Schrijver Willem Brakman overleden

Vanochtend is auteur Willem Brakman overleden. De in Den Haag geboren schrijver boekte in zijn carrière vele successen met tientallen romans en novellen. Enkele bekende boeken van hem zijn ‘Een winterreis’ (1961), ‘Zes subtiele verhalen’ (1979) en ‘Naar de zee om het strand te zien’ (2006). Voor hij begon met schrijven, was hij arts.

Brakman heeft met zijn boeken aardig wat prijzen in de wacht gesleept. Voor het boek ‘Een winterreis’ kreeg hij de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs. Dit was tevens zijn debuut. In 1979 kreeg de schrijver de F. Bordewijkprijs voor zijn verhalenbundel ‘Zes subtiele verhalen’ en in 1980 werd Brakman bekroond met de P.C. Hooftprijs voor al zijn schrijfsels tot dan toe.

Brakman’s schrijfstijl wordt geregeld met Simon Vestdijk vergeleken. Brakman schreef een biografie over hem. De schrijvers deelden hun inspiratie en thema’s met elkaar. Omdat veel mensen van mening waren dat zijn boeken ontoegankelijk zijn, heeft hij, ondanks zijn prijzen, nooit een groot lezerspubliek bereikt.

“Bewondering en vriendschap” zijn de woorden waarmee Brakman’s uitgeverij Querido hem gedenkt. Brakman was de laatste jaren woonachtig in Boekelo. Hij was de enige schrijver in Nederland met een eigen vereniging (De Willem Brakman Kring). Willem Brakman is 85 jaar oud geworden.