Prof. Heertje noemt wethouder Holocaust-ontkenner

Professor Arnold Heertje  heeft op 4 mei tijdens de dodenherdenking in Nieuw-Vennep (gemeente Haarlemmermeer) tijdens een toespraak keihard uitgehaald naar een vorige spreker. Die vorige spreker, PvdA-wethouder Tom Horn, had volgens Heertje geen aandacht geschonken aan de moord op Joden in Europa tijdens het nazi-bewind van Adolf Hitler.

Heertje noemde Horn ten overstaan van de toehoorders een Holocaust-ontkenner. Het geen aandacht schenken aan de moord op Joden in Europa  tijdens de Tweede Wereldoorlog, is  volgens de professor ''een feitelijke ontkenning van de Holocaust, die Horn op één lijn brengt met het moslimterrorisme”. Verder noemde Heertje de toespraak van de wethouder van Haarlemmermeer ''beschamend, a-historisch en onpersoonlijk''.

Burgemeester Theo Weterings van Haarlemmermeer neemt vandaag in De Telegraaf afstand van Heertjes tirade die hij ''ongepast'' noemt. ''Horn kon zich niet verweren tegen de volkomen onverwachte aanval van de heer Heertje.”

Wethouder Horn zegt dat door alle commotie ''geen recht wordt gedaan aan de waardigheid die deze bijeenkomst behoort te kenmerken''. Hij zegt nooit de bedoeling te hebben gehad Heertje in zijn gevoelens te kwetsen. ''Maar ik ben weer gekwetst door de beschuldiging dat ik de Jodenvervolging niet serieus neem.''

Arnold Heertje, geboren in 1934, heeft zelf een Joodse achtergrond. Door de dreiging om opgepakt te worden tijdens de Tweede Wereldoorlog dook het uit Breda afkomstige gezin in 1942 onder, waarbij de jonge Arnold  bij gereformeerde gezinnen in de Haarlemmermeer terecht kwam.

Econoom Heertje