Altijd weer de NS

Column door RPG


Zojuist terug gekomen van vakantie en al direct verlang ik weer naar meer, wat volgens mij voor elke Nederlander wel geldt. Althans, dat is wat ik merkte toen ik vandaag met de trein naar mijn werk in Den Haag toe ging. Zelfmoord op het spoor komt wel vaker voor, zo ook nu.

Voor zover ik dus begrepen heb is er vanochtend iemand geweest tussen Delft en Den Haag die een trein van dichtbij heeft gezien, met fatale afloop. Onvoorstelbaar natuurlijk dat mensen nog steeds proberen om een trein te knuffelen. Eigenlijk zou er op elk treinstation een bordje geplaatst moeten worden zoals je die ook bij de treindeuren hebt. Daarop staat namelijk de tekst dat je deze niet moet openen voordat de trein stilstaat. Een passende tekst voor een nieuw bordje zou dan zijn “Niet met de trein knuffelen voordat deze stil staat. Misbruik wordt bestraft”, maar misschien levert dat enkel meer ongelukken op doordat mensen de tekst op het bordje willen lezen en vervolgens op het spoor en voor de naderende trein gaan staan.

Hoe dan ook, dankzij die zelfmoordenaar mocht ik vervolgens gezellig omrijden om in Den Haag te kunnen komen. Na het bekijken van mijn mogelijkheden besluit ik de trein naar Gouda te nemen. Zo gezegd, zo gedaan. Terwijl ik dus fijn in de trein richting Gouda zit, klinkt er van alle kanten geklaag en gejammer; mensen die normaal nooit over hoeven te stappen en nu opeens wel wat natuurlijk volledig de schuld is van de NS. Wat stom van de NS dat ze geen bussen inzetten, de NS wist immers weken geleden al dat dit vandaag zou gebeuren en had al bussen klaar kunnen hebben staan. Nu werden al die mensen gedwongen tot overstappen en blijkbaar dus ook tot nadenken wat op de vroege ochtend niet hun sterkste kant bleek te zijn. Ze vonden het maar wat lastig om in een trein naar Gouda te stappen en vervolgens in een andere trein richting Den Haag. Stel je toch eens voor dat je dan op een bord of monitor moet kijken om te kunnen weten welke trein naar Den Haag gaat.

Het vreemde was dat deze mensen druk bezig waren met het feit dat de NS nu toch wel hun hele dag verpest had, maar niemand dacht ook maar een seconde na over hoe het met het slachtoffer en bijbehorende familie zou zijn en ook de machinist die het logischerwijs heeft zien gebeuren. Daarbij komt ook dat het onmogelijk is te begrijpen voor die mensen dat de NS hier ook weinig aan had kunnen doen. Als mensen rijdende treinen gaan knuffelen is dat toch echt hun eigen beslissing en niet die van de NS. De NS lokt dit niet uit door te vermelden dat je gratis met de trein mag knuffelen.

Waarom mensen überhaupt een rijdende trein proberen te knuffelen snap ik al niet echt. Als een vrouw met de snelheid van een trein op topsnelheid op me af komt rennen zou ik haar ook niet knuffelen want dan heb ik haar blijkbaar net verteld dat haar broer zwanger is van mij, en dat ik spijt heb van het feit dat ik al 3 jaar vreemd ging met hem. Zelfs een vrouw die met die snelheid van mij weg zou rennen zou ik niet knuffelen, maar je moet een vrouw op een eerste date ook niet vertellen over je wildste SM-fantasieën met haar. Hoe dan ook, waarom zou je dan wel een trein knuffelen? Die dingen zijn al veel lelijker dan de meeste vrouwen en ook nog eens vele malen harder.

Het lijkt me toch niet meer dan logisch dat je bij de opvoeding als eerste leert dat je nooit mag knuffelen met vreemde, bewegende, of scherpe dingen, maar dat kan ook aan mij liggen natuurlijk, aangezien ik dat altijd wel geleerd heb. Gelukkig heb ik net vakantie gehad en is er maar heel weinig wat mijn humeur ook maar enigszins kan veranderen. Ondanks dat ik er alweer aan toe ben…