IsraŽl viert 60e verjaardag

Omdat de staat Israël zestig jaar geleden werd opgericht zijn afgelopen nacht honderdduizenden Israëli's de straat op gegaan om feest te vieren. Nadat er tientallen waarschuwingen van aanslagen binnen waren gekomen bij de autoriteiten van de Joodse staat zijn de feestelijkheden met vuurwerk en lasershows streng beveiligd.

Vanochtend gaven militaire oorlogsvliegtuigen een show in het Israëlische luchtruim en waren alle militaire bases opengesteld voor publiek. Geïnteresseerden konden komen kijken naar het materiaal dat al zestig jaar ingezet wordt ter verdediging van het beloofde land. Op verschillende plaatsen in het land vinden picknick plaats, waarbij vermoedelijk 13 miljoen hamburgers, steaks, worsten en kebabs gegrild worden. 

Al dagen voor de verjaardag van de staat herinnerden Arabische televisiezenders aan de Nakba (Ramp), toen honderdduizenden Palestijnen uit het Heilige Land in 1948 verdreven werden. In de Gazastrook zijn gisteren toch, ondanks alle feesten, een Palestijnse vrouw en een Palestijnse man omgekomen bij aanvallen in de Gazastrook.