Kassa leert fietsendief jatten

Het politiekorps Rotterdam-Rijnmond is woedend op het tv-programma Kassa. Volgens de politie heeft het consumentenprogramma van Felix Meurders gezorgd voor een explosieve toename van het aantal fietsendiefstallen in Rotterdam. De afgelopen maanden zijn er namelijk drie keer zo veel rijwielen gejat.

In december liet een grijnzende Meurders zien dat het kinderspel is de duurste sloten van de merken AXA en Abus te kraken. "De duurste sloten kun je met een loper openen", vertelt woordvoerder Hoogstraten van de politie. "Een paar dagen geleden pakten we een fietsendief op. Hij claimde in zes weken tijd 125 fietsen te hebben gestolen bij de Bijenkorf."

De gestolen fietsen worden vervolgens aangeboden op sites als Marktplaats of misschien wel ons eigen Vraag & Aanbod -forum. "Daar kun je de beste fietsen voor een grijpstuiver kopen. De dief is zijn fiets via internet twee uur later al weer kwijt." De politie wil dat niet alleen de dief, maar ook de heler hard wordt aangepakt. Marktplaats zegt echter niets tegen heling te kunnen doen, zolang er geen bewijzen op tafel liggen.

De Rotterdamse korpschef weerlegt het verhaal van de woordvoerder. Volgens hem heeft Kassa niet uitgelegd hoe de sloten moeten worden gekraakt. Het VARA-programma heeft alleen laten zien dat het mogelijk is, en ervoor gezorgd dat Nederlanders met een slecht slot een goed slot kregen. Verder meldde de korpschef nog dat zijn woordvoerder met geen woord over Kassa heeft gerept.

 


Het gewraakte tv-fragment. Helaas wel met Felix Meurders