Tweederde vrouwen niet geil te krijgen

Maar liefst tweederde van de vrouwen wil na de overgang geen seks meer. Ook als haar partner haar wil overhalen, is ze niet voor een vrijpartijtje te porren. Tot die schokkende conclusie komt Esmé Nijland, die als arts verbonden is aan een Twents ziekenhuis.

Nijland zal volgende week promoveren binnen de afdeling gynaecologie van het Groningse ziekenhuis UMCG. Voor haar proefschrift heeft zij drieduizend Europese vrouwen en zeshonderd artsen ondervraagd over de gevolgen van hormonale behandeling op de seksualiteit van vrouwen na de menopauze. Uit dit grote onderzoek is gebleken dat bij maar liefst 65 procent van de vrouwen na de overgang hun interesse in seks zo sterk is afgenomen, dat dit hun relatie negatief beïnvloedt.

"Opvallend is dat de artsen dit probleem minder hoog inschatten", zegt Nijland. Dit is geen wonder, want de meeste vrouwen durven uit schaamte niet met hun dokter over seksuele problemen te praten. "Ze willen er wel over praten, maar alleen als de dokter er zelf over begint." De gynaecologe raadt haar collegae dan ook bij patiënten met overgangsklachten te informeren naar hun seksuele ervaring.

 


Misschien krijgt opa het met een energydrink wel voor elkaar