die in 2006 van start ging.

Belgische voetballer François Sterchele verongelukt

De Belgische profvoetballer François Sterchele is vannacht om het leven gekomen bij een autoongeluk.

Sterchele verloor niet ver van Beveren de controle over het stuur. Hij botste tegen een boom en belandde in een maïsveld. De 26-jarige Belgisch international en speler van Club Brugge was op slag dood.

Vorig jaar was de spits topschutter in de Belgische competitie. Hij speelde eerder bij Charleroi en Germinal Beerschot en kwam vier keer uit voor de Rode Duivels. Vorig jaar ketste een overgang naar Heerenveen op het laatste moment af.

Met dank aan oYo, sulfeet en kevin33 voor de submit.

'80.000 cycloondoden in één district Myanmar'

Alleen al in een enkel district van Myanmar (het voormalige Birma) zijn door de Cycloon Nargis 80.000 doden gevallen. Dat heeft een lokale militaire functionaris vandaag gezegd. Hij sprak uit het afgelegen district Labutta in het deltagebied waar de cycloon vorig weekeinde gewelddadig huishield.

De militair is de eerste functionaris van de zeer gesloten militaire dictatuur die hogere schattingen geeft dan het officiële dodenaantal. Dat staat op dit moment op bijna 23.000. Zo'n 41.000 mensen worden vermist na de wervelstorm.

Wel repten woensdag al buitenlanders over hogere dodenaantallen. Een Amerikaanse diplomaat sprak over mogelijk 100.000 doden. Een VN-ondersecretaris-generaal, John Holmes, gaf aan dat het dodental ''zeer substantieel'' boven de schattingen van de militaire junta uit zal komen.

'Transfer Sulejmani naar Ajax kwestie van tijd'

Volgens Jovica Radonjic is de overgang van Miralem Sulejmani naar Ajax een kwestie van tijd. Dat heeft de zaakwaarnemer van de speler gezegd.

"Heerenveen en Ajax zijn al enkele dagen in onderhandeling over de transfersom en zullen er uitkomen. En als de clubs een deal hebben, is Miralem ook snel rond."

Radonjic zei verder dat zijn pupil graag naar Ajax wil. "PSV en Feyenoord willen hem ook, maar die clubs zijn voor Miralem allebei geen optie. Voor een Servische jongen is Ajax de grote club van Nederland, de droom van elke speler."

Miljoenen extra voor betere jeugdgevangenissen

Het kabinet trekt de komende zes jaar ruim 285 miljoen euro extra uit om de kwaliteit van de jeugdgevangenissen te verbeteren. Het geld is onder meer bedoeld om extra gedragswetenschappers aan te stellen.

Ook wordt het geld gebruikt om het opleidingsniveau van medewerkers te verhogen en agressie en geweld in de justitiële jeugdinrichtingen tegen te gaan.

Dat heeft staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) vandaag aan de Tweede Kamer geschreven. Eerder had ze al maatregelen aangekondigd om de problemen in de jeugdgevangenissen aan te pakken. Dat deed ze naar aanleiding van zeer kritische rapporten van vier inspectiediensten en de Algemene Rekenkamer.

Daaruit bleek vorig jaar dat de veertien justitiële jeugdinrichtingen onder de maat presteren en dat de veiligheid van de jongeren en het personeel er onvoldoende is gegarandeerd.

Nederlandse rol in gamesindustrie groeit

De gamesindustrie groeit de afgelopen jaren sterk. Zo ook in Nederland. het blijkt nu dat de gameindustrie zelfs groter is dan de filmindustrie in Nederland.

De Nederlandse gamesindustrie zou nu ongeveer een omzet hebben van 1 miljard euro per jaar, met een groei van 50% in het afgelopen jaar. Deze groei is groter dan van elke andere industrie in Nederland.

Volgens Seth van der Meer, directeur van de NLGD, kan het succes van de in Nederland verklaard worden door de grote interesse in game-gerelateerd onderzoek, onderwijs en wetenschap. Verder voorspelt Van der Meer dat de industrie tot 1.2 miljard zal groeien dit jaar.

Op dit moment werken er zo 1500 mensen aan de ontwikkeling van games in Nederland, en zijn er zo'n 100 verschillende bedrijven die er geld mee verdienen.

De nieuwe Prince laat zich zien in speed art trailer

Een aantal jaar geleden wist Ubisoft het leven van de oosterse prins nieuwe leven in te blazen met Prince of Persia: Sands of Time. Na twee sequels gooien ze het nu over een hele andere boeg met Prince Of Persia: Prodigy.

Het spel zal een eigen verhaal en een nieuwe prins krijgen, waardoor het eigenlijk helemaal niets meer met de vorige games te maken zal hebben. Het eerste wat opvalt aan de game zijn de graphics. Die zijn namelijk helemaal veranderd waardoor de game een soort van cartoony look krijgt.

In onderstaand filmpje komt Ben Mates aan het woord, en zien we nieuwe art van de prins


Interesse voor Super Aguri

Meerdere partijen hebben vergaande interesse om de hele inboedel plus personeel over te nemen van het inmiddels opgeheven formule 1-team van Super Aguri. Dit meldt een administratiebureau dat het bezit van Super Aguri heeft overgenomen.

Het Japanse team gooide afgelopen dinsdag de handdoek in de ring nadat men geen nieuwe investeerder heeft kunnen vinden. Een reddingspoging van de Duitse Weigl Group mislukte op het laatste moment. Het personeel van Super Aguri, de gebouwen en de testfaciliteiten zijn nu overgenomen door een administratiebureau die het denkt te kunnen verkopen.

"Dit is een unieke mogelijkheid om op hoog niveau de autosport te betreden zonder een team te beginnen vanaf de grond," aldus woordvoerder Philip Long. "Gezien de inhoud zou een nieuw team gemakkelijk operationeel kunnen zijn voor het raceseizoen van 2009. Vrijwel alles staat op zijn plek, inclusief de mensen, de technische kennis, het pand en de testfaciliteiten. Een nieuw team kan vanaf dag één binnen lopen en een volledig operationele eenheid overnemen."

Volgens het bureau hebben zich al meerdere partijen gemeld voor Super Aguri.

Snelheidsduivel DMX thuis opgepakt

Rapper DMX is in zijn huis in de boeien geslagen omdat hij in januari met 183 kilometer per uur over een Amerikaanse snelweg heeft geracet. De 37-jarige hiphopster, wiens echte naam Earl Simmons luidt, was gefotografeerd door een politiecamera.

Dat meldde de politie gisteren. De maximaal toegestane snelheid was daar 105 kilometer per uur.

DMX is een bekende van de politie. Bij een inval in zijn huis werden vorig jaar een aantal wapens in beslag genomen. Ook werd hij in 1999 veroordeeld wegens een drugsdelict en moest hij in 2001 vijftien dagen de cel in, aangezien hij zonder rijbewijs had gereden. In 2004 sloegen agenten hem in de boeien omdat hij zou hebben geprobeerd een auto te stelen.

Schrijver Voskuil begraven in Den Haag

Op begraafplaats Oud Eik en Duinen in Den Haag wordt vandaag de afscheidsplechtigheid van de vorige week donderdag overleden schrijver J.J.Voskuil gehouden. De auteur overleed op 81-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam.

Voskuil koos net als zijn Vlaamse collega-schrijver Hugo Claus zelf voor zijn einde. Dat deed hij na een "moedig gedragen ziekte", zo schreef zijn vrouw Lousje Voskuil-Haspers in haar rouwadvertentie.

Voskuil leefde het grootste gedeelte van zijn leven in Amsterdam. Zowel zijn romancyclus Het Bureau als zijn roman Bij Nader Inzien speelt zich in de hoofdstad af. Den Haag is de plaats waar Voskuil werd geboren.

Op Oud Eik en Duinen zal de schrijver zich omringd weten door grote namen uit de Nederlandse (literatuur)geschiedenis, zoals Louis Couperus, Menno ter Braak en Willem Drees.

Amy Winehouse vrij na arrestatie

Amy Winehouse is woensdagavond vrijgelaten, kort nadat ze door de politie was gearresteerd. De getroebleerde ster is enkele uren ondervraagd op een politiebureau in Londen, zo heeft een woordvoerder van de politie bevestigd.

De 24-jarige zangeres, net zo bekend om haar muziek als om haar excentrieke levensstijl, is ondervraagd in verband met een video waarop te zien zou zijn hoe ze drugs gebruikt. Beelden uit de video werden in januari gepubliceerd door het Britse tabloid The Sun.

Hoewel Winehouse geen misdrijf ten laste is gelegd, kan de politie haar opnieuw oproepen voor verder verhoor. De zangeres kreeg vorige maand al een waarschuwing van de politie, nadat ze een man zou hebben geslagen tijdens een avondje uit.

Playstation 3 zal het best verkopen, al duurt dat 10 jaar

Playstation 3 zal het best verkopen, al duurt dat 10 jaar, dat zegt Kaz Hirai in een interview met BBC. Kaz zegt verwikkeld te zijn in een marathon met Nintendo en Microsoft, en claimt de langste adem te hebben.
quote
We've only really begun to scratch the surface with PlayStation 3 but I am confident that given the long life-cycle we have planned for the machine we are going to have a very good install base in all of the major territories.

De Playstation 3 heeft tot eind 2007 10.5 miljoen exemplaren verscheept, tegenover respectievelijk 25 en 19 miljoen exemplaren van de Wii en Xbox360.
De sterkste troeven dit jaar, in de vorm van Metal Gear Solid 4, Resistance 2, Motorstorm: Pacific Rift en Little Big Planet, zullen zeker voor een inhaalslag gaan zorgen.
Het programmeren voor de Playstation 3 was in het begin vrij moeilijk voor de ontwikkelaars, maar nu na twee jaar zijn ze er meer bekend mee, en kunnen ze hun creativiteit er beter in kwijt, volgens Kaz.
quote
I am very confident that after the 10-year lifecycle we will have the install base that we are looking for and that is obviously to be in the leadership position

Ook gaf hij nogmaals toe, net als eerder deze week, dat de Playstation 3 geen mooie start heeft gehad, zoals tekorten in de winkels en een matige launch line-up. Die line-up problemen zijn nu echter verwdwenen en kijkt hij met goede moed naar de toekomst.

Denken jullie dat hij gelijk krijgt, of ben je van mening dat de concurrentie ook niet stil zit?

Internazionale naar finale beker

Voor de vierde maal op rij heeft Inter zich geplaatst voor de finale van het Italiaanse bekertoernooi. De koploper in de Serie A schakelde gisteren in de halve eindstrijd Lazio uit.

In Rome won Inter met 2-0 door treffers van Vitor Pele en Julio Cruz. Het eerste duel was in 0-0 geëindigd.

Inter sloot het duel met tien man af. Verdediger Marco Materazzi kreeg in de slotfase rood wegens een grove overtreding.

Kayserispor wint Turkse Beker

Kayserispor heeft gisteren de Turkse beker veroverd. In de finale versloeg de club in een bizarre strafschoppenserie Gençlerbirligi.

In de reguliere speeltijd kwamen beide ploegen niet tot scoren. Na twaalf penalty's was de stand 10-10 en een misser van Alioum Saidou leek Gençlerbirligi de beker te bezorgen. Ergün Teber miste echter ook, waarna Aydin Toscali zijn tweede strafschop wel wist te benutten. Mehmet Çakir hielp vervolgens Kayserispor aan de zege door de volgende strafschop te missen.

Overijssel wikt en weegt over varkensflats

De actievoerders die gisteravond in groten getale de vergadering van Provinciale Staten van Overijssel bijwoonden, moeten nog even geduld hebben. Om middernacht werden de beraadslagingen over de komst van megavarkensstallen gestaakt.

De actiegroepen hebben de komst van grote varkensbedrijven naar Salland en Twente op de statenagenda gekregen door middel van een burgerinitiatief, de eerste ooit in Overijssel. De partijen zijn nog niet toegekomen aan het innemen van een definitief standpunt. Mede door de inbreng van elf insprekers liep de vergadering fors uit.

Jan Veldhuis, woordvoerder namens Burgerinitiatief Log's Weg, vond dat varkensbedrijven met vele duizenden dieren niet thuis horen in het kleinschalige cultuurlandschap van Overijssel. "Een varkensfabriek die desgewenst op afstand bestuurd kan worden, hoort thuis op een industrieterrein." De bewoners van het platteland vrezen ook verkeersonveilige situaties en overlast door stank.

PvdA, SGP, SP en ChristenUnie leken gehoor te geven aan de oproep iets te doen aan de mogelijke bouw van megastallen. Het CDA, met 17 zetels verreweg de grootste partij, meent dat niet de provincie maar de gemeenten aan zet zijn.

Inzet van de actievoerders is de verdwijning van de Landbouw Ontwikkelingsgebieden (LOG's). Deze zijn tijdens de reconstructie van het landelijk gebied aangewezen voor de ontwikkeling van intensieve veehouderijen die elders in de knel zijn gekomen. Gedeputeerde Piet Jansen was duidelijk. "Tornen aan de LOG's betekent dat de hele reconstructie opnieuw moet. Mijn voorstel is om daar niet aan te beginnen."

Volgens Milieudefensie zijn er in Overijssel alleen al twaalf aanmeldingen gedaan van mogelijke megavarkensstallen. "In totaal gaat het dan om 180.000 varkens en 380.000 kuikens", aldus woordvoerder René Houkema. Op 21 mei neemt Provinciale Staten uiteindelijk een besluit.

Clinton betaalt campagne uit eigen zak

De Amerikaanse presidentskandidate Hillary Clinton is in geldnood. Afgelopen maand stopte ze maar liefst 6,4 miljoen dollar (4,2 miljoen euro) uit eigen zak in haar campagne. Dit hebben medewerkers van Clintons campagneteam gisteren bevestigd.

Het is niet de eerste keer dat Clinton zelf geld in de campagne stopt. In januari betaalde ze al ruim 3 miljoen euro uit eigen zak. De miljoenen die Clinton van haar aanhangers had gekregen waren niet toereikend genoeg. De andere democratische presidentskandidaat Barack Obama heeft veel meer geld dan Clinton tot zijn beschikking. Hij beschikt over een enorm groot fondsennetwerk.

Clinton behaalde dinsdag een nipte overwinning op Obama tijdens de voorverkiezing in de staat Indiana. Ze vroeg daar ook om nieuwe financiële steun van haar aanhangers. Op dezelfde dag werden ook in de staat North Carolina voorverkiezingen gehouden. Obama behaalde daar een ruime zege met 56 procent van de stemmen. Hij vergrootte hierdoor zijn voorsprong op Clinton.

Belgische international verongelukt

De Belgische profvoetballer François Sterchele is vannacht om het leven gekomen bij een auto-ongeluk.

Sterchele verloor niet ver van Beveren de controle over het stuur. Hij botste tegen een boom en belandde in een maïsveld. De 26-jarige Belgisch international en speler van Club Brugge was op slag dood.

Vorig jaar was de spits topschutter in de Belgische competitie. Hij speelde eerder bij Charleroi en Germinal Beerschot en kwam vier keer uit voor de Rode Duivels. Vorig jaar ketste een overgang naar Heerenveen op het laatste moment af.

Demonstraties New York tegen 'politiegeweld'

Demonstranten in New York hebben woensdag opgeroepen tot een federaal onderzoek naar het doodschieten door agenten van een ongewapende, zwarte bruidegom. Hij werd doorzeefd met vijftig kogels. De politie arresteerde verschillende demonstranten voor het hinderen van het verkeer.

Een rechtbank sprak de drie betrokken agenten vorige maand vrij. Activist en dominee Al Sharpton organiseerde daarom de zes demonstraties van woensdag. Extra agenten patrouilleerden en zetten barricades op voor het politiehoofdkwartier.

De agenten schoten Sean Bell in 2006 dood toen hij samen met twee vrienden uit een nachtclub kwam waar hij zijn vrijgezellenfeest had gevierd. De mannen gedroegen zich verdacht en leken een wapen te gaan halen, zeiden de agenten. Volgens de advocaten van de mannen waren de agenten juist agressief. Bell overleed en zijn twee vrienden raakten gewond. De vrijgesproken agenten zijn Hispanic, zwart en blank.

Lange file op A1 door verf op de weg

Op de A1 richting Apeldoorn staat donderdagochtend een lange file doordat er verf op de weg is beland. Een belijningsauto is rond 06.30 uur op het knooppunt Beekbergen gekanteld waardoor de verf op de weg kwam, meldt de VerkeersInformatieDienst.

Een half uur later staat er al achttien kilometer file. Op het knooppunt is één rijstrook afgesloten omdat het wegdek moet worden schoongemaakt.

Verhagen praat in Afghanistan over gevangenen

Minister Maxime Verhagen is vandaag begonnen aan een kort bezoek aan Afghanistan. Hij zal daar onder meer praten met president Hamid Karzai en dr. Sima Samar van de onafhankelijke Afghaanse mensenrechtenorganisatie AIHRC over de behandeling van gevangenen en mensenrechten. Met Karzai wil Verhagen verder doorspreken over de doodstraf, mediawetgeving en het te kleine aantal politieagenten in de provincie Uruzgan.

Verhagen ontkent niet dat de omstandigheden in de Afghaanse gevangenissen erbarmelijk zijn. Hij benadrukte echter voorafgaand aan zijn gesprekken dat dankzij de Nederlandse overeenkomst met de Afghanen over de behandeling van gevangenen er geen ernstige misstanden zijn. Hij reageerde daarmee op klachten van drie van de ongeveer 150 gevangenen die onlangs de media haalden. De Tweede Kamer wil daar opheldering over. De Kamer heeft die klachten nooit zelf gehoord, maar volgens Verhagen heeft hij de Kamer niet onvolledig geïnformeerd. Er was in zijn ogen geen sprake van ernstige misstanden. Andere incidenten op het Nederlandse Kamp Holland die het NRC Handelsblad boven tafel haalde, zijn aan de Kamer gemeld, zei de minister.

Hij wil de Afghaanse mensenrechtenorganisatie AIHRC vragen om niet alleen in de hoofdstad Kabul maar ook in Uruzgan de gevangenen te bezoeken. Tot nu toe is dat nog niet gebeurd. Verhagen wil bij dit proces helpen door bijvoorbeel mensen in te vliegen. "Omdat we elke schijn van misstand willen zien te voorkomen is het onafhankelijk monitoren belangrijk." Daarnaast vindt de minister dat de internationale gemeenschap duidelijker haar steun moet uitspreken voor de AIHRC en publiekelijk duidelijk moet maken dat onafhankelijke mensenrechtenverdedigers belangrijk zijn.

Verhagen wordt tijdens zijn reis vergezeld door zijn Slowaakse collega Jan Kubis en de Slowaakse minister van Defensie Jaroslav Baska. Slowakije is een nieuwe partner van Nederland in Uruzgan en besloot onlangs in totaal 250 militairen naar het zuiden te sturen. "Ik wil mijn Slowaakse collega's bekend maken met de situatie in Afghanistan en Uruzgan", zei Verhagen. Hij wil samen met de Slowaakse ministers steun overbrengen aan de Nederlandse militairen en de civiele staf die nu onder moeilijke omstandigheden hun werk verrichten.

Enorme vulkaanwolk over deel Chili, Argentinië

Een dikke wolk as uit de Chileense vulkaan Chaiten heeft zich gisteren uitgespreid over een groot deel van de lucht boven het zuiden van Zuid-Amerika. De enorme pluim zal naar verwachting snel de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires bereiken. Medici waarschuwen voor mogelijke gezondheidsproblemen voor de miljoenen inwoners van de metropool door de giftige deeltjes uit de wolk.

Enkele duizenden Chilenen zijn al op de vlucht geslagen voor de vulkaan, die 1300 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Santiago ligt. De ontruiming van plaatsen in een straal van 50 kilometer rond de afgelegen vulkaan is de grootste evacuatie uit de Chileense geschiedenis.

Vliegtuigmaatschappijen hebben vluchten naar Patagonië, het zuidelijke deel van Argentinië, geannuleerd. Zij zijn bang dat de as motoren van vliegtuigen beschadigt.

Scorpion duikt op in Mortal Kombat vs DC Universe

Midway werkt momenteel aan een nieuw deel in de Mortal Kombat-franchise en dit keer worden tien helden uit het DC Comics-universum, waaronder Batman en Superman, aan de line-up toegevoegd. Zij zullen het opnemen tegen de vechtjassen uit Mortal Kombat, zoals Sub-Zero en Scorpion. Van die laatste is nu een afbeelding opgedoken die toont hoe het speerwerpend heethoofd er uit zal zien.



DVD: See you in Vegas

Een Hollandse jongen die het 'gaat maken' in Vegas. Het klinkt als een onhaalbaar ideaal. Want zeg nu zelf, Hans Klok geniet toch niet dezelfde wereldwijde naamsbekendheid als Céline Dion (die ook in Vegas stond). Maar toch is het hem gelukt. 144 keer stond de illusionist in Las Vegas op de planken met zijn show 'The Beauty of Magic' met niemand minder dan Pamela Anderson als zijn assistente. Hoe deze Hollandse nuchtere jongen via Bolsward en Duinrell terecht kwam in hét gok-walhalla van de Verenigde Staten kun je zien in de documentaire See you in Vegas. Deze is nu verkrijgbaar op dvd en doet uit de doeken hoe de voorbereidingen er uiteindelijk toe leiden dat Klok met succes kan terugkijken op een hele mooie stap in zijn carrière.

Olympisch vuur op top Everest

Een Chinese expeditie heeft donderdagochtend met succes de Olympische vlam gedragen naar de top van de Mount Everest, de hoogste berg ter wereld. De klimmers ontstaken de fakkel er even na 09.00 uur (03.00 uur Nederlandse tijd).

Zware sneeuwval en harde wind zorgden eerder voor vertraging, maar de laatste etappe van de tocht verliep twee uur sneller dan verwacht. De hele operatie was te volgen via een rechtstreekse uitzending op de Chinese televisie waarvoor zes uur was uitgetrokken.

IJsstokjesboot komt niet verder dan Noordzee

Een zeereis van Nederland naar Key West in Florida, met een boot gemaakt van ijsstokjes, is op de Noordzee al geëindigd. Vanwege problemen met de motor en het roer zag schipper en bedenker Robert McDonald zich genoodzaakt de reis te staken.

McDonald vertrok gisteren voor het eerste deel van zijn reis naar Engeland, maar hij kreeg 's avonds al problemen. Een passerend vrachtschip zag vervolgens zijn noodsignaal en schakelde de kustwacht in. De ijsstokjesboot werd met bemanning en al op sleeptouw genomen en naar Den Helder gebracht.

Ruim 5.000 scholieren hielpen McDonald om zijn zeewaardige boot te bouwen. In totaal zijn er vijftien miljoen ijsstokjes gebruikt en duurde de bouw vijf jaar. In 2005 heeft McDonald zelfs het Guinness Book of Records gehaald met zijn boot, omdat deze anderhalf uur bleef drijven. Het is nog niet bekend of er een nieuwe poging wordt gewaagd.

Duel Mode van Force Unleashed in beeld uitgelegd

Deze zomer komt Star Wars: The Force Unleashed uit. De versie voor de Wii heeft een speciale behandeling gekregen om zo optimaal gebruik te maken van de Wiimote. Naast een speciale Wiimote-implementatie krigt de Wiiversie ook nog eens een exclusieve gameplaymodus genaamd Duel Mode die je alleen of tegen een vriend(in) kunt spelen. Hoe dat in z'n werk gaat, kun je in onderstaande video bekijken.

Boodschappenbelasting!

Van de 240 miljoen euro die binnenstroomt via deze manier van belasting, gaat maar 115 miljoen terug naar de gemeenten. Zij kunnen het geld gebruiken om systemen in te voeren om afval te scheiden en te verwerken. 125 miljoen pleuro gaat gewoon naar de staatskas.
Verzet vanuit de politiek is er ook. Er zijn partijen die het zien als een manier om de staatsruif te spekken.

Mass Effect zonder internet maximaal tien dagen speelbaar

Dat games online activatie vereisen is niets nieuws meer in PC land, maar Mass Effect gaat wel erg enthousiast te werk met het gebruik van een internetconnectie voor verificatie.

Mass Effect gaat gebruik maken van de laatste versie van de bekende SecuROM beveiliging, waarvan de vorige versie zoveel problemen gaf ten tijde van de release van BioShock. Mass Effect zal iedere keer dat de game opstart contact opnemen met de authenticatieservers. Mochten deze om de een of andere reden niet bereikbaar zijn, dan zal de game nog maximaal tien dagen te spelen zijn. Is na deze tien dagen nog geen contact gevonden met de server dan zal de game niet speelbaar zijn totdat er weer wel contact gelegd kan worden.

BioWare verzekert ons echter dat problemen zoals die er rondom BioShock waren niet aan de orde zijn, EA zou voldoende vertrouwen hebben in de servercapaciteit.

Mass Effect wordt op zes juni verwacht op de PC, lees voor meer informatie onze uitgebreide review van de Xbox 360 versie.

id Software start ontwikkeling van Doom 4

Het gevecht tegen het kwaad gaat door. Zo luidt de kreet op de website van id Software. De ontwikkeling van Doom 4 is van start gegaan en id Software is op zoek naar getalenteerde developers. Mocht je interesse hebben, dan kun je een mailtje sturen naar id Software en de rest gaat vanzelf.

Dan over Doom 4. Er is helaas weinig bekend over de nieuwe game, maar zoals de website het al zegt, de strijd tegen het kwaad gaat door. Daarmee weten we genoeg over het verhaal. Verder wist id Software trots te melden dat er geen problemen zijn met de PlayStation 3 en Xbox 360, als het om de framerate gaat. Op beide platformen draait het vlekkeloos op 60 hertz, en het gaat er héél, maar ook héél mooi uitzien. Voordat we het nog vergeten: PC-gamers, er is natuurlijk ook een PC-versie in de maak.



Gaat Doom 4 dan eindelijk de graphics van Doom overtreffen?

Nintendo DS krijgt een Broken Sword prequel

De Britse magazine N-Revolution weet te melden dat er een nieuwe Broken Sword game in de maak is. Het gaat om een soort prequel, en op de officiële forums van Revolution - het ontwikkelteam achter de Broken Sword franchise - weet een developer het desbetreffende artikeltje te bevestigen. Het gaat om een soort port, maar tegelijkertijd is het ook een geheel nieuwe game. We citeren de N-Revolution:

It's not a straight port. It's not even a Director's cut with extras thrown in for the sake of it. It may have had one of the most stunning openings of any game in history, but the new Broken Sword will go back in time. It will look at George Stobbart's life before an explosion in a Parisian cafe rocked his world. And it will let us see what the stunning Nico was up to prior to reporting on the intriguing events which unfolded throughout the original game.

We kunnen het dus een uitgebreide Director's Cut noemen. Dat weet een zekere Tony, (vermoedelijk mede-oprichter Tony Warriner - red.) developer bij Revolution, ook te bevestigen:

Indeed, I am still not allowed to say much. I can however confirm it is a BS1 Director's Cut - and quite a juicy one at that. The quoted article contains a number of inaccuracies, so beware of that. There really will be a press release shortly, I believe.

We hopen dat de Broken Sword fans een zakdoek bij zich hebben. De lange stilte rond de franchise was een angstige tijd, maar met dit nieuwtje zijn de fans vast en zeker opgelucht.

PC softwareverkopen USA, The Sims strike back

De wekelijkse PC softwareverkopen uit de USA zijn weer bekend, ditmaal van de week van 20 tot en met 26 april. En ja, het zijn alleen retail-sales, maar nogmaals: dit zijn de enige cijfers die we hebben en dus ook onze enige leidraad.

En deze vertelt ons dat The Sims weer extra populair is geworden met de release van het door ons niet zo goed ontvangen De Sims 2 Keuken & Bad Accessoires. Voor de rest staan er nog wel redelijk wat "die-hard" games in de lijst, met Call of Duty 4, Sins of a Solar Empire, Assassin's Creed en Rainbow Six: Vegas 2 op de lijst.

De prijzen die achter de games staan zijn de gemiddelde verkoopsprijzen van de games in kwestie.

1. The Sims 2 Kitchen & Bath Interior Design Stuff Expansion Pack- Electronic Arts - $17
2. The Sims 2 Double Deluxe - Electronic Arts - $28
3. The Sims 2 FreeTime Expansion Pack - Electronic Arts - $27
4. World Of Warcraft: Battle Chest - Vivendi - $40
5. World Of Warcraft - Vivendi - $20
6. Call Of Duty 4: Modern Warfare - Activision - $49
7. Sins Of A Solar Empire - Stardock - $39
8. World Of Warcraft: Burning Crusade Expansion Pack - Vivendi - $30
9. Assassin's Creed: Director's Cut Edition - Ubisoft - $47
10. Tom Clancy's Rainbow Six: Vegas 2 - Ubisoft - $49

Uitslag Real Madrid - Barcelona

Nadat afgelopen weekend de titel werd veiliggesteld trakteerde Real Madrid aartsrivaal FC Barcelona op een vernedering. De klassieker eindigde bij de cijfers 4-1 op het scorebord.

Real wist direct druk te zetten op de bezoekers uit Catalonië, die voor het duel zoals het hoort een erehaag voor de kampioen opzetten. In de twaalfde minuut bereikte Guti teamgenoot Raúl met een gelukje, waarop de Spaanse clubtopscorer met een fraaie knal de 1-0 binnen schoot. Nog geen tien minuten later vergrootte Arjen Robben de score. Wederom was Guti de aangever, ditmaal middels een vrije trap. De Nederlander, die naar eigen zeggen afgelopen weekend voor het eerst met zijn hoofd scoorde, deed het kunstje opnieuw en klopte Víctor Valdés. Ondanks de veel betere Madrilenen bleef een echte beslisser voor rust uit.

Nadat Marcelo een enorme kans verprutste mocht Robben uitrusten en zich laten vervangen voor Gonzalo Higuaín. De Argentijn, de laatste tijd vaak trefzeker als invaller, deed ook vandaag zijn naam als supersub eer aan. Nog geen twee minuten na zijn entree ramde hij de 3-0 achter de Catalaanse goalie. Ruud van Nistelrooij mocht een kwartier voor tijd eindelijk zijn rentree maken na zijn operatie. De Nederlander kreeg de kans op zijn eerste goal op een presenteerblaadje aangereikt na een handsbal van Carles Puyol. Vanaf de stip stuurde Vantastic Valdés de verkeerde hoek in: 4-0.

In de slotfase was er nog goed en slecht nieuws voor de mannen van Frank Rijkaard. Thierry Henry liet de eretreffer nog aantekenen middels een fraai schot, maar in blessuretijd zag hij teamgenoot Xavi zijn tweede gele kaart pakken. De Blaugrana hoefden uiteindelijk slechts met tien man van het veld te stappen. Door het verlies is Barcelona kansloos geworden voor de tweede plaats; Villarreal is hierdoor zeker van Champions League-voetbal.

Real Madrid CF - FC Barcelona 4-1
12' Raúl González 1-0
20' Arjen Robben 2-0
62' Gonzalo Higuaín 3-0
77' Ruud van Nistelrooij 4-0 (Pen)
86' Thierry Henry 4-1
90+2' Xavi Hernández (Barcelona/2x geel)

Arbiter: Pérez Burrull
Stadion: Estadio Santiago Bernabéu, Madrid
Gele kaart: Pepe, Gabriel Heinze, Wesley Sneijder (Real Madrid), Víctor Valdés, Rafael Márquez, Touré Yaya, Thierry Henry (Barcelona).

Opstellingen:

Real Madrid CF: Casillas; Sergio Ramos, Pepe, Heinze, Marcelo; Gago, Diarra; Sneijder, Guti (Robinho/71), Robben (Higuaín/60); Raúl (Van Nistelrooij/75).

FC Barcelona: Víctor Valdés; Zambrotta, Márquez (Sylvinho/46, Edmílson/59), Puyol, Abidal; Xavi, Touré Yaya, Gudjohnsen (Giovani/23); Messi, Bojan, Henry.

Ali en Tyson komen naar Fight Night Round 4

EA is vanaf vandaag de held van iedereen die er wel van houdt om andere mensen met volledige kracht klappen tegen de smoel aan te bieden; niet alleen ontwikkelen ze de wat lichtere boksgame Facebreaker maar ook de realistische boks-serie Fight Night komt met een nieuw deel.

Het nieuwe deel zal gek genoeg Fight Night Round 4 heten, en zal niet alleen legendarische boksers als Mohammed Ali en Mike Tyson bevatten maar bovenal een compleet nieuw geschreven animatiesysteem welke gebaseerd is op physics. Dit betekent in de praktijk nog realistischere stoten en hoeken, met vooral ook meer mogelijkheden om je tegenstander licht te raken.

Wanneer we de nieuwe Fight Night kunnen verwachten is nog onbekend, wel is bekend dat hij naar de PlayStation 3 en Xbox 360 komt onder de EA Sports vlag.


Hopelijk met nog knappere ronde-dames dan deze uit Fight Night Round 3

Releaselijst week 19

Release lijstje
Week 19
7 mei - 13 mei

Wederom een karig lijstje deze week. PC gamers kunnen eindelijk mooie leren tasjes maken van dinosaurus-leer met Turok. Op de Wii kunnen gamers blokken bouwen en omgooien met Steven Spielbergs BOOM BLOX en lekker RPGen met Dragon Quest Swords: Masked Queen & the Tower of Mirrors

Onderstaand lijstje is onderhevig aan veranderingen en onjuistheden kunnen voorkomen.

Nintendo DS
High School Musical 2: Work This Out
Draglade
Speed Racer
Apollo Justice: Ace Attorney

Nintendo Wii
BOOM BLOX
Dragon Quest Swords: Masked Queen & the Tower of Mirrors
Speed Racer

PC
Turok preview Xbox 360

Playstation 3
Fatal Inertia review Xbox 360

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.