Bos roept IsraŽl op verbeelding te gebruiken

In Israël moet de verbeelding weer aan de macht komen, zodat er een brug kan worden gebouwd wordt tussen Israël en haar buurlanden. Die oproep deed vice-premier Wouter Bos (PvdA) woensdag bij de Nederlandse viering van het 60-jarige bestaan van de staat Israël. In de Rai in Amsterdam vierde de joodse gemeenschap in Nederland het uitroepen van de staat op 14 mei 1948.

Zeventienhonderd bezoekers waren afgekomen op de feestelijke bijeenkomst, onder wie de Israëlische ambassadeur in Nederland Harry Kney-Tal. De bezoekers kregen onder meer een optreden voorgeschoteld van de dansgroep Uzi Nissim. De 140 jongens en meisjes verbeelden met hun dans de geschiedenis van de staat Israël. Dat deden ze op het lied 'Imagine' van John Lennon, waarin de hoop op vrede wordt uitgedrukt.

Bos greep het nummer van Lennon aan om op te roepen om dezelfde verbeelding die Lennon bezong te gebruiken voor het bouwen van een brug tussen de Palestijnen en Israël. "Twee staten in één land én vrede en veiligheid voor iedereen. Daar is moed en visie voor nodig", zei Bos. Hij eindigde zijn toespraak met een variant op een regel uit de beroemde songtekst van de in 1980 vermoorde zanger. "They may say I'am a dreamer, but make sure we are not the only one."